tygrysek2006 28.10.08, 12:37 Kupiłam sosnowy stół i krzesła, nie są lakierowane. Co zrobić, aby nie zżółkły? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatha-christie Re: Sosnowe meble 28.10.08, 13:55 Jeżeli jest to surowe drewno to koniecznie musisz zabejcować (są też lakierobejce) albo pomalować (ja robiłam to 100 razy akrylami) lub polakierować po prostu. Jak zostawisz bez żadnego zabezpieczenia to z biegiem czasu zrobi się paskudne. Duży wybór środków do drewna jest np. w Castoramie. Odpowiedz Link
pacynka27 Re: Sosnowe meble 28.10.08, 14:42 Sosna z biegiem czasu robi się żółta. Niezależnie od tego jaki lakier położysz kolor będzie się zmieniał. Tak samo będzie z bejcą czy lakierobejcą (ale jak dasz ciemny kolor np. brąz czy zieleń to to żółknięcie nie będzie się rzucało w oczy, jak dasz biały po kilkunastu miesiącach kolorek zrobi się najczęściej lekko różowy). Jedyne wyjście to pomalować farbą akrylową kryjącą (czego ja nie lubię bo nie widać wtedy struktury drewna). Odpowiedz Link
mahoniowawiedzma Re: Sosnowe meble 28.10.08, 20:04 nic. też mam sosnowe meble w kuchni, teraz też łóżko i szafki nocne, bo tak mi się sosna spodobała. olałam temat lakierowania. moje meble są jakośtam polakierowane fabrycznie, czego w ogóle nie widać, więc do końca nie jestem pewna mam natomiast pewność, że jak mi coś zżółknie, to zeszlifuję i po krzyku. poza tym meble sosnowe są tak tanie, że w przypadku dużego zniszczenia czy zużycia nie żal wyrzucić. Odpowiedz Link