Dodaj do ulubionych

Ewa,mam pytanie do Ciebie.

18.05.14, 10:00
W Rosji nowy Minister SZ Niemiec ma dosc dobra prase.Co sadzisz o Frankie Steinmeier?
Czy jest szansa na to,ze przy nim polityka Niemiec wzgledem Rosji zmieni sie na lepsze?I czy to prawda,ze on jest uwazany za rusofila w Niemcach?O ile tak,to jak mogli Amerykanie dopuscic do tego,ze Steinmeier stal Ministrem SZ?

p.s. Oczywiscie i inni znawce niemieckiej sceny politycznej moga dac odpowiedz na moje pytanie,bede tylko wdzieczny za to,ale pod warunkiem,ze odpowiedzi beda konkretne,a odpowiadajace znaja sie na Niemcach.
Obserwuj wątek
    • kzet69 Re: Ewa,mam pytanie do Ciebie. 18.05.14, 10:11
      Co Amerykanie mają do nominacji ministerialnych w Niemczech??? Oprzytomnij Igor w normalnym świecie nie ma totalitaryzmu jak w Rosji, wyobraź sobie że państwa europejskie są niezależne i suwerenne i same prowadzą swoją politykę, to że Rosja chce dyktować Ukrainie jak ma wyglądać jej konstytucja to nie normalność tylko dewiacja... ogarnij się człowieku!
      • igor_uk zuzka. 18.05.14, 10:16
        Pytanie bylo do znawcow niemieckiej sceny politycznej,a nie do sfrustrowanego rusofoba,ktory stoi przed Amerykanami w pozycji strusia.
        • kzet69 Re: zuzka. 18.05.14, 10:16
          Spacerek...
    • mara571 Wszystkowiedzacy Igor nie ma pojecia, 18.05.14, 10:22
      Ze Steimeier juz drugi raz jest ministrem spraw zagranicznych Niemiec.
      Pierwszy raz w czasie pierwszej wielkiej koalicji XXI wieku.
      To bylo w latach 2005-2009.
      • igor_uk ha,ha. 18.05.14, 10:30
        mara,biedaczysko ty moje.Czemu nijak nie mozesz mnie wybaczyc tego,ze zlapalem ciebie na plagiacie?
        Zamiast tego,zeby dac odpowiedz na konkretne pytanie,zachowala sie ty,jako zwykla babka bazarowa.
        • kzet69 Re: ha,ha. 18.05.14, 10:33
          Igor spacerek i butelka jogurtu, bo cię ta frustracja i kompleksy zeżrą, pamiętaj że większość apologetów upadłych reżimów skończyła na sznurku we własnej łazience, bo już sami sobie w pysk nie potrafili spojrzeć.
          • igor_uk zuzia. 18.05.14, 10:40
            Zmien podpasek.
        • arkaf sio kurdupelku, sio 18.05.14, 12:03

• mara571 jak widze to ha,ha pod moim postem 18.05.14, 13:06
          to wiem z gory jaka bedzie jego zawartosc.
          I nawiazujac do tego pisze Evcia, to napisze jeszcze jedno: za czasow Kohla nie bylo mowy o negowaniu sojuszu atlantyckiego, za Schrödera i Busha pojawily sie rysy.
          Schröder jako emeryt najpierw przyjal dodatkowa zaplate za zgode na NS, potem otworzyl niemieckie salony na rosyjskich lobbystow.
          Merkel nigdy nie byla ani proamerykanska ani prorosyjska. Tak juz ma. Ona sama nie ma zadnych (poza dwoma) zasad w mysl ktorych prowadzilaby polityke zarowno wewnetrzna jak i wewnetrzna. Ona lawiruje i dziwnym zbiegem okolicznosci Niemcy uwazaja, ze jest wspaniala.
          W konflikcie ukrainskim mamy do czynienia znowu z brakiem jasnych priorytetow. W ciagu tych 9 lat rosyjski kapital mocno uzaleznil niemieckie firmy od siebie. Szczegolnie Gazprom.
          Nawet gdyby Merkel chciala jasno sie opowiedziec, lobby gospodarcze nie pozwoli.
          Na szczescie to juz ostatnia kadencja Mutti.
          • igor_uk Pisz merytorycznie, 18.05.14, 13:27
            to i moi posty beda inne.
            Na moje pytanie ty potrafila sdobyc sie tylko na zlosliwosc,ktora dla mnie jest zrozumiala,dla tego i stalo sie mnie tak smiesznie,ze ty tak dlugo pamjetasz ta krzywde,ktora ja wyrzadzil tobie.
            Tym razem,jak mozesz zauwazyc,zadnych ha,ha nie ma.
          • nie-tak Re: jak widze to ha,ha pod moim postem 18.05.14, 13:33
            mara571 napisała:
            > Merkel nigdy nie byla ani proamerykanska ani prorosyjska.
            ..........................................
            Merkelowa jak i Bruksela tanczyli pod dyktando z USA, to widzialo sie od pierwszego dnia jej kanclerstwa.
            ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
            > W ciagu tych 9 lat rosyjski kapital mocno uzaleznil niemieckie firmy od siebie.
            > Szczegolnie Gazprom.
            > Nawet gdyby Merkel chciala jasno sie opowiedziec, lobby gospodarcze nie pozwoli
            > .
            ......................................
            Niemiecki przemysl idzie tam gdzie widzi dobra wspolprace, rozwoj jak i obopolne zyski.
            ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
            > Na szczescie to juz ostatnia kadencja Mutti.
            ----------------------------------
      • blue.skay Doskonala riposta maro ... 18.05.14, 13:33
        Tarafilas w serce rosyjskiego"samozadowolenia", ze tylko "haha" polecialo.

Kolejna wpadka czlowieka z szerokimi horyzontami i absolutna pamiecia. Zalosne.

• bywszy1 Re:duren pyta glupia+ 18.05.14, 10:49

co za zdanie moze miec zmywaczka w mordowni moze miec na temat sytuacji w wewnetrznej polityce Niemiec?
      • kzet69 Re:duren pyta glupia+ 18.05.14, 10:54
        Oni po prostu dostali na dzisiaj taką wytyczną z centrali by zrobić wrzutkę w tym temacie i pomanipulować ile się da, taki los ruskich agentów, że dyżur 24/7 :)
        • igor_uk he,he. zuzia,a jednak to ty. 18.05.14, 10:58
          Ciekawo,pod jakimi jeszcze nickami pisujesz na forach?
        • bywszy1 Re:to w takim+ 18.05.14, 10:59

przypadku dostali dzisiaj taka mnogosc zadan,ze to przekracza ich stan umyslowy.
    • melord Igor,mam pytanie do Ciebie. 18.05.14, 11:07
      wyczytalem gdzies? ,ze jakas rosyjska Pani Minister zproponowala Ukrainie odpuszczenie dlugu za gaz(iles tam mld.) w zamian za udzialy/przejecie zakladow ukrainskich produkujacych silniki samolotowe i rakietowe.( zachod ma na nie ochote,specjalistow rowniez)
      prawda czy kolejne prasowe spekulacje?
      • igor_uk Re: Igor,mam pytanie do Ciebie. 18.05.14, 11:11
        To fake.Za ponad 3 mld baksow Rosja moze bardzo szybko zwiekszyc produkcje silnikow u siebie do niezbednego poziomu,przy tym sciagajac fachowcow z Zaporoza,co zreszta zaczela juz robic.
        • melord Re: Igor,mam pytanie do Ciebie. 18.05.14, 11:30
          dzieki za wyjasnienie
          swoja droga taka propozycja moglaby rozladowac napiecie nawet za czesc umorzenia dlugu
          Rosja napewno sobie poradzi ale szkoda tracic cos co dobrze pracowalo...szczegolnie fabryk produkujacych silniki dla samolotow i helikopterow glownie wojskowych.
          Bez wspolpracy z Rosja te fabryki padna,zachod przejmie moze troche fachowcow,cos tam podpatrzy , skopjuje/zaadaptuje(silniki robi sam) i fabryki zbankrutuja , ludzie pojda na bruk..
          • igor_uk Re: Igor,mam pytanie do Ciebie. 18.05.14, 11:34
            Nie bedzie tak zle,melord. Wspolpraca nie ustanie .
            • eva15 Re: Igor,mam pytanie do Ciebie. 18.05.14, 11:53
              ? Przecież Jaceniuk już ogłosił, że zrywa wszelką współpracę militarną z Rosją. Sam tego nie wymyślił.
              • igor_uk Re: Igor,mam pytanie do Ciebie. 18.05.14, 11:54
                Nie o wszystkim decyduja ci,kto pociaga za sznurki marionetek kijowskich.
      • bywszy1 Re:a skad+ 18.05.14, 11:29

wanka biezrodnyj ajgor moze wiedziec cokolwiek na ten temat?
        • melord Re:a skad+ 18.05.14, 11:31
          bywszy1 napisał:

>
          > wanka biezrodnyj ajgor moze wiedziec cokolwiek na ten temat?

kogo mam sie pytac?
          jesli znasz odpowiedz...prosze bardzo,masz glos
          • igor_uk melord. 18.05.14, 11:35
            ten yudek potrafi tylko szczekac.
            • melord Re: melord. 18.05.14, 11:40
              igor_uk napisał:

> ten yudek potrafi tylko szczekac.

wiem..
              mialem nadzieje,ze przynajmniej raz potrafi odniesc sie do meritum
              dalej jednak jedynie yudzi
          • kzet69 Re:a skad+ 18.05.14, 11:36
            Pytanie się agenta FSB nie jest raczej sposobem na uzyskanie wiarygodnej informacji :)
            • kzet69 Re:a skad+ 18.05.14, 11:37
              Polecam raczej serwisy dużych agencji prasowych, gdyby taka informacja była prawdziwa wisiałaby już na czerwonych paskach.
              • igor_uk zuzia. 18.05.14, 11:40
                Widze,ze starasz sie. Chyba zaslugujesz na specialna nagrode:
            • melord Re:a skad+ 18.05.14, 11:42
              kzet69 napisał:

> Pytanie się agenta FSB nie jest raczej sposobem na uzyskanie wiarygodnej inform
              > acji :)

pytalem Rosjanina...mam pytac Niemca, Francuza,Chinczyka..?
              wiesz cos na ten temat...prosze bardzo,przeczytam...
              • kzet69 Re:a skad+ 18.05.14, 11:48
                A jaką wiarygodność ma Rosjanin na pensji FSB zawodowo piszący na forach, poznasz co najwyżej oficjalne stanowisko Kremla, swoje własne prawdziwe przemyślenia to Igor utopi w kwarcie wódki, pijąc ze wstydu że taki parszywy jego los, ale tutaj nie napisze bo by stracił źródło utrzymania.
                • igor_uk Nu i co melord? 18.05.14, 12:02
                  Masz doskonaly przyklad zydowskiego zasierania tematu.Nikt tobie nie udzielil odpowiedzi,ale postarali sie skompromitowac w twoich oczach tego,kogo ty pytasz.Bardzo zgrabnie wspolpracuja.Ale znajac ciebie,ty na ich tanie sztuczki nie nabierzesz sie.
                  • kzet69 Re: Nu i co melord? 18.05.14, 12:03
                    Spacerek bo już zacząłeś bełkotać...

ps. skąd u was taki zwierzęcy antysemityzm???? Znów kompleksy???
                    • igor_uk Re: Nu i co melord? 18.05.14, 12:11
                      zuzia,idz pobaw sie z innymi dziewczynkami w piaskownice.Tu starsze panowie mowia o powaznych sprawach.
                    • igor_uk To jest bardzo charakterystyczne. 18.05.14, 12:37
                      Pajatz,ogarniety zwierzeca rusofobia ,oskarza innych o antysemityzm.Taka swolocz nie widzi nic zlego w rusofobii,ale antysemityzmem gardzi.
                • melord Re:a skad+ 18.05.14, 12:12
                  > poznasz co najwyżej oficjalne stanowisko Kremla

dlatego wlasnie pytam Rosjanina o oficjalne stanowisko Kremla...tego dot. moje pytanie
                  niepotrzebnie sie wtracasz jesli tego stanowiska nie znasz
                  • igor_uk melord,podziwiam twoja cierpliwosc:-) 18.05.14, 12:16
                    Tlumaczyc glupku,ze on jest glupek,w tak wyrafinowany sposob trzeba umiec.
    • eva15 Steinmeier 18.05.14, 11:45
      Steinmeier dorastał politycznie w latach 70. w epoce Willego Brandta, czyli w czasach gdy SPD postawiła się ostro USA i kanclerz Brandt rozpoczął wschodnią politykę pojednania z Rosją (ZSRR). Przyjazne stosunki z Rosją były i później zasadą polityki SPD i jak sądzę podobne przekonania ma pewnie i Steinmeier.
      Problem w tym, że partie niemieckie dziwnie się od czasów przejęcia włazy przez Merklową unifikują, coraz mniej różni jednych od drugich, a SPD w walce o utrzymanie się u władzy idzie na tak daleko idące kompromisy, że wielu nazywa to już prostytucją polityczną.

No i najważniejsze:
      SPD nie rządzi samodzielnie lecz w wielkiej koalicji z CDU/CSU. Wyniki wyborcze SPD były marne, jest ona więc tzw. "młodszym/mniejszym" koalicjantem
      Steinmeier nie jest szefem MSZ pod odważnym, samodzielnym politycznie W. Brandtem, czy nawet Schroederem, któremu też nie brakowało odwagi, lecz pod zdecydowanie proatlantycką i niechętną Rosji A. Merkel. Ponadto - naciski USA na Europę, a na Niemcy szczególnie, są obecnie niezwykle silne. To wszystko ogranicza mu mocno pole manewru.

Niemniej, podsumowując - Steinmeier to polityk stawiający chętniej na rozmowy, dyplomację niż na wymachiwanie szabelką, wrzaski i grożenie sankcjami. Nawet jeśli oficjalnie musi od czasu do czasu grozić i straszyć, to szuka w kuluarach porozumienia. Z jego dotychczasowych posunięć widać, że chciałby, by do stołu w sprawie Ukrainy Zachód usiadł razem z Rosją, a nie przeciw Rosji i bez niej.

Moim zdaniem pod Schroederem byłby chyba dobrym szefem MSZ, pod Merklową jest ministrem rozdartym, szarpanym z każdej strony i sprawiającym wrażenie niezdecydowanego.
      Jego ostatni wyjazd do Kijowa, gdzie junta potraktowała go bezczelnie z góry nie miał dobrej prasy, a forumowicze nie zostawili na nim suchej nitki.
      • kzet69 Re: Steinmeier 18.05.14, 11:51
        Za czasów Brandta to Steinmeier chodził do szkoły płatna manipulantko.
        • eva15 Re: Steinmeier 18.05.14, 11:53
          Jesteś durniem.
          • igor_uk Re: Steinmeier 18.05.14, 11:59
            To fakt,Ewa.Ale ten duren tego nie zrozumie.
            • eva15 Re: Steinmeier 18.05.14, 12:04
              Głupek zupełny. Ja o dojrzewaniu politycznym Steinmeira w młodości, a ten o tym, że Steinmeier chodził wtedy do szkoły. A gdzie miał chodzić??? Obłęd z tymi bystrzakami.

Steinmeier już w młodości był członkiem SPD młodzieżówki - JuSo (Junge Socjalisten - Młodzi Socjaliści)
              • igor_uk To jego znak rozpoznawczy. 18.05.14, 12:12
                Nigdy wiedza i intelektem nie wydzielal sie.
          • kzet69 Re: Steinmeier 18.05.14, 12:04
            A co mógł robić w wieku 13 lat Steinmeier jak nie chodzić do szkoły szanowna skarpetko????
            • igor_uk Re: Steinmeier 18.05.14, 12:13
              Prawdziwa twarz polskiego dzentelmena pelna geba.
      • igor_uk Re: Steinmeier 18.05.14, 11:53
        Bardzo dziekuje,Ewa,za odpowiedz. Chociaz i nie jest ona dosc jednoznacznie jasna,ale to ptylko dla tego,ze on dziala w bardzo trudnych warunkach.
        Tym nie mniej w Rosji o jego wysilkach dobrze odzywaja sie.O rozdarciu rowniez pisza,ale w takiej formie,ze widac,ze wspolczuja jemu:-)

Крoме тoгo, Штaйнмaйер призвaл рaccмaтривaть caнкции прoтив Рoccии не кaк caмoцель, a кaк чacть внешнепoлитичеcкoй cтрaтегии, кoтoрaя мoжет yвеличить пoлитичеcкoе дaвление нa Рoccию, еcли этo бyдет неoбхoдимo. Глaвa МИД oтметил, чтo введение oгрaничительных мер мoжет негaтивнo cкaзaтьcя нa cтрaнaх Еврoпы c бoлее cлaбыми экoнoмикaми. «Тoт, ктo cтyпит нa пyть экoнoмичеcких caнкций, дoлжен знaть, чтo плaтить зa этo придетcя и нaм», - пoдчеркнyл oн.
        • kzet69 Re: Steinmeier 18.05.14, 12:05
          Zmień forum chłopcze w Polsce twoja propaganda to naprawdę grochem o ścianę.
        • eva15 Re: Steinmeier 18.05.14, 12:08
          Jest jeden ważny punkt:
          w umowie koalicyjnej SPD z CDU/CSU SPD przeforsowała paragraf o rozwijaniu współpracy z Rosją. Teraz ma się na co powoływać, gdy CDU za mocno podskakuje.

Dzięki temu paragrafowi odsunięto wreszcie Schockenhoffa (CDU) od stołka koordynatora kontaktów z Rosją. Ten alkoholik (sam to przyznaje, że nim jest) zionął wyjątkową nienawiścią do Rosji i był bardzo wrzaskliwy.
          • igor_uk Re: Steinmeier 18.05.14, 12:15
            A jednak cos pozytywnego jest ?
            Na dobra prase w Rosji trzeba zasluzyc :-)
            • eva15 Re: Steinmeier 18.05.14, 12:21
              :-)))
              • igor_uk Ewa. 18.05.14, 12:32
                A zauwazyla,jak to yudki forumowe zaczeli wsciekac sie,przy samym upominaniu o tym,ze Rosja zaczyna wygrywac dyplomatyczna ofensywe?
                • nie-tak Re: Ewa. 18.05.14, 12:48
                  Eva, Igor
                  Odnosze wrazenie ze Merkelowa doznala wrescie oswiecenia, ze USA chca na sile wbic klin poroznienia w gospodarcza polityke Rosji z Niemcami przez konflikt na Ukrainie, a tym zniszczyc gospodarczo Niemcy. Prezny, globalny przemysl Niemiec jest sola w oku Stanow.

_______________________________________________________________
                  16 oznak zbliżającej sie reformy walutowej
                  www.wallstreet-online.de/nachricht/6708556-16-anzeichen-bevorstehende-waehrungsreform
                  www.youtube.com/watch?v=5_c2-Yg5spU#t=297
                  • igor_uk Re: Ewa. 18.05.14, 12:53
                    Mnie rowniez tak wydaje sie.Ale jestem na razie bardzo ostrozny.Na pewno ostatnio Merkel zaczela sporo mowic o stratach,ktore poniesie gospodarka europejska.
                    • nie-tak Re: Ewa. 18.05.14, 13:13
                      Nie ma tu powodu do ostroznosci Igor, USA starali sie zawsze niewidzialna reka sterowac Niemcami jak i Europa by ja poroznic i zniszczyc. Na co tylko sie spojrzy tu widzi sie po czasie niewidzialna reke ktora niesie spustoszenia za soba, zerknij na Grecje, zerknij na polecane ataki spekulacyjne przez samego Obame na europejska walute, zerknij na Francje a tym Libie i Iran jak wykorzystano Francuzow do zniszczenia gospodarki Francji (flagowy "statek" Francji PSA koncern i jego straty po embargu na Iran), mozna wymieniac bez konca nie zapominajac tez ciemnych sluzalczych talibanow z Polski. W Niemczech mozna wyliczac tez mase przykladow gdzie zdrowe zaklady przejmowaly rozne "miedzynarodowe" konsorcja "inwestorow" i doprowadzaly je do niezbyt dobrego finansowego stanu.
                      USA zna powiazania Europy a szczegolnie Niemiec z Rosja, potega Rosji (jest na najlepszej drodze do tego) jest zalezna od wspolpracy potegi przemyslowej Niemiec, a czym moze zaswieciec zajechany jak i zniszczony pod dyktando akcjonariuszy amerykanski przemysl w swiecie?
                      Ukrainski konflikt byl planowany nie wczoraj, nie dzis, byl planowany dluga reka przed laty.
                      _______________________________________________________________
                      16 oznak zbliżającej sie reformy walutowej
                      www.wallstreet-online.de/nachricht/6708556-16-anzeichen-bevorstehende-waehrungsreform
                      www.youtube.com/watch?v=5_c2-Yg5spU#t=297
                      • igor_uk Re: Ewa. 18.05.14, 13:28
                        Nie znam Niemcy,dla tego i jestem ostrozny w swoich osadach.
                        Doskonale znam UK,rozumiem mechanizm,dzialajacy w Stanach,ale Niemcy mnie nigdy specialnie nie interesowali.
    • bywszy1 Re:melord,kogo sie pytac+ 18.05.14, 12:57
      melord 18.05.14, 11:31
      bywszy1 napisał:

>
      > wanka biezrodnyj ajgor moze wiedziec cokolwiek na ten temat?

kogo mam sie pytac?
      jesli znasz odpowiedz...prosze bardzo,masz glos
      \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
      moze pan wyslac pytanie do
      Komsomolskaja Prawda
      zawsze przez caly okres swego istnienia byla dobrze poinformowana-z pierwotnych zrodel

gor_uk 18.05.14, 11:35
      ten yudek potrafi tylko szczekac.
      Czy ktokolwiek moze miec watpliwosci com do tego kto jest szczekaczka forumowa?

melord 18.05.14, 11:40
      igor_uk napisał:

> ten yudek potrafi tylko szczekac.

wiem..
      mialem nadzieje,ze przynajmniej raz potrafi odniesc sie do meritum
      dalej jednak jedynie yudzi
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      panie,panskie nadzieje sie ziszczyly:
      propozycje podalem wyzej.

melord 18.05.14, 11:42
      kpytalem Rosjanina...mam pytac Niemca, Francuza,Chinczyka..?
      wiesz cos na ten temat...prosze bardzo,przeczytam...
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Pan ajgor Rosjaninem nie jest:
      jest kacapem z rodu russkiego,czyli polskim kacapem,zamieszkujacym w UK.
      Informacje ze zrodel otrzymuje krotkofaluwka.

melord 18.05.14, 12:12
      > poznasz co najwyżej oficjalne stanowisko Kremla
      dlatego wlasnie pytam Rosjanina o oficjalne stanowisko Kremla...tego dot. moje pytanie
      niepotrzebnie sie wtracasz jesli tego stanowiska nie znasz
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Jak wyzej,ajgor Rosjaninem nie jest.
      Co do stanowiska Kremla?
      Z takim samym powodzeniem moze go pan zapytac o stanowiskach wychodkow w UK,ktore zna doskonale z powodu wykonywania zawodu.
    • gobo2 wiedze, ze frankie, zawsze goes to hollywood...:) 18.05.14, 13:55
      www.youtube.com/watch?v=7WZ33w3B8Hw&list=RD7WZ33w3B8Hw
      1igor-uk napisał(a):
      >O ile tak,to, jak mogli Amerykanie dopuscic do tego,ze Steinmeier stal Ministrem SZ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka