Dodaj do ulubionych

Testament Kadafiego

15.04.11, 23:16
W imię Allaha, Dobroczynnego I Litościwego

Przez 40 lat, czy nawet dłużej, już nie pamiętam, robiłem wszystko aby dać ludziom domy, szpitale, szkoły, a gdy byli głodni dawałem im jeść, zamieniłem nawet pustynny rejon Bengazi w kraj rolniczy, przetrzymałem atak tego kowboja Reagana, kiedy zabił on moją adoptowaną córke-sierotę, gdy chciał zabić mnie a zamiast tego zabił to niewinne dziecko. Następnie pomagałem mym braciom i siostrom z Afryki przy pomocy pieniędzy dla Unii Afrykańskiej, robiłem wszystko co mogłem by pomóc ludziom zrozumieć koncept prawdziwej demokracji, gdy Komitety Ludowe zarządzają naszym krajem. Ale to nie było nigdy wystarczające, jak mi mówiono, nawet ludzie którzy mieli już domy z 10 pokojami, z nowymi meblami w ich apartamentach, nigdy nie byli usatysfakcjonowani, gdyż ciągle chcieli więcej i mówili Amerykanom i innym odwiedzającym nasz kraj, że potrzebują „demokracji” i „wolności”. Nie dostrzegali oni, że jest to podcinający gardła system, gdzie największy pies zżera wszystko. Oni byli zachwyceni tymi słowami, nigdy nie zauważając że w Ameryce nie było darmowej służby zdrowia, ani mieszkania za darmo, bezpłatnej edukacji i jedzenia za darmo – za wyjątkiem sytuacji gdy ludzie musieli żebrać i stać w długich kolejkach by dostać talerz zupy. Nie istotne co ja robiłem, to nie było nigdy wystarczające dla niektórych. Jednak dla innych, którzy wiedzieli, że byłem synem (w znaczeniu symbolicznym) Gamala Abder Nassera, jedynego prawdziwego arabskiego oraz muzułmańskiego przywódcy, jakiego mieliśmy od czasów (pogromcy Krzyżowcow) Salah’ a’ Deen (Saladyna), który przejął Kanał Suezki dla swego narodu, tak jak ja zrobiłem to z Libią i w jego ślady starałem się iść, by trzymać mój naród wolnym od kolonialnego panowania – od złodziei, którzy będą nas okradać –

Obecnie jestem obiektem ataku największej siły militarnej jaka kiedykolwiek istniała w historii. Mój mały afrykański syn Obama chce mnie zabić, by zlikwidować wolność mego kraju, zabrać darmowe mieszkania, bezpłatną służbę zdrowia, bezpłatne nauczanie, darmową żywność i zastąpić je złodziejstwem w stylu amerykańskim, zwanym „kapitalizmem”. Jednak my wszyscy w Trzecim Świecie wiemy co to oznacza, to oznacza korporacje rządzące państwami, rządzące światem i cierpienie ludu. Tak że dla mnie nie ma alternatywy, ja muszę być tam gdzie jestem i jeśli Allach zechce, to zginę idąc jego śladem, śladem który zrobił nasz kraj bogatym w ziemię uprawną, w żywność i zdrowie, a nawet zezwolił nam pomagać naszym afrykańskim i arabskim braciom i siostrom pracować razem z nami w libijskiej Jammohouriyah (Republice Mas).

Ja nie chcę umierać, ale jak przyjdzie do tego, by ratować mój lud, wszystkie te tysiące, które są moimi dziećmi, niech tak będzie.

Niech ten testament będzie moim głosem dla świata, że ja stanąłem na drodze krucjaty NATO, że sprzeciwiłem sie okrucieństwu i zdradzie, stanąłem na drodze Zachodowi i jego kolonialnym ambicjom. I trwam tak wraz z mymi afrykańskimi braćmi, mymi prawdziwymi arabskimi przyjaciółmi, jako znak wskazujący światło. Podczas gdy inni budowali zamki, ja mieszkałem w skromnym namiocie, nigdy nie zapomniałem mej młodości w Syrcie, nie rozrzucałem w sposób głupi naszego narodowego bogactwa, i jak Saladyn, nasz wielki muzułmański przywódca, który odzyskał Jeruzalem dla islamu, dbałem bardzo niewiele o siebie…

Na Zachodzie niektórzy nazywają mnie „obłąkanym” i „zwariowanym”, ale oni znając prawdę kontynuują swe kłamstwa, wiedzą że nas kraj jest niezależnym i wolnym, nie w kolonialnym uścisku, widzą że moja wizja, moja droga jest i była jasna dla mego narodu i że będę walczył do ostatniego tchu by nas zachować wolnymi, niech Allach Wszechmogący zachowa nas wiernymi oraz wolnymi.

wiernipolsce.wordpress.com/2011/04/12/testament-kadafiego/
Niemal cala prasa swiatowa podaje ten tekst, nie zauwazylem go jednak w GW, ani w glownych mediach Zachodu.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Testament Kadafiego 16.04.11, 00:06
      To bardzo nieprzyzwoity tekst. Nie dość, że niezgodny ze współczesną jedynie słuszną demokracją, to jeszcze niezgodny z obrazem Kadafiego serwowanym aktualnie w mediach. Nijak nie pasuje do nadrzeczywistości w której żyjemy.
    • j-k kto nie ma miedzi 16.04.11, 00:29
      ten na d... siedzi. - to stare polskie przyslowie.

a kto ja ma - jak Kaddafi - to tym bardziej - siedziec na d... powinien.

bylo oczywiste, ze Zachod dobierze mu sie do dooopy (z checia zawladniecia ropa), gdy tylko Kaddafi zrobi jakis blad.

i zrobil.
      • you-know-who taki watek apolegetow kadafiego byl nieunikniony 16.04.11, 05:18
        tymczasem brat przywodca zapomnial o paru sprawach wspomniec:

o tym, ze (link po rosyjsku, mam nadzieje ze to nie przeszkadza?) w libii nie bylo nie tylko za duzo pracy dla ludzi, ale ta ktora byla, byla bardzo nisko platna, typowe zarobki libijczykow sa 10 razy mniejsze niz polakow, a te nie sa przeciez najwyzsze.

o tym, ze w tym swietlanym kraju od dziesiatkow lat nie bylo najelemntarniejszych swobod obywatelskich, instytucje zostaly uduszone (nawet wojsko bylo dla brata wodza niebezpieczne), cala para szla w gwizdek, kult jednostki i umacnianie batalionow specjalnych. te oddzialy byly osobiscie dowodzone przez czlonkow rodzinki kadafiego. dla pewnosci byly zlozone z najemnikow srodkowoafrykanskich. o ile armia trzymana byla poz miastem, to bataliony specjalne umieszczane byly w srodku miasta i pilnie je kontrolowaly ramie w ramie z "komitetami rewolucyjnymi". ich czlonkowie chodzili po ulicach uzbrojeni i nieraz zdarzalo sie, ze na miejscy likwidowaly osoby podejrzane o niesprzyjanie bratu-przywodcy.

dlatego tez w kazdej transmisji ze stolicy widac ludzi zaklinajacych sie, ze kochaja kadafiego. tajna policja jest wszedzie. w momencie kiedy kadafi straci kontrole nad batalionami specjalnymi, zielone hustki natychmiast wyladuja w koszu. libijczycy maja duzo wieksze poczucie narodowe niz polacy i nie daruja bratu-przywodcy tego, ze kazal strzelac do poczatkowo bezbronnego tlumu ziomkow (co kontynuuje teraz intensywnie w misracie.)

dobrze jednak ze spisal testament.. juz czas.
        • misterpee Re: jak dotad sa dowody ze w Libi bylo dobrze 16.04.11, 05:56
          a przynajmniej lepiej niz w Egipcie, Tunezji (sasiedzi) , nie mowiac o krajach czarnej Afryki.
          Wszystko co wkw napisal mija sie z reportazami prasy. moze ktos zna bardziej szczegolowo zalety i wady Kadafiego. Napewno Libia nie jerst krajem , ktory moze dorownac poziomowi zycia Arabi saudyjskiej, albo Polski.
          • you-know-who w Libi bylo doskonale! 16.04.11, 07:03
            bylo wszystkim tak dobrze, ze az przeciwko dobrobytowi i wolnosci zaczely sie protesty i rewolucja.

kadafi pilnowal zeby libijczycy, oprocz jego rodziny, mieli zielony komunizm i zeby ograniczyli zaintereowania do zielonej jego ksiazeczki. rodzina uprawiala kapitalizm dla siebie, w kraju i za granica, na duza skale (kazdy syn mial po kilka megabiznesow, studiowali w uczelniach ktore byly za to sowicie oplacane, said - ten niedoszly nastepca tronu, co prawda jest teraz oskarzony o plagiat pracy doktorskiej).

szkoda ze kadafi nie ma czasu czytac gazet, na pewno spodobalby mu sie protest
            hezbollah przeciwko jego brutalnosci... oh boy, jesli juz organizacja uwazana przez niektorych za terrorystyczna czuje sie przelicytowana...

a tak na powaznie, to poczytaj tutaj... o komitetach rewolucyjnych, o zarobkach uregulowanych przez kadafiego (tzw. prawo nr. 15) na poziomie $200/miesiac, o zniszczeniu aktow wlasnosci nieruchomosci (wywlaszczenie ludnosci), o wymianie pieniedzy odebranej przez libijczykow jako grabiez; o infrastrukturze, edukacji i opiece zdrowotnej ktore wg libijczykow doznaly tragicznego upadku w ciagu ostatnich 40 lat (jezdza sie leczyc do tunezji, jordanii i w egipcie; 500 dzieci zarazonych hiv bo zabraklo higieny i sterylizacji w bengazi, oskarzyl bulgarskie pielegniarki).

za nie stosowanie sie do ideologii zielonej ksiazeczki wieszal dawniej pokazowo studentow, w 1996 zabil 1200 wiezniow w abu sleem. wyslal 20 tys. libijczykow na smierc na wojnach w obronie zaprzyjaznionych czarnych dyktatorow (np w czadzie).
            a w czasach pokoju - wszyscy wlacznie ze studentami pierwszych lat, wprost uwielbiali przymusowa sluzbe wojskowa.

a tak poza wszystkim, mr p, ile lat mozna bez protestow znosic pajaca, przebierajacego sie co godzine, otaczajacego sie znachorami z afryki srodkowej i oglaszajacego krolem krolow afrykanskich? ile lat mozna nie miec panstwa, tylko swira-dyktatora?
        • zlotamajka Re: taki watek apolegetow kadafiego byl nieunikni 16.04.11, 23:47
          YKW, spojrz na dane statystyczne UN w zwiazku z Libia co do wyksztalcenia, sluzby zdrowia itd Libja byla najbardziej rozwinieta w Afryce i wyprzedzala niektore panstwa SMD. W Libji bylo tysiace pracownikow zagranicznych, moze jechali tam po niskie zarobki?! Choc w jednym jest prawda ze sytuacja ekonomiczna sie w Libi pogorszyla od 2003 jak Kadaffi wpadl czy poddal sie sieciom IMF. Tylko pokaz mi kraj SMD agdzie sytuacja ekonomiczna jest dobra. Oprocz BRIC wszyscy bide klepia ale jakos nikt tam rewolucji i rebeliantow nie wspiera.
        • eva15 Ykw jako forumowy orzeł, sokół 17.04.11, 01:05
          you-know-who napisał:

> tymczasem brat przywodca zapomnial o paru sprawach wspomniec:
          > o tym, ze (link po rosyjsku
          > , mam nadzieje ze to nie przeszkadza?)
          w libii nie bylo nie tylko za duz
          > o pracy dla ludzi, ale ta ktora byla, byla bardzo nisko platna, typowe zarobki
          > libijczykow sa 10 razy mniejsze niz polakow, a te nie sa przeciez najwyzsze.

Naturalnie. I dlatego mała 6-cio milonowa Libia miała ok. 2 mln gastarbeiterów z obszaru państw Afr. Płn. i Turcji (prace prostsze) z Rosji, Niemiec (specjaliści) , Polski czy innej Białorusi. O ewakuacji francuskich czy angielskich Europejczyków już nawet nie wspomnę.

Po prostu tak już jest, że są miliony ludzi, którzy wolą gorzej zarabiać niż lepiej. I oni wszyscy walili do Libii.
          • you-know-who Re: Ykw jako forumowy orzeł, sokół 17.04.11, 01:16
            mysl logicznie eva, a jezeli nie, to chociaz przeczytaj linkowany artykul. gastarbeiterzy pracujacy w kluczowym przemysle wydobywczym (75% ekonomii libii) oczywiscie zarabiali 10-30 razy wiecej niz przecietny tubylec. ukrainskie i bulgarskie pielegniarki tylko 2 razy wiecej. dlaczego jednak odciagasz rozmowe na nieistotne tematy? mowilismy o "dobrobycie" libijczykow.
            • eva15 Re: Ykw jako forumowy orzeł, sokół 17.04.11, 01:22
              Sugerujesz, że Kadafi dobrze płacił gastarbeiterom a Libijczyków trzymał w nędzy?
              • you-know-who Re: Ykw jako forumowy orzeł, sokół 17.04.11, 02:37
                tak. libijczycy nie maja pojecia, jak samemu wydobyc rope albo zbudowac rafinerie.
                natomiast to, czy zatrudniaja do sprzatania pakistanczykow lub czadyjczykow, to juz kwestia tego, ze nawet ta ustawowa pensja ok $200/miesiac byla atrakcyjna dla wielu
                gastarbeiterow z grupy B.
                • eva15 Re: Ykw jako forumowy orzeł, sokół 17.04.11, 02:43
                  Noo popatrz, popatrz .. A KTO tym ciemnym Libijczykom, niczego nie umiejącym, nie pracującym dawał kasę, z czego ONI żyli? Z powietrza? Czemu oni nie chieli sprzątać, skoro do niczego innego się nie nadawali i nie mieli z czego żyć? Niezłe cuda, jak je wyjaśnisz, poczciwcze?
                  • you-know-who Re: Ykw jako forumowy orzeł, sokół 17.04.11, 02:56
                    nie znam cie, wiec nie wiem co ty bys zrobila, ale wielu libijczykow lubi sozialhilfe kadafiego i nie rwa sie do byle pracy.
                    • zlotamajka Re: Ykw jako forumowy orzeł, sokół 17.04.11, 03:08
                      wielu libijczykow lubi sozia
                      > lhilfe kadafiego

Lubia Kadafiego sozialhilfe i dlatego chca go obalic?! ciekawe, ciekawe....
                      • you-know-who Re: Ykw jako forumowy orzeł, sokół 17.04.11, 03:11
                        lubia! tylko, ze kadafi nie chcial zrezygnowac z kilku bardzo waznych wydatkow dla rodzinki, i nie podniosl im socjala od 20 lat.
    • you-know-who bron kasetowa (cluster munitions) 16.04.11, 07:12
      made in spain, uzywana w miescie misrata przez wojsko kadafiego.
      • misterpee Re: bron koalicji 16.04.11, 13:20
        przesciga wszystko co Kadafi mial, a zniszcenia kraju przez koalicje sa monstrualne, niemal jak w Iraku. Wojna w Libi jest bez konca i Obama to przyznal.
        President Barack Obama admitted on Friday that the war in Libya has reached a “stalemate,” something analysts have been saying for weeks, but insisted the war would not end. Rather, he promised it would continue until it ousts Moammar Gadhafi.

news.antiwar.com/2011/04/15/obama-admits-libyan-war-a-stalemate/
        • you-know-who Re: bron koalicji 16.04.11, 21:11
          > zniszcenia kraju przez koalicje sa monstrualne,

przeciwnie, sa prawie zadne. ktos ci zrobil wode z mozgu.
          wysadzono w powietrze wiele skladow amunicji, magazynow wojskowych, setke czy dwie czolgow i tak dalej. w trypolisie zycie idzie swoim torem,
          tylko ludzie ogladaja sie bardziej za plecy zanim cos powiedza.
          • elka-sulzer Re: Ja tam nie wiem kto tu 16.04.11, 21:31
            komu robi wode z mozgu ale kto by tego komu nie robil to i tak YKW dajesz przyslowiowego zadu:) Bo tak tylko pomysl przez moment, chocby z tymi niewinnymi wiezniami zamordowanymi RRZEKOMO przez Kadafiego, o ktorych wspominasz i pomysl sobie w tym momencie o tysiacach niewinnych wiezniow w Abughraib, GITMO, Bagram ... Wszak wiekszosc z tych wiezniow "demokracja" nawet przed sadem nie postawila!!!! Setki z tych wiezniow zmarlo w wyniku tortur co "demokracja" sama przyznaje.
            Co czyni Kadafiego gorszym od "demokracji"?
            Co daje "demokracji" moralne prawo osadzania innych skoro "demokracja" ma tak samo brudne rece?
            • you-know-who Re: Ja tam nie wiem kto tu 16.04.11, 23:35
              > Co czyni Kadafiego gorszym od "demokracji"?

brak podstawowych wolnosci, ktore demokracja daje *swoim* obywatelom.

natomiast ty elka mowisz o czyms troszke innym i tu masz racje, twierdzac ze 'demokracja' ma nieczyste rece. to inny temat. nie stosujemy reguly 'niech rzuci kamieniem ten tylko, kto ma czyste rece'. w tym przypadku, kamieniem rzucaja brudne rece, jednak efekt koncowy bedzie duzo lepszy niz gdybysmy czekali bezskutecznie na kogos o czystych rekach, bo takich osob jest raczej niewiele: ty, ja i jeszcze paru forumowiczow, a my... nie mamy czasu rzadzic swiatem.
              • joanna_on-line Re: Ja tam nie wiem kto tu 16.04.11, 23:47
                you-know-who napisał:
                nie stosujemy reguly 'niech rzuci kamieniem ten tylko, kto ma czyste rece'. w tym przypadku, kamieniem rzucaja brudne rece, jednak efekt koncowy bedzie duzo lepszy niz gdybysmy czekali bezskutecznie na kogos o czystych rekach, bo takich osob jest raczej niewiele...

jak to slicznie wytłumaczyłeś ykw (po raz enty) - serio, serio - jednak jesteś dobrym belfrem ;))) - ja niestety nie mam takiej hmmm... tolerancji...
                • you-know-who Re: Ja tam nie wiem kto tu 16.04.11, 23:53
                  joanno, komplementy mnie demobilizuja i staje sie podejrzliwy, nie moglabys czegos skrytykowac, pls? pzdr
                  • joanna_on-line Re: Ja tam nie wiem kto tu 17.04.11, 00:15
                    you-know-who napisał:

> joanno, komplementy mnie demobilizuja i staje sie podejrzliwy, nie moglabys czegos skrytykowac, pls? pzdr

wirklich???
                    ależ mogę - nawet z wielką przyjemnością - jest za co - tylko może na razie... niekoniecznie publicznie :P
                    • you-know-who mea culpa 17.04.11, 01:03
                      postaram sie lepiej nastepnym razem
                  • joanna_on-line Re: Ja tam nie wiem kto tu 17.04.11, 00:16
                    pzdr :-)
                    • misterpee Re: Bombardowac Libie az do wyzwolenia 17.04.11, 00:49
                      az zrownamy ja z piachem, az wybijemy wszystkich Libijczykow. Tak jak w Iraku.
                      revolutionarypolitics.tv/video/viewVideo.php?video_id=14602&title=-can-t-bomb-libya-into-liberation---strikes-spread-carnage-and-chaos
              • eva15 Brudne ręce, brudne interesy, gdzie demokracja? 17.04.11, 01:17
                No tak, nie można przy rzucaniu kamieniem stosować zasady, że u was też "Murzynów biją", bo wtedy nikt kamieniem rzucić by nie mógł, NIKT nie ma czystych rąk.

Więc może warto się zastanowić, PO CO rzucać kamieniem?

Bo chyba nie twierdzisz na serio, że "demokracja" afgańska i iracka wprowadzona przez tych z brudnymi rękoma, którzy obecnie "demokratyzują" Libię, jest lepsza od poprzedniego systemu. A jeśli jest - to dla kogo?
                • you-know-who interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 02:03
                  zwlaszcza co do iraku, ale i afganistanu, masz racje, bo nie sa to uzasadnione interwencje, w dodatku w iraku w sposob przewidywalny doprowadzily do wielkoskalowych zbrodni, mowimy tu o liczbie ofiar rzedu co najmniej cwierc miliona.
                  porownanie libii z irakiem jest bezsensowne.

w sumie chodzi tu o bardzo prosta rzecz. powinnismy protestowac przeciw agresjom, dla ktorych nie ma silnego powodu. co jest takim powodem?
                  jedynym waznym powodem do militarnej interwencji jest przerwanie, badz zapobiezenie grozacej w ciagu najblizszych dni (imminent) masakrze ludnosci cywilnej. i to wymaganie bylo spelnione.

jesli to zbyt teoretyczne, dam przyklad. warszawa, stan wojenny 1980. bombardowanie warszawy przez nato (pominmy cccp, to proste cwiczenie z rachunku sumienia a nie realistyczna propozycja) nie bylo uzasadnione. gdyby jednak doszlo stopniowo do wojny domowej wojska polskiego ze slabo uzbrojonymi i zorganizowanymi cywilami, w ktorej jaruzelski dokonywaby masowych zbrodni a straszyl kolejnymi, to niezaleznie od tego kim byliby mieszkancy zbuntowanych miast i czego chcieli, moralny wybor i imperatyw pomocy krakowianom i wroclawiakom zaistnialby.
                  • eva15 Re: interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 02:22
                    Aaa, rozumiem, tym razem wg ciebie w Libii odbywał się właśnie genocit na ludności cywilnej. Po fakcie okazało się, nie było go w Afganistanie czy innym Iraku, ale w Libii zapewne akurat jest.
                    Powtórzę za Majką:
                    Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me!

Pa, poczciwcze, licz lepiej moje posty, bo to ci lepiej wychodszi.
                    • joanna_on-line Re: interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 03:20
                      eva15 napisała:

> Pa, poczciwcze, licz lepiej moje posty, bo to ci lepiej wychodszi.

dzisiaj bawię się w spełnianie życzeń - tym razem z przyjemnością zastąpię ykw - bo widzę, że już co najmniej drugi raz go prosisz o tę drobna przysługę, a on biedaczek chyba zajmuje się czymś innym...

tak więc w jego imieniu spieszę donieść, że w b.r. masz Ewo duże szanse pobić własny rekord - miał miejsce w 2006 r. i wyniósł 33 posty/dzień

w 2011 - do dzisiaj, Twoja średnia to: 34,5 postu/dzień - gratulacje! :-)
                      • zlotamajka Re: interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 04:10
                        Joasiu, nie chce Cie martwic ale Ty tez w tym roku rekordy pobijasz. Twoja srednia wzrosla z 4 do 5 dziennie. Biorac pod uwage mniejsza liczbe wpisow, procentowo Twoj wzrost Twojej sredniej jest wiekszy niz Ewy. Gratuluje, Joasiu.
                        • joanna_on-line Re: interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 18:46
                          zlotamajka napisała:

> Joasiu, nie chce Cie martwic...

spox Majeczko, to nie grozi - ja, w przeciwieństwie do niektórych, po policzeniu byłam zaskoczona, że tak mało postów spłodziłam :D

Biorac pod uwage mniejsza liczbe wpisow, procentowo Twoj wzrost Twojej sredniej jest wiekszy niz Ewy. Gratuluje, Joasiu.

oj Maja, Maja - (1) co ma ilość postów do procentowego wzrostu średniej???
                          (2) porównujesz inne dane - gdybyś czytała uważniej... porównywalne dane to:
                          Ewa - rok 2010 - średnia 17,3 postu/dzień --> 2011 - średnia 34,5 postu/dzien
                          joanna - rok 2010 - średnia 4 posty/dzień --> 2011 - średnia 5 postów/dzień
                          czy mam podać procentowy wzrost w obu przypadkach, czy raczej juz sobie darujmy... chyba sama widzisz, bez liczenia :-)
                  • zlotamajka Re: interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 02:27

> jesli to zbyt teoretyczne, dam przyklad. warszawa, stan wojenny 1980. bombardow
                    > anie warszawy przez nato (pominmy cccp, to proste cwiczenie z rachunku sumienia
                    > a nie realistyczna propozycja) nie bylo uzasadnione. gdyby jednak doszlo stopn
                    > iowo do wojny domowej wojska polskiego ze slabo uzbrojonymi i zorganizowanymi c
                    > ywilami, w ktorej jaruzelski dokonywaby masowych zbrodni a straszyl kolejnymi,
                    > to niezaleznie od tego kim byliby mieszkancy zbuntowanych miast i czego chcieli
                    > , moralny wybor i imperatyw pomocy krakowianom i wroclawiakom zaistnialby.

I jak by bombardowanie Warszawy i Polski pomoglo? Tylko pogorszylo by sytuacje i to bardzo. Bomby nie ratuja cywili. BOMBY CYWILI MORDUJA. Wtracenie sie sily trzeciej przedluzylo by konflikt i ten konflikt skomplikowalo, zawsze tak jest. I tak jest i bedzie w Libi. Konflikt ktory moglby sie w ciagu dni zakonczyc bedzie teraz trwal kilka lat jak nie dziesiatki lat konczac sie na calkiem zrujnowanym kraju z duza wieksza iloscia zamordowanych.

Nastepnie jest cos jak PRAWO MIEDZYNARODOWE ktore nie pozwala wtracas sie w sprawy wewnetrzne panstw. CAla ta "interwencja" tak w Libi jak i w Cote d'Ivore to precedens pokazujacy ze nie ma juz czegos takigo jak suwerenne panstwo. Kto silniejszy moze sie wtracac. No i co najwazniejsze NATO nie dziala jako sila bezstronna i bezinteresowna. Oni wspieraja jedna strone. Na to rezolucja nie pozwala. To jest nie tylko wbrez rezolucju 1973 i prawu miedzynarodowemu ale takie wpieprzanie sie (nie chciane) w wojne domowa to szalenstwo ktore sie skonczy tylko katastrofa.
                  • zlotamajka Re: interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 02:31
                    ykw, zanim zaczniesz wspierac tych rebeliantow dowiedz sie lepiej kim sa. Jak naraznie to nie bardzo wiadomo.
                    • you-know-who mysle ze wiem kim sa, bo lubie o nich czytac, 17.04.11, 02:52
                      a jest sporo zrodel (najlepsze sa nie-zachodnie).
                      ale to tu akurat nie ma znacznia. (to ze departament stanu mowi "nie wiemy kim sa rebelianci" to tylko unik, prawda jest taka ze usa bardziej odpowiada dowolny dyktator, z tym ze kadafi jak wielu jego kolegow przeliczyl sie mocno; usa i eu nie moga go popierac, co akurat swietnie sie sklada.)

nawet jesli rebelianci byliby motywowani tylko i wylacznie islamem, nalozaloby im pomoc przetrwac.

co do bomb, ktore wg ciebie zabijaja mnostwo cywilow w libii (co nie jest prawda), nie musze chyba dodawac, ze to co nazywalem pomoca powstancom, ogranicza sie do niszczenia wojska kadafiego, zwlaszcza efektywne jest niszczenie konwojow ze sprzetem, amunicja i zapasami wojskowymi. to i tylko umie doskonale robic zachodnia armia, a konflikt w libii jest, przyznaje, bardzo rzadkim przypadkiem kiedy bez watpienia powinna byc uzywana.

teraz zaczyna sie w syrii. assad nie wydaje sie byc prymitywnym kadafim, moze uda sie uniknac libii, chociaz syria ma w pewnym sensie problemy (podzialy) duzo glebsze niz libia. wiesz, ze znosi stan wyjatkowy?
                      • zlotamajka Re: mysle ze wiem kim sa, bo lubie o nich czytac, 17.04.11, 03:17
                        > a jest sporo zrodel (najlepsze sa nie-zachodnie).

Ta a o Darna slyszales? A o tym ze w calym tym council siedza czlonkowie Al Kaidy , dwoch bylo w Gitmo, to tez slyszales?

nawet jesli rebelianci byliby motywowani tylko i wylacznie islamem, nalozaloby
                        > im pomoc przetrwac.
                        >
                        Dlaczego?! Z jakiej racji ma sie im pomagac?!!! Pytalam juz raz i pytam jeszcze. Z jakiej racji. Co nam do nich.

> co do bomb, ktore wg ciebie zabijaja mnostwo cywilow w libii (co nie jest prawd
                        > a), nie musze chyba dodawac,

Slyszalam ze ostatnio zrzucali po 100 pociskow dziennie! To az tyle jest militarnych celow?! I jak to z powietrza rozpoznaja?! Napisy sa czy co. Celnosc tych humanitarynych bomb znamy wielu miejsc.

O Syri wiem. USA i Izrael juz od pewnego czasu probuja destabilizowac Syrie. Zaczelo sie od UN inquiry w morderstwo Hariri. Naturalnie cala ta UN inquiry to jedan farsa probujaca zwalic wine na Hezbola (dowodow nie ma). Tu chodzi o oslabienie Hezbolla i destabilizacje Syri ktore jest najwiekszym sojusznikiem Iranu w regionie. Czyli posredni atak na Iran na ktory juz od dawna sie szykuja.
                      • misterpee Re: zanizone statystyki, odwracanie uwagi 17.04.11, 03:30
                        od prawdziwych zbrodni.
                        W Iraku nie zginelo cwierc miliona ale co najmnie 3 miliony od chwili rozpoczecia pierwszej wojny starego Busha. Za starego, mlodego i Clintona po milionie na kazdego z nich. Do tego dzioesiatki tysiacy amerykanskich zolnierzy , ktorzy zgineli w czasie operacji wojennych , albo zmarli na skutek chorob zwiazanych z toksyczna bronia USA (DU). Wojna w Afganistanie jest rownie tragiczna jak w Iraku. Teraz koalicja prowadzi bombardowanie Libi i jakos nikomu nie spieszy sie z pacyfikacja Libi przy pomocy armi ladowej. zyli stara strategia znana od 2 wojny swiatowej. Mam wrazenie , gdyby nie armia sowiecka to zachod Bylby walczyl z Niemcami do dnia dzisiejszego. Jednym slowem w obecnym ukladzie miedzynarodowym nikt nie jest w stanie zwyciezyc ani w Iraku, ani w kazdym innym kraju. Zachod nie kontroluje swoich 'partnerow' , a elkaida jest jedna z propagandowych fikcji. Talibani maja poparcie wszedzie poza USA, a Czeczency wszedzie poza Rosja. Zimna wojna stakla sie goraca przy pomocy proxi, a propaganda uzywa klamstwa. Do tego trzeba dodac ze osrodek strategiczny zachodu znajduje sie w rekach jednej grupy konspiratorow globalnych.
                        • zlotamajka Re: zanizone statystyki, odwracanie uwagi 17.04.11, 03:34
                          Teraz koalicja prowadzi bombardowanie Libi i jakos nikomu nie spieszy sie
                          > z pacyfikacja Libi przy pomocy armi ladowej.

Mr Pee, wlasnie ze armie ladowa by chcieli ale nie maja za bardzo jak. Brak srodkow. Ale CIA dziala i wysylaja juz Blackwater. Czyli pacyfikacja bedzie, tak jak nada trwa w Iraku i Afganistanie. Oj beda pacyfikowac oj beda. Jak wysla Blackwater a jeszcze lepiej wojsko to tak beda pacyfikowac przez nastepne 10 lat lub wiecej. Chyba ze sami pada wczesniej na co sie zanosi.
                      • zlotamajka czyzby naprawde? 17.04.11, 03:31
                        Dodam tez ze: Po pierwsze wogole nie odpowiedziales moj komentarz zwiazany z prawem miedzynarodowym
                        I to ze wtracanie sie w wojne domowa strony trzeciej zawsze konczylo sie katastrofa wlasnie dla ludnosci cywilnej i danego kraju, nie naturlanie dla tej strony trzeciej. Ta zzyskiwala.

Nastepnie, biorac pod uwage sytuacje ekonomiczna w EU i Ameryce Pln czy wypadaloby uzyc tych pieniedzy dla POMOCY WLASNYM LUDZIOM zamiast bombardowac jakis kraj i wspomagajac jakis tam rebeliantow! Zastanow sie YKW nad tym przez chwile, bo jak dalej pojdzie to ten twoj uniwerek nie bedzie mial kasy na twoj etat i research.
                  • br0fl0vski Re: interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 03:40
                    chodzi o to samo jak zawsze

www.ratical.org/ratville/CAH/warisaracket.html
                    • you-know-who Re: interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 04:00
                      z tego wynika, ze wszyscy zadowoleni. rotschildowie w bankach, obamy w bialych domach, martin-marietty w lockheedach, no i rebelianci tez, bo zyja.

tylko wojsko kadafiego nie do konca szczesliwe.
                      ale to maly pikus w porownaniu z niezadowoleniem evy i majki.
                      • br0fl0vski Re: interesy _brudne_, ale _czysta_ kalkulacja 17.04.11, 04:58
                        nie widze powodow do radosci jak sie narod robi ch...a. na duza skale. tym bardziej ze wszystko wedlug starego znanego skryptu. dziwi mnie to ze ty tego nie dostrzegasz. wojna to doskonaly interes przegrywajacy zawsze placi koszty z procentem. redukuje sie przy okazji nadwyzke populacji. a chamom karmi sie bajdami o bohaterach
      • br0fl0vski Re: bron kasetowa (cluster munitions) 17.04.11, 03:38
        jak. zrzucamn z tych samolotow zniszczonych przez nato. musisz wreszcie pojac ze w polityce mordowanie na dluzsza mete nie funkcjonuje. kto wie ile "wiadomosci" wyprodukuja media.

troche klasyki c do przemyslenia o tym jak tworzy sie rzeczywistos

www.youtube.com/watch?v=LmfVs3WaE9Y
        www.prwatch.org/books/tsigfy10.html
        en.wikipedia.org/wiki/Nayirah_(testimony)
        • you-know-who Re: bron kasetowa (cluster munitions) 17.04.11, 04:05
          > jak. zrzucamn z tych samolotow zniszczonych przez nato.

musisz w koncu zaczac czytac uwazniej. hiszpanskie pociski kasetowe sa do haubic czy mozdzierzy. na pewno nie do samolotow.
          • br0fl0vski Re: bron kasetowa (cluster munitions) 17.04.11, 04:50
            sieddzi na odleglosc telewizora od tego co dzieje sie w libii i skazany jestes na bs jaki ci podsuwaja . moj drogi wszystko jest produktem tych samych mediow ktore lat temu wielr sprzedawaly ci opowiastke o noworodkach wyrzucanych z inkubatorow. jak byly minister bezpieki jet jednym z przywodcow rebelii obok goscia co spedzil chyba 20 w sasiedztwie cia kwatery to sprawa smierdzi. ja rozumiem ze emocjonalnie zainwestowales w ten medialny bajer i wierze w twoja naiwnosc . za rok lub dwa sprawy sie wyjasnia . libia spadnie ze swojej pozycji kraju najbardziej rozwinietego w afryce (dzieki tej wojnie) zwyklym ludziom bedzie sie zylo ch...owiej . tyle tylko ze ty bedziesz wtedy ogladal inny kanal telewizyjny. wiecej juz na ten tema nie bede pisal bo po ch.... jedyna rzecz ktora mnie teraz interesuje to skala na jaka klamia na swiecie o o topiacych sie reaktorach.
            • br0fl0vski Re: bron kasetowa (cluster munitions) 17.04.11, 05:01
              ykw

wiele lat temu probowalem dowiedziec sie kto finansuje human rights , green peace i innych. ykw, jak sie domyslasz bez skutku.
              • misterpee Re: Testament 17.04.11, 14:37

wyglada na to ze Kadafi napisal cos co ma poparcie wsrod wielu ludzi w Libi. Gdyby nie mial tyego poparcia to rezil juz dawno by upadl. Gdyby ludzie odzczuwali biede i przesladowanie, opozycja wspierana przez Zachod zdobylaby kraj bez walki. Irak byl " zdobyty" w krotkim czasie, w Libi bombardowanie trwa i trwa. W Iraku wrogosc do Ameryki i Zachodu jest utrwalona w DNA tego narodu, w Libi to juz sie zaczelo. Strategia USA polega na totalnym zniszczeniu, kontroli ekonomicznej, kulturalnej. W tym NASI stratedzy przescigaja samych komunistow, ktorzy nmie mieli DU, komputerow, broni masowej zaglady.
                • misterpee Re: Rosja wzywa do natychmiastowego rozejmu 17.04.11, 14:49
                  w Libi. Rezolucja ONZ nie dala prawa nikomu zmiany rzadu w Libi. Tak mowi Lawrow.
                  www.upi.com/Top_News/World-News/2011/04/16/Russia-urges-cease-fire-in-Libya/UPI-64011302970019/
                  • you-know-who ziew... a co myslales 17.04.11, 18:10
                    przeciez nie oglosza, ze (a) nie podoba im sie pokazowe niszczenie sprzetu rosyjskiego, (b) za to chca jak najdluzej zeby nie plynela ropa z libii na rynki swiatowe, bo sami konkuruja o tytul najwiekszego dostawcy zarabia saudyjska, zarabiajac kupe forsy na zwyzce cen, a co wazniejsze, wzmacniajac swa pozycje do pozyskiwania przyszlych kontraktow.

When Mr. Putin visited Brussels last month, he had a new argument for these pipes, which he has championed for years. “I am confident that the real long-term interests of the European economy lie with our resources,” he said at a news conference. “Nothing matters more than stability.”
                    • misterpee Re: Pokazowy sprzet USA 17.04.11, 19:17
                      nie nadaje sie do niczego, koalicja ugrezla w Libi, a Mussolini smieje sie w zaswiatach i cieszy sie ze swojej zemsty na aliantach, ktorzy go przegonili lata temu.
                      • misterpee Re: Kadafi nie bombardowal Tripoli 24.04.11, 03:40
                        Jak widac NATO oparlo swoja akcje na klamstwach.
                        www.youtube.com/watch?v=hDt92tR2YnA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka