Dodaj do ulubionych

Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże

11.11.11, 10:27
Jedyne co się aktualnie szybko rozwija to PIGSy. Z PIGS zrobił się PIIGS (doszła Italia) a teraz wygląda na to, że wkrótce będzie PFIIGS. Bezkarne i rozochocone tą bezkarnością agencje ratingowe wzięły się wczoraj za Francję. Na razie na żarty, czyli "przez pomyłkę" dały pierwsze strzały ostrzegawcze, nic jednak nie wskazuje na to, że na tej szarży się skończy. Nie skończy się też na Francji, po niej z PFIIGS zrobi się PFIDIGS, jak już parę miesięcy temu pisałam
Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 10:38
      Oj , Ewa...-dostanie sie Tobie od felusia.
      • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 10:45
        Wiem, feluś zacznie tłumaczyć, że banki w trosce o wkłady klientów będą musiały przejąć obiekty realnej gospodarki. I nawet miałby rację, gdyby zamiast słowa "klienci" użył słowa "właściciele, udziałowcy" banków (funduszy etc).
        • zlotamajka Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 10:56
          wyprzedaz juz sie zaczela bo bankstery JUZ od dawna domagaja sie dobr realnych. Grecje sprzedaja na prawo i lewo. To samo z Irlandia i teraz jest kolej na Wlochy.

Co do Francji to sie jak najwyrazniej przymierzaja. Francja zamiast sie trzasc to powinna wyslac police do buir tych agencji i zrobic z nimi porzadek. To samo Niemcy, prewencynie.
          • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 11:02
            Tak wyprzedaże są już w Grecji, ale to nie Grecja jest najbardziej łakomym kąskiem.

Ani Francja ani Niemcy nie podskoczą rankingom, elity tych krajów są bardzo internacjonalistyczne i bardzo splecione z innymi.
            • ostrygojadek Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 11:49
              > Tak wyprzedaże są już w Grecji

A mogłabyś podać jakieś przykłady? Co konkretnie sprzedała Grecja i komu?
              • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 11:55
                Z choinki się urwałeś? Gazet nie czytasz i czekasz, że ktoś ci zrobi prasówkę?
                • ostrygojadek Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 12:04
                  Czytam, ale nigdzie nie znalazłem takich informacji. A skoro o tym piszesz, to znaczy, że znasz przykłady, więc je podaj. No chyba że zmyślasz...
                  • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 12:19
                    To nie wiem, jak czytasz, masz tu 3 pozycje z brzegu, więcej pracy wykonywać za ciebie nie będę:

online.wsj.com/article/SB10001424052702304906004576369572348921238.html
                    biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/516786,prywatyzacja_grecji_pod_nadzorem_ue.html
                    m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,10524360,Grecja_rusza_z_prywatyzacja__Na_poczatek_panstwowa.html

Wszystko, co się da idzie szybko pod młotek za półdarmo.

• ostrygojadek Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 12:33
                      To jest przecież prywatyzacja, a ty napisałaś, że "rynki zażądają zabezpieczeń realnych (a nie jak dotąd wirtualnych) czyli konkretnych, rzeczowych, jak np. złota, udziałów w firmach, prywatyzacji czego tylko jeszcze się da." Podaj przykład jakiejś instytucji finansowej, która zażądała takiego zabezpieczenia w Grecji czy gdziekolwiek i je otrzymała.

A tak na marginesie, podobno w ciągu kilku ostatnich lat Polska zadłużała się szybciej niż w PRL-u za rządów Gierka. Główna róznica polega na tym, że wtedy państwo za pożyczone pieniądze budowało, a teraz równolegle z pożyczaniem wyzbywa sie majątku przez prywatyzację. Dziwnych czasów doczekaliśmy.
                      • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 12:39
                        No przecież napisałam WYRAZNIE:

"rynki zażądają zabezpieczeń realnych (a nie jak dotąd wirtualnych) czyli konkretnych, rzeczowych, jak np. złota, udziałów w firmach, prywatyzacji czego tylko jeszcze się da. "

• ostrygojadek Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 12:51
                          Tak to można w nieskończoność. Poddaję się.
                          • felusiak1 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 13:38
                            poddanie się i ucieczka z magla to najrozsądniejsze wyjście.
                            • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:07
                              Magiel z tego forum robią tacy jak wy obaj. Ostrygojadek najpierw sugeruje, że nie ma w Grecji żadnej prywatyzacji, bo on o tym nic nie słyszał, później jak mu daję linki, nagle twierdzi, że to przecież prywatyzacja. Do tego trzeba psychiatry, ja się nie czuję na siłach.
                              • zlotamajka Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:09
                                Ewa, z kim polemizujesz?! Przeciez to prowokator typu pa i wojtusia. Szkoda na niego czasu.
                                • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:32
                                  zlotamajka napisała:

> Ewa, z kim polemizujesz?! Przeciez to prowokator typu pa i wojtusia. Szkoda na
                                  > niego czasu.

Masz rację, w dodatku wypiera się tego co pisze, mimo, że tekst jest u góry jak byk. Paranoja.
                                  • ostrygojadek Zadanie domowe 11.11.11, 14:39
                                    Kilka trudnych terminów dla piętnastoletniej Ewy:
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Prywatyzacja
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Komercjalizacja (na wszelki wypadek)
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Obligacja
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Instytucja_finansowa
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Bank
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Dług_publiczny
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Ekonomia
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Halucynacja
                                    Prosze się tego nauczyć na pamięć, bo będę odpytywał.
                              • ostrygojadek Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:27
                                > Ostrygojadek najpierw sugeruje, że
                                > nie ma w Grecji żadnej prywatyzacji

Nic takiego nie sugerowałem, znowu zmyślasz. W dodatku brak argumentów zastępujesz obraźliwymi wycieczkami osobistymi. Rzeczywiście poziom magla.
                                • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:31
                                  >> Tak wyprzedaże są już w Grecji

>A mogłabyś podać jakieś przykłady? Co konkretnie sprzedała Grecja i komu?

>>Z choinki się urwałeś? Gazet nie czytasz i czekasz, że ktoś ci zrobi prasówkę?

>Czytam, ale nigdzie nie znalazłem takich informacji. A skoro o tym piszesz, to znaczy, że znasz przykłady, więc je podaj. No chyba że zmyślasz...

Rozumiem, że duch święty to pisał, nie ty.
                              • ostrygojadek Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:31
                                Uprzejmie prosze po raz ostatni: podaj przykład banku lub jakiejkolwiek innej instytucji finansowej, która pożyczając państwu pieniądze zażądała zabezpieczenia w złocie albo w udziałach w jakimś przedsiębiorstwie. Przykład ma być konkretny.
                                • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:33
                                  Rżniesz głupa, albo faktycznie jesteś tak głupi, by nie wiedzieć, KTO bierze udział w prywatyzacji.
                                  • felusiak1 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:40
                                    nie ewuniu, on nie rżnie głupa. to twoja domena. to ty rżniesz głupa zawsze, od rana do wieczora i o północy.
                                    pozbycie sie akcji to nie to samo co pozyczka pod zastaw. sprzedaż akcji to nie pozyczka.
                                    nie jesteś w stanie podać przykładu udzielenia grecji pozyczki pod zastaw złota lub czegoś innego.
                                    • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:53
                                      Feluś, tak pie...sz banialuki, że powoli stracę cierpliwość i dobre maniery. Dopiero co KILKA dni temu USA, GB , Francja, a tak na prawdę i ECB chciały zażądać od Niemiec zabezpieczenie w złocie. Otworzyłam wątek na ten temat i nie myślę się powtarzać, tylko dlatego, że wy obaj nic nie rozumiecie.

Co do Grecji- w wyprzedaży majątku greckiego biorą udział nie tylko firmy/przedsiębiorstwa, ale także banki i fundusze, którym Grecy są winni pieniądze. Branie zastawu NIE musi odbywać się bezpośrednio na zasadzie - ty mi gotówkę, ja tobie zastaw. Nie, najpierw się kraj zadłuża, później ci sami, co go zadłużyli mówią - sprywatyzujcie, sprzedajcie swój majątek, by pokryć długi u nas. I jednocześnie ci wierzyciele biorą udział w prywatyzacji zarabiając w ten sposób 2 razy: raz, że kupują za grosze majątek narodowy, dwa, że ich pożyczki (procebty od nich) będą obsługiwane przez sprzedającego.

To by było na tyle, feluś na więcej nie mam cierpliwości.
                                      • felusiak1 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 15:11
                                        dużo słów mało treści, what else is new?
                                        zatem nie jesteś w stanie podać zadnego przykładu na poparcie swojej tezy poza "chceniem zażądania". a może potrafisz powiedzieć co grecja wyprzedaje bankom i funduszom? którym bankom i którym funduszom?
                                        • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 15:37
                                          Skoro nie słyszałeś, że banki i fuindusze mogą posiadać udziały w firmach, to nic nie poradzę. Skoro niew wierzysz, że nie przepuszczą okazji tanich wyprzedaży, to znaczy że masz ich za glupich.
                                          Pewnie też nie słyszałeś, że banki i fundusze mają udziały w zachodnich firmach, które teraz robią zakupy w Grecji.
                                          Pa, feluś, baw się dobrze.
                                          • felusiak1 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 22:05
                                            droga ewuniu, ja od dawna wiem że akcje przedsiębiorstwa może posiadać każdy w tym bank, rządy, fundusze itd. nie w tym jednak rzecz. napisałaś, że (cytuję) "Tak wyprzedaże są już w Grecji" i że rynki zażądaję tzw. collateral czyli zastawu.
                                            Nigdie do tej pory nie znalazłem aby udzielono PIIGSom pożyczki pod zastaw a ty nie jesteś w stanie takiego przykładu przytoczyć mimo usilnych i kurtuazyjnych próśb.
                                            Przejmowanie akcji przedsiebiorstwa od państwa nie jest pożyczką i nie ma collateral. to nie podlega zwrotowi.
                                            • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 23:14
                                              Nie wciskaj mi czegoś, co w tej formie nie powiedziałam. Wyraziłam się poście powyżej JASNO, o co chodzi w przypadku Grecji i jak to się robi. Przeczytaj kilka razy może zrozumiesz, ja nie myślę się po raz kolejny powtarzać. Bijesz pianę, albo nie rozumiesz prostych tekstów.
                                              Tak czy inaczej - za długo daję się w to wciągać, to moja wina..
                                              • felusiak1 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 23:58
                                                wyraziłaś się jasno z tym, ze nie pamiętasz co wyraziłaś:
                                                ewa: zażądają zabezpieczeń realnych (a nie jak dotąd wirtualnych) czyli konkretnych, rzeczowych, jak np. złota, udziałów w firmach, prywatyzacji czego tylko jeszcze się da.
                                                mańka: wyprzedaz juz sie zaczela bo bankstery JUZ od dawna domagaja sie dobr realnych.
                                                ewa: Tak wyprzedaże są już w Grecji
                                  • ostrygojadek Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:41
                                    Ale ja się nie pytam, kto bierze udział w prywatyzacji, tylko uprzejmie cię prosze o konkretne przykłady.
                                • zlotamajka Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 14:58
                                  Konkretnym przykladem jest to jak trojka KAZALA Grecji sprzedac panstwowego dostawce pradu i podyktowala ceny ktore byly ULAMKIEM WARTOSCI FIRMY A KTORE NIE BYLY DO NEGOCJACI. To na tyle.
                                  • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 15:04
                                    Naturalnie, Trojka z pomocą banków opracowała konkretny plan prywatyzacyjny, sprzedawane będzie wszystko, co ma jakąkolwiek wartość. W prywatyzacji biorą rzecz jasna również udział banki i fundusze inwestycyjne, czyli po części wierzyciele Grecji.
                                    • felusiak1 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 15:14
                                      powiedz mi ewa jak to sie dzieje, że kiedy ja piszę o czymś ty natychmiast żądasz linków a kiedy mańka pisze to jest to niepodważalny fakt? poproś mankę o link do tej wyprzedaży.
                                      • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 15:32
                                        Podawałam linki i Majka też, to nie pomaga. Za parę dni znów- podaj linki.
                                        • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 15:34
                                          Feluś ja kończę to bicie piany. Niech ci będzie, że Grecja nie prywatyzuje pod naciskiem wierzycieli i z ich udziałem, co mi to przeszkadza, że ty pleciesz koszałki opałki?
                                          • ostrygojadek Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 15:59
                                            On z toba nie polemizuje (ja zresztą też nie), a twój problem polega na tym, że nie potrafisz podać konkretnych przykładów na poparcie tych swoich przepowiedni.
                                          • felusiak1 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 21:39
                                            efka napisała: Niech ci będzie, że Grecja nie prywatyzuje pod naciskiem wierzycieli i z ich udziałem

ewuniu, zauważ, że ja nie wyraziłem swojego zdania na temat prywatyzowania. pragnę jedynie abyś przedstawiła coś na potwierdzenie tego co napisałeś.
                                            ps. nie zarzuciłem ci też ani kłamstwa ani propagandy
                                            staram sie jak moge..
                                            • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 23:10
                                              Feluś, myślenie modelowe, abstrakcyjne, przedstawiające zależności systemowe jest ci z gruntu , jak widać, obce. Ty musisz wiedzieć konkretnie, jak chłop na zagonie, który bank, fundusz, ile zyskał na prywatyzacji Grecji. Ale rzecz w tym, że bez myślenia modelowego nie ujedziesz i niczego nie zrozumiesz, a to dlatego, że (współ)właścicielami wielu firm zachodnich są fundusze inwestycyjne, udziałowcami są banki, private equity etc. Czyli, jeśli firma X kupuje w Grecji firmę Y, to często oznacza to, że w praktyce kupił ją jakiś fundusz, lub jakiś bank (przynajmniej po części). Splot wzajemnych dependecji jest bardzo duży i trudny często do jednoznacznego rozwikłania.

Poniżej masz listę zakupów, czyli szabrowanai Grecji w ostatnich 2 latach (zapewne bardzo niepełną) , sam sobie rozszyfrowuj, kto za kim stoi, może ci się uda:

www.investitions.de/Investitionen/privatisierung-griechenland/privatisierung-griechenland.html
                                              • felusiak1 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 23:55
                                                ewa przyznam, że wstydzę się za ciebie. wiesz o co chodzi. wiesz, że napisałaś z głowy nie mając żadnych faktów. ot tak domyslasz się i próbujesz zawiązywać supełki. problem w tym, że ty musisz mieć rację. nie jesteś w stanie przyznać się do błedu. prawdziwa lewica.
                                                • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 12.11.11, 02:02
                                                  OK, udowodnij mi, że to ty masz rację z konkretnymi LINKAMI i PRZYŁADAMI . Cierpliwie poczekam.
                                                  • igor_uk Wyprzedaz Grecji rozpoczela sie dawno. 12.11.11, 02:15

Greece starts putting island land up for sale to save economy
                                                  • felusiak1 Re: Wyprzedaz Grecji rozpoczela sie dawno. 12.11.11, 05:30
                                                    igor przeczytaj sam koniec tego artykułu. tytuł nie pasuje do treści.
                                                  • igor_uk Re: Wyprzedaz Grecji rozpoczela sie dawno. 12.11.11, 09:33
                                                    felus,a wiesz ze przeczytalem calosc i wlasnie ze wzgledu na to co wiemy dzis,uwazam to sprostowanie za mydlenie oczy.
                                                    przeczytaj TO ,to moze wtedy zrozumiesz o co mnie chodzi.
                                                  • felusiak1 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 12.11.11, 05:27
                                                    ewuniu, ja nie propaguję żadnej tezy wobec czego w czym miałbym mieć rację?
                                                    wszystko o co proszę to potwierdzenie, że to co zapodajesz ma miejsce w rzeczywistości i że nie są to twoje domysły lub przypuszczenia. powiem wiecej, ty rzeczywiście możesz mieć rację i ja ją uznam zaraz po tym jak podasz linki.
    • wojciech.2345 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 11:01
      Zaczynam oszczędzać w kopiejkach.
      Nie będę głodował następnej zimy.

Za wszystkie kopiejki kupię kartofle na zimę.
      A jak dobrze pójdzie to i na kapustę starczy.
      • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 11:09
        Kapusty nie musisz kupować, masz ją w głowie.
        • wojciech.2345 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 11:13
          eva15 napisała:
          > Kapusty nie musisz kupować, masz ją w głowie.
          -------------------------------------
          Myślisz Kapitałem Marksa.
          To się nie nadaje dzisiaj do jakichkolwiek analiz ekonomicznych.

Zawsze będziesz myślała siermiężnie.
          • eva15 Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 11:44
            Kapusta w całej krasie.
      • br0fl0vski Re: Błyskawiczny rozwój PIGSów, idą wyprzedaże 11.11.11, 15:50
        kopiejek nie bedzie w obiegu , bedzie CC czyli carbon credit.
        ludzie duzo madrzejsi i uczciwsi od ciebie ustala jak duze dostaniesz togo CC miesiecznie. wirtualnie ma sie rozumiec do chipa najpierw na karcie a pozniej jak sie do tego przyzwyczajisz to pod skora. bedzie jak z komorkowym telefonem , credyt przepada pod koniec miesiaca i dostajesz nowy. nie bedziesz musial oszczedzc bo nie bedzie czego odkladac. bedzziesz zachowywal sie bardzo poprwnie bo mogaa ci ten credit odciac. nie przejmuj sie tym w koncu dostaniesz chipa w mozg . wtedy wszystko pedzie piekne
        • igor_uk Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 17:31
          Ewa napisala:"Z PIGS zrobił się PIIGS (doszła Italia) ".

Ha,ha,ha,nikt nie zwrocil uwge (a moze nikt nie wie),ze Italia nie mogla "dolaczyc sie" do tego,w czym jest od samego poczatku .PIGS (Portugal,Italy,Greece ,Spain) od 2008 roku jest bardzo dobrze znanym skrotem. Moze Ewa o tym zapomniala,a moze dokonala prowokacji,zeby sprawdzic,co wiedza bystrzaki.Jak okazuje sie - wiele nie wiedza.
          • eva15 Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 18:15
            Nie, Igor, skrót powstał w 2009 r. gdy kryzys najpierw zaatakował Portugalię, Irlandię, Grecję i Spain, czyli Hiszpanię.

www.wirtschaftsblatt.at/home/boerse/investor/ein-pig-kommt-selten-allein-409076/index.do

Italia dołączyła do tego towarzystwa pźniej i dlatego teraz jest PIIGS
            • mara571 Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 18:47
              radze wam dolaczyc do skrotu jeszcze B dla Belgii.
            • igor_uk Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 19:13
              Ewa,wybacz,ale pozostaje sie przy swoim.Te "swinki" w pierwszy raz okazali sie w "The Sunday Times" i wlasnie literka "I" dotyczyla Italii. Tu mozesz zobaczyc.

I na tym proponuje zakonczyc bezsensowna dyskusje.Bo napewno mnie nie chodzilo o to,zeby klocic sie z toba.Raczej chcialem ponabijac sie z bystrzakow.

p.s. Bardziej dla mnie sa wiarygodne zrodla anglojezyczne w tym temacie,poniewaz wlasnie tam powstal ten skrot.
              • mara571 Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 19:21
                termin jest duzo, duuzo starszy. Zajrzyj do cioci wiki.
                • igor_uk Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 19:34
                  Nu z wiki wynika,ze Francuzi "swinkam" nazwali Portugalie,Wlochy,Grecje i Hisanie juz w 1997 roku.
              • eva15 Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 19:47
                Igor, Irlandia wpadła w kryzys dużo wcześniej niż Iltalia, tyle fakty.
                • igor_uk Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 19:48
                  Ewa,nie chodzilo o kryzys,a tylko o dyscypline budzetowa.Irlandia wtedy stawiala sie wszystkim za wzor.
                  • ostrygojadek Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 19:56
                    Igrze, nie musisz się tłumaczyć, na tym forum każdy jest wszystkonajlepiejwiedzący, ty też (ex definitione).
                    • igor_uk Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 20:08
                      A kto to jest Igrze?
                • zlotamajka Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 19:59
                  Ewa nawet w Twoim linku sa dwa II czyli PIIGS.
                  • eva15 Re: Wspaniala prowokacja! 11.11.11, 22:52
                    Nie przeczytałaś uważnie - z PIGSu zrobił się PIIGS. My z Igorem dyskutujemy, kto się krył pod pierwotnym pojęciem PIGS - Irlandia czy Italia. Igor twierdzi, że od początku była to Italia, możliwe, że tak było w GB ale w Niemczech w vpierwotnym PIGSie, za "I" służyła Irlandia, gdy doszła Italia zrobił się PIIGS. W sumie spór jest mało ważny.
    • al-kochol-8 ta zabawa skonczy sie dopiero wtedy gdy 12.11.11, 06:02
      Niemcy zawiaza unie z Rosja, niejako z braku laku.

Poprzednio tylko durnota Adolfa uchronila swiat przed ta unia made in hell.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka