yurek11111 17.06.13, 00:42 "Lejdis end dżentelmen, ajm dilajtid...". www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/lejdis-end-dzentelmen-ajm-dilajtid-putin-przemowil-po-angielsku,332876.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva15 Nie znasz angielskiego, nie oceniaj 17.06.13, 01:17 Bratkiem znajomości angielskiego już się na forum wykazałeś, feluś litościwie szkoił cię, co oznacza "shipment". Daj więc sobie siana. Przesłuchałam tę wypowiedź Putina i muszę przyznać, że jest dowodem jego niezwykłej pracowitości. Jeszcze kilka temu Putin wcale nie znał angielskiego, teraz wypowiada się jasno i zrozumiale w tym języku. Ciekawe, ile czasu ci zajmie, byś doszedł do tego poziomu. Jeszcze ciekawszym jest, ile czasu będzie potrzebował Tusk, czy Bul-Komorowski. O niemieckich politykach od Kohla poczynając na Westerwelle czy Oettingerze kończąc. Putin gada w porównaniu z nimi jak prawdziwy Anglik:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nie znasz angielskiego, nie oceniaj 17.06.13, 01:19 Sorry: Brakiem znajomości angielskiego już się na forum wykazałeś, feluś litościwie szkoił cię, co oznacza "shipment". Daj więc sobie siana. Przesłuchałam tę wypowiedź Putina i muszę przyznać, że jest dowodem jego niezwykłej pracowitości. Jeszcze kilka temu Putin wcale nie znał angielskiego, teraz wypowiada się jasno i zrozumiale w tym języku. Ciekawe, ile czasu ci zajmie, byś doszedł do tego poziomu. Jeszcze ciekawszym jest, ile czasu będzie potrzebował Tusk, czy Bul-Komorowski. O niemieckich politykach, od Kohla poczynając na Westerwelle czy Oettingerze kończąc, nawet nie wspomnę. Putin gada w porównaniu z nimi jak prawdziwy Anglik:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 ewcia,moge oceniac ,bo Putin o shipmencie nie mowi 17.06.13, 01:42 Dodam ze felusiak "litosciwie szkolil", wystarczajaco wyszkolonego,ale laikom typu Putina ,moglo sie wydawac....:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc88 Nie slyszalem, by Putin deklarowal sie 17.06.13, 01:28 jako znajacy angielski plynnie, prawie plynnie albo nawet wcale. A to, ze na tym video probuje fonetycznie cos tam po angielsku skleic to tylko dobrze o nim swiadczy - przeciez nie musial nawet tego robic. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nie slyszalem, by Putin deklarowal sie 17.06.13, 01:35 Rzecz w tym, że on to całkiem nieźle sklecił. Innym politykom, czy to polskim niemieckim, czy francuskim baaardzo daleko do takiego sklecania. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc88 Tak, ale jurek11111 spodziewal sie, ze 17.06.13, 01:40 eva15 napisała: > Rzecz w tym, że on to całkiem nieźle sklecił. Innym politykom, czy to polskim n > iemieckim, czy francuskim baaardzo daleko do takiego sklecania. Putin jako nie znajacy angielskiego bedzie mowil po angielsku lepiej niz znajacy angielski jurek1111. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Pajacu, 17.06.13, 01:37 yurek11111 napisał: > "Lejdis end dżentelmen, ajm dilajtid...". ..na razie to sie osmieszasz. Czytaj uwaznie, taki sam bystrak juz zakladal tak samo debilny watek. forum.gazeta.pl/forum/w,50,145133343,145133343,Wielki_Jezykoznawca_2_0_.html A to dla ciebie: www.youtube.com/watch?v=8M7VWu32BkU www.youtube.com/watch?v=hSCND41kyxU Po twojej diskusji z felusem, wyglada na to ze ty po angielsku tak rozmawiasz: www.youtube.com/watch?v=N_urmb3GOck Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 01:41 nie ma nic ośmieszajacego w wypowiedzi putina. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 01:45 felusiak1 napisał: > nie ma nic ośmieszajacego w wypowiedzi putina. Cos takiego! Wszystko w porzadku, Felus? Jakis Ty dzis zbyt przytomny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 01:48 Feluś postarał się być obiektywnym tam, gdzie fakty kłują w oczy. On nie jest tak durny jak yurek, by faktom zaprzeczać. No i może lepiej niż yurek zna angielski , więc lepiej umie ocenić:-) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 01:57 czasem lepiej jest zamknąć ryj niż piździć farmazony. żadne fakty nie kłują w oczy. mam na codzień do czynienia z ludźmi dla których angielskinie jest pierwszym językiem ale jeśli mówią zrozumiale to wszystko jest w porzadku a gestykulacja nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 02:05 No właśnie, lepiej nie piździć. Czy ja coś piszę o gestykulacji? Jest FAKTEM, że Putin mówił poprawnie i zrozumiale, angielski znam napewno lepiej od yurka i sama mogę ocenić. Basta. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 02:08 felusiak1 napisał: > czasem lepiej jest zamknąć ryj niż piździć farmazony. A najlepiej zaknąć ryj i nauczyć się polskiego: ----- felusiak1 napisał: > efka, ty jesteś potężna banialuczyca. usa mówią, że internet powinien być wolny > od cenzury i ingerencji władzy ale nie mówią, że ma być wolny od inwigilacji. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 01:51 felusiak dzis robi za "profesora",Putin potrafi po angielsku,yurek11111 nie wie co znaczy shipment...:-)))) No i dobrze.... RE:Cos takiego! > > Wszystko w porzadku, Felus? > Jakis Ty dzis zbyt przytomny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 01:45 Otóż to, on mówi jak na obcokrajowca całkiem dobrze, znacznie lepiej nż wielu zachodniouropejskich polityków, którzy mają od dziesięcioleci kontakt z angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 01:47 Przeciez nie twierdze,ze jest cos osmieszajacego w wypowiedzi Putina,przeciez nawet na polski jest tlumaczenie....:-)))) W tym przypadku nie o tresc mi chodzi,a raczej o forme,nie wiem jak ty felusiak odebrales ,gre cialem i mimike twarzy w trakcie wypowiedzi, wyglada ze bardzo sie przejal tym ze potrafi cos powiedziec po angielsku.... :-)))) felusiak1 napisał: > nie ma nic ośmieszajacego w wypowiedzi putina. > Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Ty jesteś całkiem durny! 17.06.13, 01:53 yurek11111 napisał: > Przeciez nie twierdze,ze jest cos osmieszajacego w wypowiedzi Putina, No tak, to nie otworzylłeś wątek: Putin po angielsku,osmiesza sie jak z zurawiami... Jedyna osoba, która się ośmiesza, to ty. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 ewcia,nie wsciekaj sie,bo zlosc pieknosci szkodzi, 17.06.13, 01:59 ...chyba zes szpetna, to nic ci juz nie zaszkodzi... :-)))) Wyrwalas cytat z konstektu,nie mam nic do tresci a wiele do mimiki i gry cialem... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Biedaku nieszczęśliwy, 17.06.13, 02:01 głuptaku poczciwy - tytuł twojego wątku podałam w całości, niczego nie wyrwałam. Szkoda czasu na dyskusje z tobą. . Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Z braku argumentow:Biedaku nieszczęśliwy,pozostaje 17.06.13, 02:09 ewcia,pewnie ze szkoda czasu,nikt nikogo nie przekona w temacie Putina....:-))))) eva15 napisała: > głuptaku poczciwy - tytuł twojego wątku podałam w całości, niczego nie wyrwałam > . > > Szkoda czasu na dyskusje z tobą. . Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 01:53 yurek, putin nie zna angielskiego i albo czyta fonetycznie z telepromptera albo mówi z pamieci w co watpię. jak odebrałem? tak samo jak odebrałem mowę Jana Pawła II po angielsku w Central Parku. Przekaz jest zrozumiały i to wszystko. A gestykulacja wyraźnie wskazuje, ze się męczy ale co to ma do rzeczy. wielu ludzi meczy się w obcym jezyku. Mniemam, ze Obama wyglądałby na jeszcze bardziej męczacego się po rosyjsku. Outside of a dog, a book is a man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read. Groucho Marx Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 01:59 felusiak1 napisał: > Mniemam, ze Obama wyglądałby na jeszcze bardziej męczacego się po rosyjsku. Busz meczyl sie, kiedy po angielsku przemawial:-) Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 02:04 romrus napisał: > Busz meczyl sie, kiedy po angielsku przemawial:-) Troche romrus przeginasz. Kazdy po alkoholu nielatwo mowi nawet w swoim jezyku. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 02:11 bush nigdy nie potrafił mówić i alkohol nie ma tu żadnego znaczenia. ted kennedy mógł mówić chociaż w ciągu roku wypijał wiecej niż bush przez całe swoje życie. a moynihan mógł przemawiać godzinami ale siedząc bo nie dał już rady stać. Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 02:43 felusiak1 napisał: > bush nigdy nie potrafił mówić i alkohol nie ma tu żadnego znaczenia. Pominmy wiec ten alkohol. Naprawde tak nisko oceniasz znajomosc angielskiego przez dablja busza ?? Hmmm troche jestem zaskoczony. To ze erudyta jezykowym on nie jest to latwo zauwazyc ale na poziomie srednioamerykanskim to sie raczej wyrazal - takie bylo moje wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 03:35 tu nie o znajomość angielskiego chodzi lecz o umiejetność budowania spójnych, calych zdań. pracowałem kiedyś z takim gościem, który nie potrafił sklecić porzadnego zdania ale pracę wykonywał dobrze i wiedział co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 02:02 I tu dochodzimy do sedna felusiak,po co Putin robi ten cyrk ? Dlatego napisalem ,ze osmiesza sie jak z zurawiami...:-)))) felusiak1 napisał: > yurek, putin nie zna angielskiego i albo czyta fonetycznie z telepromptera albo > mówi z pamieci w co watpię. jak odebrałem? tak samo jak odebrałem mowę Jana Pa > wła II po angielsku w Central Parku. Przekaz jest zrozumiały i to wszystko. A > gestykulacja wyraźnie wskazuje, ze się męczy ale co to ma do rzeczy. wielu ludz > i meczy się w obcym jezyku. Mniemam, ze Obama wyglądałby na jeszcze bardziej mę > czacego się po rosyjsku Odpowiedz Link Zgłoś
gosc88 yurek11, w tobie antyputynizmu jest chyba 17.06.13, 01:58 wiecej niz alkoholu. Myle sie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: yurek11, w tobie antyputynizmu jest chyba 17.06.13, 02:05 Z tym to latwo,bo alkoholu w moim organizmie sa znikome ilosci....:-)))) gosc88 napisał: > wiecej niz alkoholu. > > Myle sie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: yurek11, w tobie antyputynizmu jest chyba 17.06.13, 02:09 yurek11111 napisał: > Z tym to latwo,bo alkoholu w moim organizmie sa znikome ilosci....:-)))) A ile w twoim organizmie jest znajomosci angielskiego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: yurek11, w tobie antyputynizmu jest chyba 17.06.13, 02:14 Wystarczajaco na moje potrzeby,masz jeszcze jakies pytania moze mniej podchwytliwe i mniej zlosliwe ? amg10 napisał: A ile w twoim organizmie jest znajomosci angielskiego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: yurek11, w tobie antyputynizmu jest chyba 17.06.13, 02:29 yurek11111 napisał: > Wystarczajaco na moje potrzeby,masz jeszcze jakies pytania moze mniej podchwytl > iwe i mniej zlosliwe ? Ok, na moment powaznie. Czy wiesz cokolwiek o stopniu znajomosci angielskiego przez putina ?? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: yurek11, w tobie antyputynizmu jest chyba 17.06.13, 05:13 Nie mam pojecia o stopniu znajomosci jez.angielskiego przez Putina,na you tube znalazlem tylko dwie jego wypowiedzi po angielsku,ta z otwarcia,ktora wydaje sie byc czytana z promptera i polslowkowe odpowiedzi dla reportera CNN.... amg10 napisał: Ok, na moment powaznie. Czy wiesz cokolwiek o stopniu znajomosci angielskiego > przez putina ?? Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 A gdyby to nie byl putin tylko przywodca 17.06.13, 06:53 jakiegos innego kraju - tez nie znajacy angielskiego - kaleczyl ten angielski tekst to tez bys to nazwal osmieszeniem sie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 02:07 Tak jest. Powinien mowic po rosyjsku. Jego wymowa jest tragiczna i nie rozumiem sensu. Przeciez i tak sie pokaza napisy po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 02:09 jacck jest z Jackowa? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: yureczku, na miły bóg daj spokój 17.06.13, 02:11 ewcia,nie osmieszaj sie wiecej,radze z serca biedaka nieszczesliwego...:-))))))) eva15 napisała: > jacck jest z Jackowa? Odpowiedz Link Zgłoś
corastara tu nie o osmieszanie sie Putina chodzi 17.06.13, 02:19 lecz o to, ze ten watazka z marginalnego kraiku uzywa jezyka angielskiego, ale swiatowi politycy nie traca czasu na uczenie sie jego zasciankowej mowy. Wasy i dasy sobie, Rosja potega globalna nie jest. I chyba dlugo nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: tu nie o osmieszanie sie Putina chodzi 17.06.13, 03:01 corastara napisała: > lecz o to, ze ten watazka z marginalnego kraiku uzywa jezyka angielskiego, ale > swiatowi politycy nie traca czasu na uczenie sie jego zasciankowej mowy. Wasy i > dasy sobie, Rosja potega globalna nie jest. I chyba dlugo nie bedzie. Coro, O co w tym watku chodzi to nie mozesz miec pewnosci. Pewnosc ma tylko i wylacznie zalozyciel tego watku: jurek1111. Chcesz to pytaj jego. Tylko on ci moze powiedziec dlaczego zalozyl ten watek. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: tu chodzi o zla wole Yurka 17.06.13, 03:29 ktos kto w poznym wieku znajdzie czas na nauke obcego jezyka zasluguje na uznanie, jest to rowniez dowod jego respektu dla innej kultury. Nawet ludzie, ktorzy duzo wczesniej poznali angielski, mowia z obcym akcentem jak Kissinger, Brzezinski i wiekszosc z nas. Dukac mozna nawet bedac rdzennym polakiem, jak pan Walesa albo pan Komorowski, ktory mowi od rzeczy. Oczywiscie ze w momencie udzielania wywiadu, uwazam, powinno sie mowic jzykiem, ktory sie absolutnie kontroluje. Putin nie udzielal wywiadu, Putin dal przemowienie zeby przekazac swoje idee i poznac innym ze nie jest zasklepiony wewnatrz swojej lokalnej kultury. Cesarz Franciszek Jozef rowniez wyglaszal przemowienia w krajach sowjego wielkiego imperium, w jezykach lokalnych. To samo wielu papierzy duka swoje kazania w wielu jezykach. Cala Polska byla zachwycona polskim dukaniem Benedykta XVI. Jan Pawel 2 uznany byla za poliglote, choc w kazdym innym jezyku akcent mial zly, nawet jego wloski nie byl dobry. Napoleon mowil po francusku z okropnym akcentem. Teraz niech Yureczek nagra sie w jezyku ktorym najlepiej wlada (oprocz polskiego) i udowodni ze nie jest smieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Franek poszczymurek tez wyglaszal przemowienia.:-) 17.06.13, 04:43 yurek11111 nie zamierza wyglaszac przemowien w obcych jezykach, i nie o wyuczony jezyk angielski Putina mi chodzi, raczej o miny srajacego kota na puszczy ....-))) Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Franek poszczymurek tez wyglaszal przemowieni 17.06.13, 07:16 Sek jest w tym ze yureczek nie mowi geba ale dupa.... Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Yureczkowi podoba sie styl fuhrera 17.06.13, 07:56 mocny, autorytatywny, stanowczy. Obama czesto wyglada w ten sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Popisy dla ludu czuchonskiego. 17.06.13, 08:01 Nie sadze, by krol zurawi usilowal oczarowac publike anglojezyczna. To kolejny popis dla ludu zurawiego, ktory w masie, jako drugi jezyk zna mat. Babuszkom z Miedwiedkowa Wowa - poliglota imponuje i o to przeciez partia walczyla. Nawet nie sluchalem tych popisow. Mnie wystarczy jego "perfekcyjna" znajomosc niemieckiego :))) A to ocenic potrafie. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Nie szczekaj, banderowcu 17.06.13, 09:30 borrka napisał: > To kolejny popis dla ludu zurawiego, ktory w masie, jako drugi jezyk zna mat. > Babuszkom z Miedwiedkowa Wowa - poliglota imponuje i o to przeciez partia walczyla. Na rynku wewnetrznym znajomosc angielskiego nikogo nie w ogole obchodzi, ani babuszek, ani n/p mnie. Babuszek obchodzi emerytura, a mnie zeby takich jak ty wqrwial, a po angielsku czy po rosijsku to nie ma zadnego znaczenia. Cierpliwe czekam kiedy sie zatrujecie wlasnym jadem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka To ja poprosze... 17.06.13, 09:35 Zeby mnie wku...al po rosyjsku - to mu najsprawniej (w sensie lingwistycznym) wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Wszystko gra 17.06.13, 10:32 borrka napisał: > Zeby mnie wku...al po rosyjsku - to mu najsprawniej (w sensie lingwistycznym) wychodzi. Patz ilu tu was sie zlecialo - yurki, wtopki, borki, bluemeerkaty, etc. Slina z jadem az sie leje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Wszyscy garna sie do Slowianskich Braci z TiT :) 17.06.13, 10:45 A to zadni bracia, tylko Czuchoncy i Mordwa, albo Czudz. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Lepiej miec 17.06.13, 10:59 borrka napisał: > A to zadni bracia, tylko Czuchoncy i Mordwa, albo Czudz. ...braci z Czuchonii niz takich palantow, jak cala wasza banda:-) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Akcent troche ciezkawy 17.06.13, 09:40 ale trudno mowic w obcym jezyku bez akcentu. I trzeba lat by sie go pozbyc. Raczej nalezy pochwalic za odwage wygloszenia tekstu, ktorego sie na pamiec nauczyl. Zurawie czy prezenie torsu to byla reklama na rynek wewnetrzny mniej wyksztalcony, przemowy w "pinglish" to dla lepiej wyksztalconych. Czyz mozna krytykowac polityka, ze wykonuje swoje rzemioslo polityka w sektorze PR? Raczej nie. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Akcent troche ciezkawy 17.06.13, 10:29 polski_francuz napisał: > ale trudno mowic w obcym jezyku bez akcentu. I trzeba lat by sie go pozbyc. Raczej nalezy pochwalic za odwage wygloszenia tekstu, ktorego sie na pamiec nauczyl. Czas tez nie zawsze pomaga. Znam kupe Polakow, ktory bardzo dobrze rozmawiaja po rosijsku, ale z nich wszystkych tylko jeden rozmawial bez wyraznego akcentu. No prawie ze bez. Tak samo Rosjanom w jezyku polskim nie da sie pozbyc akcentu. Angielski dla Rosjan i rosijski dla anglojezycznych to prawdziwa tragedia. Z punktu widzenia fonetyki, dla Rosjan nailatwejszy sa niemiecki, wloski i jezyki skandinawski. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Niemiecki najlatwiejszy ? 17.06.13, 10:42 Rosjanie, poza native speakerami, mowia tragicznie po niemiecku. Angielski wychodzi im lepiej, wiec chyba latwiejszy fonetycznie. No, moze bardziej jestem wrazliwy na zly niemiecki. Po polsku mowia dobrze, ale niemal zawsze z akcentem. Podobnie zreszta, jak Polacy po rosyjsku. Polacy z reguly mowia jezykiem, ktory bezpodstawnie sami uznali za rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Niemiecki najlatwiejszy 17.06.13, 10:56 borrka napisał: > Rosjanie, poza native speakerami, mowia tragicznie po niemiecku. > Angielski wychodzi im lepiej, wiec chyba latwiejszy fonetycznie. > No, moze bardziej jestem wrazliwy na zly niemiecki. Niemiecki fonetyczne latwiejszy. Nie ma tych brzdurnych "th", "r", etc. Dla mnie angielski to tragedia, chociaz gadam swobodnie, kumpli Holendrzy mowia, ze rozmawiam jak bialy Murzyn z Surinamu:-) Francuzski dalo sie opanowac tak, ze Francuzi pytaja z jakiego rejonu Francji pochodze. > Polacy z reguly mowia jezykiem, ktory bezpodstawnie sami uznali za rosyjski. Ahaha:-) Przeciez kazdy Polak od urodzenia zna rosijski, czemu przykladem sluzy tutejszy doktorek j-k:-) Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Kazdy Polak zna troche rosyjski :) 17.06.13, 13:27 Czesto uzywa wyrazu pochodzenia rosyjskiego w sytuacji, kiedy chce aby cos "mocniej" zabrzmialo. Przyklady moznaby mnozyc. Byc moze niektore z tych zwrotow przeszly na odwrot - z polskiego do rosyjskiego. - ryło (рылo - ryj) - jajca (яйцa - jajka) - wariat (byc moze od rosyjskiego zwrotu егo мoзги вaрят - "gotuje mu sie mozg", вaрить gotowac) - po ch.. (мне пo хyй - mnie to obojetne) - och..eli (oхyели - powariowali) - barachło (бaрaхлo - tani towar sprzedawany na azjatyckim bazarze zwanym бaрaхoлкa) - paskuda (пacкyдa - w znaczeniu "nikczemna swinia") - samogon (caмoгoн) - gdzie raki zimuja (Я пoкaжy тебе, где рaки зимyют!) - urawniłowka (w znaczeniu wyrownania poziomow plac i standardu zycia aby bylo "sprawiedliwie") i wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Welcome back 17.06.13, 14:17 to po pierwsze. Po drugie, rzeczywiscie jezyk rosyjski czy tez rusycyzmy sluza mowiacemu do brutalizowania wypowiedzi po polsku. W innych jezykach zwrot njet stal sie miedzynarodowy dzieki wyczynom Nikity Ch. w ONZ-cie. Ja niekiedy upiekszam francuzczyzne zwrotami niemieckimi jak mnie tubylcy zaczynaja denerwowac i chce ich troche pobrutalizowac:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Nice to be here again! 17.06.13, 14:36 Thank you. Nice to be here again (pod dawnym "historycznym" nickiem, "edek" mi sie znudzil). Na szczescie mozna od czasu do czasu napisac na forum, bez potrzeby wdawania sie w "pyskowki" z osobami o odmiennych pogladach, co mi tutaj zawsze najbardziej tu przeszkadzalo. Jak mowi stare i znane porzekadlo: "Kazdy ma idola na wlasna miare". Przypomnialo mi sie jak w czasach "Solidarnosci" ktos opowiadal w naszej pracy o akcji "ZOMO". Ktos inny zapytal: A nie strieljali?. I zabrzmialo to bardziej sugestywnie niz "zwyczajne" polskie "strzelali". Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz To nie tak 17.06.13, 14:42 "Grizzli nie streljali" To ten dowcip:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 W czym problem? 17.06.13, 17:51 Z jakiegoś powodu oczekujemy, że polityk powinien mówić po angielsku tak jak rodowity Anglik czy Amerykanin. Każdy kto kiedykolwiek uczył sie obcego języka wiek jak trudno jest dojść dobrej jego znajomości. Obcego akcentu raczej się nie pozbędziemy jeśli zaczynamy naukę jako ludzie dorośli. Należy docenić postępy Putina. BTW, słyszałem kilka razy wypowiedzi polskich polityków po angielsku i muszę powiedzieć, że byłem pozytywnie zaskoczony. Odpowiedz Link Zgłoś