Dodaj do ulubionych

Agentury Ratingowe

12.10.13, 00:59
Nie ma lepszego czasu na test wiarygodnosci obserwatorow, systemow testujacych itd... niz stan kryzysowy obiektu ocenianego, badanego, czy obserwowanego. Czyli ten zdecydowanie rozniacy sie stan od spokojnego polozenia rownowagi.
No i mamy taki stan kryzysowy obecnie w USA. Co do tego nie trzeba chyba nikogo przekonywac.
Dlugo czekalismy na taka okazje, by w tym wybranym momencie popatrzec na rece agencji ratingowych.
No i rece opadaja...
W ocenach tych agencji USA to prawie Szwajcaria.
Rzuccie okiem na link die Welt. Szkoda gadac.
Wnioski sa zalosne dla agencji.
Chyba lepsza nazwa bylyby "Kabarety Ratingowe".
Dla mnie stracily zupelnie wiarygodnosc.
Obserwuj wątek
    • dziadek_alex Re: Agentury Ratingowe 12.10.13, 01:01
      Zapomnialem przez rozgadanie dodac link do die Welt,

www.welt.de/finanzen/article120839224/Warum-die-Ratingagenturen-die-USA-schonen.html
      sorry
      • eva15 Re: Agentury Ratingowe 12.10.13, 01:04
        N jak ktoś jeszcze nie wiedział, to najpóźniej teraz wreszcie wiedzieć powinien pojąć, że agentury ratingowe, to agentura USA i (zwłaszcza) kumpli.
        • elka-sulzer Re: Agentury Ratingowe 12.10.13, 01:09
          Kabaret straszych i madrzejszych, hehehe
        • dziadek_alex Re: Agentury Ratingowe 12.10.13, 01:16
          Wiesz, to jest jak z bozonem Higgsa. Teoria jest od polowy lat szescdziesiatych. Mimo to czeka sie z zapartym tchem na potwierdzenie w starannie przeprowadzonym eksperymencie.
          Nie ma lepszego potwierdzenia niz wyizolowany starannie eksperyment.
          W przypadku Ratingowych agencji (czy agentur) rzeczywistosc sama stworzyla specjalna sytuacje bardzo korzystna do oceny agencji ratingowych.
          A mnie osobiscie wydawalo sie, ze tym kreca znacznie inteligentniejsi ludzie.
          Nie chce byc postrzegany jako jakis szczegolny pesymista, ale przychodzi mi czasem do glowy, ze tym naszym swiatem kreca zwyczajni "badylarze" tylko bez porownania bogatsi niz nasza PRL-owska klasyka.
    • 1borgia Re: Agentury Ratingowe- bez podtekstow 12.10.13, 08:25
      dziadku-alexie, byl kiedy w niem tv doskonaly reportaz (niestety nie pomne na jakiej stacji) o agencjach ratingowych a raczej w jaki sposob tworza oceny. na pewno mozna znalezc w necie. okazalo sie bowiem, ze o losie panstw (sic!), utracie wiarygodnosci decyduje czesto jedna osoba, ktora ma do wykonania prace domowa. pokazano jakich bledow w obliczeniach exelowskich dopuszczono sie podczas obliczania. nie wiem czy widziales program? pojawia sie blad matematyczny, ktora jest powielany az do konca raportu. nikt raportu nie sprawdza. bylem wstrzasniety. na szczescie po tej publikacji i wielu kolejnych w niemczech przestano juz przywiazywac wage do danych ratingowych. jeszcze wpl ciesza sie na kazdy plus jak gdyby poglaskanie polski cokolwiek znaczylo wsrod global players.
      oczywiscie, ze amerykanie spowodowali kryzys swiatowy. dzis spekuluja zywnoscia i jej cenami, bo bogactwa naturalne sa ograniczone, kontroluja produkcje bawelny. popatrz jak sa skupowane a raczej produkowane skory (na ubrania) w krajach 3 swiata. wciaz szuka sie nowych zrodel zysku koszem wyzsku innych- biednych, slabszych, niewyksztalconych wg zachodniego modelu.
      zyjemy w czasach, gdy nie ma juz rownowagi. ciesze sie, ze niemcy bedace silnym krajem sa wstanie jeszcze postawic veto. tyle tego dobrego. niestety rzad spolegliwej merkel oraz historia wojenna powoduje, ze niemcy nie maja wystarczajacej odwagi by bardziej zaangazowac sie w uklad sil swiatowych. nie jest bowiem prawda, ze rzadza europa. oni plyna pasyniw na fali wlasnych cukcesow, a na najwiekszej fali plynie merkelowa, ktora trzeba bedzie jeszcze znosic nastepne 4 lata. tak, tylko azja stanie sie przeciwwaga, nie jestem jednak pewny, ze dozyjemy tych czasow. swiat wibruje i kula toczy sie w niewlasciwym kierunku. coraz wiecej radykalnych ugrupowan, cele jednostek zamykaja sie wylacznie w ramach wlasnych bytow, nie ma wizji przyszlosci, nie ma checi ratowania naszego globu. poteguje sie podzial ludzi na klasy i podgrupy. niemcy kiedys nazwali ludzkosc nad- i pod-ludzmi, ale to w indiach dochodzi codziennie do agresji na tle kastowym, czarna afryka ledwo zipie z glodu i angola nie czyni wiosny. to wszystko wiemy i nie mozemy nic zrobic.

mnie swiat zatrwaza i boje sie przyzszlosci. na szczescie i ja, maluczki, ograniczam percepcje trwogi do wlasnego bytu i bytu rodziny.

klaniam sie i bez odbioru,
      borgia
    • kylax1 USA jest światowym mocarstwem. 12.10.13, 09:02
      Dlatego nieważne, co robią amerykańscy politycy, rating USA nie zejdzie poniżej AAA lub AA+ (w zależności od agencji).
      • 5magna Re: USA jest światowym mocarstwem. 14.10.13, 00:10
        www.reuters.com/article/2013/10/12/us-usa-fiscal-banks-idUSBRE99B09F20131012
    • j-k hiba rankingowe ? 14.10.13, 00:18
      bo w rankingach to jezd sie o co scigac?

a tak...

moga se d... potluc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka