Dodaj do ulubionych

Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrównani...

IP: *.atm.com.pl 26.01.04, 18:49
To niezła posada ten komisarz, nie sposób nie pomarzyć.
Obserwuj wątek
    • freemason Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna 26.01.04, 18:52
      Niemcy się na to nie zgodziły, bo nowe zasady stanowiły, że pieniądze na pensje
      posłów pochodziłyby z budżetu Unii, a nie jak dotąd z narodowych. Berlin
      obliczył, że byłby sponsorem połowy europejskich posłów, bo wpłaca najwięcej do
      wspólnej kasy. Dodatkowy każdy kraj mógłby obciążyć swoich posłów podatkami,
      tak by ograniczyć dysproporcje. Te podatki z "niemieckich pieniędzy" lądowałyby
      więc u fiskusa w Warszawie.

Wszystkie? ;-))))))
      • Gość: Zez Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.proxy.aol.com 26.01.04, 19:20
        Skonczy sie przepychanka " Kto do UE " na posadke , niemcy dobrze mysla i nie
        pozwola napchac "eurem" kieszeni dla polskich urzedasow !
        • Gość: jUDGE dREDD BRAWO UE - DAJCIE W D-PĘ TYM RYJOM-VIPom w PL ! IP: *.ee 26.01.04, 22:10
          Nareszcie jest "BAT" NA TYCH WARCHOŁÓW, CZERWONYCH CIOŁKÓW, PSYCHOPATÓW-
          BANDYTÓW, PSEUDO "POLITYKÓW" CO CAŁY CZAS CYNICZNIE I zbrodniczo OSZUKUJĄ I
          OKRADAJĄ SWÓJ UDRĘCZONY NARÓD, ODBIERAJĄ BIEDNYM GŁODUJĄCYM DZIECIOM ŻEBY MIEĆ
          NA SUPER-LUKSUSOWE LIMUZYNY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Zez Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.proxy.aol.com 26.01.04, 19:22
        Skonczy sie przepychanka " Kto do UE " na posadke , niemcy dobrze mysla i nie
        pozwola napchac " eurem " kieszenie polskim urzedasom !
    • Gość: Ramon Na dojenie Niemiec się godzimy IP: *.rodlo.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 19:16
      Okazuje się, że bez sprzeciwu godzimy się na dojenie Niemiec i innych państw
      dających do kasy UE więcej niż same otrzymują, natomiast gotowi jesteśmy umrzeć
      za Niceę. Już z zablokowania równej kasy dla wszystkich widać, że Niemcy nie
      popuszczą i będą blokować trwonienie kasy unijnej. Jeszcze nam się odbije
      czkawką veto w sprawie Konstytucji UE, bo bez jej uchwalenia obowiązuje
      podejmowanie decyzji jednogłośnie i może sobie Komisja Europejska ustalać, że
      budżet UE ma wynosić minimum 1,24% budżetów krajów wchodzących w skład UE.
      Będzie wynosić tyle, ile zgodzą się dać płatnicy netto, a ci już powiedzieli
      ile chcą dać (do czasu uchwalenia Konstytucji, dającej im prawo kontroli kasy).
      • porfirion.osielek Re: Na dojenie Niemiec się godzimy 26.01.04, 20:14
        Gość portalu: Ramon napisał(a):

[...]
        > Już z zablokowania równej kasy dla wszystkich widać, że Niemcy nie
        > popuszczą i będą blokować trwonienie kasy unijnej. Jeszcze nam się odbije
        > czkawką veto w sprawie Konstytucji UE, bo bez jej uchwalenia obowiązuje
        > podejmowanie decyzji jednogłośnie
        [...]

A ja z tego veta państw osi wyciągam przeciwstawny wniosek: oto przykład tego,
        co nas czeka w UE, jeśli przejdzie koncepcja Czyraka: rządzą Francja z Niemcami
        oraz satelitami w rodzaju Belgii czy Luksemburga, a dzikusy (czyli my) mają
        cicho siedzieć. W systemie nicejskim taka blokada nie byłaby bowiem możliwa.

Jeśli zaś chodzi o meritum, to już całkiem inna sprawa: jestem za, chociaż
        trochę przeciw; przeciw, bo obawiam się, że nie tyle chodziło tutaj o pieniądze
        podatników, ile o to, żeby deputowani z biedniejszych krajów nadal czuli się
        jak ubodzy krewni przy deputowanych dostających sute diety ze swoich państw.
        Przecież byle polaczek czy pepik nie może mieć tyle szmalu co Ludzie (z
        Bawarii czy innych landów czy departamentów).
        • Gość: karola Re: Na dojenie Niemiec się godzimy IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.04, 20:59
          Alez jaki ubogi krewny. Przeciez najwiecej zarabiaja eurodeputowani wloscy a
          Wlochy wacale nie sa najbogatszym krajem Unii a nie np z bogatej Danii czy
          Niemiec. Przeciez Polska moze placic swoim eurodeputowanym nawet 100 000 euro
          miesiecznie i nikt nie zaprotestuje. Ale moim zdaniem kazdy kraj powinien
          finansowac swoich aeurodeputowanych z wlasnej kasy . Rozumiem tez Niemcow , ze
          nie chca finansowac np takiego Giertycha czy leppera:). Dlaczego taki
          przecietny niemiecki podatnik Herr schmidt ma finansowac pana Leppera:)? ty
          tez nie chcialbys finansowac z twoich podatkow deputowanego francuskiego i
          angielskiego.
          teraz sie okaze kto z naszych wybitnych politykow bedzie chcial dla dobra
          Ojczyzny reprezentowac Polske za 2000 euro:):) na pewno Lis czy Ziolkowska nie
          wystartuja bo 2000 euro to nie to co 8000 prawda:)
          • freemason Re: Na dojenie Niemiec się godzimy 26.01.04, 21:10
            Gość portalu: karola napisał(a):

> Alez jaki ubogi krewny. Przeciez najwiecej zarabiaja eurodeputowani wloscy a
            > Wlochy wacale nie sa najbogatszym krajem Unii a nie np z bogatej Danii czy
            > Niemiec. Przeciez Polska moze placic swoim eurodeputowanym nawet 100 000 euro
            > miesiecznie i nikt nie zaprotestuje. Ale moim zdaniem kazdy kraj powinien
            > finansowac swoich aeurodeputowanych z wlasnej kasy . Rozumiem tez Niemcow ,
            ze
            > nie chca finansowac np takiego Giertycha czy leppera:).

Projekt nie polegał na tym, iż Niemcy będą opłacać eurodeputowanych, lecz mieli
            oni być finansowani ze wspólnego budżetu, którego Niemcy nie są - wbrew
            obiegowym opiniom - największym płatnikiem.

Dlaczego taki
            > przecietny niemiecki podatnik Herr schmidt ma finansowac pana Leppera:)?

A dlaczego polski czy czeski podatnik mieliby finansować panią Steinbach czy
            tow. Le Pena?

ty
            > tez nie chcialbys finansowac z twoich podatkow deputowanego francuskiego i
            > angielskiego.

Skoro chcemy, by parlament miał stać się centrum europejskiej legislatywy
            musimy się zgodzić na jego finansowanie z budżetu UE. Ujednolicenie stawek jest
            wartością samą w sobie, przyczynia się do wzrostu poczucia wspólnoty w ramach
            UE.

> teraz sie okaze kto z naszych wybitnych politykow bedzie chcial dla dobra
            > Ojczyzny reprezentowac Polske za 2000 euro:):) na pewno Lis czy Ziolkowska
            nie
            > wystartuja bo 2000 euro to nie to co 8000 prawda:)

A czy to takie dziwne, że polityk chce dobrze zarabiać? Moim zdaniem trop jakim
            poszła tutejsza dyskusja jest kompletnie fałszywy. Ja nie uważam, że deputowani
            czy posłowie powinni zarabiać 2 złote miesięcznie i zdychać z głodu, mają po
            prostu DOBRZE wywiązywać się ze swych psich obowiązków, a za jaką cenę już
            mniejsza o to. Moja zasada: dobra płaca za dobrą pracę. Wolę łożyć Rokicie,
            Tuskowi czy Blairowi krocie, niż skromne datki dawać Lepperom, Steinbachom i
            włoskim komunistom.
            • Gość: karola Re: Na dojenie Niemiec się godzimy IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.04, 21:20
              N iestety nie zgadzam sie z toba. Niemcy finansuje 20% budzetu Unii wiec kto
              wplaca wiecej do budzetu Unii?
              napisalas , ze nie chcesz finansowac wloskich komunistow a niestety bedziesz
              zmuszony jezeli pensje deputowanch beda finanswoane ze wspolnej kasy Unijnej.

Troszke sam sobie przeczysz nie chcesz finansowac Eriki Steinbach, ja tez nie
              chce:) i wlasnie nie bedziemy jej finanswoac a tak gdyby nowa propozacja weszla
              w zacie musialbys ja finansowac. Poza tym Erika Steinbach jest deputowana do
              Bundestagu a nie EP.
              Czyli reasumujac twoja wypowiedz brzmi: jestem za a nawet przeciw:). Bo z
              jednej strony nie chcesz finansowac innych deputowanych a z drugiej jestes za
              ujednoliceniem ich wynagrodzen . Czyli co?
              • freemason Re: Na dojenie Niemiec się godzimy 26.01.04, 21:27

> N iestety nie zgadzam sie z toba. Niemcy finansuje 20% budzetu Unii wiec kto
                > wplaca wiecej do budzetu Unii?

OK. Wpłacają najwięcej w liczbach bezwzględnych (są największym państwem), ale
                jakie to ma znaczenie? Relatywnie najwięcej wkładów to budżetu UE maja
                najbogatsze kraje tj. Belgia i Luksemburg. Niemcy nie są przecież
                najzamożniejsym państwem Wspólnoty.

> napisalas , ze nie chcesz finansowac wloskich komunistow a niestety bedziesz
                > zmuszony jezeli pensje deputowanch beda finanswoane ze wspolnej kasy Unijnej.
                >
                > Troszke sam sobie przeczysz nie chcesz finansowac Eriki Steinbach, ja tez nie
                > chce:) i wlasnie nie bedziemy jej finanswoac a tak gdyby nowa propozacja
                weszla
                >
                > w zacie musialbys ja finansowac. Poza tym Erika Steinbach jest deputowana do
                > Bundestagu a nie EP.
                > Czyli reasumujac twoja wypowiedz brzmi: jestem za a nawet przeciw:). Bo z
                > jednej strony nie chcesz finansowac innych deputowanych a z drugiej jestes za
                > ujednoliceniem ich wynagrodzen . Czyli co?

Nie jestem przeciwny finansowaniu włoskich komunistów i pani Steinbach z
                budżetu Polski. Powiedziałem tylko, że Polacy mogą wysunąć taki sam argument
                jak ten twój o Lepperze. Chodzi mi jedynie o zasadę wzajmeności. A co do Pani
                Steinbach to pewnie, że jest deputowaną do Bundestagu, ale kto zna jej plany na
                przyszłość? Może będzie chciała sobie zapewnić spokojną emeryturę w
                Strasburgu...
        • Gość: poprawa Re: Na dojenie Niemiec się godzimy IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.04, 01:04
          Osiolek:A ja z tego veta państw osi wyciągam przeciwstawny wniosek: oto przykład
          tego,
          > co nas czeka w UE, jeśli przejdzie koncepcja Czyraka: rządzą Francja z Niemcami
          >
          > oraz satelitami w rodzaju Belgii czy Luksemburga, a dzikusy (czyli my) mają
          > cicho siedzieć. W systemie nicejskim taka blokada nie byłaby bowiem możliwa.
          Poprawa: Mylisz sie. Jezeli chodzi o mozliwosc blokady ze strony Niemiec i
          Francji to w przypadku Nicei bedzie to latwiejsze niz przy Konstytucji. Wedlug
          Traktatu z Niceji za musi byc polowa panstw z min. 62% mieszkancow Unii i jako
          trzece min 72% glosow w Radzie Europy. wedlug Konstytucji polowa panstw z min.
          60% mieszkancow. To kiedy jest latwiej zablokowac?
          Osiolek > Jeśli zaś chodzi o meritum, to już całkiem inna sprawa: jestem za, chociaż
          > trochę przeciw; przeciw, bo obawiam się, że nie tyle chodziło tutaj o pieniądze
          >
          > podatników, ile o to, żeby deputowani z biedniejszych krajów nadal czuli się
          > jak ubodzy krewni przy deputowanych dostających sute diety ze swoich państw.
          > Przecież byle polaczek czy pepik nie może mieć tyle szmalu co Ludzie (z
          > Bawarii czy innych landów czy departamentów).
          Poprawa: tu tez nie masz racji. 1.Najwyzsze diety maja Wlosi, a nie Niemcy.
          2. W wersji pierwotnej zrownanie wynagrodzen mialo byc powiazane z urealnieniem
          zwrotow za kosztow podrozy. Dzisiejszy system jest na tyle chory, ze zwrot
          kosztow podrozy zalezy miedzy innymi o odleglosci od Strasburga. Jedna z
          poslanek finskich wyliczyla, ze odpowiednio kombinujac moglaby dostawac ok. 80
          tys euro zwrotow rocznie. Ponadto mialy byc obciete tzw. odszkodowania za prace
          poza domem, ktore dochodza do 5 tys. euro miesiecznie. Niestety poslowie
          zaproponowali jedynie zrownanie zarobkow, bez ruszania pozostalych dochodow i
          stad sprzeciw niektorych panstw
          • freemason Poprawa poprawy 27.01.04, 01:12
            Gość portalu: poprawa napisał(a):

> Osiolek:A ja z tego veta państw osi wyciągam przeciwstawny wniosek: oto
            przykła
            > d
            > tego,
            > > co nas czeka w UE, jeśli przejdzie koncepcja Czyraka: rządzą Francja z Nie
            > mcami
            > >
            > > oraz satelitami w rodzaju Belgii czy Luksemburga, a dzikusy (czyli my) maj
            > ą
            > > cicho siedzieć. W systemie nicejskim taka blokada nie byłaby bowiem możliw
            > a.
            > Poprawa: Mylisz sie. Jezeli chodzi o mozliwosc blokady ze strony Niemiec i
            > Francji to w przypadku Nicei bedzie to latwiejsze niz przy Konstytucji. Wedlug
            > Traktatu z Niceji za musi byc polowa panstw z min. 62% mieszkancow Unii i jako
            > trzece min 72% glosow w Radzie Europy. wedlug Konstytucji polowa panstw z min.
            > 60% mieszkancow. To kiedy jest latwiej zablokowac?

Poprawa. Po pierwsze nie mówimy o Radzie Europy, lecz o Radzie Unii
            Europejskiej. To tak tytułem uporządkowania. Natomiast, co ważniejsze, istota
            Nicei nie polega na tym, że Francji i Niemcom jest tam trudno blokować decyzje,
            bo jest - jak słusznie zauważyłeś - łatwiej. Różnica leży w tym, że w Nicei
            blokować mogą i Niemcy, i Francuzi, i Anglicy, ale Polacy i Hiszpanie też. W
            konstytucji siłę blokowania zachowują tylko duże 4 kraje, Polska i Hiszpania
            natomiast ją tracą. Tracą też możliwość nacisku na "twarde jądro" na
            zasadzie: "wy nam zablokujcecie to, to my wam wtedy to". I tu leży pies
            pogrzebany, polecam bardzo zapoznanie się z tzw. indeksem Shapleya-Shubika,
            który pokazuje to dobitnie.
            • Gość: poprawa Re: Poprawa poprawy IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.04, 01:24
              Masz racje. Przepraszam pomylilem sie jezeli chodzi o Rade Unii Europejskiej.
              Natomiast w drugiej czesci to "osiolek" sugerowal, ze Niemcy i Francja beda
              blokowac i ja mu na to tylko odpowiedzialem. Nie chcialo mi sie pisac i
              tlumaczyc na czym polega roznica miedzy Nicea, a konstytucja bo to powinno byc
              dla kazdego kto sie w tej sprawie wypowiada jasne. Niestety z wielu postow
              widac, ze szanowni koledzy nie maja zielonego pojecia o czym pisza. (bron Boze
              to nie bylo do Ciebie).
              Pozdrowienia
      • freemason Re: Na dojenie Niemiec się godzimy 26.01.04, 20:24
        To jest nieprawda, że wszystkie decyzje po wejściu w życie konstytucji będą
        podejmowane większością głosów. A swoją drogą to miło, że troszczysz się o
        pieniądze niemieckich podatników.
    • Gość: Syriusz Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.kalisz.mm.pl 26.01.04, 19:16
      To bardzo dobrze!
      Być może nie będą się tam pchali ci, którzy przede wszystkim chcą się obłowić!
      Posłem powinien być człowiek ustabilizowany finansowo, majętny , mądry, który
      przede wszystkim chce się zrealizować w służbie swemu krajowi, który
      reprezentuje. Ci wszyscy nasi kandydaci, to pożal się Boże - miernota!
      Na nikogo z nich nie będę głosował w wyborach do PE!
      A swoją drogą to czego ono oczekiwali od tej zbiurokratyzowanej europejskiej
      machiny kolesiów, przecież biurokracja i wyrzucanie pieniędzy w błoto to dewiza
      UE.
    • Gość: Andrzej.A Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 19:23
      Proponuję wziąć przykład z Węgrów.
      761 Euro na miesiąc + zwrot UDOKUMENTOWANYCH wydatków na podróże.
      Wtedy zobaczymy ilu jest chętnych na te stanowiska.
      • Gość: Syriusz Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.kalisz.mm.pl 26.01.04, 19:29
        Dziękuję Ci Andrzeju za krótką, ale mądrą ripostę!
        Jesteś tego samego zdania co i ja, choć ująłeś to krócej, lepiej i dosadniej!
        Świadczy to o Twym wysokim morale i intelekcie! Brawo! Cieszę się, że w Polsce
        są jeszcze normalni, mądrzy ludzie!
        • freemason Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna 26.01.04, 20:31
          Gość portalu: Syriusz napisał(a):

> Dziękuję Ci Andrzeju za krótką, ale mądrą ripostę!
          > Jesteś tego samego zdania co i ja, choć ująłeś to krócej, lepiej i dosadniej!
          > Świadczy to o Twym wysokim morale i intelekcie! Brawo! Cieszę się, że w
          Polsce
          > są jeszcze normalni, mądrzy ludzie!

Polska składa się z samych mądrych ludzi. Przy czym należy dodać, że zazwyczaj
          mądrych inaczej:-))))
      • Gość: tad Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.westk01.tn.comcast.net 26.01.04, 19:51
        zgadzam sie w 100%.
      • freemason Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna 26.01.04, 20:29
        Gość portalu: Andrzej.A napisał(a):

> Proponuję wziąć przykład z Węgrów.
        > 761 Euro na miesiąc + zwrot UDOKUMENTOWANYCH wydatków na podróże.
        > Wtedy zobaczymy ilu jest chętnych na te stanowiska.

Ja bym poszedł dalej: zamiast tych 761 euro codziennie suche bułeczki i woda
        mineralna i mieliby niezły survival co nasi w UE. A mówiąc na poważnie, praca
        deputowanych powinna być sowicie wynagradzana, by nie musieli oni ulegać
        pokusom dorabiania na boku (mam nadzieję, że wiesz o czym mówię). Na demokracji
        bowiem nie powinno się oszczędzać, gdyż jest to zazwyczaj kontrproduktywne i
        obraca się przeciwko takim co podnoszą podobne propozycje.
        • Gość: karola Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.04, 21:14
          tak sie sklada, ze mialam praktyke w biurze jednego z deputowanych. Jest to
          czlowiek majetny, ktory nie po to jest w parlamencie zeby sie dorobic ale po to
          zeby sie realizowac. Dadmienie, ze jest dokotrem prawa i wlada biegle piecioma
          jezykami. Mialam okazje poznac wielu Europejskich parlamentarzystow , ktorzy sa
          wlasnie jego pokroju. Ludzie majetni , wyksztalceni , kulturalni.
          A czy wskazesz mi jakiegos z Polskich parlamentarzystow , ktorzy znaja np 5
          jezykow? wiekszosc nie umie ani b ani m po angielsku nie wspominajac juz o
          francuskim . A niestety francuski jest jezykiem numer 1 w parlamencie. Caly
          personel pomocniczy jak portierzy czy kelnerzy mowia po francsusku. Trudno jest
          zamowic obiad w kantynie budynku Paul-Henri-Spaak w Brukseli bez znajomosci
          francuskiego
          Kto z naszch moglby kandydowac: Licze na Tomka Lisa ale on jeszcze nie jest na
          tyle majetny zeby kandydowac za 2000 euro skoro teraz zarabia 10000. kto
          jeszcze ? moze Sylwia Pusz? wlada biegle angielskim. na razie widze tylko ich.
          Moze ktos ma inne sensowne kandydatury:
          kandydat powinien spelniac nastepujace kryteria:
          wyksztalcenie wyzsze
          Biegla znajomosc jezyka angielskiego
          dobra znajomosc jezyka francuskiego i innego oficjalnego jezyka Unii
          Europejskiej
          wysoki stopien kultury osobistej
          inteligencja

Zgadzam sie zeby np. Polski rzad placil swoim deputowanym 10000 euro ale skad
          gwarancja , ze pojada same wybitne osoby a nie np pan Lepper. przeciez szkoda
          na niego naszych pieniedzy i naszego wstydu.
          • freemason Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna 26.01.04, 21:34

> tak sie sklada, ze mialam praktyke w biurze jednego z deputowanych. Jest to
            > czlowiek majetny, ktory nie po to jest w parlamencie zeby sie dorobic ale po
            to
            >
            > zeby sie realizowac. Dadmienie, ze jest dokotrem prawa i wlada biegle
            piecioma
            > jezykami. Mialam okazje poznac wielu Europejskich parlamentarzystow , ktorzy
            sa
            >
            > wlasnie jego pokroju. Ludzie majetni , wyksztalceni , kulturalni.
            > A czy wskazesz mi jakiegos z Polskich parlamentarzystow , ktorzy znaja np 5
            > jezykow?

Geremek, Nowina-Konopka, Potocki, Saryusz-Wolski, Pusz, Libicki i paru innych
            by się jeszcze znalazło... (tylko nie łap mnie za słowo, wiem że UW nie ma już
            w parlamencie;-)))

wiekszosc nie umie ani b ani m po angielsku nie wspominajac juz o
            > francuskim .

Przesada, tak źle chyba nie jest. Zresztą nie jestem pewny czy znajomość
            angielskiego i francuskiego w krajach tj. Grecja czy Portugalia wygląda
            różowo...

A niestety francuski jest jezykiem numer 1 w parlamencie.

Niestety:-)))) Tu się zgadzam!

Caly
            > personel pomocniczy jak portierzy czy kelnerzy mowia po francsusku. Trudno
            jest
            >
            > zamowic obiad w kantynie budynku Paul-Henri-Spaak w Brukseli bez znajomosci
            > francuskiego

A po flamandzku nie mówią?

> Kto z naszch moglby kandydowac: Licze na Tomka Lisa ale on jeszcze nie jest
            na
            > tyle majetny zeby kandydowac za 2000 euro skoro teraz zarabia 10000.

Nie należy tracić nadziei, może sobie coś odłożył na koncie? Ja też jestem za
            Lisem, nawet na prezydenta bym go wybrał!

kto
            > jeszcze ? moze Sylwia Pusz? wlada biegle angielskim. na razie widze tylko
            ich.
            > Moze ktos ma inne sensowne kandydatury:
            > kandydat powinien spelniac nastepujace kryteria:
            > wyksztalcenie wyzsze
            > Biegla znajomosc jezyka angielskiego
            > dobra znajomosc jezyka francuskiego i innego oficjalnego jezyka Unii
            > Europejskiej
            > wysoki stopien kultury osobistej
            > inteligencja
            >

Odgrzebać UW z politycznego niebytu! Oni są dobrzy w te klocki, ale swą
            zarozumiałością odstraszyli większość społeczeństwa od siebie i trudno im
            będzie się dostać do parlamentu, chyba że w koalicji z SLD.

> Zgadzam sie zeby np. Polski rzad placil swoim deputowanym 10000 euro ale skad
            > gwarancja , ze pojada same wybitne osoby a nie np pan Lepper. przeciez szkoda
            > na niego naszych pieniedzy i naszego wstydu.

Lepper nie pojedzie, bo musi pilnować kurwików pani Begger w parlamencie i (być
            może) w pilskim więzieniu. Przecież w przeciwnym razie już by nic nie zostało z
            tego klubu Samoobrony w sejmie!
            • Gość: karola Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.04, 21:59
              ale jestes dobry z tymi kurwikami:):)
              no mam nadzieje , ze nie pojedzie.. o naszych inteligentach z samoobrony kraza
              legendy.):):):)

Flamandzki jest ignorowany w Brukseli. W belgii ciagle jest klotnia na temat
              spychania flamandzkiego na drugorzedna pozycje. W parlamencie dogadasz sie
              tylko po francusku. pamietam jak w pierwszy dzien poprosilam o klucz po
              angielsku to pan portier sie na mnie obrazil:) wiec juz mialam nauczke i tylko
              pytalam po francusku:)
              W brukseli masz niby dwujezyczne napisy , W sumie powinny byc trzyjezyczne bo
              niemiecki ma takze status oficjalnego jezyka. ale zapomnij. tylko francais :)=
              Wydaje mi sie po rozszerzeniu wzrosnie rola niemieckeigo jako drugiego jezyka
              roboczego Unii i to troszke boli Francje i Belgie.
              jezeli chodzi i poslow greckich to znaja angielski. Ale my Polacy mamy opinie
              ludzi zdolnych majacych talent do jezykow. naprawde . Pamietam jak prawie
              wszyscy mi to mowili. Dlatego nie chce , zeby taki lepper na kompromitowal...

w kazdym razie prawie kazdy deputowany zna bardzo dobrze angielski. Wyjatkiem
              sa deputowani francuscy, ktorzy tylko komunikuja sie francusku:(. Troche mnie
              to denerwowalo. Nie dlatego , ze nie lubie francuskiego. Ale ta ich pycha.
            • porfirion.osielek Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna 26.01.04, 22:27
              freemason napisał:

> Geremek, Nowina-Konopka, Potocki, Saryusz-Wolski, Pusz, Libicki i paru innych
              > by się jeszcze znalazło... (tylko nie łap mnie za słowo, wiem że UW nie ma
              > już w parlamencie;-)))
              Zgadzam się, ale małe uściślenie co do ostatnich słów: to że nie ma ich w
              parlamencie (niestety), wcale nie jest przeszkodą w startowaniu do Brukseli.
              Powiedziałbym nawet że wręcz przeciwnie, to jest ich atut. Uważam bowiem, że
              czynni posłowie (senatorowie) nie powinni kandydować w trakcie kadencji do
              żadnych stanowisk europejskich, bo w ten sposób dają sygnał tym, którzy ich
              wybrali do sejmu/senatu, że mają swoich wyborców w... "głębokim poważaniu".

> A po flamandzku nie mówią? [kelnerzy w Brukseli - p.o.]
              Wbrew temu co Karola niżej odpowiada - jednak mówią. Ja akurat mam odwrotne
              doświadczenia niż ona i pamiętam, że w Brukseli (nie mówiąc już o
              miejscowościach w odległości zaledwie 10-20 km na wschód, zachód i północ)
              zdarzało mi się spotkać z sytuacją, gdy właśnie np. kelnerzy prędzej odzywali
              się w jakimkolwiek języku świata, z rosyjskim włącznie, byleby nie mówić po
              francusku.

> Odgrzebać UW z politycznego niebytu! Oni są dobrzy w te klocki,
              Ba, powiedz to szczurom z PO, które opuściły okręt, a zagryzą na śmierć ;)))
              • Gość: karola Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.04, 02:06
                osiolku gdzie mowia ? w parlamencie czy w jakis knajpkach pod bruksela?. w
                samych brukselskich knajpkach to i po arabsku sie dogadasz. ja mowila o
                Parlamencie Europejski i tam nikt nie mowi po flamandzku.. No moze w ciagu roku
                nie mialam okazji uslyszec flamandzkiego.
                • freemason Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna 27.01.04, 13:12

> osiolku gdzie mowia ? w parlamencie czy w jakis knajpkach pod bruksela?. w
                  > samych brukselskich knajpkach to i po arabsku sie dogadasz. ja mowila o
                  > Parlamencie Europejski i tam nikt nie mowi po flamandzku.. No moze w ciagu
                  roku
                  >
                  > nie mialam okazji uslyszec flamandzkiego.

A tak na marginesie, jaki procent czasu spędza się jako praktykant w Bruskeli,
                  a jaki w Strasburgu i czy odwiedza się w ogóle trzecią siedzibę parlamentu -
                  Luksemburg?
    • Gość: S. Flores Cholera, Robert się kwurwi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 21:11
      Ale mają mają tam chyba przynajmniej jaki immunitet, co?
      • freemason Re: Cholera, Robert się kwurwi... 26.01.04, 21:37
        Gość portalu: S. Flores napisał(a):

> Ale mają mają tam chyba przynajmniej jaki immunitet, co?

Będą się z Czarzastym i Jakubowską składać na taksówkę i jedzenie;-))))
    • Gość: TexasBoy A komisarze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.04, 00:37
      Dla Huebner stworza posade Komisarza ds
      Parzenia Herbaty z odpowiednim uposazeniem...
      ...bufetowej z Sejmu.......
      • freemason Re: A komisarze? 27.01.04, 01:17
        Gość portalu: TexasBoy napisał(a):

> Dla Huebner stworza posade Komisarza ds
        > Parzenia Herbaty z odpowiednim uposazeniem...
        > ...bufetowej z Sejmu.......

A ty już na pensję Hibnerówki byś dybał, co? Gdzie ci się tam z Nią mierzyć?!
        Kim ty jesteś?

Ja tam szczerze mówiąc nie bardzo cieszę się z jej wyboru, moim faworytem był
        niejaki Robiś Kwiatkowski. No przecież mógłby zostać przynajmniej komisarzem
        ds. mediów... Ech, ten Miller, zupełnie się nie wysilił, a miał sprawdzonego
        człowieka w zasięgu ręki. A może by tak wrócić do Piotrka Urbankowskiego i go
        wysłać do Brukseli? Sukces gwarantowany, szczególnie gdy Santer wraz z panią
        Cresson powrócą na jakiś stołek;-)))
        • Gość: karola Re: A komisarze? IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.04, 02:03
          A moze bysmy zaproponowali Ojca Dyrektora na komisarza. On sie na wszystkim
          zna. Taki madry no i wreszcie nawrocilby to cale towarzycho i polskie dziwczyny
          kontrolowal zeby nogi trzymaly zlaczone:):)
          • freemason Re: A komisarze? 27.01.04, 13:04

> A moze bysmy zaproponowali Ojca Dyrektora na komisarza. On sie na wszystkim
            > zna. Taki madry no i wreszcie nawrocilby to cale towarzycho i polskie
            dziwczyny
            >
            > kontrolowal zeby nogi trzymaly zlaczone:):)

Tja, nasuwa się tu pewien problem natury prawnej. Czy osoba duchowna mogłaby
            zostać członkiem Komisji w zlaicyzowanej Europie? Bo jeżeli chodzi o
            parlamentarzystów to w krajach UE jest różnie...
    • Gość: kubajaw Daniel Cohn-Bendit IP: *.hechtsheim.wohnheim.uni-mainz.de 27.01.04, 02:23
      Jednym z, moim zdaniem, dowodow na blednosc lewicowych pogladow sa biografie
      lewicowych politykow. Otoz Pan Daniel Cohn-Bendit, Niemiec studiujacy w 1968
      roku w Paryzu byl jednym z przywodcow, a na pewno gwiazda, zajsc paryskich w
      1968 roku. Warto przypomniec ze walka toczyla sie pod czerwonymi sztandarami
      przeciw imperializmowi de Gaulle'a a przy uzyciu kijow i pal co doprowadzilo do
      kilkudniowych zamieszek i okupacji dzielnicy Lacinskiej poprzecinanej
      barykadami. Pan Cohn-Bendit dzielnie walczyl o prawa skolonizowanych narodow do
      samostanowienia, o ich prawo do niebycia okradanymi przez kolonizatorow, o ich
      prawo do wzbogacania sie a nie pracy na rzecz 'bialych panow' i o rowny podzial
      dochodow. A dzis? Ten sam czlowiek, ktory, co wazne (!), dostal sie do wielkiej
      polityki dzieki swojej legendzie z 1968 roku walczy rownie dzielnie o
      podwyzszenie sobie uposazenia. Dziala racjonalnie, byc moze nawet ma racje.
      tylko po co 36 lat temu te wszystkie bzdury wygadywal...?
    • Gość: Emil Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 04:49
      Jak w takim razie przeżyje pierwszy kandydat na unijnego parlamentarzystą J.
      Jaskiernia?
    • Gość: lolek [...] IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 27.01.04, 05:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Patton No to Frau Hubner dostanie teraz ochlapy za sluzbe IP: *.proxy.aol.com 27.01.04, 07:00
      Sluzyla swoim niemieckim panom, sluzyla i teraz przyszedl czas nagrody.
      Czterdziesci milionow frajrow dostanie gowno, a frau Hubner za sprzedana polska
      racje stanu ponad 17 tys. euro. Oplacalo sie? Pewnie, ze tak! Na pochybel
      frajerom i patriotom, bo ci umra biedni jak myszy koscielne.
    • Gość: Piter Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 09:01
      Bardzo dobrze nasi osłowie już zacierali rączki już się kłócili o stołki a tu
      takie wredne zagranie
    • Gość: gimi Re: Cztery kraje UE zablokowały propozycję zrówna IP: *.multicon.pl / *.MultiCon.PL 27.01.04, 11:01
      Po prostu nie dopuszczają do sytuacji gdy polski poseł UE bedzie zarabiał tyle
      samo co np. niemiecki, a polski robotnik po wejsciu do unii będzie dalej
      zarabiał kilkukrotnie mniej. I bardzo dobrze, że zablokowali bo wtedy bedą się
      bardziej starali o wzrost zarobków w Polsce. Dziwne, że nikt z Was tego nie
      zauważył....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka