Dodaj do ulubionych

Eh ci kibice

13.06.12, 09:15
Njagorsza opinie mieli brytyjscy kibice, ktorzy przyjezdzali na europejskie mecze by siac balagan, bojki i chlac alkohol. Bylo to w latach 80-tych. Wladze sie za nich zabrali, zrobili ich portrety, zabronili wejsc na stadion. I sie jakos po 10 latach uspokoili.

Tak trzeba bedzie sie zabrac za polskich kiboli.

Ogladalem rano w TV raport BBC o polskich kibolach atakujacych rosyjskich kibicow i wstyd mi, jak pewnie kazdemu Polakowi, za te ekscesy.

Za to mecz byl piekny i bramka Blaszczykowskiego wspaniala.

PF
Obserwuj wątek
    • walter622 Witaj P_f 13.06.12, 11:32
      polski_francuz napisał:
      > Tak trzeba bedzie sie zabrac za polskich kiboli.

Kwestia optyki. Być może z daleka to inaczej wygląda. Z mojej perspektywy - cała ta zadyma była o przysłowiowy "rzut beretem" od mojego domu - trochę inaczej.

Czy byli to "kibole" ? - szczerze mówiąc w to wątpię. Zacięte starcia z tymi chuliganami były również w trakcie meczu (gdzieś w rejonie ul. Świętokrzyskiej i al. Jerozolimskich). Innymi słowy ten mecz ich kompletnie nie interesował.
      Kolejna sprawa. Przecież o tym, że tak się to wszystko skończy było z góry wiadomo. Wiadra medialnych pomyj i cyniczne podjudzanie dały oczekiwany efekt. Teraz zwalanie winy za te zajścia na "kiboli" jest zwykłym tchórzostwem i draństwem.

> Za to mecz był piękny i bramka Błaszczykowskiego wspaniała.

Rzadko się z Tobą zgadzałem, lecz w tym przypadku podzielam twoją opinię. Bramka Błaszczykowskiego była fenomenalna.

Pozdr.

• polski_francuz Adrenalina 13.06.12, 12:34
        musi sie jakos u mlodych wyladowac. Wyladowala sie niefortunnie, bardzo niefortunnie. Ale zdarza sie.

Ktos mi mowil, ze Niemcy wyladowuja swoja adrenaline na autostradach i dlatego nie ma tam ograniczen predkosci.

Co do kiboli to trzeba brytyjskie doswiadczenia studiowac. I potrwa to kilka lat.

Co do politycznego podzegania to takie jest wszedzie. Polega to, tu we Francji przynajmniej, na tym zeby znalezc winnego za wszystkie problemy. Tyle, ze nie wszyscy sie daja wciagnac.

PF
        • walter622 Re: Adrenalina 13.06.12, 13:06
          Przypuszczam, że musi minąć trochę czasu by ochłonąć z tych wczorajszych emocji i wyciągnąć z nich prawidłowe wnioski.

Wspomniałem dość charakterystyczny przypadek - już na praskiej stronie, w rejonie pl. Waszyngtona nagle menelia dorwała dziennikarza radiowego (obładowanego sprzętem i mikrofonem z charakterystycznym zielonym logo), zaczęli go solidnie obijać. Pozostali dziennikarze (a była ich tam niesamowita ilość) placem nie kiwnęli w obronie swojego kolegi i najspokojniej w świecie zaczęli pstrykać fotki, jak na studyjnej sesji zdjęciowej. Kompletnie nie mogę tego zrozumieć. Dziś w serwisach natknąłem się na te fotki - trzeba przyznać, że są świetne.
          • misterpee Re: media i patriotyzm w sporcie 13.06.12, 13:33
            Sport jest sportem i nie powinien miec nic wspolnego z szowinizmem , chamstwem i przemoca. Ta druzyna jest lepsza ktora ma bardziej utalentowanych i zdyscyplinowanych zawodnikow, nasze miasta i srodowisko sa piekne , jezeli ludzie sa pracowici, dobrze wychowani, lubia estetyke i szanuja lad. Poruzumiewamy sie znajc jezyk, jezyk matki, w tym jezyku ludzie ksztaltuja swoja kulture. Niewielu zna kilka jezykow, dla nich patriotyzm ma pojecie szersze, ootrafoa ocenic wartosci swojego kraju w perspektywie swojej wiedzy. To co stalo sie w Warszawie pokazuje poziom kulturalny tej czesci polskich kibicow, ktorzy wywolali te zamieszki. Sadze ze warszawiacy powinni przeprosic Rosjan i pokazac im swoja szczera przyjazn i potepic bandyckie napady w czasie mistrzostw.
          • malkontent6 Re: Adrenalina 13.06.12, 16:56
            walter622 napisał:

> Pozostali dziennikarze (a była ich tam niesamowita ilość) placem nie kiw
            > nęli w obronie swojego kolegi

Wołodia, a ty stanąłes w obronie tego bitego człowieka czy tylko się przeglądałeś?
        • przyjacielameryki Re: Adrenalina 13.06.12, 13:32
          polski_francuz napisał:

> musi sie jakos u mlodych wyladowac. Wyladowala sie niefortunnie, bardzo niefort
          > unnie. Ale zdarza sie.
          >
          > Ktos mi mowil, ze Niemcy wyladowuja swoja adrenaline na autostradach i dlatego
          > nie ma tam ograniczen predkosci.
          >
          > Co do kiboli to trzeba brytyjskie doswiadczenia studiowac. I potrwa to kilka la
          > t.
          >
          > Co do politycznego podzegania to takie jest wszedzie. Polega to, tu we Francji
          > przynajmniej, na tym zeby znalezc winnego za wszystkie problemy. Tyle, ze nie w
          > szyscy sie daja wciagnac.
          >
          > PF

Nie chcę w żadnym wypadku bronić polskich kiboli(to byli najzwyklejsi w świecie chuligani i bandyci), ale wszystko zaczęło się od ewidentnej prowokacji rosyjskich kiboli we Wrocławiu i w Warszawie a ten przemarsz z symbolami radzieckim był zupełnie niepotrzebny. To jednak miało podtekst polityczny i polskie władze wielokrotnie ostrzegały szefów rosyjskich kibiców, że ten ich przemarsz w takim dniu(12.06) i z taką symboliką może zachęcić polskich chuliganów do zadymy i tak dokładnie się stało. Ale jak polskie władze prosiły i ostrzegały to podniósł się wielki krzyk. Zresztą również na stadionie w czasie meczu rosyjscy kibice dokonali kolejnej prowokacji z wywieszeniem flagi z malunkiem Pożarskiego - pogromcy wojsk polsko-litewskich w XVII w. Ta flaga miała charakter polityczny i nie wiązała się w żadnym wypadku z meczem i sportem. Jest w tej i we wrocławskiej sprawie protest do UEFA. Polscy kibole powinni być surowo ukarani ale zajścia sprowokowali Rosjanie!!!!!
          • romrus Chory czlowieku, 13.06.12, 14:23
            przyjacielameryki napisał:
            >prowokacji z wywieszeniem flagi z malunkiem Pożarskiego - pogromcy wojsk polsko-litewskich w XVII w. Ta flaga miała charakter polityczny

-nie widze na tej flage Pozarskiego;

-jesli on tam jest, to co z tego;

-zaprosil by na mecz do Rosji z flaga z malunkiem Pilsudskiego, ale chyba juz nie teraz;

-Niemcy zaproponowali nazwac autostrade imeniem Jana Sobieskiego, idac twoja logika Turcy maja dac wp@dol Polakom i Niemcom razem.
            • przyjacielameryki Re: Chory czlowieku, 13.06.12, 14:29
              romrus napisał:

> przyjacielameryki napisał:
              > >prowokacji z wywieszeniem flagi z malunkiem Pożarskiego - pogromcy wojsk p
              > olsko-litewskich w XVII w. Ta flaga miała charakter polityczny
              >
              > -nie widze na tej flage Pozarskiego;
              >
              > -jesli on tam jest, to co z tego;
              >
              > -zaprosil by na mecz do Rosji z flaga z malunkiem Pilsudskiego, ale chyba juz n
              > ie teraz;
              >
              > -Niemcy zaproponowali nazwac autostrade imeniem Jana Sobieskiego, idac twoja lo
              > gika Turcy maja dac wp@dol Polakom i Niemcom razem.

Ty jesteś prawnikiem???? To chyba jakaś sowiecka szkoła? Nie chodzi o to co ja myślę a o to jakie są przepisy i prawo UEFA. A jest takie, że na stadionach w czasie meczów nie wolno wywieszać flag czy symboli o tematyce nie związanej ze sportem a mające podtekst polityczny.

A jak mądralo zareagowali by w Moskwie gdyby np. na stadionie w Moskwie wśród kibiców niemieckich pojawiły się flagi ze swastykami?? Przykład skrajny ale pokazujący problem.

Kiepsko z tym prawem w Rosji!
              • romrus Re: Chory czlowieku, 13.06.12, 15:13

> Ty jesteś prawnikiem???? To chyba jakaś sowiecka szkoła?

Nie. Miedzynarodowa.

>Nie chodzi o to co ja myślę a o to jakie są przepisy i prawo UEFA. A jest takie, że na stadionach w czasie meczów nie wolno wywieszać flag czy symboli o tematyce nie związanej ze sportem a mające podtekst polityczny.

Wspaniale.

A daje regulamin UEFA prawo kibolam kraju-gospodarza za takie wykroczenie ukarac winnych?

Czy moze to urzedasy z UEFA lali Rosjan na ulicach, jako kare?

> A jak mądralo zareagowali by w Moskwie gdyby np. na stadionie w Moskwie wśród kibiców niemieckich pojawiły się flagi ze swastykami?? Przykład skrajny ale pokazujący problem.

Powtrarzam pytanie:

-co w tyj flage jest prowokacyjnego?

Zadnego Pozarskiego tam nie ma, nie ma nic, co moglo by byc zwiazano z Polska w jakis sposob, oprocz chorej wyobrazni podobnych do ciebie palantow.

Jest napis "This is Russia", co wqrwia naibardziej bo "is", a nie "was".

> Kiepsko z tym prawem w Rosji!

W Rosji z prawem jest normalnie, natomiast ty w dalszem ciagu swoimi tandetnymi manipulacjami diskredytujesz Polske.

W Polske mieszkaja miliony dobrych, milych, goscinnych ludzi, nie cierpiacych na ksenofobije i kompleksy, czytajac komentarzy w Necie, widze ze oni sa urzazony do glebi duszy wyczynami malutkiej czesci rodakow.

W dodatku, jestes Przyacelem Amerikanow i w ten sposob diskredytujesz oba narody.

Mnie to nie przeszkadza, mozesz kontinuowac.
                • yurek11111 romrusie z chora wyobraznia..... 13.06.12, 18:47
                  Co w tej fladze-banerze ma zwiazek z meczem pilki noznej i w ogole ze sportem?
                  A jezeli nie ma,bo nie ma zwiazku z pilka nozna,to czemu mialo sluzyc jej wyeksponowanie przez rosyjskich "kibicow" na meczu z Czechami?

romrus napisal:
                  Powtrarzam pytanie:

-co w tyj flage jest prowokacyjnego?

Zadnego Pozarskiego tam nie ma, nie ma nic, co moglo by byc zwiazano z Polska w jakis sposob, oprocz chorej wyobrazni podobnych do ciebie palantow.

Jest napis "This is Russia", co wqrwia naibardziej bo "is", a nie "was".
          • malkontent6 Re: Adrenalina 13.06.12, 17:15
            Przykro mi, ale się z toba nie zgadzam. Niech sobie Rosjanie maszerują z czym chcą, nawet z portretem Lenia. Wystarczyło ich sfilmować, porobic trochę zdjęć żeby mieć dowód na to, że w ich duszach nadal żyje ZSRR. Fizyczna agresja kiboli to było najgorsze co się mogło stać.
      • borrka Klamiesz kagebowski emerycie. 13.06.12, 13:19
        Usilujesz lokalne wydarzenie rozdmuchac do rozmiarow apokalipsy.
        Rozroba nieporownalnie mniejsza, niz pamietne wydarzenia 11 listopada, dosc szybko opanowana przez policje.
        Fakt, ze godna pozalowania, ale typowo kibolska.
        Ot, akurat zer dla esbecko-lubiankowskich popluczyn.
      • mara571 Walter, co z ta smiertelna ofiara 13.06.12, 15:33
        o ktorej wczoraj tak ochoczo informaowales za rosyjskimi mediami.
        Jest czy jeje nie ma?
        • walter622 Mara uspokuj się 13.06.12, 20:26
          mara571 napisała:

> o ktorej wczoraj tak ochoczo informaowales za rosyjskimi mediami.

"Ochoczo" to chyba ty zareagowałaś na tę informację.
          Na ten temat nie ma oficjalnego potwierdzenia. W szpitalach obecnie przebywa 8 Rosjan.
          Przypuszczam, że tak niewielka ich ilość niesamowicie ciebie zmartwiła.
          "Wspaniała wiadomość (szkoda, że tak mało) - forumowa reakcja na informację o ofiarach zamachów terrorystycznych w Moskwie. Zastanawiam, się czy to przypadkiem nie twój tekst.
          • mara571 w insynuacjach jestes mistrzem 13.06.12, 21:03
            przyzwoitosc wymaga odwolania, napisania czegos w stylu w " informacja okazala sie nieprawdziwa".
            Wiele nie kosztuje.
            Notabene rano w pociagu czytalam w Spieglu Online wpis forumowicza niemieckiego, ktory juz kolo 20:30 wczoraj podawal ta informacje za zrodlem brytyjskim (com.uk). Bardzo zaluje, ze nie skopiowalam tego do iCloude, bo teraz juz komentarze pod tym artykulem sa usuniete:
            www.spiegel.de/panorama/justiz/em-2012-polnische-hooligans-randalieren-in-warschau-gegen-russen-a-838504.html
            Ciekawy przyczynek do brytyjskich manipulacji wnosi dzisiejszy artykul z gazety:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11921150,Stadiony_nienawisci__Ujawniamy_kulisy_pracy_reporterow.html
            • malkontent6 Re: w insynuacjach jestes mistrzem 13.06.12, 21:12
              Nasz komsomolec próbuje teraz odwrócic kota ogonem. Powiązał kiboli w Warszawie z terrorystami w Moskwie.
            • walter622 Mara - odpuść sobie 13.06.12, 21:14
              Mara, może wspomnisz jak się zachowałaś wobec mnie w czasie zamieszek w Kazakhstanie.
              Wtedy twoje insynuacje pod moim adresem było wyjątkowo podłe.
    • melord Re: Eh ci kibice 13.06.12, 13:33
      Kibole polscy sa dziwnie od lat tolerowni na naszym wewnetrznym terenie.
      Dwukrotnie na przestrzeni ostatnich lat mialem okazje ogladac ekscesy kiboli Legii W-wa jak rowniez kiboli druzyn przeciwnych ktorych eskortuje policja ze stacji na mecz i z powrotem.
      To jest chora sytuacja,czuja sie bezkarni
      Kiedy wiec dochodzi do imprez na taka skale jak EURO nawet wrogo nastawieni kibole na terenie Polski,oglaszaja rozejm i mobilizuja sie wspolnie do zadymy.
      Wina wiec mozna obciazyc wladze/policje ktore doskonale zdaje sobie sprawe z zagrozenia lecz na przestrzeni lat nic nie uczynila by zajwisko"kibolstwa" wyeliminowac.
      "Staruch" szef kiboli Legii jest w W-wie celebryta(ostanio w wiezieniu)...dzieki "tfurczej" pracy prasy i TV
    • romrus PF, 13.06.12, 14:29
      polski_francuz napisał:
      > Ogladalem rano w TV raport BBC o polskich kibolach atakujacych rosyjskich kibicow i wstyd mi, jak pewnie kazdemu Polakowi, za te ekscesy.

Chociaz ktos nie wypisuje bzdetow o prowokacjach.
      W/g mnie duza czesc odpowiedzialnosci ponosi polska prasa, kto wszystko skutecznie podgrzewala.
      Prasa i media museli wzywac kibole do rozumu PRZED wydarzeniami, potempiac PO wydarzeniach potrafi kazdyl.

> Za to mecz byl piekny i bramka Blaszczykowskiego wspaniala.

Fantasticzna, myslalem za szlag mi trafi:-)
      • przyjacielameryki Re: PF, 13.06.12, 14:32
        romrus napisał:

> polski_francuz napisał:
        > > Ogladalem rano w TV raport BBC o polskich kibolach atakujacych rosyjskich
        > kibicow i wstyd mi, jak pewnie kazdemu Polakowi, za te ekscesy.
        >
        > Chociaz ktos nie wypisuje bzdetow o prowokacjach.
        > W/g mnie duza czesc odpowiedzialnosci ponosi polska prasa, kto wszystko skutecz
        > nie podgrzewala.
        > Prasa i media museli wzywac kibole do rozumu PRZED wydarzeniami, potempiac PO w
        > ydarzeniach potrafi kazdyl.
        >
        >
        > > Za to mecz byl piekny i bramka Blaszczykowskiego wspaniala.
        >
        >
        > Fantasticzna, myslalem za szlag mi trafi:-)

Człowieku, organizowanie marszy z podtekstem politycznym w nie tak dawno okupowanym kraju nie nazwiesz prowokacją? Mnie to nie przeszkadzało ale inni tylko na to czekali.
        • romrus Pokaz mi Pozarskiego, palancie 13.06.12, 14:41
          > Człowieku,

...na tej flage:
          bi.gazeta.pl/im/85/e4/b5/z11920517X.jpg
          Nawet w tym klamiesz razem z cala wasza prasa.

Jesli by nie szli marzsem wszyscy razem bylo by wiecej ofiar i tyle, bojowkarzy byli gotowi.

Nawet papierowych samolotikow pod flaga "Smolensk" nie potrzebowali.

Skoncz ty wrescie sie wykrecac, to zenada dla doroslego mieszczyzny.
      • przyjacielameryki Re: PF, 13.06.12, 15:13
        romrus napisał:

> Chociaz ktos nie wypisuje bzdetow o prowokacjach.
        > W/g mnie duza czesc odpowiedzialnosci ponosi polska prasa, kto wszystko skutecz
        > nie podgrzewala.
        > Prasa i media museli wzywac kibole do rozumu PRZED wydarzeniami, potempiac PO w

Te "bzdety" wypisuje rosyjska prasa:
        wyborcza.pl/1,75248,11922584,Moskowskije_Nowosti__Marsz_rosyjskich_fanatykow_to.html
        Coś kiedyś mówiłeś o chorym mózgu. Mówiłeś o sobie?
        • romrus Re: PF, 13.06.12, 15:26
          > Te "bzdety" wypisuje rosyjska prasa:

Nie rosijska prasa, lecz jeden niejaki Wdowin, czyja priwatna opinia nikogo nie obchodzi.
          W tej samej gazecie jest zamieszczony artykul pod nazwa "Rzez na marsze.

W Rosji ludzi maja prawo miec rozny opinie, pan Wdowin rowniez.

> Coś kiedyś mówiłeś o chorym mózgu. Mówiłeś o sobie?

Nie.

Jesli w Rosji beda pobici polski kibicy, ja nie bede tego tlumaczyl ani okupacja Moskwy, ani smiercia czerwonoarmistow w obozach, ani wczorajszymi wydarzeniami.

Ja bede mial wstyd za rodakow i bede kibicowal naszemu OMONU, ktory bezlitosnie tych gnojow rownuje z afsaltem.

Chory mozg ma ten, kto proboje sie tlumaczyc z czegos takiego.
          • przyjacielameryki Re: PF, 13.06.12, 17:35
            romrus napisał:

>
            >
            > Jesli w Rosji beda pobici polski kibicy, ja nie bede tego tlumaczyl ani okupacj
            > a Moskwy, ani smiercia czerwonoarmistow w obozach, ani wczorajszymi wydarzeniam
            > i.
            >
            > Ja bede mial wstyd za rodakow i bede kibicowal naszemu OMONU, ktory bezlitosnie
            > tych gnojow rownuje z afsaltem.

Mataczysz. Kibice nie byli pobici, może przypadkowo. Tłukli się głównie kibole polscy i rosyjscy do czego zresztą i jedni i drudzy przygotowywali się a ten marsz tylko ułatwił to. Ja nie bronię żadnych kiboli, większość jest już w pace, następni znajdą się tam wkrótce.
            To nie zmienia faktu, że rosyjscy kibole cały czas szykowali się do zadymy i ją znalezli.

Właśnie przed chwilą podano komunikat, że Rosyjska Federacja Piłkarska została ukarana za bandytyzm i rasizm rosyjskich kiboli w kwocie 120 000 euro. Jeżeli ci wasi "patrioci" dalej będą psuć Euro, Rosji zostaną odebrane punkty.
            To też efekt czyjegoś chorego mózgu czy raczej dokonania rosyjskich "patriotów"?
            Jeżeli kibole rosyjscy dalej będą psuć Euro, Rosja powinna być wykluczona z mistrzostw.

> Chory mozg ma ten, kto proboje sie tlumaczyc z czegos takiego.
            • romrus Re: PF, 13.06.12, 17:42
              > Mataczysz. Kibice nie byli pobici, może przypadkowo.
              > Właśnie przed chwilą podano komunikat, że Rosyjska Federacja Piłkarska została ukarana za bandytyzm i rasizm rosyjskich kiboli w kwocie 120 000 euro.

Gratuluje.
              Wszystko w porzadku, wszystkiemu sa winni Rosjanie, innego nie spodziewalem sie.

Koniec dyskusji z toba, bo to bezsens.
              Swiatowy media juz wydali swoja ocene, filmiki mowia sami za sebie i zadnych komentarzy nie potrzebuja.
              Szczegolnie sie ucieszy z ukarania Rosjan BBC, jej film to byla czysta prawda.
              • przyjacielameryki Re: PF, 13.06.12, 17:56
                romrus napisał:

>
                > Gratuluje.
                > Wszystko w porzadku, wszystkiemu sa winni Rosjanie, innego nie spodziewalem sie
                > .
                >
                > Koniec dyskusji z toba, bo to bezsens.
                > Swiatowy media juz wydali swoja ocene, filmiki mowia sami za sebie i zadnych ko
                > mentarzy nie potrzebuja.
                > Szczegolnie sie ucieszy z ukarania Rosjan BBC, jej film to byla czysta prawda.

Już wiadomo, że BBC nie pokazała prawdy i to cały czas jest wyjaśniane ale to inna sprawa.

Chodzi o zajścia we Wrocławiu. Oczywiście że winni Rosjanie. Są dowody, było dochodzenie i wszystko jest jasne. W Twojej praktyce prawniczej oczywiście nie ma czegoś takiego jak dowód!
                No cóż, Rosja jak wiemy nic nie musi!
      • malkontent6 Re: PF, 13.06.12, 17:18
        romrus napisał:

Myślisz, że kibole czytaja prasę? To są bezmózgi.
    • felusiak1 zainteresowanie 13.06.12, 16:42
      nie mam najmniejszego pojecia czy mecz był dobry. nie ogladałem.
      ale za to z zainteresowaniem ogladałem zadymę.
      najbardziej podobał mi się ten osiłek na moście poniatowskiego, który zadymiał a potem
      został położony jednym ciosem na asfalt i zaraz zbiegło sie kolegium ratunkowe krzycząc "dawaj karetkę" co mnie zaskoczyło gdyz nie usłyszałem słowa, które jak ulał pasuje pomiedzy "dawaj" a "karetkę". kultura wzrasta.
    • malkontent6 Re: Eh ci kibice 13.06.12, 16:52
      Mnie też jest wstyd za tę grupę bezmózgów.

Tak to juz niestety jest wśród polskich kiboli - walić przeciwnika, nieważne czy on z Moskwy czy z Łodzi. Masz rację, potrzebne tu będą chyba rozwiązania radykalne.

Forumowy komsomoł próbuje to wykorzystać do swoich celów i robi z tego sprawe polityczną. To jest żałosne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka