Dodaj do ulubionych

Putin o WTO: Na ch... im nas przyjmować!

09.04.11, 22:48
Jeśli i tak już wszystkie ich rządania spełniamy!

Myślałem, że się przesłyszałem, ale propagandystom z GW chyba można wierzyć (?)

Putin zaczyna mi się naprawdę podobać. Po dekadach prób pora wreszcie coś zrozumeć i zamiast na kolanach skomleć o zrozumienie u jankesów i ich przydupasów, zacząć myśleć i szukać alternatyw.

Pax Americana sypie się coraz szybciej - więc czy to warto wszystkie nadzieje pokładać w WTO?

Obserwuj wątek
    • vladexpat Re: Putin o WTO: Na ch... im nas przyjmować! 09.04.11, 22:59
      pimpus18 napisał:

> Jeśli i tak już wszystkie ich rządania spełniamy!
      >
      Straszny ten Putin. Nawet mówi z błędami ortograficznymi. ;-)
      • pimpus18 Re: Putin o WTO: Na ch... im nas przyjmować! 09.04.11, 23:07
        vladexpat napisał:

> Straszny ten Putin. Nawet mówi z błędami ortograficznymi. ;-)

Błąd ortograficzny idzie na moje konto.
        Kiedyś się jeszcze nauczę.
    • romrus Re: Putin o WTO: Na ch... im nas przyjmować! 09.04.11, 22:59
      pimpus18 napisał:

> Myślałem, że się przesłyszałem, ale propagandystom z GW chyba można wierzyć (?)

Tym razem mozna.
      Tyle ze dokladnie powiedzial nie "na ch...." ale "na chren".
      Owszem nie wielka roznica:-)))
      Sensu wypowiedzi nie to zmienia.
      • igor_uk Re: Putin o WTO: Na ch... im nas przyjmować! 09.04.11, 23:07
        «Я yже тыcячy рaз пoвтoрял – зaчем вoзврaщaтьcя к oднoмy и тoмy же? – зaявил Влaдимир Пyтин. – Пoкa мы не члены ВТО, y нac cвoбoдные рyки. Они рaзвязaны. Пoчемy мы дoлжны иcпoлнять oбязaтельcтвa, неcти oпределенные издержки и не пoлyчaть никaких преференций oт членcтвa, кoтoрoгo нет?»
      • pimpus18 Re: Putin o WTO: Na ch... im nas przyjmować! 09.04.11, 23:20
        No, przy okazji coś się po rusku nauczyłem:

хрен m [chren] : 1. Penis; 2. Człowiek , szczególnie cтaрый хрен – „Stary“ Хрен, хер i хyй są w 90% zwrotów wymienne. Przy tym jest Хрен łagodnym określeniem, хер niegrzecznym, a хyй szczególnie obscenicznym określeniem.

Нaш хрен caмый хренoвый хрен в мире...
        • vladexpat Re: Putin o WTO: Na ch... im nas przyjmować! 09.04.11, 23:30
          pimpus18 napisał:

> No, przy okazji coś się po rusku nauczyłem:
          >
          > хрен m [chren] : 1. Penis; 2. Człowiek , szczególnie c&
          > #1090;aрый хрен – „Stary&
          > #8220; Хрен, хер i хyй są
          > w 90% zwrotów wymienne. Przy tym jest Хрен łagodnym ok
          > reśleniem, хер niegrzecznym, a хyй szczególnie ob
          > scenicznym określeniem.
          >
          > Нaш хрен caмый х
          > 088;енoвый хрен в &
          > #1084;ире...

Analogiczna polska gradacja: qrczę (dopuszczalne nawet w szkolnych czytankach), qrnia i jednoznaczie wulgarne qrwa.
        • walter622 Nauka 09.04.11, 23:46
          pimpus18 napisał:
          > No, przy okazji coś się po rusku nauczyłem:

Jak chcesz się jeszcze więcej "poduczyć" w zakresie specleksyki to polecam słuchać piosenki
          - np. Shnura (mongoła zaraz szlag trafi):
          www.youtube.com/watch?v=Bclw1geGSxk
          - lub Kruga ( z tym tekstem się katowałem przez jakieś pół roku):
          www.youtube.com/watch?v=z-o7x1n6Rzc&feature=related
          Pozdr.
          • pimpus18 Re: Nauka 09.04.11, 23:55
            Dzięki, Walterze

A jak znaleźć tekst ruskich szansonów dla sprawdzenia?

Bo w takich przypadkach z wychwyceniem szczegułów mogą być problemy dla nie-Ruskich.
            • walter622 Re: Nauka 10.04.11, 00:11
              pimpus18 napisał:
              > A jak znaleźć tekst ruskich szansonów dla sprawdzenia?

W przypadku M. Kruga to mogę wskazać
              mikhailkrug.ru/
              A w innych przypadkach to wchodzisz na google.ru w wyszukiwarce wklejasz nazwę i dopisujesz słowo "tekst" (текcт) i zawsze coś się wysypie. Z resztą większość wykonawców ma swoje strony lub strony fanklubów , gdzie zawsze można wszystko znaleźć, ewentualnie
              linki na potrzebne strony.
              • pimpus18 Re: Nauka 10.04.11, 00:23
                Dzięki, Walterze.

Czuję, że to może być coś fajnego.
            • lubat Re: Nauka 10.04.11, 09:58
              Текcт пеcни Super Good (Сyпер Гyд)

Дрyзья вcе едyт зa грaницy
              А я нaвернo ocтaюcь
              Смеюcь нaпьюcь еcли хyевo
              Жрaть бyдет нечегo - женюcь
              Дрyзья вcе пишyт кaк ты тyт
              А я нoрмaльнo, cyпер гyд

Сyпер cyпер cyпер гyд
              Я нoрмaльнo cyпер гyд
              Сyпер cyпер cyпер гyд
              Я нoрмaльнo cyпер гyд

И ни кyдa я не пoедy
              Мне и в coюзе хoрoшo
              Везде мне cтoпoчкy нaльют
              В кaкoй кaбaк я б не зaшёл
              Ведь вcе рaвнo же вcе yмрyт
              Без рaзницы тaм или тyт

Сyпер cyпер cyпер гyд
              Я нoрмaльнo cyпер гyд
              Сyпер cyпер cyпер гyд
              Я oтличнo cyпер гyд

www.moskva.fm/artist/%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9_%D1%88%D0%BD%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2/song_992427
              • mongolszuudan Re: Nauka 11.04.11, 11:07
                Uwięzła wiosna w szalonej bezkresności...
                Hula kabak jak skautowski zlot.
                Jeden obwinia barmankę w niegrzeczności,
                A ktoś na swoje spodnie leje jorsz.

Po co, powiedz, władco niebios niewidzialny,
                Twój świat zaistniał w mroku i chaosie ?
                Po co Tyś, operując makro-liczbami,
                Zapomniałeś o Wszechświata jakości?

Koledzy, co jak ja, są nędzni duchem,
                Nie damy żadnych szans chandrze i złości!
                Mózgowie nasze, pachnące siwuchą,
                Nauce ofiarujmy bez litości!
          • mongolszuudan Re: Nauka 11.04.11, 10:59
            Sznur to po prostu tupoje unyłoje gowno, chociaz calkiem nie dziwe sie, ze Polakom to podoba, taki juz maja gust i smak do kazdego degenaratywnego prymitywnego gnoju. Rekomenduje czesciej sluchac cos bardzej wesioloje, prawdziwe i umiejętnie, Sektor Gaza naprrzyklad:
            Czastuszki
            www.youtube.com/watch?v=F3Ex8NAD5S0
            Kołchoznyj pank
            www.youtube.com/watch?v=v5Ax42K7HZQPługi-wugi
            www.youtube.com/watch?v=aFBKQS9dnz4Szczi
            www.youtube.com/watch?v=myTWTpM-Scc
            Wieczierom na ławoczkie
            www.youtube.com/watch?v=tKvYIMuEyFsPiesienka
            www.youtube.com/watch?v=hngW6EqT04M
            Pora domoj
            www.youtube.com/watch?v=6FwUJPUuP-cTuman
            www.youtube.com/watch?v=VhAAyziM6MMDemobilizacija
            www.youtube.com/watch?v=7pal9wpCVZI1999
            www.youtube.com/watch?v=7H_QTPebOyQ
            • romrus Re: Nauka dla pimpusa 11.04.11, 17:46
              mongolszuudan napisał:

> Sznur to po prostu tupoje unyłoje gowno, chociaz calkiem nie dziwe sie, ze Polakom to podoba,

Wsadz sie w d@pe swoje zdanie.
              Sznur jest fajny.

Pimpus, sadzac po twoim postam to muse cie spodobac:-))))
              www.youtube.com/watch?v=Ce_b-p8rxWs
              "Wybory, wybory!
              Kandidaty - pidary!"

pidar=pedal
              • mongolszuudan Re: Nauka dla pimpusa 12.04.11, 14:00
                romrus napisał:
                >>> Wsadz sie w d@pe swoje zdanie. Sznur jest fajny.

A ty swoje sobie, chamlo.
                • romrus Re: Nauka dla pimpusa 12.04.11, 16:09
                  mongolszuudan napisał:
                  > >>> Wsadz sie w d@pe swoje zdanie. Sznur jest fajny.
                  >
                  > A ty swoje sobie, chamlo.

I kto tu jest chamlo?
                  Ja nie pisalem ze Sektor Gaza jest g@wnem.

To ty jak zawsze uwazasz ze twoje zdanie jest jedynie slusznie i ze masz prawo go wtiskac.

• mongolszuudan Re: Nauka dla pimpusa 12.04.11, 16:52
                    Czytaj lepsze co ja pisalem i co ty - w moim poscie byla tylko moja pogarda do konkretnego muzykanta (mam takie prawo miec swoj wlasny gust i wlasne opinie), lecz nie bylo (w danym konkretnym poscie) zadnych wypadow do jakiegos z uczestnikow tego forum. Ty zas radzisz MNIE wlasnie wsadzic w dupe tego kto nie podoba ciebie. To chamstwo wobec mnie, nie muzykanta, ktory ciebie absolutnie nie dawał ci takich pełnomocnictw wstawiać się za jego dobre imię i zaszczyt. Chamlo ty i jestes, do tegoz niemądre, jezeli ciebie to trzeba objaśniać. Ja też chamlo, ale nie teraz i przynajmniej znam kiedy pyskuję, ponieważ robię to świadomie. A ty dlatego bo jestes po zyciu chamem. Czyli ja myle sie?
    • eva15 A co Miedwiediew na to? 10.04.11, 00:44
      Popiera, czy sie odcina?
      • pimpus18 Re: A co Miedwiediew na to? 10.04.11, 02:41
        eva15 napisała:

> Popiera, czy sie odcina?

Putin schoß den Vogel geschickt ab! (jak to będzie zgrabnie po polsku?)
        Dlatego pewnie wybrał taką formę. Dla Miedwiediewa nic już nie pozostało do dodania.

Szkoda, że (jak na razie) wszyscy koncentrowali się tutaj na problemach językowych.

Szukanie alternatyw do sypiącego się zresztą neoliberalnego globalizmu urasta nie tylko w Rosji do prawdziwego problemu egzystencjalnego.
        Może dlatego Miedwiediewowi (jak wielu innym) lepiej nie mieszać się do tej dyskusji?

• ubiquitousghost88 Jak nie poprze to mu odetną... 10.04.11, 11:06
          pimpus18 napisał:

> eva15 napisała:
          >
          > > Popiera, czy sie odcina?
          >
          > Putin schoß den Vogel geschickt ab! (jak to będzie zgrabnie po polsku?)
          > Dlatego pewnie wybrał taką formę. Dla Miedwiediewa nic już nie pozostało do dod
          > ania.
          >
          > Szkoda, że (jak na razie) wszyscy koncentrowali się tutaj na problemach językow
          > ych.
          >
          > Szukanie alternatyw do sypiącego się zresztą neoliberalnego globalizmu urasta n
          > ie tylko w Rosji do prawdziwego problemu egzystencjalnego.
          > Może dlatego Miedwiediewowi (jak wielu innym) lepiej nie mieszać się do tej dys
          > kusji?
          >
          >
    • herr7 Putin mówi Wałęsa.... 10.04.11, 19:47
      Jest "za" a nawet "przeciw". Trudno jest jedynie zrozumieć, jakie korzyści ma odnieść Rosja ze wstąpienia do WTO? Czyżby miały na tym zyskać firmy sprzedające ropę, gaz, metale czy drewno? A może Wołodia pod wpływem rosnącej niezależności Dimy zaczyna grać pod nastroje większości Rosjan, którzy nie ufają Gorbiemu-2 i obawiają się nowej pierestrojki i tego, co ona dla nich oraz ich kraju może przynieść?

www.km.ru/news/vladimir-putin-raskritikoval-slozhivshuyusya-situatsiyu-vokrug-vstupleniya-rossii-v-vto
      • igor_uk Re: Putin mówi Wałęsa.... 10.04.11, 20:08
        herr7,po raz kolejny pytam ciebie,czy ty wystarczajaco dobrze rozumiesz niuanse jezyka rosyjskiego?Jak Ty rozumiesz te slowa?
        "Он зaявил, чтo Рoccия не дoлжнa выпoлнять никaких oбязaтельcтв дo oкoнчaтельнoгo вcтyпления в ВТО, тaк кaк cейчac cлoжилacь cитyaция, кoгдa cтрaнa взялa нa cебя бремя oгрaничений и издержек тoргoвoй oргaнизaции, нo не пoлyчaет никaких преимyщеcтв oт членcтвa, кoтoрoгo нет"
        Przeciez Putin nic nie powiedzial o zasadnosci wstapienia do WTO,on mowil o czyms innym.Czy wiesz o czym Putin mowil?
        p.s.naprawdea prosze nie traktowac tych pytan,jako atak pod twoim adresem,ale ja mam naprawda takie wrazenia,ze nie rozumiesz do konca tego,co sam wklejasz.Zdaje sobie sprawe,ze czlowiek nawet dobrze znajacy jakijs obcy jezyk,moze nie rozumiec wszystkich niuansow.
        • herr7 Re: Putin mówi Wałęsa.... 10.04.11, 22:40
          Pan pisze o niuansach języka rosyjskiego, a tu nie o niuanse przecież chodzi a o sens lub jego brak tej decyzji. Skoro Putin wściekł się na ministra Klepacza za to, że ten wtrącił się przypominając mu nieprzyjemne dla Rosji następstwa wstąpienia do WTO, to jaki sens miała tak ostra wypowiedź Putina skoro Rosja ma stać się członkiem WTO już latem tego roku? Widzę tylko jeden - Putin jak zwykle "łukawił", a minister Klepacz nieświadomie swoją wypowiedzią to wykazał. Inaczej mówiąc, Klepacz ośmieszył Putina, chociaż zapewne nie miał takich intencji. Stąd ostra reakcja Wowy, który był naprawdę wściekły i to już nie są niuanse językowe drogi Igorku...
          • igor_uk Re: Putin mówi Wałęsa.... 10.04.11, 22:49
            herr7,przeciez Putin nic nie mowil o nastepstwach przyjecia,ktore kiedys nastapi,a tylko o dniu dzisieszym,kiedy Rosja jeszcze nie jest czlonkiem WTO,a musi (niby czemu?) spewniac warunki.Putin wlasnie na to i wskazal :
            "cтрaнa взялa нa cебя бремя oгрaничений и издержек тoргoвoй oргaнизaции, нo не пoлyчaет никaких преимyщеcтв oт членcтвa, кoтoрoгo нет"
            herr7,jak ty tego nie rozumiesz,to damy spokoj tej dyskusji. Bo to zaczyna przypominac monty python circus.
            • herr7 Re: Putin mówi Wałęsa.... 10.04.11, 23:15
              ale mówił to do aktywu fabryki wytwarzającej agregaty dla energetyki, której grozi pewna plajta kiedy Rosja wstąpi do WTO. Zresztą tak jak większości rosyjskiego przemysłu. Jest to oczywiście na rękę krajom, takim jak np. Chiny. Minister Klepacz swoją wypowiedzią ujawnił bezsens tej decyzji, przynajmniej z punktu widzenia rosyjskiego przemysłu. A że całe zdarzenie miało miejsce właśnie wśród rosyjskich przemysłowców to wydźwięk tego był oczywisty - taki, że państwo mówi, że ma na sercu rozwój przemysłu a w rzeczywistości jest odwrotnie. Wściekłość Putina była autentyczna - on w mig zrozumiał, że Klepacz swoją wypowiedzią pokazał, że on Wołodia jest kłamczuszkiem, a czym zresztą wszyscy wiemy od dawna....
              • vladexpat Re: Putin mówi Wałęsa.... 10.04.11, 23:24
                herr7 napisał:

> ale mówił to do aktywu fabryki wytwarzającej agregaty dla energetyki, której gr
                > ozi pewna plajta kiedy Rosja wstąpi do WTO. Zresztą tak jak większości rosyjski
                > ego przemysłu. Jest to oczywiście na rękę krajom, takim jak np. Chiny.

Nie zdziwię się, jeżeli jutro usłyszymy o przyspieszeniu prac związanych z przyjęciem Rosji do WTO.
                • eva15 Re: Putin mówi Wałęsa.... 10.04.11, 23:25
                  Otóż to.
                • herr7 to prawda.... 10.04.11, 23:41
                  Rosja jest na takiej samej drodze, jak Rzeczpospolita Szlachecka w drugiej połowie XVIII w. Jako kraj utraciła już faktycznie suwerenność, a wstąpienie do WTO jest jednym z tego przejawów.
                  • igor_uk Re: to prawda.... 10.04.11, 23:47
                    herr7,ale ty pojechales!!!
                    "jako kraj utraciła już faktycznie suwerenność"
                    no nie ,to juz naprawda Monty Python ,ja dalej nie mam zamiaru w tym cyrku uczestniczyc.
                    Tu tylko jeb-koziolek moze znalezc dla siebie temat na "powazna" dyskusje.
                    • eva15 Re: to prawda.... 11.04.11, 00:33
                      Herr7 nie sprawdził, ile krajów należy do WTO, włącznie z Chinami, którym to jakoś w rozwoju nie przeszkadza, natomiast pomaga w eskpasji na świat (w tym zachodni).
                      • pimpus18 Re: to prawda.... 11.04.11, 00:48
                        eva15 napisała:

> Herr7 nie sprawdził, ile krajów należy do WTO, włącznie z Chinami, którym to ja
                        > koś w rozwoju nie przeszkadza, natomiast pomaga w eskpasji na świat (w tym zac
                        > hodni).

Evł, a Ty zastanowiłaś się już, jakie negatywne kosekwencje dla gospodarki nie tylko USA ma eksportowy model chiński i niemiecki?
                        Próżno to tu znaleźć.
                        • eva15 Re: to prawda.... 11.04.11, 01:03
                          No jaki? Mnie przychodzi do głowy, że to taki, by starać się być lepszymi niż Chiny i Niemcy, zamiast starać się ich ciągnąć w dół. Przyszłoby to Tobie do głowy?
                          • pimpus18 Re: to prawda.... 11.04.11, 01:45
                            eva15 napisała:

> No jaki? Mnie przychodzi do głowy, że to taki, by starać się być lepszymi niż C
                            > hiny i Niemcy, zamiast starać się ich ciągnąć w dół. Przyszłoby to Tobie do gło
                            > wy?

Tak, tak, ja wiem. Grecy powinni zacząć czym prędzej robić jeszcze lepsze (i tańsze) Maybachy i sprzedawać je Niemcom, a Chinom sprzedawać pluszowe zabawki z niewielką zawartością benzolu.

Nie zauważyłaś już, że Twoje argumenty aż się proszą o absurdalne odpowiedzi?

To może jeszcze odpowiesz mi na takie pytanie: dlaczego właściwie rozwiązania już chyba wszystkich problemów upatruje się w eksporcie?
                            • eva15 Re: to prawda.... 11.04.11, 01:59
                              NIC podobnego. Grecy powinni mieć prawo (a EU im tego zabrania) skupić się na tym, co jest ich zaletą i w czym są od dawna świetni i konkurencyjni w stosunku do np. Niemiec - na tiurystyce i rolnictwie.
                              Czemu im tego zabraniać i ich na siłę wbrew ich woli przekabacać?Kto powiedział, że nie może być takich krajów, o takim profilu? KE i Barroso?
                              • pimpus18 Re: to prawda.... 11.04.11, 02:17
                                eva15 napisała:

> NIC podobnego. Grecy powinni mieć prawo (a EU im tego zabrania) skupić się na t
                                > ym, co jest ich zaletą i w czym są od dawna świetni i konkurencyjni w stosu
                                > nku do np. Niemiec
                                - na tiurystyce i rolnictwie.
                                > Czemu im tego zabraniać i ich na siłę wbrew ich woli przekabacać?Kto powiedział
                                > , że nie może być takich krajów, o takim profilu? KE i Barroso?

Nie, Evo, to nie tak.
                                Jak sobie chcą, to niech będą dobrzy w turystyce (z tym rolnictwem to już lekko przesadzasz, ale dobra, jak chcą czemu nie). Dotacje do rolnictwa są też z tego punktu widzenia dość problematyczne.
                                Problemem jednak jest, że choćby chcieli, w obecnych warunkach nie mają w ogóle realnych szans na coś innego. Nie rozumiem, dlaczego Ty jesteś akurat taką zwolenniczką utrzymania tego stanu rzeczy - bo do tego się to sprowadza.
              • igor_uk Re: Putin mówi Wałęsa.... 10.04.11, 23:29
                herr,ja to wszystko rozumiem,ale jak w kazdj sprawie,sa plusy i minusy.Jak na razie wyglada na to,ze plusow jednak jest wiecej i nawet przemysl energetyczny Rosji,bedzie miec lepsze warunki dla kon kurencji na Swiecie.o tym ty nie wspominasz.
                Czy ty wiesz,jak blokuje sie wszystko produkcji rosyjskiej ? Pamjetaj,czlonkowstwo w WTO nie tylko otwiera twoj rynek dla towarow z zagranicy,ale i inne rynki dla twojego towaru.Teraz zlozyla sie takla sytuacja,ze Rosyjski rynek jest otwarty,ale inne rynki dla towarow z Rosji sa zamkniete.i wlasnie na to wskazywal Putin.
                dziwie sie,ze tak proste rzeczy trzeba tobie tlumaczyc.
                • herr7 Igorze Ty teoretyzujesz.... 10.04.11, 23:38
                  Rosyjski przemysł zetknie się z konkurencją ze strony producentów, którzy wytwarzają taniej jak np. w Chinach lub o lepszej jakości np. Niemcy, Japonia. Skąd rosyjski przemył weźmie środki na modernizację skoro zgodnie z regułami WTO państwo nie może wspierać przemysłu? Jedyne co jest pewne to jeszcze szybsza dezindustrializacja Rosji. Już widzę, jak rosyjskie władze są popularne w okręgach przemysłowych Rosji!
                  • igor_uk Re: Igorze Ty teoretyzujesz.... 10.04.11, 23:44
                    herr7,ale rynek rosyjski juz jest otwarty(czy ty tego nie rozumiesz?),a dla rosyjskich towarow jest zamkniety.
                    My rozwazamy z toba obecna sytuacje,zwiazana z konkretnym wydarzeniem,ktorego ty nie rozumiesz i przez to teorezujesz(tak herr7,to wlasnie ty teorezujesz,a nie ja).
                    herr7,a czy ty wiesz od kiedy Rosja stara sie o przystapienie do WTO?
                    • vladexpat A w praktyce... 10.04.11, 23:53
                      ewentualne przyszłe otwarcie rosyjskiego rynku warto też rozpatrywać z punktu widzenia wszechobecnych "cхем" czyli sposobów prowadzenia operacji handlowych i finansowych z zagranicą z pominięciem podatków i ceł oraz używaniem często nie całkiem czystych pieniędzy.
                      • romrus Re: A w praktyce... 10.04.11, 23:59
                        vladexpat napisał:

> ewentualne przyszłe otwarcie rosyjskiego rynku warto też rozpatrywać z punktu w
                        > idzenia wszechobecnych "cхем" czyli sposobów prowadzenia oper
                        > acji handlowych i finansowych z zagranicą z pominięciem podatków i ceł oraz uży
                        > waniem często nie całkiem czystych pieniędzy.

Z tym, akurat, i bez WTO nie ma zadnych problemow:-))))
                    • eva15 Igor, słuszna uwaga 10.04.11, 23:55
                      igor_uk napisał:

> herr7,ale rynek rosyjski juz jest otwarty(czy ty tego nie rozumiesz?),a
                      > dla rosyjskich towarow jest zamkniety.

Tego Her 7 nie myśli pojąć, ale Putin pojął to i to dogłębnie. Rynek rosyjski jest bezkarnie penetrowany już od początku lat 90 i od tych lat ciągle zwodzony obietnicami wpuszczenia WTO - ciągle pod tym samym WARUNKIEM, że Rosja się z góry, a priori do jej (WTO) warunków całkowicie przystosuje, PRZED przyjęciem!.

Owrotnie natomiast wciąż NIE ma szans dla firm rosyjskich na Zachodzie - będą dopiero po przyjęciu, buha, ha. No, jedyną szansą są nielegalne zagraniczne firmy, które łatwo uziemnić w obliczu prawa.
                      • igor_uk Re: Igor, słuszna uwaga 11.04.11, 00:05
                        Ewa,wlasnie za co i mozno krytykowac Putina,to tylko za to,ze wlasnie ze za pozno pojal to.
                        Ale ja czekam na odpowiedz herra7 na pytanie,czy on wie od kiedy Rosja stara sie o czlonkowstwo w WTO.
                        Poniewaz to jest bardzo wazno w tym temacie.
                      • herr7 "dogłębna" penetracja Igora.... 11.04.11, 00:38
                        Eva najwyraźniej jest z tej "penetracji" zadowolona, a ja jestem za "płytki". Tak poważnie problem jest następujący. Jeżeli Evo krytykujesz ekscesy kapitalizmu i globalizacji, z czym się z Tobą zgadzam, to jaki jest sens w kontynuowaniu przez Rosję polityki zapoczątkowanej jeszcze przez wrażego Jelcyna, którym o ile wiem pogardzasz, a którą opracowano pod dyktando zachodnich "ekspertów"? A wstąpienie do WTO jest przejawem tej polityki. Jest tu jakaś logika? Gdyby Rosja nie wybierała się do WTO to jej pozycja przetargowa byłaby silniejsza. Mogłaby np. domagać się kwot eksportowych od każdego kraju, a gdyby jej odmówiono to mogłaby podwyższyć taryfy na import towarów z danego kraju. Byłoby tu trochę biurokracji, ale w życiu biurokracji uniknąć się nie da.
                        • eva15 Re: "dogłębna" penetracja Igora.... 11.04.11, 01:50
                          Wstąpienie do WTO nie jest przejawem kontynuacji polityki Jelcyna, lecz przejawem chęci bycia w końcu traktowanym na tych samych warunkach. Rosja już za Jelcyna otworzyła swój rynek, pora na to, by to samo zrobił wreszcie Zachód. Jelcyn o to nie zadbał, on się zachował jak Polacy, którzy znieśli wizy da USA BEZ wzajemności.
                    • herr7 Re: Igorze Ty teoretyzujesz.... 11.04.11, 00:08
                      Igorze, rosyjski rynek nie jest otwarty nawet gdy stawki celne wynoszą 0%, gdyż państwo w każdej chwili może je podnieść. Jeżeli Rosja wejdzie do WTO to dla przykładu rosyjscy producenci samolotów nie będą mogli liczyć na wsparcie państwa, czyli upadną. Efektem będzie jedynie pogłębienie zależności od eksportu surowców. Rosja usiądzie na naftowo-gazową igłę i już nie nie zejdzie...
                      • igor_uk Re: Igorze Ty teoretyzujesz.... 11.04.11, 00:12
                        herr7,po twoich slowach o utracie przez Rosje faktycznej suwerennsoci,to ja juz nie wiem,czy ty zartujesz,czy piszesz powaznie.Tak naprawda,wolel by ,zeby zartowales.
                • eva15 Igor, nie masz szans 10.04.11, 23:42
                  Igor, nie masz szans, by to wytłumaczyć, ja już kilka razy próbowałam.
                  Poza tym Herr7 nie wie/nie przyjmuje do wiadomości, co to w ramach negocjacji członkowskich do WTO tzw. okresy ochronne dla własnej produkcji - a właśnie o to toczy się cała ta batalia.

No ale z Herr 7 trudno o tym dyskutować. On kilka tygodni wcześniej objawił, że Rosja się ugnie i w zamian za zgodę Saaki na rosyjskie członkostwo w WTO odda Gruzji Abchazję i Osetię - tak twierdził z całą powagą na początku marca.
                  • igor_uk Ewa,ja to wiem. 10.04.11, 23:48
                    Ewa,ja juz poddal sie.
                  • herr7 Re: Igor, nie masz szans 11.04.11, 00:03
                    O jakich okresach ochronnych piszesz? Znasz jakieś szczegóły? Mylisz wstąpienie do WTO z akcesją do Unii. Jedyne co dotarło do mediów to uzgodnienia dotyczące rolnictwa, która zabraniają Rosji wspierać swoje zacofane rolnictwo. Jest to z korzyścią dla Ameryki, której rolnictwo jest znacznie silniejsze. Rosyjscy farmerzy upadną, a ich ziemię przejmą zagraniczni inwestorzy.

Co do Gruzji to od początku pisałem o tym, że decyzja dotycząca wstąpienia Rosji do WTO zapadnie w Waszyngtonie, a nie w Tbilisi. Jeżeli waszyngtońska elita uzna, że jest to dla niej opłacalne to Rosja wstąpi, jeżeli nie, to wykorzysta gruzińską przeszkodę.

Tyle, że dyskutujemy o powodzie wściekłości Putina, którego minister Klepacz ośmieszył. Podałem niedawno link do wypowiedzi pewnego rosyjskiego internauty, z którym się całkowicie zgadzam. Ów Rosjanin napisał, że rosyjska elita nie prowadzi żadnej polityki, czy geopolityki mającej na celu rozwój kraju. Jej nic poza jej własną korzyścią nie interesuje. Jej głównym celem jest legitymizacja władzy i bogactwa w oczach zachodniej elity. WTO służy temu celowi. To w końcu są gangsterzy, którzy dorwali się do władzy.
                    • igor_uk Re: Igor, nie masz szans 11.04.11, 00:10
                      herr7,i stnieja dwie grupy oszolomow.
                      Jedna,to oszolomy prawicowe,a druga - lewicowe.
                      jak zauwazysz,to Putin nie podoba sie,a nie jednym a nie drugim.a wiesz czemu?Bo on nie spewnia oczekiwan a nie tych,a nie tych.

herr7,ty jestes lewicowym oszolomem(zauwazylem to juz wczesniej),dla tego twoi opinii o Putinie praktycznie niczym nie roznia sie od opinii prawicowego oszoloma,jakim jest przyjaciel amerykanski.
                      Zeby bylo jasno,dla mnie lewicowe oszolomy o wiele bardziej sympatyczne,niz prawicowe.
                      • herr7 tępy ruski czynowniku 11.04.11, 00:23
                        Starasz się na tym polskim forum uprawiać tę swoją toporną politgramotę idąc w zaparte...No ale wg. Ciebie i Evy nr 15 Putin jest wielki! Tyle, że Rosja przy nim się stacza...
                        • igor_uk Re: tępy ruski czynowniku 11.04.11, 00:30
                          herr7,nu i co ty tym chciales powiedziec?Udowodniles tylko to,ze nichooja nie znasz sie w temacie,a glos zabierasz.Oprocz tego wykazales sie tym,czego po tobie spodziewalem sie.Czyli to,ze tak naprawda Rosjan nie lubisz.
                          Wy ,oszolomy,tacy juz sa.Szukacie ciagle winnych,kogos gorszych od siebie.
                          Popewnilem blad,wdajac sie po raz kolejny z toba w dyskusje,chociaz wiedzialem,ze ty nic nie rozumiesz.
                          • herr7 Wy oszołomy... 11.04.11, 00:45
                            W Polsce termin "oszołom" jest nadużywany. Czy lubię Rosjan czy nie? Moje poglądy dość odbiegają od oficjalnie w Polsce przyjętych. Zasadniczo szanuję Rosjan za drugą wojnę światową i ubolewam, że kraj ten tak nisko się stoczył pod obecną władzą. Wcale nie życzę Rosji upadku, ale upadek bierze się ze słabości władzy - słabości intelektualnej i moralnej. Obecna Rosja podlega dokładnie takim samym procesom jak Chiny w XIX w.
                            • igor_uk nie, my tepe ruskie czynowniki 11.04.11, 00:50
                              to wy oszolomy.
                        • pimpus18 Rebjata, sami z tego klinczu już nie wyjdziecie 11.04.11, 00:42
                          Rosja Putina (i Miedwiediewa) w obecnych warunkach przed czy po wstąpieniu do WTO nie ma szans na progresywny rozwój - pora to wreszcie zauważyć.

Czy rosyjski przemysł ma coś konkurencyjnego do zaoferowania za granicą?

Czy ma coś konkurencyjnego do zaoferowania w kraju?

Czy są realne szanse, żeby w obecnych warunkach to zmienić?

Czy Rosji tak czy inaczej nie czeka rola krajów PIIGS?

Realnym (i jedynym) trumfem Rosji są jej bogactwa naturalne. To nie jest dobre dla takiego kraju.
                          Czy nie przyszła pora już na szukanie zasadniczo nowych rozwiązań?

Putin z Miedwiediewem ekonomistami nie są. Trudno nawet dopatrzyć się, by oni coś z tego rozumieli - jak zresztą praktycznie nikt na Wschodzie zapatrzony w złoty Zachód. A jak przychodą problemy, to już tylko kolejny Balcerowicz może je rozwiązać.

A może tak podatek konsumpcyjny?
                          • igor_uk Re: Rebjata, sami z tego klinczu już nie wyjdziec 11.04.11, 00:45
                            pimpus,jak ze brakowalo ciebie!
                            • pimpus18 Re: Rebjata, sami z tego klinczu już nie wyjdziec 11.04.11, 00:59
                              igor_uk napisał:

> pimpus,jak ze brakowalo ciebie!

Coś tak czuję, że sami sobie nie poradzicie.

Dla Rosji (podobnie jak dla wielu innch krajów) WTO nie jest żadnym rozwiązaniem narastających problemów.
                              UK mogą może jeszcze czekać, aż im się płace i warunki pracy i życia wyrównają z Chinami.
                              Ale na co mogą liczyć w Rosji, Ty wiesz?
                          • eva15 Od USA należy się Rosji uczyć! 11.04.11, 01:00
                            pimpus18 napisał:

> Czy rosyjski przemysł ma coś konkurencyjnego do zaoferowania za granicą?

Czemu nie, skoro nawet białoruski ma?

> Czy ma coś konkurencyjnego do zaoferowania w kraju?

To kwestia cen, podatków, taryf celnych i/czyli POMOCY państwa. Vide jak w USA np. upadły niekonkurencyjny, MARNY jakościowo GM z pomocą podatników/państwa staje na nogi. Czy tylko w USA ma być dozwolony "kapitalizm" państwowy?

> Czy są realne szanse, żeby w obecnych warunkach to zmienić?

Jak wyżej. Należy się uczyć od pseudokapitalistów, a nie dać wmawiać sobie zasady, których oni u siebie nie stosują. Chin<y to szybko pokapowały, pora na Rosję.

> Czy Rosji tak czy inaczej nie czeka rola krajów PIIGS?

Naturalnie, że NIE. Rosja nie wisi na kroplówce MFW; BS, EZB itd. To ZASADNICZA różnica.

> Realnym (i jedynym) trumfem Rosji są jej bogactwa naturalne. To nie jest dobre
                            > dla takiego kraju.

Czemu? Powiedz to Norwegii czy Kanadzie.

• pimpus18 Re: Od USA należy się Rosji uczyć! 11.04.11, 01:26
                              Evo, bez gigantycznej pomocy Rosji Białoruś już dawno byłaby bankrutem. Podobnie Ukraina.

W Rosji już dawno przyjęli neolibaralny model rozwoju, który jak dotąd nie sprawdza się ani tam, ani gdzie indziej. A problemy USA nie są związane z GM. Zobaczymy ile to jeszcze pociągnie. Ja wątpię, żeby dobrym rozwiązaniem problemów była pomoc państwa. Te ich auta są jakieś takie pokraczne i to jest ich problemem.

Zasadniczym problemem PIIGS jest to, jak one się w tej sytuacji znalazły, a to się może przytrafić Rosji.

No skoro... Norwegia, Kanada, Kuwejt itd. to w Rosji zupełnie nie mają się czym martwić, tak?
                              Raczej już bardzo przesadziłaś.
                              • eva15 Re: Od USA należy się Rosji uczyć! 11.04.11, 01:45
                                pimpus18 napisał:

> Evo, bez gigantycznej pomocy Rosji Białoruś już dawno byłaby bankrutem. Podobni
                                > e Ukraina.

A czym byłaby E. Wsch. bez gigantycznej pomocy EU(Niiemiec)? Czym to się różni?

> W Rosji już dawno przyjęli neolibaralny model rozwoju, który jak dotąd nie spra
                                > wdza się ani tam, ani gdzie indziej. A problemy USA nie są związane z GM. Zobac
                                > zymy ile to jeszcze pociągnie. Ja wątpię, żeby dobrym rozwiązaniem problemów by
                                > ła pomoc państwa. Te ich auta są jakieś takie pokraczne i to jest ich problemem

Owsze, ale to inny, odrębny temat.

> Zasadniczym problemem PIIGS jest to, jak one się w tej sytuacji znalazły, a to
                                > się może przytrafić Rosji.

A TO jakim cudem? Czy Rosja żyje na kredyt? Czy pozwala hulać bankom zachodnim na koszt społeczeństwa, czy daje im gwarancje państwowe na derywaty? Wiesz coś, czego ja nie wiem?

> No skoro... Norwegia, Kanada, Kuwejt itd. to w Rosji zupełnie nie mają się czym
                                > martwić, tak?
                                > Raczej już bardzo przesadziłaś.

Podejrzewam, że Rosja znacznie bardziej się tym martwi niż Kanada, Norwegia czy Kuwejt. Ona ma inną samodefinicję, czuje się nadal potęgą i chce nią być. Kanadzie czy Norwegii to do głowy nie przyjdzie - inna historia i inny potencjał. MIMO to Kanada, Norwegia należą do wysoko rozwiniętych krajów, a Rosja o dziwo nie. Czemu, kto to ustala i wg jakich kryteriów, skoro strukturą gospodarczą te kraje się od Rosji niczym nie różnią , są tylko znacznie mniejsze o mniejszym potencjale? Pomyślałeś kiedy o tym????
                                • pimpus18 Re: Od USA należy się Rosji uczyć! 11.04.11, 01:55
                                  eva15 napisała:

> A czym byłaby E. Wsch. bez gigantycznej pomocy EU(Niiemiec)? Czym to się różni?

Jedno i drugie jest w tej formie chore.
                                  Dotacje z zagranicy i płace dumpingowe, i niskie podatki z drugiej.
                                  Gdzie to się sprawdziło? Ani w Polsce (rosnące ciągle problemy i ciąg dalszy ciągłych reform już czeka), ani np. w Rumunii.

> A TO jakim cudem? Czy Rosja żyje na kredyt? Czy pozwala hulać bankom zachodnim
                                  > na koszt społeczeństwa, czy daje im gwarancje państwowe na derywaty? Wiesz coś
                                  > , czego ja nie wiem?

Rosja wprawdzie nie żyje na kredyt, ale jej źródła dochodów są bardzo niezadawalające i w obecnej sytuacji nie da się tego zmienić. Tego na pewno nie trzeba Tobie tłumaczyć.

Ja myślę, że Kanada i Norwegia miały już wysoki stopień rozwoju cywilizacyjnego przed bumem surowcowym. To im tam chyba też bardzo pomaga.

Poza tym coś nie widać tamtejszych Abramowiczów i Chodorkowskich.
                                  • eva15 Re: Od USA należy się Rosji uczyć! 11.04.11, 02:01
                                    Chodorkowskich w Rosji już też niew widać. Abramowicz jest jak każdy milioner- jest dopasowany do systemu, całkiem jak na Zachodzie.
                                    • pimpus18 Re: Od USA należy się Rosji uczyć! 11.04.11, 02:20
                                      eva15 napisała:

> Chodorkowskich w Rosji już też niew widać. Abramowicz jest jak każdy milioner-
                                      > jest dopasowany do systemu, całkiem jak na Zachodzie.

Jeżeli tylko dlatego nie widać, bo jednego (ku oburzeniu całej progresywnej ludzkości) posadzili, a drugi się "dopasował" i przebywa głównie w UK, to chyba jednak nie o to chodzi.
                                      • igor_uk pimpus! 11.04.11, 15:52
                                        drogi przyjaciel narodu rosyjskiego(to bez ironii,serio) pimpus.Ty widzisz problemy stojace przed Rosja w bardzo waskim przedziale czasowym,ja ze te problemy,ktore napewno sa i nie mam zamiaru ich pomniejszac, widze w o wiele wiekszym wymiarze i to wlasnie czasowym.
                                        O co mnie chodzi,dowiesz sie w moim nowym watku,ktory moze zaloze dzis ,najpozniej jutro.
                                        • pimpus18 Re: pimpus! 11.04.11, 16:21
                                          Zakładaj, Igor, wątek, zakładaj.

Jak będę miał czas, to oczywiście wezmę udział.

Chętnie się wreszcie dowiem, o co Ci chodzi.
                                          • igor_uk Re: pimpus! 11.04.11, 17:46
                                            pimpus,tylko nie oczekuj za wiele.To nie bedzie watek o przyszlosci,raczej o przeszlosci,ktora ksztaltuje dzien dzisiejszy .Oczewiscie watek bedzie o Rosji.
                    • eva15 Re: Igor, nie masz szans 11.04.11, 00:47
                      Niczego nie mylę. Akces do WTO przewiduje negocjowane okresy ochronne dla każdego państwa (Chiny jako tzw. kraj rozwijający się umiejętnie to wykorzystały), to kwestia negocjacji. Gdyby Rosja zgodziła się bez dyskusji na warunki USA, dawno już w WTO by była, wszak sam twierdzisz, że to korzystne dla Zachodu...

Co do Gruzji - pisałeś, że Rosja 8/9 marca się podda.
                      Naturalnie, że USA używają Gruzji, by zmusić Rosję do wejścia do WTO na swoich warunkach. Stąd słuszna, mądra kontra Putina, którego Ty uznajesz za zdrajcę i gangstera. Putin zaszachował Miedwiediewa, który przypuszczalnie byłby bardzie miękki, na co liczyli przyjaciele z Zachodu. Ale Putin poszedł do tzw. ludu, wystąpił publicznie, dostał poparcie i teraz Niedźwiadek ma pod górkę, gdyby mu co do główki przyszło...

Reszta Twojej wypowiedzi niewarta jest kometarza, sorry. To już miętliliśmy bez sensu.
                      • herr7 Re: Igor, nie masz szans 11.04.11, 01:01
                        Rosja zgodziła się nie wspierać swojego rolnictwa. O czym to świadczy? Czyżby o sprytnej strategii? A może powiesz, jakie sektory rosyjskiej gospodarki na wstąpieniu zyskają? Sektor surowcowy? A może tu raczej chodzi o interes garstki oligarchów, którzy z Rosją mają tyle wspólnego że znają rosyjski?

Piszesz o arcysprytnym Putinie. Zgoda Putin jest sprytny. Ale co z tego sprytu wynika dla Rosji. Bo to, że Putin jest przyjacielem oligarchów wszyscy doskonale wiemy. W końcu Rosja ma 8% dolarowych miliarderów, gdy jej PKB stanowi 2% światowego. Ilu masz miliarderów w Niemczech? Może jednak Putin nie jest taki sprytny skoro nie przewidział, że Miedwiediew zechce uwolnić się ze sznurka. Generalnie, w Rosji zanosi się na ciekawe czasy, gdyż Miedwiediew jest dla nich politykiem za słabym, a Putin się zużył.
                        • walter622 Witajcie Herr i Igor 11.04.11, 01:30
                          Nie będę się wtrącał w waszą ciekawą dyskusję.

Może w ramach przerwy:
                          www.youtube.com/watch?v=5ryaRzOxXr4
                          • vladexpat Super :))) 11.04.11, 18:00
                            walter622 napisał:

> Nie będę się wtrącał w waszą ciekawą dyskusję.
                            >
                            > Może w ramach przerwy:
                            > www.youtube.com/watch?v=5ryaRzOxXr4

Fantastyczne!!!
                            • igor_uk Re: Super :))) 11.04.11, 18:14
                              zajebiste!!!!
                              • walter622 Witaj Igor_uk 11.04.11, 18:39
                                igor_uk napisał:

> zajebiste!!!!

Listonosz Piechkin ma więcej - tu na temat "Sabaczego serdca" Bułhakowa.
                                www.youtube.com/watch?v=Mi8xywbjoFg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka