Dodaj do ulubionych

Kiedy Rosja napadnie na Polskę?

07.11.11, 19:31
Był już wątek o ataku Chin na Rosję i Chin na USA, zatem teraz pora dowartościować Rosję. Tu jest artykuł o możliwych planach Rosji co do naszego kraju: subaru.nowyekran.pl/post/14583,czy-rosja-najedzie-polske
Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o to, że Rosja mogłaby nas zaatakować z powodu naszych złóż gazu łupkowego. W tym artykuyle są podane m. in. informacje, że Rosjanie wzmacniają siły ofensywne w obwodzie kaliningradzkim, ale nie ma odnosnika do żadnych wiarygodnych źródeł. Gdyby ta informacja była prawdziwa, to cała argumentacja stawałaby się nawet dość spójna. Rosja prowadziła przecież manewry wspólnie z Białorusią, podczas których ćwiczyła desant na polskie wybrzeże. O dziwnych wypadkach, w których zginęło całe dowództwo polskiego wojska też warto w tym kontekście wspomnieć. Więc jeżeli to wszystko prawda, to nie nalezy pytać "czy", tylko "kiedy". Może równocześnie z atakiem USA na Iran? Albo zaraz potem?
Obserwuj wątek
    • gosc88 Zanim zobaczylem ten watek ludzilem sie, ze 07.11.11, 19:42
      nie ma az tak glupich wpisow na FS.

Teraz po przeczytaniu ostrygojadek'owego wpisu zmienilem zdanie o 180 stopni.
      • dystans4 Re: Zanim zobaczylem ten watek ludzilem sie, ze 07.11.11, 23:34
        Nie wygląda mi to na wątek napisany serio... :)

Pozdrowienia
        bul.
    • romrus Dzis rocznica rewolucji, a nie prima aprelis) 07.11.11, 20:05
      ostrygojadek napisał:

> Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o to, że Rosja mogłaby nas zaatakować z powodu naszych złóż gazu łupkowego.

Zaplulem monitor))))
      • ostrygojadek Re: Dzis rocznica rewolucji, a nie prima aprelis) 07.11.11, 20:13
        V kolumna się nasmiewa, a to świadczy o jednym: data napaści Rosji na Polskę jest już blisko.
        • romrus Re: Dzis rocznica rewolucji, a nie prima aprelis) 07.11.11, 20:35
          ostrygojadek napisał:
          > V kolumna się nasmiewa, a to świadczy o jednym: data napaści Rosji na Polskę jest już blisko.

V kolumna juz nie jestem, Lubianka mi odezwala do domu.

Ruszam po lupki w awangardzie))
          • ostrygojadek Re: Dzis rocznica rewolucji, a nie prima aprelis) 07.11.11, 20:40
            Tu jest kolejny artykul na ten temat: wiadomosci.onet.pl/wiadomosci/rosja-zaatakuje-polske-jesli-wygra-obama,1,3486880,wiadomosc.html
            Atak na Polskę miałby nastąpić do końca prezydentury Obamy, więc niewiele czasu już nam zostało.
            • dystans4 Re: Dzis rocznica rewolucji, a nie prima aprelis) 08.11.11, 00:01
              Tego artykułu nie czytałem i myślę, że poprzedniego nie przebije.
              Powiem Ci, że Rosjanie też podobne wizje przedstawiali. "Maroder", "Poslie Rosii", "Metro" - też apokalipsa, z pozytywnym rozwiązaniem (ale facet przynudza). "Maroder" Al Atomi Berkera jest świetny psychologicznie, więcej trudno coś powiedzieć (część druga jest o wiele słabsza), najbardziej dojrzała jest "Posle Rosii" Kraszennikowa. Może je przetłumaczę. Najbardziej interesuje mnie "Maroder", ze względu na psychologię, ale tam są b. istotne trudności językowe. Są tam frazy nie posiadające odpowiedników w języku polskim, a nadające narracji niepowtarzalny klimat, dobitność, ostrość przekazu.
              "Posle Rosii" jest ciekawa z innych względów. Pokazuje mechanizmy. Całkiem całkiem pokazuje.
              Pozdrowienia
              bul.
      • dystans4 Re: Dzis rocznica rewolucji, a nie prima aprelis) 07.11.11, 23:37
        Kwalifikacja primaaprilisowa jest wyjątkowo celna :D
        Odnoszę wrażenie, że Wasza rozmowa jest w tej konwencji :D
        Pozdrowienia
        bul.
    • wojciech.2345 Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 07.11.11, 20:18
      Hm, kiedy?

Jak im zabraknie pieniędzy na zakup kartofli.
      • igor_uk 11 listopada. 07.11.11, 20:21
        Przywracajac historyczna sprawiedliwosc.(he,he).

Ale ten watek jest wyjatkowo durny,chociaz dla jaj mozno tu sobie pozartowac.
        • ostrygojadek Re: 11 listopada. 07.11.11, 20:31
          Jakby co, Igrze, to pamiętaj, że ja zawsze szanowałem rosyjską kulturę :)

Пoехaл Пoляк нa чyжбинy дaлёкo
          • igor_uk Re: 11 listopada. 07.11.11, 20:44
            Nie ma spraw .W razie czego zawsze na wiadro swiezych ostryg mozesz liczyc.Nie dam cie z glodu zdechnac.
            • ostrygojadek Re: 11 listopada. 07.11.11, 21:07
              Спocибa!

Dopóki dzisiaj nie sprawdziłem, nie wiedziałem, że w internecie jest tyle artykułów na ten temat: niepoprawni.pl/blog/2616/gazociag-polnocny-walka-z-terroryzmem-i-manewry-zapad-i-ladoga-czyli-dlaczego-rosja-zaatak
              • dystans4 Re: 11 listopada. 09.11.11, 00:21
                A czy domyślasz się, skąd się te artykuły wzięły? Jaki jest ich skutek, w jakim celu zostały zamówione?
                Bo ja, ośmielę się powiedzieć, wiem.
                I potrafię wskazać znacznie więcej identycznych, nie tylko polskich. Tylko nie lubię, jak moje wpisy są przeredagowywane (nie usuwane!) i to i owo znika. Na pewno nie przez Kropkę.
                Pozdrowienia
                buldog.
            • swiblowo Re: 11 listopada. 15.11.11, 20:55
              Igor, chyba wiadro kawioru byloby bardziej na miejscu.
    • jk2007 Polska prowokuje 07.11.11, 20:24
      Пoльшa нaчaлa пoкyпaть рyccкий гaз y Гермaнии.
      Этo дешевле, чем приoбретaть тoпливo нaпрямyю y Рoccии.
      www.nr2.ru/economy/356349.html
      • jk2007 Polska prowokuje c.d 07.11.11, 20:39
        Пoльшa пoдaет в Стoкгoльмcкий cyд нa Гaзпрoм пo причине oткaзa рoccийcкoй cтoрoны cнизить цены нa гaз.
        neftegaz.ru/news/view/100600/
        • ostrygojadek Re: Polska prowokuje c.d 07.11.11, 20:41
          A mógłbyś to tłumaczyć na polski?
          • igor_uk Re: Polska prowokuje c.d 07.11.11, 20:45
            ostrygojadek napisał:

> A mógłbyś to tłumaczyć na polski?<

Ty co,pierwszy dzien na tym forum?
          • romrus Re: Polska prowokuje c.d 07.11.11, 20:57
            ostrygojadek napisał:
            > A mógłbyś to tłumaczyć na polski?

On nie to ze nie tlumaczy, on nawet sam nie czyta)
          • jk2007 Re: Polska prowokuje c.d 07.11.11, 21:06
            ostrygojadek napisał:
            > A mógłbyś to tłumaczyć na polski?

a po co? zainteresowani wiedzą o co chodzi
    • 1prom Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 07.11.11, 20:56
      dam odpowiedz - nie maja sensu juz teraz napadac :)
      • ostrygojadek Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 07.11.11, 21:08
        A kiedy będzie sens napadać?
    • maly.jasio zajrzyj na watek Militaria 07.11.11, 21:10
      to juz bylo.

tam ten temat masz starannie dopracowany.
      pisuja tam ludzie znajacy sie na rzeczy,
      a nie militarni ignoranci - jak tu.
      • ostrygojadek Re: zajrzyj na watek Militaria 07.11.11, 21:18
        Już tam zaglądałem. Chodziło tam nie o sam fakt ataku, tylko o to "co by było, gdyby". A byłoby tak, że nie warto byłoby nawet się bronić, bo Rosja jest za silna.
    • ostrygojadek Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 07.11.11, 21:37
      A tu jest jeszcze jeden powód: londynek.net/wiadomosci/Rosja+zaatakuje+Polske+wiadomosci+news,/wiadomosci/article?jdnews_id=1898
      Założyłem niedawno wątek o tym, że Rosja boi się tarczy antyrakietowej. A jeżeli ktoś się boi, to zachowuje się irracjonalnie. Czyli atak na priwiślański kraj jest jednak możliwy.
      • dystans4 Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 07.11.11, 23:30
        Zmuszony jestem polemizować.
        1. Jeśli kto się boi, to uczucie to nie musi być irracjonalne.
        2. Ćwiczenia z Białorusią nie miały charakteru ofensywnego (były takie ćwiczenia i dyskusje w necie, ale nie miały nic wspólnego z Polską).
        3. Nic dziś nie wskazuje na chęć napaści na Polskę, czy jakiekolwiek przygotowania. To można rzetelnie szczegółowo uzasadnić.

Jako zabawowy (tylko jako zabawowy), wątek może być. Jak najbardziej.
        Pozdrowienia
        buldog.
    • dystans4 Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 08.11.11, 00:10
      Ale komentarze do tego artykułu są fajne.
      A niektóre - przede wszystkim piszących po polsku Rosjan - serio!
      To mnie zdumiało. Tu takich prób nie widzę, a szkoda :D
      bul.
    • tornson Ten Ekran to szmatławiec pokroju Faktu, 08.11.11, 10:14
      Gazety Polskiej czy Super Ekspresu.
    • przyjacielameryki Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 08.11.11, 11:11
      Kiedy będzie miała pewność, że bezkarnie może to zrobić. Czyli nigdy.
    • gosc_ze_smolenska dokladna data ataku 08.11.11, 13:22
      ostrygojadek, Rosja planuje atak na Polske od razu po napadnieciu Polski na Mongolie. Rosja juz ma podpisana umowe o pomocy wojennej i wojskowej z Mongolia i koncentruje swoje sily na rosyjsko-mongolskiej granicy. Kolego, ruskie nie sa takie glupie: juz kupili Mistrali, zeby sie zabezpieczyc od atakow Polski ze strony Pacyfiku. Wiem, ze maryna polska rowniez nie spi: specnaz trenuje podplywania na miednicach zeby ilosciowo zaskoczyc ruskich Mistrali. Mieszkancy sa ... zaniepokojeni.
      • ostrygojadek Re: dokladna data ataku 08.11.11, 13:36
        Po co Rosji rakiety przeciwlotnicze S 400 w obwodzie kaliningradzkim?
        • gosc_ze_smolenska Re: dokladna data ataku 08.11.11, 13:58
          NATO buduje swoja tarcze, Rosja swoja. O co chodzi? NATO moze, bo jest dobry i demokratyczny, a Rosje nie, bo jest zla i autorytarna?
          • ostrygojadek Re: dokladna data ataku 08.11.11, 15:55
            Przecież to sa nowoczesne rakiety przeciwlotnicze, a nie żadna tarcza.
            pl.wikipedia.org/wiki/S-400_Triumf
            Rosja obawia się ataku ze strony Polski? To może załóż wątek pt. "Kiedy Polska napadnie na Rosję".
            • gosc_ze_smolenska Re: dokladna data ataku 08.11.11, 16:30
              ... Przecież to sa nowoczesne rakiety przeciwlotnicze, a nie żadna tarcza...
              Zle ujales, to sa tylko nowoczesne rakiety przeciwlotnicze, a nie super/puper nowoczesna super tarcza.
              ... Rosja obawia się ataku ze strony Polski?
              Tak, ale jak juz pisalem ze strony Pacyfiku. Nie szukaj logiki, bo kierowales sie taka sama logika zakladajac ten watek.

• erg_samowzbudnik Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 08.11.11, 20:48
      Odpowiadając na pytanie . Jak wróble będą miały po kilo.
      • ostrygojadek Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 15.11.11, 22:00
        Niektóre mają. Np. kruki, które należą do rzędu wróblowych, ważą nawet po 1,5 kg.
    • kontrowersyjnyzbyn [...] 08.11.11, 21:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • l-oxo-l Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 08.11.11, 22:35
      ostrygojadek napisał:

> Był już wątek o ataku Chin na Rosję i Chin na USA, zatem teraz pora dowartościować Rosję. Tu jest artykuł o możliwych planach Rosji co do naszego kraju: subaru.nowyekran.pl/post/14583,czy-rosja-najedzie-polske
      > Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o to, że Rosja mogłaby nas zaatakować z powodu nas
      > zych złóż gazu łupkowego. W tym artykuyle są podane m. in. informacje, że Rosja
      > nie wzmacniają siły ofensywne w obwodzie kaliningradzkim, ale nie ma odnosnika
      > do żadnych wiarygodnych źródeł. Gdyby ta informacja była prawdziwa, to cała arg
      > umentacja stawałaby się nawet dość spójna. Rosja prowadziła przecież manewry ws
      > pólnie z Białorusią, podczas których ćwiczyła desant na polskie wybrzeże. O dzi
      > wnych wypadkach, w których zginęło całe dowództwo polskiego wojska też warto w
      > tym kontekście wspomnieć. Więc jeżeli to wszystko prawda, to nie nalezy pytać "
      > czy", tylko "kiedy". Może równocześnie z atakiem USA na Iran? Albo zaraz potem?

A co z napadem Czechów na Słowację i Słowaków na Czechów? Chodzi oczywiście o napady śmiechu.
    • ostrygojadek Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 15.11.11, 19:03
      Długo myślałem o możliwych scenariuszach rozwoju wypadków wojennych i wreszcie wymyśliłem taki, który według mnie miałby szanse powodzenia. Otóż załóżmy, że Izrael i USA zaatakowały Iran. W tej sytuacji Rosja dokonuje zamachu na kilku polskich generałów, którzy giną w wypadkach, popełniają samobójstwa, topią się w Wiśle, dostają zawałów, różnych dziwnych wysypek, paraliżów i co tam jeszcze nasi wschodni sąsiedzi mają w zanadrzu. Następnie grupka oficerów starszego pokolenia, wiernych Rosji czy też po prostu skorumpowanych lub zaszantażowanych, dokonuje w zamachu stanu. Aresztuje rząd, wtrąca do więzienia prezydenta, opanowuje parlament a także – i to jest zasadniczy element mojego scenariusza – dokonuje zamachu na gazociąg północny (wcześniej dla większego efektu Rosja przypadkiem podniosła nam ceny gazu). Oczywiście podnosi się zewsząd krzyk, że za zamachami stoi Jarosław Kaczyński i dzikie hordy pisowskie. W tej sytuacji Armia Czerwona nie ma innego wyjścia, jak tylko wkroczyć do targanego wewnętrznym buntem zaprzyjaźnionego kraju i przywrócić porządek. Wszystko wygląda wiarygodnie, a jak ktoś twierdzi co innego, to się mu przykleja łatkę pisowskiego oszołoma. Jak długo dzielni sołdaty mogliby pozostać u nas na gościnnych występach, zależałoby od determinacji NATO: gdyby nasi wypróbowani już raz sojusznicy postanowili powtórzyć swój manewr i ograniczyli się do pogrożenia palcem, to rosyjska wycieczka mogłaby pozostać na dłużej.
      I teraz niech mi ktoś powie, że to jest niemożliwe.
      • ostrygojadek Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 15.11.11, 20:29
        Niektórzy zaczęli już trenować techniki pospolitego ruszenia: www.youtube.com/watch?v=0VjtYWizThQ&feature=related
        • ostrygojadek Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 15.11.11, 20:32
          Dobrze, że w kisielu nie walczą: www.youtube.com/watch?v=BKo7JmFCT_U&feature=related
      • romrus Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 15.11.11, 20:39
        ostrygojadek napisał:
        > Długo myślałem o możliwych scenariuszach rozwoju wypadków wojennych i wreszcie wymyśliłem taki, który według mnie miałby szanse powodzenia. Otóż załóżmy, że Izrael i USA zaatakowały Iran.

Z powodu ze USA nie beda w stanie sobie poradzic bez polskich sojusznikow, potezna polska armie trza bedzie wykluczyc, dlatego...

>....Rosja dokonuje zamachu na kilku po lskich generałów, którzy giną w wypadkach, popełniają samobójstwa, topią się w Wiśle, dostają zawałów, różnych dziwnych wysypek, paraliżów i co tam jeszcze

Sraczke naiwyzej moga dostac.
        Czy na kaca chorowac.
        • ostrygojadek Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 15.11.11, 21:51
          Polską armię można zamknąć na jednym stadionie i jeszcze zostaną wolne miejsca. Więc nie o polską armię chodzi, tylko o Rosję. Upadające mocarstwa tak już niestety mają, że często wdają się w niepotrzebne i bezsensowne wojny, zanim zdechną. Tak może być też w przypadku Rosji.
    • spiskowa.historia.dziejow Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 15.11.11, 20:46
      Rosja prowadziła przecież manewry wspólnie z Białorusią, podczas których ćwiczyła desant na polskie wybrzeże.
      A co mielićwiczyć desant na morskie wybrzeże Watykanu?
      • ostrygojadek Re: Kiedy Rosja napadnie na Polskę? 15.11.11, 21:57
        1. Dla wszystkich jest oczywiste, że USA nie mają nic przeciwko temu, że Rosja jest obecnie jedynym krajem, który je może realnie zniszczyć.
        2. Dla wszystkich jest oczywiste, że tarcza antyrakietowa jest wymierzona przeciwko Iranowi i nawet jak Iran nie będzie miał ani jednej rakiety z głowicą atomową, to też to będzie oczywiste.
        3. Dla wszystkich jest oczywiste, że Rosja nie ma nic przeciwko temu, że jej arsenał jądrowy w ciągu kilku lat może zostać unieszkodliwiony.
        4. Dla wszystkich jest oczywiste, że w tych rosyjsko - białoruskich manewrach chodzilo o desant na plaże niemieckie, a nie polskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka