01.12.12, 22:38
Czyli Pr. II Polskiego Radia. Staram się słuchać jak tylko mogę. To jedyna naprawdę kulturalna stacja radiowa. Doceniam i lubię, a mimo to czuję w niej coś w ogóle z innej epoki. Czegoś mi brak, nawet jeśli przyjmiemy, że to radio dla kulturalnych snobów, których pewnie coraz mniej. Brakuje mi tego odniesienia do obecnej rzeczywistości. Nie z punktu widzenia takiego doraźnego dziennikarstwa politycznego, bo tego pełno wszędzie. Raczej - refleksji z pewnego dystansu, tęgich głów, nie zamieszanych w bieżączkę polityczną, takiego think tanku nie dla politycznych sztabów, ale dla pojedynczego człowieka, takiego jak każdy z nas tutaj i dla innych tego typu. Znaczy ludzi myślących, którzy starają się odnaleźć w tym chaosie. Właśnie Dwójka byłaby najlepszym miejscem na taką rozmowę, o sprawach naprawdę ważnych... Chętnie bym posłuchał naprawdę mądrych ludzi!
Obserwuj wątek
    • dziwny_ten_swiat Re: Dwójka 02.12.12, 14:41
      Czasami słucham, żeby się wyciszyć. I nie słuchać o polityce.
      • essor Re: Dwójka 03.12.12, 21:24
        A je się nie zgadzam. Jeśli ludzi naprawdę myślący odwrócą się od polityki wpadnia ona w łapy cwaniaków albo szaleńców, którzy żerują na ludzkich emocjach. Mnie też brakuje takiej pogłębionej refleksji i zgadam się z Bazylim.
        • zawle Re: Dwójka 03.12.12, 22:52
          essor napisał:

> A je się nie zgadzam. Jeśli ludzi naprawdę myślący odwrócą się od polityki wpad
          > nia ona w łapy cwaniaków albo szaleńców, którzy żerują na ludzkich emocjach.

Chyba dawno nie oglądałam naszych polityków. To już nie rządzą nami cwaniacy? I nie żerują na emocjach? Nie ma wypadów w teren? Ach....powodzi dawno nie byłowink
          • basilisque Re: Dwójka 04.12.12, 22:25
            zawle napisała:

> essor napisał:
            >
            > > A je się nie zgadzam. Jeśli ludzi naprawdę myślący odwrócą się od polityk
            > i wpad
            > > nia ona w łapy cwaniaków albo szaleńców, którzy żerują na ludzkich emocja
            > ch.
            >
            > Chyba dawno nie oglądałam naszych polityków. To już nie rządzą nami cwaniacy? I
            > nie żerują na emocjach? Nie ma wypadów w teren? Ach....powodzi dawno nie było;
            > )
            Szaleńcy i cwaniacy zawsze pchają się do władzy - jak świat światem. Czy tak można podsumować ludzi, którzy rządzą, rządzili czy będą rządzić w RP - nie wiem. Mnie brakuje poważnej rozmowy, analizy sytuacji, bez angażowania się w bieżącą bijatykę. I wydaje mi się, że Dwójka, której słucham od czasu do czasu, mogłaby być takim laboratorium myśli. A nie tylko muzeum "wysokiej kultury", gdzie w filcowych kapciach, ogląda się czy wysłuchuje z pokorą "arcydzieł".
            • krol-czy-krolik Re: Dwójka 05.12.12, 19:30
              Taak... Mogę zacząć słuchać dwójki. Poświęcę się. Jak mi ktos pomoże zrozumieć. Ale samemu tez staram się wiele rzeczy rozumieć...
              • ilnyckyj Re: Dwójka 06.12.12, 21:48
                Mimo, że lubię klasykę, rzadko słucham Dwójki. Dla mnie to jakiś kulturalny skansen dla inteligentów - emerytów. Brakuje mi świeżości, co nie znaczy powielania stacji komercyjnych czy Trójki. Niech będzie inteligencka, intelektualna. Na Parnasie. Ale niech też spogląda w dół, co tam się dzieje (nie tylko w polityce)
          • essor Re: Dwójka 07.12.12, 19:48
            zawle napisała:

> essor napisał:
            >
            > > A je się nie zgadzam. Jeśli ludzi naprawdę myślący odwrócą się od polityk
            > i wpad
            > > nia ona w łapy cwaniaków albo szaleńców, którzy żerują na ludzkich emocja
            > ch.
            >
            > Chyba dawno nie oglądałam naszych polityków. To już nie rządzą nami cwaniacy? I
            > nie żerują na emocjach? Nie ma wypadów w teren? Ach....powodzi dawno nie było;
            > )
            Zawle, przypomnę co przed wiekami napisał Marek Aureliusz:
            "Cieszmy się, że jest jak jest, albowiem mogłoby być jeszcze gorzej" wink
            • ilnyckyj Re: Dwójka 10.12.12, 22:05
              Jednak, przy wszystkich zastrzeżeniach słucham 2 od czasu do czasu. Częściej niż Trójkę, która coraz bardziej mnie rozczarowuje muzycznie i merytorycznie. Dużo stracili u mnie gdy w swoim czasie stała się tubą publicystów w rodzaju Czabańskiego czy Karnowskiego itp. Dwójka nie włącza sie w politykę, czego żałuję, ale byłoby to możliwe, gdyby w tej materii znalazła zupełnie inny ton, bardziej z dystansu. Ale czy to możliwe? Nie wiem...
    • jo_ember Re: Dwójka 12.12.12, 13:00
      W różnych debatach profesoró nie brakuje. Począwszy od Bartoszewskiego, są też: Staniszkis, Legutko, Mikołejko, Czapiński i inni psychologowie. A tak bardziej z dystansu często wypowiadają się też profesorowie Pietrzyk I Zieniewicz - to chyba na Jedynce.
      Właśnie: pr. I PR wydaje się najodpowiedniejszym miejscem na obiektywne, bezstronne opinie.
    • bartos29 Re: Dwójka 13.12.12, 19:34
      Ogólnie idea dobra i zgadzam się co do Pr.II, którego czasami słucham w samochodzie. Ale nie oczekujmy, że tam znajdą się prawdziwe Autorytety , które Pozwolą Nam Zrozumieć. Może raczej: pomogą nam mysleć. Zwrócić uwagę na coś, czego potocznie się nie zauważa. Tak, takich rozmów mi brakuje.
    • jo_ember Re: Dwójka 14.12.12, 20:28
      To bardzo nudne, niszowe radio dla niektórych emerytowanych inteligentów rodem z PRL. Tu wszystko co by brzmiało współcześnie, czy nowocześnie byłoby zgrzytem...
      • basilisque Re: Dwójka 19.12.12, 23:54
        jo_ember napisał:

> To bardzo nudne, niszowe radio dla niektórych emerytowanych inteligentów rodem
        > z PRL. Tu wszystko co by brzmiało współcześnie, czy nowocześnie byłoby zgrzytem
        > ...

Mam inne zdanie. Nie musi brzmieć "nowocześnie" - bo to "brzmi" aż nadto w innych radiach. Przyjmijmy już , że to radio dla elity, albo snobów, czy ludzi wrażliwych, kulturalnych. Też myślących. I dlaczego ludzi myślących odcinać od głębszego myślenia też o sprawach współczesności, bezpośrednio nas otaczającej?
        • ole-na Re: Dwójka 20.12.12, 18:59
          O już to miejsce mogłoby być bez polityki...
          • trzcinka78 Re: Dwójka 07.10.13, 11:07
            W jakimś stopniu tę lukę wypełnia tokfm w niektórych weekendowych i wieczornych audycjach. Dwójka jest stacją publiczną o profilu kulturalnym i może nie powinna być polem do rywalizacji politycznej. Inna sprawa, że politykom przydałoby sie więcej kultury...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka