igor-z-uk
24.11.13, 18:23
Poswiecam ten watek mojemu przyjacielu :-)
Chyba zaden Prezydent Stanow nie byl w tak trudnej sytuacji,jak Barak Obama.
Swiat stal tak zlozonym , pelnym sprzecznosci i wzajemnych zaleznosci.
1.Wypadalao by obruszyc cene na surowce,zeby pograzyc Rosje,ale to wzmnocni Chiny.O tym,ze to zrobi calkowicie nieoplacalnym wlasne wydobycie wspominac nie bede,
2. Wypadalo by nadal bojkotowc Iran,zeby Izrael czul sie bezpieczniej,ale bojkotowany Iran pokazuje innym,ze da sie funkcjonowac w tym swiecie,nie uzywajac systemu finansowego,stworzonego przez Stany.
3.Wypadalo by sklocic calkowicie Rosje z Europa,ale to pchnie Rosje do ciasniejszego sojuszu z Chinami .
4.Wypadalo by sklocic Rosje z Chinami,ale oni tego nie chca.
5.Wypadalo by nie zalowac kasy,zeby oderwac Ukraine od Rosji,ale cena zbyt wysoka ,Kijow wystawil rachunek na 100 mrd .baksow.
6.Wypadalo by zrobic re industrializacje Stanow,ale jak zmusic producentow przeniesc fabryki z powrotem ?
7.Wypadalo by spelnic obietnice wyborcze,ale jak to mozno zrobic,jak felus caly czas patrzy na rece?
Reagan to mial klawe zycie. Jemu swiat dostal sie prosty,jak drut.Tam byl imperium zla,a tu wszysci swoi,jak nawet sukinsyny,ale swoje .
A dla Obamy to juz nikt nie jest swoim .Nawet Zydzi na niego wypieli sie :-(
Jak sugeruje tytul watku,te wszystkie problemy ,ktore powstali przed Stanami,sa skutkiem malejacej roli tego mocarstwa. Stad ciagle porazki dyplomatyczne : Syria,Egipt,a teraz jeszcze i Ukraina.
O tym co dzieje sie w Afganistanie,to szkoda gadac,ale u w Iraku nie jest lepiej :-(
p.s. felus,ja wiem ze to sa farmazony i wymysl zaczadzonego propaganda bolszewika .