17.04.11, 09:01
brakuje tu bardzo watku o syrii, a dzieja sie tam ciekawe rzeczy.

wczoraj prez. assad mlodszy (bashir al-assad, wybrany po smierci assada starszego 97.29 % glosow w referendum, w ktorym nie mial konkurentow) w obliczu narastajacej fali protestow i pochodow, zmienil taktyke i oglosil zniesienie w ciagu tygodnia stanu wyjatkowego. wczoraj demonstracje w daraa odbyly sie, nietypowo, bez kontroli jawnej i tajnej policji, i bez strzelania do nieuzbrojonych ludzi.

stan wojenny wprowadzony zostal w roku 1962. (z innych ciekawostek, wikipedia jest zablokowana w syrii.) 1962 to niby dawno temu, ale to mgnienie oka w historii syrii, opisanej przez e. lipinskiego, ktora znala wielu wladcow fenicjan, ormian, chinczykow (1260), jak i blizsze narody, nie mowiac juz o tubylcach. jest wiec co wspominac, jest tez wiele wspolczesnych nierozwiazanych zagadek jak mozliwe zlecenie przez syryjskich baathystow libanskiej partii boga (hezbollah) zamachu na premiera haririego przed 6 laty. (tu jest dalszy ciag wydarzen z tym zwiazanych)
--------
*) syriana to film antywojnny/"antyamerykanski" (opisujacy przy uzyciu czesciowo wymyslonej historii prawdziwe uwiklanie i bledy usa na bw). na tyle zagmatwany,
ze nikt w ameryce nie wie do konca o czym ten film jest i dzieki temu nie spotkal sie z ostra reakcja patriotow. nie wiadomo nawet do konca, co oznacza tytul. wydal mi sie wiec odpowiedni ;-/
Obserwuj wątek
    • br0fl0vski Re: syriana* 17.04.11, 09:15
      ja nie lubie tego chamskiego bicia po ryju. ja wole rozwiazanie z krainy spolecznosci miedzynarodowy. a mianowicie pozyskanie zgody na publiczna demonstracjie polaczona z posrednia odpowiedzialnoscia za lamanie regul demonstrowania. www.youtube.com/watch?v=u6XgEI5dCrE
      • br0fl0vski Re: syriana* 17.04.11, 09:17
        syriana jest ok ja jednak wole www.imdb.com/title/tt0963178/
        • br0fl0vski dodatek 17.04.11, 09:18
          nie ma to jak cywilizowane podejscie do demonstrantow
          www.youtube.com/watch?v=5rI5-_UIKbU&feature=related
          • br0fl0vski Re: dodatek 17.04.11, 09:22
            nikt z tych ludzi nie chcial zmieniac systemu. ciekawe co by sie dzialo gdyby ludziom przyszedl do glowy pomysl obalenie demokrecji wolnorynkowej spolecznosci miedzynarodowej ? kule gumowe , amunicja ostra czy tte hiszpanskie pociski kasetowe? a moze bron neutronowa?
            • you-know-who Re: dodatek 17.04.11, 09:49
              ich zalatwiloby rozdanie darmowej marychy. ale mialy dzieciaki 100% racje, bo robienie g20 w srodku toronto to kryminalna glupota, no i miliarda $ tez szkoda. w ogle po xuja wydawac pieniadze na takie imprezy.. ciekaw jestem czy harper beknie za to w wyborach ktore przeciwko niemu przedterminow wlasnie zmontowal ignatieff.
              chyba nie, ludzie maja krotka pamiec i w ogle na te wybory nie zamierzaja isc.
              • you-know-who Re: dodatek 17.04.11, 09:50
                cos sie dzieje z moja klawiatura, zapewniam ze wiem jak sie pisze "w ogole" ;^|
                • br0fl0vski Re: dodatek 17.04.11, 10:09
                  mnie czasem kawalki zarcia wchodza pod klawisze. co do wyborow powturze po raz kolejny po george carlin www.youtube.com/watch?v=xIraCchPDhk

jednym slowem szkoda czasu
        • br0fl0vski Re: syriana* 17.04.11, 09:25
          www.youtube.com/watch?v=ILj3HlaoOCg
    • j-k no dobrzi 17.04.11, 09:25
      przyznam sie, ze pewien Syryjczyk byl moim magistrantem
      ale wyrosl na Czlowieka.
      • you-know-who Re: no dobrzi 17.04.11, 09:43
        sunnita, allawi czy maronita? ja mialem studentke allawil to b.ciekawa sekta, tyle ze bedac mala mniejszoscia w syrii rzadzi juz od pol wieku, nietrudno przewidziec ze to sie zmieni.
        • j-k Re: no dobrzi 19.04.11, 10:38
          sunnita, ale raczej taki malo wierzacy :)
          wzenil sie w polska rodzine i powiedzial ze za Boga nie chce wracac do Syrii
          (a bylo to za poznej komuny)
    • you-know-who rozwijaja sie protesty, assad stwierdza insurekcje 19.04.11, 07:54
      obecnie rozwijaja sie protesty, zadymy i hasla wolnosciowe (po blisko 50 latach stanu wyjatkowego). bariera strachu sie chybocze i zaczyna walic.
      ludziom nie odpowoada to, jak sie ich traktuje, a juz zupelnie nie podoba im sie kiedy
      na placu zegarowym w homs o 2:15am wladze socjalistyczne otwieraja ogien do setek zgromadzonych tam wolnosciowcow i zadymiarzy, uzbrojonych w telefony komorkowe z kamerami.

zdaje sie ze assad wynajmuje rzezimieszkow, ludzi znanych lokalnym mieszkancom jako przestepcy, do rozprawy z protestujacymi. oficjalne, zwielokrotnione policje i wywiady (co najmniej dwa wojskowe, jedna 'normalna' panstwowa, jedna partyjna)
      tez sa aktywne, zaleznie od miasta albo terroryzuja ludzi po cichu, albo bardziej otwarcie.

to ze tysiace ludzi wyjda na ulice mimo trwajacego zakazu zgromadzen, wcale nie bylo takie oczywiste. jednak wyszli... pierwszy raz od dziesiecioleci.
      kilkunastu zabitych w jednym miescie, ale pamietac warto ze bywalo gorzej.
      stary assad w 82r. zburzyl dzielnice miasta hama w odpowiedzi na zagrozenie ze strony muslim brotherhood (10-30 tys. ofiar cywilnych). mlody ma jednak teraz gorszy problem. to nie spisek w lonie wojska montowany przez islamistow, tylko fala rewolucji arabskiej 2011 o szerokim przekroju. maja dosc zycia w nrd-owskim stasi-landzie!
      • br0fl0vski Re: rozwijaja sie protesty, assad stwierdza insur 19.04.11, 19:26
        assad powinien szbko pojechac na szkolenie do egiptu i bahrainu zeby szybko nauchyc sie jak duma sie efektywnie chamow
    • qwww Re: syriana* 19.04.11, 11:02
      tiaa, w Syrii ciężko będzie "demokrację" wprowadzać a la Libia - za blisko do najdemokratyczniejszej demokracji na świecie...
    • malkontent6 Re: syriana* 19.04.11, 13:56
      you-know-who napisał:

> *) syriana to film antywojnny/"antyamerykanski" (opisujacy przy uzyciu czesciow
      > o wymyslonej historii prawdziwe uwiklanie i bledy usa na bw). na tyle zagmatwan
      > y,
      > ze nikt w ameryce nie wie do konca o czym ten film jest i dzieki temu nie spotk
      > al sie z ostra reakcja patriotow.

Czy to ten film?

www.imdb.com/title/tt0365737/
      • you-know-who Re: syriana* 19.04.11, 21:51
        ten sam. niezly. czysto filmowo, nie najwybitniejszy, ale z drugiej strony nie mialem
        poczucia kompletnie straconego czasu.
        • malkontent6 Re: syriana* 20.04.11, 02:35
          Hollywódzka sieczka udająca ambitne kino. Chwilami miałem wrażenie, że reżyserowi ktoś kartki w scenariuszu poprzekładał.
    • bunkum Syriana-Ciana 19.04.11, 18:21
      Wczoraj (poniedzialek) NPR (National Public Radio), jak najbardziej oficjalna szczekaczka, przy okazji radiowej dyskusji o budzecie USA (i spodziewanych klopotach tegoz radia z powodu oczekiwanewgo konca finansowania tejze stacji z kabzy podatnika) zapodala, ze obecne wydarzenia w Syrii sa organizowane i oplacane przez amerykanskie sluzby CIA.
      • igor_uk Re: Syriana-Ciana 19.04.11, 18:27
        bunkum,na podtwierdzenie Twoich slow LINK.
        • you-know-who niewatpliwie, niewatpliwie. 19.04.11, 21:55
          tak jak w polsce maszynki do odbijania bibuly i wiele innych rzeczy bylo oplacanych z tego samego budzetu. nie mylcie jednak tych, ktorzy nalewaja na benzyne do baku i tych ktorzy jada w rajdzie. a cos mi sie wydaje ze macie z tym problemy. ale moze sie myle.
    • you-know-who stan wojenny zniesiony po 48 latach 20.04.11, 10:29
      czyli konkretne wyniki wiosny arabskiej w syrii juz sa. (scisle rzecz biorac beda, bo jeszcze assad ma podpisac to co parlament syryjski juz wlasnie przeglosowal.)
      koniec stanu wyjatkowego i formalne przywrocenie niektorych praw jest bardzo pozytywne, choc to samo przez sie nie zatrzyma narastajacych zamieszek i zadan wiekszych zmian.

widze jednak, ze nie wzbudza to u nikogo entuzjazmu. ok.
      ;-\
      • elka-sulzer Re: stan wojenny zniesiony po 48 latach 20.04.11, 10:41
        Tak, tak nic tylko sie cieszyc ze kolejna ofiara zostaje popchnieta pod rozpedzony autobus w ktorym hamulce juz dawno przestaly pracowac:/

• br0fl0vski Re: stan wojenny zniesiony po 48 latach 23.04.11, 17:19
        s emocjonalnie w ta medialna wersjie rzeczywistosci ze nie dostrzegasz tego co sie wokol ciebie dzieje . otoz w czasie gdy na sile przerabia sie cala reszte na tz. demokracje twoj swiat robi sie postdemokratyczny. arabowie nie pasuja w nowoczesny wolnorynkowy depokratyzm bo kulturowo jest im obcy profit. stad koniecznosc przebudowy ich kultury ma sz pod piediesiatke to powinienes wiedzies ze z punktu widzenia systemu jestes tylko numerem , statystyka.zainwestowale
        • br0fl0vski Re: stan wojenny zniesiony po 48 latach 23.04.11, 17:22
          www.youtube.com/watch?v=GynEFV4hsA0&feature=relmfu
    • you-know-who nikogo to nie obchodzi? 23.04.11, 07:05
      czy tez wszyscy sa zadowoleni? co do libii, wiekszosc tutejszych nickow udaje wytrawnych politykow i sadzi, ze wskazane byloby zeby kadafi stlumil rozruchy w zarodku i spacyfikowal wschodnie prowincje jak to sie robi w iranie, zanim doszlo do interwencji zachodu. (igor? eva? nie pomylilem sie, prawda?)

co do syrii, panuje wsrod tych nickow jakby cicha satysfakcja, ze assad dziala.
      * * *

dzis najwieksza do tej pory masakra ludnosci, 70-80 nieuzbrojonych protestujacych w homs,hama, na przedmiesciach daraa i w innych miastach, rozstrzelanych przez socjalistyczny rezim jedego dnia. a to nie koniec, to dopiero poczatek.
      • mara571 owszem, mnie obchodzi 23.04.11, 15:10
        tylko mi czasu brakuje, bo tocze potyczki ideologiczne gdzie indziej.
        Syria drogi ykw to moim zdaniem taka beczka prochu, jak zaden inny kraj arabski.
        Dyktatura trzymala wszystko w "porzadku" wiadomo jakimi metodami.
        Zacznijmy od tego, ze to kraj wielu religii i nacji.
        Rzadza alewici, a tego wyznania jest tylko 6% ludnosci.
        15% stanowia chrzescijanie, dla ktorych Syria jest ostatnim krajem arabskim zapewniajacym im wolnosc praktyk religijnych. Do Syrii uciekli chrzescijanie z Iraku, gdzie pod okiem amerykanskich wojsk ich przesladowano ( uprowadzenia czlonkow rodzin, niszczenie sklepow i warsztatow).
        10% ludnosci Syrii stanowia Kurdowie.
        Ich bracia w Iraku uzyskali specjalny status i dzieki dochodom z ropy iracki Kurdystan rozwija sie bardzo dynamicznie. Co faktycznie planuje Barzani nie wiadomo, ale ze celem Kurdow jest wlasne panstwo narodowe na terenach dzisiejszego Iraku, Syrii i TURCJI.
        Do tego wszystkiego dochodzi rola Syrii w Libanie.
        Naruszenie status quo w Syrii bedzie podpaleniem lontu pod beczka z prochem.
        Z drugiej strony, dzisiaj znowu strzelano do uczestnikow uroczystoci pogrzebowych.
        • zeitgeist2010 mnie tez 23.04.11, 17:52
          mara571 napisała:

Naruszenie status quo w Syrii bedzie podpaleniem lontu pod beczka z prochem.

Jestem za rewoulcja arabska/muzulmanska, jako polak i rewolucjonista.

Podczas zrywu Solidarnosci – (stoimy na bacznosc!J)Bydlo niemieckie i USA poczatkowo mimo sdrajcy kuklinskiego) optowalo za „stabilizacja”! Tylko Francja i USA podczas schylku Brzeszinskiego dzialala na nasza korzysc.

Kadafi, Jaruzelski, bashir assad, guido westerwelle i angela merkel nie zmienia cywilizacji. To zrobia rewolucjonisci i dialektyka historii

• igor_uk Re: nikogo to nie obchodzi? 23.04.11, 15:35
        YKW,jak juz wspomniales o mnie,to odezwe sie.
        Miedzy toba i mna jest jedna roznica.
        Ty uwazasz,ze te wszystkie zajscia(Egipt,Tunezja,Libia ,Syria),to tylko spontanyczny zryw ludnosci,ktora ma dosyc czegos.Ciekawo,czy byl by wstanie podac,czego tak naprawda oni maja dosyc?
        Ja ze uwazam,ze te zajscia maja inne podloze (uwazam ze inspirowane sa z zewnatrz),wlasnie dla tego nie jestem zwolennikiem obalenia Kaddafi,tak samo jak i dawniej Mubaraka i innych ,chociaz zaden z nich nie jest moim bohaterem.
        YKW,bardzo dobrze pamjetam czas "pomaranczowej "rewolucji na Ukrainie i dobrze wiem (poniewaz obserwowalem to na wlasne oczy) ,ze tam ta "rewolucja" byla dobrze zorganizowana i kosztowala naprawda sporo .
        Dla tego, widzac pewne analogiii,jestem raczej z tymi,kto broni Kaddafiego,chociaz by i dla tego,ze ich jest wiecej,niz jego przeciwnikow.
        • zlotamajka Re: nikogo to nie obchodzi? 23.04.11, 17:08
          Ja ze uwazam,ze te zajscia maja inne podloze (uwazam ze inspirowane sa z zewnat
          > rz),

Kiedy Igor zmieniles zdanie bo chyba nie zapomniales naszych dyskusji. Pytam powaznie z ciekawosci.
      • zeitgeist2010 filmy mają wartosc edukacyjną 23.04.11, 17:40
        dorzucmy do Syriany "Body of lies", Green zone, Three kings i wiele innych. Hollywood i ameryka" są nosicielami czesci kultury europejskiej i mają swoje wartosci od czasu do czasu.
        Nie zapomnijmy genialnych filmów polskich : wajda , czlowiek z marmuru, (z zelaza)
        , "barwy ochronne" zanussiego, "psy" Pasikowskiego z lat 90-tych ... (chociaz to nie uwywa sie do wajdy) te filmy zmienily moja generacje.

to naprawde jest genialne jak wajda filmuje rozmowe w biegu w "czlowieku z marmuru" (jak Janda idzie przez korytarz ze swoim szefem). to bylo 20 lat przed "the west wing" !! Geniusz! Geniusz!

• br0fl0vski Re: filmy mają wartosc edukacyjną 23.04.11, 17:49
          kultura jest narzedziem do programowania spoleczenstwa.
          • zeitgeist2010 absolutnie, i tym waznym pytaniem jest 23.04.11, 18:08
            ilu wartosciowych ludzi wykszkalcil inteligentny komunizm w PRL-u, DDR (nie w Kubie albo pln korei !!) , a ilu dziki kapitalizm, taki jak w Brazylii albo Egipcie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka