kstmrv 27.03.11, 15:53 77% Amerykanów ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem polonia.wp.pl/title,77-Amerykanow-ma-problemy-z-czytaniem-ze-zrozumieniem,wid,10798720,wiadomosc.html?ticaid=1c056 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot-es49 A w Polsce? 27.03.11, 16:18 Jak ta sprawa wygląda w Polsce? Ilu młodych ludzi (bo nie chcę rozwodzić się nad tak zwanym "wtórnym analfabetyzmie") potrafi czytać ze zrozumieniem? Jak wiele osób zadowala się czytaniem nagłówków i tabelek z wynikami sportowymi? Ilu nie potrafi przekazać, czasem nawet słusznych, swoich uwag i spostrzeżeń? Niejednokrotnie z prawdziwym przerażeniem obserwuję, na wielu forach internetowych, w środkach komunikacji, na ulicy - tak zwane dyskusje. Tak zwane, bo w rzeczywistości nie mają one niczego wspólnego z wymianą myśli a stanowią tylko zbiór bardziej lub mniej wyszukanych epitetów... Wracamy do pisma "obrazkowego", niestety. Język przekazu staje się coraz bardziej prymitywny, upraszczany do granic zrozumiałości. Patrzmy więc na samych siebie, amerykanów zostawmy - niech się martwią o siebie sami! Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: A w Polsce? 29.03.11, 00:23 Ale 77%? Wychodzi że 3/4 Amerykanów to idioci. A Polska to nie USA. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: A w Polsce? 29.03.11, 07:22 kstmrv napisał: > Ale 77%? Wychodzi że 3/4 Amerykanów to idioci. > A Polska to nie USA. Czyżbyś sugerował, że w Polsce idiotów jest więcej? Co prawda rośnie nam nowe pokolenie internetowo-esemesowe, wyprane ze zdolności czytania tekstów dłuższych niż dwie linijki, posługujące się dziwacznymi skrótami i pismem obrazkowym, przesiadujące przed komputerem lub telewizorem. Fakt! A więc nie tak daleko nam do "cywilizacji" amerykańskiej... Niestety coraz częściej widoczne są, niestety, różnego rodzaju formy dysleksji, którą nazwałbym "kulturową". Błędy ortograficzne wytłumaczyć jeszcze jakoś można skomplikowaniem polskiej pisowni. Nie można wytłumaczyć, dziwacznego czasem, języka publicznego, języka mediów tak dalekiego od czystej polszczyzny. Wszelkie "międzyczasy", "linie najkrótszego oporu", "ubogacanie", "opinia społeczna, która ma rację" i wiele, wiele innych dziwolągów językowych. Pomyłki i błędy mogą zdarzać się każdemu jednakże ich tolerowanie oznacza degrengoladę języka a co za tym idzie i kultury społecznej. O czytaniu tekstu bez jego zrozumienia nie chcę się wypowiadać. Przykładów aż nadto! Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilka I Murzynów tam biją, ale jak Rosja lub Niemcy 29.03.11, 05:13 poproszą o połowę Polski to różne głupolki zaraz będą skamlać USA o pomoc. Ale czy USA będą chcialy pomóc takim? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: I Murzynów tam biją, ale jak Rosja lub Niemcy 29.03.11, 07:25 Niemcy nawet prosić nie muszą - sami oddamy, Rosjanie prosić nie będą - sami sobie wezmą. A jeśli liczysz na "braterską pomoc" USA, to za odpowiednią opłatą zawsze jej udzielą! Pozostaje otwartym pytanie - komu? Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: USA bez cenzury 03.04.11, 13:57 kstmrv napisał: > 77% Amerykanów ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem > polonia.wp.pl/title,77-Amerykanow-ma-problemy-z-czytaniem-ze-zrozumieniem,wid,10798720,wiadomosc.html?ticaid=1c056 Już prawie tydzień wisi ten post, byłem pewien że zostanie zarzucony (przez felusia z kolegami) tekstami że to lewacka propaganda, że społeczeństwo w którym 77% ludzi to idioci to może być w Polsce, a w USA byłoby nie do pomyślenia. A tu nic. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Ten artykuł nie jest o USA 03.04.11, 22:50 To psikus tłumacza, który jak stachanowiec wypaca tłumaczenia z sufitu. Artykuł dotyczy sytuacji w UK. Tu jest oryginalny tekst: news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/7856001.stm pan tłumacz podzielił 39000 przez 51000 i wyszło mu 77%. i do tego amerykanów. pewnie dużo amerykanów w UK. Inny artykuł w BBC mówi, że UK jest na 3 miejscu od końca i wyprzedza jedynie Polskę i Irlandię. tu link: news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/302972.stm It reviews evidence that adults in England have poorer literacy and numeracy skills than those in any other European country apart from Poland and Ireland. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_on-line Re: Ten artykuł nie jest o USA 03.04.11, 23:41 felusiak1 napisał: > Inny artykuł w BBC mówi, że UK jest na 3 miejscu od końca i wyprzedza jedynie Polskę i Irlandię. tu link: news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/302972.stm > It reviews evidence that adults in England have poorer literacy and numeracy > skills than those in any other European country apart from Poland and Ireland. > f1 - ale ten "inny artykuł" jest z roku pańskiego 1999 - naprawdę nic nowszego nie znalazłeś? ;))) a poważniej - problem wtórnego analfabetyzmu jest niebagatelny i chyba nawet nie ma co się kłócić, gdzie wygląda to lepiej, a gdzie gorzej - i tak podobno w większości tzw. cywilizowanych krajów są to wielkości oscylujące pomiędzy 50 a 80% populacji dorosłych, w co aż trudno uwierzyć, no ale czasami trzeba i nad takimi statystykami się pochylić ;) nieco nowszy (2006) artykuł na temat Polski - wynika z niego, że według badań międzynarodowych organizacji PISA (Międzynarodowego Programu Oceny Umiejętności Uczniów) i OECD (Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) blisko 40% Polaków nie rozumie tego, co czyta, a kolejne 30% rozumie, ale w niewielkim stopniu. a jak to wygląda za oceanem? podejrzewam, że podobnie, ale chętnie poczytam - rzuć jakieś dane f1 :-) a tu podobny problem wśród uczniów krajów UE - o dziwo tu Polska wypada znacznie lepiej :-) Co piąty piętnastolatek w Europie ma braki w podstawowych umiejętnościach czytania i pisania, co utrudnia im znalezienie pracy i rodzi ryzyko wykluczenia społecznego. Dlatego KE utworzyła niezależną grupę ekspertów, która ma przygotować sposoby poprawy sytuacji. Polska znajduje się wśród pięciu państw UE, w których odsetek uczniów z problemami nie przekracza 15 procent. Pozostałe kraje wspólnoty będą musiały osiągnąć ten pułap do 2020 r. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ten artykuł nie jest o USA 04.04.11, 00:08 kostia morozov wykonuje zadanie wykazania, ze wiekszość amerykanów to debile i idioci. czyta jedynie tytuły na czym został kilka razy zlapany. prawdę mówiąc nie zwróciłem uwagi na date tego artykułu ale powiedz mi czy wierzysz, ze się poprawiło? bez watpienia wtórny analfabetyzm jest problemem. tym bardziej, ze bierze początek z dniem ukończenia szkoły sredniej. wtórny pewnie nie jest adekwatnym terminem. kiedyś mówiło się cudze chwalicie a swego nie znacie. w epoce powszechnego dostepu do wiedzy można to odwrócić. cudze ganicie a swego nie znacie. najwazniejsze jak widać jest dobre samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_on-line Re: Ten artykuł nie jest o USA 04.04.11, 00:50 felusiak1 napisał: > prawdę mówiąc nie zwróciłem uwagi na date tego artykułu ale powiedz mi czy wierzysz, ze się poprawiło? poprawiło??? bardzo wątpię - obstawiałabym raczej tendencję przeciwną - aczkolwiek w cytowanym artykule jest sugestia, że internet może spowolnić to zjawisko - bo jednak jest powszechny i wymusza czytanie - ja nie byłabym taką optymistką, jeśli ktoś nie polubił czytania książek, to raczej net tego w nim nie obudzi... obym się myliła ;))) niejako z własnego podwórka wiem, że rówieśnicy mojego syna (13), z nielicznymi wyjątkami, prawie nie sięgają po książki, ostatecznie zmęczą jakoś szkolną lekturę :(, ale po takiej sporadycznie wymuszonej lekturze możliwe są takie kwiatki, jak cytowałam tutaj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ten artykuł nie jest o USA 04.04.11, 02:38 kiedy moja córa miała 13 lat nie można było jej zagonić do książki. teraz czyta bardzo dużo, może za dużo? czyli nie przejmuj sie za bardzo. istotne jest aby dziecko miało jakieś zainteresowania, było ciekawe swiata a reszta ułoży się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_on-line Re: Ten artykuł nie jest o USA 04.04.11, 20:14 felusiak1 napisał: > czyli nie przejmuj sie za bardzo. istotne jest aby dziecko miało jakieś zainteresowania, było ciekawe swiata a reszta ułoży się sama. :-) dzięki f1 za słowa otuchy... (no, no świat się zmienia ;))), ale w sumie nienależne - chyba niezbyt precyzyjnie się wyraziłam - pisałam o rówieśnikach małego, nie o nim - on akurat jest z tych czytających, chociaż wiecznie narzeka, że nie ma co czytać, bo wszystko, co mu polecam jest nudne! ;( mimo wszystko jest dzieckiem medialnym, tego nie da się uniknąć, to co ja mogę mu polecić, to dla niego prehistoria dla dinozaurów, aczkolwiek ostatnio powiedział, że nawet udało mi się coś mu doradzić, co jest całkiem niezłe (Fundacja Asimova), ale to rzadkość ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 spelniam twoja prosbe joanno 04.04.11, 21:29 znalezlam link do austryjackiej strony z wynikami PISA 2009 www.bifie.at/sites/default/files/publikationen/2010-12-07_pisa-2009-zusammenfassung.pdf Na stronie 9 wyniki badania kompetencji w czytaniu i zrozumieniu , strona 10 matematyka, 11 nauki przyrodnicze. To byly badania 15-latkow, pozycja Polski jest nienajgorsza. Test wygrali Chinczycy z Szanghaju. Wyniki rosyjskich uczniow tez raczej kiepskie. I na koniec jedna uwaga: zastanawiam sie, czy w chwili obecnej mozna gdziekolwiek na swiecie nazwac funkcjonalnym analfabeta, kogos, kto nie rozumie oficjalnego pisma urzedowego. ja sklanialabym sie raczej do pogladu, ze filologowie powinni sie przetlumaczyc standardowe pisma urzednikow jak to sie mowi "z polskiego na nasze". Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 no to polacy też są debilami 06.04.11, 21:01 kostia morozov twierdzi, że 77% amerykanów to debile. według badań PISA amerykanie są na równi z polakami. zatem polacy tez debile. ale są bardziej debilni. za debilnymi amerykanami i debilnymi polakami uplasowali sie bardziej debilni niemcy, francuzi, włosi, szwedzi, irlandczycy, duńczycy, węgrzy, portugalczycy, anglicy, szkoci, walijczycy, słoweńcy, słowacy, czesi, grecy, hiszpanie, austriacy, litwini i cała gromada wschodnich ludów. wynika z tego, ze trzon europejskiej unii jest debilniejszy a peryferie.... szkoda mówić. Na stronie 17 jest zestawienie Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 polacy też są debilami, ale ciut mniejszymi 06.04.11, 21:16 niz Izraelczcy i bracia Rosjanie... Jak cie sie udalo dostac ten raport w originale? Z niemieckiego internetu wchodzilam tylko na strone zadajaca kodu dostepu... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: polacy też są debilami, ale ciut mniejszymi 06.04.11, 21:36 szukaj w google.com zamiast w google.at albo google.de Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: polacy też są debilami, ale ciut mniejszymi 06.04.11, 21:38 ha, ha ha, w niemieckiej sieci wpiszesz google.com ladujesz google.de. Podobno maja zmienic ... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: polacy też są debilami, ale ciut mniejszymi 07.04.11, 01:53 wpisz w adres www.google.com/ncr Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Ten artykuł nie jest o USA 04.04.11, 14:04 felusiak1 napisał: > To psikus tłumacza, który jak stachanowiec wypaca tłumaczenia z sufitu. > Artykuł dotyczy sytuacji w UK. Tu jest oryginalny tekst: > news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/7856001.stm > pan tłumacz podzielił 39000 przez 51000 i wyszło mu 77%. i do tego amerykanów. > pewnie dużo amerykanów w UK. > Inny artykuł w BBC mówi, że UK jest na 3 miejscu od końca i wyprzedza jedynie Polskę i Irlandię. tu link: news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/302972.stm > It reviews evidence that adults in England have poorer literacy and numeracy > skills than those in any other European country apart from Poland [ > i]and Ireland. [/i] Feluś, sięgnij nie do mediów, tylko do orginalnego raportu. I tam właśnie pisze że 3/4 Amerykanów nie potafi czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ten artykuł nie jest o USA 04.04.11, 18:41 kostia, marudzisz. daj mi link do tego raportu to siegnę. a na teraz to ci powiem, ze twoja choroba pogłebiła się. w oryginalnym artykule nie ma słowa o usa. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Ten artykuł nie jest o USA 04.04.11, 21:33 felusiak1 napisał: > kostia, marudzisz. daj mi link do tego raportu to siegnę. Czy to znaczy że też należysz do tych 77%, skoro nie możesz znaleźc tak prostej rzeczy? www.uis.unesco.org/template/pdf/Literacy/LiteracyReport2008.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ten artykuł nie jest o USA 05.04.11, 03:00 kostia, piździsz jak nakrecony. dałeś doopy sugerujac się tytułem artykułu. zajrzałem do podanego linku i powiem ci, ze tam nie ma tego co propagujesz. Termin "United States" znajdujemy na stronach 28,51, 80 i 82 twrmin "american" znajdujemy na stronach 52 i 80 termin"adult literacy" na stronach v, viii, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 18, 26, 28, 29, 34, 35, 37, 51 i 53. nie ma słowa o propagowanych przez ciebie 77% funkcjonalnych analfabetach w USA. przyszło mi do głowy, że być może ty należysz do grona osób, które nie rozumieja co czytają. na to wyglada. a może jednak jesteś dorosłym człowiekiem i potrafisz przyznać się do błedu? Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Ten artykuł nie jest o USA 05.04.11, 16:05 Bredzisz feluś tak że szkoda słów. Co tam absolwenci szkół średnich i niższych, oto jaki poziom reprezentują amerykańscy studenci: www.sfora.pl/Beethoven-Wedlug-studentow-to-pies-Nic-nie-wiedza-a23343 Skoro studenci reprezentują taki poziom, to jaki poziom mają niżej wykształceni Amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Ten artykuł nie jest o USA 05.04.11, 18:37 Bredzę mówisz? no cóż, niektórzy ludzie nigdy nie dorośleją. z pewnością należysz do tej grupy. na potwierdzenie swoich pogladów przedstawiłeś artykuł, który nie potwierdza. złapany z reką w nocniku przedstawiłeś raport unesco, który tym bardziej nie potwierdza. teraz zamieszczasz artykuł, który mówi o ignorancji ale nie o głupocie czy braku inteligencji. nie mówi nic o analfabetyzmie 77% amerykanów. zastanów się co chcesz udowodnić i pogrzeb dobrze w źródłach. domyślam się, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Ten artykuł nie jest o USA 06.04.11, 12:56 Sugerujesz że przeciętny Amerykanin nie jest idiotą? Przecież te raporty nie wnoszą nic nowego, "ułomność umysłowa" Amerykanów jest od dawna znana na całym świecie. Po prostu teraz ktoś to przeliczył dokładnie - wyszło że 3/4 Amerykanów to idioci. I to mimo że szkolą ich takimi metodami: www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,9356471,Amerykanscy_nauczyciele_bija_dzieci.html Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_on-line Re: Ten artykuł nie jest o USA 06.04.11, 13:19 kstmrv napisał: I to mimo że szkolą ich takimi metodami: > www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,9356471,Amerykanscy_nauczyciele_bija_dzieci.html czyżbyś uważał, że takie metody powinny skutkować lepszymi efektami w nauczaniu? ciekawe, że 34% czytelników owego artykułu (raczej Polaków ;))) także popiera stosowanie kar cielesnych w szkołach SONDAŻ Czy Twoim zdaniem wymierzanie kar cielesnych źle zachowującym się uczniom jest dobrym sposobem na nauczenie ich szacunku i dyscypliny? 63% Nie (581) 34% Tak (313) 3% Nie mam zdania (23) Liczba oddanych głosów: 917 Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 kostia przestań marudzić 06.04.11, 17:18 ile ty masz lat? 14? 15? napisz, ze twoim zdaniem amerykanie to idioci a 77% z nich (twoim zdaniem) to skończeni idioci. i na tym poprzestań. nie wklejaj chybionych linków bo wychodzisz na idiote. żaden z linkowanych przez ciebie artykułów nie potwierdza twojej tezy. naucz się czytać ze zrozumieniem to odbijesz się od dna, gdzie przebuwasz razem z tymi zidiociałymi amerykanami. pokaż, że jesteś lepszy a może nawet lepszejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv feluś 07.04.11, 03:08 Sugerujesz że nieprawdziwy jest stereotyp Amerykanina-idioty z jakim kojarzony jest na świecie przeciętny mieszkaniec USA? Dotąd mogliśmy tylko zgadywać czy dotyczy on 50% Amerykanów, 60% czy 70%. Prawda okazał się jeszcze gorsza - 77%. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_on-line Re: feluś 07.04.11, 03:30 felusiak1 napisał: > a ziemia jest plaska i do tego kwadratowa. > > jaka tam kwadratowa - f1 nie znasz się ;) the earth is a flat disk centered at the North Pole and bounded along its southern edge by a wall of ice, with the sun, moon, planets, and stars only a few hundred miles above the surface of the earth. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: feluś 07.04.11, 04:16 no zobacz a ja myslałem, że kwadratowa. człowiek w ciemnicy tyle lat zył. dobrze, że mnie w głowie rozjaśniłaś. dziekuję.............. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv 100 000 000 tłuściochów w USA 07.04.11, 12:17 Temu tez zaprzeczysz? Nie, bo to widać gołym okiem, a żeby zbadać jak duży jest odsetek idiotów w społeczeństwie to trzeba przeprowadzić badania (jak w tym raporcie). A jak pisałem przeciętny Amerykanin jest w świecie stereotypowo kojarzony z idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 o co ci wlasciwie chodzi? 07.04.11, 19:50 zeby wszyscy uwierzyli, ze Amerykanie to nie narod niepismiennych idiotow, w dodatku tlustych? Ze tlustych , to sie powienienes cieszyc: srednia dlugosci zycia Amerykanina i Rosjanina szybciej sie zrownaja i Rosja bedzia mogla mowic o tym, ze dogonila Ameryke. Nie przychodzi ci czasem do glowy, zeby sie zastanowic, jak to sie stalo, ze miliony ludzi, ktore przywedrowaly do USA zbudowaly w kilka pokolen najwieksza (jeszcze) potege gospodarcza i militarna oferujac jednoczesnie swoim obywatelom dobrobyt? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: o co ci wlasciwie chodzi? 07.04.11, 20:20 mara podałem ci jak wejść na google.com, widocznie nie zauwazyłaś. zatem jeszcze raz www.google.com/ncr Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: o co ci wlasciwie chodzi? 07.04.11, 20:30 dzieki, obrazek jest sliczny. To co pisalam wczoraj stalo sie faktem. Szukalam w pracy informcji przez wujka g i nagle cud: na stronie google.de stoi Werben mit Google Unternehmensangebote Über Google Google.com in English Na google.pl Reklamuj się w Google Rozwiązania dla firm Wszystko o Google Google.com in English Hurra!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: o co ci wlasciwie chodzi? 08.04.11, 12:30 Dlaczego amerykańskie instrukcje do telewizorów, pralek, itp w sposób zasadniczy różnią się od instrukcji innych państw? Po pierwsze zawierają długą listę rzeczy która dla np. Europejczyków są tak oczywiste że nawet nie ma co o nich wspominać; ale nie dla Amerykanów którym trzeba to napisać. Po drugie - amerykańskie instrukcje są obrazkowe, co jest właśnie wywołane tym że 77% Amerykanów nie potrafi czytać ze zrozumieniem, wiec trzeba im tłumaczyć obsługę za pomocą obrazków a nie tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś