Dodaj do ulubionych

Bordello italiano

15.01.12, 12:23
Statek z ponad 4000 ludzmi pokierowali tuz kolo skalistego brzegu, uciekli ze statku zanim sie jego pasazerowie uratowali, faszywie informowali pasazerow podczas katastrofy.

Eh, Italiani, Italiani wstyd i tyle.

PF
Obserwuj wątek
    • de_oakville Re: Bordello italiano 15.01.12, 12:37
      Podobno przed wojna bardzo duzo Wlochow uciekalo do Francji z powodow politycznych, bo nie chcieli zyc w panstwie rzadzonym przez Mussoliniego. Miedzy innymi Giovanni i Giuseppina Livi z dwuletnim synkiem o imieniu Ivo, urodzonym w Toskanii. W pozniejszych latach stal sie on znany na calym swiecie pod nazwiskiem Yves Montand. Bardziej typowego Francuza trudno sobie wyobrazic. Do niedawna wcale nie wiedzialem, ze urodzil sie jako Wloch.
      • polski_francuz Ksiazka do nauki 15.01.12, 12:42
        jezyka francuskiego, ktory zaczalem studiowac w wieku 22 lat we wroclawskim empiku miala tez Wlocha. Marco sie nazywal i sie ozenil z Sophie i osiedlil sie we Francji.

Widac przyklad byl typowy w latach 70.

W dzisiejszej Francji Wlosi zajmuja sie czesto pizzeriami, ale, przede wszystkim, konstrukcja domow, gdzie konkuruja z Portugalczykami.

Na szczescie nie sa kapitanami statkow.

PF
        • romrus Nie zle by wiedziec, ze... 15.01.12, 12:52
          polski_francuz napisał:
          > W dzisiejszej Francji Wlosi zajmuja sie czesto pizzeriami, ale, przede wszystki
          > m, konstrukcja domow, gdzie konkuruja z Portugalczykami.
          > Na szczescie nie sa kapitanami statkow.

...Wlochy z Poludnia i z Polnocy, to sa absolutnie rozni ludzi z absolutnie rozna mentalnoscia.
          • caesar_pl Re: Nie zle by wiedziec, ze... 15.01.12, 13:03
            Niemcy przegrali Afryke przez Wlochow,ktorzy sie masowo Anglikom poddawali.Jak im potem Niemcy juz w Italii wsie parcelowali czyli masowo rozstrzeliwali za partyzantow,to sie Makaroniarze obrazali...A Teraz Makaroniarze Mafiozi robia parcelacje w niemieckich pizzerijach:
            wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,6-Wlochow-zastrzelono-w-niemieckim-Duisburgu,wid,9114440,wiadomosc.html?ticaid=1dbe6
            • polski_francuz N'drangetta 15.01.12, 13:08
              robi u was porzadek. Z Kalabrii.

PF
              • caesar_pl Re: N'drangetta 15.01.12, 16:05
                ..robi porzadek miedzy swoimi w Niemczech.Makaroniarz nie ma odwagi zaszkodzic Niemcowi.On ma to w genach ze posluszniejszy..od 5 wieku jak Germanie przejeli Cesarstwo Rzymskie sa w Niemczech Aussländrami czyli druga klasa..
                • polski_francuz I jak z toba gadac 15.01.12, 16:12
                  piszesz jak ci faszystowscy mordercy z Jeny. Mam nadzieje, ze sie smaza w piekle. W kotle "Nur für Deutsche"

PF
                  • caesar_pl Re: I jak z toba gadac 15.01.12, 16:27
                    Widze w TV jak pokazuja biednego Murzyna ktore przeprwail sie przez morza by dotrzec do Europy.Po drodze stracil zone i 3 z 10 swoich dzieci.Kamery dookola,Spiegel,RTL...Niemcy placza sluchajac transmisje..To przyszlosc Europy?Mam nadzieje ze Niemiec jest twardy..
                    • polski_francuz Mieszanie ras 15.01.12, 16:49
                      wszedzie nastepuje. Od poczatku ludzkosci. Wiec czy Niemiec twardy czy mietki to niewazne. Zreszta, ile maja Niemcy dzieci? Za malo na prosta reprodukcje. Dlaczego? Bo sa skrajnymi egoistami.

A ktos musi pracowac w niemieckich fabrykach.

Pamietam jak w Berlinie szukalem jakiego malego warsztatu. I znalazlem kompetentnego goscia. Mial hale pelna roznych maszyn do obrobki metalu. I byl jeden, sam jeden jak palec. A bylo to 26 lat temu. Dzisiaj juz chyba nie zyje a maszyny sprzedano.

PF
                      • caesar_pl Re: Mieszanie ras 15.01.12, 17:35
                        zauwazyliscie jak CDU probuje dac wiecej frorsy wychowujacym dzieci ale omijajac Turkow?Auslendrow takze?CDU broni sie przed SPD i szczegolnie Zielonymi i Sozjalami ktorzy maja najwiecej glosow wyborczych wsrod auslenrow czyli podpadziochow.CDU popiera pracujace matki,pracujacych ojcow.Toz to normalne ze ich popieraja a nie TURECKICH Allachow ,leniow i smierdzieli!!!!Pracowal ktos z was z Turkiem????
                        • polski_francuz Turcy 15.01.12, 19:05
                          maja lepsza opinie w pracy niz Agierczycy i Marokanczycy. Moze nie maja ciagu na wysksztalcenie.

PF
          • polski_francuz Pelna zgoda 15.01.12, 13:08
            stad Lega du Nord chce rozlaczenia tego slabego spawu...

PF
            • romrus Re: Pelna zgoda 15.01.12, 13:21
              polski_francuz napisał:
              > stad Lega du Nord chce rozlaczenia tego slabego spawu...

Dokladnie tak, po Florencje chyba.
              Wlasnie s tej Ligi mam kumpla:-)))
              • polski_francuz Re: Pelna zgoda 15.01.12, 13:24
                Lega i jej lider Bossi stawiala na Sylwio teraz to niezbyt wiem na co stawiaja. Chyba sie Italia zjednoczyla wobec wspolnego "nieszczescia zadluzenia".

PF
                • romrus Re: Pelna zgoda 15.01.12, 13:34
                  polski_francuz napisał:
                  > Chyba sie Italia zjednoczyla wobec wspolnego "nieszczescia zadluzenia".

Chyba nie, dopiero wroczylem stad.
                  Wszyscy w szoku, nikt nie wie co bedzie.
                  Przeciez to w pierwszej kolejnosci Poludzien ciagnie Wlochy na dno.
                  Przyjacel mowi: z jakiej qwa racji, mam placic tyle podatkow na tych poludniowych lajdakow i urzedasow z Rzymu?
                  Jest wlascicelem nie zbyt wielkiej, ale dobrej firmy w hi-tech, podatkow placi duzo.
                  Rozwaza w tej chwile zmiane kraju rejestracji firmy.
                  Ratowac Poludzien nie ma zamiaru.
                  • polski_francuz Nie mnie 15.01.12, 13:45
                    rady dawac. Powiem ogolnie, ze w czasach trudnych ludzie sie raczej lacza. Mezzogiorno ani Romani nie maja szans przetrwania bez Milanesi i inni Nordisti. Chyba wiec nic sie nowego nie stanie. Nowy presidenti di Consigio, pan Monti, jest zreszta uosobieniem godnosci. Chodzi na msze w niedziele i w ogole.

Niebiosa nie dadza Italii upasc.

PF
                    • romrus Rowniez..nie mnie 15.01.12, 14:34
                      polski_francuz napisał:

> rady dawac.

...nie mnie.

> Niebiosa nie dadza Italii upasc.

Tez tak uwazam i mam nadzieje.

Ale teskna chlopaki z Polnocy za Mussolini, dobrze o nim sie wypowiadaja w kazdym razie.
                  • mara571 podatkow nikt nie lubi placic 15.01.12, 14:21
                    szczegolnie, kiedy sa wysokie.
                    Najlepszym, oczywiscie teoretycznie, jest ciecie wydatkow.
                    Ale tego tez nikt nie lubi.

• de_oakville Re: Lombardia jak Katalonia 15.01.12, 13:19
            romrus napisał:

> ...Wlochy z Poludnia i z Polnocy, to sa absolutnie rozni ludzi z absolutnie roz
            > na mentalnoscia.

Zarowno Katalonczycy w Hiszpanii jak i Wlosi z polnocy kraju (Lombardia) to w znacznej mierze potomkowie Germanow, ktorzy przybyli tam z terenow Niemiec w okresie "Wedrowki Ludow" uciekajac przed najazdami Mongolow Attyli na Europe. Tam ulegli romanizacji i wymieszaniu sie z innymi ludami. Jednak cale Wlochy - i polnocne i poludniowe to przepiekny kraj. Wenecja to byl sredniowieczny "Nowy Jork" i wydaje mi sie, ze na ludziach Sredniowiecza wywolywac musial jeszcze wieksze wrazenie niz dzisiejszy Nowy Jork na wspolczesnych (Nowy Jork w latach powiedzmy 70-tych). Wenecja byla rowniez siedziba Wielkiego Mistrza krzyzackiego zanim przeniosl sie do Malborka.
        • de_oakville Re: Jak gen. Umberto Nobile? 15.01.12, 13:03
          Bardzo lubie ogladac film "The Red Tent" (lub "Krasnaya palatka") z roku 1969 o wyprawie Wlocha, generala Umberto Nobile sterowcem "Italia" na Biegun Polnocny w roku 1928. Rezyser Michail Kalatozow (gruzinskiego pochodzenia), znani aktorzy - Claudia Cardinale, Sean Connery itp. Jak wiadomo wyprawa ta zakonczyla sie niepowodzeniem, a wielu jej uczestnikow zginelo. Jednak Nobile przezyl - zostal wczesniej zabrany malym samolotem z powrtotem do Wloch, pozostawiajac pozostalych przy zyciu uczestnikow wyprawy "na pastwe losu". Podobno nie chcial leciec, ale naklonil go do tego pilot samolotu (Szwed), ktoremu udalo sie odnalezc rozbitkow. Nobile mial potem straszne wyrzuty sumienia - slynny polarnik Roald Amundsen (Norweg), zdobywca obu biegunow, zginal rowniez, kiedy udal sie sam samolotem na poszukiwanie rozbitkow wyprawy. W filmie Nobile spotyka sie pozniej z duchami, tych ktorzy zgineli i "spowiada sie" ze swoich motywow postepowania. "Sedzia" jest Amundsen (tzn. jego duch). Ostatecznie Amundsen "rozgrzesza" Nobile.
          • kaszebe12 Re: Jak gen. Umberto Nobile? 15.01.12, 13:16
            To ,niestety ,jest takie "wloskie". -Co katastrofa - pierwsi wieja oficerowie + kapitan.-Musze wniesc poprawke do zdania pefa...-francuskie pizzerie zostaly przejete, od lat , przez arabow.
          • polski_francuz Pomoc generalowi 15.01.12, 13:19
            Przypomnial mi sie kawal z "Przy szabasowych swiecach".

Telegramy w/s wyprawy generala Nobile byly darmowe. I jeden starozakonny klient przyszedl na poczte i nadal (darmowy) telegram o nastepujacej tresci: "Szloma ty jedz na pomoc generaowi Nobile. Zanim to zrobisz wyslij mi 500 sztuk tego produktu o ktorym zesmy rozmawiali"

Kazdy pomagal na miare swoich mozliwosci.

PF
    • j-k PF, wez Ty nie gneb tych Italiancow :) 15.01.12, 16:15
      polski_francuz napisał:
      > Eh, Italiani, Italiani wstyd i tyle.

Gdyby nie to , ze smieci z ulic Neapolu wyslali do naszej spalarni w Aachen
      (jednej z najnowoczesniejszych w UE)

- to juz wczesniej caly Neapol by w tych smieciach utonal :)
      • polski_francuz Dobrze 15.01.12, 16:21
        poszedlem na latwizne przyznaje. Powinienem sie byl zaczaic i zloic skore Igorowi.

Wstyd mi...

PF
        • misterpee Re: nauk nie idzie w las , teraz wiem 15.01.12, 21:13
          ze Oakville mial inne pochodzenie niz obecne i w czasie wielkiej wedrowki ludow jakos sie znalazl, a teraz choc nie jest eskimosem to wyglada jakby cale zycie mieszkal w igloo.
          Nastepna madrosc - francuzi to jednak cos, nastepny papierz powinien byc francuzem, PF wykluczony.
          PF sie czai i chce zloic skore Igorowi - to wyglada na przechwalke bo Igor ma akcent rosyjski, ale naprawde ma finezje, spryt, odwage wszystkich muszkieterow. Czyli Igor jest fracuzem !!!
          • caesar_pl Re: nauk nie idzie w las , teraz wiem 15.01.12, 21:17
            dobre..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka