Dodaj do ulubionych

Prawosławnych pozdravljaju s Rożdiestvom

06.01.14, 19:02
Wszystkim prawosławnym - Rosjanom, Ukraińcom, Białorusinom, Serbom, Grekom i kto tam jeszcze wierzy - składam serdeczne życzenia z okazji ich Bożego Narodzenia.

O godz. 20 będę oglądał transmisję z moskiewskiej katedry Chrystusa Króla. To (za przeproszeniem prawosławnych) spektakl tak piękny, że niewiele teatrów operowych może się równać.
A przy tym zabawne jest oglądanie najwyższych dostojników państwowych, którzy stoją grzecznie przez kilka godzin, co chwila zamaszyście czyniąc znak krzyża
Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: Prawosławnych pozdravljaju s Rożdiestvom 06.01.14, 19:06
      -Przylaczam sie do zyczen i goraco pozdrawiam...
      • teodor_jeske_choinski_1 Re: Prawosławnych pozdravljaju s Rożdiestvom 06.01.14, 19:08
        Z dwojga zlego wole kosciol panstwowy, niz wywrotowy...(jak nasz)
    • igor_uk Re: Prawosławnych pozdravljaju s Rożdiestvom 06.01.14, 19:08
      Dolaczam sie.
    • eva15 Re: Prawosławnych pozdravljaju s Rożdiestvom 06.01.14, 19:08
      lubat napisał:

> Wszystkim prawosławnym - Rosjanom, Ukraińcom, Białorusinom, Serbom, Grekom i kt
      > o tam jeszcze wierzy - składam serdeczne życzenia z okazji ich Bożego Narodzenia.

Dołączam się z całym sercem.

> O godz. 20 będę oglądał transmisję z moskiewskiej katedry Chrystusa Króla. To (
      > za przeproszeniem prawosławnych) spektakl tak piękny, że niewiele teatrów operowych może się równać.

Chyba żaden teatr nie może... Ech, gdyby tak być tam w taki dzień.

> A przy tym zabawne jest oglądanie najwyższych dostojników państwowych, którzy s
      > toją grzecznie przez kilka godzin, co chwila zamaszyście czyniąc znak krzyża

No i dobrze, każdy polityk zasługuje na pokutę! Inna rzecz, że pokotują z reguły ci, którzy najmniej nabroili.
    • j-k Bożego Narodzenie jest jedno 06.01.14, 21:40
      lubat napisał:
      składam serdeczne życzenia z okazji ich Bożego Narodzenia.

Bożego Narodzenie jest jedno.

To tylko kalendarze sa rozne.
    • mara571 przylaczam sie do zyczen 06.01.14, 21:42
      a szczegolnie dla chrzescijan jeszcze zyjacych na Bliskim Wschodzie.
      Zycze wam pokoju!
    • malkontent6 Re: Prawosławnych pozdravljaju s Rożdiestvom 06.01.14, 21:50
      Dołączam się do życzeń. :)
    • eva15 Piękny obrządek budzi pytania 06.01.14, 22:22
      Tja, w Moskwie Miedwiediewa otoczonego małymi dziewczątkami-niewiniątkami chyba rozbolała ręka od ciągłego robienia znaku krzyża przez 2 godziny w cerkwii. Zona dzielnie mu w tym towarzyszyła.

Putin jak co roku był/jest w tym czasie w terenie, tym razem w cerkwii w Soczi , gdzie grzecznie całował święte obrazy i w skupieniu zapalał świeczki, też sią zamaszyście żegnając.

Eh, jakże inaczej jest na Zachodzie, tu wszystko kręci się wokół prezentów i hamerykańskiej muzyki. Co do muzyki - zgroza bierze patrzeć, jak się ta hamerykańska w Polsce na święta szerzy mimo, że mamy piękne kolędy...

Mam pytanie do wierzących Rosjan (Igor, siedź cicho:-))):

zauważyłam, że w obu cerkwiach (w Moskwie i Soczi) kobiety i nawet małe dziewczynki mają przykryte białymi/jasnymi chustami/szalami włosy. Czy to jakiś obowiązujący prawosławny, religijny obyczaj, czy tylko ludowy?
      Podejrzewam, że to raczej religijny nakaz, bo także i w centrali katolików - Watykanie - kobiety muszą przykrywać głowy (a mężczyźni odkrywać:-) .

Jeśli dobrze rozumiem symbolikę, to chodzi o to, że włosy kobiety mogą oddziaływać erotycznie, dlatego są przykrywane (tu spotykamy się z judaizmem i islamem, a mężczyźni muszą zdejmować czapki/kapelusze na znak szacunku i pokory (dobrze im tak!:-).
      • swiblowo Re: Piękny obrządek budzi pytania 06.01.14, 22:42
        Zakrycie głowy przez niewiastę w kościele jest znakiem poddaństwa Bogu. Jest wyrazem pokory i skromności.

I chociaz w cerkwi prawoslawnej widac tez odkryte damskie glowy, jej zakrywanie dotyczy glownie wierzacych konserwatystow, ze tak sie wyraze. W czym niewatpliwie cerkiew prawoslawna stoi o niebo wyzej od katolickiej, niestety...
        • eva15 Re: Piękny obrządek budzi pytania 06.01.14, 23:23
          No jeśli zakrywanie głowy niewiast jest znakiem poddaństwa Bogu, to jej, tej głowy, odkrywanie przez mężczyzn (zdejmujących czapki) musi być znakiem pychy i buty wobec Boga...Czy tak sądzisz?

Ja sądzę, że nie tędy droga.

Tu chodzi o erotykę!
          • mara571 kiedys w hiszpanskim kregu kulturalnym 06.01.14, 23:31
            kobiety idac na sze nakladaly na glowe koronkowa mantylke. Taka jaka miewaja jeszcze panie odwiedzajace papiezy.
            Dodawalo im to sporo uroku.
            • eva15 Re: kiedys w hiszpanskim kregu kulturalnym 06.01.14, 23:38
              Tak, to fajnie wygląda, ale ja szukam kanonicznego wyjaśnienia .
              Wg mnie chodzi o nie drażnienie erotyką. Kobiecy włos ma erotyczny urok, męski nie ma - zwłaszcza, że panowie potrafią wyłysieć !:-))))
              • swiblowo Kanonicznego? Prosze: 07.01.14, 00:10
                i milej lektury:)

Prawo kanoniczne obowiązujące do 1983 r.

Can 1262 §1. Optandum ut, congruenter antiquae disciplinae, mulieres in ecclesia separatae sint a viris.

§2. Viri in ecclesia vel extra ecclesiam, dum sacris ritibus assistunt, nudo capite sint, nisi aliud ferant probati populorum mores aut peculiaria rerum adiuncta; mulieres autem, capite cooperto et modeste vestitae, maxime cum ad mensam Dominicam accedunt.
              • swiblowo Re: kiedys w hiszpanskim kregu kulturalnym 07.01.14, 00:14
                Zaraz, zaraz, kto powiedzial, ze lysi nie maja erotycznego uroku?!
          • swiblowo Re: Piękny obrządek budzi pytania 06.01.14, 23:48
            Kochanie, chyba powinnas sw. Pawla poczytac:

"Chce zas, zebyscie wiedzieli, ze glowa kazdego meza jest Chrystus, glowa zas niewiasty jest maz, a głowa Chrystusa Bog.
            Wszelki maz, modlacy sie albo prorokujacy z nakryta glowa, hanbi swoja glowe."

O erotyke? Nie sadze. To bardziej skomplikowane.
            • igor_uk swiblowo. 06.01.14, 23:51

Wyglada na to,ze tylko my z Toba czytamy Swietego Pawla :-)
            • eva15 Re: Piękny obrządek budzi pytania 07.01.14, 00:12
              OK, dzięki za cytat. Ale idąc za nim mamy następującą hierarchię:

1) głową Chrystusa jest Bóg
              2) głową mężczyzny jest Chrystus
              3) głową niewiasty/kobiety jest mężczyna

No i co z tego wynika? Bo napewno nie to, że tylko kobieta skutkiem poddania hierarchii ma mieć nakrytą głowę. Czemu nie mężczyzna wobec Chrystusa, a Chrystus wobec Boga ? Czyżby mężczyzna był równy Bogu? No jeśli tak, to czemu razem z kobietą dostał kopa z raju?

Robię sobie szutki, bo to temat teologiczny nie do przeanalizowania na tym forum. Ja nie jestem wojtusiem, marą czy innym felusiem i nie twierdzę z pomocą googla, że znam się na tematach, na których się nie znam. Nie oczekuję też że inni na forum się znają.
              • swiblowo Re: Piękny obrządek budzi pytania 07.01.14, 00:18
                Odkrywanie glowy, to taki pseudofeministyczny krok.
                Mezczyzna nie "rowny Bogu" raczej - zaraz za Bogiem :) a dopiero potem kobieta. Ma to zwiazek z pewnym grzechem.
                Ewcia...lubisz chyba jablka?
        • j-k NIEprawda :) 06.01.14, 23:31
          swiblowo napisała:
          > Zakrycie głowy przez niewiastę w kościele jest znakiem poddaństwa Bogu.

Nieprawda.
          Tu Evelein ma racje.
          znakiem poddanstwa jest zdjecie czapki z glow - co czynia mezczyzni...
          zakrycie glowy w kosciele przez kobiety jest ukryciem ich SEXUALNOSCI
          - by w czasie mszy myslano o Bogu, a nie o sexie :)
          • igor_uk Prawda,swiblowo ma racje. 06.01.14, 23:41
            Kurde,nie myslalem,ze kiedys cos takiego napisze :-)

Co o tym pisal Święty Paweł :
            "Bądźcie naśladowcami moimi jak i ja jestem naśladowcą Chrystusa. A chwalę was bracia za to, że we wszystkim o mnie pamiętacie i że trzymacie się pouczeń jakie wam przekazałem. A chcę abyście wiedzieli, że głową każdego męża jest Chrystus, a głową żony mąż, a głową Chrystusa Bóg. Każdy mężczyzna który się modli albo prorokuje z nakrytą głową, hańbi głowę swoją. I każda kobieta która się modli albo prorokuje z nie nakrytą głową, hańbi głowę swoją, bo to jest jedno i to samo jak gdyby była ogolona. Bo jeśli kobieta nie nakrywa głowy to niech się też strzyże; a jeśli hańbiącą jest rzeczą dla kobiety być ostrzyżoną albo ogoloną, to niech nakrywa głowę. Mężczyzna bowiem nie powinien nakrywać głowy, gdyż jest obrazem i odbiciem chwały Bożej; lecz kobieta jest odbiciem chwały mężczyzny. Bo nie mężczyzna jest z kobiety, ale kobieta z mężczyzny. Albowiem mężczyzna nie jest stworzony ze względu na kobietę, ale kobieta ze względu na mężczyznę. Dlatego kobieta powinna mieć na głowie oznakę uległości ze względu na aniołów.
            • swiblowo Re: Prawda,swiblowo ma racje. 06.01.14, 23:50
              Hehehee! zdublowalismy sie cytatami. :)
              To nie na Jasia glowe - jemu tylko trachatulki podawaj... :))
              • igor_uk Re: Prawda,swiblowo ma racje. 06.01.14, 23:54
                A po cholere jemu trachatulki na jego flaczek?
                Chyba ze eб...т глaзaми ,a cпycкaет нocoм :-)
                • swiblowo Re: Prawda,swiblowo ma racje. 07.01.14, 00:12
                  :))))
                  Dobra, uspokojmy sie, to...dosc swiatobliwy watek.
                  ps. ale niezle to bylo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • j-k Vidze, ze forumowe islamuski 07.01.14, 00:19
                    obrazaja sie na Jahwe ?

no maja powody.

niedokonsupcja koshera jest trudna do przezycia:
                    www.google.pl/search?q=kosher+vodka&tbm=isch&source=iu&imgil=HHeLta43JYodfM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn3.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcRkCRQiqiRChoQA1xMVhk7USmMfSHm15ARtISZUa54S1kfkuWtgpA%253B554%253B720%253BF2WElreXl62yyM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fkoszer.blog.pl%25252F2013%25252F06%25252F24%25252Fkoszerna-wodka%25252F&sa=X&ei=AjrLUva_FuHNywOhk4GACQ&ved=0CC4Q9QEwAA&biw=1034&bih=874#facrc=_&imgrc=HHeLta43JYodfM%3A%3BF2WElreXl62yyM%3Bhttp%253A%252F%252Fsavvima.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2010%252F10%252FMatis-Lchaim-Vodka.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fkoszer.blog.pl%252F2013%252F06%252F24%252Fkoszerna-wodka%252F%3B554%3B720
            • eva15 Racja jest po mojej stronie, sorry 07.01.14, 00:25
              Jeśli kobieta jest odbiciem mężczyzny, a mężczyzna ma mieć odkrytą głowę , no to jak sobie z tym poradzić przysłaniają odbiciu mężczyzny głowę? :-)

> Bo jeśli kobieta nie nakrywa głowy to niech się też strzyże; a jeśli hańbiącą jest rzeczą dla >kobiety być ostrzyżoną albo ogoloną, to niech nakrywa głowę.

No i tu jest sens wszystkiego:

włosy kobiety są erotyczne, co osłabia mążczynę. Jeśli kobieta nie chce nakrywać głowy, to NIE MUSI, ale tylko pod warunkiem, że się ostrzyże na łysą pałę. Czyli będzie wreszcie wyglądać jak łysy facet, któremu włosy z wiekiem wylazły.
              • swiblowo Re: Racja jest po mojej stronie, sorry 07.01.14, 00:45
                Troche gonisz pod swoja teorie.
                Z czego wzielas, ze jest "odbiciem"? Jest z zalozenia jego zona, winna posluszenstwo itd itp, czyli przyslowiowe trzy kroki za nim sie znajduje. :) On jest jej glowa - co oznacza, ze glownym jest on a nie ona i czy podciagnac to pod erotyke, czy cytowac prawo kanoniczne nie ma znaczenia - maja rozne prawa.
                Wiesz, gdzie wkrada ci sie niescislosc? Patrz:
                >Bo jeśli kobieta nie nakrywa głowy to[u] niech się też strzyże jeśli hańbiącą jest rzeczą dla >kobiety być ostrzyżoną albo ogoloną,
                > to niech nakrywa głowę.
                - Pierwszym tu jest nakrycie glowy. Strzyzenie jest potem - nie jest juz tak wazne. I nie trzeba na nim sie bardzo koncentrowac. Koncentrowanie sie na rzeczach drugorzednych sprawia, ze pojawiaja sie...watpliwosci natury erotycznej - jak u ciebie:) ...dobra, zartuje:)
      • mara571 nie przesadzaj z amerkanizacja w Polsce 06.01.14, 22:43
        radio i telewizja nadawaly w Wigilie i w pierwszy dzien Swiat koledy.
        Program byl tez w porzadku: w radio sporo wspomnien o roznych wigiliach i ich znaczeniu w zyciu zwyklych i znanych ludzi. Koscioly pelne. W obydwa dni swiateczne spotkalam mnostwo rodzin z dziecmi w kosciolach i przy szopkach ze zwierzetami.
        Wspanialy byl koncert rodziny Golcow na Jasnej Gorze. Wlasciciel Polsatu pofatygowal sie osobiscie na koncert.
        Radze sie znowu wybrac na Boze Narodzenie do kraju.
        • eva15 Re: nie przesadzaj z amerkanizacja w Polsce 06.01.14, 23:35
          Trudno mi się w same święta do PL wybrać, bo mam tubylców w otoczeniu, a to wymaga różnych kompromisów. Tak się zintegrowałam, że przebywam nie tylko z Polakami ale i z ludami rdzennymi kraju zamieszkania, a te dzikie ludy też mają rodziny!:-)))
          Niemniej obserowałam uważnie te media, które via satelita odbieram i one napełniły mnie zgrozą.
          • mara571 Re: nie przesadzaj z amerkanizacja w Polsce 07.01.14, 00:00
            nie mam pojecia, co odbierasz przez satelite.
      • romrus Dzieki za zyczenia oraz odpowiedz o obrządku 07.01.14, 00:27
        eva15 napisała:
        > zauważyłam, że w obu cerkwiach (w Moskwie i Soczi) kobiety i nawet małe dziewczynki mają przykryte białymi/jasnymi chustami/szalami włosy. Czy to jakiś obowiązujący prawosławny, religijny obyczaj, czy tylko ludowy?

Апocтoл Пaвел (1-е Кoринфянaм 11:5):
        ...вcякaя женa, мoлящaяcя или прoрoчеcтвyющaя c oткрытoю гoлoвoю, пocтыжaет cвoю гoлoвy, ибo [этo] тo же, кaк еcли бы oнa былa oбритaя.

Мoиcей (Втoрoзaкoние22:5):
        Нa женщине не дoлжнo быть мyжcкoй oдежды, и мyжчинa не дoлжен oдевaтьcя в женcкoе плaтье, ибo мерзoк пред Гocпoдoм Бoгoм твoим вcякий делaющий cие.

Czyli kobietom nie wolno wchodzic do cierkwi z nie przykryta glowa, rowniez nie wolno wchodci w meskich spodniach.

W duzych miastach na to patrza spokojnie, ale naprzyklad do cierkwi na terenie monasteru - nie wiejdziesz pod zadnym warunkiem. Gzrecznie cie zaoferuja jakas spodniczke i chuste.

Dziekuje za zyczenia, Pani i Panowie!
    • borrka Udanych Swiat. 06.01.14, 22:40
      Dzieki roznicom kalendarza, dluzej utrzymuje sie nastroj swiateczny!
      • eva15 Udanych Swiat powiedział Judasz:-))) 06.01.14, 23:25
        Oj, borrcia, borrcia. Ja tam cię lubię, mimo twojej hucpy, a może dlatego, bo jestem przewrotna..
        • j-k Judasz byl na uslugach Stworcy... 06.01.14, 23:33
          a wszystko bylo ukartowane.

Politics as usual...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka