termolek771 05.06.09, 23:25 kuchnia elektryczna czy gazowa? doradżcie proszę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marguyu Re: kuchnia elektryczna czy gazowa ? 06.06.09, 00:42 Osobiscie polecalabym elektryczna, vitroceramiczna. Gotuje na takiej od lat i jestem bardzo zadowolona. Gdy przez trzy lata bylam zmuszona gotowac na gazie, musialam od nowa sie uczyc gazowki. No i poparzylam sie plomieniem. Odpowiedz Link
listekklonu Re: kuchnia elektryczna czy gazowa ? 06.06.09, 08:15 Kwestia gustu. Ja wolę gazową, lubię ten niebieski płomień Gotowanie na kuchence elektrycznej jest moim zdaniem zwyczajnie mniej przyjemne. Miałam już obie i mam porównanie. Natomiast kuchenki elektryczne mają swoje zalety, przede wszystkim łatwiej je utrzymać w czystości. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: kuchnia elektryczna czy gazowa ? 06.06.09, 16:04 od 10 lat mam wyprodukowaną we Wrocławiu elektryczno-gazową /Master cośtam było i się zmyło/.Piekarnik elektryczny z termoobiegiem i jedna płytka na prąd.Piekarnik na gaz zjada go b. dużo a płytka elektryczna ,to wtedy jak muszę coś gotować długo na wolnym ogniu, lub jak zabraknie gazu.aga Odpowiedz Link
ana119 Re: kuchnia elektryczna czy gazowa ? 06.06.09, 19:51 wybrałabym indukcyją ze względu na krótszy czas gotowania gazowa bardziej brudzi garnki i trudniej ją czyścić (palniki i ruszt) Odpowiedz Link
termolek771 Re: kuchnia elektryczna czy gazowa ? 07.06.09, 20:40 a co ze zużyciem prądu? czy kuchnia elektryczna zużywa dużo prądu? Odpowiedz Link
ana119 Re: kuchnia elektryczna czy gazowa ? 08.06.09, 15:37 płyty elektryczne to ceramiczna i indukcyjna. ta druga jest droższa ale masz szybsze gotowanie. garnki muszą być z takim dnem, że mozesz przyczepic magnes. powinno to być zdecydowanie oszczędniej, bo grzeje się tylko garnek, a pole jest teoretycznie zimne. myślę, że rożnica w cenie jest satysfakcją z użytkowania. Odpowiedz Link
ana119 Re: kuchnia elektryczna czy gazowa ? 08.06.09, 15:40 indukcyja płyta ma pobierać 25-35% mniej niż zwykła ceramicznej - tak piszą producenci Odpowiedz Link
moni.78 Re: kuchnia elektryczna czy gazowa ? 09.06.09, 23:26 nie cierpię mojej kuchni elektrycznej w moim przypadku ciężko utrzymać ją w czystości ciągle widze jakieś kropki i czyszczę czyscze wkólko bo wszystko widać na ciemnej tafli Odpowiedz Link
surusi81 Re: kuchnia elektryczna czy gazowa ? 10.06.09, 09:59 od kilku miesiecy uzytkuje indukcje mastercook trzypolowa (nigdy w zyciu nie doszlo do tego, zebym kiedykolwiek uzywala 4 palniki naraz, a czesto szykowalam impezy na ponad 20 osob). TEz na poczatku bylo mi dziwnie, bo jak tu tak bez plomienia i szurania garami po rusztach ale teraz jestem baaaaardzo zadowolona. nic sie nie przypala, nie smierdzi i nie kopci. bardzo latwo utrzymac czystosc zarowno samej plyty jak i garnkow. a co do zuzycia energii to za 2 miesiace placimy 240 zl, a piore nawet 5-6 razy w tygodniu (niemowlak), telewizor i komputer chodzi non stop i na dodatek od urodzenia dziecka (ponad 4 miesiace) noc w noc zostawiam zapalona lampke w pokoju dziecka. podkreslam, ze nawet jeszcze nie mam energooszczedncyh zarowek (w niektorych pomieszczeniach nawet kloszy, bo wciaz sie urzadzamy) tak wiec uwazam, ze taki komfort jest wart tej ceny i szczerze polecam indukcje. Odpowiedz Link
agnes1704 do surusi 10.06.09, 20:56 przeczytałam właśnie że zakupiłaś indukcję mastercooka, ja dłuuuugo zastanawiałm się, jakiej firmy kuchenke kupić i wreszcie zdecydowałam się na mastercooka. Też trzypolowa z polem evolis. Fajowo wygląda, pierwsze próby juz były, działa bez zarzutu, ale....zdążyłam ją już porysować lekkim przestawianiem patelni i jestem wkurzona, bo jeśli ona jest taka delikatna, to jak bedzie wyglądać za pół roku? U Ciebie też tak jest? Odpowiedz Link