Dodaj do ulubionych

Kto jest Polakiem/Polką?

18.06.13, 20:43

Polak to osoba, ktorej

1. jeden rodzic ma polski jako jezyk ojczysty.
2. osoba ta urodzila sie w Polsce
3. osoba ta ma polski jako pierwszy jezyk
4. wychowana zostala na polskiej literaturze i polskim widzeniu historii
5. osoba ta identyfikuje sie z polską racją stanu
6. osoba ta dopinguje polską druzyne narodową
7. Doznaje wzruszenia czytając „Latarnika”
8. Zna na pamiec „W Pustyni i Puszczy” oraz trylogie.
9. osoba ta sama uwaza sie za Polaka
10. ma obywatelstwo polskie
11. zje miche bigosu albo flakow i nawet czkawki nie dostanie

Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 PS do PANA bywszego 18.06.13, 20:45
      poniewaz jest pan mieszkancem, a moze nawet obywatelem, panstwa, gdzie osoba moze stac sie „nysvensk” bez zielonego pojecia o kulturze tego regionu, bez cienia lojalnosci z tym krajem, zerowym zrozumieniem stylu zycia, zerowa znajomoscia jezyka, pokusze sie o moja definicje Polaka.

• polski_francuz Subiektywnie 18.06.13, 20:46
      5. osoba ta identyfikuje sie z polską racją stanu

7. Doznaje wzruszenia czytając „Latarnika”

9. osoba ta sama uwaza sie za Polaka

No ten punkt 7 to moze niekoniecznie...

PF
      • misterpee Re: obiektywnie 18.06.13, 21:01
        Doskonaly watek, wynika z tego ze autor nie jest Polakiem , ze jest murzynem, i pracuje dla Banana Republik.
      • mara571 Re: Subiektywnie 18.06.13, 22:23
        sprobuj przeczytac jeszcze raz.
        W ramach eksperymentu...
        • polski_francuz Re: Subiektywnie 18.06.13, 22:38
          Jesli to do mnie to przeczytalem i pomyslalem o emigrantach skadinad zyjacych w Polsce i sie z Polska utozsamiajacych.

I pozostaje z tym co napisalem.

PF
          • polski_francuz Re: Subiektywnie 18.06.13, 22:41
            Dodac jeszcze mozna punkt 10 ale mozna sie czuc Polakiem czy Polka bez paszportu polskiego.

PF
    • mara571 Re: Kto jest Polakiem/Polką? 18.06.13, 22:25
      wykluczyles nielicznych, bo nielicznych, ale sa tacy, Polakow z wyboru.
      A dopiero ich dzieci beda spelniac twoje kryteria.
      • 5magna Re: Kto jest Polakiem/Polką? 18.06.13, 22:41
        Kto ty jestes? Polak maly. Jaki znak twoj? Orzel bialy.....
    • borrka "Uwaza sie za Polaka" wystarczy. 18.06.13, 22:44
      I bardzo dobrze, gdy jest native speakerem polskiego.
      Wszystko inne, to naciagane kryteria.
      • felusiak1 ale rozgardziasz 19.06.13, 05:30
        co począć gdy dziecko rodzi się w polsce i polski jest jego pierwszym jezykiem ale w wieku 5 lat wyemigrowało i poszło w nowym kraju do szkoły i mówi w jezyku tego kraju znacznie lepiej niż po polsku i może być uznane za native speakera i nie ma polskiego paszportu i nie czytało latarnika i nie czytało trylogii i nie interesuje się sportem i nie ma polskiego paszportu ale michę bigosu i flaczki wpieprzy aż się uszy trzęsą i bez czkawki?
        • zeitgeist2010 proste jak drut 21.06.13, 10:51
          felusiak1 napisał:

co począć gdy dziecko rodzi się w polsce i polski jest jego pierwszym jezykiem ale w wieku 5 lat wyemigrowało i poszło w nowym kraju do szkoły i mówi w jezyku tego kraju znacznie lepiej niż po polsku i może być uznane za native speakera i nie ma polskiego paszportu i nie czytało latarnika i nie czytało trylogii i nie interesuje się sportem i nie ma polskiego paszportu ale michę bigosu i flaczki wpieprzy aż się uszy trzęsą i bez czkawki?

dziecko nie jest Polakiem bo czuje sie obywatelem tego nowego kraju. Mozna miec tez podwójna tozsamosc. Jest to teraz zjawisko powszechne w drugiej generacji imigrantow.

ale rozgardiasz zdarza sie. Taki Obama - nie-Amerykanin a zostal prezydentem - wbrew konstytucji

• bywszy1 Re: ja,natomiast,postawilem pytanie:kto nie jest+ 19.06.13, 09:17
      Polakiem?
      A powod:
      Jeden z panow,ktory spelnia co najmniej cztery pierwssze warunki i ,w dodatku,z bardzo wielkim prawdopodobienstwiem,jest chrzescianinem i przed zasnieciem,z powodu trudnosci zamkanac oczy, liczy barany po polsku,oburzyl sie,ze skojarzylem go sobie z Polska i twierdzi,ze z Polska nie ma nic wspolnego.
      Podniosly sie rowniez glosy z innych dzielnic Kraju Polskiego,swiadczacych o ich nieslusznym traktowaniu.
      Czyzby nowe "rozbicie dzielnicowe"?
      Wiec zaszla potrzeba definicji kto jest,a kto nie jest Polakiem.
      A moze to nie jest istotne?
      • zeitgeist2010 to jest ogromnie istotne 21.06.13, 09:54
        bywszy1 napisał:

> Polakiem?
        > A powod: Jeden z panow,ktory spelnia co najmniej cztery pierwssze warunki i ,w dodatku,z
        > bardzo wielkim prawdopodobienstwiem,jest chrzescianinem i przed zasnieciem,z powodu trudnosci zamkanac oczy, liczy barany po polsku,oburzyl sie,ze skojarzylem go sobie z Polska i twierdzi,ze z Polska nie ma nic wspolnego. Podniosly sie rowniez glosy z innych dzielnic Kraju Polskiego,swiadczacych o ich nieslusznym traktowaniu.
        > Czyzby nowe "rozbicie dzielnicowe"?
        > Wiec zaszla potrzeba definicji kto jest,a kto nie jest Polakiem.
        > A moze to nie jest istotne?

Swietne spostrzezenie. Dlatego jest tych kryteriow tak wiele i jedno z nich mowi: 9. osoba ta sama uwaza sie za Polaka.

I dla pana tez wazny wniosek, o ktorym ja juz dawno temu mowilem. Pan bardzo sie oburza i slusznie, gdy polskojezyczne wpisy obrazaja pana osoboscie – i sa antysemickie. Pana reakcja jest jednak błędna. Pan wowczas wali po lbie polaczkow, szmalcownikow, i inne kategorie, ktore na pewno istnieja ale na tym konkretnym forum te osoby, ktore po polsku pana obrazaja wcale Polakami nie sa.

Podejrzewam nawet, ze maja wiecej wspolnego z panem: czyli pochodzenie rosyjskie wzglednie wschodnie. Ja mam dla pana jednak szacunek, mimo ogromnej roznicy w temperamencie i pogladach miedzy nami - cenie pana za to, ze pan jest autentycznym czlowiekiem, ktory nie wstydzi sie swojego pochodzenia.

Rozni to pana zasadniczo od tych wszystkich innych polskojezycznych enigm, ktore jednak nie potrafia ukryc jednego - milosci do Rosji i nienawisci do Polski i Polakow

• przyjacielameryki Re: Kto jest Polakiem/Polką? 19.06.13, 12:25
      Ten kto uważa się za Polaka/Polkę a to z kolei oznacza, że utożsamia się z państwem polskim z polskimi wartościami, polską historią i tradycją, polską kulturą i oczywiście polską racją stanu. W USA np. spotkałem rodzinę Amerykanów polskiego pochodzenia(prowadzili motel niedaleko Aspen) - ojciec, polski góral wyemigrował w latach 70-tych żyje Polską i na stare lata chce tutaj wrócić a córka czuje się Amerykanką ale jest dumna ze swoich polskich korzeni. Podobnie moi przyjaciele, lekarze z Niemiec - wyemigrowali do Niemiec w 1986 r. ich córka miała wówczas 4 lata ale wychowała się w Niemczech, w niemieckich szkołach, . . . etc i ona również uważa się za Niemkę ale również jest dumna ze swoich polskich korzenie które w niczym jej nie przeszkadzają. Rodzice również żyją Polską, oglądają polskie seriale, kibicują polskim sportowcom i są dumni z sukcesu polskich przemian gospodarczo-społecznych.
      Dla mnie ta sytuacja przyjaciół z Niemiec jest szalenie ciekawa i bardzo dobrym przykładem integrowania się Polaków z Niemcami.
    • joanna_on-line Re: Kto jest Polakiem/Polką? 19.06.13, 12:25
      zeitgeist2010 napisał:
      Polak to osoba, ktorej...

Polecam Ci archiwalny wątek - kiedyś już tu dyskutowaliśmy na ten temat, może dlatego teraz jest mniej wypowiedzi :)
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,120555924,120596892,poszukuje_definicji_polaka.html?s=0&v=2

Pozdrowienia dla wszystkich światowców, którzy mnie jeszcze pamiętają ;)

------------------------------------------------------------------
      Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher. by Albert Einstein
      ehhh... es stimmt, leider :(
      • polski_francuz Raczej 19.06.13, 13:15
        "może dlatego teraz jest mniej wypowiedzi :)"

dlatego, ze komsomol oduczyl forumowiczow normalnych dyskusji.

Nice to read you again

PF
        • de_oakville Cialo polskie i dusza polska 19.06.13, 13:47
          Polakiem mozna byc "z ciala" ("I am Polish of my bones") niekoniecznie bedac Polakiem duchowo. O sobie moge powiedziec, ze jestem rowniez duchowo w przewazajacej wiekszosci Polakiem, choc nie w 100% (nie odpowiada mi np. mentalnosc "szlachecka", z ktora sie nie utozsamiam). Pod wzgledem wiary jestem katolikiem ("typowy" Polak). Bogate zlocenia oraz przyciemnione wnetrza kosciolow katolickich stanowia dla mnie najlepsze tlo dla odczuc religijnych. Natomiast jesli chodzi o "slowo" to najbardziej podoba mi sie protestantyzm, np. Wolna Gmina Ewangelicka w Niemczech. Jestem wiec pod tym wzgledem bardzo daleko od mentalnosci tzw. "obroncow krzyza" z Krakowskiego Przedmiescia. Czy taka jest wlasnie mentalnosc jak ta ("obroncow krzyza") jest typowo polska? Obawiam sie, ze dla znacznej czesci narodu tak.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          "Kazdy ma idola na wlasna miare."
          • 1blueelvic Oprocz mentalnosci szlacheckiej ... 19.06.13, 16:09
            znana byla chlopska osobowosc, a wiec mowa o obowiazkowosci, pracowitosci, ale rowniez wielkiej niesmialosci ... Spor o polska dusze?

To historia, z ktorej wniosek jest wiecej niz prosty: Polakow cechuje pewna dwoistosc.
            • zeitgeist2010 boso ale w ostrogach 21.06.13, 10:34
              1blueelvic napisał(a):

> znana byla chlopska osobowosc, a wiec mowa o obowiazkowosci, pracowitosci, ale rowniez wielkiej niesmialosci ... Spor o polska dusze?

tak. zauwazylem u Polakow pewno skromnosc i oszczednosc w zachowaniu "na obcym terytorium". Kontrastujemy np z glosnymi i US-amerykanami i irytujacymi Chinczykami. Najnowszym zjawiskiem dla mnie sa chinskie pary z DWOJGIEM dzieci, z ktorymi sie obnosza w publicznych miejscach jak z jakimis trofeami.

To historia, z ktorej wniosek jest wiecej niz prosty: Polakow cechuje pewna dwoistosc.

"boso ale w ostrogach" :)
          • misterpee Re: Nareszcie wiemy kim Oakville jest 19.06.13, 22:31
            jest ekshibicjonista !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • polski_francuz D'Oakville 20.06.13, 07:39
              jest dobrym kolega forumowym. Pisze ciekawie i z jego postow mozna sie zawsze czegos ciekawego dowiedziec. Jest szczery i z jego wpisow przeziera uczciwosc kogos, kto pisze co mysle.

Jego slowa waza, tak jak chcialbym zeby i moje wazyly.

Jest jedna z forum's personalities i wzbudza zazdrosc innych. Te zazdroscia uzasadniam Twoj wpis.

PF
              • de_oakville Re: D'Oakville 20.06.13, 11:56
                Dziekuje za mile slowa, PF. Interesujemy sie tu glownie sprawami swiata i krajow swiata. Ataki "ad personam" uprawiane przez niektorych, kiedy tylko zabraknie im "ideologicznego prochu" w ich "flintach" swiadcza o ich slabosci. Rozpoczynaja dyskusje o "kolosach" np. o Chinach, a koncza o "mrowkach" takich jak ja. Ci ludzie nie maja zupelnie poczucia proprocji, nie mowiac juz o tym, ze ich psychika pewnie niestety "szwankuje". U nich "nie wsje doma" ("nie wszyscy w domu") jak mowia Rosjanie. Nalezy im tylko zlozyc zyczenia "szybkiego powrotu do zdrowia", jesli to tylko mozliwe. Ataki "ad personam" uprawiali rowniez komunisci w czasach PRL-u. Kojarza sie z kultura naszego europejskiego "bliskiego wschodu" i to ta w nie najlepszym wydaniu.
          • zeitgeist2010 Re: Cialo polskie i dusza polska 21.06.13, 10:24
            de_oakville napisał:

> Polakiem mozna byc "z ciala" ("I am Polish of my bones") niekoniecznie bedac Polakiem duchowo. O sobie moge powiedziec, ze jestem rowniez duchowo w przewazajacej wiekszosci Polakiem, choc nie w 100% (nie odpowiada mi np. mentalnosc "szlachecka", z ktora sie nie utozsamiam). Pod wzgledem wiary jestem katolikiem ("typowy" Polak). Bogate zlocenia oraz przyciemnione wnetrza kosciolow katolickich stanowia dla mnie najlepsze tlo dla odczuc religijnych. Natomiast jesli chodzi o "slowo" to najbardziej podoba mi sie protestantyzm, np. Wolna Gmina Ewangelicka w Niemczech. Jestem wiec pod tym wzgledem bardzo daleko od mentalnosci tzw. "obroncow krzyza" z Krakowskiego Przedmiescia. Czy taka jest wlasnie mentalnosc jak ta ("obroncow krzyza") jest typowo polska? Obawiam sie, ze dla znacznej czesci narodu tak.
            > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            > "Kazdy ma idola na wlasna miare."

Zyjemy w dobie imigracji. Jak sie rozejrzymy w okolo widzimy mnostwo nacji, ktore z roznych przyczyn opuscily kraj rodzinny.

Polakiem, Iranczykiem, Syryjczykiem, Cyganem, US- Amerykaninem mozna byc w rozny sposob. Zauwazylem jednak, ze to wlasne, pierwotne uczucie tozsamosci jest decydujące.

Ja osobiscie w wielu wzgledach jestem anty-Polakiem: nie jestem religijny, konserwatywny, wąskonajconalistyczny, zwrocony ku wlasnej malej grupie.

Po z gora 30 latach w innym srodowisku jestem tolerancyjny, zawsze otwarty na nowe idee i pomysly, zadomowiony w kilku jezykach i kulturach. Niestety polski troche rdzewieje.

Ale nie ma jednak wątpliwosci, jakie sa moje pierwotne korzenie i jaki jest moj jezyk ojczysty. I to zjawisko jest istotne.

Bo to jest moim motywem odwiedzania polskojezycznego FS. Poczuc sie troche i w swiecie wirtualnym jak w domu.

• 1blueelvic Igor napisal ... 19.06.13, 16:21
        Oszołomy i szowiniści nie mają narodowości, oni mają fobie. by igor_uk

A to ciekawe stwierdzenie w ustach czlowieka ...
        • igor_uk Owszem napisalem. 19.06.13, 17:48
          Poniewaz mam wlasnie takie zdanie w tym temacie.

p.s. Jestem internacjonalistom i dla tego niema nic dziwnego w tym,ze ja te slowa napisalem.
          • 1blueelvic Nie sadze, ze jestes internacjonalista ... 19.06.13, 22:05
            " joanna,ale Rosjanin jest moja narodowascia,tego czlowiek nigdy nie zmieni,a w moim przypadku,to nawet tego nie trzeba brac pod uwage.
            Tak, jestem Rosjaninem z krwi i kosci.Pisalem,ze jakby cos zaszlo miedzy Rosja i Anglija,to by wszystkie swoje oszczednosci wydal na zakup materialow wybuchowych i rozpiepszyl by cos w Londynie(he,he).Ale t w tym przypadku."
    • 1blueelvic Mentalnosc sarmacka ... 19.06.13, 13:37
      Powierzchowna religijnosc, antypatia do wszystkiego co obce ...

Z jednej strony Konstytucja, ktora jasno okresla kto jest, z drugiej strony jest swiadomosc kazdego z nas. Swiadomosc historyczna, obyczajowa i ... swiadomosc obowiazkow.
    • malkontent6 Re: Kto jest Polakiem/Polką? 19.06.13, 14:49
      Chyba numer 11. :)
      • igor_uk Flaki,to najlepsze co jest w polskiej kuchnie. 19.06.13, 17:50
        Dla mnie byli odkryciem,na miare odkrycia Ameryki :-)
    • 1blueelvic Igor ma swoja wlasna ... 19.06.13, 16:22
      opinie w tej materii.

Oszołomy i szowiniści nie mają narodowości, oni mają fobie. by igor_uk
      • 5magna Re: Igor ma swoja wlasna ... 19.06.13, 16:29
        Ten jest prawdziwy Polak co zna slowo Judoczka......

www.sport.pl/londyn2012/2029020,109590,14126127.html
        • igor_uk Byc Polakiem... 19.06.13, 17:53
          Jak i bycie Rosjaninem,Anglikiem,Niemcem ,jak i przedstawicielem kazdego innego narodu,to nie przywilej,a obowiazek.Obowiazek wobec spoleczenstwa,przedstawicielem ktorego jestes .
          • misterpee Re: oi Igor, te flaki 19.06.13, 22:46
            jak to widze to mi niedobrze, jak to zjem to zwroce. Polskie jedzenie to takie jak rosyjskie i niemieckie.
            strudel, pierniki, paczki, makowiec, babka, placek ze sliwkami, sernik, zupa ogorkowa (cymes), szczawiowa, pomidorowa, barszcz bialy i czerwony, kapusta, bigos,nalesniki, pierogi, chlodniki, sznycle, lazanki, kutia, buraczki, cwikla, mizeria, kielbasy, szynki, salceson, boczki, kaszanka, schabowy, pyzy slaskie, knedle, piwo, wodka, wody mineralne, slonina (uf), ziemniaki tloczone, piecoki, kasza gryczana, chleby twarde,, zajace pieczone, prawdziwki, maslaki, zoski, kozaczki, kurki, rydze, koperek, kminek, golabki .....
            • igor_uk A mnie smakuja . 19.06.13, 23:46
              I to bardzo.Nawet takie,co juz sa gotowe,tylko do zagrzania, ktore kupuje w sklepach polskich tu w UK.
              • 5magna Re: A mnie smakuja . 19.06.13, 23:55
                A czy po takim koktailu to sraczki nie mozna dostac?
                • misterpee Re: Flaki nie sa wylacznie polskie 20.06.13, 02:00
                  po angielsku nazywaja sie TRIPE. Znaja je rowniez Niemcy i zapewne wszedzie.
                  • zeitgeist2010 Re: Flaki nie sa wylacznie polskie 21.06.13, 11:39
                    misterpee napisała:

po angielsku nazywaja sie TRIPE. Znaja je rowniez Niemcy i zapewne wszedzie.

Najlepsze flaki jadlem w Chinach. Tu zdjecie.

Po hiszpansku nazywaja sie callos i ciekawostka jest, ze kazdy region ma wlasny wariant. W Katalonii np. sa wieprzowe, podaje sie je z fasolka i sa baaaardzo tluste.

• 1blueelvic Polak? 20.06.13, 13:25
      " Polak, chociaz stad miadzy narodami slynny,
      Ze bardziej nizli zycie kocha kraj rodzinny...

Adam Mickiewicz Pan Tadeusz
      • 1blueelvic Errata. 20.06.13, 13:26
        Oczywiscie "miedzy". Przepraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka