Dodaj do ulubionych

Cuda GDP per capita ...

11.07.13, 17:30
W poprzednim wątku na temat z właściwą sobie nawiną nieśmiałością zadałem pytanie, dlaczego inne instytucje finansowe (również podające roczne zestawienia PKB per capita) owych rewelacyj Banku Światowego nie potwierdzają. Zakładam więc wątek nowy, bo sytuacja dojrzała do tego, by naważ ją co najmniej - ciekawą ...
Zadałem sobie tedy trud prześledzenia porównania pomiędzy danymi czterech instytucji zajmujących się finansami, które to instytucje dane PKB per capita publikują.
Dostępne są one na stronie Wikipedii, pod adresem ...

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita
Rzecz jasna, jak należy się spodziewać, zestawienia będą się pomiędzy sobą różnić. W grę wchodzi nieco odmienna metodologia, inny sposób przeliczania itd.
Prześledźmy więc losy PKB kilku krajów wg danych czterech statystyk, publikowanych przez cztery instytucje ze świata finansów. University of Pennsylvania udostępnia dane za rok 2010 niestety, ale chyba nie minęło aż tak wiele czasu od końca pierwszej dekady nowego tysiąclecia.

Na przykład Niemcy:

World Bank - 40.394
MFW - 39.028
CIA - 39.100
UofP - 38.311

Siedlisko wszelkiego imperialistyczno-burżuazyjnego zła, czyli USA:

World Bank - 49.965
MFW - 49.922
CIA - 49.800
UofP - 46.569

Gabon ...

World Bank - 16.086
MFW - 16.548
CIA - 17.300
UofP - 15.076

Chavezowo, czyli - Wenezuela ...

World Bank - 13.475
MFW - 13.616
CIA - 13.200
UofP - 11.810

Do czego zmierzam ... Otóż, jak możemy się przekonać - generalnie wyniki poszczególnych państw są w ujęciach statystycznych czterech instytucji dosyć podobne. Odchylenie nie wynosi więcej niż 2 tys. dolarów, może nieco więcej. I wtedy obserwujemy pewien cud. Spójrzmy oto na statystyki Rosji ...

Puciakowo, czyli - Rosja ...

World Bank - 23.549
MFW - 17.709
CIA - 17.700
UofP - 17.553.

Zjawisko niebywałe! Pomiędzy danymi notowaniami Rosji WB a pozostałych trzech instytucji finansowych mamy rozziew w postaci - uwaga - ca sześciu (SZEŚCIU) tys. dolarów! Jak to się dzieje? Darku, Ewo, Igor wytłumaczcie w mądrości swej dialektyczno-leninowskiej. Wiem, że mądrość wasza sięga tam, gdzie wzrok nie dociera (np. spłuczka typu kolankowego), więc chyba można spodziewać się po was jakiejś błyskotliwej odpowiedzi, azaż nierpawdaż?

Pozdrawiam
Keep Rockin'
Obserwuj wątek
    • igor_uk kalesony,to proste. 11.07.13, 17:41
      W World Bank mniej Zydow:-)
      • johnny-kalesony Re: kalesony,to proste. 11.07.13, 17:44
        A w twojej lodówce - jeszcze mniej?

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • igor_uk Wiesz,kalesony. 11.07.13, 17:47
          Nigdy Zydow w lodowce nie trzymalem.
          Wiem,ze robili z nich mydlo,ale to,ze ich zjadali,to od ciebie slysze po raz pierwszy.
          • 5magna Re: Wiesz,kalesony. 11.07.13, 17:59
            Kalesony jest jak Idi Amin a jego przysmak ktory uwielbia jest NY steak a la Jude.....Wszystko zezarl ma pusta lodowke. Czeka na dostawe.....
          • johnny-kalesony Re: Wiesz,kalesony. 11.07.13, 18:06
            Aha - innymi słowy blin ci nie pożrą, na kiełbasę nie zdefekują i na jajeczkach sprośności w jidisz nie wymalują.
            Czyli ów World Bank jest jako ta twoja lodówka, Igor! O, szczęśliwy, radosny mąż z ciebie. Żydowie wszeteczni przystępu do cię nie mają, przynajmniej - via lodówka. I do Banku Światowego tyż darmo łapska swoje pchają.

A teraz już poważnie. Igor, nie sądzisz, że coś tutaj nie jest tak, jak być powinno, coś tu wygląda nie najbardziej wiarygodnie?

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • 5magna Re: Wiesz,kalesony. 11.07.13, 18:11
              Nie jedz ludzi nawet zyda bo to zniszczylo ci mozg.......
              • johnny-kalesony Re: Wiesz,kalesony. 11.07.13, 18:12
                Proszę cię, żebyś nie używał słów, których znaczenia nie rozumiesz. Tego wymaga uczciwość debaty.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
            • igor_uk Kalesony. 11.07.13, 18:22
              Ten watek mogl by byc ciekawym.Mozno bylo by powaznie porazmawiac o tym,co cie interesuje.Ale ty z gory zalozyles,ze to ma byc kolejna pyskowka.
              Chciales,to masz.
              • johnny-kalesony Re: Kalesony. 11.07.13, 18:26
                Jaka pyskówka? To ty wyskoczyłeś z uzasadnieniem rodem z "Protokołów Mędrców Syjonu". Ja yeno się dostosowałem, bo sprawa wygląda na dosyć zabawną, swoją drogą.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • igor_uk Ja wyskoczylem? 11.07.13, 18:28
                  A czyje to slowa?

"Darku, Ewo, Igor wytłumaczcie w mądrości swej dialektyczno-leninowskiej. Wiem, że mądrość wasza sięga tam, gdzie wzrok nie dociera (np. spłuczka typu kolankowego)"

To byl zaproszenie do pyskowki.
                  • johnny-kalesony Re: Ja wyskoczylem? 11.07.13, 18:36
                    Zakończyłem post w zabawny sposób, bo znowu się wyłożyliście, Igor. Dobrze o tym wiesz i wijąc się jak piskorz starasz się zmienić temat, uciec od konkretów.

A konkrety są następujące - DLACZEGO różnice pomiędzy danymi WB a danymi pozostałych instytucji finansowych nt. PKB per capita Rosji sięgają około 30%, podczas gdy w przypadku innych krajów różnice owe nie są większe od kilku procent, lub wręcz - ułamków procenta?

Pozdrawiam
                    Keep Rockin'
    • darekvtb Brawo, kalesony! 11.07.13, 18:34
      Ciekawe pytanie.
      Ja moge tylko podejrzewac ze chodzi o uwzglednienie "szarej" czesci rosyjskiej gospodarki.
      Z wlasnego doswiadczenia wiem ze nieudokumentowana czesc PKB w Rosji moze siegac nawet 30% "bialego". Mozna to latwo sprawdzic na podstawie ilosci mieszkancow Moskwy w wieku produkcyjnym i ilosci oficjalnie zatrudnionych. Roznica bedzie kolosalna. Zbyt duza zeby to zwalic na nierobow, chorych i utrzymanek.. Osobiscie znam wiele osob pracujacych "na czarno", chociaz mogliby znalezc "biale" zatrudnienie. A nawet ci "biali" czesto czesc pensji dostaja "w kopertach". Ta tradycja sie zmienia, ale zbyt wolno..
      • darekvtb Re: Brawo, kalesony! 11.07.13, 18:39
        Powiedzmy, cos takiego:
        Wielkosc szarej ekonomiki w % od PKB
      • eva15 Jakie brawo, za co? ! 11.07.13, 19:14
        Darku, tu nie chodzi o szarą strefę, tylko o różną metodologię obliczania. Bank Swiatowy jest o tyle dokładniejszy, że stosuje tzw. zasadę lokalnej siły nabywczej i w ten sposób możliwie najsilniej ze wszystkich unika zniekształceń wywoływanych przez zmienne kursy walutowe.

Zresztą nawet i link podany przez tego nieszczęśnika wspomina o tym, że są to tylko szacunki i różnice między badającymi instytucjami są w odniesieniu do tego samego kraju ogromne.

As estimates and assumptions have to be made, the results produced by different organizations for the same country tend to differ, sometimes substantially. PPP figures are estimates rather than hard facts, and should be used with caution.

Ponieważ kalesoniarz nijak nie kuma po angielsku, to zadaje takie pytania:-)))
        • eva15 Re: Jakie brawo, za co? ! 11.07.13, 19:17
          Szara strefa to osobny temat - występuje w każdym kraju i dla każdego robi się szacunki.
        • johnny-kalesony Re: Jakie brawo, za co? ! 11.07.13, 19:32
          Dlaczego wobec tego owa "odmienna metodologia obliczania" dotyczy tylko Rosji, sądząc z wyników, a pozostałych krajów już nie?
          Czyżby w obrębie jednej tabeli WB stosował dwie metody obliczania?
          I jeszcze jedno - ów nieszczęśnik wystarczająco wiele razy złapał cię za rękę w okolicznościach na tyle dla ciebie kompromitujących, żebyś i tym razem kilkukrotnie zastanowiła się, zanim naciśniesz przycisk "wyślij".
          Niestety - nie zastanowiłaś się. :D

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • igor_uk Kalesony,to nie jest prawda. 11.07.13, 19:40
            World Bank - Turkey 17,651
            International Monetary Fund - Turkey 15,001
            Central Intelligence Agency - Turkey 15,000

Manipulujesz,czlowieku.Celowo dobrales liczby,ktore mieli ciebie uwiarygodnic.
            • igor_uk Jeszcze jeden przyklad kretactwa kalesonow. 11.07.13, 19:45
              World Bank- Luxembourg 88,318
              International Monetary Fund - Luxembourg 79,785
              Central Intelligence Agency- Luxembourg 80,700

I znow dane WB dosc mocno roznia sie.
              • eva15 Re: Jeszcze jeden przyklad kretactwa kalesonow. 11.07.13, 19:49
                Z Luxemburgiem to w ogóle jest przekręt. Do tworzenia GDP liczy się wszystkich pracujących w Luxemburgu, czyli Luxemberczyków plus SETKI tys. obcokrajowców, którzy tam pracują ca coś okło 250 tys. ludzi) , ale nie mają obywatelstwa. Do GDP/capita liczy się tylko obywateli Luxemburga.
                • j-k dziewcze... co do Luxemburga... 11.07.13, 23:31
                  to kto ma tam blizej ?
                  - ty, czy ja ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr, J.K.
                  ekonomista.
            • johnny-kalesony Re: Kalesony,to nie jest prawda. 11.07.13, 20:01
              Innymi słowy - różnica wynosi niewiele więcej niż 10%. Nie widzisz różnicy pomiędzy "niewiele więcej niż 10%" a "prawie 30%"?

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
              • igor_uk Kylax. 11.07.13, 20:06
                Przeczytaj swoj post,ktorym otworzyles ta pyskowke:
                . "Otóż, jak możemy się przekonać - generalnie wyniki poszczególnych państw są w ujęciach statystycznych czterech instytucji dosyć podobne. Odchylenie nie wynosi więcej niż 2 tys. dolarów, może nieco więcej
                • igor_uk Oczywiscie mialo byc kalesony. 11.07.13, 20:07
                  Ale tak podobnie piszecie,ze moze to i nie byla pomylka :-)
          • eva15 Re: Jakie brawo, za co? ! 11.07.13, 19:42
            Głupiutkiś. Dla Rosji różnica wynosi ca 6 tys. dla Kataru np. aż 18 tys. (!)

Ty mnie na czymś złapałeś? Megaloman z ciebie, nibiedaku.
            • johnny-kalesony Re: Jakie brawo, za co? ! 11.07.13, 19:57
              Nie wiem, Ewa jaki twój narząd cierpi na katar, ale z działania 102-86 nijak nie chce mi wyjść 18. Uparcie wychodzi mi 16. Istotnie - różnica pomiędzy szacunkiem WB a IMF i CIA wynosi circa 16 tys. dolores. Jednak nie zapominaj, że:
              1. WB podaje w przypadku Kataru dane z roku 2011, a IMF oraz CIA - z 2012, a sądząc z danych z roku 2010, które podaje UofP, jest to kraj niezwykle podatny na wahania.
              2. 16 tys. w tym przypadku to jakieś 16-17% różnicy. To raczej nie to samo, co Puciate 30%, nieprawdaż?

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
              • igor_uk Kalesony,nie badz taki drobiazgowy, 11.07.13, 20:04
                w stosunku do innych.Roznica w przypadku Rosji nie wynosi 30%,a "zaledwie" 25 %.
                W sumie tak wychodzi,ze kazde twoje slow jest klamstwem.Mialem racje,kiedy stwierdzilem,ze tobie chodzi wylacznie o pyskowke,a nie merytoryczna dyskusje.
                • eva15 Re: Kalesony,nie badz taki drobiazgowy, 11.07.13, 20:13
                  Do dyskusji merytorycznej on nie ma żadnej wiedzy. Nie potrafił nawet przeczytać fragmentu o metodologii, który poprzedza tę tabelę.
                  Szkoda czasu, spadam z wątku:-)
              • eva15 Re: Jakie brawo, za co? ! 11.07.13, 20:12
                No to 16, nie w tym rzecz, lecz w tym, że są różnicew większe niż te w przypadku Rosji. Podobnie zresztą np. różnic w ocenie Danii są większe niż np. w przypadku Niemiec i tak jest z wieloma innymi krajami. Co do 2012 r. to dane nie są pewnie jeszcze zweryfikowane.

Powtarzam - między poszczególnymi instytucjami są duże różnice w metodologii, ponadto wszystko to to estymacje czyli szacunki. Ty z estymacji zrobiłeś wątek do bicia piany.
        • felusiak1 efka zmiłuj się ty wreszcie nad sobą 12.07.13, 05:56
          i przestań piździć farmazony.
          szacunki odnoszą się do PPP i kursy walut nie maja najmniejszego znaczenia.
          wszystkie cztery źródła podają według PPP i nie wciskaj, ze World Bank stosuje inne metody.
          • eva15 feluś jako szalony ekonomista. 12.07.13, 13:36
            Bazą przeliczeniową jest DOLLAR, rozumiesz, co to znaczy? Wygląda na to, że nie.

Naturalnie, że WB stosuje inne metody. o różnej metodologii napisano we wstępie linku podanego przez kalesoniarza. Zresztą wystarczy poszperaś w necie, by to dokładniej znaleźć, po niemiekcu mam, po angielsku sam sobie poszukaj, zanim zabierzesz głos.
    • polski_francuz Obliczenia 11.07.13, 20:52
      miedzynarodowych instytucji bazuja, zapewne, na danych lokalnych urzedow statystycznych. Tu chyba jest pies pogrzebany. World Bank skorzystal pewnie z wyjatkowo panstwowotworczego urzedu statystycznego.

PF
      • eva15 Ty jak kalesoniarz? 11.07.13, 22:54
        Też nie dukasz po angielsku?
        • polski_francuz Me and Bobby McGee 11.07.13, 23:11
          Johny slucha Kinksow a ja pisze artykuly i ksiazki po angielsku.

Ale tu pewnie o rosyjskie dane statystyczne chodzi. Z tym gorsza sprawa...I jezyk trudny i dane panstwowotworcze.

PF
          • eva15 Re: Me and Bobby McGee 11.07.13, 23:17
            Jednak nie rozumiesz po angielsku. Gdybyś rozumiał nie pisałbyś tych bzdur.
            • polski_francuz Re: Me and Bobby McGee 11.07.13, 23:22
              Za kare za wyrazny brak respektu ide spac.

PF
              • yurek11111 Komsomol sie blazni ,jedynie darek trzyma fason... 12.07.13, 02:04
                Dodalbym ze UofP,nie nalezy brac pod uwage,gdyz ich dane sa zanizone bo jako jedyne w zestawieniu pochodza z roku 2010 ,a nie jak w pozostalych z 2012 r,jezeli chodzi o Polske i Rosje....
                Dobrze ze dane Polski wiele sie nie roznia,we wszystkich trzech zrodlach ,bo to znaczy ze jednak niezaleznosc Polsce sluzy....
                • 5magna Re: Komsomol sie blazni ,jedynie darek trzyma fas 12.07.13, 15:03
                  He,he. Trzymajcie sie za kapelusz bo niedlugo zacznie dobrze wiac......

news.goldseek.com/GoldenJackass/1373582161.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka