Dodaj do ulubionych

Na ratunek Bat'ce ?

24.11.11, 09:05
Wlasciwie, sadzilem ze Kreml odstrzeli Bat'ke.
A tu siurpryz!

Zanosi sie, ze wzrosna dostawy ropy na Bialorus, co jest dla Lukaszenki "byc, albo nie byc", bo ruska ropa sluzy do dalszego handlu i wszyscy o tym wiedza.
Zamiast dac kolchoznikowi "strzal laski", Moskwa w nagrode za przystapienie do unii celnej, podlacza go do kroplowki.
To nie jest bagatelna informacja, bo oznacza przedluzenie status quo o dalsze lata i jasno pokazuje intencje Moskwy - kupowanie satelitow, zamiast okupacji.
A wiec, nie Murawiew-Wieszatiel, lecz Wowa - kurkowy !
Obserwuj wątek
    • romrus Re: Na ratunek Bat'ce ? 24.11.11, 09:28
      borrka napisał:
      > Wlasciwie, sadzilem ze Kreml odstrzeli Bat'ke.
      > A tu siurpryz!

Nie tylko ty tak sadzilesz.
      567 000 euro polskich podatnikow poszli na psy:-)
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,130945390,130945390,Jak_Polska_eksportuje_demokracje.html
    • wojciech.2345 Re: Na ratunek Bat'ce ? 24.11.11, 09:35
      No cóż? Zostało podtrzymane dryfowanie Białorusi.
      Przypomina to czas 1981-89 w Polsce.
      Koniec będzie podobny.

Pozostaje tylko pytanie - kiedy to się skończy?
      Szkoda mi Białorusinów.
    • mara571 to zalezy 24.11.11, 10:05
      jesli Bialorus produkty przerobu bedzie mogla sprzedac za walute, to pewnie tak.
      Ale jesli wyprodukowana benzyna musi byc wyeskportowana do Rosji to juz nie.
      Cos juz pisano o problemach w zaopatrzenie w benzyne i diesel w Rosji spowodowanych malymi mocami przerobowymi rosyjskich rafinerii. W stosunuku do potrzeb oczywiscie...
      • borrka Podstawa sukcesow gospodarczych Bat'ki... 24.11.11, 10:17
        Ktorymi czasem tak zachwyca sie forumowy komsomol, ZAWSZE byl wylacznie reeksport ropy i produktow petrochemicznych.
        Ruskich to ogolnie wkurzalo, bo to jednak przekret oczywisty, ale widac uwazali, ze sie kalkuluje.
        Politycznie.

Bialorus, to zamrazarka.
        Bat'ka juz nie aspiruje do roli cara Matuszki ZBiR-owej, ale jest dosc samodzielny wobec Rosji.
        I tak ciagnie sie to latami.
        Faktycznie, ja Wojtek pisze, zal straconych lat sympatycznego i pracowitego Narodu.
        • przyjacielameryki Re: Podstawa sukcesow gospodarczych Bat'ki... 24.11.11, 10:38
          I na razie niech tak będzie. Białoruś i Białorusini obecnie nie są przygotowani na radykalne reformy, ewentualne zbliżenie z UE. Może to i dobrze, że Rosja ropą podtrzymuje Białoruś przy życiu. Zadanie Polski i całej UE to pomaganie opozycji, to wspieranie młodzieży w jej edukacji, to przesyłanie prawdziwych informacji o Białorusi. Działania powinny być długofalowe i skierowane do młodych którzy w końcu na pewno wybiorą Europę bo jest po prostu atrakcyjna a przykład sukcesu Polski w UE będzie najlepszym bodzcem i motywacją za Europą a nie skorumpowaną Rosją dla Białorusinów. Wydaje mi się, że w końcu dojdzie tam do całkowicie wolnych wyborów a społeczeństwo za te 8-10 lat może opowiedzieć się za UE i żadne rury gazowe czy ropa nie powstrzymają tego trendu. Ten proces już dzisiaj ma miejsce!!
          • borrka Jestem wysokiego mniemania o Bialorusinach, 24.11.11, 10:45
            Ale to nie rewolucjonisci.
            Raczej flegmatycy i wybiora opcje Im blizsza.
            Jesli rozwoj Rosji pojdzie w jakims pozytywnym kierunku (szeroko rozumianym), nie wykluczam bardzo bliskich zwiazkow obu krajow .
            W wypadku Ukrainy, jest to raczej malo prawdopodobne.
            A na Bialorusi mozliwe.
            • mara571 Re: Jestem wysokiego mniemania o Bialorusinach, 24.11.11, 10:57
              stawiam na wstapienie Bialorusi do Federacji Rosyjskiej.
              Ale najpierw oligarchowie wskazani przez Putina przejma bialoruskie firmy.
              Oczywiscie te atrakcyjne...
              • eva15 Re: Jestem wysokiego mniemania o Bialorusinach, 24.11.11, 11:03
                I tak to oligarchowie rosyjscy wypałują oligarchów unijnych, straszne, jakim prawem?
                • wojciech.2345 Re: Jestem wysokiego mniemania o Bialorusinach, 24.11.11, 11:06
                  eva15 napisała:
                  > I tak to oligarchowie rosyjscy wypałują oligarchów unijnych, straszne, jakim prawem?
                  -------------------
                  Jeden taki rosyjski oligarcha "wypałował" Łotwę na 1% PKB.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,130971119,130971723,Re_Wowa_Antonow_i_Mundek_Baran_.html
                  • eva15 Re: Jestem wysokiego mniemania o Bialorusinach, 24.11.11, 11:09
                    Widocznie uczył się na Zachodzie bankowości i szybko zrozumiał, na czym polega ten system.
                • mara571 Re: Jestem wysokiego mniemania o Bialorusinach, 24.11.11, 11:16
                  szybko reagujesz Evciu. Dostajesz juz na smartfona powiadomienia o postach, gdzie zostalo uzyte nazwisko Putin?
                  • eva15 Re: Jestem wysokiego mniemania o Bialorusinach, 24.11.11, 11:20
                    Bystra jesteś i niezawodna jako tropicielka putinowskich machinacji.
                    • eva15 Prywatyzacja rosyjska a unijna na Białorusi 24.11.11, 11:22
                      Ale może by tak na temat? Czemu niby prywatyzacja rosyjska miałaby być gorsza iod unijnej na Białorusi? Dla Białorusinów z dwojga złego przejęcie przedsiębiorstw przez kapitał rosyjski jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż przejęcie przez kapitał unijny.
                      • wojciech.2345 Re: Prywatyzacja rosyjska a unijna na Białorusi 24.11.11, 11:26
                        eva15 napisała:
                        > Ale może by tak na temat? Czemu niby prywatyzacja rosyjska miałaby być gorsza iod unijnej na Białorusi?
                        ------------------
                        Bo te firmy przejęte przez Rosję są przejmowane głównie z powodów politycznych.

One umrą lub będą wegetowały.
                        • eva15 Re: Prywatyzacja rosyjska a unijna na Białorusi 24.11.11, 11:27
                          Głupoty wypisujesz
                          • wojciech.2345 Re: Prywatyzacja rosyjska a unijna na Białorusi 24.11.11, 11:31
                            eva15 napisała:
                            > Głupoty wypisujesz
                            -----------------------
                            I tak Kreml będzie musiał spasować na Białorusi i Ukrainie.

No i śmieszna jest ta zabawa w biznes w wykonaniu Rosji.
                      • mara571 nie bylabym tego taka pewna 24.11.11, 11:29
                        czy lepszym jak przyklad rosyjskiego bankiera na Litwie wskazuje.
                        Cieszy mnie natomiast potwierdzenie poglosek, ze bialoruskie firmy beda prywatyzowanie, niezaleznie od tego czy Bialorusini tego chca czy nie.
                        Pierwszy bank bialoruski przejety przez Rosjan zaczal od zwolnien. Na poczatek ca 10% personeli.
                        • eva15 Komiczna logika dotycząca przekrętów 24.11.11, 11:34
                          mara571 napisała:

> czy lepszym jak przyklad rosyjskiego bankiera na Litwie wskazuje.

To na prawdę komiczna logika, podniecasz się wyprowadzeniem paru milionów na Litwie, bo zrobił to Rosjanin, a nie rusza cię wyprowadzanie przez banki SETEK miliardów euro podatników na Zachodzie, via różne "fundusze pomocowe dla PIIGSów".
                          Ja tam martewię się o to, co się dzieje TUTAJ, raz, że mnie to dotyczy, a dwa - bo ma nieporównywalnie większy wymiar.
                          • mara571 o komicznej logice to mozna mowic raczej 24.11.11, 12:39
                            w waszym przypadku.
                            Przypadek malzonkow L. nikogo z waszej strony nie poruszyl.

Twierdzisz, ze banki wyprowadzaja setki miliardow przez fundusze pomocowe.
                            Tak naprawde to podatnicy na zachodzie wykupuja obligacje PIIGSow, ktore kiedys rzady wyemitowaly. Banki, firmy ubezpieczniowe i fundusze emerytalne je wykupily, bo to byla podobno dobra i pewna lokata...
                            • eva15 Re: o komicznej logice to mozna mowic raczej 24.11.11, 12:50
                              mara571 napisała:

> w waszym przypadku.
                              > Przypadek malzonkow L. nikogo z waszej strony nie poruszyl.

Nie wiem, co cię upoważnia do mówienia do mnie per "wy", masz jakieś komunistyczne nawyki.
                              >
                              > Twierdzisz, ze banki wyprowadzaja setki miliardow przez fundusze pomocowe.
                              > Tak naprawde to podatnicy na zachodzie wykupuja obligacje PIIGSow, ktore kiedys
                              > rzady wyemitowaly. Banki, firmy ubezpieczniowe i fundusze emerytalne je wykupily, bo to byla podobno dobra i pewna lokata...

Ceną ryzyka jest oprocentowanie, które banki/ubezpieczenia przez lata pobierały. MIMO to żądają dziś, by społeczeństwa przejęły ich ryzyko i społeczeństwa via ich rządy przejmują. To jest klasyczne wyprowadzenie kasy od społeczeństw do banków.

• eva15 Prywatyzacja po rosyjsku na Białorusi 24.11.11, 11:41
                          mara571 napisała:

> Cieszy mnie natomiast potwierdzenie poglosek, ze bialoruskie firmy beda prywaty
                          > zowanie, niezaleznie od tego czy Bialorusini tego chca czy nie.

Czemu cię to cieszy? Zyczysz Białorusinom źle?

> Pierwszy bank bialoruski przejety przez Rosjan zaczal od zwolnien. Na poczatek ca 10% personeli.

Każda prywatyzacja wiąże się ze zwolnieniami, niestety NIEzależnie od tego , kto ją robi. Ale różnica jest taka, że przynajmniej dany bank/przedsiębiorstwo etc. zostaje zachowane a nie zlikwidowane.
                          Firmy białoruskie są w stosunku do gospodarki rosyjskiej KOMPLEMENTARNE, więc nie ma powodów, by Rosjanie mieli je likwidować. Po takich czy innych redukcjach, resztę raczej dofinansują, zmodernizują i ZACHOWAJA profil ich produkcji. Zupełnie inny sens ma prywatyzacja w wykonaniu Zachodu, co świetnie widać na polskim przykładzie.

• borrka BYLY komplementarne z CCCP. 24.11.11, 11:59
                            Polskie tez byly.

Utrzymanie Bat'ki sproro Matuszke kosztuje i pytanie, jak dlugo Kreml zechce te koszty ponosic.
                            Te same, albo duzo lepsze produkty, mozna kupic za pol ceny w bratnim Kitaju.
                            W Rosji, firmy typu bialoruskiego na ogol upadly i dziwilbym sie, gdyby Kreml chcial tem bialoruski skansen na dluzsza mete utrzymywac.

Smieszne troche jest mowienie o oligarchach wykupujacych na pniu Bialorus.
                            A co TAM jest do kupienia ?
                            Ja wiem , co.
                            NIC.

To
                            • eva15 Teraz są komplementarne z Rosją 24.11.11, 12:20
                              Polska produkcja zmieniła się pod wpływem zachodniej prywatyzacji i przede wszystkim oderwała się całkowicie od rosyjskiego rynku. Białoruska nie zmieniła się i jest nadal komplementarna. Nowi rosyjscy właściciele nie będąmieć żadnej potrzeby by to zmieniać, skoro są rynki zbytu. Trzeba będzie tylko unowocześnić i dofinansować potencjał produkcyjny.
                              Problem z bratnim Kitajem i jego tanią produkcją ma także i Zachód, to żaden specyficznie rosyjski problem, czego ty, borrcia, nie rozumiesz.

> Utrzymanie Bat'ki sproro Matuszke kosztuje i pytanie, jak dlugo Kreml zechce te koszty ponosic.

Nie chce, więc między innymi dlatego chce rosyjskiej prywatyzacji na Białorusi.
                              C7zemu niby Rosja miałaby tylko dofinansowywać Białoruś a korzyści (prywatyzacjyne) miałby mieć Zachód?

Nie martw się, borrcia, upadłą białoruską gospodarką, skoro wyciąga po nią łapy od lat Zachód, to ma ona najwyraźniej tak wartość ekonomiczną jak i polityczną.
                              • borrka Tradycyjnie wypowiadasz sie Efciu... 24.11.11, 12:41
                                Na tematy, o ktorych nie masz bladego pojecia.
                                Rynek rosyjski zmienil sie dramatycznie i na dobre, i na zle.
                                Przaśne towary bialoruskie kupuje ze wzgledu na polityke i sympatie.
                                A przede wszystkim z koniecznosci - lepsze kartofle, niz NIC.
                                Nie potrzebuje ich jakoś dramatycznie, ale moze wykorzystac bialoruskie traktory i kartofle.

MOZE, moze, moze, moze...
                                Pisze tak, bys zrozumiala, ze moze, ale nie musi.

Gospodarka Matuszki staje sie rynkowa i takie numery "z dobrego serca", coraz trudniej przechodza.
                                • mara571 Borrcia 24.11.11, 12:54
                                  tam chodzi glownie o trzy firmy:
                                  Bielaruskalij ( nawozy), BiełAZ (ciezarowki) i rafinerie.
                                  Hindusi i Chinczycy, a nie Zachod chca kupowac!

wyborcza.biz/biznes/1,100896,10098675,Indie_oferuja_Bialorusi_fortune_za_potasowa_firme.html
                                  PS jest jeszcze jeden wazny bank " do wziecia"
                                  • eva15 Zachód ani myśli płacić ceny rynkowe 24.11.11, 13:00
                                    mara571 napisała:

> tam chodzi glownie o trzy firmy:
                                    > Bielaruskalij ( nawozy), BiełAZ (ciezarowki) i rafinerie.
                                    > Hindusi i Chinczycy, a nie Zachod chca kupowac!

Naturalnie, że Zahcód nie chce kupować po cenie rynkowej:

Za 6 do 7 mld dol. Indie chcą kupić jedną czwartą udziałów białoruskiego koncernu Biełaruśkali

Zachód nigdy w życiu tyle by nie zapłacił, on tyle nie zapłacił za CAŁA prywatyzację polskiej gospodarki, a co dopiero za 1/4 udziałów w jednym koncernie. Zachód wyspecjalizował się w przejmowaniu za grosze, za półdarmo, w zamian daje wszak demokrację i to powinno wystarczyć.

• mara571 Re: Zachód ani myśli płacić ceny rynkowe 24.11.11, 13:17
                                      jak przyjdzie co do czego, to rosysjki da 7 mld za 100% akcji.
                                      I bedziesz piala z zachwytu.
                                      • eva15 Re: Zachód ani myśli płacić ceny rynkowe 24.11.11, 13:21
                                        mara571 napisała:

> jak przyjdzie co do czego, to rosysjki da 7 mld za 100% akcji.
                                        > I bedziesz piala z zachwytu.

Nie jestem kogutem, więc nie pieję. Ale przyznam, że wobec tego Rosjanie dali więcej za jeden zakład przemysłowy niż Zachód za wszystkie zakłady przem. w PL.
                                • eva15 Re: Tradycyjnie wypowiadasz sie Efciu... 24.11.11, 12:55
                                  Borrcia, ty jak zwykle się wymądrzasz i znasz na wszystkim . Czytałam niedawno twoje wywody o niedawnym jeszcze hanzeatyckim charakterze Niemców, który uległ Anglosasom. Nie wiadomo co z tym bełkotem zrobić, więc zostawiłam w spokoju. Podobnie zrobię teraz, bo szkoda mi powoli czasu na przepychanki z tobą. Piszez głupstwa i wciąż próbujesz mi coś wcisnąć. Nigdzie nie twierdzę, że gosp. ros. nie jest rynkowa i że Rosjanie MUSZA kupować białoruskie produkty. Nie wiem z czym ty dyskutujesz, bo na pewno nie z moimi tezami.
                                  • borrka Znajomosc z poziomu Kaffeekränzchen... 24.11.11, 13:07
                                    Ty, Efciu nawet nie rozumiesz o co chodzi.
                                    "Hanzeatycki", znaczy bazujacy na jakosci i wzajemnym zaufaniu, a nie na jednoczacym strachu przed Störtebekerem.
                                    Na wiazaniu sie z firma na cale zycie !
                                    Taki byl jeszcze niedawno przemysl niemiecki. ale skad Ty mozesz o tym wiedziec...

A styl multies, to negacja europejskiego porzadku.

Co do Bialorusi, twierdzisz, ze gospodarka jest komplementarna z Rosja, co jest smieszne.
                                    Rosja potrzebuje nowoczesnej technologii z najwyzszej polki, a maszyny model a.d. 1950 kupuje z laski.
                                    Nie na tym polega komplementarnosc.
                                    • eva15 Głupiutkiś borrcia 24.11.11, 13:18
                                      Hansa już raz zderzyła się z globalizacją i poległa. Okrycie Ameryki i związany z tym późniejszy rozwój nowych szlaków handlowych podciął jej na tyle skrzydła, że już w XVII w. można mówić o jej zmierzchu. Motorem rozwoju gospodarki (przemysłu) Niemiec w XVIII i zwłaszcza XIX w. był protestancki etos pracy wspólny również innym narodom nordyckim w tym I ANGLOSASOM. BASTA!
                                      To Anlosasi w USA (później w GB) odeszli od tego etosu i przesiąknęli innym. Dopiero po tym, jak dobrze przesiąknęli narzucli go Europie Zach. w tym i Niemcom.

To było tyle lekcji dla madralińskich. Krótkiej lekcji, bo nie mam więcej czasu.
                                      • borrka Protestancki etos ... 24.11.11, 15:00
                                        szczegolnie silnie odbil sie na Bawarii:)

Efciu, Ty oczywiscie tego nie slyszalas, ale do dzis Niemcy okreslaja swoista uczciwosc w interesach, jako hanzeatycka.
                                        • eva15 Re: Protestancki etos ... 24.11.11, 18:59
                                          borrka napisał:

> szczegolnie silnie odbil sie na Bawarii:)

A skąd, borrcia. Bawaria to jak wiadomo samo centrum hanzeatyckiej kultury, ha, ha.

• borrka Nie lubie Bawarii i Mutter Beimler ! 24.11.11, 19:20
                                            Cywilizacja Polnocy, to twor Hanzy i Protestantow.
                                            Poludnie wydalo Adolfa i pi....go Ludwika.
              • przyjacielameryki Re: Jestem wysokiego mniemania o Bialorusinach, 24.11.11, 11:11
                mara571 napisała:

> stawiam na wstapienie Bialorusi do Federacji Rosyjskiej.
                > Ale najpierw oligarchowie wskazani przez Putina przejma bialoruskie firmy.
                > Oczywiscie te atrakcyjne...

Być może. Niemniej jednak z tego co ja wiem to chyba większość tej niezle wykształconej młodzieży białoruskiej jest obecnie mocno ukierunkowana na Europę, głównie z powodu wartości europejskich i cywilizacyjnych. Oni potrafią ocenić Rosję i UE i sam fakt niezłego życia np. w Moskwie nie przesądza o atrakcyjności Rosji wobec braku demokracji, korupcji, zaniedbań prowincji i całego otoczenia dużych miast jak Moskwa czy Petersburg. Europa daje jednak cały czas istotne bodzce i wzorce, również w tym codziennym życiu. Społeczeństwo obywatelskie uruchamia olbrzymią ilość bardzo ciekawych inicjatyw społecznych, powoduje że życie jest ciekawsze a podróżowanie po autostradach i dobrych drogach, ładnych miasteczkach, korzystanie z fajnych knajpek, najróżniejszych imprez, itd.itd. jest również atrakcyjne.
                Młodzi Białorusini już to widzą ale potrzeba chyba jeszcze sporo czasu żeby nastąpiła wymiana pokoleniowa i to oni zadecydują za 10-15 lat.
                • j-k Lukaszenka tez jest :) 24.11.11, 14:43
                  Sam Bat´ka mowi, ze: - Bialorusin - to taki Ruski, tylko ze ze znakliem jakosci :)
          • romrus Re: Podstawa sukcesow gospodarczych Bat'ki... 24.11.11, 16:02
            przyjacielameryki napisał:
            > Zadanie Polski i całej UE to pomaganie opozycji, to wspieranie młodzieży

Cala Bialorus juz wie w jaki sposob wspieracie opozicje.

Zalatwiliscie goscia na 4,5 roku, a teraz placz polskiego MSZ-u:

""Wyrok dla Alesia Bialackiego jest wyrokiem dla praw człowieka na Białorusi. Potwierdzeniem nieprzestrzegania przez obecny reżim podstawowych standardów dotyczących praw i swobód obywatelskich Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka Narodów Zjednoczonych" - napisało ministerstwo w czwartkowym oświadczeniu".
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10700457,MSZ__Polska_potepia_bezzasadny_i_surowy_wyrok_ws_.html
            Zadne to lamanie praw clowieka, lecz zwykle cwaniatstwo.
            Polski sluzby specjalny zaoszedzili 12% przekazanych pieniadzy na placeniu podatka dochodowego.

W demokraticznych panstwach za przestepstwa podatkowy ludzie tez ida za kraty jak naibardzej.
    • eva15 Murawiew-Wieszatiel przeniósł się na Zachód 24.11.11, 11:46
      Murawiew-Wieszatiel przeniósł się na Zachód, borrcia. Teraz to USA zajmują się okupowaniem satelitów i zddobywaniem nowych rynków surowców i zbytu za pomocą bombowców.
      Rosja wykryła siłę pieniędza, jako łagodny środek perswazji. No ale w tym celu trzeba mieć pieniądz, a nie długi w całym świecie.
      • de_oakville Bitwa pod Lenino, bitwa pod Putino 24.11.11, 12:36
        Jak czlowiek raz sie poparzy, to potem dlugo boi sie ognia. Jak czlowieka ugryzie pies, to potem dlugo boi sie psow, a nie koni (chyba, ze go kon kiedys kopnal). Murawiew - Wieszatiel dzialal w Polsce i to co wyprawial "bolalo" Polakow, czyli nas. I jesli nawet "przeniosl sie na Zachod" (co zreszta nie jest prawda), to to co robi, Polakow nie boli. Boli tylko tych, ktorzy maja "we krwi" walke "za wolnosc nasza i wasza". I baty zbierane przez jakichs dalekich "Haitanczykow" odczuwaja na wlasnej skorze. Natomiast ich wlasna skora jest calkowicie znieczulona na "baty" brane przez (byly) wlasny narod.
    • jorl Re: Na ratunek Bat'ce ? 24.11.11, 13:54
      borrka napisał:

> Na tematy, o ktorych nie masz bladego pojecia.

Bladego pojecia o gospodarce to Ty nie masz borrka. Napewno nie o gospodarce kapitalistycznej, takiej gdzie nie tylko sie montuje w Montowniach im. Balcerowicza a gdzie sie produkuje na podstawie wlasnych opracowan.

> Rynek rosyjski zmienil sie dramatycznie i na dobre, i na zle.
      > Przaśne towary bialoruskie kupuje ze wzgledu na polityke i sympatie.

Sam fakt ze napisales ze kupuje sie ze wzgledow nie rynkowych jest bzdura. W Rosji jest juz spory kapitalizm, ta jelzinowska prywatyzacja miala sens i juz sa jej owoce.

> A przede wszystkim z koniecznosci - lepsze kartofle, niz NIC.

W Kaliningradzie czytalem w ich gazach ze nawet bialoruscy chlopi mogliby kupowac w Oblasci pola i wlasnie np. uprawiac kartofle. Dlaczego nie?

> Nie potrzebuje ich jakoś dramatycznie, ale moze wykorzystac bialoruskie traktor
      > y i kartofle.

Jak dochody z nienowoczesnego bialoruskiegi traktora sa dobre to pies drapal ze istnieja nowoczesniejsze na Swiecie ale za to duzo drozsze i wymagajace duzego serwisu. Ja opracowywuje nowoczesne urzadzenia ale ciagle mam swiadomosc ze nie wszystko zloto co sie swieci. Na koncu musi rynek rozstrzygac i w Rosji juz w duzej mierze tak jest. Na Bialorusi jeszcze nie ale wlasnie ten Wspolny Celny Rynek Bialorus prostuje.

> Gospodarka Matuszki staje sie rynkowa i takie numery "z dobrego serca", coraz t
      > rudniej przechodza.

Dlatego wlasnie rynek poprzez Unie Celna na Bialorus wprowadza prawdziwy kapitalizm. Wlasnie po to jest.
      A jak juz beda mieli ten kapitalizm to Batko na emeryture a Bialorus bedzie czescia Federacji. Tej Rosyjskiej.

Pozdrowienia
      • przyjacielameryki Re: Na ratunek Bat'ce ? 24.11.11, 14:12
        jorl napisał:

> borrka napisał:
        >
        > > Na tematy, o ktorych nie masz bladego pojecia.
        >
        > Bladego pojecia o gospodarce to Ty nie masz borrka. Napewno nie o gospodarce ka
        > pitalistycznej, takiej gdzie nie tylko sie montuje w Montowniach im. Balcerowic
        > za a gdzie sie produkuje na podstawie wlasnych opracowan.

> Dlatego wlasnie rynek poprzez Unie Celna na Bialorus wprowadza prawdziwy kapita
        > lizm. Wlasnie po to jest.
        > A jak juz beda mieli ten kapitalizm to Batko na emeryture a Bialorus bedzie cze
        > scia Federacji. Tej Rosyjskiej.
        >
        >
        > Pozdrowienia

Cha!, cha! Skorumpowana do granic możliwości Rosja, bez dróg, bez autostrad, z walącymi się instytutami i przemysłem i z rurami politycznymi, ze spadającymi samolotami i tonącymi statkami, błagająca UE o nowe technologie i marząca o "montowniach im. Balcerowicza" ma uczyć kapitalizmu Białoruś. Masz dobre poczucie humoru.
        Jak tam sowchoz inżynierze, ten im. Wł. Lenina pod Uralem? Sprywatyzowany??? Cha!, cha!

Ps. Młodzi wykształceni ludzie na Białorusi nigdy nie zaakceptują wchłonięcia Białorusi przez Rosję. Wolą cywilizację i demokrację.
      • walter622 Re: Na ratunek Bat'ce ? 24.11.11, 14:32
        jorl napisał:

> W Kaliningradzie czytalem w ich gazach ze nawet bialoruscy chlopi mogliby kupow
        > ac w Oblasci pola i wlasnie np. uprawiac kartofle. Dlaczego nie?

Nie tylko w Kaliningradzkiej Obł. i nie tylko białoruscy chłopi.
        Obecnie realizowany program uzależnienia się Rosji od importu żywności przewiduje możliwość zawierania wieloletnich umów dzierżawy przez wszystkich zainteresowanych prowadzeniem w Rosji tej działalności gospodarczej ( mają spore ilości ziemi uprawnej
        niezagospodarowanej), przy tym uzyskania dość istotnych ulg podatkowych oraz preferencyjnych kredytów na prowadzenie takiej działalności ( w tym celu znacznie uproszczono w tym roku system kredytowania).

> Jak dochody z nienowoczesnego bialoruskiegi traktora sa dobre to pies drapal ze
        > istnieja nowoczesniejsze na Swiecie ale za to duzo drozsze i wymagajace duzego
        > serwisu.

Pisząc na temat białoruskich traktorów prawdopodobnie natychmiast zostanę okrzyknięty "komsomolcem" , "wańką" i "obrońcą Łukaszenki" - normalka. Mówiąc o tych traktorach trzeba stwierdzić, że mają szereg istotnych zalet.
        1. w porównaniu z zachodnią ofertą są względnie tanie:
        2. jak na panujące ekstremalne warunki eksploatacji są w miarę niezawodne;
        3. z uwagi na swój "technologiczny prymitywizm" uszkodzenie można naprawić
        praktycznie w najbardziej niesprzyjających warunkach;
        4. zachodnie traktory, z uwagi na swoją "technologiczną doskonałość", mogą być remontowane wyłącznie w specjalistycznych stacjach serwisowych, których jest niewiele.
        Tak więc taki uszkodzony traktor, by wymienić jakiś uszkodzony detal, czasem trzeba
        wozić na kilkaset, jeżeli nie tysiące kilometrów.

Tak więc kolejny - raz zwykła pogarda ( wiadomo - "białoruskie badziewie") i brak elementarnej wiedzy.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
        Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
    • br0fl0vski serce rosnie patrzac na nadchodzace zmiany 24.11.11, 14:20
      Powoli zaczna zaciskac pentle na szyjach chamow w calym kolchozie. Pozostanie wtedy juz tylko ucieczka w brandzlowanie sie Rosja.

• mara571 Re: serce rosnie patrzac na nadchodzace zmiany 24.11.11, 20:12
        co to jest:
        ucieczka w brandzlowanie sie Rosja?
        • br0fl0vski Re: serce rosnie patrzac na nadchodzace zmiany 24.11.11, 21:33
          w nature ludzka jest wbudowany mechanizm ociekania od trudnej rzeczywistosci i zajmowania sie fikcja. taka role ( ucieczki w fikcja) spelniaja niekonczace sie dyskusje o Rosji bedace intelektualna masturbacja. nic to nie poprawia ale czyni rzeczywistosc mniej bolesna.

• przyjacielameryki Re: serce rosnie patrzac na nadchodzace zmiany 25.11.11, 12:48
            br0fl0vski napisał:

> w nature ludzka jest wbudowany mechanizm ociekania od trudnej rzeczywistosci i
            > zajmowania sie fikcja. taka role ( ucieczki w fikcja) spelniaja niekonczace sie
            > dyskusje o Rosji bedace intelektualna masturbacja. nic to nie poprawia ale cz
            > yni rzeczywistosc mniej bolesna.

Masz rację, tematy rosyjskie dominują tu na FŚ. Nie jesteś chyba zbyt dobrze zorientowany ale w naszej części świata toczy się intensywna gra z Rosja w roli głównej a kryzys finansowy UE i USA na pewno wzmaga tę aktywność. Rosja z pewnością będzie chciała coś ugrać na tym kryzysie i musimy przyglądać się jej działaniom i podejmować własne(cała UE), w szczególności w zakresie bezpieczeństwa energetycznego Europy(gaz, ropa prąd), zmniejszenia zależności energetycznej Europy od dostaw rosyjskich. Można się spodziewać również prób przejmowania przez Rosję takich państw jak Białoruś czy Ukraina a na to w żadnym wypadku nie zgodzi się UE.
            Gra jest dosyć ciekawa i za 5-6 lat wiele się rozstrzygnie a polskie łupki o ile okażą się realne mogą w sposób zasadniczy zmienić układ energetyczny w Europie.

• br0fl0vski Re: serce rosnie patrzac na nadchodzace zmiany 25.11.11, 14:08
              to co piszesz jest klasyka. Z jednej strony Rosja to kraj tak do tylu nie mogacy zyc bez zachodu ze zasluguje tylko na pogarde , z drugiej nie mozna zyc bez niej. i w tym samym czasie gdy wy to odstawiasie ten ruski brandzel w tejze samej doskonalej europie paru cwanych sk...... za pomaca kawalka papieru bedzie was okrdac. musisz zaczac patrzec na to co bezposrednio ciebe dotyka. Jak wprowadza zatwierdzanie narodowych budzetow w UE to wszystkie kraje utaca niezaleznosc to to sie nie konczy tylko na tyl. Paru ludzi bedzie za pomoca papieru decydowac ile ci zostanie na zarcie , leczenie , edukacje, drogi itp. i zamiast o tym bawicie sie w jakas szalona gre.
              odnosnie lupkow to nie sa one ani twoje ani wojtka ani moje. naleza do tych co je kopia. tobie przyjdzie zaplacic za koszty. jak wierzysz ze cos bedzie taniej to tylko przyjzyj sie cenom. one nie ida w dol. z carbon credyt beda szly jeszcze szybciej w gore
    • jorl Re: Na ratunek Bat'ce ? 24.11.11, 14:24
      mara571 napisała:

> tam chodzi glownie o trzy firmy:
      > Bielaruskalij ( nawozy), BiełAZ (ciezarowki) i rafinerie.
      > Hindusi i Chinczycy, a nie Zachod chca kupowac!
      >

Rafinerie i zaklady potasowe/nawozow sztucznych to na Bialorusi zadnego sensu juz nie maja. Przynosily ogromne dochody jak Bialorus miala tania rope i gaz bo to sa surowce do nich. Od niedawna Bialorus dostaje rope i gaz od Rosji tanio ale tylko na wlasny rynek. Poprzednio mogla z tanich surowcow towary na export na Zachod produkowac i wtedy miala duze dochody. To jak Mozejki i niedlugo polskie rafinerie czy fabryki nawozow.
      I tak jak Mozejki te bialoruskie raf/fabryki naw. teraz usiluje sie na gwalt sprzedac udajac z przeszlosci jakie sa cenne. Jesli sie podaje jak jakies Indie czy Chiny chca je za miliardy kupic to jest to wierutne klamstwo a majace tylko jeden cel ten "goracy" kartofel gdzies opchnac poki czas. Nie sadze ze rosyjskie firmy sie na to dadza nabrac. Tam juz kapitalizm.
      Fabryka samochodow to co innego ale i tam jak Rosjanie kupia to najpierw powyrzuca sie duzo ludzi z roboty a tych co zostana zagoni sie do kapitalistycznej duzej i ciezkiej pracy. Bo dotad byla tam prawie komuna czyli obijanie gruch. I w ten sposob sie bialoruska gospodarke unowoczesnie. I dobrze.

Pozdrowienia

• borrka Nie martw sie , Jorl. 24.11.11, 14:37
        Moze za pol roku FAZ napisze, a ARD powie, ze tocza sie wlasnie rozmowy o zwiekszeniu dostaw ropy na Bialorus, do nawet 25 mln ton.
        I teraz pytanie za 1 euro:
        po co malemu krajowi taka ilosc ropy ?
        Pewnie do traktorow:)
        • jorl Re: Nie martw sie , Jorl. 24.11.11, 21:58
          borrka napisał:

> Moze za pol roku FAZ napisze, a ARD powie, ze tocza sie wlasnie rozmowy o zwiek
          > szeniu dostaw ropy na Bialorus, do nawet 25 mln ton.
          > I teraz pytanie za 1 euro:
          > po co malemu krajowi taka ilosc ropy ?

TV nie mam wiec co ARD poda nie bede wiedzial. FAZ czytuje czasem jak lece samolotem bo tam daja, nie we wszystkich liniach ale Air Berlin ktora najczesciej sluzbowo latam tak.

Co do ropy. W Rosji ropa exportowana jest okladana podatkiem panstwowym. Jak na Bialorusi rafinerie beda taki podatek placic dla Putina to moze beda mogly dalej pracowac. Moze. Ale to by znaczylo ze ta integracja potepuje szybciej jak by wygladalo. Czyli Bac'ka nie wiadomo czy doczeka do koncy swoje 4letniej(?) kadencji jako prezydent ale dlatego ze Bialorusi nie bedzie.

Pozdrowienia
          • przyjacielameryki Re: Nie martw sie , Jorl. 25.11.11, 12:27
            jorl napisał:

>
            > Co do ropy. W Rosji ropa exportowana jest okladana podatkiem panstwowym. Jak na
            > Bialorusi rafinerie beda taki podatek placic dla Putina to moze beda mogly dal
            > ej pracowac. Moze. Ale to by znaczylo ze ta integracja potepuje szybciej jak by
            > wygladalo. Czyli Bac'ka nie wiadomo czy doczeka do koncy swoje 4letniej(?) kad
            > encji jako prezydent ale dlatego ze Bialorusi nie bedzie.
            >
            > Pozdrowienia

Młodzi wykształceni Białorusini nigdy nie zgodzą się na aneksje Białorusi przez skorumpowaną i zacofaną Rosję. To by oznaczało, że poza Kaukazem mielibyście na Białorusi nie kończąca się walkę o niepodległość . UE również nie zaakceptuje aneksji Białorusi. Przeceniasz skuteczność szantażu i terroryzmu energetycznego Rosji i pamiętaj - mieczem walczysz od miecza giniesz!!!! Turkmenistan i Azerbejdżan już to Rosji pokazują!
            Rosja nie ma ani jednego sąsiada z którym żyła by w przyjażni i normalnej współpracy. Samym szantażem, terroryzmem i łapówkami nie wygrywa się w dłuższej perspektywie.
            Ale sytuacja ciekawa, nawet bardzo ciekawa!!
            • j-k Niezupelnie... 25.11.11, 14:39

> Rosja nie ma ani jednego sąsiada z którym żyła by w przyjażni i normalnej współ
              > pracy.

Niezupelnie.
              Rosja ma takiego sasiada. Jest nim Kazachstan. Prezydent Nazarbajew zelazna reka robi program, "kazachizacji" kraju. Z co lepszych stanowisk usuwa Rosjan (stanowia 1/3 ludnosci Kazachstanu i sa lepiej wyksztalceni od Kazachow) i stawia na co lepsze stanowiska wlasnych nieukow. Rosja nawet sie nie zajaknie w tej sprawie. Kazachstan jest zbyt duzy, energetycznie od Rosji niezalezny i Ruscy siedza cicho, gdyz Nazarbajew dobrze wie, ze moga mu nakukac.
            • romrus Re: Nie martw sie , Jorl. 25.11.11, 16:37

> Młodzi wykształceni Białorusini nigdy nie zgodzą się na aneksje Białorusi przez
              > skorumpowaną i zacofaną Rosję. To by oznaczało, że poza Kaukazem mielibyście
              > na Białorusi nie kończąca się walkę o niepodległość .

Az mi wiezyc nie chce jaka ty masz sieczke we lbie.
              Porownywac Kaukaz z Bialorusia, to jak bys porownywac Finnow i Arabow.

Finowie nia spala Helsinek nawet jak nie beda mieli zarcia, Bialorusiny nie pojda do lasu nawet jak jutro ich przymusowo dolaczyc do Rosji.
              • borrka Zarazem masz racje i nie. 25.11.11, 16:46
                Bialorusini byli najbardziej walecznymi i ofiarnymi zolnierzami (i partyzantami) Drugiej Wojny.
                A Finowie, z niebywala odwaga i skutecznoscia, odparli stalinowska agresje.
                Faktem jest, ze oba Narody lubia chyba dzialac "legalnie"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka