igor_uk
01.05.11, 18:57
W ten dzien (1 maja) jakos pomyslalo sie mnie o tym,kto dla jednych jest najgorszym z najgorszych i zycza mu,zeby palil sie w piekle,dla drugich najlepszym i wiecznie zywym.
Dla mnie,biorac pod uwage Lenina nie jak czlowieka,a jak0 teoretyka i jak pozniej okazalo sie genialnego praktyka ,on nadal jest zywy,w tym co glosil.
Przed tym,jak mnie opluc,niech kazdy zostanowi sie- co on wie o nauce Lenina? Co wie o tym co on glosil i co by bylo,jak by Lenin zyl 10 lat dluzej?
W dalszej dyskusji,o ile bedzie ciekawa dla forumowiczy,jestem wstanie podzielic sie swoja wiedza o leninizmie,jako nauce (w swoim czasie sporo czytalem dziel Lenina ),prosze nie mylic z marksyzmo-leninizmem,ktory nie mial nic wspolnego z Marksem,jak i Leninym.
Na pocatek,dla zachety,podam dwie podstawowe tezy z jego nauki o partiach ,ktore sa obowiazkowe dzis w calym Swiecie,przedewszyskim tym demokratycznym ze Stanami na czele .Wiem ze partii istnieli i walczyli o wladze duzo wczesniej,niz o tym zaczal pisac Lenin,ale to wlasnie przyszly Wodz swiatowego proletariatu to wszystko opisal i zsumowal,dzieki czemu wystarcze siegnac do jego dziel,zeby miec gotowe recepty na stworzenia Panstwa,rzadzonego przez partii polityczne:
1.Cala dzialanosc praktyczna partii powinna podlegac jednemu celu-dojsce do wladzy i jak tylko ten cel jest zdobyty,robic wszystko,zeby wladzy nie stracic.Bez wladzy panstwowej,partia nie istnieje,tak twierdzil Lenin. Czy nie jest to aktualne po dzis?.Czyli leninizm odrzuca anarchie w calosci.
2.Lenin twierdzil,ze jak tylko partia dochodzi do wladzy,to pierwsze co powinna zrobic,to zbudowac pion wladzy ,czyli zwiekszyc aparat panstwowy,co zwieksza wladze.Dla tego aparat panstwowy izoluje sie z dwoch stron.Z jednej od myslacych inaczej,majacych inne interesy i zwolennikow jakich kolwiek sil odsrodkowych w terenie ,jak rowniez (z drugiej strony),kazda probe z zewnatrz ,czyli ze strony innego panstwa, nawiazac swoja wole i swoj kurs polityczny.To daje prawdziwa niepodleglosc dla Panstwa. I wlasnie ta teza jest najbardziej znienawiedzona przez globalistow,poniewaz przeszkadza w ostatecznym podporzadkowaniu innych Panstw.
Jak wiemy z historii Lenin w ciagu dwoch lat potrafil stworzyc dzialajace panstwo,ktore potrafilo skutecznie przeciwstawic sie interwencji wojskowej z zewnatrz,jak rowniez przetrwac zamet wojny domowej.O tym,jakos ,przeciwniki Lenina nie pamjetaja.
p.s. przed tym ,jak zaczac opluwac mnie,radzil by zajrzec na TA strone i przeczytac chociaz by cos. W sumie wiele tego nie jest,tylko 54 toma,kazdy zawiera srednio 300 kartek,czyli 600 stron -przyjemnego czytania.