Dodaj do ulubionych

Reeksport polskich fachowców z Zachodu do Polski

25.03.12, 00:38
Po kilku latach zalewu Zachodu polskimi fachowcami (zwłaszcza licząc od czasu przyjęcia PL do EU) następuje powoli upragniony ponoć przez polityków powrót wielu wybitnych specjalistów do kraju, specjalistów wzbogaconych o cenne zachodnie doświadczenia i umiejętności. Niestety fachowcy są przymusowo reeksportowani:

Więziennictwo czeka koszmar. W krótkim czasie państwa Unii Europejskiej przekażą nam ok. 12 tysięcy aresztowanych i skazanych u nich Polaków. Gdzie i jak ich upchnąć?
(...)
W ubiegłym roku policja w 384 konwojach lotniczych przewiozła do Polski 1425 osób pozbawionych wolności (doliczając transport samochodami - 2040). 85 proc. z nich to Polacy ścigani ENA, ale już dziś ok. 15 proc. stanowią skazani za przestępstwa popełnione za granicą. Kończą za murami polskich więzień i aresztów.

Z roku na rok te liczby rosną. Tak bardzo, że w 2011 r. policja utworzyła trzy mosty powietrzne. Z Londynu, Madrytu via Paryż i Amsterdamu konwojuje przestępców wynajętymi od wojska samolotami.

wyborcza.pl/1,75478,11409590,Leca_wiezniowie__A_tu_pelno.html

Gdzie i jak tylu powracających specjalistów naraz upchnąć? Ciekawe czy inne kraje byłego Ostblocku mają podobny problem? O Rosji już nawet nie wspomnę...

Obserwuj wątek
    • malkontent6 Re: Reeksport polskich fachowców z Zachodu do Pol 25.03.12, 00:43
      eva15 napisała:

> O Rosji już nawet nie wspomnę...

Gułag nadal otwarty?
      • borrka Sprawa dawno uregulowana. 25.03.12, 00:50
        USA juz w 1993 stworzylo wydzial FBI do walki z rosyjska przestepczoscia zorganizowana.
        • igor_uk Ha,ha. 25.03.12, 01:04
          Dwie pierwsze odzywki w watku,ktory dotyczy polskich przestepcow,dotycza Rosji.
          To naprawda chore.Chyba cos z wami trzeba robic.
          Moze na poczatek zaspiewajcie to,chlopaki,przy okazji mozecie obejrzec i wspanialy film:

• malkontent6 Smutne jest życie komsomolca. 25.03.12, 01:16
            igor_uk napisał:

> Dwie pierwsze odzywki w watku,ktory dotyczy polskich przestepcow,dotycza Rosji.

Z wypowiedzi Ewci:
            "Ciekawe czy inne kraje byłego Ostblocku mają podobny problem? O Rosji już nawet nie wspomnę... "

Niestety nasza Ewcia wtrąciła cos o Rosji. :)

A swoją drogą to żal mi jej. Ponownie. Jest sobota, u niej już minęłą godzina 1 w nocy a ona siedzi przed komputerem i wyszukuje w sieci negatywne informacje o Polakach. :(
            • igor_uk Re: Smutne jest życie komsomolca. 25.03.12, 01:33
              Ewa napisale tyle:
              "Po kilku latach zalewu Zachodu polskimi fachowcami (zwłaszcza licząc od czasu przyjęcia PL do EU) następuje powoli upragniony ponoć przez polityków powrót wielu wybitnych specjalistów do kraju, specjalistów wzbogaconych o cenne zachodnie doświadczenia i umiejętności. Niestety fachowcy są przymusowo reeksportowani:

Więziennictwo czeka koszmar. W krótkim czasie państwa Unii Europejskiej przekażą nam ok. 12 tysięcy aresztowanych i skazanych u nich Polaków. Gdzie i jak ich upchnąć?
              (...)
              W ubiegłym roku policja w 384 konwojach lotniczych przewiozła do Polski 1425 osób pozbawionych wolności (doliczając transport samochodami - 2040). 85 proc. z nich to Polacy ścigani ENA, ale już dziś ok. 15 proc. stanowią skazani za przestępstwa popełnione za granicą. Kończą za murami polskich więzień i aresztów.

Z roku na rok te liczby rosną. Tak bardzo, że w 2011 r. policja utworzyła trzy mosty powietrzne. Z Londynu, Madrytu via Paryż i Amsterdamu konwojuje przestępców wynajętymi od wojska samolotami.

wyborcza.pl/1,75478,11409590,Leca_wiezniowie__A_tu_pelno.html

Gdzie i jak tylu powracających specjalistów naraz upchnąć? Ciekawe czy inne kraje byłego Ostblocku mają podobny problem? O Rosji już nawet nie wspomnę... "

Ty ze,malkontent,zauwazyles tylko to:
              "Rosji".
              Moze nie trzeba nam ,komsomolcam wysilac sie, jak zakladamy watek.Tytul nadawac : "Rosja" ,a pirwszy post "Putin".I tego wam juz wystarcze,zeby pisac odpowiedzi.
              Malkontent,to naprawda jest chore. Ale to twoj problem.Chcesz pyskowac,to pyskuj .
              • malkontent6 Re: Smutne jest życie komsomolca. 25.03.12, 01:42
                Igor, Ewcia założyła wątek o Polskich przestępcach za granicą. To można zrozumieć.

Czy Ewcia chce przy tej okazji powiedzieć, że Rosjanie nie popełniają przestępstw?
                • igor_uk Re: Smutne jest życie komsomolca. 25.03.12, 01:49
                  Musisz miec naprawda wyjatkowo bujna wyobraznie,zeby ze slow Ewy wyciagnac taki wniosek.
            • przyjacielameryki Re: Smutne jest życie komsomolca. 25.03.12, 10:41
              malkontent6 napisał:

> igor_uk napisał:
              >
              > > Dwie pierwsze odzywki w watku,ktory dotyczy polskich przestepcow,dotycza
              > Rosji.
              >
              > Z wypowiedzi Ewci:
              > "Ciekawe czy inne kraje byłego Ostblocku mają podobny problem? O Rosji już nawe
              > t nie wspomnę... "
              >
              > Niestety nasza Ewcia wtrąciła cos o Rosji. :)
              >
              > A swoją drogą to żal mi jej. Ponownie. Jest sobota, u niej już minęłą godzina
              > 1 w nocy a ona siedzi przed komputerem i wyszukuje w sieci negatywne informacj
              > e o Polakach. :(

Przecież dobrze wiesz, że to jej praca - fakt że trudna a efekty zerowe. Ja nie dziwię się, ona nie ma nic a nic wspólnego z polskością, więc to opluwanie przychodzi jej z wielką łatwością. Nie jest również Niemką i nie ma nic wspólnego z Niemcami. Tam tylko mieszka. Jak taki Talib - korzysta z demokracji i dobrodziejstw Zachodu i jednocześnie opluwa ten Zachód. Najlepiej nie angażować się w rozmowy z nią. Dla nich największą karą jest ignorowanie!
              • romrus Ale jaja:-) 25.03.12, 10:50
                przyjacielameryki napisał:
                >Jak taki Talib - korzysta z demokracji i dobrodziejstw Zachodu

Ja piernicze, ale masz siano we lbe:-))
                Z jakich "dobrodziejstw" Zachodu oni korystaja?

Z tych chyba:

"Nikt nie zostanie ukarany za morderstwo 24 zolnierzy pakistanskich - oswiadzcyl przedstawicel Pentagonu"

vz.ru/news/2012/3/25/570762.html
                • przyjacielameryki Re: Ale jaja:-) 25.03.12, 11:29
                  romrus napisał:

> przyjacielameryki napisał:
                  > >Jak taki Talib - korzysta z demokracji i dobrodziejstw Zachodu
                  >
                  > Ja piernicze, ale masz siano we lbe:-))
                  > Z jakich "dobrodziejstw" Zachodu oni korystaja?
                  >
                  > Z tych chyba:
                  >
                  > "Nikt nie zostanie ukarany za morderstwo 24 zolnierzy pakistanskich - oswiadzcy
                  > l przedstawicel Pentagonu"
                  >
                  > vz.ru/news/2012/3/25/570762.html

Palancie, to że możesz pisać różne bzdury i korzystać z internetu i komputera to min. to dobrodziejstwo dla Ciebie. Dostałeś to w darze od USA i od tej "ohydnej demokracji". Jakim samochodem jezdzisz - rosyjskim, jakie ciuchy kupujesz . . . . . itd ???? Cha!, cha! A ta komsomołka pt. Borne Sulinowo(Eva15) palancie, korzysta z demokracji niemieckiej, z cywilizacji niemieckiej, wygody życia, produktów niemieckich i zachodnich . . . . . itp. ale jednocześnie opluwa ten świat z którego korzysta wychwalając Rosję i Putina do której w żadnym wypadku nie chce się przeprowadzić. Talibowie, ci mieszkający na Zachodzie tez maja w doopie swoje rodzime dziadostwo, korzystają z cywilizacji Zachodu mieszkając i żyjąc w Niemczech, Francji, Wlk. Brytanii, jednocześnie chcą zniszczyć Zachód.
                  • romrus Re: Ale jaja:-) 25.03.12, 15:13
                    > Palancie, to że możesz pisać różne bzdury i korzystać z internetu i komputera to min. to dobrodziejstwo dla Ciebie. Dostałeś to w darze od USA i od tej "ohydnej demokracji". Jakim samochodem jezdzisz - rosyjskim, jakie ciuchy kupujesz .

Matole, za samochod, komputer i ciuchy zaplacilem z wlasnej kieszeni, wiec zadne to "dobrodziejstwo", raczej to z mojej strony dobrodziejstwo ze kupuje.
                    Poza tym komputer i ciuchy z jakich dziwnych powodow wyprodukowany gdziekolwiek, lecz nie w demokraticznych krajach.
                    Samochod mam wyprodukowany w Rosji i wcale mi nie szkodzi ze to Hummer, cwicze sprzet nieprzyjacela, przyda sie:-))

> Talibowie, ci mieszkający na Zachodzie tez maja w doopie swoje rodzime dziadostwo, korzystają z cywilizacji Zachodu mieszkając i żyjąc w Niemczech, Francji, Wlk. Brytanii, jednocześnie chcą zniszczyć Zachód.

Jacy mieszkajacy na Zachodzie Talibowie? Czy Ty w ogole znasz kto to sa Talibowie?

Siano, siano we lbie i nic wiecej.
                    • przyjacielameryki Re: Ale jaja:-) 25.03.12, 18:41
                      romrus napisał:

>
                      >
                      > Matole, za samochod, komputer i ciuchy zaplacilem z wlasnej kieszeni, wiec zad
                      > ne to "dobrodziejstwo", raczej to z mojej strony dobrodziejstwo ze kupuje.
                      > Poza tym komputer i ciuchy z jakich dziwnych powodow wyprodukowany gdziekolwiek
                      > , lecz nie w demokraticznych krajach.
                      > Samochod mam wyprodukowany w Rosji i wcale mi nie szkodzi ze to Hummer, cwicze
                      > sprzet nieprzyjacela, przyda sie:-))

Korzystasz palancie z wynalazków zachodnich w tym z komputera i internetu a to że płacisz za nie to żadna łaska, to obowiązek. To wynalazki tej ohydnej 'USA" i tej ohydnej "demokracji" Gdybyś bazował na rosyjskich wynalazkach jezdiłbyś Moskwiczem i chlał samogon.

Ps. Właśnie rozmawiałem ze znajomym, który był w Obwodzie Kaliningradzkim. Brud, syf i mogiła. Totalna bida, region zdewastowany, zniszczone zabytki. Więc nie pitol jak to Polacy skorzystają ze zniesienia granicy. Zrobiliśmy to dla tej bidy i dla tego zacofania, żeby dać im szansę kontaktu z cywilizacją baranie. Cała UE nie zgadzała się na to otwarcie granicy. Ci ludzie z OK mają gdzieś Putina i jego mafijne rządy, coraz częściej chcą brać sprawy w swoje ręce.
                      • romrus Re: Ale jaja:-) 25.03.12, 19:48

> Ps. Właśnie rozmawiałem ze znajomym, który był w Obwodzie Kaliningradzkim. Brud, syf i mogiła. Totalna bida, region zdewastowany, zniszczone zabytki. Więc nie pitol jak to Polacy skorzystają ze zniesienia granicy.

Skorystaja w ten sposob, madralu, jak Finnowie, gdzie w zeszlym roku Rosjanie wydali ponad miliard euro.

>Zrobiliśmy to dla tej bidy i dla tego zacofania, żeby dać im szansę kontaktu z cywilizacją baranie.

Jestem w stanie uwierzyc nawet w krasnoludkow, ale nie w szczera pozycje Polski wobec Rosji.
                        Jesli Pan Sikorski popiera ten projekt - w 100% Polske na tym bardziej zalerzy.
                        Jestes falszywy na wylot, taka samo jak waszy politycy.

>Cała UE nie zgadzała się na to otwarcie granicy.

Piepszysz.
                        Finlandia, Hispania, Francja, Wlosy, Grecja dawno o to prosa.
                        Tylko pozycja karzlow pribaltyckych i do niedawna Polski temu przeszkadzala.

> Ci ludzie z OK mają gdzieś Putin a i jego mafijne rządy, coraz częściej chcą brać sprawy w swoje ręce.

Piepszysz.

W Kaliningradzie nie bylo protestow n/t Putina w ogole, n/t wyborow w Dume raz chyba wyszlo okolo 300 osob.
                        W czasach protestow przeciwko opodatkowaniu samochodow wychodzilo ponad 10000.
                        Swoim bigosem demokracje w Kalinigradzie nie urzadzicie:-))

Napisz jeszcze jakis mundrosci.

Jakj tam mieszkajacy w Europie Taliby sie czuja?
          • yurek11111 igorczik,sprawdz na watku... 25.03.12, 03:10
            "Ruscy bankierzy postrzelali sobie w Londongradzie" ,ile zes napisal zlego o Polakach,pomimo tego ze watek byl o ruskich ,potem miej pretensje do siebe,ze w watku o polskich przestepcach,pisze sie o ruskich kryminalistach... :-)))))

igor_uk napisał:

> Dwie pierwsze odzywki w watku,ktory dotyczy polskich przestepcow,dotycza Rosj
            > i.
            > To naprawda chore.Chyba cos z wami trzeba robic.
            • igor_uk Re: igorczik,sprawdz na watku... 25.03.12, 03:13
              Biedaku,juz od polowy watku byla przepychanka o to,kto wiecej przestepstw popewnia w Anglii.Ja zabralem glos,jako ostatni.
              yurek,juz zyczylem cie dzis smacznego?
        • eva15 Re: Sprawa dawno uregulowana. 25.03.12, 01:09
          I CO, borrcia - USA esportują tysiące tychże "Rosjan"do Rosji? Niechby tylko spróbowały, dopiero podniósłby się wrzask o .... A ty stałbyś na czele wrzasku.
          Ech, o czym chcesz dyskutować i co porównywać?
          • igor_uk Re: Sprawa dawno uregulowana. 25.03.12, 01:13
            Ewa,nikt w Ameryce ta "rosyjska" mafie ,oprocz koszernych (specialnych) policjantow,tknac nie smieje. borrka o tym dobrze wie.Malkontent moze i nie domyslac sie.
          • walter622 Re: Sprawa dawno uregulowana. 25.03.12, 10:51
            eva15 napisała:

> I CO, borrcia - USA esportują tysiące tychże "Rosjan"do Rosji?

Tja, German Gorbuncow ( którego ktoś ostatnio kropną w Londynie) był poszukiwany międzynarodowym listem gończym wystawionym przez Mołdawię. Jak widać, chyba
            Mołdawianie ostatecznie stracili cierpliwość i zwątpili by angielska policja kiedykolwiek deportowała tego facia.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
        • romrus No i jaki wyniki, Boria? 25.03.12, 10:03
          borrka napisał:
          > USA juz w 1993 stworzylo wydzial FBI do walki z rosyjska przestepczoscia zorganizowana.

Wspanialy wydzial i to i wyniki jakis musa byc. Przeciez chyba nie po to wydzial stworzono, zeby gostkam z Brighton-beach dac prace.:-))

20 lat zop@dalaja od rana do wieczora, duzo zlapali?

"O tym, dlaczego FBI wciąż nie udało się znaleźć Siemiona Mogilewicza, opowiedział założyciel "Wydziału rosyjskiego" James Moody.

- Pan Moody, nie wydaje się Panu dziwnym, że Siemion Mogilewicz został oficjalnie włączony do listy 10 najbardziej poszukiwanych zbrodniarzy, za informacje o nim ogłosiłi nagrodę w wysokości 100.000 dolarów, a w on w tym samym czasie był prawie trzy lata w areszcie w Moskwie?

- A skad mielismy o tym wiedzec?

- Ale każde wystąpienie pana Mogilewicza w sądzie dwa razy na miesiac filmowali paredziesiat dziennikarzy.

- Pracujemy tylko z formalnymi strukturami Federacji Rosyjskiej"

www.skandaly.ru/2011/04/26/18713/
          Detektiwy, qwa:-)))

• borrka Wynik taki... 25.03.12, 11:11
            Ze ruski bandyta stal sie elementem pop-kultury amerykanskiej, a w rozporek nikt mu nie zaglada.
            Jak murzynski pusher i polski prostak, ale ruski gangster jest bardziej wszechobecny.
            Dzis ojciec chrzesny nazywalby sie Alik Kaponow.
            W USA nikt nie wnika w szczegoly, zreszta sami upowszechniacie takie stereotypy, chocby film Brat 2 :)))
            • borrka I zeby bylo jasne... 25.03.12, 11:16
              Wiekszosc Polakow i bardzo wielu Ruskich w USA, to ciezko zasuwajaca klasa srednia.
              Ale taki isnieje stereotyp.
              Glupi, bo to stereotyp dla mas.
              • igor_uk w UK rowniez... 25.03.12, 11:21
                Nie potrafia zrozumiec,ze Abramowicz,czy Berezowski,to takie same Rosjanie,jak ty,borrka,Polak.Owszem,maja cos z Rosja(jak i ty z Polska),nawet gadaja po rosyjsku bez akcentu,ale to nie sa Rosjanie etniczne.Anglice poprostu od wielu lat nie mieli z nimi doczynienia,po tym ,jak Zydow z Anglii wyrzucili.
            • igor_uk ten "ruski" bandyta... 25.03.12, 11:18
              ma charakterystyczny wyglad,jak i akcent. I ty,borrka,o tym dobrze wiesz.
              • borrka Niczego nie wiem, Igorku. 25.03.12, 11:25
                Nie bywam w Ameryce, bo nudzi mnie dlugi lot i nie lubie pieszczot imigration na lotnisku.
                Niech sie sami .........!
                • igor_uk borrka. 25.03.12, 11:39
                  Prosilem cie grzecznie nie pisac do mnie Igorka.Mam nick igor_uk.
                  Co dotyczy meritum.O ile nie wiesz nic w tym temacie,to po cholere zabierasz glos?
                  • borrka Igorku, 25.03.12, 11:56
                    Jestes gosciem, by nie powiedziec, przybleda na polskim forum i nie ty bedziesz mnie pouczal, o czym mam pisac.

Ja sie bardzo ciesze, gdy zabieraja na forum glos Rosjanie, bo warto znac ich punkt widzenia.
                    Ale ty jestes takim Rosjaninem, ktory ma polski paszport, pracuje na Angoli, a do Rosji boi sie pojechac.
                    Twoje zdanie jest malo miarodajne.
                    • igor_uk Nie ma spraw,boriska. 25.03.12, 12:16
                      Ale za przyblede to sluzysz tu ty.
            • eva15 Re: Wynik taki... 25.03.12, 12:27
              Kompletne bzdury piszesz z tym nie wnikanie w szczegóły. Są s.-syny nasze i wasze, przydatne i nieprzydatne, wysoko osadzone i te z dołów, drobnica.

Pleciesz w oderwaniu od realiów.
              • borrka Efiu, pleciesz bez zwiazku z tematem. 25.03.12, 12:30
                Ja o stereotypach pop-kultury, a Ty o regulach gry real-politik.
                • eva15 Borrcia, dobra pamięć, ale krótka 25.03.12, 12:35
                  Wiem, że masz krótką pamięć i już sam nie wiesz, co pisałeś u góry o rzekomym ściganiu "rosyjskich" przestępców w USA.
                  • borrka Pisalem prawde. 25.03.12, 12:38
                    Pisalem o faktach, ale nie jestem takim hunwejbinem, jak Ty i rozumiem, ze ruski bandzior stanowi prymitywny stereotyp, podobnie , jak polski glupek.
                    • eva15 Re: Pisalem prawde. 25.03.12, 12:47
                      Borrcia, daj se siana. Są różne rodzaje przestępczości i część z niej jest niekaralna, Polacy pod tą grupę nie podpadają, to wyższa półka.
    • strondzo Re: Reeksport polskich fachowców z Zachodu do Pol 25.03.12, 06:30
      czy to przypadek ze ci przestepcy sa z ziem odzyskanych ?tak jak ty Ewek ??
      • caesar_pl Re: Reeksport polskich fachowców z Zachodu do Pol 25.03.12, 14:11
        dla nas Slazakow kazdy nowy przybysz z Polski byl podejrzany.W koncu jak sie pakuje w hotelu robotniczym 5 chlopow w jednym pokoju to mozna od nich wszystkiego oczekiwac,nozownictwo,bijatyka,spedalenie...ale mieli lepiej niz my Slazacy - dostawali dodatek strachowy w kopalni....te gieroje,a bali sie szoli...my Slazacy mieli takie powiedzenie na nich - Gorole do szole bo lina ucinöm..ha,ha,ha..99% was nie wie co to oznacza..
    • johnny-kalesony Ewa, a ciebie też przywiozą, czy sama wrócisz? 25.03.12, 15:22
      Ewa, a ciebie też przywiozą, czy sama wrócisz?

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
    • johnny-kalesony Re: Reeksport polskich fachowców z Zachodu do Pol 25.03.12, 15:32
      eva15 napisała:

> Gdzie i jak tylu powracających specjalistów naraz upchnąć? Ciekawe czy inne kra
      > je byłego Ostblocku mają podobny problem? O Rosji już nawet nie wspomnę...

Wspomnisz, kiedy wejdzie w życie przepis o swobodnym ruchu bezwizowym z Kalinigradem.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • romrus Nich Pan sie nie martwi, Panie kalesony 25.03.12, 15:40
        johnny-kalesony napisał:
        > Wspomnisz, kiedy wejdzie w życie przepis o swobodnym ruchu bezwizowym z Kalinigradem.

Cala roznica polega na tym, ze za zezwolenie na wjazd treba bedzie placic nie 70, lecz 20 euro, wiec Polacy, ktorzy codziennie jezdza do Kalinigradu po wodke, fajki i benzine moga teraz ty 50 euro zaoszedzic.

Rosjanie na dzis dostaja za ty 70 roczna multiwize do Szengenu i swobodnie sie poruszaja gdzie chca.
        • johnny-kalesony Re: Nich Pan sie nie martwi, Panie kalesony 25.03.12, 16:20
          Zaoszczędzą 70, bo ci z Kaliningradu sami będą przywozić ...

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • romrus Re: Nich Pan sie nie martwi, Panie kalesony 25.03.12, 16:40
            johnny-kalesony napisał:
            > Zaoszczędzą 70, bo ci z Kaliningradu sami będą przywozić ...

Rozumiem ze osiedlowy wazywniak na ten temat Panu nic nie powiedzial, wiec bede pisal powoli:

Rosjanie na dzis bez zadnych problemow dostaja multiwize na caly Szengen i swobodnie sie poruszaja gdzie chca, do Polski rowniez.

Nowy zezwolenia po 20 euro sa niewygodny, bo daja prawo na wjazd tylko w maly scisle okreslony rejon Polski.

Nikt nie bedzie zalatwial wize i zezwolenie razem, bo to bezsens placic dwa razy, czyli Rosjanie beda w dalszym ciagu zalatwiac sie szengenski wizy bo w ten sposob przed nimi cala Europa, wiec Rosjan nie bedzie wjezdzac ani wiecej, ani mniej.

Natomiast Polacy z dobrobytu jada do Rosji nie po zwedezenie Ermitazu w Petersburgu czy teatra Bolszoj w Moskwie, lecz do jednego miejsca - do pierwszej stacji paliw i sklepa z woda i fajkami, z tego wzgladu dla nich nowy zezwolenia sa bardzo wygodny i kosztuja taniej.

Jesli ma Pan jeszcze pytania, chetnie odpowiem.
            • borrka Tradycyjnie klamiesz i tradycyjnie glupio. 25.03.12, 18:02
              W Polsce male dzieci wiedza, ze Ruscy z Kaliningradu przyjezdzaja do Braniewa i Olsztyna handlowac wodka i papierosami.
              Kaliningrad , to jeden z biednych rejonow Rosji, od dawna zyje glownie z przemytu do Polski i na Litwe.
              To taka oaza przemytu, przekretow celnych i AIDS.

Dotychczas, taki przemytnik, by dostac roczna wize szengenska, musial zlozyc szafe dokumentow - zaswiadczenie z pracy, ze czesto jezdzi sluzbowo, albo z banku, ze ma pieniadze.
              Dochodzily sprawy ubezpieczenia.
              To, oczywiscie, utrudnialo kaliningradzkiej biedocie regularne przekraczanie granicy i wspolpracowali z Polakami - pod sama granica polska, jest olbrzymie ruskie targowisko z alkoholem, papierosami, pirackim oprogramowaniem, plytami itd.

Teraz, na przepustki malego ruchu, te wszystkie babuszki, wojskowi emeryci i mlody narybek przestepczy, beda jezdzic sami do Polski.
              • romrus Nie przejmuj sie, Boriska 25.03.12, 19:01
                borrka napisał:

Nie tylko Polace lataja po benzine i fajki, taka sama situacja jest na granicach Lotwy i Estonii z Rosja, oraz granice Litwy i Bialorusi.

> W Polsce male dzieci wiedza, ze Ruscy z Kaliningradu przyjezdzaja do Braniewa i Olsztyna handlowac wodka i papierosami.
                > Kaliningrad , to jeden z biednych rejonow Rosji, od dawna zyje glownie z przemytu do Polski i na Litwe.

Piepszysz, Boria

Srednia w Kalinigradzie jest nie wiele mniejsza niz w calej Rosji - 22400:
                www.klops.ru/news/Ehkonomika/44681/Srednjaja-zarplata-v-Kaliningrade-sostavljaet-224-tys-rub.html
                - nauczycele - 16-25000
                www.newkaliningrad.ru/news/community/k1370889.html
                -port ponad 30000
                www.newkaliningrad.ru/news/community/k1370889.html
                Niby czemu stad nikt nie wyjezdza, jesli az tak tam zle.
                Czekaja na ruch bezwizowy?:-)))

> Dotychczas, taki przemytnik, by dostac roczna wize szengenska, musial zlozyc szafe dokumentow - zaswiadczenie z pracy, ze czesto jezdzi sluzbowo, albo z banku, ze ma pieniadze.
                > Dochodzily sprawy ubezpieczenia.

Piepszysz, Boria

A - zadnej szafy: ankieta + 2 fotki + ubiespieczenie + 70 euro = roczna multiwiza, zadnych zaswiadzen z pracy i banku UE nie wymaga;

B - bez ubiespeczenia nikt nie wyda zezwolenia w ramach ruchu granicznego rowniez, ale ubiespeczenie kosztuje nedznych 13,75 euro, wiec nie piepsz ze to jakis problem.

> Teraz, na przepustki malego ruchu, te wszystkie babuszki, wojskowi emeryci i mlody narybek przestepczy, beda jezdzic sami do Polski.

Piepszysz, Boria
                Jakos ruch bezwizowy pomiedzy Wyborgem a Finlandia Finnom nie szkodzi.

Tak nawiasem mowiac, wielki milosnik Rosji Pan Radek-Talib az tak popiera ten projekt ruchu bezwizowego, ze w 100% jasne ze Polske na tym bardzej zalerzy, niz Rosji.
                On chyba przeczytal ile pieniadzy Rosjanie wydaja w Poludniowej Finlandii i dal rady policzyc, ze to co naimniej 20% unijnych subsidii Polske.
                • borrka Nie chce mi sie gadac o d...Maryni. 25.03.12, 19:31
                  Ja po prostu WIEM, jak sie zalatwia multiwize Szengen dla rosyjskich obywateli i wiem, jaka bida panuje w Oblasti.
                  Od 100 lat nie potraficie jednego wiezowca wykonczyc (albo rozebrac), a ty mi o Finlandii.
                  Gdzie Rzym, gdzie Krym :)
                  • romrus Re: Nie chce mi sie gadac o d...Maryni. 25.03.12, 19:53
                    borrka napisał:
                    > Ja po prostu WIEM, jak sie zalatwia multiwize Szengen dla rosyjskich obywateli

Powtorka z rozrywki.
                    Ty wiesz, a obywacel Rosji, ktory ja co roku na cala rodzine odnawia - nie wie.
                    Brawo, Boria.

Wszystko jak zawsze, mieszkajacy w Niemczach nic nie wiedza o Niemczach, mieszkajacy w Rosji - o Rosji.

Tylko, Boria, taka forumowa Wikipedia, wszystko wie nailepeij.

I nie piepsz mi tu o dobrobycie w Polske-B, czyli na scianie wschodniej, ja tam bywam.

• borrka Slowa nie powiedzialem o Polsce i dobrobycie. 25.03.12, 20:16
                      Masz omamy ?
                      To, ze ty zalatwiasz wize, nie znaczy, ze zalatwi ja emerytka z Kaliningradu, handlujaca wodka pod granica.
                      Ona nie ma ani konta, ani kasy.
                      A tacy ludzie zyja z przemytu.
                      Dla nich "maly ruch", to blogoslawienstwo.
                      I to po obu stronach.
                      Ale co to obchodzi "noworuskiego", ze emeryci nie maja za co zyc ?
              • eva15 Tradycyjnie klamiesz i tradycyjnie glupio, borrcia 25.03.12, 19:59
                borrka napisał:

> Dotychczas, taki przemytnik, by dostac roczna wize szengenska, musial zlozyc sz
                > afe dokumentow - zaswiadczenie z pracy, ze czesto jezdzi sluzbowo, albo z banku
                > , ze ma pieniadze.
                > Dochodzily sprawy ubezpieczenia.

Ty bez köłamstwa, borrcia nie umiesz żyć. Nie wiadomo tylko, czy kłamiesz z niewiedzy, czy celowo. Poniżej link do MSZ Niemiec w sprawie viz Schengen. Jest jak podaje Romrus nie jak ty. Romus pominął tylko jedno - trzeba wykazać, że ma się środki na swoje utrzymanie w czasie pobytu w EU - własne, albo cudze.

www.auswaertiges-amt.de/DE/EinreiseUndAufenthalt/Visabestimmungen_node.html

Tak czy inaczej - Rosjanie znacznie łatwiej wjeżdżają do EU niż Polska do swego "strategicznego partnera", dla którego w Afganistanie poświęca życie swych żołnierzy. .
                • borrka A babuszki i wojskowi emeryci... 25.03.12, 20:11
                  Maja konta w bankach :)
                  Przeciez o TO wlasnie chodzi.
                  Romrus KLAMIE, pomijajac podstawowy warunek otrzymania multi-wizy rocznej.
                  Jest to prog trudny do przekroczenia dla granicznej "mrowki".
                  Kasa, albo zaswiadczenie z pracy.

Tak po prostu jest.
                  Wiadomo, ze w miare zamozny czlowiek ma dosc kasy, ale on nie musi handlowac na granicy.
                  • romrus Boria, nie podskakuj 25.03.12, 20:31
                    borrka napisał:
                    > Romrus KLAMIE, pomijajac podstawowy warunek otrzymania multi-wizy rocznej.

Boria, w odroznieniu od ciebie, kazde swoje slowo moge podtwierdzic jakims papierkem, taki mam qrewski zawod:-))

Pokaz mi cos o kontach i zaswiadczeniach z pracy:
                    www.finland.org.ru/public/default.aspx?contentid=192695#Неoбхoдимыедoкyменты

Z gory uprzedzam, zamiast tego syfu:
                    "Дoкyменты или cooтветcтвyющaя инфoрмaция, пo кoтoрым oбocнoвывaетcя цель и ycлoвия пoездки" - w ankiecie sie pisze "shopping", "turism", "fishing" - tego wystarcze.
                    Zadnych pokwitowan z hotelow, absolutnie nic.

Jednak przyznaje czesciowo racje, bo sprawdzilem, Polace sa jak zawsze naimadrzejszy, wiec konsulat Polski wymaga "6. Оригинaл cпрaвки c меcтa рaбoты".

> Jest to prog trudny do przekroczenia dla granicznej "mrowki".
                    > Kasa, albo zaswiadczenie z pracy.

Boria, za 200 rubli zamawia sie pieczatka z nazwa "Roga i kopyta, sp. z o.o.", po za tym wiekszosc zalatwia wizy przez biura podrozy, gdzie takie lipowe zaswiadczenia wchodza w ich uslugi.

Jeszcze NIKT nie zostal bez wizy z powodu braku tego toaletowego papierka, ktory nikt nigdy nie sprawdza.

Zaden to prog, w czasach kiedy bylesz mrowka, bylo inaczej:-))

• eva15 Re: Boria, nie podskakuj 25.03.12, 20:47
                      To jakieś polskie odchylenie od warunków Schengen. Normalnie nikt nie żąda zaświadczenia z miejsca pracy.
                      • romrus Re: Boria, nie podskakuj 25.03.12, 20:55
                        eva15 napisała:
                        > To jakieś polskie odchylenie od warunków Schengen. Normalnie nikt nie żąda zaświadczenia z miejsca pracy.

W dodatku bzdurne, napisalem wyzej ze lipa nic nie kosztuje, a konsulat nie jest w stanie tego sprawdzic.
                        • walter622 Re: Boria, nie podskakuj 25.03.12, 22:07
                          romrus napisał:
                          > W dodatku bzdurne, napisalem wyzej ze lipa nic nie kosztuje, a konsulat nie
                          > jest w stanie tego sprawdzic.

Fakt, że czasem urzędnicy konsularni mają kuriozalne wymagania. Znajomemu współwłaścicielowi sporej kaliningradzkiej (pozostając przy kaliningradzkim temacie) firmy budowlanej swego czasu urzędnicy odmówili wydania polskiej wizy z uwagi iż ... zbyt wiele razy przyjeżdżał do Polski (średnio - jakieś dwa razy w miesiącu). Szkopuł w tym, że facet przyjeżdżał do polskich firm by załatwiać sprawy związane z dostawami polskich materiałów budowlanych na budowy wykonywane przez jego firmę. Tak więc sporo jeździł, bowiem odpowiadał za zaopatrzenie. Obecnie zaopatrują się głównie w Niemczech.

**************************************************************
                          "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
                  • eva15 Znów kłamiesz 25.03.12, 20:44
                    borrka napisał:

> Kasa, albo zaswiadczenie z pracy.

Najwyraźnie twój niemiecki jest za słaby, więc wyjaśniam:

tam nie ma ani słowa o zaświadczeniu z pracy. Jest wyraźnie powiedziane - środki własne lub cudze (ktoś inny może pokryć utrzymanie).
                    Co otworzysz buzię, to kłamiesz.
                    • igor_uk Re: Znów kłamiesz 25.03.12, 20:50
                      Ewa,boriska przeciez jest ukraincem,dla tego on szukal informacji na stronie rosyjsko-jezycznej,bo po ukrnetu poruszac sie nie potrafi.A romrus juz znalazl co napisano po rosyjsku. Tam rzeczewiscie cos jest o przedstawieniu zaswiadczenia z pracy.
                    • romrus Re: Znów kłamiesz 25.03.12, 20:52
                      eva15 napisała:
                      > Jest wyraźnie powiedziane - środki własne lub cudze (ktoś inny może pokryć utrzymanie).

Trza to udowodniac w jakis sposob przy uzyskaniu wizy?
                      Kiedys tak bylo, teraz wystarcze napisac "cash" czy "card", ale ja zalatwiam tylko u Finnow, ich w ogole chyba nic nie obchodzi.
                      Pierwszy raz dostajesz multi na 6 miesiacy, jesli chociaz pare razy wjezdzalesz i nie bylo problemow - nastepna na rok.
                      • eva15 Re: Znów kłamiesz 25.03.12, 20:57
                        Z tego co wiem Niemcy nie żądają dowodów, czyli wystarczy wpisać cash, możliwe, ż są różnice w zależności od tego skąd z Rosji jedziesz, np. wobec Kaukazców wymagania formalne mogą być ostrzej przestrzegane niż wobec inżyniera , adwokata, lekarza etc. z Moskwy lub Pitra. Pracownicy konsulatów mają doświadczenie i wyrobione oko.
                    • borrka Wiki Efciu... 25.03.12, 21:26
                      Mam rowniez inne zrodla informacji, niz Google.
                      Ale ta dyskusja mi sie znudzila.
                      Jest malo tworcza, bo ja pryncypialnie jestem przeciw wizom dla Ruskich.
                      Bandyci i tak wize zalatwia, a babuszki i tak nigdzie nie pojada.
                      Bez sensu ograniczenie dla klasy sredniej, ktora wlasnie buduje.
    • j-k Polskojezyczna Niemra lubiaca wypisywac tu 25.03.12, 15:52
      osmieszajace Polske teksty, az dziwne - czemu nie robi tego na forach niemieckich?
      nikt by jej tam nie chcial czytac ?

Otoz Evelein , z pewnoscia w rownym stopniu cieszy sie z faktu, ze w roku 2011 w poszukiwaniu lepszego zycia 180 tysiecy osob opuscilo niemiecka dobrotke emigrujac na stale.

Ale w koncu nie tylko Polak, lecz Niemiec tez potrafi !
      • caesar_pl Re: Polskojezyczna Niemra lubiaca wypisywac tu 25.03.12, 19:02
        a ile z tego to sa Niemcy??Do Polski wyemigrowalo ok.10 tys "Niemcow"..ha,ha,ha..Sa to prawdziwi Niemcy??albo Polacy z niemieckim paszportem?Ta sam z emigracja do Turcji,Hiszpani,Grecji..to saTurki,Hiszpany czy Grecy ktorzy wracaja do ojczyzna z niemiecka emerytura.Niemcy ktorzy emigruja szukaja zadowolenia.To nie jak polski nauczyciel pracujacy jako zbrojarz w Irlandi za stawke minimalna...ha,ha,ha....
        • j-k Re: Polskojezyczna Niemra lubiaca wypisywac tu 25.03.12, 22:25
          caesar_pl napisał:

> a ile z tego to sa Niemcy??

Nie wiem , dziecie...
          jak to sa Polacy, czy Rosjanie z niemieckim paszportem
          to tez dobra wiadomosc :)
          • caesar_pl Re: Polskojezyczna Niemra lubiaca wypisywac tu 25.03.12, 22:36
            wlasciwie o czym gadamy?Wielka Brytania - niecale 60 mln mieszkancow a emigruje z tego dobrobytu wiecej niz z Niemiec bo.ok 200 tys.Pytam sie polskich ekspertow - z Niemiec emigruje porownywalnie z UK malo i przyjezdza malo Polakow do poracy.Z UK emigruje duzo i przyjezdza duzo Polakow.Jestescie Polaki pojeb..e?
      • des4 jaka to Niemra??? 25.03.12, 20:55
        z takimi rusycyzmami jakie zapodaje od czasu do czasu?

najprawdopodobniej Rosjanka długie lata mieszkająca w Polsce, a potem oddelegowana na niemiecką placówkę

przecież, żadna Polka tak by nie pisała o swojej ojczyźnie wylizując jednocześnie 4 litery moskiewsku reżimowi
        • przyjacielameryki Re: jaka to Niemra??? 25.03.12, 22:00
          des4 napisał:

> z takimi rusycyzmami jakie zapodaje od czasu do czasu?
          >
          > najprawdopodobniej Rosjanka długie lata mieszkająca w Polsce, a potem oddelegow
          > ana na niemiecką placówkę
          >
          > przecież, żadna Polka tak by nie pisała o swojej ojczyźnie wylizując jednocześn
          > ie 4 litery moskiewsku reżimowi

Ależ to jest oczywista oczywistość. Ja już dawno zdefiniowałem ją jak 'Borne Sulinowo"!
    • wind_man pora przywrócic kare śmierci 25.03.12, 17:29
      dla najciezszych kryminalistów? Polski nie stac na nowe wiezienia.
    • armandoso Re: Reeksport polskich fachowców z Zachodu do Pol 25.03.12, 22:08
      Juz jesteśmy w człowych gospodarkach Europy. To jedynie kwestia czasu, aż staniemy się jedym z jej liderów, a firmy spoza granic napływają. Pamiętajmy, że potrzeba fachowców, bo nieługo maszyny roboli zastąpią.

---

fotograf Śląsk
      firma sprzątająca gdańsk
      sklep komputerowy Olsztyn
      Perfumeria Warszawa
    • free.liberus Tusku juz zamienia szkoły w więzienia 25.03.12, 22:40
      to jego specjalnośc.
      • eva15 Tusku juz zamienia szkoły w więzienia. Słusznie! 26.03.12, 00:47
        To obiektywnie rozsądne i bardzo przytomne. Tusk wie i ruzumie, że dzieci nie będzie, bo ca 2 mln Polaków w wieku rozrodczym wyjechało i płodzi dzieci zaganicą. Zresztą sam powiedział, że dla rządu najlepsze, bo najtańsze są pary bez dzieci. Jednocześnie wie, że do Polski będą wracać wspomniani wyżej "specjaliści". Dla nich potrzebne będzie pilnie zakwaterowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka