Gość: Andrzej Re: Irak to także nasza wina IP: *.nll.se 14.05.04, 10:26 Oczywiscie! Pozwolilismy siedziec Saddamowi za dlugo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 W.Cimoszewicz-polski Pawka Korczagin IP: 195.70.208.* 14.05.04, 10:08 jak byl tak i pozostal zarliwym komsomolcem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: W.Cimoszewicz-polski Pawka Korczagin IP: *.nll.se 14.05.04, 10:28 Tak samo mozna powiedziec i o Tobie! Jak byles tak i pozostales mizernym myslicielem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woodpecker Re: Andrzej - skad ta Twoja gorliwosc? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.04, 10:39 Andrzeju , Panie Andrzeju - spokojnie . Każdy wyraża swoje opinie , a , że akurat nie wszystkim odpowiadają to nie powód by ich atakować i obrażać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Andrzej - skad ta Twoja gorliwosc? IP: *.nll.se 14.05.04, 12:12 No dobrze! Niech tak bedzie! Szkoda, ze niektore opinie sa na takim poziomie, na jakim sa. Prawda jest jednak, ze nikt nikogo, na sile, nie uczyni ani madrzejszym, ani ladniejszym, ani bardziej cywilizowanym. Przykladem jest Irak. Uwazam jednak, ze mam takie samo prawo, jak wszyscy inni forumowicze, do wyrazania mojej osobistej opinii! Jezeli ktos czuje sie przy tym atakowany i obrazany to trudno. Taka jest demokracja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Andrzej - skad ta Twoja gorliwosc? IP: *.nll.se 14.05.04, 12:04 Zgadnij! Pozniej podyskutujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
indris Irak to nasza hańba 14.05.04, 10:41 Polska w swojej historii uczestniczyła tylko w trzech obrzydliwych operacjach militarnych: 1. Najazd NApoleona na Hiszpanię w 1809. 2. Najazd ZSRR na CZechosłowację w 1968. 3. Najazd USA na Irak w 2003. Ale w 2 pierwsych przypadkach Polska była krajem o "ograniczonej suwerenności". Najazd na Irak jest PIERWSZYM międzynarodowym obrzydlistwem,w którym uczestniczy Polska w pełni suwerenna. A nie wynika ten udział z ŻADNEGO formalnego porozumienia międzynarodowego. Dlatego NALEŻY stworzyć precedens i TAKI sojusz opuścić jak najszybciej. Ten precedens pokaże że w TAKICH przedsięwzięciach na Polskę liczyć nie należy i nie można. I tak powinno być ! Nie zrobi tego Cimoszka - to zrobi Lepper. Sam będę na niego głosował i to głównie dlatego, że chcę, żeby Polska była krajem uczciwym. Gdy byłem na urlopie w Tunezji i pytano mnie o narodowość, mówiłem zawsze: "Polak i przeciwnik agresji na Irak". Chciałbym wreszcie nie musieć tego dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Irak to nasza hańba IP: 195.70.208.* 14.05.04, 10:47 najazd Napoleona na Rosje 1812. (film A.Wajdy "Popiol") najazd Niemiec i Polski na Czechoslowacje 1938 Odpowiedz Link Zgłoś
indris Poprawki 14.05.04, 11:19 W 1938 NIE było jednak "najazdu" Polski na Czechosłowację. Zachowanie Polski jako państwa było oczywiście obrzydliwe i głupie, Polska zachowała się jak "hiena u boku niemieckiego lwa", jak ZSRR po roku. Jednak nie była to agresja, a ultimatum. Czesi przekazali Zaolzie pod presją ale BEZ wojny. Najazd Napoleona na Rosję był w interesie Polski. Ziemie oczywiście polskie były pod panowaniem rosyjskim (Wileńszczyzna !). Polska miała prawo i moralny obowiązek dążyć do ich odzyskania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camillo Re: Poprawki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.04, 19:09 > W 1938 NIE było jednak "najazdu" Polski na Czechosłowację. Zachowanie Polski > jako państwa było oczywiście obrzydliwe i głupie, Polska zachowała się > jak "hiena u boku niemieckiego lwa", jak ZSRR po roku. Jednak nie była to > agresja, a ultimatum. Czesi przekazali Zaolzie pod presją ale BEZ wojny. > Najazd Napoleona na Rosję był w interesie Polski. Ziemie oczywiście polskie > były pod panowaniem rosyjskim (Wileńszczyzna !). Polska miała prawo i moralny > obowiązek dążyć do ich odzyskania. Zaolzie było ziemią polską w znacznie bardziej oczywisty sposób niż Wileńszczyzna. W 1918 o jej przyłączeniu do Polski/Czechosłowacji miał zdecydować plebiscyt. Czesi na nas napadli w momencie, kiedy wojska polskie były zaangażowane na wschodzie (prowadziły walkę o Lwów). Jeżeli się wspomina o polskiej aneksji Zaolzia w 1938, to nie można zapominać o czeskim napadzie na Polskę w 1919. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Irak to nasza hańba IP: *.nll.se 14.05.04, 11:26 Znowu sprawa jest jasna! Twoja wypowiedz mniej dziwi! Bedziesz glosowal na "uczciwego" Leppera! Moze i ja zaglosuje! Wyjasnij mi jednak najpierw, co Twoj wodz robil przez ponad rok w Hamburgu, w Instytucie Schillera, utrzymywanym za pieniadze KGB. To samo co Ty robiles na "wakacjach" w Tunezji, czy cos innego? Szkoda, ze historii nie znasz lepiej. Nie zamierzam jednak Tobie ulatwiac zadania. Wez ksiazke i przeczytaj, zobaczysz wtedy jak mizerna jest Twoja wiedza. Podbnie jak Leppara! Odpowiedz Link Zgłoś
indris Irak to nasza hańba 14.05.04, 11:35 Nie wiem, co robił Lepper w Instytucie Schillera, tak jak nie mam żadnego zaufania do "informacji", że jest on utrzymywany przez KGB. Pamiętam film w TVP jak to Tymiński bijał żonę i głodził dzieci... Będę głosował nie tylko na Leppera,ale na szympansa, jeżeli będzie szansa na wyprowadzenie Polski z tej obrzydliwej awantury. Bo chcę żyć w państwie uczciwym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Irak to nasza hańba IP: *.nll.se 14.05.04, 12:15 Glosuj lepiej na szympansa! Szanse na normalna Polske beda wtedy z cala pewnoscia duzo wieksze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Irak to nasza hańba IP: 5.3.1R* / *.terra.net.lb 15.05.04, 20:18 Zawiodlam sie na lewicy, bo chyba jest oplacana przez amerykanskich Zydow skoro jej uprzednie dzialania doprowadzily juz do kleski Polski.Obecna sytuacja RP jest nedzna, ale naprawde nie widac nikogo na politycznej scenie kto nadawalby sie do rzadzenia krajem , bo chyba nie Lepper?Moze wreszcie ujawniliby sie ludzie uczciwi,madrzy,kulturalni,nieskorumpowani i niezalezni od zadnej strony swiata ani od religii?Jestem z urodzenia katoliczka, z przekonania-osoba wierzaca w jednego Boga i bliski jest mi islam jako czysta forma religii bez nalecialosci arabskich tradycji i naprawde jestem zalamana tym, co dzieje sie na Bliskim Wschodzie!To wstyd , ze uczestniczymy w wojnie w Iraku po stronie imperialistycznych Amerykanow!Sami bylismy pod zaborami wystarczajaco dlugo aby w konfliktach bliskowschodnich stanac po stronie Arabow,zrozumiec ich desperacje!Arabowie na sile nie chca zmieniac calego swiata wiec zostawmy ich w spokoju,bo demokracja(rozumiec-wladza cwaniakow z forsa i bronia)jest w rozumieniu islamu niedorzecznoscia!Arabowie kochaja rzady silnej reki i charyzmatycznych przywodcow i nie dadza sie nabrac na hasla cywilizacji zachodnich!Mieszkam w tej czesci swiata juz kilkanascie lat, doswiadczylam wojny i zrozumialam wiele spraw!Po pierwsze-gdyby nie bylo semityzmu i syjonizmu nie byloby antysemityzmu.Podobnie nalezy rozumiec nienawisc do "policji swiata-Ameryki".Globalizacja to tez jakis chory wymysl ,ktory powoduje jedynie powiekszanie sie biedy na swiecie!Postawmy sobie pytanie , czy Protokoly Medrcow Syjonu nie sa aby prawdziwe?Niech kazdy pilnuje wlasnego podworka i wtedy bedzie "zdrowiej".Moze ludzie wrociliby do korzeni religii, zrozumieli jej zasady i wtedy nie beda potrzebne zadne rozwiazania silowe!?Ale 90% ludnosci swiata, to zwierzeta cyrkowe, ktore nalezy tresowac kijem i marchewka i zeby czytali Tore,Ewangelie,czy Koran,to i tak ich poziom bedzie rowny poziomowi szympansa!Apeluje do ludzi calego swiata-uzywajcie rozumu i badzcie tak obiektywni jak sp.Waldemar Milewicz-dawajcie swiadectwo prawdzie i nie krzywdzcie innych niezaleznie od wyznawanej religii , czy pogladow politycznych!Wejdzmy na wyzszy poziom duchowosci i przestanmy zyc nienawiscia i zemsta, bo to moze doprowadzic tylko do pogorszenia sytuacji wszedzie!To co dzieje sie w Iraku i Palestynie jest uwlaczajace ludzkiej godnosci!Terror panstwowy jest na porzadku dziennym, a swiat milczy!Chetnie uslyszalabym o procesie jaki wytoczyla ktoras z polskich rodzin naszemu rzadowi i prezydentowi za smierc ich bliskich w Iraku!Ja oskarzam polskich politykow o kompletna glupote, ale za chorobe nie idzie sie na szubienice, prawda?!A za zdrade polskiego interesu stanu?!Tylko Bog moze rozwiazac ten wezel gordyjski przez Apokalipse i oby nas juz wtedy nie bylo wsrod zywych!Jerzy Urban(jedyny uczciwy Zyd)powiedzial ,ze przyjdzie chwila kiedy bedzie za pozno na wycofanie sie z Iraku i koalicji z USA i skonczy sie to pyrrusowym zwyciestwem tzn.totalna kleska!Jeszcze nie wszyscy Arabowie sa przeciwnikami Polski-wielu z nich rozumie zawilosci polityki swiatowej , ale kredyt zaufania maleje szybko i co potem nastapi?Powtorka 11 wrzesnia w centru W-wy?!Modlmy sie o pokoj i madrosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Irak to także nasza sprawa IP: *.itl.waw.pl 14.05.04, 10:43 Piękne, a głupie gadanie. Prawie jak na zebraniu towarzyszy partyjnych. Cimoszewicz jest po prostu głupi. Sami Amerykanie nie wiedzą po co właściwie wywołali tę wojnę, ale za nich to wie Cimoszewicz. Powtarza głupie frazesy, choć wiadomo, że Al-Quida miała na pieńku z Hussajnem, że był on świeckim dyktatorem i raczej poskramiał muzułmańskie ruchy religijne, które obecnie stają się nieprzewidywalne, w końcu cierpienia i zniszczenia dokonane w Iraku wskutek interwencji amerykańskiej przeważyły już dolegliwości dla Irakijczyków jakie sprawił im Saddam Hussain. No cóż głupota zwykle jest niereformowalna, szkoda tylko, że padło to na ministra spraw zagranicznych Polski. Tą samą głupotę przejawia on w sprawie Traktatu Konstytucyjnego UE stosując obstrukcyjny upór. Odpowiedz Link Zgłoś
wroc1 Redukcję sił polskich można rozważać po wyborach 14.05.04, 10:47 Zgadzam się Panem całkowicie. Tylko, jak mi się wydaje chodzi nam o inne wybory. Pan ma nadzieję rządzić stycznia 2005 r. Ja mam nadzieję, że jeszcze w tym roku odbędą się wybory - u nas - i 2005 r. poprosi Pan o azyl polityczny w Iraku. Wybrano Was byście reprezentowali naród. Jeśli tego nie potraficie musicie odejść. Przy tym na kogo oddam głos najważniejsze będzie czy jego ugrupowanie będzie za jak najszybszym, natychmiastowym wycofaniem się z Iraku. Nie muszę dodawa, że na pewno nie oddam głosu na SLD i podobnie myślące partie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atlantyk Jest mi wstyd IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 14.05.04, 11:20 Wstydzę się, że ten człowiek reprezentuje mój kraj i kompromituje go na arenie międzynarodowej. Wstydzę się, że robi to w imieniu polskiej lewicy w sposób, jakiego nie powstydziłby się najgorszy ultraprawicowy oszołom. Wstydze się wreszcie, że kiedyś głosowałem na jego partię w nadziei, że zrobi po AWS-ie porządek i podejmie chociaż próbę zbudowania europejskiego, neutralnego światopoglądowo państwa. Stało się dokładnie odwrotnie. W ramach fatalnie pojętej sojuszniczej lojalności wzięliśmy udział w bandyckiej napaści na suwerenny kraj. Nie przyniosło to Polsce nic poza wstydem i potępieniem. Idolami SLD i rządu stali się znani "lewicowcy" - Bush, Aznar, Berlusconi. Wyrzucono w błoto publiczne pieniądze, splamiono honor polskiego munduru, zorganizowano kampanię kłamstw w mediach, przypominającą czasy stanu wojennego. Cimoszewicz uważa, że atak na Irak był ciosem w upaństwowiony terroryzm. W rzeczywistości był dla tego terroryzmu największą podporą. Terroryzm państwowy jest wizytówką Izraela. Jesli ktoś chciałby go zwalczać, musiałby atakować militarnie i gospodarczo państwo żydowskie. Dzięki takim ludziom jak Cimoszewicz nie jest to dziś możliwe, a wszelkie gesty w tym kierunku mogą mieć (jak w przypadku Francji) charakter wyłącznie symboliczny i narażają autora na amerykański odwet. Unia Europejska jest - z wyjątkiem tradycyjnie czołobitnej wobec USA Wielkiej Brytanii - niemal jednomyślna w ocenie popełnionego wobec Iraku łajdactwa. Romano Prodi walczy o odzyskanie przez Włochy dobrego imienia, odebranego przez jankeską prostytutkę Berlusconiego. Postępuje jak każdy normalny lewicowiec. Polska brnie dalej w szambo wbrew zdaniu większości społeczeństwa. Nowe wybory nie są w stanie niczego zmienić. W moim kraju lewica i prawica niczym się już nie różnią, nawet prokościelną wazeliną. Dla ludzi nie chcących żyć w świecie Kafki pozostaje tylko emigracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: Jest mi wstyd IP: *.dialup.sprint-canada.net 14.05.04, 21:58 re: >W moim kraju lewica > > i prawica niczym się już nie różnią, nawet prokościelną wazeliną. Dla ludzi nie > > chcących żyć w świecie Kafki pozostaje tylko emigracja. - Niestety, roznica miedzy lewica i prawica zaciera sie, czy calkiem zatarla sie, nie tylko w Polsce. Jest to, oczywiscie, jeden ze skutkow upadku Zwiazku Sowieckiego i sowieckiego socjalizmu, jego ideologicznego i materialnego poparcia dla lewicy. Np. w Kanadzie, gdzie tradycje lewicowe sa o wiele krotsze i slabsze niz w Polsce, zdarza sie obecnie ze "lewica" niekiedy rozni sie od "prawicy" - ale tylko wiekszym konserwatyzmem fiskalnym i, hehe, ogolna prawicowoscia. Ale teraz wlasnie jest czas na odrodzenie prawdziwej Lewicy, takiej jaka przewidywal np. Karl Marx. Wydaje sie ze system sowiecki, ktory byl w rzeczywistosci forma monarchii, byl glowna przeszkoda w rozwoju takiej prawdziwej Lewicy, stlamsil i uniemozliwil ten rozwoj na 70 lat. re: >Terroryzm państwowy > jest wizytówką Izraela. Jesli ktoś chciałby go zwalczać, musiałby atakować > militarnie i gospodarczo państwo żydowskie. - Mysle ze w zupelnosci wystarczyloby gdyby Stany Zjednoczone "przycisnely" ekstreme izraelska w rodzaju Sharona grozba ograniczenia pomocy finansowej i militarnej. Ale na to sie nie zanosi w najblizszej, a nawet chyba w dalszej przyszlosci. Zakladajac ze Stany Zjednoczone nadal beda potega ekonomiczno- militarna w dalszej przyszlosci. Z tym, ze jesli przestana byc taka potega, wowczas Izrael przypuszczalnie przestanie byc tym czym jest obecnie - postrachem swoich sasiadow, i nie tylko ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Przedtem byl ruska swinia, a teraz amerykanska IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 14.05.04, 11:29 Wstydze sie ze jako Polak musze utozsamiac sie z taka lachudra jak Cimiszewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robust Wstyd? IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 14.05.04, 11:58 Wstyd? Wystarczy, że jesteś Polakiem... I nie musisz z nikim utożsamiać się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Irak-za Nasza i Wasza wolnosc czy za Wasza rope? IP: 195.70.208.* 14.05.04, 11:35 i laskawosc USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robust A honor? IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 14.05.04, 11:52 Co z tego mamy... Oto pytanie typowego Polaka. A co nam dadzą, to kolejna wersja pytania Polaka, który nie wie, że trzeba samemu też pogłówkować, jak poprawić swój los. Czterech żołnierzy nie żyje. Oczywiście, w tle tych śmierci są tragedie, ból rodzin po stracie najbliższych... Ale w tym samym czasie dziesiątki ludzi giną na drogach, w zakładach pracy, kopalniach... Bez hipokryzji, bardzo proszę. Śmierć jest nieodłączną częścią życia. Ale, kiedy już wgrzebaliśmy się w tę wojnę wyjdziemy z niej z honorem. A skoro mówisz o nowym rządzie, który ma zrobić porządek, to perspektywa jawi się czarno... Może to będzie Samoobrona ze swymi wyznawcami? Niech najpierw w swojej oborze zrobią porządek... Pozdrawiam. P.S. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem SLD i całej postpezetpeerowskiej hołoty, ale przyznaję Cimoszewiczowi w tym momencie rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 SLD - prawdziwa polska mentalnosc(z zydowska nuta) IP: 195.70.208.* 14.05.04, 12:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: SLD - prawdziwa polska mentalnosc(z zydowska IP: *.nll.se 14.05.04, 12:17 Dlaczego tak czesto macie przy swoich nikach te cyfry, kojarzace mi sie z J23, B50 czy T42. Lista plac? Zaszeregowanie? Co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: SLD - prawdziwa polska mentalnosc(z zydowska IP: 195.70.208.* 14.05.04, 13:23 jest kilka J.K. (jeden pisze z Niemiec, drugi z Rosji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: SLD - prawdziwa polska mentalnosc(z zydowska IP: *.nll.se 14.05.04, 14:01 O.K. Przyjalem i dziekuje, chociaz nie tlumaczy to numerow np: dwucyfrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
wasniewski Re: SLD - prawdziwa polska mentalnosc(z zydowska 14.05.04, 15:42 Panie Andrzeju podziwiam pańską determinację w odpowiedziach na debilne wypowiedzi. Nie wiem skąd się to bierze ale równie mądre wypowiedzi słyszę również na ulicy i przyznaję nie mam siły im się przeciwstawić. Pański imiennik Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: SLD - prawdziwa polska mentalnosc(z zydowska IP: *.telia.com 14.05.04, 16:40 Dzieki! - Po pierwsze, mialem troche wolnego czasu na ta dyskusje; - Po drugie, tak jak gdzies tutaj napisalem, nie zgadzam sie na milczenie, gdy pijacy sikaja do bramy albo pod przedszkolem; - Po trzecie, bylem ciekawy co z tej dyskusji wyniknie. Nie bez znaczenia byl fakt, ze chcialbym widziec z kim dyskutuje i dla czego niektorzy ludzie maja takie a nie inne poglady a do tego czasami trzeba prowokacji. Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
indris A honor? 14.05.04, 12:13 Honor Polski polega na tym żeby nie byc międzynarodowym bandytą, ani wspólnikiem bandyty. A więc na tym, zeby z irackiej awantury się wycofać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva stary list pod nowy adres IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.04, 12:11 "Te - miejmy nadzieję nieuchronne - zmiany to nic innego jak długoterminowa inwestycja w bezpieczeństwo międzynarodowe." Skoro mowa o inwestycjach.. Co slychac w sprawie inwestycji w dostep do zlopania irackiej ropy oraz co w sprawie zlecen dla polskich firm. Sam pan rok temu glosno podal, ze taki jest cel polskiej wyprawy do iraku "po zlote runo". Wszystkie gazety zach. cytowaly pana na pierwszych stronach. No wiec jak tam te inwestycje?? "Liczyliśmy na to, że proces stabilizacyjny w Iraku będzie szybszy, że przyniesie większe sukcesy" Aha, czyzby to byla odpowiedz na moje pytanie. Czyli trzeba do interesu doplacic a z inwestycji nici. "w historii dyplomacji III Rzeczypospolitej - akcję wsparcia na płaszczyźnie politycznej, zwłaszcza w otoczeniu Iraku. Spotykamy się z komentarzami, że nasze zaangażowanie w Iraku niesie ze sobą ogromną cenę w postaci zaprzepaszczonych relacji z partnerami arabskimi. Są to opinie nieprawdziwe." Trudna aby pan powiedzial: sa to opinie prawdziwe. Prawda natomiast jest taka, ze macie, jako SLD, ciezka schizofrenie. Jako partia matka - PZPR budowaliscie latami dobre kontakty w swiecie arabskim, dostawaliscie kontrakty, byly tam oplacalne i namacalne INWESTYCJE, a nie gruszki na wierzbie. Jako partia corka/nastepczyni - SLD zniszczyliscie wszystko co zbudowaliscie. "Od początku wojny w Iraku Polska deklarowała poparcie dla zaangażowania organizacji międzynarodowych." a te, gluche na wasze deklaracje po prostu zwialy z waszego stabilizowanego Iraku,twierdzac, ze jest tam wojna. Ot jaka podlosc.. "Kardynalnym błędem jest głoszona teza, że "ta wojna nas nie dotyczy". Byłoby tragicznie, gdybyśmy czekali ze zrozumieniem tego do momentu, gdy terroryzm dopadnie nas na naszej ziemi". Mozna sie wystraszyc, to juz zawoalowana grozba. Przeciez terrozm jest ruchomy i wciaz sie przenosi z miejsca na miejsce. Czyli co, chce pan przygotowac spoleczenstwo na to, ze to nie koniec wojenek prewencyjnych w obronie wlasnej? Czuje pan juz, jak Polsce Syria zagraza? A moze Iran sie na palac kultury po cichu zasadza? Nie zapomnijcie wyslac J. Lewandowskiego, ktory znowoz na lamach goscinnej GW wyjasni(jak w sprawie Iraku) przypadkowemu spoleczenstwu, ze jest glupie, nic nie rozumie, a elity wladzy, o ho, ho, te wiedza co robic (czytaj; w co wrobic). Pisze o tym na innym watku: paranoja komunizmu bylo to, ze sam sobie w kolko kreowal wrogow i byl w stanie permanentnej wojny (zwanej permanentna rewolucja). Wrog czyha na kazdym kroku, za kazdym rogiem, trzeba byc czujnym. Paranoja dzisiejszych czasow jest to, ze ta ideologia przepedzona ze wsch. Europy znalazla sobie nowa ojczyzne za oceanem. To by jeszcze bylo nic, gdyby nie to, ze sieroty po ideologii wywedrowaly razem z nia i podpisaly nowa lojalke u nowego pana. Latwo im to przyszlo: to jakby ten sam list wyslac pod nowy adres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 stary list pod nowy adres-a gdzie bylas rok temu? IP: 195.70.208.* 14.05.04, 13:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: stary list pod nowy adres-a gdzie bylas rok t IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.04, 13:32 rok temu na tym forum czesto i jednoznacznie dawalam wyraz niecheci do polskiego udzialu w tej wojnie. Bylam rowniez oburtzona bezczelnym listem Lewandowskiego, ktory z narodu robil ciemniakow i idiotow, a "elyt"-namaszczonych przez Boga geniuszy strategii. Nie wiem jak sie szuka w archiwum GW, jesli mozesz mi to objasnic to wynajde Ci moje stare posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: stary list pod nowy adres IP: *.nll.se 14.05.04, 14:37 - Te wielkie oplacalne inwestycje, kontrakty i kontakty, o ktorych z takim zachwytem piszesz, skonczyly sie tak, ze gdy Saddam zaatakowal Iran, polskie firmy musialy Irak opuscic, zostawiajac tam sprzet, bazy i niezaplacona prace warte ok miliard dolarow. Za to wszystko zaplacili polscy podatnicy! Przynajmniej czesc z tego probuje Polska teraz odzyskac! - Nikt i nigdy oficjalnie nie powiedzial, oczywiscie poza niektorymi niemieckimi i francuskimi dziennikarzami, ze celem polskiej wyprawy do Iraku jest "zlote runo". Uzywasz argumentow w taki sposob jak mistrz Lepper. - Cimoszewicz, jak i niektorzy inni bardziej oswieceni czlonkowie SLD, wcale nie cierpia na schizofrenie. Znaja oni doskonale, lepiej niz kto inny, do czego zdolna jest imperialna Rosja, niezaleznie od kolorow jakie nosi jej sztandar. Wiedza, ze Rosja jest zdolna, tak jak wielokrotnie dawniej, do zawarcia paktu nawet z diablem, po to zeby przesunac swoje granice na zachod, poludnie i wschod. Te same obawy dotycza tez budujacego sie lokalnego imperium Niemiec. Jedynie USA moze dac Polsce strategiczne oparcie, na wypadek gdyby zdarzyl sie w przyszlosci niekorzystny dla Polski zbieg okolicznosci geopolitycznych! - W 1939 roku, dla Francuzow mieszkajacych na wybrzezu Morza Srodziemnego, abstrakcja byl Gdansk, za ktory mieli umierac. Taka sama, albo jeszce wieksza abstrakcja, byl Gdansk dla lezacej za kanalem Wielkiej Brytanii. Wedlug badan, tylko 2 % Amerykanow, ktorzy oddawali zycie w Europie, miedzy innymi za nasz wolnosc, wiedzialo gdzie lezy Polska. Gdyby Francja posluchala Pilsudzkiego i po dojsciu do wladzy Hitlera zgodzila sie na wojne prewencyjna przeciwko Niemcom, uratowalo by to zycie 30 000 000 Europejczykow. Zastanawiam sie jednak co by mowili wtedy tacy cywilizowani ludzie jak Ty. - Jezeli nie widzisz roznicy miedzy, jak to okreslasz, starym panem i nowym, to nie jestes warta zadnej dyskusji a szczegolnie czasu, ktory ona zajmuje. Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: stary list pod nowy adres IP: *.ifm.uni-mannheim.de 14.05.04, 15:53 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > - Te wielkie oplacalne inwestycje, kontrakty i kontakty, o ktorych z takim > zachwytem piszesz, skonczyly sie tak, ze gdy Saddam zaatakowal Iran, polskie > firmy musialy Irak opuscic, zostawiajac tam sprzet, bazy i niezaplacona prace > warte ok miliard dolarow. Za to wszystko zaplacili polscy podatnicy! A komu to zawdzieczaja, kto namowil Saddama do tej bezsensownej wojny? Kto go uzbroil? > - Nikt i nigdy oficjalnie nie powiedzial, oczywiscie poza niektorymi > niemieckimi i francuskimi dziennikarzami, ze celem polskiej wyprawy do Iraku > jest "zlote runo". Bylo jak pisze. Cimoszewicz powiedzial to wyraznie przycisniety przez dziennikarzy rok temu, mniej wiecej tymi slowami: "no musimy tez przyznac, ze Polsce zalezy na zabezpieczeniu sobie dostepu do zloz ropy naftowej." Wybuchla z tego ogromna afera,nie tylko na zachodzie (bo tam byl jedynie zlosliwy smiech, niestety,ale przede wszystkim w Polsce. M.in. Poliyka poswiecila takim zachowaniom p. ministra dosc ostry komentarz. Pamietam nawet swoj wlasny post w GW z tamtego czasu. Wystarczylo czytac prase przed rokiem, aby te madrosci p. C. zauwazyc.Ani Niemcy ani Francuzi tego NIE wymyslili, choc oczywiscie wykorzystali. "- Jezeli nie widzisz roznicy miedzy, jak to okreslasz, starym panem i nowym" Jesli nie widzisz, ze ja pisze nie o roznicy miedzy panem starym a nowym, a o tym, ze nawrocone komuszki wyslaly list- lojalke o podobnej do starego listu tresci, tyle, ze pod nowy adres, jesli tej roznicy nie widzisz to ....Ah po co sie powtarzac, przeczytaj sobie koncowke wlasnego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: stary list pod nowy adres IP: *.telia.com 14.05.04, 17:02 - Saddam sam ta wojne wywolal, bo chcial, podobnie zreszta jak to bylo w przypadku Kuwejtu, przylaczyc do Iraku zabrane przez "imperialistow" ziemie, ktore wedlug niego Irakowi sie nalezaly. Uzbroila go przede wszystkim Rosja i Francja. - Polsce zapewne zalezy na kontraktach na odbudowe Iraku oraz na odebraniu dlugu. Nie sadze zeby ktos w naszym kraju chcial Irakijczykom rope za darmo czy poldarmo odbierac. Nie sadze tez, zeby tego chcieli Amerykanie. Cimoszewicz mial na mysli, w tej o ktorej piszesz, czy podobnej wypowiedzi (dokladnych szczegolow nie pamietam), wylacznie o probe dywersyfikacji dostaw ropy do Polski. Chodzilo o pewne dostawy ropy z innego zrodla niz Rosja, czyli o bezpieczenistwo paliwowe naszego kraju. - Jezeli wysylasz list z trescia: "I love you" do pana Jaskierni czy Gadzinowskiego, taki sam list wysylasz do, przykladowo Harrisona Forda i wszyscy panowie Tobie odpisuja: "I love you too", to jest jakas roznica dla postronnych obserwatorow no i oczywiscie dla Ciebie, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Re: stary list pod nowy adres 14.05.04, 17:27 Gość portalu: Andrzej napisał(a): (...) > - Cimoszewicz, jak i niektorzy inni bardziej oswieceni czlonkowie SLD, wcale > nie cierpia na schizofrenie. Znaja oni doskonale, lepiej niz kto inny, do czego > > zdolna jest imperialna Rosja, niezaleznie od kolorow jakie nosi jej sztandar. > Wiedza, ze Rosja jest zdolna, tak jak wielokrotnie dawniej, do zawarcia paktu > nawet z diablem, po to zeby przesunac swoje granice na zachod, poludnie > i wschod. Te same obawy dotycza tez budujacego sie lokalnego imperium Niemiec. Co za brednie! Pan zupelnie nie zdaje sobie sprawy z tego co sie liczy w XX wieku. Rosja to zrozumiala i dlatego Gorbaczow mogl miec tak duze poparcie dla swej polityki. Nie liczy sie terytorium, lecz nowoczesny przemysl, nauka, wyksztalcenie ludnosci. Pan rozumuje na poziomie I i II wojny swiatowej. Po coz mialaby Rosja ponosic olbrzymie koszty podbojow terytorialnych zamiast unowoczesnic swe panstwo? Rosja moze mniej lub wiecej szczerze utyskiwac na obecnosc NATO u swych granic, ale tak naprawde wie, ze nawet to jest dla niej korzystne, bo militarnie nie jest grozne, a efekt uboczny w postaci bogatego sasiada i partnera handlowego jest blogoslawienstwem dla kraju zagrozonego tym, ze Chinczycy po prostu zasiedla jego przygraniczne tereny. > Jedynie USA moze dac Polsce strategiczne oparcie, > na wypadek gdyby zdarzyl sie > w przyszlosci niekorzystny dla Polski zbieg > okolicznosci geopolitycznych! USA dalyby to poparcie lub nie, niezaleznie od polskiej polityki - wylacznie z wlasnego interesu. Ale to bez sensu, bo Polska nie jest w najmniejszym stopniu zagrozona militarnie. Zagrozeniem dla Polski jest, ze Kwasniewski i spolka sprzedadza Polske USA i Izraelowi w zamian za pozostawienie ich przy korycie. Militaryzacja Polski przez Kwasniewskiego i spolke ma tylko to znaczenie, ze wymusi wysylanie glupich Polakow na haniebne wojny aby wyciagali za Izrael i USA kasztany z ognia. > - W 1939 roku, dla Francuzow mieszkajacych na wybrzezu > Morza Srodziemnego, abstrakcja byl Gdansk, za ktory > mieli umierac. Taka sama, albo jeszce wieksza > abstrakcja, byl Gdansk dla lezacej za kanalem > Wielkiej Brytanii. Co jednak, jesli to nie ma obecnie tego znaczenia, jakie pan sugeruje? Jesli utrudnia zrozumienie zupelnie innej sytuacji? > Wedlug badan, tylko 2 % Amerykanow, ktorzy oddawali > zycie w Europie, miedzy > innymi za nasz wolnosc, wiedzialo gdzie lezy Polska. Istnial wspolny wrog i wspolne niebezpieczenstwo dla USA i dla Polski - Hitler i Nazisci. Jednak w czasie gdy Polacy juz walczylí przeciw Hitlerowi, otrzymywal on olbrzymia pomoc z USA przeciw Polsce. Doszlo w koncu do tego, ze Hitler walczyl przeciw zolnierzom USA amerykanskim sprzetem. Ostatecznie wklad Polski w pokonanie wspolnego hitlerowskiego niebezpieczenstwa byl wiekszy niz USA i USA powinny byc bardziej wdzieczni Polakom niz odwrotnie: Polacy wlaczyli przeciw Hitlerowi w czasie gdy Amerykanie massowo mu pomagali. Polacy stracili w tej walce 6 mln. swych obywateli, a USA ok. 100.000. Naklad materialny Polski byl takze wiekszy, jesli sie zwazy, ze zniszczenie Polski byla takim samym wkladem w pokonanie hitlerowskich Niemiec, co amerykanska, zyskowna produkcja zbrojeniowa. Panu propaganda zupelnie odebrala zdolnosc myslenia. Moje wspolczucie. > Gdyby Francja posluchala Pilsudzkiego i po dojsciu do wladzy Hitlera zgodzila > sie na wojne prewencyjna przeciwko Niemcom, uratowalo by to zycie 30 000 000 > Europejczykow. Zastanawiam sie jednak co by mowili wtedy tacy cywilizowani > ludzie jak Ty. Bez sensu. Wojna prewencyjna jest zawsze zla. Z niebezpieczenstwem Hitlera mozna sie bylo uporac militarna odpowiedzia na jego zajecie Austrii i Czechoslowacji. Wojna prewencyjna byla tu niepotrzebna. Panskie pozytywne nastawienie do lajdactwa odbiera panu zdolnosc najprostszego wnioskowania. Piotr Kraczkowski CV: www.geocities.com/pkraczkowski/evitae.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpatent.htm www.geocities.com/pkraczkowski/politik/glinkpol.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpalesti.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: stary list pod nowy adres IP: *.telia.com 14.05.04, 21:23 Panie Kraczkowski, obiecywalem sobie nie wdawac sie wiecej w dyskusje z panem, poniewaz kazda dyskusja nowa przypomina stara, a wszystkie przypominaja bardziej gadanie do obrazu niz wymiane pogladow. Zrobie jednak jeszcze jeden wyjatek. Ogranicze sie tym razem tylko do wyliczenia wszystkich, uzytych przez pana w poscie nonsensow, ktore tak wgryzly sie w panski mozg, ze nie wydaje sie chyba mozliwym, zeby jakiekolwiek argumenty mogly ta sytuacje zmienic. Nienawisc do Ameryki i Zydow wyryla w panskim intelekcie rownie gleboki wawoz jak rzeka Colorado w skalach, tworzac Wielki Canyon. Podobnie tez jak panska milosc do dawnego ZSRR i do Polski zaleznej od braci zza wschodniej granicy. Zmienic bieg panskich mysli jest rownie trudno jak zmienic bieg rzeki Colorado, i bez uzycia sily rownej mniejszemu kataklizmowi, prawdopodobnie nic sie nie da zrobic. W dyskusji nie szanuje pan argumentow adwersarzy, nie trzyma sie pan zasad i toku dyskusji, a swoje argumenty buduje pan, na wypaczonej wedle wlasnego widzimisie, rzeczywistosci i historii. Przejdzmy jednak do faktow z panskiej ostatniej wypowiedzi. - Na czym opiera pan twierdenie, ze "Rosja zrozumiala"? - Gorbaczow mial na poczatku poparcie dla swojej polityki tylko dlatego, ze wszyscy, nawet on sam, mysleli, ze polityka ta ma sluzyc utrwaleniu status quo, czyli zachowania imperium, tylko w nowoczesniejszym opakowaniu. Obecnie kiedy kazdy widzi co sie stalo, jest on najbardziej znienawidzonym politykiem Rosji. O dziwo bardziej niz zbrodniarze Stalin i Lenin. - Jezeli dla Rosji nie liczy sie terytorium to po co prowadza wojne w Czeczenii? - Rosja jest, jak z a w s z e, gotowa ponosic koszty powiekszania swojego terytorium, poniewaz w pierwszej fazie popodbojowej umie wycisnac terytoria podbite ja cytryne, oczywiscie z zyskiem dla imperium i jego rdzennych mieszkancow. Taka jest prawidlowosc wystepujaca i powtarzajaca sie w ciagu calej historii tego panstwa. - W jaki sposob NATO ma obronic Rosje przed Chinczykami? - Polska nie jest obecnie zagrozona militarnie przez swoich sasiadow, ale takich okresow w przeszlosci bylo juz kilka i dlatego, nasz kraj, musi wlasnie teraz, utrwalic taki status, zeby zmiana jego byla przynajmniej bardzo trudna. Kto chorobie nie zapobiega ten ja musi przebyc. Nieprawda jest to, ze historia w momencie wejscia Polski do NATO i UE sie skonczyla. - W jaki sposob Kwasniewski sprzedaje Polske Ameryce a szczegolnie (!) Izraelowi? - Militaryzacja Polski? O czym pan plecie! Polska od roku 1989, swoja armie caly czas redukuje. Niewykluczone, ze az za bardzo. Nie mam tu na mysli unowoczesniania czy wymiany sprzetu, ale ten stary nadaje sie przeciez tylko na zlom. - Hitler nie byl wcale takim zagrozeniem dla Ameryki jak pan sugeruje. A na pewno nie wtedy gdy Ameryka do wojny sie wlaczyla. Wlasnie fakt wlaczenia sie Ameryki i do I i do II Wojny Swiatowej pozwala zywic nadzieje, ze nie zostawilaby Polski w ewentualnej potrzebie. - Takiej bzdury jak ta, ze Polska miala wiekszy wklad w pokonanie Niemiec, niz USA juz dawno nie slyszalem! Na pewno Polska byla bardziej od Ameryki zaangazowana, ale jej wklad, nie byl w zaden sposob dla II wojny decydujacy. - Jeszcze wiekszym idiotyzmem jest twierdzenie, ze Hitler otrzymywal olbrzymia pomoc od USA "przeciwko Polsce"! - Polska nie stracila 6 000 000 obywateli w wyniku walki z Niemcami, tylko glownie w wyniku eksterminacji jej obywateli, z czego ok. 3 500 000, stanowili polscy Zydzi! - Wojna prewencyjna jest z l o g i c z n e g o punktu widzenia, zla w takim samym stopniu, jak np: zgladzenie prawie calego poglowia bydla w Anglii w celu zapobiezenia epidemii gabczastego zwyrodnienia mozgu, albo zgladzenie calej populacji kurczakow w niektorych krajach Dalekiego Wschodu, z powodu SARS. Jest rowniez zla jak cala prewencja medyczna w postaci szczepien ochronnych. To na tyle! W poprzednim panskim poscie, na ktory odpowiedzialem krotko, jest jeszcze wiecej bzdur Made in Piotr Kraczkowski! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Re: stary list pod nowy adres 15.05.04, 17:28 Gość portalu: Andrzej napisał(a): ) (...) Goloslowie nie wymagajace polemiki. ) Nienawisc do Ameryki i Zydow wyryla w panskim intelekcie rownie gleboki wawoz ) jak rzeka Colorado w skalach, tworzac Wielki Canyon. Podobnie tez jak panska ) milosc do dawnego ZSRR i do Polski zaleznej od braci zza wschodniej granicy. Rownierz goloslowie. ) Zmienic bieg panskich mysli jest rownie trudno jak zmienic bieg rzeki ) Colorado, i bez uzycia sily rownej mniejszemu kataklizmowi, prawdopodobnie ) nic sie nie da zrobic. Dlaczego? Wystarczy by podal pan jakis sensowny argument. Chetnie zmieniam poglady na lepsze. ) W dyskusji nie szanuje pan argumentow adwersarzy, nie trzyma sie pan ) zasad i toku dyskusji, a swoje argumenty buduje pan, na wypaczonej wedle ) wlasnego widzimisie, rzeczywistosci i historii. Goloslowie. ) Przejdzmy jednak do faktow z panskiej ostatniej wypowiedzi. ) - Na czym opiera pan twierdenie, ze "Rosja zrozumiala"? ) - Gorbaczow mial na poczatku poparcie dla swojej polityki tylko dlatego, ze ) wszyscy, nawet on sam, mysleli, ze polityka ta ma sluzyc utrwaleniu status ) quo, czyli zachowania imperium, tylko w nowoczesniejszym opakowaniu. ) Obecnie kiedy kazdy widzi co sie stalo, jest on najbardziej znienawidzonym ) politykiem Rosji. O dziwo bardziej niz zbrodniarze Stalin i Lenin. To bez znaczenia dla przedmiotu sporu. Polityka polegajaca na rezygnacji z kosztownych okupacji terytorialnych oraz konzentrowanie sie na unowoczesnieniu panstwa nie jest przez szerokie kregi wladzy w Rosji podwazana i byla podlozem polityki Gorbaczowa. Jego pragnienie utrzymania ZSRR itp. nic tu nie wnosza. Politycy Rosji wiedza doskonale, ze, jak to uja byly kanclerz RFN, Schmidt, Rosja to Gorna Volta z bronia atomowa. Wystarczy popatrzec na wskazniki dochodu narodowego lub dostepu do internetu na glowe w Rosji by zrozumiec, ze Rosja nie ma zadnych planow podbojow terytorialnych na najblizsze 50 lat i dluzej. ) - Jezeli dla Rosji nie liczy sie terytorium to po co prowadza wojne w ) Czeczenii? Czeczenia byla czescia Rosji w inny spospob niz republiki europejskie. Wojna w Czeczeni wybuchla po odkryciu ropy. ) - Rosja jest, jak z a w s z e, gotowa ponosic koszty powiekszania swojego ) terytorium, poniewaz w pierwszej fazie popodbojowej umie wycisnac terytoria ) podbite ja cytryne, oczywiscie z zyskiem dla imperium i jego rdzennych ) mieszkancow. Taka jest prawidlowosc wystepujaca i powtarzajaca sie w ciagu ) calej historii tego panstwa. Oczywiste brednie. Wyciskanie panstw jak cytryne w XXI w., do ktorego pan jeszcze nie dotarl, oznacza koszty militarne wieksze od tego co sie wycisnie oraz sankcji miedzynarodowe - odciecie o technologi Zachodu kosztowaloby Rosje wiecej niz wycisniecie z Polski paru dolarow. Rosji zaklezy zbyt mocno na ratowaniu swego przemyslu kosmicznego dzieki wspolpracy z Zachodem w ramach ISS itp. by panskie brednie mialy choc 0,0000000001% prawdopodobienstwa. ) - W jaki sposob NATO ma obronic Rosje przed Chinczykami? Nie zrozumial pan. Rosja ma dosc klopotow na pograniczu z ChRL i tam leza jej priorytety, a nie w Europie. Sasiedztwo z bogatymi sasiadami NATO jest tak naprawde Rosji bardzo na reke. ) - Polska nie jest obecnie zagrozona militarnie przez swoich sasiadow, ale ) takich okresow w przeszlosci bylo juz kilka i dlatego, nasz kraj, musi wlasnie ) teraz, utrwalic taki status, zeby zmiana jego byla przynajmniej bardzo trudna. ) Kto chorobie nie zapobiega ten ja musi przebyc. Nieprawda jest to, ze historia ) w momencie wejscia Polski do NATO i UE sie skonczyla. To ze historia sie nie skonczyla nie oznacza, ze relane jest dla Polski jakies zagrozenie militarne w najblizszych 50 latach i dluzej. Tylko dlatego, ze w ogole nic w zyciu nie jest pewne, wydawac miliardy (ponad 6 mrd. Euro tylko na to zakichane F16) na militaryzacje kraju to debilizm. Przemysl Zachodu pozwala na wystarczajaco szybkie podjecie producji obronnej i uzbrojenie krajow UE po zeby, gdyby na horyzoncie pojawily sie jakies zagrozenia. Polska powinna dazyc do zbudowania u siebie opartego o nauke przemyslu, ktory w razie potrzeby wygeneruje obronnosc, a nie wyrzucac pieniadze przez okno na zbedne obecnie zbrojenia. ) - W jaki sposob Kwasniewski sprzedaje Polske Ameryce a szczegolnie (!) ) Izraelowi? Kupujac od USA i Izraela zupelnie, ale to zupelnie zbedne dla Polski uzbrojenie i biorac udzial w haniebnej agresji na Irak na zyczenie obu tych panstw. ) - Militaryzacja Polski? O czym pan plecie! Polska od roku 1989, swoja armie ) caly czas redukuje. Niewykluczone, ze az za bardzo. Nie mam tu na mysli ) unowoczesniania czy wymiany sprzetu, ale ten stary nadaje sie przeciez tylko ) na zlom. To nieprawda. Wydatki Polaki na zbrojenia rosna, a Kwasniewski i spolka planuja zrobienie z Polakow najemnikow do wynajecia - dlatego min. samoloty transportowe dalekiego zasiegu typu Herkules, aby przerzucac polskich zoldakow na pstrykniecie palcami w Oral Office lub Izraelu. ) - Hitler nie byl wcale takim zagrozeniem dla Ameryki jak pan sugeruje. Brednie. Einstein tylk dlatego napisal swoj slynny list domagahacy sie budowy bomby atomowej przez USA, bo bal sie, ze Hitler ja zbuduje jako pierwszy. Powiekszone rakiety V2 byly juz zaprojektowane i mialy doleciec do USA, tzw. "Rakieta Amerykanska" von Brown´a. A i bez tego Hitler panujac nad Europa zagrozilby "zydowskim USA". ) A na pewno nie wtedy gdy Ameryka do wojny sie wlaczyla. USA wiedzialy o planach Hitlera od swego szpiega w ministerstwie spraw zagr. Rzeszy. Pan chce zwiekszyc zacofanie naukowe, bezrobocie i bezdomnosc w Polsce, bo moze kiedys Polska moglaby byc zagrozona, a USA mialby czekac az Hitler zajmie Europe i jej srodkami zaatakuje USA? Pan bredzi. ) Wlasnie fakt ) wlaczenia sie Ameryki i do I i do II Wojny Swiatowej pozwala zywic ) nadzieje, ze nie zostawilaby Polski w ewentualnej potrzebie. Bo lezy to w interesie USA. ) - Takiej bzdury jak ta, ze Polska miala wiekszy wklad w pokonanie Niemiec, niz ) USA juz dawno nie slyszalem! Na pewno Polska byla bardziej od Ameryki ) zaangazowana, ale jej wklad, nie byl w zaden sposob dla II wojny decydujacy. Decydujacy nie, ale naklad byl wiekszy. Do tego, przed przystapieniem USA DO WOJNY Polska walczyla przeciw Niemcom i zbrojacym je Amerykanom. ) - Jeszcze wiekszym idiotyzmem jest twierdzenie, ze Hitler otrzymywal olbrzymia ) pomoc od USA "przeciwko Polsce"! Przeczy pan obiektywnym faktom. Amerykanie zbroili Hitlera jeszcze do 1943 roku. ) - Polska nie stracila 6 000 000 obywateli w wyniku walki z Niemcami, tylko ) glownie w wyniku eksterminacji jej obywateli, z czego ok. 3 500 000, stanowili ) polscy Zydzi! Ta smierc 6 mln. obywateli byla tez czescia wojny i walki Polski przeciw wrogowi USA. Ci obywatele Polski nie zabili sie sami, jak pan sugeruje. Przeciwnie, Niemcy musieli wlozyc olbrzymi wysilek w ich wymordowanie. Srodki te brakowaly Niemcom na polu bitwy. ) - Wojna prewencyjna jest z l o g i c z n e g o punktu widzenia, zla w takim ) samym stopniu, jak np: zgladzenie prawie calego poglowia bydla w Anglii w celu ) zapobiezenia epidemii gabczastego zwyrodnienia mozgu, albo zgladzenie calej ) populacji kurczakow w niektorych krajach Dalekiego Wschodu, z powodu SARS. ) Jest rowniez zla jak cala prewencja medyczna w postaci szczepien ochronnych. Oczywista brednia. Zagrozenia z natury sa slepe i w okreslonych warunkach nieuchronne. Polityka jest natomiast robiona przez ludzi, ktorzy moga zmieniac swe zdanie. Prewencja jest takze posiadanie potencjalu odstraszania wojskowego. Logika wojny prewencyjnej lezy w atakowani slabszego nieprzyjaciela z uzasadnieniem, ze jesli stanie sie on silniejszy, to na nas napadnie w przyszlosci. Przyszlosc natury jest zdeterminowana ale ludzi nie. Pan pewnie chcialby jednak prewencyjnie zabijac nie przyjetych do Akademi Sztuk Pieknych w Wie Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Re: stary list pod nowy adres cz 2 15.05.04, 17:29 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > - Wojna prewencyjna jest z l o g i c z n e g o punktu widzenia, zla w takim > samym stopniu, jak np: zgladzenie prawie calego poglowia bydla w Anglii w celu > zapobiezenia epidemii gabczastego zwyrodnienia mozgu, albo zgladzenie calej > populacji kurczakow w niektorych krajach Dalekiego Wschodu, z powodu SARS. > Jest rowniez zla jak cala prewencja medyczna w postaci szczepien ochronnych. Oczywista brednia. Zagrozenia z natury sa slepe i w okreslonych warunkach nieuchronne. Polityka jest natomiast robiona przez ludzi, ktorzy moga zmieniac swe zdanie. Prewencja jest takze posiadanie potencjalu odstraszania wojskowego. Logika wojny prewencyjnej lezy w atakowani slabszego nieprzyjaciela z uzasadnieniem, ze jesli stanie sie on silniejszy, to na nas napadnie w przyszlosci. Przyszlosc natury jest zdeterminowana ale ludzi nie. Pan pewnie chcialby jednak prewencyjnie zabijac nie przyjetych do Akademi Sztuk Pieknych w Wiedniu, bo Hitler takze byl nie przyjety i wywolal wojne :-) Piotr Kraczkowski CV: www.geocities.com/pkraczkowski/evitae.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpatent.htm www.geocities.com/pkraczkowski/politik/glinkpol.htm www.geocities.com/pkraczkowski/europa/gpalesti.htm Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 PRECEDENS. 14.05.04, 12:15 POLSKA NIGDY NIE OPUSZCZAŁA SWOICH SOJUSZNIKÓW-to prawda. SOJUSZNICY ZAWSZE NAS ZDRADZALI I OPUSZCZALI-to też prawda... Ciekawe czy ewentualny precedens zadziałałby w OBIE strony tj.MY opuszczany sojuszników a ONI nie wbijają nam noża w plecy..? Odpowiedz Link Zgłoś
indris PRECEDENS. potrzebny 14.05.04, 12:27 Polska nigdy nie uczestniczyła w sojuszu w brudnej wojnie. W Hiszpanii (1809) i Czechosłowacji (1969) nie była w pełni suwerenna. POWINNO się stworzyć precedens, że do brudnych wojen Polska NIE nadaje się na sojusznika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson W Czechosłowacji to nie była żadna wojna czy IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 14.05.04, 14:39 interwencja, to był jedynie pokaz siły. Alternatywą była Czechosłowacja jako kolejny amerykańcki pachoł w Europie, dlatego ta niemalże bezkrwawa demonstracja była potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: W Czechosłowacji to nie była żadna wojna czy IP: *.nll.se 14.05.04, 14:58 Wytlumacz idioto Czechom to co napisales! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson JAKICH, QRWA W MORDĘ MAĆ, SOJUSZNIKÓW????!!!!!! IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 14.05.04, 14:30 USA NIGDY nie było naszym sojusznikiem, NIGDY!!!!! Kościuszko i Puławski pomagali zdrajcom w buncie przeciw brytyjskiej ojczyźnie, a w zamian Ameryka NIGDY nie poparła polskich dążeń niepodległościowych. W zamian za bycie mięsem armatnim w IWŚ amerykansyny dostały możliwość kształtowania granic Europy na równi z prawdziwymi zwycięscami IWŚ i dzięki temu Polska nie dostała ani Gdańska,ani Opolszczyzny,ani Warmi i Mazur,nawet Wielkopolski i tego skrawka Górnego Śląska byśmy niedostali gdyby nie nasi powstańcy, a wszystko to dzięki Ameryce, największemu przyjacielowi Niemiec. Podobnie po IIWŚ, jankeskie ścierwa broniły niemieckości Śląska i Pomorza Zachodniego i tylko dzięki zdecydowanej postawie, naszego radzieckiego sojusznika dostaliśmy te ziemie. Jankesi wespół z ZSRR zdecydowali że Polska ma być krajem komunistycznym, ale potem, w przeciwieństwie do Sowietów, przez 45 lat robili WSZYSTKO by ten ustrój, który nam rączka w rączkę ze Stalinem narzucili, wyszedł nam bokiem. Teraz bydło z Białego Domu i jej medialne tuby propagandowe mówią wprost że nie życzą sobie silnej i niezależnej Unii Europejskiej i głównym celem Amerykańskiej polityki w Europie ma być ciągłe skłócanie między sobą europejskich państw. TYLKO ZDRAJCA MOŻE POPIERAĆ AMERYKĘ, WROGA POLSKI, EUROPY I CAŁEGO NIEMAL ŚWIATA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: Irak to także nasza sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 14:43 Irak nie był nigdy naszą sprawą. Chcieliśmy być cwani i wyszłoźle, jak zwykle ostatnio. Skończyły się sny o potędze, już jesteśmy przegrani, ze względu na ogromne koszty, brak spodziewanych profitów, zagrożenie terrorystyczne. Politycznie też straciliśmy, choć romantycznie wierzymy we wdzięczność Stanów Zjednoczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Irak to także nasza sprawa IP: *.nll.se 14.05.04, 14:59 Byc moze masz racje, choc ja tak nie sadze! Czas pokaze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Irak to także nasza sprawa IP: *.nll.se 14.05.04, 14:54 - Gdzie widzisz te wszystkie glupoty? Prosze o fakty! - Kto zmuszal zolnierzy i dziennikarzy zeby jechali do Iraku? Prosze o fakty! - Komu wolalbys "wlazic w dupe"? Wolisz znowu niedomytym i rozpitym braciom zza wschodniej granicy? - Demokracja wedlug Ciebie, to bagno, nie ustroj! Co proponujesz w zamian? - Nowy rzad? Jaki? Samoobrony? Rozumiem, ze was, jak to sie mowi w waszym samoobronnym gronie, dupy swedza i nie mozecie sie juz doczekac dojscia do rzadowego koryta. Rozumiem, ze przebieracie nogami jak ta poslanka co opowiadala o koniu, owsie i seksie. Rozumiem tez, ze do osiagniecia celu, uzyjecie wszystkich dostepnych srodkow i tak jak Lepper bedziecie klamac, oszukiwac, lamac prawo i uzywac demokratycznych zasad do wcale nie demokratycznych celow. Mam jednak nadzieje, ze skonczycie tam gdzie jest wasze miejsce, czyli w chlewie. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Irak to polska hańba 14.05.04, 15:29 O wysłaniu polskich wojsk doI raku zdecydowali - bezprawnie - Miller i Kwasniewski. Demokracja to władza LUDU. Z Iraku wg woli ludu należy więc wyjść. Żaden rząd, który na to się nie zdecyduje nie jest do zsakceptowania. Niech będzie Lepper, niech będzie nawet szympans, ale Polska musi zacząć od przywrócenia ELEMENTARNEJ uczciwości. Z irackim załganiem NIC się nie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
indris WASZA sprawa nie nasza 14.05.04, 15:13 To WY, nazywani powszechnie "onymi" wpakowaliście mój kraj w iracką awanturę. Może p. Cimoszewicz mówic "my" w imieniu swojej ferajny, ale NIE w imieniu polskiego społeczeństwa. Uczciwi Polacy propozycji poparcia międzynarodowego bandytyzmu mówią NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podły Oszołom Taaaaaaaaaa ?????????????????????????????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 15:18 No tak. Od kiedy jesteśmy w Unii Europejskiej to ważniejsze są sprawy obcego kraju niż problemy w Polsce. Panie Cimoszewicz, przypominam, że tak samo jak nasz prezydent (magister), tak i pan został przyłapany na kłamstwie (brak informacji na temat polityki zagranicznej). Tak pozatym, czy Polacy tam się pchali ? A może to nas zaatakowali terroryści ? Nas kiedyś kto inny zaatakował (naziści). Wtedy nikt nam nie pomógł ! Może to brzmi egoistycznie, ale cóż, pilnujmy swojego podwórka, bo jak nie, to kto się zajmie naszym ? Może Unia, a może USA lub Niemcy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 brac przyklad z Hiszpanow a nie z Bulgarow IP: 195.70.208.* 14.05.04, 15:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Taaaaaaaaaa ????????????????????????????????? IP: *.telia.com 14.05.04, 17:08 Jezeli, podly oszolomie, nie chcesz zeby sytuacja z `39 roku sie powtorzyla i nie chcesz zeby Polska pozostala bez pomocy w potrzebie, to nie wymadrzaj sie tylko patrz, sluchaj i ucz sie od ludzi, ktorzy wiedza lepiej. Wyjdziesz na tym lepiej sam, Twoja rodzina i my wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Polska potrzebuje pomocy. Ale co ma sytuacja z`39 IP: 195.70.208.* 14.05.04, 17:17 do wspolczesnej? I co Ty wiesz lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polska potrzebuje pomocy. Ale co ma sytuacja IP: *.telia.com 14.05.04, 19:29 Sprawa jest prosta! Kto sie nie uczy na bledach ryzykuje, ze historia sie powtorzy. Byc moze nie w identyczny sposob, ale z podobnym skutkiem. Z historia czlowieka jest tak jak z historia naturalna. Na okreslonych terytoriach powtarzaja sie powodzie, trzesienia ziemi i inne katastrofy naturalne. Ludzie, zyjacy na takich obszarach, jezeli chca tam zyc, musza z kazdego kataklizmu wyciagnac wnioski i cos zrobic zeby tam przezyc. Polska lezy miedzy Rosja i Niemcami i nie wydaje mi sie, zeby sie to zmienilo w najblizszej przyszlosci. Musi sie tez liczyc z tym, ze "powodzie", ktore ja niszczyly kiedys, moga sie powtorzyc jezeli sie im nie zapobiegnie. Wydaje sie, ze myslacy Polacy powinni miec kilka nadrzednych celow, ktore pomoga zapobiec katastrofom: - Polska powinna byc panstwem silnym i praworzadnym; - Polska powinna byc otoczona dookola panstwami silnymi, demokratycznymi i praworzadnymi. Do tego celu powinno sie zaliczyc dazenie do wolnej, niepodleglej, silnej i demokratycznej Ukrainy i Bialorusi; - Polska powinna miec dobrosasiedzkie kontakty z demokratycznymi i silnymi Niemcami i Rosja a takze z Czechami i Litwa; - Polska powinna pozostawac w sojuszu strategicznym z USA, jedynym krajem, ktory w razie potrzeby ma mozliwosc i zapewne tez chec zeby Polsce pomoc; - Polska powinna utrzymywac, w miare mozliwosci dobre kontakty polityczne i gospodarcze z Chinami i Indiami. Powinna tez dbac o dobre kontakty z panstwami Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wroc1 Skąd żeś się urwał? 14.05.04, 23:36 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Sprawa jest prosta! Kto sie nie uczy na bledach ryzykuje, ze historia sie > powtorzy. Byc moze nie w identyczny sposob, ale z podobnym skutkiem. Z historia zgoda > Polska lezy miedzy Rosja i Niemcami i nie wydaje mi sie, zeby sie to zmienilo > w najblizszej przyszlosci. Zmieniło się. Polska jest w UE i graniczy z Rosją. Widzisz różnicę? > - Polska powinna miec dobrosasiedzkie kontakty z demokratycznymi i silnymi > Niemcami i Rosja a takze z Czechami i Litwa; Czyżbyś uważał, że będąc w jednym organiźmie Czechy będą chciały z nami mieć złe stosunki podobnie jak Litwa? Co jest ważniejsze u człowieka serce, wątroba, mózg czy nerki? :-) > - Polska powinna pozostawac w sojuszu strategicznym z USA, jedynym krajem, > ktory w razie potrzeby ma mozliwosc i zapewne tez chec zeby Polsce pomoc; Bzdura. > - Polska powinna utrzymywac, w miare mozliwosci dobre kontakty polityczne > i gospodarcze z Chinami i Indiami. Powinna tez dbac o dobre kontakty > z panstwami Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Utrzymywać? A nie wprowadzać u nich demokrację a la tą w Iraku? Dlaczego Polska ma utrzymywać kontakty z Chinami na innych zasadach niż z Irakiem. Wysłać Grom i po problemie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 a jezeli nagle rozkaz z USA "sperdalac z Iraku" IP: 195.70.208.* 14.05.04, 15:43 Polacy tez beda sie upominac o inwestycjach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: a jezeli nagle rozkaz z USA "sperdalac z Ira IP: *.telia.com 14.05.04, 17:10 Mysle i mam nadzieje, ze tak! Powinni starac sie przynajmniej o zwrot dlugu! Odpowiedz Link Zgłoś
wroc1 Re: a jezeli nagle rozkaz z USA "sperdalac z Ira 14.05.04, 23:27 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Mysle i mam nadzieje, ze tak! Powinni starac sie przynajmniej o zwrot dlugu! O ile go uniosą na plecach przez pustynię, jak SZA'rzanie odlecą i zostawią ich samych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Engels MSZ a prawo miedzynarodowe. IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.04, 16:13 Prosze pana, to ze Poslka w pana mniemaniu nigdy nie opuscila sojusznika, to nie jest argument, zeby przekonac Trybunal w Hadze o zlamaniu praw miedzynarodowych.nie bede sie rozpisywal, podam wyciag w polskiego rejestru karnego: CZESC SZCZEGÓLNA Rozdzial XVI Przestepstwa przeciwko pokojowi, ludzkosci oraz przestepstwa wojenne Art. 117. § 1. Kto wszczyna lub prowadzi wojne napastnicza, podlega karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 12, karze 25 lat pozbawienia wolnosci albo karze dozywotniego pozbawienia wolnosci. § 2. Kto czyni przygotowania do popelnienia przestepstwa okreslonego w § 1, podlega karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 3. § 3. Kto publicznie nawoluje do wszczecia wojny napastniczej, podlega karze pozbawienia wolnosci od 3 miesiecy do lat 5. Art. 118. § 1. Kto, w celu wyniszczenia w calosci albo w czesci grupy narodowej, etnicznej, rasowej, politycznej, wyznaniowej lub grupy o okreslonym swiatopogladzie, dopuszcza sie zabójstwa albo powoduje ciezki uszczerbek na zdrowiu osoby nalezacej do takiej grupy, podlega karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 12, karze 25 lat pozbawienia wolnosci albo karze dozywotniego pozbawienia wolnosci. § 2. Kto, w celu okreslonym w § 1, stwarza dla osób nalezacych do takiej grupy warunki zycia grozace jej biologicznym wyniszczeniem, stosuje srodki majace sluzyc do wstrzymania urodzen w obrebie grupy lub przymusowo odbiera dzieci osobom do niej nalezacym, podlega karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 5 albo karze 25 lat pozbawienia wolnosci. § 3. Kto czyni przygotowania do przestepstwa okreslonego w § 1 lub 2, podlega karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 3. Art. 119. § 1. Kto stosuje przemoc lub grozbe bezprawna wobec grupy osób lub poszczególnej osoby z powodu jej przynaleznosci narodowej, etnicznej, rasowej, politycznej, wyznaniowej lub z powodu jej bezwyznaniowosci, podlega karze pozbawienia wolnosci od 3 miesiecy do lat 5. § 2. Tej samej karze podlega, kto publicznie nawoluje do popelnienia przestepstwa okreslonego w § 1. Art. 120. Kto stosuje srodek masowej zaglady zakazany przez prawo miedzynarodowe, podlega karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 10, karze 25 lat pozbawienia wolnosci albo karze dozywotniego pozbawienia wolnosci. Art. 121. § 1. Kto, wbrew zakazom prawa miedzynarodowego lub przepisom ustawy, wytwarza, gromadzi, nabywa, zbywa, przechowuje, przewozi lub przesyla srodki masowej zaglady lub srodki walki badz prowadzi badania majace na celu wytwarzanie lub stosowanie takich srodków, podlega karze pozbawienia wolnosci od roku do lat 10. § 2. Tej samej karze podlega, kto dopuszcza do popelnienia czynu okreslonego w § 1. Art. 122. § 1. Kto w czasie dzialan zbrojnych atakuje miejscowosc lub obiekt nie broniony, strefe sanitarna lub zneutralizowana albo stosuje inny sposób walki zakazany przez prawo miedzynarodowe, podlega karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 5 albo karze 25 lat pozbawienia wolnosci. § 2. Tej samej karze podlega, kto w czasie dzialan zbrojnych stosuje srodek walki zakazany przez prawo miedzynarodowe. Art. 123. § 1. Kto, naruszajac prawo miedzynarodowe, dopuszcza sie zabójstwa wobec: 1) osób, które skladajac bron lub nie dysponujac srodkami obrony poddaly sie, 2) rannych, chorych, rozbitków, personelu medycznego lub osób duchownych, 3) jenców wojennych, 4) ludnosci cywilnej obszaru okupowanego, zajetego lub na którym tocza sie dzialania zbrojne, albo innych osób korzystajacych w czasie dzialan zbrojnych z ochrony miedzynarodowej, podlega karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 12, karze 25 lat pozbawienia wolnosci albo karze dozywotniego pozbawienia wolnosci. § 2. Kto, naruszajac prawo miedzynarodowe, powoduje u osób wymienionych w § 1 ciezki uszczerbek na zdrowiu, poddaje te osoby torturom, okrutnemu lub nieludzkiemu traktowaniu, dokonuje na nich, nawet za ich zgoda, eksperymentów poznawczych, uzywa ich do ochraniania swoja obecnoscia okreslonego terenu lub obiektu przed dzialaniami zbrojnymi albo wlasnych oddzialów lub zatrzymuje jako zakladników, podlega karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 5 albo karze 25 lat pozbawienia wolnosci. Zycze Panu dobrych snow Panie Cimoszeiwcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: MSZ a prawo miedzynarodowe. IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.04, 16:14 no a Polska juz w UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: MSZ Polski - filia MSZ Izraela IP: *.telia.com 14.05.04, 17:15 No prosze! Co za gracja i urok osobisty! Mysli ubrylantynowane i opalone jak u wodza. Polot podobny! Odpowiedz Link Zgłoś
wroc1 Belka padł - wcześniejsze wybory 14.05.04, 23:19 Czyli słowa o wycofaniu imć Pana C się spełnią. A potem przed Trybunał tak jak w Norymberdze. Czego Panu C i innym podnobnie myślącym życzę ku lepszemu dobru ludzkości. Żeby nie było bezprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: MSZ a prawo miedzynarodowe. IP: *.telia.com 14.05.04, 17:13 Nameczyles sie niezle z tym wyciagiem, odwaliles jadnak robote ksiegowego! Wysil sie teraz intelektualnie i wylicz, ktore z tych paragrafow zlamala Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Staremu komuchowi sie w glowie pomieszalo IP: *.ipt.aol.com 14.05.04, 19:44 ... albo to taka kurwa polityczna, co kiedys Moskwie dawala, a teraz Buszowi sie nadstawia. Problem z ta wojna jest, ze jest po prostu debilna - i nic wiecej. Wygrac jej nie sposob, na porazke tez sobie pozwolic nie wolno. Recepta na wieczny burdel. Kazdy kto ja popiera, niezaleznie od pobudek jest debilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Panie Cimoszewicz, jedź Pan do Iraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 21:29 Zabierz ze sobą Millera, Kwaśniewskiego i Węglarczyka jako reportera. Nie słowa, lecz czyny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyfista awanture iracka popieraja tylko agencji Izraela IP: *.115.62.81.cust.bluewin.ch 14.05.04, 21:46 w Polsce m.in. pp. Kwasniewski, Siwiec, Szmajdzinski, Cimoszewicz, Borowski, Rokita, Kaczynscy.. Nie jestem zwolennikiem grzebania w rodzinnych "korzeniach" ale innego uzasadnienia dla tak politycznie zroznicowanej plejady politykow. Czyzby laczyl ich zew krwi ? A koszty na barki polskich podatnikow.? www.panstwozla.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zub Re: Irak to także nasza sprawa IP: *.qc.sympatico.ca 15.05.04, 01:32 pan Cimoszewicz pierdoli o demokracji, a zapomnial po co Ameryka weszla do Iraku?? Krotka masz pan pamiec...przypomne...ROPA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanaool Stek idiotyzmow IP: *.tkg.bc.tac.net 15.05.04, 02:26 Oh, nie zazdroszcze rodakom takich czerwonych cymbalow, hipokrytow i oportunistow. Jacy my sojusznicy - z innymi wypierdkami mamuta - jako listek figowy?! Irak polem bitwy z terroryzmem??!! Zapewnie teraz tak, bo za Saddama Al Kaidy tam nie uswiadczyl. I jeszcze ten duren straszy, ze trzeba zastopowac terroryzm bo dostanie sie do Polski. Kacapie jeden: powodem terroryzmu jest wpierdalanie sie USA w sprawy innych i bezkrytyczne popieranie israela . Nie boj boja: muslimy nie beda oblegac Jasnej Gory!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sam Re: Minister odpowiedzialny za los swiata IP: 5.5R* / 212.138.47.* 15.05.04, 11:53 Pan minister uzasadnia,udzial w tej wojny,poczuciem odpowiedzialnosci wobec sojusznikow??Wiadomo kto planowal i pchal do tej wojny-konserwatiescie administracji Busha ,i zanimi partia Likud i Szarona- z tego wniosek,ze minister i jego ekipa dzialali w poczuciu odpowiedzialnosci wobec Szarona i jego partii!!!!!!!. Mowi,ze trzeba bylo,wrecz koniecznie pozbawyc swiata z krwawej dyktatury Saddama!!!!!!!!!!! Prosimy ministra i jego sojusznicy tez pozbawic nas z dyktatury Szarona,a moze jak Bush,uwaza pan minister ,ze Szaron jest czlowiekim pokoju!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Bush,Sharon Kto walczy z islamskimi mordercami,jest za pokojem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.04, 15:27 Prawda niektorym przeszkadza w otwarciu oczy na realia swiatowe.Hiszpania zapowiadajac wycofanie sie z Iraku zostala skarcona bombami w Madrycie,t.z z dzicza moslemska obojetnie jaka polityka by to niebyla przegra gdy sie zacznie uginac i cofac.Nato Swiatowe zagrozenie tylko wspolna walka pozwoli ta dzicz przegonic albo do konca wybic.Niebedzie nigdy pokoju na swiecie gdy terrorysci poczuja tylko ze ktos sie za nimi wstawi.To czynia obecnie z duzym skutkiem pacyfy ktore przyczyniaja sie swym belkotem do popierania zla i mordow na ziemi przez tych islamskich dzikusow.Dlatego chwala takim jak BUSH i SHARON za ich nieugieta wole walki przeciw dziczy moslemskiej niechcacej zycia w pokoju.Pacyfy zrozumcie wkoncu ze wy tez jestescie dla tej dziczy tylko czyms co trzeba zabic bo to zachud i demokracja,ktora ci chca zniszczyc.My albo oni i nic wiecej,teraz sie nieliczy.Durnie zrozumcie to wreszcie poki czas !!! Odpowiedz Link Zgłoś
justreal Re: Irak to także nasza sprawa 20.05.04, 15:14 Rany dawno mnie coś tak nie wqur*** Ja wypowiedź ministra. CO Wy sobie do ***** myślicie? Siedzicie na wygodnych krzesłach. Macie immunitety (choć większość z was na nie nie zasługuje) Zarabiacie kase za pieprzenie głupot. Trwonicie naszą kase na kilku letnie procesy (LEW...) I jeszcze macie czelność mówić, że nasi chłopcy (wojskowi) muszą iść w bój bo inaczej będzie to plama na honorze??? A tak przy okazji może Pan weźmie karabin i pojedzie na front? Ile oszczędzimy wysyłając tam naszych polityków. My z wami nie wytrzymujemy to Bin Laden też szybko się podda. Żal że tak się dzieje. Szkoda że To Wy macie władze. Może było by lepiej gdyby... Gdybyśmy się w to nie mieszali ... :D Odpowiedz Link Zgłoś