Dodaj do ulubionych

United States of Europe

18.04.11, 15:38
Czy li Stany Zjednoczone Europy. Był kilka lat temu pomysł, by UE zmienić w jedno wspólne państwo. Pomysł został uciszony przez posiadających lokalne interesiki politków z poszczególnych krajów europejskich. Politycy ci zadziałali na naszą niekorzyść, pomysł Stanów Zjednoczonych Europy, czyli dużego państwa federacyjnego jest najlepszy dla przyszłosci Europy. Tylko tak duże państwo ma szansę konkurowac gospodarczo w nowym, właśnie tworzącym się świecie, poza tym, to by raz na długi czas wyeliminowało ewentualną groźbę konfliktów w Europie (do których tach ochoczo nawołują różni nacjonaliści).
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: United States of Europe 18.04.11, 20:22
      Całkowicie zgadzam się z w/w opinią. To jednak będzie trudne z uwagi na spore narodowe nacjonalizmy, chociaż być może za kilka lat?
    • gat45 Re: United States of Europe 18.04.11, 20:27
      Święte słowa :)))
      • kaszebe12 "Narodowe nacjonalizmy" ? 20.04.11, 11:45
        -To sie ,chyba , nazywa pleonazmem , ale mniejsza z tym...-A z jakiej paki mamy uwazac ,ze nacjonalizm jest czyms negatywnym , wstecznym i niepoprawnym politycznie ? - Swiat stal sie eurocentryczny ,m.in.,wlasnie dzieki nacjonalizmom (wystarczy zainteresowac sie historia)...
        • przyjacielameryki Re: "Narodowe nacjonalizmy" ? 20.04.11, 13:41
          kaszebe12 napisał:

> -To sie ,chyba , nazywa pleonazmem , ale mniejsza z tym...-A z jakiej paki mam
          > y uwazac ,ze nacjonalizm jest czyms negatywnym

Z tego prostego powodu, że to właśnie nacjonalizmy doprowadzały do wojen w Europie.
          • kaszebe12 Re: "Narodowe nacjonalizmy" ? 20.04.11, 13:55
            Bzdura ,przyjacielu...-Nerwem kazdej wojny jest KASA , a nacjonalizm , religia, "wyzwalanie bratnich narodow" , czy "ochrona ludnosci cywilnej" (Libia) sa ,tylko , bajerem ladowanym plebsowi.
            • przyjacielameryki Re: "Narodowe nacjonalizmy" ? 20.04.11, 14:05
              kaszebe12 napisał:

> Bzdura ,przyjacielu...-Nerwem kazdej wojny jest KASA , a nacjonalizm , religia
              > , "wyzwalanie bratnich narodow" , czy "ochrona ludnosci cywilnej" (Libia) sa ,t
              > ylko , bajerem ladowanym plebsowi.

Chyba mocno jednak Ty się mylisz. Mówimy o Europie i o wojnach w Europie, również tych odległych. Owszem tzw. interesy były jednym z głównych motywów ale chęć władzy i chęć panowania nad innymi narodami były zasadnicze. Min. I i II w.ś, w Polsce potop, wojna północna w XVIII w.(Polska, Rosja i Szwecja). Można by tak długo!
              UE ma wiele wad ale ma jedną zasadniczą zaletę - eliminuje całkowicie widmo wojen w Europie.
              Sądzisz, ze pojedyncze państwa w Europie nie skusiłyby się dzisiaj do zawiązywania różnych sojuszy które skończyłyby się tym czym zawsze w przeszłości? To byłaby tylko kwestia czasu!!!!
              • kaszebe12 Re: "Narodowe nacjonalizmy" ? 20.04.11, 15:00
                Wojny w Europie , a nacjonalizm w Europie ,to dwa ,rozne tematy.-Wiem , o co tobie chodzi...jednak nalegam na uzywanie normalnej terminologii , nie tej ,zdeformowanej przez europejska Nomenklature.
    • johnny-kalesony Paradoks UE - EWG ... 18.04.11, 21:04
      Największy paradoks polega na tym, że Europa największe szanse na stanie się USE miała w czasach starego, poczciwego EWG, kiedy jeszcze było normalnie, a obrośnięte hordami urzędników komisje nie zajmowały się regulowaniem i opodatkowywaniem wszystkich i wszystkiego.
      Wystarczy tylko wspólny obszar celny oraz wolny rynek, a reszta ułoży się sama. Dzisiaj coraz większej liczbie ludzi nawet ze "starej" Europy bieda zaczyna zaglądać w oczy, co jeszcze 10 lat temu było zupełnie nie do pomyślenia. I nie są to jacyś ludzie ze środowisk dysfunkcyjnych - to zwykli, pracujący mieszczanie!
      Oni, w przeciwieństwie do zahartowanych w tego rodzaju historycznych przejściach "nowych" nie znają biedy, więc oszołomienie może być większe.
      Nie sądziłem, naprawdę nie przypuszczałem, że kiedyś to napiszę, ale z miesiąca na miesiąc ta cała Unia zaczyna mi się coraz mniej podobać ... I nie jestem w tym sceptycyzmie w skali europejskiej odosobniony.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • kaszebe12 Re: Paradoks UE - EWG ... 20.04.11, 15:07
        Wypada spojrzec prawdzie w oczy , Johnny...-Co odpowiada wlascicielom swiata ? -Silna federecja Europy ? -O , nie , na pewno -nie.
      • wtopek to co jest fundamentem i siłą Europy 20.04.11, 18:40
        to właśnie jej roznorodność, przy jednoczesnym poszanowaniu wspólnego dziedzictwa

zunifikowana politpoprawna socjalistyczna i internacjonalna Europa je jest zbyt atrakcyjną perspektywą, a współistnienie wielu narodów/państwa nie musi być konfliktowe
        • kaszebe12 Re: to co jest fundamentem i siłą Europy 20.04.11, 21:53
          Powiedz to ,wtopek , wlascicielom Jewropy , ktorzy doprowadzaja do jej araboislamizacji...
          • wtopek Re: to co jest fundamentem i siłą Europy 20.04.11, 22:05
            Nie wiem co to jest "Jewropa" i nie wiem kim są jej "właściciele". Nie należę do forumowego grona oświeconych i wtajemniczonych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka