Dodaj do ulubionych

Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej ropy!

24.03.12, 00:52
Po szczęśliwym uwolnieniu się od tranzytu rosyjskiego gazu przez PL na Zachód, Polska uwalnia się wreszcie także od tranzytu rosyjskiej ropy, zresztą znów z rosyjską pomocą, bo sama nie potrafiła, więc Putin pomógł: .

Rosjanie otworzyli terminal w Ust-Łudze, będący końcówką systemu transportowego BTS-2 ("Бaлтийcкaя трyбoпрoвoднaя cиcтемa -2"). Uroczyście, w obecności premiera Putina (...)
Daje im to niezależność od państw tranzytowych takich jak Ukraina , Białoruś, Polska. (...)
Spółka PERN Przyjaźń, która zbudowała i zarządzała rurociągiem, pompując ostatnio około 50 milionów ton rocznie ropy, odnosiła do tej pory niezłe zyski. W latach 2002 - 2004 między 130 a 147 mln zysku netto, a w 2010 roku 253 miliony zł. Te zyski będą się teraz kończyć.

Pozycja polskich rafinerii także będzie się pogarszać (choć to już dzieje się od kilku lat, gdyż rafinerie obawiając się odcięcia kupowały alternatywnie na rurociągu lub na morzu). Przewaga konkurencyjna nad innymi zniknęła.

szczesniak.pl/2127
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej 24.03.12, 00:55
      P.S.

Warto przypomnieć, ze kilka jeszcze lat temu to Rosjanie byli uzależnieni od naszych rurociągów, dlatego sprzedawali ropę w Polsce taniej niż na morzu (...) Widać, że ropa na rurociągu "Przyjaźń" była o 13 $/tonie (ok 2 $/baryłkę) tańsza niż w Primorsku

• felusiak1 [...] 24.03.12, 01:02
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • eva15 [...] 24.03.12, 01:22
          • eva15 Re: feluś zna tylko jeden zad 24.03.12, 01:30
            Dzięki takim mędrcom jak ty, PL straciła swą geoploitycznie naturalną pozycję jako kraj tranzytu ropy, gazui oraz transportu (koleje) z Rosji na Zachód. Straciła pieniądze i wpływy, stała się białą plamą między Rosjaą a Zachodem. I ty jeszcze śmiesz się uważać za lepszego patriotę i przypisujesz mi prorosyjskość! Takimi durniami ten kraj nieszczęsny niestety stoi. Nie lizać ruskiego zada, to cała dewiza, obojętnie jak kosztowna i głupia.
            • borrka Bzdurki, jak zwykle, w efcinej geopolityce. 24.03.12, 02:11
              Polska staje sie Zachodem, co by to nie znaczylo.
              To nie jest moze powod do dumy - powod do dumy, to tylko, jak gaz syczy - ale fakt.
              Nigdy w historii Polska nie byla tak "zachodnia".
              • eva15 Ty chyba Polsce źle życzysz, borrcia 24.03.12, 10:04
                Ty chyba Polsce źle życzysz, borrcia, bo ściemniasz i udajesz, pe wszystko jest OK i nic złąego się nie dzieje. Tymczasem:

Polska staje się białą plamą a raczej czarną dziurą między Zachodem a szybko rozwijającym się Wschodem, nic teren pustynny, skażony mądrością mędrców inaczej. Korzyści z naturalnego położnia olano, nie ma tranzytu gazu, nie ma tranzytu ropy, koleje Zachód-Rosja idą na południu, składów celnych, zysków z handlu z Dalekim Wsch. też nie ma i nie będzie. Gdy to wszystko podliczyć to jakieś 2 może i 3 mld euro rocznie idzie się p.eprzyć. Te sumy mogłyby rosnąć, bo muzyka gra na Wschodzie, tam teraz jest rozwój. No ale kontakty gospodarcze też praktycznie nie istnieją, Polska się do takich rzeczy nie zniża.

Bo Polska jest teraz niby to Zachodem, dostaje od ciotki Unii 8 mld euro zapomogi rocznie, następne ca 2 mld euro wypracowuje polski największy hit eksportowy - ludzie na zmywaku, to na co jej 2-3 mld euro SAMODZIELNIE wypracowanych? Na co rozwój kontaktw gospodarczych na Wschód? To wszystko jest dobre dla głupich Niemców, no ale oni nie dostają od nikogo subwencji, więc sami muszą zasuwać i zarabiać, nie tylko na siebie ale i na innych, mądrych inaczej.
                To, że pozycja ważnego kraju tranzytowego przekłada sią na karty polityczne, to też bez znaczenia. Polska i tak rośnie w polityczną siłę. Znaczenie ma, że Gauck wybrał Polskę jako pierwszy kraj odwiedzin i poklepie polskich polityków po plecach. Francowaci tego forum uznali, że to dowód na wzrost znaczenia Polski.
                I co z takimi jak wy zrobić?
                • borrka Mowisz to obywatelowi... 24.03.12, 10:33
                  Ktory "tymi rencyma" budowal Matuszke do rozkwitu, a dzis buduje "Banderland".
                  Takze uwazaj, by sie nie osmieszyc, mila Efciu.
                  • eva15 Re: Mowisz to obywatelowi... 24.03.12, 10:37
                    Borrcia, ja twoje posty czytam i na tej podstawie wyrabiam sobie zdanie o twoich poglądach.
                    • borrka Cieszym sie. 24.03.12, 10:49
                      Bede sie jeszcze bardziej dla Ciebie staral, Efciu !
    • wojciech.2345 Re: Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej 24.03.12, 01:50
      Efcia
      z Ciebie zuch dziewczyna.

Wzór polskiej patriotki.
    • blueelvic Jak ten czas szybko leci ... 24.03.12, 01:54
      To bylo pare lat temu ... "Decyzje o polityce energetycznej zapadają w Berlinie i nigdzie indziej - upomniał Kwaśniewskiego w piątek Gerhard Schröder..."

Czy to przypadkiem nie w tym miejscu jest poczatek problemu, o ktorym wspominasz?
    • zwyczajny [...] 24.03.12, 02:39
      • zwyczajny I tak lepiej nie mieć ruskich wojsk i ruskiej ropy 24.03.12, 02:41
        niż mieć ruską ropa z ruskimi okupantami.
        Na ropę sobie sami zapracujemy. I kupimy gdzie nam wygodnie.
    • j-k Polska nie ma z tym nic wspolnego 24.03.12, 02:44
      To problem Bialorusi.
      Polska moze przez Gazoport w Gdansku (przepustowosc 34 mln ton per annio)
      sprowadzic kazda ilosc ropy.

Po porownywalnych cenach.
      J.K.
      • j-k PS. 24.03.12, 02:51
        Naturalnie mialo byc :
        NAFTOPORT w Gdansku
        gdyz wiem, ze potrafisz czepic nawet tramwaju w Kielcach.
      • igor_uk Panie Janusz. 24.03.12, 11:26
        A jak zesz z ekologia?
    • przyjacielameryki Re: Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej 24.03.12, 09:28
      Cha!, cha! Borne, Polska już nie długo uwolni się również w znacznym stopniu od rosyjskiego gazu. Cieszysz się?
      Im bardziej Polska uwalnia się od rosyjskiego gazu i ropy tym bardziej staje się zachodnia i niepodległa a pierwszy duży krok w tym kierunku wykonał prof. Balcerowicz w latach 90-tych urynkowiając ceny gazu sprowadzanego z Rosji . Wszystko jest w najlepszym porządeczku.
    • borrka Wystawia do wiatru bratnie Schwedt ? 24.03.12, 09:40
      Szczerze mowiac, to jest ten opiewany przez Szczesniaka tranzyt.
      Poniewaz polaczenie morskie Schwedt z Matuszka jest niedogodne i bardzo ryzykowne ekologicznie, jak caly baltycki transport ropy, jestem dziwnie spokojny o "Przyjazn".
      Giermania wymusi.
      A my pozostaniemy "Przyjaciolmi" z Matuszkanistas Putinistas.
      • eva15 Re: Wystawia do wiatru bratnie Schwedt ? 24.03.12, 09:46
        Bardzo jesteś naiwny sądząc, że to wszystko nie zostało z góry przekalkulowane, ustalone i omówione. Niemcy i Rosjanie to nie Polacy, nie idą na żywioł i na "jakoś to będzie, później się zobaczy". Nikt by nie topił kasy w projekt, gdyby ten się nie kalkulował.
        Najzabawniejsze jest twoje martwienie się ekologią. Bierzesz udział wprotestach przeciw gazowi łupkowemu?
        • borrka Wlasnie dlatego jestem pewien "Przyjazni"... 24.03.12, 10:41
          Bo dobrze przekalkulowali.

PS. Taka ekologia, jest dla ekoterorystow finansowanych przez Kreml w bratniej Giermanii.
          A ja z Wilsona.
          • eva15 Re: Wlasnie dlatego jestem pewien "Przyjazni"... 24.03.12, 10:48
            Wcale niewykluczone, że te trochę ropy dla Schwed nadal będzie płynąć przez "Przyjaźń", ale to już żaden wielki zarobek. Nowy rurociąg zbudowano, więc będzie nim płynąć ropa.

Dla ciebie jest tylko ekologia bałtycka, gdy płyną tam rosyjskie statki. Statki z ropą do Polski są absolutnie poza podejrzeniem, podobnie jak gaz łupkowy.
            • eva15 Re: Wlasnie dlatego jestem pewien "Przyjazni"... 24.03.12, 11:55
              Jeszcze jedno- A. Szcześniak słusznie zauważa, że dla Rosjan "Przyjaźń" będzie rurą rezerwową w razie ostrej zimy na Bałtyku. Tak więc koszty utrzymania rury cały rok będzie miała Poslka, a Rosja będzie miała elastyczność eksportową.
              • borrka Efcia wybrala sobie mentora... 24.03.12, 12:05
                To sa raczej bzdury, Efciu.
                Polska jest glownym odbiorca ropy z Przyjazni i najwiekszym klientem na ruska, dosc marna rope.
                Alternatywa dla rurociagu istniala i za CCCP (Ventpils na przyklad), teraz Rosja pogodzila sie z okrojeniem politycznym i gospodarczym.
                Zbudowala wlasny naftociag do portu baltyckiego.
                Rozsadnie.
                Dla Polski nic z tego nie wyniknie, moze poza zmniejszonym tranzytem przez Port Polnocny.
                Przezyjemy.
                Ze szlochaniem, ale jednak.
                • eva15 Ech, borrcia, gdyby nie ta lobotomia.. 24.03.12, 12:10
                  Nie pojąłeś, borrrcia, bo i czym miałbyś? Rozmowa jest cały czas o dochodach z tranzytu!
                  • eva15 Re: Ech, borrcia, gdyby nie ta lobotomia.. 24.03.12, 12:13
                    A co masz właściwie do "mentora"? Nie podoba ci się, bo zbyt otwarcie przykłada Polakom lustrpo przed twarz i wskazuje na problemy. Wiem, wiem, to niezgodne z twoją i ogólną linią lulania Polski melodią o sukcesach i wielkości i kołysania do błogiego snu o potędze...
                    • borrka Banderowskiej potedze z Wilsona ? 24.03.12, 12:19
                      Efciu, gierki ekonomiczno-polityczne zostawmy Matuszkanistas.
                      Jesli tranzyt morski jest tanszy - nic nie poradzimy, bedzie dominowal.
                      Jesli nie, zapewniam Cie i w Matuszce sa rozsadni ludzie. i swoj naftoport beda traktowali, jak niegdys Ventpils.
                      Rezerwowo.
                      • eva15 Re: Banderowskiej potedze z Wilsona ? 24.03.12, 12:29
                        Czyli jednak uważasz, że najpierw zbudowali, a później będą kalkulować, czy się opłaca. No czyli są jednak rozsądni inaczej.
                        • borrka Dlaczego tak krytycznie ? 24.03.12, 12:32
                          Mieli bogate doswiadczenia z CCCP.
                          Alternatywa jest zdrowa w handlu.
                        • igor_uk Re: Banderowskiej potedze z Wilsona ? 24.03.12, 12:36
                          borrka ciagle zapomina o jednym,ze za tranzyt sie placi .Za zaladunek na tankowce rowniez,oprocz tego kazde wejscie do portu kosztuje. Wystarcze zsumowac te koszty i wtedy lekko zrozumiec co jest taniej,pompowac rope przez dwa Kraja tranzytowe,pozniej w obcym porcie zaplacic cudzym pracownikam za prace przy zaladunku ropy,oprocz tego zaplacic to,co nalezy sie portu,czy zeby tankowce przeplyneli kilkaset kilometrow wiecej? Ta druga opcja jest zdecydowanie tansza,zreszta tak jak zawsze,kiedy wyeliminuje sie posrednika.
                          • eva15 Re: Banderowskiej potedze z Wilsona ? 24.03.12, 12:40
                            To logiczne, ale nie podchodź do borrci z logiką!
                            • igor_uk Re: Banderowskiej potedze z Wilsona ? 24.03.12, 12:47
                              Juz dawno z ta miarka do niego nie podchodze. Sili sie chlopak pokazac,ze cos wie,ale zaczyna odrazu plywac ,jak tylko temat nabiera wiecej konkretow. I nie bylo by w tym nic zlego,jak by nie te ciagle jego proby udawania kogos innego.
                              • igor_uk Ciekawo. 24.03.12, 13:10
                                Czy borrka wie ile kosztuje na dzien dzisiejszy przesyl jednej tony ropy na 100 km Rosji?

Ewa,tobie w tajemnice zdradze ta liczbe - 2.09$ od kwietnia biezacego roku.
                                Teraz latwo policzyc. Przepustowosc BTS-2 ,docelowo,to 50 mln ton ropy na rok.Czyli jak przez Polske ta ropa miala by przeplynac tylko na odcinku 100 km,to juz daje ponad 100 mln $ rocznie , a takich odcinkow jest sporo wiecej .Do tego rury gazociaga "Przyjazn maja juz wprawie pol wieku,a trzeba pamjetac,ze srednia zywotnosc takich instalacji na Swiecie,to wlasnie 50 lat .Nawet biorac pod uwage,ze ruskie gniotsja nie lamiotsja,to i tak posluzy jeszcze z 10-15 lat,a dalej bedzie wymagac olbrzymich nakladow.Miedzy innymi i dla tego Rosja postanowila zbudowac BTS-2,a Polska ,zaczynajac od 2002 roku,wybudowala calkiem nowy odcinek granica wschodnia-Plock.Ale czy bystrzaki cos o tym wiedza?
        • johnny-kalesony Re: Wystawia do wiatru bratnie Schwedt ? 24.03.12, 20:50
          Skoro Radzieccy są takimi nowoczesnymi, technokratycznymi pragmatykami, to dlaczego nie zdołali skalkulować, że równie dobrze lada moment sami mogą się uwolnić od polskich klientów i polskich pieniędzy, skoro port naftowy w Gdańsku może importować ropę np. z Arabii Saudyjskiej albo Kuwejtu?

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • romrus Re: Wystawia do wiatru bratnie Schwedt ? 24.03.12, 20:57
            johnny-kalesony napisał:
            > Skoro Radzieccy są takimi nowoczesnymi, technokratycznymi pragmatykami, to dlaczego nie zdołali skalkulować, że równie dobrze lada moment sami mogą się uwolnić od polskich klientów i polskich pieniędzy, skoro port naftowy w Gdańsku może importować ropę np. z Arabii Saudyjskiej albo Kuwejtu?

I co?
            Ropa zostanie nie sprzedana z tego powodu?
            Po zmianie polskich klientow na innych Rosjanie beda glodni?
            Arabowie z milosci do Polski beda sprzedawac taniej?
            • johnny-kalesony Re: Wystawia do wiatru bratnie Schwedt ? 24.03.12, 21:04
              Wszystko o czym piszesz jest możliwe.

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
          • igor_uk Panie kalesony. 24.03.12, 21:02
            A czy pan nie zauwaza tego,ze brak logiki w Pana rozumowaniu.
            Czy Pan sam domysli sie o co mnie chodzi,czy mam Panu to wskazac?
            • johnny-kalesony Re: Panie kalesony. 24.03.12, 21:08
              Przemyśl to sobie na przykładzie, bo ja wiem - osiedlowego warzywniaka na przykład ... Tutaj też działa zwykłe prawo podaży i popytu.
              Na rynku ropy Rosja wobec Polski na szczęście nie ma takiego pola manewru, jak na rynku gazu.

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
              • romrus Re: Panie kalesony. 24.03.12, 21:14
                johnny-kalesony napisał:
                > Przemyśl to sobie na przykładzie, bo ja wiem - osiedlowego warzywniaka na przykład ...

No wrescie.
                "Osiedlowy warzywniak" jako przyklad dla swiatowej gospodarki - szczyt wyobrazni.
                Teraz zaczynam rozumiec Pana pozostaly posty.
              • igor_uk Panie kalesony. 24.03.12, 21:52
                Pan napisal w poscie,ktory ja uwazam za przyklad braku logiki :
                "Skoro Radzieccy są takimi nowoczesnymi, technokratycznymi pragmatykami, to dlaczego nie zdołali skalkulować, że równie dobrze lada moment sami mogą się uwolnić od polskich klientów i polskich pieniędzy, skoro port naftowy w Gdańsku może importować ropę np. z Arabii Saudyjskiej albo Kuwejtu? "

Otoz,wlasnie dla tego,ze Radzieccy (kim by oni nie byli),okazali sie tak madrymi,to juz za wczasu zbudowali dla siebie alternatywna droge tranzytu ropy ,miedzy innymi i dla tego,zeby nie byc zaskoczonymi decyzja strony polskiej zmienic kierunek zaopatrzenia,a co za tym idzie,wykorzystanie Naftoportu przez "Radzieckich" (kim by oni nie byli) stalo by nie mozliwe,ze wzgledu na to,ze moce przesylowe rurociaga byli by zajete,zreszta i Naftoport nie jest z gumy.
                Czy rozumie Pan teraz ,dla czego wskazalem Panu na brak logiki?
                Pozdrawiam.
                Mam nadzieje,ze ma Pan jaja (a wyglada mnie Pan na takiego) i przyzna sie do bledu.
    • jk2007 euforia evy15 a bomba ekologiczna 24.03.12, 09:46
      Стрoительcтвo крyпнейшегo нa Бaлтике пoртa Уcть-Лyгa из-зa дейcтвий чинoвникoв и cтрoителей cтaлo нaпрямyю yгрoжaть безoпacнocти aквaтoрии Бaлтийcкoгo мoря, экoлoгия кoтoрoгo и без тoгo нaхoдитcя в плaчевнoм cocтoянии. Минтрaнc и дрyгие причacтные ведoмcтвa гoтoвятcя к вoзмoжным рaзливaм нефти при зaгрyзке первoгo тaнкерa из нефтепрoвoдa БТС-2. Прoблемa не aфиширyетcя, нo, пoхoже, нaд Бaлтикoй нaвиcлa yгрoзa тяжелейшей экoлoгичеcкoй кaтacтрoфы.
      news.argumenti.ru/society/2012/03/164256?type=all
      • eva15 Re: euforia evy15 a bomba ekologiczna 24.03.12, 10:08
        Bomby ekologicznej nie ma tylko wtedy, gdy Poska wozi statkami ropę do Gdańska po Bałtyku. Gdyb ropę wozi Rosja - bomba jest, to oczywiste,
        • jk2007 Evo, nie żal Ci Bałtyka? 24.03.12, 10:14
          czyżby rosyjska ropa jest ważniejsza?
          • eva15 Re: Evo, nie żal Ci Bałtyka? 24.03.12, 10:20
            Uważam, że ropa dla Polski jest ważniejsza. Niech pływa po Bałtyku, mnie go nie żal.
            • lubat Re: Evo, nie żal Ci Bałtyka? 24.03.12, 10:50
              No i widzisz Pani Evo, że z głupami nie pogadasz, bo albo zbędą temat głupim na ich miarę żartem, albo (jak amerykański azbeściarz), że wszystko jest w najlepszym porządku.

Kiedyś wzburzyło mnie, kiedy na rosyjskim forum ktoś napisał, że "Polak" to nie pojęcie narodu, a diagnoza psychiatryczna. Teraz milczkiem muszę się z tym zgodzić, kiedy ciągłe porażki gospodarcze swojego kraju uważa się za normę, ba, za pożądane.

Rzeczywistą "siłą" polskiej gospodarki są nie tylko zachodnie zmywaki, ale także to, że robimy w Europie za Chińczyków. Zachodnie i Dalekowschodnie koncerny tworzą u nas montownie, ponieważ siła robocza jest jeszcze tańsza, niż w Chinach czy Indiach. Ale w momencie kiedy, kiedy np. w takich Włoszech obniży się zarobki tambylcom do poziomu chińskiego, Fiat natychmiast przenosi produkcję do swojego kraju. To samo nastąpi z wszystkimi zagranicznymi montowniami w Polsce, jak tylko tubylcy zażądają większych zarobków.
              • eva15 Potworna głupota 24.03.12, 11:07
                Tak, oczywiście. Na dobrą sprawę polska potęga stoi na 4 głównych nogach:

- na montowniach im. Balcerowicza
                - na subwencjach EU
                - na transferze dochodów ze zmywaka
                - na kredytach i zadłużaniu się

Reszta to już tylko uzupełnienie. Jest trochę własnych przedsiębiorstw ale relatywnie małych i słabych kapitałowo. No i jest jeszcze rolnictwo.

Wczoraj Igor chciał, by Niemcy podzieli się z innymi swoimi high -tech. przedsiębiostwami, produkcją, miejscami pracy. Przysłowiowa już Grecja cierpi pod niemieckim butem i przez niemieckie koncerny nie może rozwijać własnej produkcji, tak uznał Igor.
                Polska IGNORUJAC własne możliwości rozwoju , które wskazałam i które same się prosiły, bo wynikają z położenia, być może za jakiś czas też uzna , że Niemcy są wszystkiemu winni.

• igor_uk Ewa,dobry watek. 24.03.12, 11:24
                  Celnie ugodzilas bystrzakow .To widac po ich komentarzam.
                  • eva15 Re: Ewa,dobry watek. 24.03.12, 11:39
                    Ech, nikogo to rozumu nie nauczy, Igor, na to nie ma szans. Bystrzaki okrzyknąły mnie volksdeutschem i Rosjanką (sic!) wot, tyle pojęły.
                    • igor_uk Re: Ewa,dobry watek. 24.03.12, 11:46
                      Bo dla nich Swiat jest czarno-bialy,oni nie potrafia zauwazyc odcieni . Jak nie plujesz na Rosje,to jestes zdrajczynia .Janusz mnie raz napisal,ze chociaz ja i nie pisze nic zlego wprost o Polsce,ale to ze krytykuje NATO,juz pozbawia mnie prawa miec obywatelstwo polskie(taki sens byl jego wypowiedzi) .
                      • eva15 Re: Ewa,dobry watek. 24.03.12, 11:52
                        Niestety podobni mędrcy rządzą polską polityką i dlatego jest, jak jest.
    • blueelvic Sluszna sprawa czy nienawisc? 24.03.12, 14:09
      Wystarczy przeczytac kilka artykulow Pana Szczesniaka, zeby dojsc do zaskakujacego wniosku: Ilez radosci musi autorowi sprawiac jednostronne i wybiorcze "dolowanie" Polski i polskich wysilkow na rzecz uniezalezniania sie od kaprysow Rosji.

Szczesniak niczym Ziemkiewicz, tak tak, Rafal Ziemkiewicz staje sie tuba narodu polskiego ... tym razem w slusznych, bo energetycznych problemach z jakimi przyszlo sie Polakom zmierzyc.

Glupota, a moze raczej celowa i z premedytacja wykonywana dzialalnosc na rzecz okreslonych instytucji?

Polecam lekture Pana Szczesniaka, bo obok slusznie poruszanych problemow, mozemy zobaczyc osobowosc czlowieka i jego interesujace spojrzenie na sprawe .... od strony polityki rowniez.
      • igor_uk blueelvic 24.03.12, 14:20
        I chociaz dla mnie Szczesniak nie jest tym,kogo slowa dla mnie sa prawda objawiona,jednak zle rozumiesz jego intencje.
        On nie drukuje swoi teksty na lamach obcych gazet,on wypowiada sie na tematy,ktore jemu bliskie,wylacznie w gronie swoich,czyli wsrod Polakow .A powiedzenie prawdy to nie jest dolowanie,a tylko ostrzezenie . On doluje nie Polske,a tylko nieudolnych politykow,ktore swoja dzialalnoscia doprowadzili do tego,ze rola Polski marginalizuje sie.
        W sumie w tym przypadku Polska i tak nie mogla nic zrobic,poniewaz, jak pisalem juz w tym watku:
        "rury gazociaga "Przyjazn maja juz wprawie pol wieku,a trzeba pamjetac,ze srednia zywotnosc takich instalacji na Swiecie,to wlasnie 50 lat .Nawet biorac pod uwage,ze ruskie gniotsja nie lamiotsja,to i tak posluzy jeszcze z 10-15 lat,a dalej bedzie wymagac olbrzymich nakladow.Miedzy innymi i dla tego Rosja postanowila zbudowac BTS-2,a Polska ,zaczynajac od 2002 roku,wybudowala calkiem nowy odcinek granica wschodnia-Plock.Ale czy bystrzaki cos o tym wiedza? "
        Szczesniak o tym zapomnial,krytykujac innych . Bo skad Polska wezmie tyle kasy,zeby polozyc nowe rury?
        • blueelvic Tytul mojego komentarza mial sprowokowac ... 24.03.12, 14:30
          do rozwaznego podejscia do tematu. Bicie piany tu nic nie pomoze.

Zacytuje jeszcze raz slowa kanclerza Niemiec: "Decyzje o polityce energetycznej zapadają w Berlinie i nigdzie indziej - upomniał Kwaśniewskiego w piątek Gerhard Schröder..."

Igor, mozna pisac dla krajowych mediow, ale mozna to pisac z "wiara", ze wszystko idzie ku poprawie, ... ku lepszemu. Czytam tego goscia i ... rece opadaja. Potepia poszukiwania nowych zrodel, potepia budowe portu ... W sprawie raportu PIG jest rowniez sceptykiem i daje temu wyraz ... O co tu chodzi?

A wiec co, ... usiasc i plakac?

• igor_uk Re: Tytul mojego komentarza mial sprowokowac ... 24.03.12, 14:46
            blueelvic ,sa hura optymisci,dla rownowagi musza byc i pesymisci.
            jak juz do ciebie napisalem,nie uwazam go za nieomylnego,ale sporo racjonalnego w tym co on pisze,ja zauwazam golym okiem.
            Ja rowniez,jak i on,widze duze niebezpeczenstwa zwiazane z wydobyciem gazu lupkowego,chociaz by dla tego,ze ta technologia potrzebuje olbrzymich ilosci wody ,do tego odrazu dochodzi duze niebezpeczenstwo skazenia tej ze.A biorac pod uwage fakt,ze w Polsce nie ma szans przejechac wiecej niz 10 km zeby nie zobaczyc kolejne miejsce zamieszkania ludzi,to widze w tym duzy problem.Co jest dobre dla USA,z ich olbrzymimi przestrzeniami,nie jest dobre dla Europy . Do tego dochodzi faktor ekonomiczny .Wydobywanie gazu z glebokosci 2000 metrow,jak to robia w USA,a z glebokosci ponad 4000 metrow,jak to moze byc w Polsce, to sa calkiem inne koszta.A biorac pod uwage,ze odwierty z gazem z lupkow sa malozywotne ,to cena gazu z lupkow bedzie niekonkurencyjna wobec ceny gazu tradycyjnego . Jak ja o tym pisze,to w cale nie znaczy,ze jestem agentem Kremla . Przeciez ja place swoi rachunki na Zachodzie i mnie absolutnie nie jest na reke,zeby oni zwiekszali sie,nawet jak dzieki temu Rosja bedzie miec mozliwosc dokupic pare nowych pociskow.Wole,jedna,zeby to W MOIEJ WLASNEJ kiszeni wiecej zostalo sie,natomiast jestem bardzo zainteresowany tym,zeby te rachunki obnizyli sie.

• blueelvic Igor, przeciez od czegos trzeba rozpoczac, prawda? 24.03.12, 15:01
              Praktyka zweryfikuje wszystko. Przeciez to koncerny placa w tym momencie ... Dlaczego wiec nie?

Co bedzie pozniej, zobaczymy. Tym niemniej uwazam, ze podejmowane proby sa rozsadne i warto je ponosic. Przeciez to jest takie naturalne ... wierzyc, sprawdzac i miec nadzieje.

Ktoz moze tego zabraniac?

• igor_uk Re: Igor, przeciez od czegos trzeba rozpoczac, pr 24.03.12, 15:21
                Alez nikt tego nie zabrania. Wyrazaja wylacznie watpliwosci.
                • blueelvic No i wlasnie o to chodzi, ... 24.03.12, 15:47
                  ze watpliwosci, ... to cos takiego, co nalezy sprawdzic, aby nie bylo zadnych niedomowien. Zgodzisz sie z tym?
                  • igor_uk Re: No i wlasnie o to chodzi, ... 24.03.12, 15:51
                    Nu to i sprawdzaja .Nie chcialo by sie,zeby z Polski zrobili jelenia - widze to jako calkiem mozliwym wariantem .
      • mara571 Zawiedzione ambicje 24.03.12, 14:58
        A. Szczesniak byl juz w ogrodku i wital sie z gaska. Musial jednak Lotos opuscic.
        • blueelvic Tego szczegolu nie znam ... 24.03.12, 15:02
          Czy mozesz cos wiecej o tym napisac albo podac link?
          • mara571 Re: Tego szczegolu nie znam ... 24.03.12, 15:21
            "- Prezes Paweł Olechnowicz w czasie wywiadu radiowego został wciągnięty w pułapkę przez dziennikarza, który pytał o miliardową prognozę zysku, o której nikt na rynku nie słyszał. I jak miał odpowiedzieć? Że nie będzie miał takiego zysku? - mówi Andrzej Szczęśniak, przed pięcioma laty wysoki menadżer w Grupie Lotos, wcześniej prezes Polskiej Izby Paliw Płynnych, dziś analityk rynku paliw. - Ostrożnie powiedział, zastrzegając się po drodze wielokrotnie, że "zarząd się postara". Bardzo dyplomatyczna odpowiedź, bo spróbowałby się przecież zarząd nie postarać... "

praca.trojmiasto.pl/Dzielenie-skory-na-Lotosie-Po-zapowiedzi-o-miliardowym-zysku-gdanskiego-koncernu-n45165.html?&vop=std&strona=6
            Ja nie za bardzo wiem w co ten facet gra. Jeszcze w 2004 byl w Centrum Smitha...

www.bankier.pl/wiadomosc/Andrzej-Szczesniak-Popyt-na-rope-rosnie-decyzja-OPEC-moze-go-nie-zaspokoic-1159685.html
            Inne wywiady, artykuly.
            wyborcza.biz/biznes/1,101562,8138725,A_moze_Lukoil_na_Lotos_.html
            trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,10925113,Przemysl_rafineryjny_sie_zwija__Warto_sprzedac_Lotos_.html
            Mowiac o Schedt popelnia blad: Rosjanie z Rosnieftu tej rafinerii nie kupili.
            Ich spolka z BP Ruhr Oel GmbH posiada 37,5% udzialow.

Zegnam Was, moi drodzy, na troche dluzej. Troche sie zasiedzialam, czas na podroze.
            Wroce po Wielkanocy.
            • igor_uk Re: Tego szczegolu nie znam ... 24.03.12, 15:24
              To co Mara tu wkleila nie podtwierdza tego,co napisala w poprzednim poscie.
              Nikt na stale nie jest przyklejony ddo stolka.zazwyczaj sa odklejane wraz z nowymi wyborami.Wszysci te reguly dobrze znaja,oprocz mary .
            • blueelvic Dziekuje i ... 24.03.12, 15:49
              zycze duzo wrazen, a przy okazji wielu doznan ... przy konsumowaniu lokalnego wina.
        • igor_uk Mara. 24.03.12, 15:20
          czyli miec wlasne zdanie moze miec tylko czlowiek z zawiedzionymi ambicjami?
        • eva15 Zawiedzione ambicje. Mętlik w głowie 24.03.12, 16:27
          mara571 napisała:

> A. Szczesniak byl juz w ogrodku i wital sie z gaska. Musial jednak Lotos opusci> c.

To znaczy co? Skoro Szcześniak opuścił Lotos, to znaczym, że BTS-2 nie powstał i Polska nie pozbawiła się kasy z tranzytu ropy?
          Co ty masz za mętlik w głowie, że tylko ataki ad personam przychodzą ci do głowy?
    • blueelvic Zauwaz jedno, ... 24.03.12, 15:44
      ze glupote mozna promowac, mozna jej przyklaskiwac, ale reakcja w obronie normalnosci jest traktowana jako cos niemoralnego.
    • yurek11111 ewcia,masz komsomolskie podejscie do tematu.... 24.03.12, 18:12
      Strone poszkodowana,stawiasz w roli winnego,Polska nie ma wplywu na decyzje rzadzacej Rosja KGB-owskiej mafii z oberhersztem na czele, ktory z zemsty na wymkniecie sie Polski z jego macek,za oddalanie sie Polski z rosyjskiej strefy wplywow, po prostu msci sie, i usiluje droga szantazu ,tak charakterystyczna dla tego typu typkow ,zreszta podobnie jak to robi z Bialorusia i Ukraina,usidlic Polske,nie bierze pod uwage mentalnosci wiekszej czesci polskiego Narodu,ktory bardziej ceni Wolnosc i Niepodleglosc,niz nawet pare miliardow judaszowych dolarow ,oferowanych za cene utraty suwerennosci, a ty TENDENCYJNIE ,rowniez jak zwykle ,:-))),przedstawiasz temat...
      P.S.
      Babcia podpowiada ,ze judaszowe dolary mozesz wsadzic w cztery litery, albo w piec,ale piec dotyczy tylko kobiet.... :-)))))))
      • igor_uk Panie yurek1111. 24.03.12, 18:18
        Niech pan przeczyta swoj tekst powoli . Przeciez to jest chore.Tyle nienawisci przez Pana przemawia.To chyba jest cos wiecej,niz zwykla rusofobia.
      • romrus Yureczku, to Ty zyjesz? 24.03.12, 19:00
        yurek11111 napisał:
        > KGB-owskiej mafii z oberhersztem na czele...

Martwilem sie ze Ty powiesilesz sie po wygarnej Putina:-)))

Juz Cie uwolnili ze spitalu, czy NET do palaty zalatwili? :-))
        • yurek11111 Re: Yureczku, to Ty zyjesz? 24.03.12, 19:09
          romrus,Tobie zostalo 2-3 lata zycia , bo tyle Twoj idol utrzyma sie na Kremlu, no chyba ze wprowadzi wam zamordyzm a la Stalin , chociaz akurat TY, bys to zaakceptowal.... :-))))))))
          Co do wygranej Putina ,to patrz sygnaturka....
          • romrus Re: Yureczku, to Ty zyjesz? 24.03.12, 19:23
            yurek11111 napisał:
            > romrus,Tobie zostalo 2-3 lata zycia, bo tyle Twoj idol utrzyma sie na Kremlu,

Mylisz sie, kochany :-))

A - nie mam idolow;
            B -zyje w radosci i optymizmie, znajac ze jeszcze dlugo Putin bedzie wqrwial takich milosnikow Rosjii, jak Ty, tak ze mojemu zdrowiu nic nie szkodzi :-))

A po nim wybierzeme Rogozina i dopiero wtedy was szlag trafi :-))

> Co do wygranej Putina ,to patrz sygnaturka....

Wszyscy twoi signaturki sa do doopy i jedynie swiadcza o stanie psychicznym.
            Normalnym ludziam nie przychodzi do glowy stawic signaturki o wyborach w obcym kraju.

To chore, Yureczku :-))

• uk-igor-53 romrus. 24.03.12, 19:30
              Ale ty rowniez dokladasz reke do pogarszania sie jego stanu psychicznego.napisales:
              "A po nim wybierzeme Rogozina ".
              Przeciez to nie ludzkie.Zostanowiam sie nad tym,czy nie zglosic ten twoj wpis do kasacji .Poniewaz to co ty napisales, ociera sie o ludobojstwo.(he,he)
              • romrus Re: romrus. 24.03.12, 19:32
                uk-igor-53 napisał:
                > Ale ty rowniez dokladasz reke do pogarszania sie jego stanu psychicznego.napisales:
                > "A po nim wybierzeme Rogozina ".
                > Przeciez to nie ludzkie.Zostanowiam sie nad tym,czy nie zglosic ten twoj wpis do kasacji .Poniewaz to co ty napisales, ociera sie o ludobojstwo.(he,he)

Никтo не oбещaл, чтo бyдет легкo :-)))
                • igor_uk Re: romrus. 24.03.12, 19:35
                  Nu tak . Rzeczywiscie,nikt nic takiego nie obiecal.

p.s. Pisz po polsku. Wszystkie posty po rosyjsku zglaszam do kasacji,chyba wiesz czemu to robie. Tu jest forum polsko-jezyczny,a nie reklama zywogo zurnala.
                  • romrus Re: romrus. 24.03.12, 19:39
                    igor_uk napisał:
                    > Nu tak . Rzeczywiscie,nikt nic takiego nie obiecal.
                    > p.s. Pisz po polsku. Wszystkie posty po rosyjsku zglaszam do kasacji,chyba wies z czemu to robie. Tu jest forum polsko-jezyczny,a nie reklama zywogo zurnala.

Dobra.
                    Gnojka do kasacji.

Po rosijsku pisze tylko albo kawaly, albo powiedzenia.
              • yurek11111 igorczik,myslisz ze Rogozin upodobni sie doStalina 24.03.12, 19:41
                re:"
                Poniewaz to co ty napisales, ociera sie o ludobojstwo.(he,he)
                • igor_uk Panie yurek1111. 24.03.12, 19:47
                  Pan nie ma nic ciekawego do powiedzenia.To co Pan pisze,to tylko "dieszowyj bazar" za ktory w realu czlowiek niezle obrywa.Poniewaz nie mam zamiaru Pana szukac,zeby to zrobic,to nie widze najmniejszego sensa wchodzic z Panem w dyskusji,ktorych Pan i tak nie rozumie.
                  • yurek11111 igorczik,jestes klaun na klaunami....:-))))))))))) 24.03.12, 20:04
                    wot i wsio....
    • przyjacielameryki Re: Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej 24.03.12, 18:44
      Moim zdaniem Polska powinna już całkowicie przestawić się na ropę sprowadzaną morzem i najlepiej ze zródeł nierosyjskich bo są takie możliwości w Naftoporcie w Gdańsku. Rosja buduje rury, straszy i szantażuje nieustannie zakręceniem tego czy innego kurka. Dość już tego i nie ma co się łudzić po co te i inne rury. Cymbały cieszą się że te rury zastępują atom(znaczy się można straszyć i szantażować do woli. Hi, hi. Macie barany rusofile swoją Rosję!!!) a skończy się tym że stracą polskiego klienta i miliardy dolarów. Brawo, to faktycznie przemyślana gra!!!
      • yurek11111 Babcia mi tu podpowiada.... 24.03.12, 18:52
        Uniezalezniac sie od wszystkiego co z Rosji ,nawet przeplacajac, w mysl zasady, nie dotykac goovna, bo smierdzi,dzis oszczedzisz troche, a jutro Rosja zlupi cie doszczetnie....
      • gosc_ze_smolenska Re: Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej 24.03.12, 19:12
        dziwne, ze przez caly czas mowisz o straszeniu, szantazu itp., nie chcac zauwazyc, ze Rosja zapewnia sobie realizowanie swoich intersow gospodarczych, tylko i wylacznie.... nic osobistego. Polska musi zadbac o swoje interesy, nikt za nia to nie zrobi. Napewno nikt nikomu niczego zakrecac nie bedzie. Po co? Zeby stracic? Glupich nie ma. Troche zdrowego rozsadku nigdy nie zaszkodzi
        • romrus Re: Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej 24.03.12, 19:25
          gosc_ze_smolenska napisał:
          > Troche zdrowego rozsadku nigdy nie zaszkodzi

Z tym akurat sa problemy, bo sie nie dostarcza rura z Rosji:-))
          • gosc_ze_smolenska Re: Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej 24.03.12, 19:43
            bez przesady, napewno co najmniej dobra połowa czytelników patrzy na takie kurjozalne posty z "należytym szacunkiem". Ale niektórym to poprostu sprawia przyjemność straszyć innych: ano Ruskimi, ano Niemcami czy Zydami. Oto takie hobby.
            • igor_uk gosciu_ze _smolenska. 24.03.12, 19:52
              przyjacielameryki innego jezyka nie zna. Nic na to nie poradzisz.Ja doswiadczylem od niego cos o wiele gorszego,bo osobistego.
              • gosc_ze_smolenska Re: gosciu_ze _smolenska. 24.03.12, 20:04
                Igor, nie bardzo Ciebie rozumiem, ale nie raz mam takie wrażenie, że macie tutaj takie zamknięte towarzystwo, że komuś z ulicy trudno się połapać, czy sie kłócicie czy kochacie. Taka to fajna zabawa.
                • igor_uk Re: gosciu_ze _smolenska. 24.03.12, 20:14
                  A co tu rozumiec ?przyjacielameryki napisal:
                  "......Rosja buduje rury, straszy i szantażuje nieustannie zakręceniem tego czy innego kurka. Dość już tego i nie ma co się łudzić po co te i inne rury......." .
                  Twoj ze post byl nastepujacy :
                  "dziwne, ze przez caly czas mowisz o straszeniu, szantazu itp.." .Ja skojarzylem,ze Twoja odpowiedz dotyczyla postu przyjacielameryki.Nu chyba ze pomylilem sie,ale raczej nikt inny o straszeniu i szantazu nie pisal.
                  Co dotyczy tego,co on napisal do mnie osobiscie,to bylo tak.
                  Kiedys w zwiazku z kolejna nadchodzaca rocznica zwyciestwa nad nazizmem napisalem post,w ktorym wspomnialem o swoim Dziadku ,ktory zginal w trakcie tej wojny i to wlasnie na terenie Polski .Na co ten "madrzec" odpisal,ze chyba on utopil sie w beczce z wodka.Co najpodlejsze,jemu wydawalo sie to calkiem niezlym zartem. I jak mu zwrocilem uwage na to,ze on jest podlec,to on mnie odpisal,ze ja nie znam historii.
                  Nu to teraz i jestes na biezaco (he,he).
                  • gosc_ze_smolenska Re: gosciu_ze _smolenska. 24.03.12, 20:24
                    bardzo smutna i nieprzyjemna historia, ale niestety to niejedyny przypadek i nie tylko na tym forum. To co jeden uważa za podłość, inny za bohaterstwo. Ma zastosowanie przede wszystkim w czasie wojny, wojna się skończyła.... małżeństwo polsko-rosyjskie również, ale żołnierze dotychczas są w okopach... bardzo smutne.
        • yurek11111 Wlasnie ewci zdrowego rozsadku brak.. 24.03.12, 19:38
          Dlatego watek zatytulowala ze to "Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej ropy!', a pozbawienie Polski tranzytu rosyjskiej ropy ,to polityka Kremla, i jest to jak slusznie zauwazyles,polityka w interesie Rosji ,ktora realizuje swoje interesy gospodarcze,no ale gdzie tu wina Polski????

gosc_ze_smolenska napisał:

> dziwne, ze przez caly czas mowisz o straszeniu, szantazu itp., nie chcac zauwaz
          > yc, ze Rosja zapewnia sobie realizowanie swoich intersow gospodarczych, tylko i
          > wylacznie.... nic osobistego. Polska musi zadbac o swoje interesy, nikt za nia
          > to nie zrobi. Napewno nikt nikomu niczego zakrecac nie bedzie. Po co? Zeby str
          > acic? Glupich nie ma. Troche zdrowego rozsadku nigdy nie zaszkodzi
          • gosc_ze_smolenska Re: Wlasnie ewci zdrowego rozsadku brak.. 24.03.12, 19:56
            yurek, nie wywracaj kota ogonem. Polityką Kremla nie jest pozbawienie Polski tranzytu, żeby Polskę ukarać, tylko po to żeby zapewnić płynność i nieprzyrywalność swojego biznesu w dziedzinie handlu ropą i gazem. Inna sprawa, ze polityka Polski w pewnym momencie zagrażała intersom tego biznesu, szantażując Rosję Polska nie chcąc zmusiła Rosję do szukania alternatywnych dróg do Europy Zach. Ale to był już Wasz wybór.Jak by Rosja miała mniej kasy, być może się taka postawa Polski by się i sprawdziła. Ale jest jak jest. Nie zawsze się wygrywa.
          • igor_uk Panie yurek1111,miej Pan lisosc do siebie. 24.03.12, 19:56
            gosc_ze_smolenska odniosl sie do tego postu przyjacielameryki:
            "Rosja buduje rury, straszy i szantażuje nieustannie zakręceniem tego czy innego kurka. Dość już tego i nie ma co się łudzić po co te i inne rury. Cymbały cieszą się że te rury zastępują atom(znaczy się można straszyć i szantażować do woli."

Musi Pan odpoczac.Bo zaczyna Pan "bazarit' " bez sensu.
            Pozdrawiam.Moze dobra muzyka Pana uspokoi?
            • yurek11111 igorczik,co znaczy "lisosc"? 24.03.12, 20:02
              igorczik,ja odnosze sie do tendencyjnego przedstawiania tematu przez przewodniczaca,
              dla ciebie tez mam song:

www.youtube.com/watch?v=a1pO1Nde3Uo
            • gosc_ze_smolenska back in the USSR 24.03.12, 20:14
              Igor, ja nie tęsknię za Zw.Radzieckim, za przewodniczą rolą Partii Kommunistycznej i wrześniową pracą w kołchozach, wczasach nad morzem Bałtyckim albo Czarnym (Krym) i 140 rublami na miesiąc. Zycie dla wielu Rosjan wcale nie źle się układa.
              • igor_uk Re: back in the USSR 24.03.12, 20:25
                Gosc, najwiekszymi patriotami sa emigranci,zwlaszcza tacy,ktore to zrobili mimo woli (ja po czesci takowym jestem).
                Wyjechalem jeszcze z ZSRR i po nim tylko moge tesknic.Tym roznimy sie.W Rosji wspolczesnej nie zylem.
                Ale to nie tesknota za komunizmem ,znalem ten ustroj na pewno lepiej od Ciebie,to tesknota za mlodoscia,za rodzicami.Za tym wszystkim,czego juz nie ma.

p.s. Czy mozesz podac jakies imie,czy coolwiek,zeby mogl do ciebie zwracac sie krocej,niz gosc_ze _smolenska.
                • gosc_ze_smolenska Re: back in the USSR 24.03.12, 20:41
                  kein Problem, mam na imię Бoриc.
                  Kiedy pracowałem w Niemczech poznałem dosyć dużo ludzi z byłego Zw.Radz., (przede wszystkim Zydow i tak zwanych Rusakow). Wielu miało bardzo podobne do Ciebie uczucia i wspomnienia, wielu poznałem w pociągach. Niemcy bardzo żadko gadają w pociągach z nieznajomymi, Rusak popatrzy jeden na drugiego, i zaczyna się, jak to było fajnie w Karagandzie czy Aktiubinsku.
                  • igor_uk Re: back in the USSR 24.03.12, 20:50
                    Nu to rozumiesz mnie,w takim razie ,Boris.
                    Pozdrawiam.
          • melord Re: Wlasnie ewci zdrowego rozsadku brak.. 25.03.12, 00:19
            yurek11111 napisał:

> Dlatego watek zatytulowala ze to "Hurra! PL uwalnia się od tranzytu rosyjskiej
            > ropy!', a pozbawienie Polski tranzytu rosyjskiej ropy ,to polityka Kremla, i je
            > st to jak slusznie zauwazyles,polityka w interesie Rosji ,ktora realizuje swoje
            > interesy gospodarcze,no ale gdzie tu wina Polski????
            >
            w jakiejs czesci sa to konsekwencje nie dawnej i obecnej polityki PiS wobec Rosji,oko za oko...w dalszym ciagu druga partia w Polsce z chorymi coprawda ambicjami na rzadzenie
            z drugiej strony naturalna rzecza jest,ze zawsze lepszym rozwiazaniem sa dostawy
            bezposrednie,producent-odbiorca(rurociag polnocny)niz korzystanie z tranzytu gdzie po drodze jest jeszcze malo stabilna dla tranzytu Bialorus(podobnie Ukraina)
            do euforii powodu nie ma,jakby nie bylo Polska na tym straci i obecnie niewiele moze zrobic by cos zmienic(zrezygnowalismy kiedys z drugiej nitki rurociagu przyjazni i byl to chyba blad)
    • jk2007 eva15 nadal nie rozumie prostych rzeczy, 24.03.12, 23:57
      ze Rosja moze eksportowc tylko rope a nie benzyne czy inne produkty petrochemiczne
      • igor_uk A chcesz przekonac sie w swojej glupocie? 25.03.12, 00:01
        Wystarcze tylko wydac 33 900 rubli.
        customstat.ru/reports/exportpetrol.php?gclid=CPiVmcbRgK8CFUcntAoddQlf0Q
      • eva15 Znów kłamiesz! 25.03.12, 00:19
        jk2007 napisał:

> ze Rosja moze eksportowc tylko rope a nie benzyne czy inne produkty petrochemiczne

Nieprawda, zawsze jeszcze może eksportować złote myśli takich bystrzaków jak ty. Siedzisz tam i promieniujesz rozumem na świat.

• jk2007 Re: Znów kłamiesz! 25.03.12, 00:25
          eva15 napisała:
          > Siedzisz tam i promieniujesz rozumem na świat.

dzieki za uznanie!
      • walter622 JK2007 nadal nie rozumie prostych rzeczy, 26.03.12, 16:02
        jk2007 napisał:

> ze Rosja moze eksportowc tylko rope a nie benzyne czy inne produkty petrochemiczne

Jak słusznie Romrus już zauważył chyba "злocтнo пиз@ишь".

JP54, B-91/115, A-100LL, TS-1, RT, Jet-A, M-100, D-1, D-2 - tak na początek.
        "Nie może" ??? :))))))

Już lepiej zajmij się wklejaniem fotek i się nie ośmieszaj.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
        Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
        • igor_uk Walter. 26.03.12, 16:05
          Widze,ze nareszcie i do ciebie dotarla glupota tego forumowicza.
          • walter622 Igor 26.03.12, 16:28
            igor_uk napisał:

> Widze,ze nareszcie i do ciebie dotarla glupota tego forumowicza.

Nie wiem czy to jest akurat głupota. Fakt, że "пиз@ит" jak solidnie walnięty.

Może by tak wybrał się do NPZ "Niżniekamsk" i na miejscu się dowiedział
            co z tej rafinerii i w jakich ilościach jest dostarczane chociażby do Polski.
            Inna bajka, że zwykle dociera do Polski (cтрaнa лoхoв) za pośrednictwem holenderskich spółek oraz z tym związanym ca. 100% narzutem za pośrednictwo i właściwe papiery
            ("produkt holenderskiego pochodzenia").

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            • igor_uk Re: Igor 26.03.12, 16:32
              Walter,zbyt wiele takich wpadek ten forumowicz zaliczyl.Jak dla mnie,to krytyczna mase bledow przekroczyl juz dawno temu i po tym mozno smialo stwierdzic,ze jest zwyklym glupkiem.
              • walter622 Re: Igor 26.03.12, 17:07
                igor_uk napisał:
                > zwyklym glupkiem.

Nie ujmowałbym jego zachowania w kategoriach "głupstwa". On doskonale zdaje sobie sprawę z tego co robi. Może nie wiedzieć co do Polski eksportuje NPZ NK-5, lecz nic nie wiedzieć o eksporcie D-2, M-100 lub JP-54... W jakim lesie taki dziewiczy cudak się
                uchował ???

• jk2007 Re: Igor 26.03.12, 18:11
                  walter622 napisał:

> o eksporcie D-2, M-100 lub JP-54...

owszem, o eksporcie D-2, M-100 czy JP-54 przez BTS-2 nie slyszalem
                  • walter622 Re: Igor 26.03.12, 18:22
                    jk2007 napisał:
                    > owszem, o eksporcie D-2, M-100 czy JP-54 przez BTS-2 nie slyszalem

A czy wiesz w jaki sposób się transportuje D-2, M-100 czy JP-54 ?
                    Może , na początek, prościej - czy wiesz co te skróty oznaczają ?

**************************************************************
                    • jk2007 Re: Igor 26.03.12, 18:51
                      walter622 napisał:
                      > A czy wiesz w jaki sposób się transportuje D-2, M-100 czy JP-54 ?
                      > Może , na początek, prościej - czy wiesz co te skróty oznaczają ?

wiem, ale co ma do tego BTS-2?

• walter622 Re: Igor 26.03.12, 19:23
                        jk2007 napisał:
                        > ale co ma do tego BTS-2?

Zapytaj się Bat'ki, jak sądzę, on tobie to najlepiej wytłumaczy.

• jk2007 znowu chybiles 26.03.12, 19:40
                          walter622 napisał:
                          > Zapytaj się Bat'ki, jak sądzę, on tobie to najlepiej wytłumaczy.

Batkie to zwisa bo bialoruski tolling swietnie rozwija sie
                          • walter622 Re: znowu chybiles 26.03.12, 19:43
                            Tranzyt za 35 MT jemu "zwisa" ? Facio ma gest.

• 7swift Re: znowu chybiles 26.03.12, 19:59
                              walter622 napisał:
                              > Tranzyt za 35 MT jemu "zwisa" ?

owszem, zwisa: Druzba - 80 mln t rocznie, zas BTS-2 10-20 mln t rocznie,
                              dla port Gdansk moga byc problemy
                              vz.ru/economy/2012/3/23/570538.html#

• walter622 Re: znowu chybiles 26.03.12, 20:05
                                Docelowo ma być 35 MT.

• 7swift Re: znowu chybiles 26.03.12, 20:12
                                  walter622 napisał:

> Docelowo ma być 35 MT.

a этo "бaбyшкa нaдвoе cкaзaлa"

• igor_uk Re: znowu chybiles 26.03.12, 20:15
                                  Walter,docelowo ma byc 38 mln ton..
                              • igor_uk Walter i nadal bedziesz twierdzic.. 26.03.12, 20:11
                                ze to nie glupek?

Przeciez po polnocnemu odcinku "Przyjazni",czyli ten co idzie przez Bialoruc,max przepustowosc to 50 mln.t rocznie.MaX !!! I to w takim razie tam panuje takie cisnienie,ze mozliwosc awarii wzrasta wielokrotnie .Bo nominalna przepustowosc,z tego co pamjetam,to cos w okolicach 40 mln.ton. Z kolei BTS-2 docelowo ma miec nominalna przepustowosc w 50 mln ton.
                                O czym ty w ogole z tym glupcem dochodzisz? On przeciez nic nie wie.Tylko tyle wie,co w jakims livejournale znajdzie.
                                • walter622 Re: Walter i nadal bedziesz twierdzic.. 26.03.12, 20:18
                                  No faktycznie, - facio podając 70-80 MT zapomina o południowym odcinku. Chyba, że
                                  Bat'ka ma jakieś chody na Ukrainie.

• ukos Glony uwolnią Rosję od konieczności wydobycia 25.03.12, 00:15
      Jest coraz większy postęp (i to na razie bez wykorzystania GMO) w modyfikacji mikroorganizmów wytwarzających mieszaninę węglowodorów bardzo podobną do ropy i dobrze nadającą się do rafinacji.. Za parę lat może się okazać, że wydobycie ropy wymagające kosztownych wierceń jest kompletnie nieopłacalne w porównaniu z szybkim dojrzewaniem pulpy w tankowcu-basenie pływającym dla bardziej intensywnego nasłonecznienia gdzieś w okolicy równika, gdzie go każde państwo będzie mogło posłać. W dodatku to produkcja ekologicznie neutralna (tyle spalania, ile fotosyntezy) i niekonkurencyjna wobec rolnictwa. Coraz większy postęp i coraz większe nakłady na badania.
    • bywszy1 Re: ot takie sobie proste pytanie+ 26.03.12, 15:42
      Patriotami czego?
      Dlaczego pan ajgor twierdzi,ze poniewoli.
      A milosc?
      Chyba,ze pana tam listem gonczym scigaja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka