johnny-kalesony
11.07.13, 17:30
W poprzednim wątku na temat z właściwą sobie nawiną nieśmiałością zadałem pytanie, dlaczego inne instytucje finansowe (również podające roczne zestawienia PKB per capita) owych rewelacyj Banku Światowego nie potwierdzają. Zakładam więc wątek nowy, bo sytuacja dojrzała do tego, by naważ ją co najmniej - ciekawą ...
Zadałem sobie tedy trud prześledzenia porównania pomiędzy danymi czterech instytucji zajmujących się finansami, które to instytucje dane PKB per capita publikują.
Dostępne są one na stronie Wikipedii, pod adresem ...
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita
Rzecz jasna, jak należy się spodziewać, zestawienia będą się pomiędzy sobą różnić. W grę wchodzi nieco odmienna metodologia, inny sposób przeliczania itd.
Prześledźmy więc losy PKB kilku krajów wg danych czterech statystyk, publikowanych przez cztery instytucje ze świata finansów. University of Pennsylvania udostępnia dane za rok 2010 niestety, ale chyba nie minęło aż tak wiele czasu od końca pierwszej dekady nowego tysiąclecia.
Na przykład Niemcy:
World Bank - 40.394
MFW - 39.028
CIA - 39.100
UofP - 38.311
Siedlisko wszelkiego imperialistyczno-burżuazyjnego zła, czyli USA:
World Bank - 49.965
MFW - 49.922
CIA - 49.800
UofP - 46.569
Gabon ...
World Bank - 16.086
MFW - 16.548
CIA - 17.300
UofP - 15.076
Chavezowo, czyli - Wenezuela ...
World Bank - 13.475
MFW - 13.616
CIA - 13.200
UofP - 11.810
Do czego zmierzam ... Otóż, jak możemy się przekonać - generalnie wyniki poszczególnych państw są w ujęciach statystycznych czterech instytucji dosyć podobne. Odchylenie nie wynosi więcej niż 2 tys. dolarów, może nieco więcej. I wtedy obserwujemy pewien cud. Spójrzmy oto na statystyki Rosji ...
Puciakowo, czyli - Rosja ...
World Bank - 23.549
MFW - 17.709
CIA - 17.700
UofP - 17.553.
Zjawisko niebywałe! Pomiędzy danymi notowaniami Rosji WB a pozostałych trzech instytucji finansowych mamy rozziew w postaci - uwaga - ca sześciu (SZEŚCIU) tys. dolarów! Jak to się dzieje? Darku, Ewo, Igor wytłumaczcie w mądrości swej dialektyczno-leninowskiej. Wiem, że mądrość wasza sięga tam, gdzie wzrok nie dociera (np. spłuczka typu kolankowego), więc chyba można spodziewać się po was jakiejś błyskotliwej odpowiedzi, azaż nierpawdaż?
Pozdrawiam
Keep Rockin'