Dodaj do ulubionych

Trudno byc Prezydentem upadajacego mocarstwa.

24.11.13, 18:23
Poswiecam ten watek mojemu przyjacielu :-)

Chyba zaden Prezydent Stanow nie byl w tak trudnej sytuacji,jak Barak Obama.
Swiat stal tak zlozonym , pelnym sprzecznosci i wzajemnych zaleznosci.
1.Wypadalao by obruszyc cene na surowce,zeby pograzyc Rosje,ale to wzmnocni Chiny.O tym,ze to zrobi calkowicie nieoplacalnym wlasne wydobycie wspominac nie bede,
2. Wypadalo by nadal bojkotowc Iran,zeby Izrael czul sie bezpieczniej,ale bojkotowany Iran pokazuje innym,ze da sie funkcjonowac w tym swiecie,nie uzywajac systemu finansowego,stworzonego przez Stany.
3.Wypadalo by sklocic calkowicie Rosje z Europa,ale to pchnie Rosje do ciasniejszego sojuszu z Chinami .
4.Wypadalo by sklocic Rosje z Chinami,ale oni tego nie chca.
5.Wypadalo by nie zalowac kasy,zeby oderwac Ukraine od Rosji,ale cena zbyt wysoka ,Kijow wystawil rachunek na 100 mrd .baksow.
6.Wypadalo by zrobic re industrializacje Stanow,ale jak zmusic producentow przeniesc fabryki z powrotem ?
7.Wypadalo by spelnic obietnice wyborcze,ale jak to mozno zrobic,jak felus caly czas patrzy na rece?

Reagan to mial klawe zycie. Jemu swiat dostal sie prosty,jak drut.Tam byl imperium zla,a tu wszysci swoi,jak nawet sukinsyny,ale swoje .
A dla Obamy to juz nikt nie jest swoim .Nawet Zydzi na niego wypieli sie :-(
Jak sugeruje tytul watku,te wszystkie problemy ,ktore powstali przed Stanami,sa skutkiem malejacej roli tego mocarstwa. Stad ciagle porazki dyplomatyczne : Syria,Egipt,a teraz jeszcze i Ukraina.
O tym co dzieje sie w Afganistanie,to szkoda gadac,ale u w Iraku nie jest lepiej :-(

p.s. felus,ja wiem ze to sa farmazony i wymysl zaczadzonego propaganda bolszewika .
Obserwuj wątek
    • jk2007 brednie igorki a realia 24.11.13, 18:41
      Rosja nadal inwestuje w amerykanskie Treasury bonds.
      • igor_uk A tobie co jest,pajacu? 24.11.13, 18:48
        Gdzie ja pisze o tym?
        A pro-po,czy wiesz w ogole,jak to wszystko dziala? Czy wiesz jak powstaja rezerwy walutowe,jak oni pracuja i dla czego sa inwestowane za granica?
        Czy potrafisz to napisac swoimi slowami? Tylko nie wklejej link do jakiegos blogu.
        • mara571 bez wyzwisk nie potrafisz odpowiedziec? 24.11.13, 18:50

• igor_uk Tylko do mnie nasz zawsze uwagi,mara. 24.11.13, 18:55
            Widac,czujesz jakas matczyna troske o mnie :-)
        • jk2007 igorka, po co inwestowac w "upadajace mocarstwo"? 24.11.13, 18:56
          i zauwasz, ze Rosja nadal rozlicza sie w w $dol.
    • mara571 odpowiedz jest prosta jak drut 24.11.13, 18:49
      nawet ten Reagana.
      Widzisz Igor R.R byl zacieklym przeciwnikiem socjalizmu gospodarczego i zrobil wiele, aby zmniejszyc biurokracje. Twoj przyjaciel wprowadza socjalizm i gdyby mogl byc prezedentem jeszcze pare kadencji jak Brezniew doprowadzilby USA do stanu postbrezniewowskiego ZSSR.
      Wiel punktow zawiera bledne tezy, ale nie zamierzam o tym dyskutowac teraz.
      • 5magna Re: odpowiedz jest prosta jak drut 24.11.13, 18:57
        Ani Rosja ani Chiny nie kupuja amerykanskiego dlugu. Kupuje go Fed drukowanaymi dolarami w wysokosci 80 miliardow na miesiac. Niedlugo trzeba bedzie podnosic pulap dlugu na nowo bo bedzie grozila niewyplacalnosc i bankructwo "najwiekszej ekonomii na swiecie".....
      • igor_uk Nie ,mara. 24.11.13, 19:03
        Slaba pozycja geopolityczna Stanow zostala przez niego odziedziczona .Oczywiscie wiele on nie potrafil naprawic,zreszta i nie mogl.Kryzys 2008 roku nie jest zasluga jego okresu urzednowania.On rowniez to odziedziczyl.
        Jakas wszysci zapomnieli o tym,w jak trudnym okresie dla USA on stal Prezydentem.
        Oczywiscie zadnych gwiazd z nieba on nie lapie i zadnego cudu nie potrafil dokonac,ale i wieszac na niego wszystkich psow nie jest madre.
        • 5magna Re: Nie ,mara. 24.11.13, 19:44
          No i do tego wszystkiego Kennedy sni mu sie po nocach. Wlasnie minela rocznica 50 lat.....
          • igor_uk magna. 24.11.13, 19:46
            I z tym rowniez musi liczyc sie
    • wojciech.2345 Re: Trudno byc Prezydentem upadajacego mocarstwa. 24.11.13, 18:56
      igor-z-uk napisał(a):
      > Wypadalao by obruszyc cene na surowce,zeby pograzyc Rosje...
      -------------
      Igorku,
      realna gospodarka Rosji to produkcja bałałajek.
      Ja myślę, że Obama nie wie jak ten instrument wygląda.

Mógłby pomylić trąbkę z bałałajką.
      • 5magna Re: Trudno byc Prezydentem upadajacego mocarstwa. 24.11.13, 18:59
        Wojtus a czy ty wiesz ze ten kartofel w twojej dupie ma pochodzenie amerykanskie???
    • jk2007 inflacja w USA -1,3%, w Rosji -50% 24.11.13, 19:06
      minfin.com.ua/2013/04/21/748990/
      • igor_uk Co ty wypisujesz? 24.11.13, 23:36
        jakie 50% w Rosji?

В нoябре 2013 гoдa инфляция в гoдoвoм вырaжении вырacтет дo 6,3 прoцентa, цитирyет ИТАР-ТАСС зaявление миниcтрa экoнoмичеcкoгo рaзвития РФ Алекcея Улюкaевa.

При этoм зa гoд инфляция, пo мнению глaвы ведoмcтвa, cocтaвит 6,1-6,2 прoцентa.

www.rg.ru/2013/11/19/inflyacia-anons.html
    • jk2007 Trudno byc Prezydentem swiatowego mocarstwa, 24.11.13, 19:58
      ale jeszcze trudniej byc prezydentem bylego mocarstwa... :)
      God Bless America!
      www.youtube.com/watch?v=UMdkcTmPS2U
      • kaszebe12 Marzenia "zaczadzonego bolszewika"... 24.11.13, 20:06
        ...a "ruskiego scierwa" , ha,ha,ha..."Wypadaloby to , wypadaloby tamto" juz nic nie da. -Jedynym wyjsciem z kryzysu i odpowiedzia na "globalny liberalizm" moze byc tylko globalna Demokratyzacja. - Gdzie zaczac ? -Oczywiscie w Europie.
        • igor_uk Dzieki,kaszebe. 24.11.13, 20:13
          zapomnialem o ruskich scierwach :-)
          Co do tego,ze wypadalo by to,czy wypadalo by tam to.
          Ja by na miejscu mojego przyjaciela rozwiazal by niewielka,ale gwarantowanie zwycieska, wojne i do tego ,jak najdalej od wlasnych granic.A czy przyjaciel zechce uslyszec moi rady?
          Bo rad amigo nie posluchal.
    • sjs2011 Re: Trudno byc Prezydentem upadajacego mocarstwa. 24.11.13, 20:13
      Zanim gruby schudnie to chudy umrze
      • igor_uk Re: Trudno byc Prezydentem upadajacego mocarstwa. 24.11.13, 20:20
        A jak chudy w tym czasie bedzie tyc? Czy znasz zasade zachowania energii? :-)
    • felusiak1 Re: Trudno byc Prezydentem upadajacego mocarstwa. 24.11.13, 20:21
      sorokin napisał(a): felus,ja wiem ze to sa farmazony i wymysl zaczadzonego propaganda bolszewika .

zgadłeś. nie rozumiesz ani w ząb a ciagle piszesz. że też ci się chce.
      • igor_uk felus. 24.11.13, 20:34
        Widzisz,jak ja dobrze ciebie znam.
        Oczywiscie na zadne konkrete nie licze,bo ty nie jestes od rzeczowej dyskusji,ty jestes od plucia.A to ze na polityce nie znasz sie calkowicie,to dla mnie nie jest tajemnica.
        • igor_uk felus,mam pytanie. 24.11.13, 20:42
          W jaki sposob Stany mogli by obruszyc cene na rope?oczywiscie,jak by tego zechcieli .
          • felusiak1 Re: felus,mam pytanie. 24.11.13, 22:16
            To nie kwestia chęci lecz możliwości a takowa realnie nie istnieje.
            Teoretycznie FED mógłby podnieść discount rate do powiedzmy 5% co zbiłoby ceny ropy do 50 dolarów za beczkę ale w praktyce to nie jest możliwe.
            Gdyby gospodarka wzrastała w tempie 4% a nie 1% rocznie to nastapiłaby ucieczka spekulacyjnych pieniędzy z rynku futures.
            • igor_uk Re: felus,mam pytanie. 24.11.13, 22:26
              Wiem,ze checi jest za malo.A z mozliwosciami jest dosc krucho .
              Powiedz,w co graja Saudyci? Czy obserwujesz to,co oni wyprawiaja ostatnio?
              • wojciech.2345 Re: felus,mam pytanie. 24.11.13, 23:07
                igor_uk napisał:
                > Wiem,ze checi jest za malo.A z mozliwosciami jest dosc krucho .
                > Powiedz,w co graja Saudyci? Czy obserwujesz to,co oni wyprawiaja ostatnio?
                --------------------
                Igorku,
                ceny gazu i ropy po cichu w Polsce spadają.
                Jak zobaczą to z AS, to też zejdą w cenach w dół.
                Tak mi się wydaje.

A dlaczego?
                Domyśl się.
              • felusiak1 Re: felus,mam pytanie. 24.11.13, 23:18
                Tu nie ma się czego dziwić. Każdy pilnuje własnych interesów. W obliczu katastrofalnej polityki zagranicznej Obamy saudyjczycy czują się niepewnie. Trudno nie dostrzec że USA spadają w dół i to szybciej niż można byłoby się spodziewać i na dodatek nic się nie zmieni do 2017 roku. Nastepny prezydent będzie miał dużo sprzątania burdelu otrzymanego w spadku po niekompetentnym za$rańcu.
                • igor_uk Felus,nie bede dalej . 24.11.13, 23:33
                  Naprawde jestem Tobie wdzieczny za rzeczowe i bardzo powazne odpowiedzi.I powiem Tobie szczerze,ze czuje sie teraz zle.Bo moi pytania byli mala prowokacja.Chcialem swoimi pytaniami powoli udowodnic racje tego,co pisalem w poscie ,otwierajacym watek.Ale twoja otwartosc uswiadomila mnie,ze mozemy pogadac wprost.
                  Otoz,felus, uwazam,ze wszystko co napisalem ma rece i nogi.Ty w dwoch odpowiedziach juz pokazales,ze rzeczywiscie sytuacja jest cholernie skompllikowana.Dla mnie Obama jest nikim,ale nie widze powodu wszystko zwalac na niego.Moim zdaniem to dluzszy ciag bledow w polityce Stanow,ktora oni prowadzili na BW . Czego skutkiem okazala sie ,w ostatecznosci ,de industrializacja Stanow i przeniesienie duzej czesci przemyslu do Azji,przewazno do Chin.Co z kolei rowniez przynioslo niespodziewane skutki,ktore mozno bylo latwo przywidziec.
                  Czy masz chec o tym porazmawiac?
                  • igor_uk Alez z ciebie obrazalski,felus. 25.11.13, 13:29
                    Przeciez chcialem byc z toba byc uczciwym.Czy to tak zle?
                    Przeciez w inny sposob ciebie do rozmowy nie zaciagniesz.
                    • felusiak1 Re: Alez z ciebie obrazalski,felus. 25.11.13, 17:33
                      ja się nie obrażam. O czym chcesz rozmawiać? O błedach w polityce zagranicznej czy o błędach w polityce wewnętrznej?
                      • igor_uk Re: Alez z ciebie obrazalski,felus. 25.11.13, 17:42
                        Zagranicznej,felus.Bo wewnetrznej waszej polityki ja nie rozumiem,do czego przyznaje sie bez bicia.
                        • wojciech.2345 Re: Alez z ciebie obrazalski,felus. 25.11.13, 18:14
                          igor_uk napisał:
                          > Zagranicznej,felus.Bo wewnetrznej waszej polityki ja nie rozumiem,do czego przy
                          > znaje sie bez bicia.
                          --------------
                          Igorku,
                          dla Jankesów polityka zewnętrzna to epizod.
                          Weź ty najsilniejsze renifery i po lodzie pojedź
                          do Alaski.

Może coś zaczaisz?
                          • igor_uk wojtus 25.11.13, 18:22
                            zrob siusiu i idz spac.Tu rozmawiaja powazni ludzi.
                            • wojciech.2345 Re: wojtus 25.11.13, 18:28
                              igor_uk napisał:
                              > zrob siusiu i idz spac.Tu rozmawiaja powazni ludzi.
                              ----------------
                              Igorku,
                              niech Cię Łubianka wyśle do USA, bo pleciesz androny.
                              Wyrób paszporty swoim reniferom.
      • przyjacielameryki Re: Trudno byc Prezydentem upadajacego mocarstwa. 24.11.13, 21:44
        Totalnych kompleksów Rosji wobec USA ciąg dalszy i nic więcej. Tyle n/t tematu wątku. Zapamiętaj tępy bolszewiku, czy to Obama czy nie Obama, do USA nie macie najmniejszych szans nawet zbliżyć się. Jesteście totalnie zacofanym państwem we wszystkim, nawet w militariach. Nie liczycie się w niczym!! Zachód już was eksploatuje a ta forma zawłaszczania Rosji będzie się tylko pogłębiać. Wasi sakretyniali oligarchowie, systematycznie sprzedają Rosję i jej zasoby zachodowi a wy i wasze totalnie tępe mózgi są jeszcze z tego dumne. Jesteście wyjątkowo debilnym narodem wśród narodów świata. Ale widać, taka wasza uroda, więc będziecie mieli to, o co się prosicie - Redukcję Rosji do Księstwa Moskiewskiego! Ale taka sytuacja chyba wszystkim pasuje.
        • kylax1 Uroda? 26.11.13, 01:38
          img.interia.pl/biznes/nimg/3/f/Aliszer_Usmanow_Stracil_5754075.jpg
    • johnny-kalesony Igor, trudno to jest być ... 24.11.13, 20:24
      Igor, trudno to jest być prezydentem surowcowego pachołka Chin i udawać, że się jest mocarstwem decydującym o losach świata.

1. Cena na surowce już została obniżona. Po utworzeniu atlantyckiego obszaru celnego (czyli - Pax Americana na wyższym stopniu) najprawdopodobniej jeszcze spadnie. Rosja nie będzie w stanie sprzedawać za taką cenę. Nie ma tam technologii, umożliwiających wydobycie za niską cenę. Plus - cła wywozowe z Rosji (nie zapominaj o tym).
      2. Iran rzeczywiście został "przyklepany". Aczkolwiek - w każdej chwili "odklepany" może zostać, kiedy Izrael wyczuje nieprzyjemny klimat.
      3. Skłócić Rosję z Europą? Po co? Rosja ma tylko dostarczać gaz i ropę, aczkolwiek lada moment jej surowce będą droższe od amerykańskich. Rosja jest już na prostej drodze do bycia (patrz pierwsze zdanie) surowcowym pachołkiem Chin i przedmieściem Pekinu.
      4. Skłócić Rosję z Chinami? Rosją zajmą się Chiny, to ich terytorium wpływu.
      5. Ukraina (czytaj - kamaryla+oligarchowie) jest zbyt nieprzewidywalna, żeby obecnie wykonywać jakiekolwiek zdecydowane gesty.
      6. Zobacz sobie, jak wygląda np. bilans amerykańskiego przemysłu samochodowego w tym roku.
      7. No cóż ... Obietnice ... Ty chyba - zdaje się - obiecywałeś, że głupot pisać nie będziesz i co?

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • igor_uk O boze,kalesony. 24.11.13, 20:36
        taki post byl by dobry dla wojtusia.Ale dla ciebie?
        Daj spokoj juz z tym.Jak chcesz pogadac o Rosji i jej prezydencie,,to zaloz osobny watek,a nie rob z siebie pajaca.
        • johnny-kalesony Re: O boze,kalesony. 24.11.13, 20:50
          Puciaty pod wieloma względami jest mi bliski. Otóż - jak być może wiesz - ja też głównie zajmuję się reklamą.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • igor_uk Puciaty? 24.11.13, 20:53
            Czlowieku,przeciez to dno .
            • 5magna Re: Puciaty? 24.11.13, 21:55
              Ten artykul co zamiescilem dla pewcia a on jako ze naukowiec nic z tego nie zrozumial wynika ze w Fukoshimie byly przeprowadzane tajne badania nad paliwem do nowej bomby wodorowej. Byla tam ekipa z USA i z Izraela. Chodzilo o paliwo z duza zawartoscia plutonu (do bomby wodorowej). Japoncy musieli sie na to zgodzic bo sa dalej pod okupacja USA. No i zobacz co zrobil Jehva, przyslal trzesienie w skali 9. Reszte znamy. Co nie znamy to jest ten fakt ze cala Japonia moze poleciec i polowa USA nie bedzie sie nadawala do zamieszkania. Na dluga mete caly swiat. Tak to jest jak sie z diablem podpisuje cyrograf......
              • igor_uk O jaki artykul Tobie chodzi? 24.11.13, 22:00
                Bo nie zauwazylem w ktorym watku Ty co dla pefci wkleiles.
                • 5magna Re: O jaki artykul Tobie chodzi? 24.11.13, 22:19
                  www.globalresearch.ca/why-tepco-is-risking-the-removal-of-fukushima-fuel-rods-the-dangers-of-uncontrolled-global-nuclear-radiation/5359188
                  • igor_uk Re: O jaki artykul Tobie chodzi? 24.11.13, 22:43
                    Dzieki ,magna
                    Dosc dziwny artykul ,cos mi sie wydaje,napisany nie przez specjaliste atomiste.
              • igor_uk Re: Puciaty? 24.11.13, 23:03
                pefcia nie ma najmniejszych szans na to,zeby co kolwiek zrozumiec z tego artykulu. Naukowcem on nie jest,a i angielskiego nie zna.
                Jak pisalem nizej,artykul nie jest rzeczowy ,pelny niefachowosci. Plutonium produkuje sie w kazdym reaktorze,w ktorym wykorzystuje sie uran,jako paliwo.To produkt uboczny.Ale to inny izotop plutonium ,nie ten ktory wykorzystuje sie przy produkcji broni nuklearnej.
                • wojciech.2345 Re: Puciaty? 24.11.13, 23:09
                  igor_uk napisał:

> pefcia nie ma najmniejszych szans na to,zeby co kolwiek zrozumiec z tego artyku
                  > lu. Naukowcem on nie jest,a i angielskiego nie zna.
                  > Jak pisalem nizej,artykul nie jest rzeczowy ,pelny niefachowosci. Plutonium p
                  > rodukuje sie w kazdym reaktorze,w ktorym wykorzystuje sie uran,jako paliwo.To p
                  > rodukt uboczny.Ale to inny izotop plutonium ,nie ten ktory wykorzystuje sie prz
                  > y produkcji broni nuklearnej.
                  --------------
                  Igorku,
                  kiedyś na forum byłeś dyrektorem banku i znałeś się na gospodarce.
                  Teraz znasz się na fizyce i chemii.

Ty jesteś geniuszem.
                  • igor_uk Wojtus. 24.11.13, 23:16
                    Nigdy nie bylem dyrektorem banku.I nigdy o tym nie wspominalem.
                    Co innego robic jaja,a co innego klamac .Jak robisz jaja,to mnie bawi,a jak klamiesz,to wtedy mam chec wyznaczyc tobie kare.naprzyklad wkleic tobie przemowienie Stalina.
                    To o czym pisze teraz,powinien znac kazdy,kogo interesuje energia atomowa ,bo to akurat nie jest jakas wiedza dla wtajemniczonych.
                    Chociaz dla ciebie to cos z nie tej ziemi.Ale ty jestes osobnym przypadkiem.
      • kylax1 Na świecie są trzy mocarstwa globalne i kilka regi 26.11.13, 01:40
        onalnych.

Globalne: USA, Chiny, UE (jedynie jako całość, bo pojedynczo to najwyżej regionalnie).

Regionalne: Brazylia, Japonia, Australia, Kanada, Rosja
    • wojciech.2345 Rosja schodzi z historycznej areny 24.11.13, 23:40
      Zdaniem naukowca, główną barierą rozwojową Rosji w dzisiejszym świecie zaawansowanych technologii i globalnej konkurencji jest mentalność obywateli tego państwa. W społeczeństwie rosyjskim (choć może nawet słowo „społeczeństwo” jest w tym wypadku na wyrost) nie istnieją bowiem mechanizmy horyzontalnej, grupowej, sieciowej współpracy. Nie wykształciły się nawyki dobrowolnej kooperacji i konsolidacji w celu wykonania wspólnego zadania. Nie istnieje tradycja dobrowolnego zrzeszania się. Żeby uruchomić jakąkolwiek zbiorową aktywność, potrzebny jest hierarchiczny system wymuszania. Bez „naczalstwa” lud rosyjski – ów, jak go nazywa Jakowienko, „masowy nosiciel rosyjskiej tożsamości” – nie jest zdolny do rozwiązywania jakichkolwiek zadań czy podejmowania nowych wyzwań.

Badacz zwraca uwagę, że rosyjski system oświatowy w ogóle nie uczy dzieci samoorganizacji i grupowego współdziałania. Podobnie dzieje się na rynku pracy, gdzie brakuje świadomości, że mój osobisty sukces w ramach danego przedsiębiorstwa zależy od jego ogólnej pomyślności. Typowymi zachowaniami są „intrygi, donosy, oskarżenia i spychanie odpowiedzialności na innych”.

wpolityce.pl/artykuly/47414-rosja-schodzi-z-historycznej-areny-uwaza-profesor-rosyjskiej-akademii-nauk
      • elka-sulzer Re: Woytus ty na zadnej arenie sie nie liczysz 25.11.13, 00:45
        kartoflany tlumoku! Ty sobie mozesz cytowac te glodne kawalki, jak reszta tlumokow, ale to tylko zuzywanie szerokosci pasa z twojej strony jak i tlumokow, nic wiecej! Od energi do broni jest dluuuuuga i kosztowna droga ale skad bys o tym wiedzial prostaku?
        • 5magna Re: Woytus ty na zadnej arenie sie nie liczysz 25.11.13, 00:52
          Tu jest troche specjalistow wypowiadajacych sie na temat Fukoshimy.....

enenews.com/
          • kylax1 Ty znowu o Fukushimie? 26.11.13, 01:41
            Magna, naprawdę udaj się to jakiegoś lekarza psychiatry, bo u Ciebie to już jakaś nerwica natręctw z tą Fukushimą...
            • kylax1 Korekta. 26.11.13, 01:42
              Magna, naprawdę, udaj się do jakiegoś lekarza psychiatry, bo u Ciebie to już jakaś nerwica natręctw z tą Fukushimą...
        • wojciech.2345 Re: Woytus ty na zadnej arenie sie nie liczysz 25.11.13, 01:12
          elka-sulzer napisała:
          > kartoflany tlumoku!
          ------------------
          Oj Elciu,
          Ty chyba dzisiaj lewą nogą wstałaś.
          Połóż się na troszkę i wstań prawą.
          • 5magna Re: Woytus ty na zadnej arenie sie nie liczysz 25.11.13, 01:16
            Prawa to dostaniesz kopa w tego kartofla....
            • kylax1 Magna, a jaka jest relacja Twojej nogi do Fukushim 26.11.13, 01:43
              y???
    • wojciech.2345 (g)łupkami w Iran 25.11.13, 10:21
      Stany Zjednoczone osiągając w ostatnich dwóch latach znaczące wzrosty wydobycia ropy, także z łupków, mogły pozwolić sobie na bardziej agresywną retorykę oraz groźbę ostrzejszych sankcji względem Teheranu. Iran eksportując swoją ropę mógł wpływać na ceny paliw na światowych rynkach. Jednak kiedy USA zaczęły wydobywać 2 miliony baryłek ropy dziennie pozwoliło Zachodowi na wprowadzenie ostrych sankcji gospodarczych bez konsekwencji dla światowych rynków surowców.

Według niedawnego raportu z Congressional Research Service eksport irańskiej ropy uległ drastycznemu ograniczeniu.

gazlupkowy.pl/nie-byloby-rozmow-z-iranem-gdyby-nie-lupki/
      • 5magna Re: (g)łupkami w Iran 25.11.13, 14:44
        www.resilience.org/stories/2013-11-22/analysis-of-well-completion-data-for-bakken-oil-wells
        • 5magna Re: (g)łupkami w Iran 25.11.13, 17:06
          Moim zdaniem z tymi tu na forum co nie znaja angielskiego to niema co nawet dyskutowac. To tak jak bys dyskutowal z malpa......PS. Tu mam Igor cos dla ciebie bo widze ze to cie interesuje.....

www.globalresearch.ca/fukushima-a-nuclear-war-without-a-war-the-unspoken-crisis-of-worldwide-nuclear-radiation/28870
          • igor_uk Dzieki,magna. Chetnie to poczytam. 25.11.13, 17:15
            Mam dwa dni wolnego,to mam czas .
            • 5magna Re: Dzieki,magna. Chetnie to poczytam. 25.11.13, 17:27
              My tu mamy tez przechlapane jak widzisz. Jak by ta Fukoshima poleciala co przewiduja to pozostaje tylko zaklejac drzwi i okna tasma. Elity maja juz wszystko przygotowane w Ameryce Poludniowej. W prywatne samoloty i noga. Obama sie wyniosl z USA na 3 tygodnie gdy Fukoshima wybuchla. Tym razem wyniesie sie na dobre. Zanieczyszczenie powietrzem tam nie dojdzie bo sa inne prady atmosferyczne ale na dluga mete dostana radioaktywnosc z oceanow, woda odparuje i spadnie radioaktywny deszcz.
            • wojciech.2345 Re: Dzieki,magna. Chetnie to poczytam. 25.11.13, 18:09
              igor_uk napisał:
              > Mam dwa dni wolnego,to mam czas .
              ----------------
              Co 2 dni doisz renifery?
              Przecież one cierpią.

Nie wiedziałeś o tym?
      • kylax1 Dlatego tak ważna jest samowystarczalność surowcow 26.11.13, 01:44
        a. Od razu różne ajatollachy i putlerki wracają do budy, tam gdzie ich miejsce.
    • wojciech.2345 Eksperci: Ukraina chce do Europy 25.11.13, 18:25
      Wiktor Janukowycz nie może spać spokojnie. Wstrzymanie przygotowań do podpisania umowy stowarzyszeniowej z UE sprawiło, że tysiące Ukraińców wyszło na ulice. Największe protesty odbywają się w Kijowie. Zdaniem Oleksandra Suszko z kijowskiego Instytutu Współpracy Euroatlantyckiej, Ukraina udowodniła, że chce do Europy. Skala protestów nawet jeśli nie wpłynie na najbliższe decyzje ukraińskich władz, to pokazała wolę większości społeczeństwa.

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/986684,Eksperci-Ukraina-pokazala-ze-chce-do-Europy
      • 5magna Re: Eksperci: Ukraina chce do Europy 25.11.13, 19:00
        Wojtus mamy robote dla ciebie. Branzlowanie reniferkow na Syberii.... Placimy w kartoflach.
    • wojciech.2345 Tymoszenko ogłosiła głodówkę 25.11.13, 19:10
      Znajdująca się w więzieniu była premier Ukrainy Julia Tymoszenko ogłosiła głodówkę, domagając się od władz jej kraju podpisania umowy stowarzyszeniowej z Unią Europejską – oświadczył dzisiaj jej adwokat Serhij Własenko.

wiadomosci.onet.pl/swiat/tymoszenko-oglosila-glodowke/651kd
      • 5magna Re: Tymoszenko ogłosiła głodówkę 25.11.13, 19:23
        Dobrze, bedzie wiecej jedzenia dla innych i oczyszczlnia sciekow bedzie mniej obciazona......
    • wojciech.2345 Gaz łupkowy - milion miejsc pracy 25.11.13, 19:14
      Raport: Gaz łupkowy może przynieść Europie milion miejsc pracy

Wydobycie gazu łupkowego w Europie może do 2050 r. przynieść ponad mln miejsc pracy, obniżyć ceny energii dla gospodarstw domowych o ok. 10 proc. i zwiększyć unijne PKB przez 30 lat nawet o 3,8 bln euro - wynika z badania zleconego przez organizację producentów gazu OGP

biznes.interia.pl/raport/gaz-lupkowy/news/raport-gaz-lupkowy-moze-przyniesc-europie-milion-miejsc,1968888
      • 5magna Re: Gaz łupkowy - milion miejsc pracy 25.11.13, 19:27
        No ale i tak nie zarobisz tyle przy lupkach jak przy branzlowaniu reniferow. Wojtus Boze Narodzenie za pasem. Beda dzwonic do ciebie z calego swiata. Nawet Santa bedzie potrzebowal twoich uslog aby my niespokojne reniferki sani nie wywalily....
        • 5magna Re: Gaz łupkowy - milion miejsc pracy 25.11.13, 19:28
          USLUG
    • wojciech.2345 połowa Ukraińców chce do UE 25.11.13, 20:39
      Za integracją z UE odpowiada się połowa mieszkańców Ukrainy, natomiast co trzeci wolałby, by doszło do integracji ich kraju z Rosją, Białorusią i Kazachstanem w ramach tzw. Unii Celnej - wynika z raportu Instytutu Spraw Publicznych.

wiadomosci.onet.pl/kraj/isp-polowa-mieszkancow-ukrainy-za-integracja-z-ue/45we8
    • swiblowo Re: Trudno byc Prezydentem upadajacego mocarstwa. 25.11.13, 20:59
      Nie badzmy takimi pesymistami. Chlopaki trzymaja sie razem:
      Обaмa и Нетaньяхy пoдтвердили cвoе cтремление не дoпycтить тoгo, чтoбы Ирaн пoлyчил ядернoе oрyжие, передaет NEWSru Israel. "Президент (Обaмa) пoдчеркнyл, чтo Сoединенные Штaты бyдyт пocледoвaтельнo выпoлнять cвoи oбязaтельcтвa пo oтнoшению к Изрaилю, y кoтoрoгo еcть cерьезные ocнoвaния для cкептичеcкoгo oтнoшения к нaмерениям Ирaнa", - цитирyет издaние oфициaльнoе кoммюнике преcc-cлyжбы Белoгo дoмa.

Обaмa тaкже гaрaнтирoвaл, чтo бyдет cтaвить в извеcтнocть изрaильcкoгo лидерa o хoде дaльнейших перегoвoрoв c Ирaнoм и пocтaрaетcя yчеcть интереcы Изрaиля при рaзрaбoтке oкoнчaтельнoгo coглaшения. Об этoм cooбщил предcтaвитель Белoгo дoмa Джoш Эрнеcт, передaет CNN.
    • kylax1 Dla Amerykanów to nie jest taka zła wiadomość. 26.11.13, 01:36
      Przygniatająca większość Amerykanów ma już dość ochrony całego świata i bawienia się w nation building.

USA mają problemy gospodarcze i na nich powinny się skupić.

Zobaczymy, czy Europa będzie w stanie podźwignąć ciężar geopolityki zastępując USA, choć i ja i Wy wiemy, że to niemożliwe. A tak się Europejczycy przechwalają...

Problemy USA są przejściowe. Nie tyle USA upada, co reszta świata rozwija się szybciej i rośnie w siłę. To jest upadek jedynie relatywny, bo USA i tak rozwija się szybciej od UE, Japonii, czy Rosji (tak tak igorku).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka