Dodaj do ulubionych

jakiez to krzywdy wam komuna wyrzadzila?

08.01.12, 01:19
ze Oleńka wam ran niegodna całować? nie pytam łubianek bo one truskawkami zajęte.

Pytam prawdziwych patryjotow! jak was skrzywdziła komuna żeście wyjechali na zachód?

np. to ze wam w barze Fabrycznym nie podali pierogów leniwych a ruskie lub dzielnicowy Woźnica się nie kłaniał lub inna martyrologie, coście przeżyli za traumę podczas "kacapskiej okupacji"?
Obserwuj wątek
    • extremeconcept.pl Re: jakiez to krzywdy wam komuna wyrzadzila? 08.01.12, 01:41
      W Polsce nie było komuny tylko socjalizm. Socjalizm wybudował nam szkoły mieszkania, drogi i szpitale. Zaczął nawet spłacać dług publiczny wychodząc na plus w każdym roku - do czasu kiedy władzy nie przejęła solidarność. Teraz małe porównanie do PO, które w ciągu 4 lat zrobiło 350 miliardów PLN długu - "by żyło się lepiej"... To tyle, co w ciągu 20 lat rządów "demokracji" i 1/3 obecnego salda, które wynosi ponad 910 miliardów PLN. Gdzie te wszystkie nowe drogi, szkoły i osiedla? Co? Nima? I ni bedzie? Otóż to. Najbardziej winny temu wszystkiemu jest głupi krnąbrny naród, który nie potrafi myśleć i stawiać pytań. Macie na co zasłużyliście - tylko dlaczego ja również muszę zbierać baty? Socjalizm powróci - jako jedyna droga ratunku przed klęską. Nie zda egzaminu, bo rak zepsucia i korupcji zerżnął nadwiślański kraj.
      • kamandir_vzvoda no dobra dobra 08.01.12, 01:44
        to co piszesz jest czysta prawda ale ja chce sie skopić na ,martyrologii tych skrzywdzonych - co ciągle pisza jak ZSRR nas wyzyskiwało jak komuna gnębiła.

jestem jak grupa terapeutyczna AA gdzie mogą przyjść, wypłakać i wysmarkać sie w rękaw co im na sercu leży. No chyba serce maja?
        • extremeconcept.pl Re: no dobra dobra 08.01.12, 02:00
          Oczywistym jest, że ZSRR nas wyzyskiwało. Wręcz wyssało. ZSRR zapożyczyło również większość kosztowności zalegających na terenie RP. Pożyczyło, by zabezpieczyć na wypadek kradzieży... Tak samo jak w Gruzji - widziałeś w naszym 10cio leciu aby ktoś tak "zabezpieczał" przed kradzieżą? Ruscy nas ograbili i ograbiają ponownie (gaz łupkowy). Gdyby tak nie było - socjalizm trwałby zapewne po dziś dzień i mało kto by narzekał... A medialnie rzecz ujmując Polak jest ignorantem - wystarczy poszczuć go Rosją i będzie gryzł kogo mu wskażesz - pod furią przemycając każdą ilość g..wna.
          • igor_uk Pozdrowienie od wyzyskiwacza (he,he). 08.01.12, 02:11
            Ja wyzyskiwuje Polakow po dzien dzisiejszy,w osobie mojej zony.Zmuszam ja do tego,zeby mnie karmila,prala moi skarpetki .Malo tego,zmusilem ja do tego,zeby urodzilamalych kacapkow ,ktory urosli na duzych .
            • extremeconcept.pl Re: Pozdrowienie od wyzyskiwacza (he,he). 08.01.12, 02:45
              To tak, jak w staropolskim, mądrym porzekadle narodowym - "co jest najważniejsze w waleniu od tyłu?"....
          • j-k ZSRR nie wypelnil umow Traktatu Ryskiego 1921... 09.01.12, 22:16
            extremeconcept.pl napisał:

> Oczywistym jest, że ZSRR nas wyzyskiwało. Wręcz wyssało. ZSRR zapożyczyło równi
            > eż większość kosztowności zalegających na terenie RP. Pożyczyło, by zabezpieczy
            > ć na wypadek kradzieży... Tak samo jak w Gruzji - widziałeś w naszym 10cio leci
            > u aby ktoś tak "zabezpieczał" przed kradzieżą? Ruscy nas ograbili i ograbiają p
            > onownie (gaz łupkowy). Gdyby tak nie było - socjalizm trwałby zapewne po dziś d
            > zień i mało kto by narzekał... A medialnie rzecz ujmując Polak jest ignorantem
            > - wystarczy poszczuć go Rosją i będzie gryzł kogo mu wskażesz - pod furią przem
            > ycając każdą ilość g..wna.

ZSRR nie wypelnil postanowien Traktatu Ryskiego 1921...
            I 1/3 naszych dobr kultury znajdujacych sie w Muzeach Moskwy i St. Petersburga
            a ukradzionych w Polsce pod koniec 18.go wieku...

Powinna znajdowac sie w polskich muzeach.
            • igor_uk Re: ZSRR nie wypelnil umow Traktatu Ryskiego 1921 09.01.12, 23:08
              jasiu,a dobrze znasz tekst traktata?
              • j-k Re: ZSRR nie wypelnil umow Traktatu Ryskiego 1921 10.01.12, 05:22
                igor_uk napisał:
                jasiu, a dobrze znasz tekst traktata?

Alez tak. wszelki dobra sztuki wywiezione z terytorium Polski.
                w latach 1772-1800 powinny na to terytorium wrocic :)
                • igor_uk Jasiu,jak widze nie znasz. 10.01.12, 23:07
                  jasiu,przeczytaj jeszcze raz,ale dokladnie.
        • douglasmclloyd Re: no dobra dobra 09.01.12, 23:01
          kamandir_vzvoda napisał:

> to co piszesz jest czysta prawda ale ja chce sie skopić na ,martyrologii tych [
          > b]skrzywdzonych [/b]- co ciągle pisza jak ZSRR nas wyzyskiwało jak komuna gnębi
          > ła.

Mięsa nie było, nie pamiętasz? Nawet cukierki były na kartki. Tak było wspaniale.
      • romad2447 Re: jakiez to krzywdy wam komuna wyrzadzila? 08.01.12, 06:22
        "W Polsce nie było komuny tylko socjalizm. Socjalizm wybudował nam szkoły mieszkania, drogi i szpitale "
        A czym sie Twoj socjalizm roznil od komuny,gdy 95% srodkow produkcji nalezalo do panstwa,a w wiekszosci zakladow byla komorka PZPR i jej sekretarz mial wiecej do powiedzenia niz dyrektor zakladu.
      • douglasmclloyd Re: jakiez to krzywdy wam komuna wyrzadzila? 09.01.12, 22:59

> W Polsce nie było komuny tylko socjalizm. Socjalizm wybudował nam szkoły mieszk
        > ania, drogi i szpitale. Zaczął nawet spłacać dług publiczny wychodząc na plus w
        > każdym roku - do czasu kiedy władzy nie przejęła solidarność.

Hahahaha, Jaruzel nie spłacał długów wcale, bo PRL był bankrutem.
    • romad2447 Re: jakiez to krzywdy wam komuna wyrzadzila? 08.01.12, 06:36
      A dlaczego nie ma masowej emigracji do Chin,Polnocnej Korei albo na Kube ?
      Kuba ze swym klimatem naprawde wyglada wspaniale,a tu klapa nada.
      • j-k Kuba mnie w niczym nie skrzywdzila. 08.01.12, 07:17
        romad2447 napisał:
        > Kuba ze swym klimatem naprawde wyglada wspaniale, a tu klapa nada.

Tydzien tam wytrzymalem, piekny klimat, piekne kobiety
        (sam nie korzystalem, ale co druga do wziecia za niewygorowana sume 10 US $,
        taniej, niz wszedzie w karaibskiej okolicy)
        chetnie wytrzymalbym tam i rok (Rum like "Cuba Libre", musica latina etc...
        - pod warunkiem stalego doplywu gotowki.
      • extremeconcept.pl Re: jakiez to krzywdy wam komuna wyrzadzila? 08.01.12, 13:17
        Bo statystyczny Polak nadaje się jedynie do pracy na zmywaku - co potwierdza akceptacją sytuacji we własnym kraju. Gdyby wiedział, że garów w Chinach nie zmywa się pałeczkami - zapewne byłby voom na Chiny. A propo - znajomy właśnie odbył rozmowę kwalifikacyjną w sprawie pracy w Pekinie i zapewne jecze w tym misesiącu do roboty pojedzie. Ja bym wolał Kubę, bo pogoda lepsza...
        • j-k Tez bym wolal Kube :) 09.01.12, 15:37
          poprzednik napisal:
          Ja bym wolał Kubę, bo pogoda lepsza...

Nie tylko pogoda, zwlaszcza kobiety (patrz moj post powyzej).

Tylko, ze na Kubie ni hollery, ani pracy, ani pieniedzy nie ma.
    • j-k koszty nacjonalizacji i koszty prywatyzacji 08.01.12, 07:06
      gdyz i jedno i drugie, to byla strata majatku narodowego, ktorej mozna bylo uniknac.

Ale Polska jako-tako sie z tego wywinela.

Spytaj, co komuna wyrzadzila Rosji i Rosjanom.

Bo to jest prawdziwy problem.
      Ludny kraj, eksporter zywnosci do 1914, stal sie pustym krajem i per saldo importerem zywnosci.
      • extremeconcept.pl Re: koszty nacjonalizacji i koszty prywatyzacji 08.01.12, 13:12
        Bo Rosja tak karmiła wszystkie narody przez lata (w tym Polskę), że sama położyła faję na własną produkcję. Jak się skończyły wagony towaru - chlastPlast i pobudka...
        • igor_uk Re: koszty nacjonalizacji i koszty prywatyzacji 08.01.12, 13:21

> Bo Rosja tak karmiła wszystkie narody przez lata (w tym Polskę), że sama położyła faję na własną produkcję. Jak się skończyły wagony towaru - chlastPlast i pobudka..<

Ty to na serio piszesz?
          • extremeconcept.pl Re: koszty nacjonalizacji i koszty prywatyzacji 08.01.12, 16:05
            Tak, mam informacje z pierwszej ręki - surowce przede wszystkim w stosunku zmiennym, dochodzącym nawet do 2/3 dla Matki Rosji. Za młody jestem, ale wierzę w to, co opowiada mi osoba najbliższa - zajmująca się tego towaru odprawą w owym okresie - zarówno na piśmie jak i pod stołem. Kiedyś robiono to w imię przyjaźni polsko-radzieckiej, teraz robi się to samo jeno więcej - w imię przyjaźni polsko-amerykańskiej.
        • de_oakville PRL to byl "Zloty Wiek"? 08.01.12, 13:35
          Jak tak dalej bedziecie pisac ma forum, to byc moze nastepne pokolenie w to uwierzy. Niektorzy ludzie we wszystko uwierza, co im wygodne, albo co jest "balsamem" dla ich "skolatanej duszy".
          Z tym, ze ja mam na tyle sporo lat, ze dobrze pamiatam schylek PRL-u:

- szare, brudnawe bloki
          - odpadajace tynki
          - brak domofonow ( stechlizna z piwnic, obsikane klatki schodowe)
          - kolejki po papier toaletowy
          - sklepy spozywcze tylko z puszkami z groszkiem
          - dziurawe drogi i krzywe chodniki
          - smutne twarze zabiedzonych ludzi
          - aroganckie twarze "panow wladzy" (milicjant - "pan wladza")
          - atrakcyjne "ciuchy" tylko w "Pewexach" i na bazarach
          itp. itd. (mozna wyliczac "w nieskonczonosc")

Co najwazniejsze:

Wszystko zmierzalo ku jeszcze gorszemu.
          (pytanie "Kiedy bedzie lepiej", odpowiedz "Juz bylo")

Krzywdy? Mniej cielesne, bardziej duchowe. Miedzy innymi wyrabianie poczucia nizszosci wobec "Wielkiego Brata" (propaganda) i innych krajow (wyjazdy: kraje mniej "szare" i mniej zapoznione w rozwoju).
          • kamandir_vzvoda dzieki Okaville - choc 1 zrozumiel; pytanie ;) 08.01.12, 13:38
            de_oakville napisał:

> Krzywdy? Mniej cielesne, bardziej duchowe. Miedzy innymi wyrabianie poczucia ni
            > zszosci wobec "Wielkiego Brata" (propaganda) i innych krajow (wyjazdy: kraje mn
            > iej "szare" i mniej zapoznione w rozwoju).

OK twoje krzywdy były duchowe, czyli fizyczne niczego złego nie doznałeś? dzieks
          • der-chef Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 08.01.12, 14:31
            Ale masz za mało lat aby oceniać np. 40 lat PRL-u. 10 lat to stanowczo za mało.
            • romad2447 Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 08.01.12, 15:18
              der-chef napisała:

> Ale masz za mało lat aby oceniać np. 40 lat PRL-u. 10 lat to stanowczo za mało.

Lza sie w oku kreci,jak sobie pomysle,ze na mieszkanie mialem czekac 20 lat,stare dobre czasy.
              • der-chef Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 08.01.12, 16:14
                romad2447 napisał:

> der-chef napisała:
                >
                > > Ale masz za mało lat aby oceniać np. 40 lat PRL-u. 10 lat to stanowczo za
                > mało.
                >
                > Lza sie w oku kreci,jak sobie pomysle,ze na mieszkanie mialem czekac 20 lat,sta
                > re dobre czasy.

No popatrz, ja czekałem aż dwa lata.
                • romad2447 Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 09.01.12, 03:12
                  Ej ale jestes samolub,moze bys przytoczyl srednia krajowa ?
                  Z wylaczeniem Wojska Polskiego i Milicji.
              • malkontent6 Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 08.01.12, 17:08
                romad2447 napisał:

> Lza sie w oku kreci,jak sobie pomysle,ze na mieszkanie mialem czekac 20 lat,sta
                > re dobre czasy.

Na założenie telefonu moi rodzice czekali jeszcze dłużej.
                • deutor Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 09.01.12, 23:30
                  malkontent6 napisał:

> Na założenie telefonu moi rodzice czekali jeszcze dłużej.

internetu to wogole nie chcieli podlaczyc lobuzy

niektorzy uprawiaja propagande podobna do prymitywnego choc uczciwego na dzisiejsze standardy Gomulki ktory chwalil sie iloscia wyprodukowanych telewizorow i porownywal z produkcja przedwojenna ktora z oczywistow powodow byla zerowa
                  • malkontent6 Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 10.01.12, 00:08
                    W tym samych okresie na założenie telefonu w RFN czekało się 3-4 dni.
                    • melord Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 10.01.12, 00:21
                      malkontent6 napisał:

> W tym samych okresie na założenie telefonu w RFN czekało się 3-4 dni.

hmm...w tym samym okresie w USA czekalo sie 3-4 godziny
                      w kazdym badz razie w tym samym dniu
                      • melord Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 10.01.12, 00:29
                        dlugi okres oczekiwania i brak telefonu jak sie patrzy z perspektywy czasu,mial swoje zalety
                        czlowiek nie byl tak zniewolony jak dzisiaj,teoretycznie 24 godz w pracy...na kazde zawolanie(dzwonek cell phon czy mobile jak tutaj nazywaja)
                        • j-k biedny Ty jestes :) 10.01.12, 16:47
                          melord napisał:
                          czlowiek nie byl tak zniewolony jak dzisiaj,teoretycznie 24 godz w pracy...
                          na kazde zawolanie(dzwonek cell phon czy mobile jak tutaj nazywaja)

Bo ja swoj sluzbowy zostawiam w pracy.
                          A w domu mam tylko stacjonarny, wiec moze mnie nie byc :)
                          • melord szczesliwy Ty jestes :) 10.01.12, 22:51
                            j-k napisał:

> Bo ja swoj sluzbowy zostawiam w pracy.
                            > A w domu mam tylko stacjonarny, wiec moze mnie nie byc :)

sluzbowe to juz dawno zlikwidowali,kazdy musi miec swoj
                            gdy moze kiedys bedziesz mial okazje dostac odpowiedzialna i odpowiednio platna prace
                            uslyszysz na dzien dobry,ze musisz byc dyspozycyjny
                            co to oznacza nie musze Tobie tlumaczyc,przyszlego pracodawcy lepiej nie wypytywac o szczegoly tej dyspozycyjnosci
                            znaczy to tyle,ze jestes wspolczesny niewolnik(slave),dostepny 24 godz/dobe w czasie urlopu rowniez(mnie sciagnieto kiedys z urlopu w Polsce ,pokrywajac oczywiscie wszelkie koszty)

dodam jeszcze ze teoretycznie pracuje sie 37 godz/tyg....praktycznie 50-60,sobota to prawie standard,zdaza sie rowniez niedziela....wszystko za ta sama roczna pensje
                            nawet jesli nie jest on uwazana za b.dobra, jest to sqr..two(na poczatku jest mowa wylacznie o 37 godz i dyspozycyjnosci) lecz wiele do gadania nie masz,pracujesz lub wychodzisz tymi samymi drzwiami co wszedles.

skad myslisz bieze sie narkomania wsrod mlodych,wyksztalconych na przyzwoitych stanowiskach,zarabiajacych dobre pieniadze....presja i dlugie godziny pracy sa tego powodem
                            musi byc dyspozycyjny

• j-k poki co:) 10.01.12, 23:04
                              melord napisał:
                              musi byc dyspozycyjny

rozumiem.

nam troche dalej do Chin z 1,300 mld ludzi

niz wam.
                              • melord nie oni winni 10.01.12, 23:17
                                > nam troche dalej do Chin z 1,300 mld ludzi

to system amerykanski...tam gdzie potrzeba trzech pracuje dwoch(czasami jeden)
                                w komunie gdzie potrzeba bylo dwoch do pracy,pracowalo trzech(czasami czterech)
          • extremeconcept.pl Re: PRL to byl "Zloty Wiek"? 10.01.12, 17:10
            Więc podsumujmy co mamy teraz w naszej DEMOKRACJI:

- szare, brudnawe bloki
            - odpadające tynki
            - są domofony (ale standard życia poszybował) ale nie działają
            - kolejki pod Urzędami pracy
            - kolejki w szpitalach w nadziei na przyjęcie w następnym kwartale
            - sklepy spożywcze wypełnione chemicznym gównem w ładnym opakowaniu
            - sklepy wypełnione towarem, którego nie sposób kupić nie-na-kredyt
            - dziurawe drogi i krzywe chodniki z czasów PRL
            - smutne twarze zabiedzonych ludzi z obłędem w oczach - bo wszystkiemu winny jest PiSs
            - aroganckie twarze "panów władzy" (dulski cham, świnia przy korycie, "nowobogacki", politycy)
            - atrakcyjne, używane "ciuchy" ze szmatexów, lub chińszczyzna na bazarach i w sklepach z kolorowymi metkami
            - podwyżka wieku emerytalnego
            - likwidacja świadczeń i ulg
            - podwyżki podatków
            - wielkie zagraniczne konsorcja, markety wyprowadzające kasę z naszego rynku, zatrudniające polskich roboli za płacę, za którą ledwo nie zdechną
            - obietnice, że wszystko to dlatego, by "żyło się lepiej"
            - manipulacja medialna na poziomie socjotechnik i behawioryzmu
            - kandydaci w wyborach wybierani przez media zanim jeszcze dojdzie do wyborów
            - ciche wyprzedawanie majątku RP
            - ciche zwroty "należnego" majątku Izraelowi
            - brak świadomości narodowej
            - kościoły krzewiących otuchę przy budowie nowych, wzniosłych świątyni i ich ogrodzeń
            - upadek polskiego przemysłu coby nie był konkurencją dla sąsiadów
            - eskalacja dziwnych samobójstw
            - itd itp - można wyliczać w nieskończoność.
      • kamandir_vzvoda pytam co wam nie FR wyrzadzila komuna PRLu 08.01.12, 13:37
        j-k napisał:

> gdyz i jedno i drugie, to byla strata majatku narodowego, ktorej mozna bylo uni
        > knac.
        >
        > Ale Polska jako-tako sie z tego wywinela.
        dyskusyjne

> Spytaj, co komuna wyrzadzila Rosji i Rosjanom.
        o to nie pytałem i nie pytam w tym pytaniu.
    • malkontent6 Re: jakiez to krzywdy wam komuna wyrzadzila? 08.01.12, 17:06
      Trzeba się było podcierać gazetą zamiast papierem toaletowym. Rosjanom takie niewygody nie przeszkadzały ale my już wiedzieliśmy, że można inaczej.
      • tojabogdan komunizm to miała być władza rad i elektryfikacja 08.01.12, 17:33
        a nasz socjalizm, to miał być wolny rynek warzyw i owoców oraz łatwy dostęp do papieru toaletowego. Z tym rynkiem owocowo-warzywnym jakoś sobie poradzono, puszczono na żywioł i to działało. Znałem też giganta-superkapitalistę w tej branży, który miał monopol na kapustę kiszoną(!) i zaopatrzenie w warzywa oraz owoce wszystkich szpitali, także większości restauracji w jednym z większych miast wojewódzkich. Był krezusem, leżał na forsie w peerlowskich czasach.
        Ale z tym papierem toalotowym nikt nie mógł sobie poradzić. Był to towar deficytowy i taki pozostał aż do transformacji ustrojowej.
        Dlatego "solidarność" zwyciężyła.
      • grzegorzlubomirski Przed rokiem 1939 za sanacji papieru toaletowego 10.01.12, 16:00
        uryzwalo 15% populacji. Ubikacje w mieszkaniu mialo mniej niz 12% ludzi, lazienke mniej niz 5%Lata 40, 50, 60, 70 sa blizej lat 30 i 40 niz czasom obecnym. Porownujmy od czego PRL zaczynal.

Wiekszosc Polakow lazienke w domu i papier toaletowy zobaczyla pierwszy raz w PRLu, wczasniej nie wiedzieli nawet co to jest.
        • malkontent6 Re: Przed rokiem 1939 za sanacji papieru toaletow 10.01.12, 23:52
          Porównujemy Polskę powojenną z resztą powojennej Europy.
          • grzegorzlubomirski To sobie porownaj w 1939 11.01.12, 14:29
            W samym jednym Madrycie zarejestrowanych ponad 20 tys samochodow. W Polsce w tym czasie bylo 40 tys urzadzen posiadajacych motor (wliczajac w to motory i kosiarki), Samochodw bylo 24 tysiace.

W malutkiej austrii bylo 130 tys poajzdow motorowych.
            Niemcy samej produkcji mialy 400 tys samochodow rocznie. Jeden hamburg mial 3 razy wiecej samochodow niz cala Polska.

W Polsce dorgi asfaltowe miala tylko warszawa - nascie kilometrow. Droga asfaltowa miedzy miastaami to byla utopia.

W Rzymie zarejstrowanych bylo 5 razy wiecej samochodow niz w calej Polsce.

Dodam ze PKB zaczeto stosowac dopiero w latach 70, dlatego gdy sie chce porownywac poziomy rozwoju w tamtych czasach nalezy porownywac produkcje.
            O produkcji energi nawet nie wspomne.
            • malkontent6 Re: To sobie porownaj w 1939 11.01.12, 15:00
              A teraz wytłumacz mi dlaczego przed 1989 rokiem list z USA do Polski wędrował 4 tygodnie? Po Okrągłym Stole naglę na pokonanie tej samej odległości potrzebował 7-10 dni.
              • grzegorzlubomirski Jezeli ktos broni PRLu czy jakiegos innej instytuc 11.01.12, 18:56
                z ktora czuje sie zwiazany nie znaczy to dla aprobaty wszystkiego co z nia jest zwiazane. Bardzo podobnie jest z jednostka ktora gdy uzasadnia czy broni swojego postepowania nie uwaza ze jest idealem i wzorem do nasladowania. Jezeli ktos broni publicznej sluzby zdrowia, darmowych przedszkoli, wlasnosci publicznej, rownosci spolecznej nie uzasadnia tym dzialanosci SB, ZOMO czy cenzury, gdyz nie istnieje miedzy tymi sferami zaden zwiazek.
                Nie da sie ukryc ze lata 80 az po rok 93 byly porazka, nie mozna tego powiedziec zas o calym wczesniejszym okresie. W roku 1978 polski PKB na glowe byl praktycznie rowny z hiszpanskim (ca 65 tys $) i byl to jedyny taki moment w historii. Hisotryjki jakoby Polska miala poziom Hiszapni czy Wloch w 1939 sa tak absurdalne. Wlochy byly panstwem kolonialnym z rozbudownaym przemyslem a Piemont czy ogolnie Wlochy polnocne mialy poziom najbogatszych regionow Niemiec czy Anglii. Wlochy poludniowe mialy taki poziom jak Polska. Dodam tylko ze co prawda byly zabor pruski byl najbogatsza czescia Polski lecz w Cesarstwie byl jego czescia najbedniejsza. Poznanskie jak i cala Polska w roku 1937 osiagala ledwie poziom produkcji z roku 1913. Jezeli to ma byc sukces to co powiedziec o PRLu. W 1949 produkcja w wiekszosci dziedzin przewyzszala ta z roku 1939 mimo ze w Polsce mieszkalo 23 mln ludzi a nie 35 mln jak przed wojna. W 1960 produkcja w kazdej dziedzinie przekraczala wielokrotnie (nie o 70 czy 200% ale o 500% czy 700% jak w przypadku energii). Zbudowano pierwsze asfaltowe szosy w kraju - pierwsze w historii. Zpolonizowano ziemie odzyskane. Mozna powiedziec gdyby PRL powstal w 1918 wszystkie wschodnie wojewodztwa bylyby spolonizowane w 10 lat i kwestia bialoruska czy ukrainska wogole by tam nie istniala.

Oczywiscie przyklad z listem jest glupi, mozna znalezc duzo lepsze ale prawda jest ze tak zwana III RP odzegnujac sie od PRLu jest po prostu jego kontynuacja tak jak PRL byl kontyuacja II RP tak w sferze gospodarczej (planowanie, wielkie panstwowe projekty w drugiej polowie lat 30), jedna partia poza mniejszosciami w sejmie przez ostatnie dwie kadencje II RP.
                • malkontent6 Re: Jezeli ktos broni PRLu czy jakiegos innej ins 11.01.12, 20:24
                  grzegorzlubomirski napisał:

> Zpolonizowano ziemie odzyskane. Mozna powiedziec gdyby PRL powstal w 1
                  > 918 wszystkie wschodnie wojewodztwa bylyby spolonizowane w 10 lat i kwestia bia
                  > loruska czy ukrainska wogole by tam nie istniala.

Sprytnie próbujesz bronic PRL, ale tu dałeś plamę. Spolonizowano ziemie zachodnie, bo przedtem wygoniono Niemców.

W jaki sposób mozna było spolonizować przed wojną Kresy? Wywożąc Białorusinów i Ukraińców na Syberię? A Żydów na Madagaskar?

Polska przedwojenna była krajem wielonarodowościowym, mniejszości etniczne stanowiły 30% ludności.

> Oczywiscie przyklad z listem jest glupi,

Do tej pory żadem wielbiciel PRL nie potrafił mi podac racjonalnej przyczyny tego stanu rzeczy.
    • kamandir_vzvoda czyli poszlo o papier toaletowy i brak kolorow? 09.01.12, 21:53
      wlasnie przejrzałem wasze posty (dzieki wielkie za relacje) i w sumie sa 2 no 3 punkty. Jak komuna was skrzywdziła.

1) było szaro
      2) byl problem z papierem do dupy
      no ewentualnie byl ale dyskusyjny
      3) na mieszkanie sie czekalo

Znaczy jakby było kolorowo i papieru do dupy w bród to przewrót i wielka solidarność nie bylaby potrzebna?

co do mieszkań jeśli ktoś czekał 20 lat to było i tak krócej niż teraz bo teraz splata to 30lat (io ile ma sie prace a nie wszyscy będą ja mieli) + ile osobo z pensja rzędu 2000PLn mies może sobie pozwolić na mieszkanie?
      • j-k bajki post-komucha 09.01.12, 21:58
        amandir_niewzvoda napisał:
        > 2) byl problem z papierem do dupy

byl - tak, ale to nie najwazniejsze

- na ochlap miesa czekalo sie w kolejce 2 godziny
        - na samochod (Malucha) na przydzial 10 lat
        (na wolnym rynku byl 2 raz drozszy)
        - a na mieszkanie - 20 lat.

Moze nie w Rassiji, ale w Polsze i owszem.

ciesz sie, jesli tego nie przezyles.
        tylko legitymacje partyjne byly za darmo, a nawet dawaly pewne zyski.

• kamandir_vzvoda januszku zaprzeczasz dyskutantom nie mnie 09.01.12, 22:12
          j-k napisał:

> > 2) byl problem z papierem do dupy
          >
          > byl - tak, ale to nie najwazniejsze

no widzisz a tylu biorących udział w dyskusji podkreślano, ze to był problem nic innego. Ty nie brałeś udziału czyżbyś miał dostęp do specjalnych sklepów dla ubeków?

> - na samochod (Malucha) na przydzial 10 lat
          > (na wolnym rynku byl 2 raz drozszy)
          > - a na mieszkanie - 20 lat.

a powiedz ile wtedy czekało odkładało sie na samochód w Irlandii czy Finlandii w tym samym czasie.

> tylko legitymacje partyjne byly za darmo, a nawet dawały pewne zyski.
          opowiedz o tym więcej?
          • j-k nie, podcieralam sie Trybuna Ludu. 09.01.12, 22:19
            rosyjska Pravda miala lepszy papier i nie nadawala sie do uzytku w toalecie
            (nie zartuje, sam sprawdzalem)

natomiast nadawala sie do pakowani sledzi z beczki, bo nie przeciekala.
        • deutor Re: bajki post-komucha 09.01.12, 23:49
          j-k napisał:

> - na ochlap miesa czekalo sie w kolejce 2 godziny

problemy rzeczywiscie byly ale juz w latach 80 tych

> - na samochod (Malucha) na przydzial 10 lat
          > (na wolnym rynku byl 2 raz drozszy)

na pierwszego nie przydzialowego tylko losowanego malucha czekalem niecale 2 lata
          na wolnym rynku kosztowal 2x wiecej

> - a na mieszkanie - 20 lat.

mieszkanie dostalem z zakladu pracy po 5 latach od zlozenia podania,ktore przy tej niby komuszej nedzy wykupilem w ciagu nastepnych 10 lat

moj syn absolwent SGH pracujacy za 2.5 tys zl,mieszkajacy z bezrobotna zona w naszym M-4
          nie ma szans przy obecnych cenach mieszkan kupic swojego za 40 lat!!!!!!!!!!!
          drugi po UW wyjechal do Anglii....moze temu sie uda zarobic w jakiejs syfiastej fabryce na mieszkanie w Polsce

• malkontent6 Re: bajki post-komucha 10.01.12, 00:09
            deutor napisał:

> j-k napisał:
            >
            > > - na ochlap miesa czekalo sie w kolejce 2 godziny
            >
            > problemy rzeczywiscie byly ale juz w latach 80 tych

Prawdopodobnie nie pamiętasz lat wcześniejszych.
      • malkontent6 Re: czyli poszlo o papier toaletowy i brak kolor 09.01.12, 22:02
        W PRL nie byłoby źle gdyby udało sie komunistów od władzy odsunąć.
        • kamandir_vzvoda Re: czyli poszlo o papier toaletowy i brak kolor 09.01.12, 22:06
          malkontent6 napisał:

> W PRL nie byłoby źle gdyby udało sie komunistów od władzy odsunąć.

no a kim bys ich zastąpił?
          • malkontent6 Re: czyli poszlo o papier toaletowy i brak kolor 09.01.12, 22:12
            kamandir_vzvoda napisał:

> no a kim bys ich zastąpił?

Najchetniej kimś mądrym.
            • kamandir_vzvoda Re: czyli poszlo o papier toaletowy i brak kolor 09.01.12, 22:13
              malkontent6 napisał:

> kamandir_vzvoda napisał:
              >
              > > no a kim bys ich zastąpił?
              >
              > Najchetniej kimś mądrym.

a dlaczego nikomu sie to do dzis nie udalo? bo skoro nie mozna było to po xui zmieniac?
              • malkontent6 Re: czyli poszlo o papier toaletowy i brak kolor 09.01.12, 22:16
                kamandir_vzvoda napisał:

> po xui zmieniac?

Dlaczego nie?
              • j-k alez mozna bylo... 09.01.12, 23:04
                amandir_nievzvoda napisał:
                bo skoro nie mozna było to po xui zmieniac?

alez mozna bylo.
                na xuj nie czaruj, jak goria....
                forum.gazeta.pl/forum/w,50,132172335,132226391,w_Polsze_biez_prabliema_.html
          • j-k w Polsze ? biez prabliema. 09.01.12, 22:12
            aamandir_nievzvoda napisał:
            > no a kim bys ich zastąpił?

Gdyby tylko ustal rosyjski nacisk - to na poczatek (na kilka lat) ich satelici
            ZSL-SD (Zjednoczone Stronnictwo Ludowe - Stronnictwo Demokratyczne)
            a ze z SD mialem do czynienia - to wiem, o czym pisze.

naturalnie na okres okreslony rok- dwa, trzy lata, do czasu ogloszenia wolnych wyborow.
      • ukos No takie my przepiękne Kacapy 09.01.12, 22:04
        kamandir_vzvoda napisał:

> Znaczy jakby było kolorowo i papieru do dupy w bród to przewrót
        > i wielka solidarność nie bylaby potrzebna?

A tu nas nie kochają. I nie wiadomo dlaczego.
    • ukos Gdyby mi nawet nic nie zrobiła, i tak ch... z nią 09.01.12, 22:10
      Plwam na komunę, wszystkich innych satrapów i w ogóle wszelkie ścierwo, zwłaszcza entuzjastycznych chwalców azjatyckiego niewolnictwa, rabów z wyboru.
      • kamandir_vzvoda opluwasz siebie? ajwaj 09.01.12, 22:15
        ukos napisał:

> Plwam na komunę, wszystkich innych satrapów i w ogóle wszelkie ścierwo, zwłaszc
        > za entuzjastycznych chwalców azjatyckiego niewolnictwa, rabów z wyboru.

jako kapo kolaborującym z okupantem ojczyzny to plwasz na siebie? no to masz ciężkie życie. ajwaj
        • j-k NOwy zamek Krola RP Grodno :) 09.01.12, 22:27
          amandir_nievzvoda napisał:

> jako kapo kolaborującym z okupantem ojczyzny to plwasz na siebie? no to masz c
          > iężkie życie. ajwaj

dowcip u ciebie jeszcze ciezszy.

a tu dla jasnosci obrazu:
          tkzw Nowy Zamek Krolow Rzeczpospolitej w Grodnie
          -a jest jeszcze drugi o 200 lat starszy :)
          www.garnek.pl/berblak/15006603/grodno-nowy-zamek
          • j-k a tu :Stary Zamek Krolow Polski i Litwy, Grodno :) 09.01.12, 22:32
            bylo nie bylo z czasow Jagielly :)
            kolumber.pl/photos/show/golist:136719/page:247
            • romad2447 Re: a tu :Stary Zamek Krolow Polski i Litwy, Grod 10.01.12, 11:17
              Ej komandir bolszewik,
              komuna zabrala mi to co jest w zyciu oprocz zdrowia najcenniejsze,zabrala mi moja wolnosc i jesli ktos tego nie rozumie to nie ma co z bolszewikami dyskutowac.
              • der-chef Re: a tu :Stary Zamek Krolow Polski i Litwy, Grod 10.01.12, 11:24
                romad2447 napisał:

> Ej komandir bolszewik,
                > komuna zabrala mi to co jest w zyciu oprocz zdrowia najcenniejsze,zabrala mi mo
                > ja wolnosc i jesli ktos tego nie rozumie to nie ma co z bolszewikami dyskutowac
                > .

Co to jest wolność?
                • romad2447 Re: a tu :Stary Zamek Krolow Polski i Litwy, Grod 10.01.12, 18:40
                  tu masz przyklady:wolnosc mowienia,czytania,ogladania,sluchania,podrozowania,wyboru,bogacenia sie,noszenia broni,byles zalezy od komuny pod kazdym wzgledem,szkoly,mieszkania,szpitale,praca,ludzie byli niewolnikami panstwowymi i nawet o tym nie wiedzieli.
              • mongolszuudan Re: a tu :Stary Zamek Krolow Polski i Litwy, Grod 10.01.12, 12:01
                Ile masz lat, jezeli pomnisz wolnosc przed komuna? I jaka wolnosc u ciebie zabrala komuna - chyba ta, ze miales w III Reich? W takim razie wybacz, hitlerista.
                • der-chef Re: a tu :Stary Zamek Krolow Polski i Litwy, Grod 10.01.12, 13:54
                  mongolszuudan napisał:

> Ile masz lat, jezeli pomnisz wolnosc przed komuna? I jaka wolnosc u ciebie zabr
                  > ala komuna - chyba ta, ze miales w III Reich? W takim razie wybacz, hitlerista.
                  >

A etyj razgawor k mienia?
                  • mongolszuudan Re: a tu :Stary Zamek Krolow Polski i Litwy, Grod 10.01.12, 14:25
                    Czy wiesz jak bedzie po niemecku fraza: Liaguszka prygała po bołotu (żaba skakała po bagnie)?
                    = der Ljaguschka der Boloto der Schljop, der Schljop, der Schljop
                • j-k belkot. wy wolnosci nie znaliscie 10.01.12, 16:55
                  mongolszuudan napisał:

> Ile masz lat, jezeli pomnisz wolnosc przed komuna? I jaka wolnosc u ciebie zabr
                  > ala komuna

belkoczesz. wy wolnosci nie znaliscie.
                  my ja znalismy (te przedwojenna) chocby z opowiadan dziadkow i rodzicow.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

w 1981 przewodniczacy "Solidarnosci" w jednym z warszawskich zakladow przemyslowych.
                  • mongolszuudan Re: belkot. wy wolnosci nie znaliscie 10.01.12, 19:42
                    To jest zrodlo twojej informacji babuszkiny skazki (bajki twojej babci)? A my z takich samych bajek wiemy jak wspaniale i radosnie bylo zyc przy Stalinie. A jesli komus nie tak wspaniale - to kogo obchodza jego osobiste problemy.
                    • j-k belkot. wy wolnosci nie znaliscie 10.01.12, 22:34
                      mongolszuudan napisał:

> To jest zrodlo twojej informacji babuszkiny skazki (bajki twojej babci)? A my z
                      > takich samych bajek wiemy jak wspaniale i radosnie bylo zyc przy Stalinie. A
                      > jesli komus nie tak wspaniale - to kogo obchodza jego osobiste problemy.

i rodzicow tez, nieuku.
                      roznica jest jedna.
                      ja cie z tego forum moge wykasowac.
                      ty mnie nie :)
                      chyba pomyliles adresy ?
                      • mongolszuudan Re: belkot. wy wolnosci nie znaliscie 10.01.12, 22:40
                        No wykasuj. Dla mnie temn forum sensem zycia nie jest jak dla ciebie. Wykasywaj wszystkich - potem sam sobie pisz i sam sobie odpowiadaj. Niech ciebie bedzie wiesiolo.
                        • j-k belkot. 10.01.12, 22:59
                          mongolszuudan napisał:

> No wykasuj. Dla mnie temn forum sensem zycia nie jest jak dla ciebie. Wykasywaj
                          > wszystkich - potem sam sobie pisz i sam sobie odpowiadaj. Niech ciebie bedzie
                          > wiesiolo.

belkot.
                          wykasuje tylko tych - nie przerstrzegajacych etykiety
                          goria sie stara - gdy go przyprzec do muru.

kazdy ma szanse.

Dobraj Noczi.
                  • melord Re: belkot. wy wolnosci nie znaliscie 10.01.12, 23:36
                    j-k napisał:

> my ja znalismy (te przedwojenna) chocby z opowiadan dziadkow i rodzicow.

prawde mowiac ona rowniez byla watpliwa....anarchia,zamach stanu,pierwszy w Europie oboz koncentracyjny Bereza Kartuska,zbyt ciekawie ta wolnosc nie wygladala,choc oficjalnie Polska byla wolna i niepodlegla podobnie jak dzisiaj....
                  • grzegorzlubomirski tak, straszna wolnosc jedna partia w parlamencie 11.01.12, 14:32
                    przez ostatnie dwie kadencje.
        • ukos Z domu wariatów przedwcześnie cię wypuścili? 10.01.12, 22:21
          kamandir_vzvoda napisał:

> jako kapo kolaborującym z okupantem ojczyzny to plwasz na siebie? no to masz c
          > iężkie życie. ajwaj
          >
          ??? Coś ci się we łbie pierdzieli z tej skuki za azjatycką satrapią w Polsce. Wyj sobie, skoro chcesz, ale ja ci powtarzam: ch... z tym śmierdzącym kacapskim syfem w Polsce razem z jego krasnorożym moskiewskim stupajką - oby raz na zawsze.
          • igor_uk ukos. 10.01.12, 23:06
            Nic z tego,czlowieku choremu na rozne fobii, krasnaja roza nawet ze szklanki z herbata bedzie wylazic.I wyladujesz,biedaczysko, w szpitalu psychiatrycznym,gdzie i jest twoje miejsce.Bo kazdy oszolom,to wariat.A ty jestes oszolomem i szowinistem.
            • ukos A to dobre! 10.01.12, 23:24
              igor_uk napisał:

> I wyladujesz,biedaczysko, w szpitalu psychiatrycznym,gd
              > zie i jest twoje miejsce.Bo kazdy oszolom,to wariat.A ty jestes oszolomem i szo
              > winistem.

Czyli jak potępiam reżim sowiecki, a zwłaszcza jego kolonialną implementację w Polsce, to jestem szowinistą, wariatem i powinienem wylądować w sowieckiej psychuszce dla politycznych. Dzięki za szczerość, komsomolcu, z tego (nie ze szczerości, z psychuszek) was znamy i będziemy pamiętać.
              • mongolszuudan Re: A to dobre! 10.01.12, 23:35
                A co takie sowiecka psychuszka dla politycznych? Czy cos takie kiedys w ogole bylo? A jezeli nawet bylo jakim cudem i gdzie zachowalo sie 20 lat po ZSRR i 18 lat po Sowietach. W kontrrewolucyjnej antysowieckiej dzisiejszej Rosji nic takego napewno nie ma. Moze byc zostalo sie gdzies w polskim zadupiu?
              • igor_uk A co w tym dobrego? 10.01.12, 23:45
                Jak ty sam nie wiesz co napiisales pare minut temu.Przypomniec?

"Coś ci się we łbie pierdzieli z tej skuki za azjatycką satrapią w Polsce. Wyj sobie, skoro chcesz, ale ja ci powtarzam: ch... z tym śmierdzącym kacapskim syfem w Polsce"

ukosik,to nie jest potepienie rezimu sovieckiego,a tylko slowa czlowieka chorego na rusofobie.
                A teraz siusiu i spac - utro wieczera mudrienieje.
                • ukos Nie wykręcaj kota ogonem 11.01.12, 14:45
                  igor_uk napisał:

> Jak ty sam nie wiesz co napiisales pare minut temu.Przypomniec?
                  >
                  > "Coś ci się we łbie pierdzieli z tej skuki za azjatycką satrapią w Polsce.

Jak mnie ktoś nazywa sowieckim kapo, to widać, że mu się we łbie pierdzieli.

> Wyj sobie, skoro chcesz, ale ja ci powtarzam: ch... z tym śmierdzącym kac
                  > apskim syfem
                  w Polsce"
                  >
                  > ukosik,to nie jest potepienie rezimu sovieckiego,a tylko slowa czlowieka choreg
                  > o na rusofobie.

Słowo "Kacap" nie jest synonimem Rosjanina, tylko rosyjskiego poplecznika dyktatury - tatarskiej, carskiej, sowieckiej czy jaka tam ma jeszcze ochotę się pojawić - zawsze gotowych wdeptać w ziemię "obcych" w imię nigdy nie dość wielkiej potęgi Rosji, tego nigdy nie nasyconego, nie dość ziszczonego, nie dość napasionego cudzą krwią i ziemią ideału. Takich ludzi, niestety, zawsze było i jest w Rosji bardzo wielu, prawdopodobnie nie mniejszy procent niż aktywnych zwolenników Hitlera w Niemczech. Tych właśnie nazywamy Kacapami, nie mamy i nie będziemy mieli z nimi i z ich azjatycką ideą nic wspólnego.
                  • igor_uk ukosik. 11.01.12, 20:43
                    Czyli jestes przyjacielem Rosjan?
                    • ukos W każdym razie życzę pomyślności 11.01.12, 23:33
                      igor_uk napisał:

> Czyli jestes przyjacielem Rosjan?

I niezbędnej dla jej zapewnienia wolności od wścieklizny imperialnej.
    • grzegorzlubomirski Sorry, ale jak ktos mowi ze obecnie nie jest szaro 10.01.12, 15:53
      to jest chyba daltonista.

Najbardziej szaro bylo w latach 50 i 60 (film kolorowy byl w powijakach) a w 20 i 30 to juz tylko czarno bialo. Zas wczsniej nie dosc ze czarno bialo do jeszcze niemo i ludzie sie jakos tak szybko ruszali.

Co za bzdury.

A w dodatku kto powiedzial ze szaro jest nie ladnie. Ja wole barwy szare stonowane niz tandetne jaskrawe kolory. Baltyk nie bedzie modrym adriatykiem a jeziora na mazurach nigdy nie beda podobne do jeziora badenskiego. Szara jest natura, taka uroda, zawsze tak bylo i bedzie. Mi sie akurat to podoba. Ta niby kolorowosc kopiowana z innych regionow jest wedlog mnie tylko zasmiecaniem pieknego 'szarego' krajobrazu.
      • de_oakville Re: Sorry, inna spostrzegawczosc i pamiec 11.01.12, 12:39
        Strefy "szarzyzny" oczywiscie jeszcze do dzis w Polsce wystepuja, ale jest ich bez porownania mniej niz w poznym (i nawet wczesnym) PRL-u. I systematycznie sie zmniejszaja. "Szarzyzna" w znaczeniu "smutek" jest widoczna jeszcze mniej, choc ludzie w Polsce jak wszedzie w Europie ciagle narzekaja. Szare pozostaly tylko te same szare komorki, ktore u niektorych zawieraja te sama PRL-owska "matryce myslowa", co wtedy. Z pewnoscia inny gosc forumowy, ktory ma nick "Lupo-mirski", widzi to wszystko podobnie jak ja.
        • grzegorzlubomirski Jak ktos lubi pstrokacizne i tandete, to te wyspy 11.01.12, 13:37
          kolorow, ktore pojawily sie w ostatnich 20 latach moga mu odpowiadac, ale niech swoiych chorych gustow nie narzuca innym. pozatym de gustibus, tylko chory totalitarysta lub inny kolektiwista moze chciec narzucac swoj gust i postrzeganie innym.

Dla takich egzemplarzy jak ty powinno sie zrobic kanal z reklamami przeplatanymi z koncenrtami dody lub nowymi edycjami tanca z gwiazdami tyle i tylko tyle potrzebujecie.

Najbardziej chora wersja totalitaryzmu jest nie tyle zmiana czlowieka ale nawet calej natury bo jest zbyt szara.
      • ukos Jasne, nic nie jest tak naturalne jak komuna 11.01.12, 15:05

> A w dodatku kto powiedzial ze szaro jest nie ladnie. Ja wole barwy szare stonow
        > ane niz tandetne jaskrawe kolory. Baltyk nie bedzie modrym adriatykiem a jezio
        > ra na mazurach nigdy nie beda podobne do jeziora badenskiego. Szara jest natura
        > , taka uroda, zawsze tak bylo i bedzie.

Z tą szarością to przecież całkiem wesolutko było. Najlepiej to widać w filmach Barei, tym wentylku PRL-u.
        • grzegorzlubomirski Jak by nie patrzec wedle wszelkich badan antropolo 11.01.12, 18:19
          gicznych tak zwanych ludow pierwotnych przed zaistnieniem panstwa, komuna jest stanem naturalnym czlowieka., gdzie tylko poprzez wspolprace a grupie czlowiek byl w stanie przeciwstawic sie naturze. Gdy ta zostala pokonana i nie stanowi zagrozenia nadszedl czas kanibalizmu gdzie ludzie zasoby oraz swoj sens zycia czepia z walki miedzy soba. Zasoby sa niby wynikim ubocznym tej wiecznej konkurencji, celem jest pokonanie innego, zwyciestwo (odziedziczony po germanach i rzymianach kult zwyciestwa tak pogardzany przez pierwszych chrzescijan).
          Chora sytuacja tak samo jak mentalnosc takich jak ty.
          Gladiatorzy tez mysleli ze wolnoscia jest wybor broni jaka maja walczyc, tylko do niektorych docieralo ze wolnoscia moze byc wolnosc odmowienia wyjscia na arene, ktorej nie mieli.
          • ukos Szczególnie naturalny jest tzw. gensek 11.01.12, 20:01

> komuna jest stanem naturalnym czlowieka.
            > Gdy ta zostala pokonana (...)
            > celem jest pokonanie innego, zwyciestwo
            > Chora sytuacja tak samo jak mentalnosc takich jak ty.

No, szef tej naturalnej komuny, gensek obwieszony orderami jak choinka, to dopiero sama kwintesencja natury. Podobnie jak ostateczne zwycięstwo socjalizmu, stale zapowiadane przez komunę, no przecież najnaturalniejszą na świecie.
            • grzegorzlubomirski Gensek byl wynikiem konkurencji i koncentracji 11.01.12, 23:54
              wladzy bardzo podobnie jak w kapitalizmie. Rownosci zadnej ani w ZSRR i w PRLu nie bylo. Wladza sekretarzy nad rzeczmi (wlasnosc) i ludzmi czesto byla wieksza niz ta ktora w spolecznej gospodarce rynkowej (jak chca to nazywac kraje zachodnie) posiadaja kapitalisci. Ani ZSRR i ani PRLu nie realizowaly i nawet nie probowaly realizowac idealu rownosci dlatego tez tego idalu nie kompromituja.
              A jednak byly sfery nie bedace centralne dla hierarchi wladzy, gdzie wprowadzano reguly bliskie rownosciowemu socjalizmowi i to jest najczesciej to do czego ludzie obecnie tesknia. Nie za gensekami, nie za SB, nie za cenzura.
              To co bylo wczesniej tylko w lonie partii, czy na srednim i wyzszym szczeblu wladzy czyli walka o wladze, wykanczanie sie, konkurencja stalo sie po 1989 roku udzialem kazdego czlowieka z ta roznica ze nie powizane sa z tym apanaze czy przywileje ale czesto bardzo nedzna egzystencja.

Najcenniesza rzecza zas byla wolnosc oceny swojego zycia, nie tylko niezaleznie od wladzy ale nawet przeciw niej. Oznacza to zeby moc ocenic kogos trzeba bylo go poznac. Obecnie ocena jest bardzo szybka i jednoznaczna co stawia przed kazdym jasny cel dzialania i zycia. Cel jest kolektywmy - wieksza efektywnosc. Plan gospodarczy - jak najbardziej podawany jest rokrocznie - wzrost PKB. Po co planowac wzrost produkcji stali czy wegla, wystarczy wziac cos bardziej konkretengo. Kazdy wie jezeli plan nie zostanie wykonany wszystko sie wali.
      • mara571 owszem kolor szary 11.01.12, 19:24
        szczegolnie umiejetnie stosowany w architekturze moze byc i piekny i elegancki.

Niestety szarosc PRL byla wynkiem brudu! I do tego czesto tlustego , nalozonego wieloma warstwami, "przyozdobionego " plamami rdzy.
        Do tego rynny, ktore albo ktos urwal, albo pekly zima i niekt ich nie wymienial, bo nie mozna ich bylo kupic. I to w kraju nalezacego do najwiekszych w swiecie producentow cynku.

Natura nie jest wcale szara: wystarczy nawet zima udac sie na spacer do lasu, parku, aby stwierdzic ile kolorow ma matka natura.
        Jezioro nazywa sie Bodenskie i jego kolor w niczym nie rozni sie od koloru jezior mazurskich.
        Zasadnicza roznica to zagospodarowanie brzegu: miasteczka polozone nad Jeziorem Bodenskim naleza do najpiekniejszych w Europie.

• misterpee Re: zadnej krzywdy komuna nie wyrzadzila 11.01.12, 23:59
          felisowi, jasiowi k, malkontecie. i pary innym. wyjechalio z Polaki z dobrym prowiantem i waluta.
          • romad2447 komuna wyrzadzila wielka krzywde 12.01.12, 07:39
            Fragment z Deklaracji o Niepodleglosc USA.
            "Uważamy następujące prawdy za oczywiste: że wszyscy ludzie stworzeni są równymi, że Stwórca obdarzył ich pewnymi nienaruszalnymi prawami, że w skład tych praw wchodzi prawo do życia, wolność i dążenia do szczęścia.

Że celem zabezpieczenia tych praw wyłonione zostały wśród ludzi rządy, których sprawiedliwa władza wywodzi się ze zgody rządzonych."

• grzegorzlubomirski Od kiedy brud i rdza nie sa naturalne? 12.01.12, 00:09
          A jaki las jest brudny, przedziez nikt go nie sprzata, nie zamiata, lisci nie myje.

Sadze ze ludzie maja bardziej sensowne zajecia niz 'mycie' krajobrazu ale skor dla ciebie to takie wazne i moze stanowic cel zycie to prosze bardzo, powodzenia. Kazdy powinien wyborac sam idiotymzm, ktoremu chce sie oddawac.

Chcesz przez to powiedziec ze od 1989 roku natura w Polsce nabrala kolorow, pewnie wilki sa weselsze i wrobelki tez.

A jakaz szara ta Polska musiala byc zanim zaczeto stosowac plastik i sztuczne barwniki w farbach czyli jeszcze przed wojna. Nawet filmy byly czarno-biale.
          Co to za glupi argument w ogole?
          Ludzie maja sprane mozgi reklamami i telewizja.
          To samo widzialem w slamsach Indii, ludzie mieszkaja na smietnisku ale w chacie na scianie plazma na ktorej ogladaja tasiemca, gdzie wszystko jest ladne i kolorowe. Moze wtedy zycie jest znosniejsze. Moze gdyby im zabrac to plazme zobaczyli by gdzie zyja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka