Dodaj do ulubionych

Katastrofa Nuklearna

26.03.11, 00:28
rense.com/general93/plut.htm
Alex Smith of Radio Ecoshock has just produced a definitive interview with Dr. Helen Caldicott, the world's foremost anti-nuclear activist and authority. Listen to it now at Ecoshock.net. Here are some notes I took from the broadcast:

· Smoke has been reported rising from the Fukushima unit number 3. If it's from fuel-cooling pools that contain plutonium, that's a major (to put it mildly) disaster.
· one millionth of a gram of plutonium ingested causes cancer.

Obserwuj wątek
    • you-know-who Re: Katastrofa Nuklearna 26.03.11, 06:38
      smutna perspetywa jest taka, ze nie nawet jesli maliby 50% szansy schlodzic kazdy poszczegolny rodzen reaktora (optymistycznie patrzac!) to przy 4 problematycznych blokach szansa ze zaden nie wywali jest 2^(-4) = 0.06. stanie sie to chyba juz za pare dni :-| chyba lepiej odsunac sie teraz na te 70km (rada amerykanow) zamiast na japonsko-rzadowe 20km, co jest strasznie blisko jak juz wywali pyl do atmosfery.

toronto nie jest zbyt tektoniczne, a candu nie sa najgorszymi reaktorami. ale mimo to wybierajac miejsce do mieszkania skrzetnie odmierzalem minimalny promien 30 km od pickering , ktory sobie przyjalem.
      • misterpee Re: Milion byl ofiara Czarnobylu 26.03.11, 06:55
        a teraz w Japoni ???? Jezeli Tokio bedzie w zasiegu promieniowania? Nawet w Bialymstoku ludzie emierali na raka spowodowanego przez Czarnobyl. Wiara w technike i nauke prowadzi do takich katastrof.
        • y.agni.k niech mi ktoś wytłumaczy 26.03.11, 22:44
          dlaczego Japończycy zalewają reaktory wodą która niestety (skazona) przenika do gleby?!
          Niech mi to ktoś sensownie wyłuszczy.
          Z tego co czytałam na temat Czarnobylu pamiętam że Rosjanie zasypywali reaktor mieszanką piasku boru i dolmitu. Dzisiaj czytam że istnieje skażenie wód morskich bo woda z reaktora wycieka.
          Jakie działania podejmuje się w takich przypadkach - pytam o najbardziej bezpieczne dla ludzi oczywiście.
          Nie wiem czy tylko mnie ale Japonia ostatnimi czasy jawi mi się jako kraj który kompletnie nie radzi sobie z kataklizmem który go nawiedził pomimo tego że w mediach trąbi się bez przerwy o tym że akurat kto jak kto ale Japonia poradziła sobie idealnie. Myślę że nie.
          • mlody747 Re: niech mi ktoś wytłumaczy 26.03.11, 22:59
            Rzada świata wydaje się, ze jak kontrolują media to już wystarczy. W Polsce ponoć już niema Judka Potasu. Chcesz zamówić go na zachodzie komputerem (porcja na 100 dni/osobę kosztuje około USD 28 + wysyłka-trzeba mieć kredyt kartę)?
            • y.agni.k Re: niech mi ktoś wytłumaczy 26.03.11, 23:01
              Aj, aj, uszczypliwy jesteś. Wcale tak się nie dzieje w PL, być może media zniekształcają obraz ale ja naprawdę nie zauważyłam aby ktokolwiek z mojego otoczenia gnał po jodek, mówię to całkiem poważnie.
              • mlody747 Re: niech mi ktoś wytłumaczy 26.03.11, 23:39
                Bo ja wiem, czy uszczypliwy jestem. Usłyszałem to dzisiaj od rodziny w Polsce (o jodynie, która tylko smarować skore można, zęby coś tam przeniklo do krwi). No ale w moim regionie zawsze myśleli trochę do przodu. Dotycz się to oczywiście wskiego. Taka naturę maja już od stuleci.
                • y.agni.k Re: niech mi ktoś wytłumaczy 27.03.11, 01:11
                  Nie słyszałam o żadnym przypadku w PL aby gnał do apteki. Z tego co się orientuję tylko Radio Maryja nawołuje do zabezpieczenia się na wypadek radioaktywności w powietrzu a z użytkownikami nie mam najbliższych kontaktów więc nie wiem...
        • mlody747 Re: Milion byl ofiara Czarnobylu 26.03.11, 22:52
          To nie wiara w technikę ale w zapewnienia producentów i polityków(doże łapówy) ze wszytko będzie dobrze. GE inżynierowie którzy zaprojektowali te reaktory wiedzieli, ze ich konstrukcja reaktora ma blendy i nie chcieli się podpisać pod projektem (stracili prace) a kierownictwo GE i tak sprzedało ich zły projekt.
        • mara571 Re: Milion byl ofiara Czarnobylu 29.03.11, 22:23
          misterpee napisała:

> a teraz w Japoni ???? Jezeli Tokio bedzie w zasiegu promieniowania? Nawet w Bi
          > alymstoku ludzie emierali na raka spowodowanego przez Czarnobyl. Wiara w techn
          > ike i nauke prowadzi do takich katastrof.

Jest jedna bardzo istotna roznica pomiedzy Czernobylem i Fukushima. W Czernobylu byly plyty grafitowe, ktore mialy izolowac reaktor, a po wybuchu palily sie pare dni wyrzucajac radioaktywne czasteczki w atmosfere. To wlasnie spowodowalo olbrzymi zasieg skazenia.
          Notabene w Polsce najwiecej radioaktywnych pylow spadlo na Slask w czasie ulewy 2 lub 3 maja.
          Po dzien dzisiejszy grzyby z Beskidu Slaskiego nie nadaja sie do spozycia..
    • jorl ykw 27.03.11, 12:23
      you-know-who napisał:

> smutna perspetywa jest taka, ze nie nawet jesli maliby 50% szansy schlodzic kaz
      > dy poszczegolny rodzen reaktora (optymistycznie patrzac!) to przy 4 problematyc
      > znych blokach szansa ze zaden nie wywali jest 2^(-4) = 0.06. stanie sie to chyb
      > a juz za pare dni :-| chyba lepiej odsunac sie teraz na te 70km (rada amerykano
      > w) zamiast na japonsko-rzadowe 20km, co jest strasznie blisko jak juz wywali py
      > l do atmosfery.

Pala dla Ciebie z rachunku prawdopodobienstw panie profesorze fizyki.
      Ten Twoj rachunk dotyczy TYLKO sytuacji kiedy zachowanie sie kazdego reaktora nie mialby ZADNEGO wplyw na zachowanie innego. Jak by to byly te zdarzenia od siebie statystycznie niezalezne. Korealacja pomiedzy ich zachowaniem rowna Zero. A przeciez tak nie jest.
      Jak w jednym uda sie zahamowac katastrofe to prawdopodobienstwo ze w innym to sie uda jest wieksze bo np. metoda sie powiedzie. Nastepne jak wybuchnie jeden to prawdopodobienstwo ze wybuchnie inny a wlasciwie inne zwiekszy sie gwaltownie. Bo takie bedzie tam promieniowanie po wybuchu ze pracownicy uciekna. Dlatego wlasnie Twoj rachunek 2^(-4) w zadnym przypadku nie jest do zastosowania.
      Zawsze tak prosto analizujesz i w swojej pracy ykw? To wyjasnia tez Twoje analizy np. o Libii.

Pozdrowienia
      • igor_uk Re: ykw 27.03.11, 13:49
        jorl napisal:
        "jak wybuchnie jeden to prawdopodobienstwo ze wybuchnie inny a wlasciwie inne zwiekszy sie gwaltownie."
        jorl,czy ty w ogole wiesz co chcesz powiedziec? Czy ty dobrze zrozumiales (tak naprawda watpie, zeby odpowiedz mogla byc pozytywna),o czym YKW pisal? I co ma ten cytat,ktory skopiowalem z twojej wesolej tworczosci,ma do zaprzeczenia obliczen YKW.
        Naprawda,cos z toba jest nie tak.Ten twoj post bije na glowe tam ten,w ktorym opisywales,jak to rzezbisz swoja figure w szerz w okolicach talii. Z niecierpliwoscia czekam,na twoje kolejne dzielo.Masz talent bawic ludzi.
        • misterpee Re: promieniowanie wzrasta, protesty w Tokyo 27.03.11, 16:28
          www.majiroxnews.com/category/news/
          • misterpee Re:Fukushima przesciga Czernobyl i konca nie widac 28.03.11, 08:50

www.youtube.com/watch?v=7CIgA9TSAK8&feature=player_embedded
        • jorl Igor 29.03.11, 19:41
          Wyglada mi na to ze jak uczono w Twojej klasie rachunek prawdopodobienstwa zajmowales sie czyms innym. Handelkiem majtkami?
          Bo bys wiedzial ze wzor ykw dotyczy zjawisk statystycznie niezaleznych. A gwarantowanie w Japonii te jego 4 reaktory takowymi nie sa. Zreszta w przyrodzie raczej tak jest niz odwrotnie. Ze od siebie sa zalezne. I wtedy jest duzo bardziej skaplikowane. A ykw sobie uproscil. I jego 6% ze nic nie wybuchnie mysle ze jest za malo. Moze maja szanse wg. mnie z 30%.

Ciekawi mnie naprawde czy Ty takich prostych rachunkow naprawde (juz?) nie znasz Igor czy po prostu wtorny analfabetyzm? Albo idiotyczne na biale mowisz czarne bo to ja nazwalem biale bialym?

Pozdrowienia
          • igor_uk Re: jorl! 29.03.11, 19:59
            jorl,a co moje wyksztalcenie ma do twojej glupoty? I co ma to,co ty napisales,do tego,co napisal YKW? Przeciez YKW chodzilo o wybuchu POSZCZEGOLNEGO reaktora. I wlasnie tego dotyczyl jego post.
            Czy moze ja tak zle znam polski?
            YKW napisal:
            "kazdy poszczegolny rodzen reaktora (optymistycznie patrzac!) to przy 4 problematycznych blokach szansa ze zaden nie wywali ".
            Czy ty nie zauwazyles,ze jemu chodzilo wlasnie o statyczne i niezalezne zjawisko?
            On nie rozpatrywal szanse wybuchu WSZYSTKICH reaktorow.

p.s. jorl,przez kilka lat mialem we Lwowie szwalnie ,szylo sie tam rozne rzeczy,ale majtek nigdy,poniewaz nie bylo szans przebic cena chinskie,ale jak by dalo sie wyprodukowac taniej,to by napewno i to by wdrozylem do produkcji.
            I jeszcze dodam. W latach 90-ch,jak by ty chciales rozkreczyc jakijs interes we Lwowie,bedac obywatelem Polski (jak ja),to prawdopodobnie marzyl by pozostac sie zywym,o zarobkach by nawet by nie marzyles.Trzeba bylo miec nie tylko jaja ,ale i duzy autorytet.
            p.s2.
            czy ty potrafisz pisac jasne i zwezle.Belkoczesz,jak by nigdy nie przeczytales zadnej ksiazki.Co,wychowales sie na komiksach?
            • jorl Re: jorl! 29.03.11, 20:21
              igor_uk napisał:

> jorl,a co moje wyksztalcenie ma do twojej glupoty? I co ma to,co ty napisales,d
              > o tego,co napisal YKW? Przeciez YKW chodzilo o wybuchu POSZCZEGOLNEGO re
              > aktora. I wlasnie tego dotyczyl jego post.
              > Czy moze ja tak zle znam polski?
              > YKW napisal:
              > "kazdy poszczegolny rodzen reaktora (optymistycznie patrzac!) to przy 4
              > problematycznych blokach szansa ze zaden nie wywali ".
              > Czy ty nie zauwazyles,ze jemu chodzilo wlasnie o statyczne i niezalezne zjawis
              > ko?
              > On nie rozpatrywal szanse wybuchu WSZYSTKICH reaktorow.

Jak zwykle jestes wschodnioeuropejskim chamem. Ciekawe, mam przyjac ze Rosjanie z natury sa takimi chamami? Cos w tym jest.

To ze on twierdzi ze kazde zachowanie reaktora jest statystycznie niezalezne od siebie to udowodnil uzywajac wzor wlasnie ten ktory uzyl. Od poczatku jest to jasne przeciez.
              A ja twierdze ze te zjawiska zachowania sie reaktorow nie sa statystycznie niezalezne. Wlasciwie sa tam dwie mozliwosci. Albo wybuchna wszystkie albo zaden. Kombinacja ze jakies wybuchna jakies nie jest bliska zeru.
              A wzor ktory uzyl dotyczy dokladnie czegos innego.

Pozdrowienia
              • igor_uk Re: jorl! 29.03.11, 20:49
                jorl,od kogo od kogo,ale nie od ciebie moge przyjac zarzut chamstwa. Zapomnieles o wyborze "ofiary"?
                Co dotyczy reszty,to jak zwykle,slowa,za ktorymi nic nie ma.
                " To ze on twierdzi ze kazde zachowanie reaktora jest statystycznie niezalezne od siebie to udowodnil uzywajac wzor wlasnie ten ktory uzyl. Od poczatku jest to jasne przeciez".
                Nu i czego bijesz piane?
                p.s. w nastepnym poscie (ciekawe,a dla czego nie potrafisz najpierw pomyslec,a dopiero poznie cos napisac? To wtedy nie bedziesz musial odpowiadac na jeden post w kilku) napisales :

"Hm to raczej komiksy pisza zwiezle i jasno"

Usmiechnela sie ja,przeczytaw to.
              • rusek11 Re: jorl! 29.03.11, 21:34
                cos w tym jest, fakt.
                ale rosja jest rozna, o wiele bardziej niz polska, z germanami sie nie orientuje, ale nawet z mojej malej wiedzy wiem ze bardziej niz nieme tyz ;)
                z moskwy mieszkancow bedzisz mial wersal, ale to nie oni sa przyszloscia rosji, taki sybiriak moze byc cham, ale erudyta wiekszy od zachodnich mondrali czesto, te elity z zolotogo kolca to sa raczej na moskwiczow sie wzorujace, muslimy roznie, ale majom jedna wspolna ceche czyli 'siebie na umie', bo 'wostok delo tonkoje', male nacje sa do znikniecza, ze komuna ich chronila to se przetrwali, u kapitalizma nie ma zmiluj sie, ruscy auslenderrze sie nie licza, bo inni, bo malo, bo kiepsko z kasa, gastrobajterzy jak na razie spelniaja swoje przeznaczenie i nic sie nie ma zmienic ostatni czasy.
                ogolnie gaworzac nie ma co uogolniac, za ruskiego chlopa/babe co raz wiecej sie podaja, bo sie z dolka wychodza i znow sie licza, przynajmniej w swiecie takich kolonij jako polska jest.

p.s. tyle ze jestem subjektywny, bo dla mnie i kochana polska jest jednym wielkim przekretem :O)

jorl napisał:

> Jak zwykle jestes wschodnioeuropejskim chamem. Ciekawe, mam przyjac ze Rosjanie
                > z natury sa takimi chamami? Cos w tym jest.
            • jorl Re: jorl! 29.03.11, 20:30
              igor_uk napisał:

> czy ty potrafisz pisac jasne i zwezle.Belkoczesz,jak by nigdy nie przeczytales
              > zadnej ksiazki.Co,wychowales sie na komiksach?

Hm to raczej komiksy pisza zwiezle i jasno. Moze to wlasnie Ty potrzebujesz? Igor, ja rozumiem, dla Ciebie za trudne, po prostu nie czytaj i nie pisz. Bo glupoty odpisujsz.

Pozdrowienia
      • you-know-who jorl, uwielbiam twoje podejscie inzynieryjne 30.03.11, 10:48
        zawsze mi imponowalo! zamiast prostych oszacowan, nalezy wg inzyniera nawrzucac do obliczen wszystko co sie nawinie pod reke, tu: korelacje i zbedne dyskusje tego jak katastrofa jednego wplynie na katastrofe drugiego (mowa byla o prawdopodobioenstwie pierwszego wybuchu, nastepne nie wazne). otoz twoje korelacje sa jeszcze duzo mniej znane niz moje pierwotne i niezalezne od siebie prawdopodobienstwa. a wg mnie korelacje sa zaniedbywalnie male. dlaczego? masz przeswiadczenie, ze inzynierowie maja wielki wplyw na sytuacje
    • br0fl0vski Re: Katastrofa Nuklearna 29.03.11, 19:25
      www.youtube.com/watch?v=nkgW3DwmZms&feature=player_embedded#at=20
      • misterpee Re: Katastrofa Nuklearna wieksza niz Czernobyl 30.03.11, 04:29
        The disaster is occurring the opposite way than Chernobyl, which exploded and stopped the reaction. At Fukushima, the reactions are getting worse. I suspect three nuclear piles are in meltdown and we will probably get some of it.

If reactor 3 is in meltdown, the concrete under the containment looks like lava. But Fukushima is not far off the water table. When that molten mass of self-sustaining nuclear material gets to the water table it won’t simply cool down. It will explode – not a nuclear explosion, but probably enough to involve the rest of the reactors and fuel rods at the facility
        www.commondreams.org/view/2011/03/29-6
        • misterpee Re: promieniowanie 2 razy wieksze niz w Czernobyle 31.03.11, 02:24
          www.youtube.com/watch?v=MognnB0g56Y&feature=player_embedded
          • you-know-who profesor busby 31.03.11, 04:28
            dzieki za video, nieprzyjemna historia rozwija sie dalej: bardziej tak jak ja sie sie obawialem
            • br0fl0vski Re: profesor busby 31.03.11, 06:45
              www.zerohedge.com/article/japan-prepares-bury-problem-following-news-uncontrolled-reactor-1-chain-reactions

• jorl ykw 31.03.11, 20:30
      you-know-who napisał:

> zawsze mi imponowalo! zamiast prostych oszacowan, nalezy wg inzyniera nawrzucac
      > do obliczen wszystko co sie nawinie pod reke, tu: korelacje i zbedne dyskusje
      > tego jak katastrofa jednego wplynie na katastrofe drugiego (mowa byla o prawdop
      > odobioenstwie pierwszego wybuchu, nastepne nie wazne). otoz twoje korelacje sa
      > jeszcze duzo mniej znane niz moje pierwotne i niezalezne od siebie prawdopodobi
      > enstwa. a wg mnie korelacje sa zaniedbywalnie male. dlaczego? masz przeswiadcze
      > nie, ze inzynierowie maja wielki wplyw na sytuacje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka