02.04.11, 21:45
Wbrew pozorom nie chodzi o koncern będący właścicielem tego m.in. portalu, ale o film o tym tytule.
Został on raczej zjechany przez krytykę,głównie od strony wierności historycznej dot. m.in. głównej postaci filozofki Hypatii i raczej nie miał specjalnego sukcesu u widowni, ale uważam, że niezasłużenie, bo to jednak dobry film, prawdziwy może nie w historycznych detalach, ale w bardziej ogólnym sensie: w historii idei. To pierwszy tak krytyczny obraz początków chrześcijaństwa, diametralnie różny od łzawego Quo Vadis, gdzie chrześcijanie to prawie aniołowie z białymi skrzydłami. Tutaj są pokazani jako sfanatyzowany tłum, który mentalnie cofa zegar postępu ludzkości tak zaawansowanego dzięki kulturze antycznej.
Nie wiem, czy ktoś z tu obecnych widział i podziela moje zdanie, ale wg. mnie to najciekawszy film historyczny jaki ostatnio powstał! (takie bomby jak "Aleksander", "Królestwo niebieskie", już nie wspominając o tandetnym "Quo vadis?" - daleko w tyle)
Obserwuj wątek
    • krol-czy-krolik Re: Agora 03.04.11, 12:44
      basilisque napisał:

> krzydłami. Tutaj są pokazani jako sfanatyzowany tłum, który mentalnie cofa zega
      > r postępu ludzkości tak zaawansowanego dzięki kulturze antycznej.
      > Nie wiem, czy ktoś z tu obecnych widział i podziela moje zdanie, ale wg. mnie t
      > o najciekawszy film historyczny jaki ostatnio powstał! (takie bomby jak "Aleksa
      > nder", "Królestwo niebieskie", już nie wspominając o tandetnym "Quo vadis?" - d
      > aleko w tyle)

Tak, tak - poruszyło moją wyobraźnię. Szczególnie pod postacią Św. (?) Cyryla ujrzałem oblicze naszego Ojca Dyrektora

DB. Rabbit
    • ilnyckyj Re: Agora 03.04.11, 20:22
      Ten film jest bardziej aktualny niż historyczny. Pokazuje klęskę demokracji, jako systemu dialogu społecznego, cywilizowanego sposobu rozwiązywania konfliktów między ludźmi. Ta eskalacja przedstawiona jest pasjonująco: najpierw właśnie dyskusja na Agorze, która zamiast łagodzić sprzeczności jeszcze bardziej je rozjątrza. Potem pierwszy akt przemocy: profanacja świętości. To trochę przypomina dzisiaj spalenie Koranu przez jakiegoś pastora. To już bezpośrednio prowadzi do przemocy między ludźmi.
      • jo_ember Re: Agora 05.04.11, 22:20
        Mnie nie zachwyca. Z prawdą historyczną ma wspólnego niewiele. Gł. bohaterka niemożebnie schematyczna i patetyczna.
        • pomer_anya Re: Agora 11.04.11, 23:14
          O nie! Ja widziałam ten film w kinie w ub, roku i właśnie ta główna bohaterka mnie poruszyła. Świetna rola Rachel Weisz, ale też dobrze pomyślana postać... czy zgodnie z Historią - nie sprawdzałam. Ale to film, fikcja filmowa, nie może zastępować podręczników historii.
          • ilnyckyj Re: Agora 17.04.11, 22:00
            Tu można sobie poczytać o Hypatii, która faktycznie była ofiarą św. ? Cyryla
            • bartos29 Św.Cyryl z Aleksandrii 15.05.11, 12:04
              Był postacią bardzo zasłużoną dla Kościoła Katolickiego. Zasłużył się w walce z mnożącymi się w V wieku herezjami w tym z Nestorianizmem, który kwestionował boską naturę Niepokolanego Poczęcia, a tym samym kult Marii Matki Boskiej. Nie zapominajmy , że chrześcijaństwo w tym czasie zmagało się z licznymi konfliktami wewnętrznymi na tle ideowym, kulturowym i tak naprawdę tworzyło się jako jednolita doktryna, głównie dzięki autorytaryzmowi i hierarchii.
              W filmie postać Cyryla ma charakter wyraźnie diaboliczny, właściwie jest to ktoś w rodzaju Mefistofelesa, ktory mówiąc o miłości faktycznie nakłania do zbrodni.
    • jo_ember Re: Agora 04.07.11, 21:11
      Nie podzielam zachwytów nad tym filmem. Widzialem> Okropnie schematyczny. I wpisuje się w ostatnią modę na potępianie Kościoła i chrześcijan jako źródła wszelkiego zła na ziemi.
    • sexilola_automatic Re: Agora 23.06.12, 19:33
      Obejrzałam dopiero niedawno w TV i żałuję, że nie poszłam do kina, bo film zrobiony z widowiskowym rozmachem, ktory mozna docenic najlepiej w kinie. Ale - mimo pewnego schematyzmu - oceniam pozytywnie i zgadza sie z większościa opinii. Ten film rehabilituje i przypomina zapomniane już pojęcie postępu (uosabia Hypatia i Akademia) i regresu (uosabiają chrześcijanie)
    • ilnyckyj Re: Agora 13.05.13, 22:19
      Mimo wszystko nie broniłbym kultury antyczno-pogańskiej w zderzeniu z chrześcijaństwem. To nie był tylko sfanatyzowany tłum jak na tym filmie. Chrześcijaństwu zawdzięczamy nie tylko terror i inkwizycję, ale też podstawy wolności jednostki i równości wszystkich ludzi, czyli - nowoczesny humanizm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka