madohora Re: A może wątek kulinarny XII 13.11.20, 18:03 JABŁKOWE OPONKI 2 pełne szklanki mąki pszennej 2 całe jajka 5 jabłek cukier puder 300 ml mleka 3,2 proc. 1 łyżka proszku do pieczenia opcjonalnie - kilka kropel olejku pomarańczowego olej roślinny do smażenia Jabłka obieramy, specjalnym nożykiem lub łyżeczką wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy owoce w plasterki z dziurką w środku. W misce łączymy roztrzepane jajka, mąkę, trzy łyżki cukru pudru i proszek do pieczenia. Mieszamy. Do składników dodajemy stopniowo mleko i krople olejku miksując całość na gęste ciasto. Plastry jabłkowe zanurzamy w powstałym cieście i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 13.11.20, 19:27 Mak, o którym mówimy, czyli malutkie nasionka, powstają dzięki roślinie, która rośnie praktycznie na całym globie i ma około 100 odmian. W kuchni zazwyczaj używa się nasionek "niebieskich" - choć surowe są tak naprawdę szarofioletowe, trochę jak nalot na borówce amerykańskiej, a ugotowane są czarne. Jest jeszcze odmiana biała (a tak naprawdę beżowo-żółta) i to ta niezbędna jest do zrobienia rogali świętomarcińskich oraz makaroników krakowskich. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 13.11.20, 19:31 Pytam, jak to się stało, że u nich robi się rogale, które tradycyjnie je się w Poznaniu. Okazuje się, że zaczęło się od wakacji nad morzem i spotkanych tam sympatycznych poznaniaków. Od słowa do słowa i od rozmowy o ciastkach doszli do tego, że podzielili się z krakowianami rodzinnym przepisem. Pytam więc, jak to się stało, że są teraz wegańskie. - Nasi klienci takich potrzebowali - odpowiada już Wojtek, młode pokolenie Starowiczów. - A my nie baliśmy się eksperymentować. Podobnie poszło nam z wegańskimi chałkami, a teraz zabieramy się za torty! - śmieje się. W środku nie ma więc jajek czy masła, jest za to białko z siemienia lnianego. Zabieram się za jedzenie. Czuć ten wspaniały, lekko orzechowy i lekko waniliowy smak maku - podobny do makowca, ale jednak inny. Już wiem, że jestem gdzieś między Poznaniem a Zakopanem. Czyli w Polsce. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 13.11.20, 19:43 STRUCLA MAKOWA 400 g masy makowej, 2 szklanki mąki + mąka do podsypania, 25 g drożdży, pół szklanki mleka, 80 g zimnego masła, 2 jajka + jajko do posmarowania po upieczeniu, 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, szczypta soli Mąkę przesiej przez sitko, dodaj sól i kawałki zimnego masła i wszystko razem posiekaj. Dodaj pokruszone drożdże, cukier, śmietanę, wbij jajka i wlej mleko. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę i wstaw ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij je, podsyp i rozwałkuj na prostokąt. Na nim rozsmaruj masę makową (zostaw około 1-1,5 cm nieposmarowanego ciasta przy dłuższym brzegu). Całość zwiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 40 minut w około 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu polej lukrem lub obsyp cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 13.11.20, 20:53 KREM Z BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH 6 średnich buraków (około 800 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko (np. szara re-neta) 1½ l wywaru jarzynowego 1 łyżka masła klarowanego sok z cytryny sól pieprzDo podania: bryndza lub gęsta śmietana prażone pestki dyni natka pietruszkiPrzygotowanie:1. Buraki umyć, owinąć fo-lią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika rozgrza-nego do 180 st. C. Piec przez go-dzinę. Buraki można także ugoto-wać, ale wtedy nie należy zawijać w folię.2. Po upieczeniu lub ugotowa-niu wystudzić, obrać i pokroić.3. W garnku na mocno rozgrza-nym tłuszczu przesmażyć posieka-ną cebulę, lekko ją przypalając. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek.4. Zalać wywarem, wrzucić bu-raki oraz obrane i pokrojone jabł-ko. Wycisnąć sok z cytryny i go-tować przez 10 minut.5. Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie dokwasić sokiem z cytryny (zupa powinna być słodko-kwaśna).6. Krem nalać na talerz. Udeko-rować pokruszoną bryndzą, pra-żonymi pestkami dyni i natką pie-truszki. Zamiast bryndzy można też użyć gęstej śmietany. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 14.11.20, 22:31 Dwie szklanki soku z kapusty dziennie pomogą w walce z wrzodami i kamicą nerkową. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 14.11.20, 23:28 ROLADA Z CZEKOLADĄ 3 jajka, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 3,5 łyżki mąki pszennej tortowej, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietany30%, 25 dag serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 4 banany, 15 dag białej czekolady, 5 dag gorzkiej czekolady Ubijaj białka z solą, stopniowo dodawaj po 1 żółtku i cukier. Dosyp mąki i proszek. Ciasto piecz w 170* C przez 12 minut. Do ubitej śmietany dodaj serek mascarpone, cukier i kakao a następnie zmiksuj. Biszkopt wyjmij, zwiń, schłódź. Posmaruj kremem, ułóż banany i zwiń w roladę. Na koniec udekoruj białą i czarną czekoladą. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 15.11.20, 17:51 MEXICOLA 60 ml tequili, sok z połowy limonki, coca, cola, lód Wąską, wysoką szklankę wypełnij kostkami lodu. Wlej tequilę, świeżo wyciśnięty sok z limonki i coca colę. Zamieszaj. Przed podaniem ozdób szklankę kawałkiem limonki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 19.11.20, 15:13 KLUSKI ŚLĄSKIE BIAŁE 1.5 kg.ziemniaków ok.20 dag.maki ziemniaczanej 1 jajko sól Ziemniaki płuczemy, obieramy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy przez praskę do miski.Odstawiamy do wystygnięcia.Ziemniaki dzielimy na cztery części. Ćwiartkę wyjąć dodać w to miejsce jajko i mąkę ziemniaczaną .Całość wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kluski lekko je spłaszczając.Wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem gotujemy przez 8 min. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 27.03.21, 23:50 U mnie w domu to faworki trzeba chować. Mają dziwną przypadłość. Błyskawicznie znikają z talerzy Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 28.03.21, 13:44 MAZUREK MIGDAŁOWY EUGENIA Funt 1 masła świeżego utrzeć na śmietanę, dodając po jednem 25 żółtek surowych, poczem dosypać 1 funt cukru, funt 1 migdałów w łupinkach, obtar tych z kurzu serwetą i drobno usiekanych, oraz mąki ile się wgniecie, tak aby ciasto było dobrze gęste. Całą tę masę wyłożyć na stolnicę mąką posypaną i wyrobiwszy trochę rękami rozwałkować ją na pół palca grubo, a następnie robić mazurki według upo dobania, układając je na blasze wyłożonej cienko posmarowanym papierem i piec w piecu niezbyt ciepłym. Wyjęte z pieca lukrować cukrem z wanilią i na chwilę powtórnie w piec wstawić dla obeschnię cia lukru. Ilość na 3 mazurki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 28.03.21, 14:50 MAZUREK Z MIGDAŁAMI Dwanaście lutów masła sklarować, a gdy zastygnie ucierać w jedną stronę w donicy na śmietanę, po czerń wbić po jednem 8 żółtek, dosypując po trochu 12 łutów cukru i 12 łutów' mąki. Wymięszać do brze, przy końcu dodać pianę od 8 białek, zrobić ma zurek na papierze posmarowanym masłem i posy pawszy siekancmi migdałami dosyć suto, natychmiast wstawić w ciepły piec do zrumienienia Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 19.11.20, 15:23 PYZY Z MIĘSEM 500 g ziemniaków surowych 500 g ziemniaków gotowanych 1 jajko 1,5 szklanki mąki Sól Farsz: 70 dag ugotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 2 łyżki masła Sól Pieprz Majeranek Gałka muszkatołowa Surowe ziemniaki starłam na tarce z małymi oczkami (takimi jak na placki ziemniaczane). Odcisnęłam sok z tartych ziemniaków i odstawiłam. Ugotowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Następnie połączyłam ziemniaki ugotowane z ziemniakami startymi, zlałam sok z ziemniaków i osadzoną skrobię dodałam do masy. Wbiłam jajko, wsypałam mąkę, sól i zagniotłam ciasto. Ugotowane mięso, odebrałam od kości, zmieliłam przez maszynkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę przesmażyłam na maśle i dodałam do zmielonego mięsa. Farsz posoliłam, popieprzyłam, starłam gałkę muszkatołową, dodałam majeranek i wymieszałam. Z ciasta uformowałam wałek, odcinałam w miarę równej wielkości kawałki “rozpłaszczałam” na ręce, układałam farsz mięsny i formowałam pyzy. W garnku zagotowałam posoloną wodę i partiami wrzucałam pyzy. Pyzy gotowałam około 4 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu wyjmowałam łyżką cedzakową i polałam przesmażoną cebulką. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.11.20, 15:29 PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 300 g mąki 150 ml miodu 1 jajko 50 g cukru pudru 60 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (mieszanki kardamonu, anyżu, cynamonu i mielonych goździków) 1 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżeczka gorzkiego kakao mąka do podsypywania stolnicy dekoracje do pierników: posypka, pisaki, barwniki do lukru, wiórki czekoladowe Masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki - musi być bardzo miękkie. Zanim masło zmięknie, siekamy drobno nożem kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Kiedy masło jest bardzo miękkie, w dużej misce mieszamy przesianą mąkę, masło, cukier puder i miód. Dodajemy po kolei: jajko i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy: przyprawę do pierników, kakao i skórkę kandyzowaną. Zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulkę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy pierniczki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniki. Pierniki pieczemy w piekarniki w temp. 180 C przez ok. 10-12 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.11.20, 19:02 CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 4 jajka, 600 g mąki, 2 łyżki oleju, 3 łyżki wody, cynamon, przygotowane wróżby (na cienkich paskach papieru). Z jajek, mąki, oleju, wody i cynamonu zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Wyrobioną masę rozwałkuj cieniutko. Wykrój kółeczka (np. kieliszkiem). Na każde kółko kładź karteczkę z wróżbą. Sklejaj brzegi ciasteczek z wróżbą tak, jakbyś formowała pierożki. Piecz ciasteczka z wróżbą przez 20 minut w 170 stopniach. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 02.12.20, 22:17 ŚMIETANKOWE RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ JAGNIĘCĄ 2 małe cebule, 2 łyżki masła lub margaryny, 400 g ryżu, 1 l bulionu, 1 kubek śmietany, 10 świeżych liści szałwi (lub 1 łyżeczka suszonych), sól, 200 g wątróbki indyczej, pieprz mielony, 2 łyżki sherry Cebulę obrać i drobno posiekać. Dusić z 1 łyżką masła. Do tego wsypać ryż 🍚 i dalej dusić. Stopniowo dolać 3/4 l gorącego bulionu i gotować często mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion dodać śmietanę. Pięć listków szałwi drobno posiekać dodać do ryżu wraz z 1/2 łyżeczki soli. Dogotować na małym ogniu aż ryż wchłonie śmietanę. Wątróbkę posypać solą i pieprzem. Pozostałą część masła rozgrzać na patelni i smażyć wątróbkę na małym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Polać sherry i zdjąć z ognia. Pokroić wątróbkę na paski i ponownie przełożyć na patelnię. Ryż doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli trzeba dodać trochę bulionu. Nałożyć ryż na talerze, na to wątróbkę. Posypać pozostałą szałwią. Na koniec polać wszystko sosem z patelni. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 18:50 POŻYWNY OMLET 2 jajka 2-3 różyczki brokuła ugotowane garść liści świeżego szpinaku sól morska, pieprz szczypta kurkumy szczypta papryki w proszku Na patelnie wrzucić szpinak i brokuł, podsmażyć chwilkę.Wbić jajka do miski, roztrzepać widelcem, można dodać odrobinę mleka. Dodać przyprawy. Wlać na patelnię z warzywami. Smażyć na wolnym ogniu, pod przykrywką, aż omlet się zetnie. Na koniec posypać startym żółtym serem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 19:01 FASZEROWANA PAPRYKA czerwona podłużna papryka - 8 szt pokruszony miękisz chleba - 2 kubki parmezan - pół kubka czosnek - 2-3 ząbki posiekana natka pietruszki - 2 łyżki jajko - 1 szt posiekane orzechy włoskie - 50 g sól, pieprz oliwa - 2 łyżki Paprykę umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Miękisz chleba wymieszać z parmezanem, natką pietruszki, orzechami i jajkiem. Dobrze doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszanką nadziać paprykę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nadziane papryki ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą. Piec 15-20 minut. Podać sos pomidorowy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 19:10 BUŁKI NA ŚNIADANIE 25 g świeżych drożdży 3 łyżki miodu 250 ml letniej wody 150 ml mleka 5 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżka soli 500 g mąki pszennej jajko do posmarowania opcjonalnie słonecznik, dynia, płatki do posypania W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże, miód, mleko, wodę, rozpuszczone masło, sól, a następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne formujemy kulki, układamy na blaszce z papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i możemy posypać nasionami. Wkładamy blachę z bułkami do nienagrzanego piekarnika z temperaturą 200°C i pieczemy ok. 20- 25 min. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 19:52 CHLEB MIESZANY Z MIODEM Ciasto drożdżowe: mleko 1 łyżka mąka pszenna typ 450 250 g mąka żytnia typ 720 110 g mąka orkiszowa 140 g mleko 3,2% 1/5 szklanki drożdże świeże 45 g sól 1 1/2 łyżeczki masło 3 łyżki miód 3 łyżki Do posmarowania: jajko 1 szt mleko 1 łyżka Drożdże skruszyć do miski, dodać miód i wymieszać. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans, by zaczyn "ruszył". Następnie dodać pozostałe mleko, mąki, sól i stopione masło, wymieszać. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką poczekać, aż się chlebek napuszy i posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 210 stopni przez 120 min, po czym temp. zmniejszyć do 180 stopni i dopiekać jeszcze ok. 20-25 min. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 20:03 POLĘDWICZKI Z PIECZARKAMI 1 polędwiczka wieprzowa ½ kg pieczarek 200g przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego Mąka pszenna do panierki Olej do smażenia Sól Pieprz Papryka ostra Cebula 1. Mięso kroimy w dwucentymetrowe plastry, dłonią rozbijamy oraz doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Do mięsa wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. 3. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości 4. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Grzyby podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy przecier, doprawiamy papryką ostrą 6. Sos z pieczarkami łączymy z mięsem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 20:11 SAŁATKA KRABOWA paluszków krabowych, 1 opakowanie średni ogórek, 1 jajak, 3 majonez, 4 łyżki ketchup, 1 łyzka sól, pieprz, do smaku Paluszki krabowe pokroić w kostkę, ogórka obrać i pokroić go w pół talarki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, ketchup i przyprawy i delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze i udekorować. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 20:25 SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I KASZĄ PĘCZAK 120 g kaszy pęczak 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól do smaku świeżo zmielony pieprz szczypta cukru brzozowego 1 łyżeczka masła (do gotowania kaszy) Kaszę pęczek płuczemy, a następnie gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Kaszę studzimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę , a natkę pietruszki siekamy. Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do miski wraz z ostudzoną kaszą, pokrojoną papryką i pietruszką - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem brzozowym i oliwą z oliwek. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 20:35 DWUKOLOROWE NALEŚNIKI Z KONFITURĄ Na 6 dużych sztuk: NALEŚNIKI: Mleko - 1 szklanka Jaja - 2 sztuki Mąka pszenna - 1 szklanka Woda gazowana - 3/4 szklanki Olej rzepakowy - 3 łyżki Sól - szczypta Kakao - 1 łyżka Olej do smażenia NADZIENIE: Serek śmietankowy - 200 g Cukier puder - 2 łyżki Orzechy laskowe, posiekane - 1 garść Konfitura żurawinowa - 6 łyżeczek Składniki na naleśniki (z wyjątkiem kakao) umieścić w misce i zmiksować, a następnie przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. ¼ ciasta odlać i dokładnie wymieszać z kakao. Patelnię delikatnie posmarować olejem i rozgrzać. Na gorącej patelni łyżką lub chochelką wylać porcję ciemnego ciasta tworząc wzory. Po krótkim podsmażeniu rozlać po patelni porcję jasnego ciasta, zapełniając całe dno. Usmażyć naleśniki, przewracając je delikatnie na drugą stronę. Serek wymieszać z cukrem pudrem i orzechami. Każdy naleśnik posmarować serkiem, a na środku, wzdłuż, ułożyć po łyżeczce konfitury żurawinowej. Złożyć naleśniki w rulonik, wzdłuż paska utworzonego z konfitury. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 20:47 CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA KURCZAKA 12 skrzydełek kurczaka 3 łyżki oliwy 1 trawa cytrynowa 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka płatków chili Skrzydełka oczyścić i opłukać. Można podzielić na mniejsze części przecinając skrzydełka w stawach. trawę cytrynową lekko utłuc tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, rozdzielić na mniejsze części. Skrzydełka włożyć do miseczki, dodać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać. Następnie miskę przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozłożyć zamarynowane skrzydełka. Mięso nakryć najpierw papierem do pieczenia, a następnie całość szczelnie przykryć folią aluminiową. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkowy poziom i piec przez ok. 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię oraz papier i dopiec skrzydełka, aż skórka się ładnie zarumieni i będzie chrupiąca. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 23:24 SŁONE BABECZKI Z SAŁATKĄ na ciasto: maka, 250g margaryna, 120g jajko, 1 szt proszek do pieczenia, pol lyzeczki slodka paryka mielona, lyzeczka ostra papryka mielona, pol lyzeczki pieprz, szczypta sol, pol lyzeczki ew. mleko jesli skladniki ciasta nie beda chcialy sie polaczyc, ok 4 lyzek nadzienie, u mnie: marchew, 4 szt pietruszka, 1 szt ziemniaki, 5 szt jajko gotowane, 1 szt groszek, garsc wedlina drobiowa, 200g majonez, 200 ml musztarda lagodna, 1 lyzka sol, pieprz, wg uznania z maki, proszku, jajka, margaryny, i przypraw zagniesc ciasto- jesli jest za twarde, dodac mleko. zagniecione ciasto wstawic na 1h do lodowki. po tym czasie wyjac, rozwalkowac, wylepic foremki do babeczek, piec ok 10 min w temp. 160 stopni. upieczone wyjac, ostudzic. salatka: warzywa ugotowac, pokroic w kostke, dodac pokrojone jajko i wedline, doprawic majonezem, musztarda, sola i pieprzem. korpusy najlepiej napelnic kilka godzin przed podaniem. w zamknietej puszcze mozna je przechowywac ok 2 tygodni. Odpowiedz Link