10.08.13, 23:39
Podobno przeznaczone dla idealistów i z uwagi na oderwanie od praktyki nie do zastosowania w codziennym życiu.
Lideralizm - to jakby anty idea. Tzn. najlepiej nic nie nakazywać, nie narzucać, a ludzie sami znajdą odpowiednie rozwiązania. Nawet jeśli są egoistami (a może - dlatego że są egoistami).
Obserwuj wątek
    • zawle Re: Idee 11.08.13, 10:07
      anty idea nie jest ideą?
      • basilisque Re: Idee 11.08.13, 21:23
        zawle napisała:

> anty idea nie jest ideą?
        Nie. Idea zakłada jakiś wysiłek - albo w zmianę, albo przynajmniej w uporządkowanie świata. Liberalizm jako anty-idea zakłada pogodzenie się z tym co jest, a walkę tylko z jakimiś ograniczeniami swobód przy czym nigdy to nie będzie jasne które swobody są ważniejsze. Szczególnie: które swobody mogą ograniczać inne swobody.
        • zawle Re: Idee 11.08.13, 22:48
          ło...to mi się zawsze wydawało że liberalizm gloryfikuje jednostkę i jej prawo wolnego wyboru.I nawet myślałam że zakłada działanie w jej obronie i powstrzymywanie się od działania, co też jest zamierzone i nie dzieje się bezwiednie. Jest zatem liberalizm idea. Nawet według mnie ideą bardziej zbliżoną do ideału niż innewink
          • ilnyckyj Re: Idee 12.08.13, 22:08
            Tak, Zawle ma rację. Liberalizm jest pewną ideą, to znaczy pomysłem na urządzenie świata w myśl pewnej hierarchii wartości. Na szczycie, albo inaczej: podstawą tej hierarchii jest wolność. Wolność w kategoriach jednostkowych, społecznych, kulturalnych. Wolność słowa(poglądów, opinii)wolność organizowania się, wolność zgromadzeń i wolność gospodarcza. Wolność , jednakowoż, nie jest nieograniczona. I tu nadciąga problem. Dozwolone jest to, co nie jest zabronione. To co zabronione określa Prawo. Kodeksy. Ustawy. Ale nie tylko. Także: regulaminy. Umowy handlowe. Cywilne. Rozkazy. Nakazy. Zakazy. Zobowiązania... (Jeszcze można wymieniać...) Tak po kolei odkrajamy sobie ten torcik Wolności. I zostanie nam, że: Wolnosć - to jest uświadomiona Konieczność!
            • ole-na Re: Idee 26.08.13, 20:27
              A ja się nie zgadzam. Gloryfikacja wolności? Najbardziej wolność gloryfikowali komuniści! Wolność - podporządkowaną komunistycznej idei.
              • zawle Re: Idee 27.08.13, 00:57
                Jak do tego dodasz odrobinę psychologii...smile
                • ole-na Re: Idee 15.09.13, 14:29
                  zawle napisała:

> Jak do tego dodasz odrobinę psychologii...smile

To wtedy - co?
                  • zawle Re: Idee 26.09.13, 10:43
                    ole-na napisała:

> zawle napisała:
                    >
                    > > Jak do tego dodasz odrobinę psychologii...smile
                    >
                    > To wtedy - co?

Kurna...zapomniałam o czym wtedy myślałamsmile)
                    • basilisque Re: Idee 22.11.13, 21:49
                      Idee wiążą się z pojęcie idealizmu, wiarą we wrodzoną dobroć człowieka i w możliwość naprawy świata.
                      Z tego narodziło się chrześcijaństwo.
                      • zawle Re: Idee 23.11.13, 09:18
                        A mnie się zawsze wydawało że religie powstały po to, żeby się żyło z nadzieją w tym ludzkim, bezdusznym, złym świecie.
            • dziwny_ten_swiat Re: Idee 19.09.13, 16:55
              Albo inaczej. Wolnosc - to uswiadomiona niewola! smile
              • basilisque Re: Idee 25.09.13, 23:10
                dziwny_ten_swiat napisał:

> Albo inaczej. Wolnosc - to uswiadomiona niewola! smile
                ++++++++
                Lubimy oksymorony, co? Oczywiście by być wolnym, trzeba być świadomym. Tzn. trzeba rozumieć świat dookoła, innych ludzi i siebie, rozumieć m.in. ograniczenia. Co nie znaczy: akceptować - np. ograniczenia. Czy - "niewolę".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka