IP: *.acn.pl 24.03.04, 06:50
W dzisiejszej Rzeczpospolitej:

<ឬ. lat temu w Markowej pod Łańcutem Niemcy wymordowali ośmioro Żydów i polską rodzinę, która ich ukrywała. Na szczęście nie wiedzieli, że we wsi wielu Polaków ukrywa żydowskich sąsiadów.

Abraham Segal dziwi się, że Polacy tak szybko zapomnieli, a wręcz wstydzą się przypominać o bohaterstwie polskich ofiar holokaustu. - To Markowa powinna stać się symbolem zachowań Polaków wobec Żydów. Ja jestem żywym przykładem, że tragedia w Jedwabnem stanowiła margines zachowań Polaków w czasie okupacji - mówi.>>

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040324/publicystyka/publicystyka_a_1.html

Ciekawe są nazwiska Polaków wymienione w tekście. Wszystkie pochodzenia niemieckiego. Świadectwo uczestnictwa średniowiecznych kolonistów niemieckich w rozwoju niektórych połaci Polski. Łańcut został założony przez kolonistów z Dolnego Śląska (lniarzy i tkaczy z okolic miasta Landshut - dziś Kamienna Góra), którzy sami przybyli tam z okolic Landshut w Bawarii.

Obserwuj wątek
    • Gość: ANka CCCP - potwornosc ale i twoja praca i prawdziwy IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 11:37
      przyklad. Masz racje sa tacy, ktorzy najchetniej takie relacje zakopaliby
      gdzies, zeby udowadniac teze, iz sa narodem wybranym i tylko oni cierpieli.

PS- swoja droga wiem czemu kokieteczka - kokoteczka wybral sobie taki
      pseudonim.. Pewno od tego ´rycerza´mordujacego dzieci. Zapewne bo dowodzi tego
      chocby to ze najchetniej atakuje kobiety a nie mezczyzn.
      Pomyslec, ze taki czlowiek moze jeszcze gdzies zyc, moze nawet nigdy nie byl
      sadzony. Moze dzis udaje dobrego dziadka..
      • Gość: ANka Jakie to smutne CCCP- spojrz niby ´polska´ gazeta IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 11:52
        a wszyscy jakos zajeci swoimi sprawami i jakas Azja- zalosne. Masz odpowiedz na
        swoje pytanie.
        • Gość: ANka Up- szkoda, ze cie tu dzis nie ma CCCP IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 13:48
          ciekawe dlaczego.
          Wazny temat ale pewno w nielasce bo z Rzepy.
          Co mozna o tym sadzic? Tylko jedno...
          • Gość: ANka Niewiarygodne lecz prawdziwe- IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 14:10
            dobrze oddaje pokroj mentalny tutejszego pospolstwa gazetowego. Nawet cienia
            zainteresowania sprawami istotnymi. Oddaja sia chrumkaniu, pokwikiwaniu,
            konkursom na piekniejsze ladowanie w bagnie, opisom swoich tlustych ogonow. A tu
            zadnej wzmianki. NIestety CCCP- ten test wypadl niepomyslnie dla ´towarzyszy´ z
            forum.
            Nie wiem jak ty- mnie nie przekonuje to do tego ze warto tu z kimkolwiek dyskutowac.
            • lee.miller to o Tobie mówił Pat Cox swego czasu? :) 24.03.04, 17:37
              Żeby Ciebie mu nie wysyłać? :)))
      • furia44 Re: CCCP - potwornosc ale i twoja praca i prawdzi 24.03.04, 16:00
        cccp
        >Abraham Segal dziwi się, że Polacy tak szybko zapomnieli, a wręcz wstydzą się
        przypominać o bohaterstwie polskich ofiar holokaustu

odp ANki
        Masz racje sa tacy, ktorzy najchetniej takie relacje zakopaliby
        > gdzies, zeby udowadniac teze, iz sa narodem wybranym i tylko oni cierpieli.
        >

To sie nazywa rozumienie czytanego tekstu? Kon by sie usmial
        • Gość: dana33 Re: CCCP - potwornosc ale i twoja praca i prawdzi IP: *.adsl.actcom.co.il 24.03.04, 16:39
          i zrozumienie tekst i dobrany wybor slow:
          "Abraham Segal dziwi się, że Polacy tak szybko zapomnieli, a wręcz wstydzą się
          przypominać o bohaterstwie polskich ofiar holokaustu"
          odp naszej ani: "potwornosc....." niezle, nie? to jakie slowo uzyje nasza ania
          na morderstwo i pocwiartowanie ciala? interesujace.....

nu, cccp, moze nie ma duzego zainteresowania twoim postem, ale trzeba przyznac
          ze nasza ania dzielnie utrzymuje ten post przy zyciu.
          • Gość: CCCP Dana33 - dzięki IP: *.acn.pl 24.03.04, 16:57
            Gość portalu: dana33 napisał(a):

> nu, cccp, moze nie ma duzego zainteresowania twoim postem,

Nie ma, niestety. Ale dzięki za podbicie. Bo rzecz warta tego.

Właśnie wróciłem z Biblioteki Narodowej. Była mała feta na zakończenie pewnego projektu wydawniczego, przy którym pracowałem (jako jeden z wyrobników) przez trzy lata.

Więc proszę Cię, nie psuj mi dobrego nastroju ironią.

C.
            • gini Re: CCCP 24.03.04, 17:02
              Nic sie nie martw , jak nie pojdzie w tym watku, to sie powkleja gdzie indziej .
              Ale sam fakt braku zainteresowania tez o czyms swiadczy.
              Moje gratulacje, z okazji zakonczenia projektu .
              Wznosze wirtualny toast, realny wzniose jak mi grypa minie.
              Sante!!
            • Gość: dana33 Re: Dana33 - dzięki IP: *.adsl.actcom.co.il 24.03.04, 17:14
              nie mialam zamiaru psuc ci czegokolwiek. ironia siedzi we mnie bez przerwy,
              inaczej bym tego forum nie przezyla nerwowo..:)
              a tobie gratuluje, naprawde i bez ironii, jedzonko bylo dobre? powinno, na
              zakonczenie projektu. to teraz zaluzone swiete nierobstwo, rozumiem?
              • Gość: CCCP Re: Dana33 - dzięki IP: *.acn.pl 24.03.04, 17:27
                Gość portalu: dana33 napisał(a):

> nie mialam zamiaru psuc ci czegokolwiek. ironia siedzi we mnie bez przerwy,
                > inaczej bym tego forum nie przezyla nerwowo..:)
                > a tobie gratuluje, naprawde i bez ironii, jedzonko bylo dobre? powinno, na
                > zakonczenie projektu. to teraz zaluzone swiete nierobstwo, rozumiem?

Niestety, nie ma tak dobrze. Podwójnie.

A) była tylko lampka wina
                B) siedzę już nad czymś następnym. I, czort pabieri, nie zawsze mam szwung do roboty.

C.

PS. Myślę o zmianie nika. Już mi się ten znudził.
                • Gość: dana33 Re: Dana33 - dzięki IP: *.adsl.actcom.co.il 24.03.04, 17:43
                  "patrzacy jednym okiem w zlym kierunku"? :)
          • Gość: ANka A jakiego ty uzyjesz droga szanowna na IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 17:00
            strzelanie do dzieci?
            Mnie zas podoba sie najbardziej ´dobrany wybor´ z twojego repertuaru....

Milego
            • Gość: CCCP ANka - dzięki i Tobie IP: *.acn.pl 24.03.04, 17:08
              Ale - proszę Cię, nie psuj tego wątku wycieczkami osobistymi. Dla mnie ten tekst był ważny.

Pomyśl tylko - mając niewątpliwie możliwość sięgnąć po status Volksdeutschów, państwo Ulmowie decydują się na stawienie oporu władzom okupacyjnym i przyjmują do swojego domu żydowską rodzinę. To zresztą nie pierwszy taki wypadek, o jakim słyszałem. Znam osobiście kogoś, czyj wuj, warszawski Niemiec, trafił po odmowie służby władzom okupacyjnym do Auschwitzu - gdzie zginął.

C.
              • Gość: ANka CCCP- nie ja zaczelam IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 17:15
                sama wynalazlam dzis ten Twoj watek. Wlasciwie nie Twoj a Rzepy- przez Cie
                wyszukany. Szkoda, ze uszlo Twojej uwadze, ze wlasnie ja pierwsza sie nim
                zainteresowalam mimo wielu staran podzegaczy, aby mnie od tego watku odciagnac-
                bo jak to nazwac- skoro produkowali sie gdzies indziej i tam mnie atakowali -
                widzac, ze ten watek podbijam?

Nie jestem drobiazgowa- C- niech Ci bedzie. Lubie tylko gre uczciwa - a tu malo
                takich, z ktorymi mozna uczciwie.
                Przepraszam - teraz ja mam zajecie.

Jakbys nie wiedzial kiedys jak bronic nauki polskiej to przypominaj nieukom o
                Konorskim - czesto bo oni na Lukaszewiczu sie zatrzymali..
                Zobacz ile razy i jak czesto sie go cytuje. Opowiedz gamoniom o tym kto zalozyl
                podwaliny pod rozwoj wiedzy o tym skad bierze sie nasza fenomenalna zdolnosc
                uczenia sie. Opowiedz im o plastycznosci..
                Pozdrowienia.
                • Gość: dana33 Re: CCCP- nie ja zaczelam IP: *.adsl.actcom.co.il 24.03.04, 17:47
                  nu cepku, ja nie moge, ja ciebie bardzo pardon, ale ja nie moge... :)

aniu, tys jedyna w soim rodzaju! brawo! sama, sama jedna jedyna bez niczyjej
                  pomocy znalazlas ten watek. nu, naprawde cepku, jak moglem tego nie docenic,
                  przeciez to prawie praca magistersko-doktorska, dawaj tu DWIE lampki dla naszej
                  ani, cos takiego, co za wyczyn na skale swiatowa, jestem pelna podziwu.
                  i do tego stawiala sie dzielnie calej sforze podrzegaczy, ktorzy wiedzieli,
                  farsztejst cep, WIEDZIELI ze nasza ani chce podbic twoj watek.... nu, ja nie
                  moge, aniu jak spiewal kiedys cliff richard, bo lepiej to nie moge tego
                  wyrazic: congratulations and celebrations, brawo, brawo, brawo.... geeez
                  • Gość: MM Re: CCCP- nie ja zaczelam IP: *.dyn.optonline.net 24.03.04, 19:09
                    lezacego sie nie kopie, Danusiu!
                    • Gość: dana33 Re: CCCP- nie ja zaczelam IP: *.adsl.actcom.co.il 24.03.04, 19:21
                      masz racje, masz racje, mea culpa, ale nu, nie moge zdzierzyc... :)
                      bede sie starac, specjalnie dla ciebie :), mam nadzieje, ze sie uda... :)
                      • Gość: ANka Re: CCCP- nie ja zaczelam IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 19:23
                        Cwicz miesnie Koegla- to bardzo wazne w twoim wieku
                    • Gość: ANka Zgubiles swojego Meerkata? IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 19:23
                      TAk dobrze ci sie ponoc z nim rozmawialo? Czy pozyczyles nick? A moze animujesz?
                      Gdzie kultura, o ktora tak walczyles? Gdzie bunt przeciw chamstwu na watkach
                      antyklerykalnych?
                      Lezacego? Pobozne zyczenie :)
                      Co zacz do waszej Danusi to niewatpie, ze kopac potrafi a w szczegolnosci swoje
                      dzieci skoro do wojska je wyslala...
                      • Gość: dana33 Re: Zgubiles swojego Meerkata? IP: *.adsl.actcom.co.il 25.03.04, 00:04
                        aniu, kochanie.... tu sie dzieci nie kopie, zeby poszly do wojska... tu nie
                        polska... widzisz, tu dzieci same chca do wojska.... ja ci cos powiem, czego
                        tgy nie mozesz wiedziec, bo jestes za mloda, a dzisiaj w polsce i w europie juz
                        prawie nie znaja takiego slowa: tu jest jeszcze patriotyzm..., tutaj kazdy wie,
                        nawet male dziecko, ze to jest jedyny kraj jaki mamy, jedyny jaki bedziemy
                        kiedykolwiek miec. sluzyc w naszym wojsku, to powod do dumy. nu, ale duma to
                        tez nie znane tobie slowo. nie straszne. wazne, ze nasze 18-latki znaja to
                        slowo.
                        • boruch_goldstein Am Israel Chai! 25.03.04, 05:43
                          Kahane Chai!
                          • Gość: CCCP F.U. & tc. IP: *.acn.pl 25.03.04, 09:27
                            I am cured of any desire to waste any more time on you.
                            You are hopeless and I don't give a hoot.

F.U.
                            • fredzio44 FU2 25.03.04, 15:01
                              • Gość: White Rower Re: FU2 IP: *.acn.pl 25.03.04, 15:24
                                Chciałeś porozmawiać jak równy z równym - i masz, spełniło się.

F.U.
                                • fredzio44 Re: FU2 25.03.04, 15:33
                                  Gość portalu: White Rower napisał(a):

> Chciałeś porozmawiać jak równy z równym - i masz, spełniło się.
                                  >
                                  > F.U.
                                  "POROZMAWIAC"?
                                  chcialem ci napluc na glowe
                                  pfuj!
                                  F.U.3
                                  • Gość: White Rower Re: FU2 - F.U. 4Ever n/t IP: *.acn.pl 25.03.04, 15:47
                                    • fredzio44 How to keep a Polak busy? 25.03.04, 15:52
                                      F.U.5
                                      • Gość: White Rower I widzisz, ciołku - IP: *.acn.pl 25.03.04, 15:56
                                        fredzio44 napisał:

> F.U.5

- nie wyszło ci. Wyrwałem ci czwórkę i masz teraz klopsa. Kwestia refleksu.
                                        • white.rower F.U.6 25.03.04, 15:57
                                        • Gość: ANka Re: I widzisz, ciołku - IP: *.ifn-magdeburg.de 25.03.04, 16:00
                                          Moge pokibicowac?

www.webkoch.de/rezept/23913.htm
                  • Gość: ANka Brawo zdalas egzamin IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 19:18
                    na klamliwa kretaczke gazetowa:)

A podstawa byla taka- watek lezal sobie na dole a tys sie oddawala utarczkom
                    slownym na watku o zabiciu Yassina, oraz - szczegolnie ´relaksowi´ na watku o
                    niejakiej mamusi...

PS- mowilam, ze jestem po operacji piersi i jezdze na wozku- to jak z tym
                    zachecaniem :)

Ach i wszyscy sa tutaj od 2 lat- jak jeden maz- zwarci i gotowi. O dziwo ja tez
                    jestem od dwoch lat. I pare rzeczy pamietam-ba rozumiem zabieg z
                    administratorami spolecznymi, ktorych tu wczesniej nie bylo.
                    Tak to moze bawic- do czasu. Potem po prostu przeraza bo chodzi nie o inna rzecz
                    tylko o Polske.

A tu zebraly sie kmiotki dyskutujace o Izraelu w skali swiatowej. Na lamach
                    polskiej gazety - specjalizujace sie w deprecjonowaniu wszystkiego co polskie,
                    wszelkich osiagniec, nie majace pojecia nawet o tym kto to byl Konorski.
                    Dziennikarze angazujacy sie w osobiste rozgrywki?
                    Gdzie ten wasz kon, ktory sie smieje- dawac go tu- to miejsce dla niego.

• Gość: ANka Kon furiat w dodatku bez glowy :) IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 17:07
          F.U.
          • gini Re:CCCP Nie tylko Markowa 24.03.04, 17:17
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=9109926&a=9109926
            Ten watek na FA tez przeszedl bez echa prawie.
            Jakis kasliwe uwagi , i cisza, martwa cisza.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=9109926&a=9109926
            A tu masz uzupelnienie do Twojego watku....
            • Gość: ANka Gini podalas 2 X ten sam link IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 17:24
              dopisz bo mam niewiele czasu. Prosze.
              • gini Re: Gini podalas 2 X ten sam link 24.03.04, 17:31
                Gość portalu: ANka napisał(a):

> dopisz bo mam niewiele czasu. Prosze.

savingjews.info/
                Tu jest link do listy, Polakow, ktorzy zgineli za pomoc Zydom.

savingjews.info/u.htm

A tu znajdziesz cala rodzine Ulmow z artykulu z Rzepy.
                • Gość: ANka Dzieki. Niepokoi mnie jednak jedno IP: *.ifn-magdeburg.de 24.03.04, 19:00
                  Od pewnego czasu nie trudno zauwazyc, ze dominuje na tym forum jeden temat.
                  Zydzi. Zydzi wobec Polakow, Zydzi wobec Arabow, Ameryki, Europy itd.. Zydzi a
                  Holocaust.
                  Polacy pojawiaja sie tu tylko w kontekscie domniemanych przewinien wobec Zydow
                  tu wyjatkowo w ramach zaslug. Ach i jeszcze w kontekstach antykoscielnych, ale i
                  tu nietrudno doszukac sie powiazan z tematem glownym. I podczas, gdy Rzepa pisze
                  o artyscie - Puszkinie z Bialorusi o jego samotnym buncie artystycznym,
                  zmaganiach, o zonie katoliczce w idealnym porozumieniu z mezem wyznawca
                  prawoslawia- Gazeta rozwodzi sie nad zakloceniami jakie generuje Radio Maryja.

Mnie sie niestety temat glowny Gazety juz przejadl. Swiat to nie Zydzi.
                  Dla mnie to Polska w kontekscie swiata, a nie Zydzi i Polska wobec Zydow.
                  Wybacz gini- nie ma tu miejsca dla mnie, dlugo kusila mnie mozliwosc rozmowy z
                  zywymi ludzmi na forum. NIestety to naiwna uluda.
                  Z zyczliwoscia traktuje sie tu zgredliwe babsko (ponoc- bo poza zazdroscia malo
                  kobiece)- ktore co drugie slowo nie moze sie oprzec by komus dokopac z zazdrosci
                  i niezrozumienia innych racji niz swoje wlasne, a normalne kobiety wyzywa od K
                  itp. Podziwiam, ze chce ci sie jeszcze tu dyskutowac. Ja definitywnie
                  przekonalam sie, ze to nie dla mnie.
                  Wiem, ze istnieja rynsztoki, ale nie musze w nich brodzic z zapamietaniem. Nie
                  jestem az w takiej desperacji :)
    • schlagbaum Ciekawe 24.03.04, 19:23
      Sa ludzie, ktorzy jak akurat nie urzadzaja zoltych lub pomaranczowych pokoi sa
      nie do wytrzymania.
    • Gość: CCCP Re: Markowa IP: *.acn.pl 24.03.04, 19:58
      Z dzisiejszego Dziennika TVP dowiaduję się, że wszczęto starania o rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego małżeństwa Ulmów.

Instytut Pamięci Narodowej bada ok. 2000 jeszcze nie w pełni udokumentowanych przypadków pomocy udzielanej podczas wojny przez Polaków Żydom.
      • boruch_goldstein cepie zaslepiony 25.03.04, 05:51
        Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Z dzisiejszego Dziennika TVP dowiaduję się, że wszczęto starania o
        rozpoczęcie
        > procesu beatyfikacyjnego małżeństwa Ulmów.
        >
        > Instytut Pamięci Narodowej bada ok. 2000 jeszcze nie w pełni udokumentowanych
        p
        > rzypadków pomocy udzielanej podczas wojny przez Polaków Żydom.

nawet gdyby bylo 20 000!
        zgladzono 3 miliony!
        Szukaja przykladow 2000.

Fare thee well!
        I am cured of any desire to waste any more time among the Poles.
        You are all hopeless and I don't give a hoot.
        • Gość: CCCP Good for you IP: *.acn.pl 25.03.04, 09:22
          F.U.
        • Gość: ricoeur Re: cepie zaslepiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 09:47
          > I am cured of any desire to waste any more time among the Poles.
          > You are all hopeless and I don't give a hoot.

No, chyba niezupelnie uleczony, sadzac po czasie spedzanym tutaj :-) Niemniej
          jednak - krzyz laskawemu panu na droge, bede sie modlila za pana, mojze mily
          przyjacielu. I niechaj Bog prowadzi i nie pozwala zapomniec,
          ze "blogoslawieni, ktorzy lakna i pragna sprawiedliwosci, albowiem oni beda
          nasyceni". Szczesc Boze!

• kosel_maruwi Re: cepie zaslepiony 25.03.04, 10:11
          boruch_goldstein napisał:

> Fare thee well!
          > I am cured of any desire to waste any more time among the Poles.
          > You are all hopeless and I don't give a hoot.

Na takich jak ty szkoda bylo czasu wtedy i teraz.
          Wprawdzie slowu swoloczy nie mozna wierzyc ale mimo wszystko przyjmij na droge
          zyczenia : Zlam pysk.
          • fredzio44 Re: cepie zaslepiony 25.03.04, 15:03
            nioe marnuj slow - Borucha juz niema. ja wiem - bo przeciez on i ja to jedno i
            samo :-)
            F.U.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka