Dodaj do ulubionych

kaloryczny igor

19.06.12, 17:34
igor coś wie. zapytał ile kalorii ma łupkowy gaz. zapewne przypuszcza albo nawet gdzieś przeczytał, że łupkowy gaz nie ma kalorii. pewnie przeczytał też, ze oprócz braku kalorii jest bardziej niebezpieczny niż gazpromowy gaz. ale niebezpieczeństwo nie jest w kaloriach.
za żadne skarby nie chce podzielić się swoją wiedzą o braku kalori i raku gazu w gazie.
napisał też, ze wydobycie w rosji kosztuje tylko 30-35 dolarów za 1000 metrów co może być faktem. ciekaw jestem ile tam płacą tym robolom, ze tak tanio ich to kosztuje. czy w katarze płacą mniej?
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Nie kalorie 19.06.12, 17:47
      nie BTU ale Dzule (J) prosze.

Bo siem poskarze Kropce!

PF
      • felusiak1 Re: Nie kalorie 19.06.12, 18:01
        przeliczyłem igorowi Btu na joule ale to nie pomogło.
        on coś wie i nie chce powiedzieć. widocznie lubi kalorie.
        • igor_uk felus. 19.06.12, 18:05
          Robisz z siebie pajaca.idziesz w slady jasia-doktorka .
          Zadalem tobie konkretne pytanie i oczekiwalem konkretnej odpowiedzi.nie doczekalem sie,musialem sam sobie odpowiedziec.
          • felusiak1 Re: felus. 19.06.12, 18:28
            dostałeś konkretną odpowiedź. bardziej konkretnej nie można dać.
            w dalszym ciagu nie wiem o co ci chodzi.
            myślę, że to ty robisz z siebie pajaca. jeśli masz coś do powiedzenia to powiedz.
            a może potrafisz powiedzieć mi ile kalorii ma gaz z gazpromu w rurze do niemiec?
            ile kalorii ma gaz wydobywający się z gazpromowego szybu? czy jest oczyszczany z azotu zanim wpompuje się go do rury?
            • igor_uk Re: felus. 19.06.12, 18:40
              ha,ha.twoja odpowiedz byla tak sama pokrecona,jak i rachunki,ktore dostaja do oplaty ludziska.
              ja dalem konkretna odpowiedz,i wlasnie na taka oczekiwalem od ciebie.uzylem joules ,zeby tobie bylo bardziej zrozumiale,ale moge i w kaloriach .

Cieplo spalania:

gaz tradycyjny-8000kcal /m3.
              gaz z lupkow - 3460kcal/m3 .

Co dotyczy ruskiego gazu,to metanu w nim zawarto blisko 95% .W polskim gazie z lupkow,jak nie tak dawno podawali media, 20% metanu.Dla tego ruski gaz idzie do rury prosto z szybu,co bardzo korzystnie wplywa na koszty wydobycia i transportu.
              • felusiak1 Re: felus. 19.06.12, 19:38
                skąd masz te cyferki. już po raz drugi pytam i nie mogę otrzymać odpowiedzi.

czy mógłbyś wreszcie dowiedzieć się co to są royalties i dlaczego stopy sześcienne opatrzone są faktorem. to nie są z ca lą pewnością "rachunki,ktore dostaja do oplaty ludziska."
                to nie rachunki za gaz lecz royalty payments dla tych, którzy są właścicielami tego co pod ziemia.
                • igor_uk Re: felus. 19.06.12, 19:49
                  felus,cyferki sa znane od lat.Co dotyczy reszty,to bredzisz.Naucz sie ze zrozumieniem czytac to,co do ciebie pisze sie:
                  ha,ha.twoja odpowiedz byla tak sama pokrecona,jak i rachunki,ktore dostaja do oplaty ludziska.
                  Nie pisalem,ze to co ty pisales wczesniej,sa rachunkami dla ludziska,tylko stwierdzilem,ze twoja odpowiedz byla tak samo pokrecona,jak i rachunki.
                  • felusiak1 podaj źródło albo przestań srªć 19.06.12, 20:05
                    jak w tytule. podaj źródło. w przeciwnym razie są to wymysły twojego mózgu spod sufitu.
                    • igor_uk pajacu,juz dawno podalem. 19.06.12, 20:17
                      ty ze,z kolei,zawsze podajesz liczby bez zrodla.Czy ja twierdze,ze w takim razie ty srasz?Ja po prostu ich sprawdzam,a ty,jak widze,nie potrafisz.
      • globalny.podzegacz.wojenny Re: Nie kalorie 19.06.12, 18:24
        Felusiak kocha nie tylko BTU, ale również temperaturę mierzy sobie w stopniach Farenheita i wazy się w kamieniach i funtach. Taka to jego natura.
        • felusiak1 Re: Nie kalorie 19.06.12, 18:33
          no bo felusiak jest zacofany.
          w mojej wsi nie uzywa sie kamieni. tylko funty i galony i cale i stopy i pinty i kwarty.
          stopnie fahrenheita są tak samo dobre jak stopnie celsjusza. i mam jedną przewagę nad tobą.
          potrafię w mgnieniu oka przeliczyć na litry, metry, kiligramy.
          kiedy moja malzonka rozmawia ze swoja mamusię przez telefom ta pyta czy jest goraco. w odpowiedzi dostaje 104 stopnie i wtedy żona krzyczy do mnie: felusiakjeden ile to stopni.?
          odpowiadam 40. i słyszę jak mamusia wzdycha ojeeeeezu.
          • globalny.podzegacz.wojenny Re: Nie kalorie 19.06.12, 18:51
            Czyżby Amerykanie ważyli się w funtach, tak jak wołowinę? Wydawało mi się, że obowiązują takie jednostki: stone + pound (dla ludzi), oraz feet + inch (dla ludzi). Popraw mnie Felusiak, jeśli jestem w błędzie. Dodatkowo, napisz ile litrów ma twój galon, czy tyle samo co angielski jeden.
            Amerykę widziałem z czterech stron: od wschodu, północy, południa i zachodu, ale to było dość dawno, więc chętnie dowiem się o zmianach.
            • felusiak1 Re: Nie kalorie 19.06.12, 19:33
              widziałeś ale nie polizałeś. w ameryce nie używa się stone.
              miary nie przeszkadzają w codziennym życiu a ile litrów ma amerykański galon możesz dowiedzieć się z wikipedii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka