Dodaj do ulubionych

szczyt gazowej paranoi

27.01.14, 10:06
Bedziem pobierac tanszy ruski gaz z rury i importowac drozszy, tez ruski gaz lng ha ah
gazownictwo.wnp.pl/z-kaliningradu-poplynie-lng-do-polski,216789_1_0_0.html
Obserwuj wątek
    • wojciech.2349 Re: szczyt gazowej paranoi 27.01.14, 10:18
      O co Ci chodzi?
      O ile się nie mylę, to cenę gazu LNG trzeba podzielić
      przez 1,375 i masz cenę gazu z rury.

Ruski gaz z rury jest piekielnie drogi.
      To chyba wiesz?
      • pijatyka Czekistom nic nie pasuje 27.01.14, 10:24
        Nie kupujesz - żle, kupujesz - też niedobrze ;)
      • mara571 Duon 27.01.14, 10:39
        www.duon.pl/new/lista-stron/819/o-nas/grupa-kapita-owa/
        rynek gazu jest demonopolzowany.
        Duon to mala firma dzialajaca pocztkowo na rynku wiekszych odbiorcow, teraz che wejsc na rynek indywidualnych.

Moga kupowac co chca i gdzie chca. Drozej gazu niz PGNiG nie sprzedadza.
        • br0fl0vski Re: Duon 27.01.14, 16:13
          www.duon.pl/new/lista-stron/819/o-nas/w-adze/rada-nadzorcza/
          • mara571 Re: Duon 27.01.14, 20:54
            Brof, ja sobie wszystko przejrzalam na tym portalu.
            Jednej informacji nie znalazlam: ile gazu sprzedali. Interesowaloby mnie jak ten gaz przewoza.
            Nie wiem ,czy wiesz, ale Unia nakazala rozdzielenie linii energetycznych i gazociagow od wielkich koncernow produkujacych prad, wydobywajacych gaz i handlujacych gazem.
            W Polsce jest to firma Gaz-System, ktora zarzadza ta sieci gazowa i ma teraz obowiazek przyjecia gazu kupionego przez inna niz PGNiG i rozprowadzenia go.

PS. Ceny gazu dla ludnosci trzeba nadal zatwierdzac u regulatora rynku.
        • pwronski71 Re: Duon 15.04.14, 09:57
          Gazu drożej nie sprzedadzą, ale prąd owszem. Szczególnie wtedy, gdy umowę odpowiednio sformułują. Hmmm nawet pieniędzy z nadpłaty nie chce la oddać od razu tylko czekają do ostatniego dnia jaki przewiduje ustawa. Ale spróbuj się kliencie spóźnić z wpłatą o 1 dzień. Odsetki zaraz naliczą pomimo tego, że dzień wpłaty to pierwszy dzień po weekendzie (data zapłaty na fakturze to niedziela). Nawet zus czy urząd skarbowy tak nie postępuje. Hmmm dobre firmy również, bo dopasowują terminy zapłaty do dni wolnych w tygodniu, przesuwając je na dni robocze. Tylko trzeba chcieć i być fair w stosunku do klientów. A "rozmowa" w biurze obsługi to coś okropnego. Jeszcze czegoś takiego nie doświadczyłem w wolnej Polsce. Poczułem powiew PRLu. Nigdy więcej nie wezmę na "partnera" kogoś (duon) kto pilnuje własnych interesów przekładając je nad kontakty z klientami i postępuje jak parabanki, które zachęcają do brania pożyczek chowając głęboko niuanse umowy pozwalające im "doić" klienta.
          DUON? NIE POLECAM.
    • wojciech.2349 Olimpijskie tempo budowy litewskiego terminalu 27.01.14, 10:35
      Terminal LNG na Litwie ma ruszyć już w grudniu. A budowany w Korei gazowiec-magazyn przypłynie do Kłajpedy jesienią.

Choć od decyzji o budowie upłynęło zaledwie pół roku, to zaawansowania prac przy terminalu LNG w Kłajpedzie mogą Litwie pozazdrościć Polacy czekający latami na instalację w Świnoujściu.

www.ekonomia.rp.pl/artykul/1078931.html

Brawo Litwini.
      • adriankanjus Re: Olimpijskie tempo budowy litewskiego terminal 27.01.14, 22:36
        Wiesz jak się chce to można wiele szybko tanio i dobrze zbudować. Niestety większość budować a nie zbudować bo na budowania można więcej zarobić niż na zbudowania ;)
    • jk2007 drogi rosyjski gaz do 2022r. 27.01.14, 10:47
      пo зaключеннoмy в 2010 гoдy дoгoвoрy Вaршaвa oбязaлacь дo 2022 гoдy пoкyпaть y Рoccии ycтaнoвленный oбъем гaзa — 10,24 миллиaрдa кyбoметрoв в гoд
      inosmi.ru/russia/20140113/216402808.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka