Dodaj do ulubionych

Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę świa...

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 11:07
... No i bardzo dobrze, może pani Steunbach w końcu przymknie paszczę.
Obserwuj wątek
    • Gość: mariusz Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:12
      ....gratulacje!!popieram takie dzialania,
      • Gość: fritz Rowniez popieram. Gratuluje IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 11:37
        • slon2002 popieram gorąco, sam też mogę taki wniosek złożyć 01.09.04, 13:43
          • Gość: Piotr A ja nie popieram IP: *.ibb.waw.pl 01.09.04, 15:24
            Bo uwazam, ze dzialalnosc Steinbach jest inspirowana przez jedno panstwo,
            ktoremu bardzo sie nie podoba europejskie jednoczenie sie. Uwazam, ze to panstwo
            robi wszystko zeby powstrzymac proces jednoczenia sie i powstawania silniejszej
            Europy. Uwazam wiec, ze my i Niemcy jestesmy na siebie w tym przypadku celowo
            napuszczani. Nieprzypadkowo problemy sprzed 60ciu lat powracaja wlasnie teraz,
            kiedy - wydawac by sie moglo - powinny odchodzic w niepamiec.
            • Gość: Jacek Re: A ja nie popieram - Ciężki IDIOTO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 18:05
              A wydawać by się mogło, że w niepamięć powinni odejść tacy idioci i pustoserca
              jak ty...
              Poczytaj sobie trochę naszej, polskiej historii II wojny - wtedy BYĆ MOŻE !!
              stwierdzisz że o tym NIE MOŻNA ZAPOMNIEĆ i (tak jak w moim przypadku) nigdy nie
              wybaczyć! Kropka.
              • Gość: agaj Re: A ja nie popieram - Ciężki IDIOTO IP: 128.163.110.* 01.09.04, 19:23
                Nie nazywaj idiotami ludzi ktorzy maja inne zadnie. Wojna skonczyla sie 60 lat
                temu. Ile masz lat, ze ja tak dobrze pamietasz? 80? Ale jak masz 80 lat to
                pamiec Ci i tak nieco szwankuje.

Wezmy przyklad z Francji i Niemiec, czy Francji i Wlk. Brytanii, czy nawet
                Austrii i Wloch. Panstwa te sie serdecznie nienawidzily przez wieki. Mimo
                wszystko potrafia jednak teraz ze soba rozmawiac i wspolpracowac. Dlaczego
                nasi (i niemieccy) staruszkowie chca dalej jatrzyc stosunki polsko-niemieckie.
                Czy jestescie az tak bardzo chciwi?
                • Gość: zib Re: A ja nie popieram - Ciężki IDIOTO IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 19:49
                  Widzisz żuczku gnojarku,niemcy zapłacili francuzom wystarczjąco dużo,aby ci
                  zaczęli ich trochę lubieć,Francja i GB na ogół mają przeciwne zdania,a arabstwo
                  europy(czyli Włosi)nie mogli po wojnie manifestować niczego.Czy naprawdę
                  cierpisz na zanik mózgowia,czy tylko ślepotę.Czy Polacy nie wspólpracują z
                  niemcami,czy Polacy nie zaczynają reagować dopiero gdy steinbach z
                  powiernictwem wpieprzają sie im do domu? Sądząc po Twojej "mądrości życiowej"
                  to masz najwyżej 2,5 roku,więc nie spytam czy musisz być az tak glupi,w tym
                  wieku jestes geniuszem.
                  • Gość: agaj Re: A ja nie popieram - Ciężki IDIOTO IP: 128.163.110.* 01.09.04, 21:56
                    Jatrzyc, jatrzyc, jatrzyc. Zebrac, zebrac, zebrac. Wyzywac, wyzywac, wyzywac.
                    A przy tym wyciagac brudne i lepki lapki. By byc posmiewiskiem i smietnikiem
                    swiata. Bo wszytko nam sie nalezy. Bo swiat nas krzywdzi od 1000-cy lat. I
                    nikt nas nie docenia i nie rozumie. A przeciez jestesmy cacy, chlopcy
                    malowani, tylko Niemcy, Ruscy, Amerykanie, Francuzi, Anglicy, Wlosi, Zydzi,
                    itd, sa be.
                • Gość: jasio Re: A ja nie popieram - Ciężki IDIOTO IP: *.roadrunner.nf.net 01.09.04, 22:21
                  Ja jestem w srodku lat 60-tych i dobrze pamietam skutki wojny.
                  Mlode pokolenie sobie nie zdaje z tego sprawy i mysli o innych rzeczach.

Niemcy skrzywdzili Polakow, Zydow etc. Niemcy placa Zydom. Np. za uszkodzenia
                  cielesne i fizyczne placa np. Belgom ktorych straty byly bardzo male.

Wziecie w posiadanie ziem zachodnich nie moze byc traktowane jako kompensacja
                  Polakom bo stracili ziemie wschodnie.

Niemcy powinnni zaplacil odszkodowanie kazdemu Polakowi proporcjonalnie do jego
                  strat jako warunek calkowitej normalizacji stosunkow. Rosja tez.

• Gość: autochton Re: Ziemie Zabrane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 10:14
                    witaj Jasio,
                    to nie tak - Ziemie Zabrane dane zostaly Polsce w zarzad!! a nie w posiadanie.
                    A to jest istotna roznica. W Polsce reguluje te sprawy Kodeks Cywilny, poczytaj
                    prosze.
                    A co do Kresow - to nie Niemcy je zabrali tylko zgodnie z realiami przyznane
                    zostaly narodom, ktore stanowily tam wiekszosc etniczna. Kropka.
                    Te regulacje wprowadzili alianci juz po I-szej wojnie swiatowej, Anglik, Lord
                    Curzon wytyczyl i zaproponowal te granice. To, ze bylo to dla Polakow bardzo
                    bolesne jest fakte oczywistym - miasta w wiekszosci byly polskie, duza czesc
                    majtkow rowniez ale czy to oznacza ze Litwini, Rusini, Ukraincy nie mieli do
                    tych ziem czy tez wlasnej panstwowosci prawa?
                    Zdaniem Rosjan Polska jako panstwo nie powinno istniec, to tylko
                    Prywisliensskij Kraj, jedna z wielu guberni Wielkiej Rosji - czy zgodzisz sie z
                    takim rozumowaniem?
                    Uwazam, ze jest oczywistym ze Niemcy a wlasciwie SOCJALISCI (brunatni) do
                    spolki z Rosjanami (SOCJALISTAMI czerwonymi) wywolali II-ga wojne swiatowa ale
                    to nie powod, zeby zatruwac na wieki stosunki polsko-niemieckie, tym bardziej,
                    ze alianci zachodni to az tak bardzo Polakow nie lubia.
                    Podany przyklad linii Curzona czy tez zostawienia Polski samej sobie we
                    wrzesniu 1939 roku lub tez sprzedanie jej Rosji w Jalcie sa dobitnym przykladem
                    faktu, ze Polska MUSI sie ulozyc z sasiadami a nie liczyc na jakies cudowne
                    zbawienie przez Eskimosow.
                    I dlatego polska racja stanu jest zamkniecie rozliczen z Niemcami na zasadzie
                    opcji zerowej by nie doszlo za kilkadziesiat lat do kolejnego, 5-tego rozbioru
                    Polski przez Rosje na spolke z Frankofilami.
                    Przemysl moje tezy - rzeczowa odpowiedz mile widziana :-)
                  • Gość: Johan20(niemiec) Re: A ja nie popieram - Ciężki IDIOTO IP: 213.199.201.* 11.09.04, 23:48
                    Do użytkownika <jasio>.

Dobrze. Skoro tak, to co powie Pan na nasze straty, nasze majątki pozostawione Polakom ? Kto nam za nie odda ? Koło nie stety się zamyka. Moje zdanie jest następujące : pogódźmy mieszkańców naszych państw i postarajmy się udowodnić sobie nawzajem, że w II Wojnie cierpieliśmy to samo piekło, co sąsiedzi (w tym przypadku Polska i Niemcy) i skończmy z roszczeniami czysto finansowymi. Rozumiem i całkowicie popieram jednak ludzi, którzy pozostawili całe kamienice na ziemiach polskich. W takim przypadku jestem za tym, aby polacy po prostu wyprowadzili się z tych mieszkań, domostw, dworków, a jeśli nie wyrażają na to zgody, niech po prostu płacą np. 60% wartości danego mieszkania, w ratach np. co miesiąc.
                    • Gość: http://pamietamy.t Re:zwrocsie do wspolplemiencow ktorzy razem z toba IP: 207.248.159.* 19.09.04, 11:18
                      poszli zdobywac swiat przy pomocy
                      ognia i zbrodni
                      ich domy nie ucierpialy a czesto na rabunku zyskaly
                      ich drog nie zbombardowano ich majatki pozostaly nietkniete

jak sie wspolnie grabilo to i wspolnie placi sie za skutki

przez ciebie przemawia czysty rasowy niemiec z trzeciej rzeszy
                      lub inaczej mowiac odwieczny bolszewizm korytowy

pamietamy.tripod.com
              • Gość: Piotr Re: A ja nie popieram - Ciężki IDIOTO IP: *.ibb.waw.pl 02.09.04, 13:12
                No to sobie nie wybaczaj. Kup sobie kalacha i idz zdobywac Berlin i mscic
                krzywdy. Tylko zrob to sam. Nie kaz calemu narodowi po 60 latach wszczynac nowej
                wojny, zeby podbudowac wlasne urazone ego.
              • Gość: Johan20(niemiec) Re: A ja nie popieram - Ciężki IDIOTO IP: 213.199.201.* 11.09.04, 23:36
                Oczywiście że nie należy zapominać o historii. Są to istotne fakty i rocznice. Ale proszę mi wytłumaczyć jaki związek z II Wojną Światową mamy my Niemcy, którzy nie pamiętają Hitlera i nawet ich ojcowie go nie pamiętają. Więc co my jesteśmy winni, że urodziliśmy się w Niemczech, a nie np. w Polsce. Jesteśmy tymi samymi ludżmi, jakimi jesteście Wy. Teraz zauważyliśmy, żę coraz częściej jesteśmy szykanowani w Polsce. Czy to nie żenujące dla was Polaków ? Czy uważacie że obrażanie Niemca jest bochaterstwem ?!

POZDRAWIAM
                Johan Shnadt
            • Gość: Europejczyk Ja też nie popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 19:35
              Robi to Rosja,lub USA.
              • Gość: Piotr Re: Ja też nie popieram IP: *.ibb.waw.pl 02.09.04, 13:10
                Wedlug mnie Rosji w tej chwili burdel w Europie nie jest na reke. Natomiast juz
                od dawna USA bardzo nerwowo reaguja na europejskie dazenia do samodzielnosci.
                Bardzo nerwowo zareagowaly na europejski system Galileo i na projekty stworzenia
                europejskiego systemu obronnego, niezaleznego od USA.
            • Gość: Artisan Re: A ja nie popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 20:01
              Uważam że jest to możliwe - nawet więcej - bardzo prawdopodobne. Wydaje mi się,
              że ktoś dobrze znający urazy, jakie II wojna zostawiła w Polakach, celowo je
              wykorzystuje, osłabiając nasz obraz w oczach reszty Unii /niekoniecznie tylko
              tej zachodniej części/. Nieproporcjonalnie duży rozgłos, jaki
              uzyskała 'inicjatywa' Eriki Steinbach w Polsce /przy niemal braku informacji o
              tym w Niemczech/ jest delikatnie mówiąc... zaskakująca. Tym bardziej, że Niemcy
              raczej potrafią liczyć i szybko zorientowaliby się, że taka zagrywka im się
              zdecydowanie nie opłaca - nie dość, że finansowo, to jeszcze moralnie w oczach
              świata byliby zerami. Do tego niemal zerowe reakcje rządów niemieckiego i
              polskiego... Ta rozgrywka wydaje się toczyć z inspiracji z zewnątrz - i to się
              dzieje nie tylko na tym polu.
              • joly.roger Re: A ja nie popieram 02.09.04, 18:59
                Gość portalu: Artisan napisał(a):

> celowo je
                > wykorzystuje, osłabiając nasz obraz w oczach reszty Unii /niekoniecznie tylko
                > tej zachodniej części/.

A jest jakas wschodnia w stosunku do Polski czesc UE? :O

Nieproporcjonalnie duży rozgłos, jaki
                > uzyskała 'inicjatywa' Eriki Steinbach w Polsce /przy niemal braku informacji
                o
                > tym w Niemczech/ jest delikatnie mówiąc... zaskakująca.

Tak? A do glowy Ci nie przyszlo ze p. Steinbach chce odszkodowan od Polski, nie
                od Niemiec, wiec co to Niemcow obchodzi?

> Do tego niemal zerowe reakcje rządów niemieckiego i
                > polskiego...

Zbyt malo zdecydowane. Deklaracje o "nie popieraniu" nic nie znacza bo nie maja
                zadnej mocy prawnej.

> Ta rozgrywka wydaje się toczyć z inspiracji z zewnątrz - i to się
                > dzieje nie tylko na tym polu.

Zydzi czy cyklisci? ;)))
            • Gość: Icchak_Polak Re: A ja nie popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 21:07
              Wszystkie odszkodowania należą się tylko Żydom, bo tylko oni doznali strat.
              Polakom nic się nie należy, co najwyżej baty za to, że gnębili Żydów razem
              z Niemcami w polskich obozach koncentracyjnych.
              • Gość: Leszek Re: A ja nie popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 09:23
                Albo rzeczywiscie jestes Zydem, wiec wspolczuje glupoty i zaklamania, albo (co
                bardziej prawdopodobne) jestes zwyklym prowokatorem probujacym obrocic 3 narody
                przeciw sobie. Tak czy owak: won z tego forum!
            • Gość: Johan20(niemiec) Re: A ja nie popieram IP: 213.199.201.* 11.09.04, 23:30
              Otóż to !!!
        • Gość: uosiu Propozycja dla Gazety IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 14:39
          Proponuję, żeby "Gazeta" opublikowała wzór pozwu i informacje
          o możliwościach jego złożenia. W końcu nie trzeba brać adwokata,
          żeby złożyć powództwo cywilne (tak sądzę - przynajmniej tak jest w Polsce).
      • Gość: Maniek Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 13:48
        Ja też się dokładam z poparciem. Trzeba nam więcej takich pozwów. Skoro chcą wrócić do dawnych granic to co z Polską od morza do morza?
        • Gość: autochton Re: Litwa od morza do morza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 10:22
          Manius, a ty byl kiedy na Litwie np. w muzeum w Trokach?
          A jakies ksiazki historyczne z mapami to ty widzial? Nie?
          To zobacz kto byl od morza do morza, Polska morze znala ze slyszenia, w relacji
          do Litwy (z czsow Jagiellonow) to moze miala 25 procent powierzchni.
          Tak wiec po takim powrocie do granic, Polska stalaby sie z powrotem Ksiestwem
          Warszawskim. Mi sie to podoba ;-) bo moj Slask wreszcie by nie byl przez
          Polakow okupowany ale co twoi rodacy na to powiedza?
          Pozdrawiam
    • Gość: kwiatek Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:12
      brawo tak trzymaj
    • Gość: POLAK Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: 80.72.196.* 01.09.04, 11:13
      Powinni rozliczyć Niemcy za każdą minutę I i II wojny światowej. Swoją drogą
      jak to jest, że rozpętali 2 wojny światowe i nadal są gospodarczą potęgą
      świata... A my Polacy, którzy walczyliśmy na wszystkich frontach ciągle
      klepiemy biedę?
      • Gość: fritz Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 11:43
        Wiesz, nie wiem, czy zauwazyles, ze Polska od 1989 roku byla pod okupacja
        rosyjska.

Zacofanie gospodarcze jest tego wynikiem. Dokladnie tego, ze Niemcy bedac pod
        okupacja USA, mogly sie tak rozwinac gospodarczo, nie mozesz Niemcom zarzucic,
        tylko wrecz pogratulowac, ze wykorzystaly szanse i mozliwosci (plan Marshalla)
        wlasnie przez Amerykanow. To zreszta swietnie pokazuje roznice miedzy okupacja
        amerykanska a okupacja np. niemiecka czy tez rosyjska.

Byloby zreszta warte zobaczenia, co robili Niemcy dobrze w przeszlosci, ze sie
        tak dobrze rozwijali gospodarczo i robia zle w terazniejszosci, ze powoli
        zapadaja sie w bagnie.
        • Gość: ZAGRABIONE LUPY USA I NIEMCY BYLY PARTNERAMI W CZASIE I PO IP: *.dyn.iinet.net.au 01.09.04, 11:54
          WOJNIE.
          • Gość: fritz Re: USA I NIEMCY BYLY PARTNERAMI W CZASIE I PO IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 12:10
            Tja, Korea Pdn, Japan, Tajwan: wszystkie te kraje mialy szczescie bycia pod
            amerykanska okupacja. .
            Wietnam jest wolny i Korea Pln rowniez. Wolne i komunistyczne, cos na smak
            zielonych. I oczywiscie przodujacymi potegami gospodarczymi. O Kubie juz nie
            mowie. Tez jest wolna-

Polska miala pecha.
            • Gość: http://pamietamy.t Re:no coz trudno by bylo bombardowac wietnam IP: 207.248.159.* 19.09.04, 11:27
              nie majac japoni za lotniskowiec
              jakos na wydatki na armie
              amerykanie tym demokracjom nie zezwolily
              spora oszczednosc dla pokonanego sojusznika
              nie liczac pompowania pieniedzy na bazy

pamietamy.tripod.com
          • Gość: Leszek Re: USA I NIEMCY BYLY PARTNERAMI W CZASIE I PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 09:24
            Na szczescie idiotow nie sieja
        • Gość: Stanislaw Mackowia Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: 195.94.213.* 01.09.04, 12:10
          od 1989? pod okupacją rosyjska? Chłopie, gdzieżeś uczył sie historii, na
          tajnych kompletach u prałata J? To była zgodna decyzja aliantów o oddanie
          Polski w Radziecką strefę wpływów, a Niemcy sie rozwijali, bo w przeciwieństwie
          od Polaków nie kolaborowali z "okupantem" lecz uczciwie pracowali. A część
          Polaków służyła wiernie nowemu panu, potem ogłaszając swoja krzywdę jak np
          niejaki Światło czy jeziorański. Te indywidua (-lności) to hańba dla Polaków.
          Rośnie nowa armia zasłużonych z solid---ności i innych organizacji narodowo-
          wyzwoleńczych, służących nowemu panu. Po staremu.
          • Gość: klik Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.crowley.pl 01.09.04, 12:33
            Gość portalu: Stanislaw Mackowia napisał(a):

> od 1989? pod okupacją rosyjska? Chłopie, gdzieżeś uczył sie historii, na
            > tajnych kompletach u prałata J? To była zgodna decyzja aliantów o oddanie
            > Polski w Radziecką strefę wpływów, a Niemcy sie rozwijali, bo w
            przeciwieństwie
            >
            > od Polaków nie kolaborowali z "okupantem" lecz uczciwie pracowali

Fritz prawdobodobnie chciał napisać "DO 1989 r" . I ma rację . Bez względu na
            to czyja to była decyzja - aliantów , czy kogokolwiek innego , Polska w latach
            1939 - 1989 nie była krajem suwerennym. Dla nas wojna rozpętana przez Niemców w
            1939 roku zakończyła się w 1989 a nie tak jak np dla Francji czy USA w 1945.
            Dopiero od 15 lat mamy wolność wyboru , wolność podejmowania decyzji, wolność
            ekonomiczną. Czy Ty naprawdę myślisz ,że w tak zwanej "gospodarce
            socjalistycznej "pod ścisłym nadzorem Moskwy istniała szansa na wyniki
            ekonomiczne w stylu USA czy UK? A może myślisz , że Polacy po prostu nie
            wiedzieli co to takiego np "gospodarka wolnorynkowa" ? Że mieli jakąkolwiek
            możliwość wprowadzenie jej zasad w życie w latach 1945-1989? Twoja sugestia ,że
            gdyby Polacy pod okupacją rosyjską uczciwie pracowali , to dziś mieli by kraj
            bogaty ,jest po prostu zwykłym ( nie obraź się ) grubiaństwem. W czasie II
            wojny wielu robotników przymusowych ( że nie wspomnę np o więźniach obozów
            konc.) też uczciwie pracowało - tyle że nie dla siebie i swojego kraju . Na
            dodatek nie mieli wyboru tak jak i my w okresie 1939-1989.
            • Gość: autochton Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 10:37
              A nie zauwazyles ilu z tych przymusowych robotnikow dobrowolnie NIE wrocilo do
              Polski tylko zostalo w zniszczonych, zbombardowanych Niemczech?
              Nie daje Ci to do myslenia?
              Roznica cywilizacyjna i ekonomiczna pomiedzy Polska a Europa to nie wynik
              ostatnich 60-ciu lat tylko ostatnich 600 - wyboru ekspansji na wschod,
              wyboru "liberum veto" w miejsce budowania silnego panstwa z silnym
              mieszczanstwem. W sumie Polska byla coraz slabsza a sasiedzi coraz bardziej
              silni. W koncu rozpadla sie badz to skutkiem korupcji (tak, tak, to Polacy
              przehandlowali I-sza Rzeczpospolita) badz tez skutkiem ukladow politycznych.
              Analogie do III RP, jej korupcji i slabosci sa tu zupelnie przypadkowe ;-)
              Pozdrawiam
          • Gość: fritz Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 13:30
            > od 1989? pod okupacją rosyjska? Chłopie, gdzieżeś uczył sie historii, na
            > tajnych kompletach u prałata J? To była zgodna decyzja aliantów o oddanie
            > Polski w Radziecką strefę wpływów, a Niemcy sie rozwijali, bo w
            przeciwieństwie
            >
            > od Polaków nie kolaborowali z "okupantem" lecz uczciwie pracowali. A część
            > Polaków służyła wiernie nowemu panu,

Tja oczywscie, do 1989. W wyniku jakie decyzji byli pod okupacja, nie zmienia w
            niczym faktu bycia "pod okupacja".

A co do stwierdzenia, ze gdyby "lecz uczciwie pracowali", to mam nadzieje, ze
            jest to ironiczne. Przeciez takim idiota dzisiaj nikt nie moze byc, zwlaszcza
            jezeli potrafi uzywac internet i nawet czytac. Umiejetnosc pisania nie jest
            konieczna, ale Ty nawet to potrafisz.

Alternatywa jest oczywiscie to, ze ktos jest rasistowska, niemiecka swinia,
            nienawidzaca Polakow jak zarazy i uwazajacych ich za podludzi.
          • Gość: luis Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za aII wojnę św IP: *.net-htp.de 01.09.04, 22:41
            A ja bym jeszcze Ruskich dorzucil za moralne upodlenie i ofiary fizyczne
          • Gość: Leszek Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 09:25
            Jestes kompletny nieuk
        • Gość: http://pamietamy.t Re: amerykanie przestali placic za mur berlinski IP: 207.248.159.* 19.09.04, 11:23
          nie ma strachu ze bolszewicy przyjda i zabiora
          to niemieckiego ciecia pozbawiona super posady :-PPP
          tyle i tylko tyle
          skonczyla sie zimna wojna
          pamietamy.tripod.com
      • Gość: Zwisamulacha Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 11:48
        Dla swietego spokoju powinnismy zyc w zgodzie i nic wiecej od siebie nie zadac.
        jezeli p. Steinbach zaczyna 3 wojne, to niestety moze do niej dojsc- juz w
        sensie odszkodowan. Mysle, ze te wojne mozemy wysoko wygrac!
        • Gość: autochton Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 10:45
          byle nie tak wysoko jak wszystkie poprzednie ;-)
          Jak Niemcy policza Polsce 170.000 km kwadratowych Ziem Zabranych po powiedzmy
          20 zlotych za metr kwadratowy to trzeba bedzie im jeszcze doplacic.
          Proponuje PRZED takimi pozwami policzyc, czy to sie Polsce oplaci. Zydzi od
          Niemcow dostali wprawdzie sporo pieniedzy ale to jest nic w porownaniu do
          wartosci wyliczonej jak wyzej.
          Prosze wypic szklanke zimnej wody a potem dyskutowac.
      • Gość: lenolf Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.proxy.aol.com 01.09.04, 22:20
        I to Cie "POLAKU" boli.Dostawalismy w dupe,dostajemy w dupe i bedziemy w dupe
        dostawac.WINNI - albo Ruskie albo Szwaby.Jaki z ciebie SMUTAS.
    • Gość: Radzik Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:13
      TEZ sie zgadzam!!!! Tak trzymać!!! Wymordowali 1/3 kraju zniszczyli i
      ograbowali poand połowe!!! czas na zadoscuczynienie
      A propos - granica polsko-niemiecka powinna siegać Berlina - tak dla
      bezpieczeństwa - w koncu az tam siegały nasz słowiańskie ziemie!!!!
      pozdrawiam
      • Gość: 1/2 Zniszcona połowa Polski? IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 13:15
        A to ciekawe! A którą to połowę kraju zniszczyli?
      • joly.roger Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św 01.09.04, 14:40
        Gość portalu: Radzik napisał(a):

> A propos - granica polsko-niemiecka powinna siegać Berlina - tak dla
        > bezpieczeństwa - w koncu az tam siegały nasz słowiańskie ziemie!!!!
        > pozdrawiam
        Jednak 45 lat propagandy o "paslowianskich" ziemiach robi swoje. Dla
        przypomnienia:
        Plemiona slowianskie przywedrowaly na tereny dzisiejszej Polski ok VI-Vw.
        naszej ery. A wyparly stad... plemiona germanskie.
        Mazury nigdy przed '45 ani nie nalezaly do panstwa polskiego, ani nie byly
        zamieszkane przez Slowian. To co, nalezy je oddac? Zgodnie z ta logika tak.
        Odwolywanie sie do "prapolskosci" i "praslowianskosci" jest mocno ryzykowne, a
        mowiac wprost po prostu glupie. Kazda nacja moze sobie tak dobrac okres w
        historii zeby swoje roszczenia uzasadnic.
        Dlatego po prosu nalezy stwierdzic, ze obecne garanice sa wynikiem powojennego
        ladu i wszyscy musza sie z nim pogodzic. Niemcy z utrata Pomorza, Polacy kresow
        wschodnich. Bo do czego prowadza proby zmian grznic ze wzgl. "historycznych"
        czy "etnicznych" koncza sie tym co w Jugoslawii.
        • Gość: Peer Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 15:16
          Pierwsza BARDZO rozsadna wypowiedz !!!!
        • Gość: ABC Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 02.09.04, 05:46
          Wg. badan archeologicznych slowianie zajeli ziemie niezamieszkiwane, w tamtym
          okresie, juz przez nikogo. Byly to ziemie z ktorych odeszli scytowie, germanie
          itp. dla nich one juz nie nadawaly sie do zamieszkania. A slowianie (po
          angielsku slav od slowa slave) potrafili zagospodarowac te ziemie i na nich
          przetrwac. PZDR
          • joly.roger Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św 02.09.04, 19:06
            Gość portalu: ABC napisał(a):

> Wg. badan archeologicznych slowianie zajeli ziemie niezamieszkiwane, w tamtym
            > okresie, juz przez nikogo

A mozesz podac zrodlo? Bo mam dziwne wrazenie ze to sa te same badania ktore
            udowadniaja "prapolskosc" Mazur. I na zlecenie tych samych "czynnikow"
            robione ;)
          • Gość: autochton Re: Angielska nazwa Slowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 10:51
            A to ciekawe, w VI wieku juz byl angielski? Gdzies ty to buraku znalazl? Pewnie
            w Super Ekspresie ;-)
            A co do zagospodarowania to pojezdz sobie troche po tych slowianskich krajach a
            potem po tych germanskich to zobaczysz jak ta umiejetnosc zagospodarownia
            wyglada. Tylko zdejmij rozowe "panslowianskie" okulary.
            • Gość: http://pamietamy.t Re:buraku bez matury, jak myslisz dlaczego w ang IP: 207.248.159.* 19.09.04, 11:36
              inaczej sie czyta a inaczej pisze dane wyrazy
              i nie ma prawie zadnych regul
              bo byli dzikusami z nieliczna warstwa wyzyskiwaczy wladajaca lacina
              :-)(przesadzam z tymi dzikusami ale co mi szkodzi :-)))) )

pamietamy.tripod.com
    • Gość: Janek Niemcy mają godność i honor- zapłacą reparacje IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 11:22
      • Gość: Janek Tylko byśmy potrafili je dobrze wykorzystać IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 11:25
      • Gość: JA Re: Niemcy mają godność i honor- zapłacą reparacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:28
        Godność i honor ?? Być może mają...i zapewne zapłacą. Zapłącą, bo mają
        świadomość swojego okrucieństwa. Moim zdaniem to nie godność ani tymbardziej
        honor...to po prostu uciszenie nas " POLAKÓW " Zastanów się nad tym...
        • Gość: PolakMały Re: Niemcy mają godność i honor- zapłacą reparacj IP: *.astermedia.pl / *.astermedia.pl 01.09.04, 11:42
          Janek - Ty chyba nie wiesz co to jest godność i co to jest honor.
          • Gość: fritz Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jezeli IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 11:46
            zaplaca, to tylko dlatego, ze beda do tego zmuszeni.

Idiotyzmem jest przypuszczenie, ze Niemcy zaplaca poniewaz maja... godnosc i
            honor.
            • Gość: janek Re: Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jeze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 11:58
              W to zmuszenie Niemców do wypłacenia reparacji wojennych to zacznę dopiero
              wierzyć, jak nasz rząd wypłaci odszkodowania Zabużanom.
              • Gość: fritz Re: Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jeze IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 12:12
                To sa dwie rozne sprawy. Zupelnie rozne.
                • a.adas Re: Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jeze 01.09.04, 13:16
                  No nie, Zabużanie to wynik 1 września 1939 roku. Za to tęż Niemce mają
                  zapłacić????????????????????????????????????????????????
                  Jak juz jesteśmy przy naprawdę wypędzonych...
                  • Gość: Janek Re: Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jeze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 13:31
                    Na poczatku masz rację - Zabużanie to wypędzeni w wyniku II wojny światowej,
                    ale dalej to nie masz racji - przeczytaj dokładniej.
                  • Gość: J.Jola Re: Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jeze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 13:49
                    a.adas napisał:

> No nie, Zabużanie to wynik 1 września 1939 roku. Za to tęż Niemce mają
                    > zapłacić????????????????????????????????????????????????

Świetny pomysł. To przez nich przecież była ta zmiana granic!
                • a.adas Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniejszosc 01.09.04, 13:26
                  Podpisany bodaj z 15 lat temu> Chodziło m. innym o przedstawicieli w
                  parlamentach. Ten układ jest respektowany?
                  To trochę inny temat, ale nie potrafię się niczego dowiedzieć.
                  • Gość: fritz Re: Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniej IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 13:37
                    Tak, w pelni. Do przesady repektowany.
                    Niemiecka strona nie wywiazuje sie natomiast z obowiazkow w stosunku do
                    Polakow. Chodzi o mozliwosci nauki jezyka polskiego. Niemcy bawia sie wrecz w
                    wytworzenie psychozy asymilacji. Wielokrotnie czytalem, ze ludzie mowiacy po
                    polsku na ulicach sa napastowani. Paskudni nacjonalisci, Niemcy.

Przesiedlenie zabuzan odbylo sie na mocy ukladu polsko-rosyjskiego.
                    • Gość: Peer Re: Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniej IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 14:23
                      fritz - to nie prawda w szkolach - przynajmniej w Saksonii-
                      polski i czeski oferowane sa jako jezyki dodatkowe.
                      oprocz tego istnieja "mieszane" szkoly i przedszkola.
                      Na szczescie dzieci i mlodziez w tych szkolach a tym bardziej
                      w przedszkolach nie ma zadnych wzajemych uprzedzen.
                      Do nich nalezy przyszlosc Europy.

Nie siej NIENAWISCI !!!
                      • joly.roger Re: Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniej 01.09.04, 14:46
                        Gość portalu: Peer napisał(a):

> fritz - to nie prawda w szkolach - przynajmniej w Saksonii-
                        > polski i czeski oferowane sa jako jezyki dodatkowe.
                        > oprocz tego istnieja "mieszane" szkoly i przedszkola.

A znasz przypadki, kiedy niemiecki sad rodzinny zabrania jednemu z rodzicow z
                        mieszanych malrzenstw (po rozwodzie) rozmawiac z dzieckiem po polsku, bo "moglo
                        by to miec szkodliwy wplyw na rozwoj dziecka"? GW o tym pisala.

> Nie siej NIENAWISCI !!!

A czy tak jak powyzej sie buduje dobre sasiedztwo? Czy tez moze za pomoca
                        Powirnictwa Pruskiego? Ja wiem ze to jednostkowe przypadki, tylko Polacy sa
                        jakos dziwnie przeczuleni na takie sygnaly. No ciekawe kurde dlaczego?
                        • Gość: Peer Re: Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniej IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 15:09
                          Misiek,
                          - o takim przypadku nie slyszalem
                          - nie nalezy wierzyc wewszystko co pisze "gazeta" (i nie tylko "gazeta")
                          - za Powiernictwo Pruskie nie mozna obarczac "wszystkich" Niemcow
                          zarowno w Niemczech jak i Polsce jest duzo "wczorajszych" pytanie jest tylko
                          gdzie jest ich wiecej ??
                          Moim zdaniem w Polsce. Dowodem tego jak w Poslce robiona jest polityka.
                          Jak rzad cos zawalil - to natychmiast odwraca sie uwage opinii publicznej
                          sprawami "wojennymi" - i to ZAWSZE FUNKCJONUJE !!!
                          • joly.roger Re: Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniej 02.09.04, 19:22
                            Gość portalu: Peer napisał(a):

> Misiek,
                            > - o takim przypadku nie slyszalem

Google Twoim przyjacielem:
                            www.tata.pl/ddr.htm
                            > - nie nalezy wierzyc wewszystko co pisze "gazeta" (i nie tylko "gazeta")

Mozna sie nie zgadzac z opiniami, ale z faktami sie nie dyskutuje.

> - za Powiernictwo Pruskie nie mozna obarczac "wszystkich" Niemcow

Podobnie jak nie mozna utorzsamiac jednego pozwu Polki ze stanowiskiem
                            wszystkich Polakow.
                            A ze zadania Powiernictwa Pruskiego wywoluja w Polsce gwaltowne i moze nawet
                            przesadzone reakcje? A ciekawe czemu? Przeciez Polacy maja takie swietne
                            doswiadczenia z zachodnim sasiadem, powinni mu bezgranicznie ufac. W koncu
                            Adolf H. tez chcial tylko przasterego niemieckiego miasta Danzing i korytarza
                            to praniemieckich Prus Wschodnich.

> zarowno w Niemczech jak i Polsce jest duzo "wczorajszych" pytanie jest tylko
                            > gdzie jest ich wiecej ??

Czy w Polsce przed dzilaniem p Steinbach w ogole istnial temat rozliczen za II
                            WS? Bo ja sobie nie przypominam. Ale jaka akcja taka reakcja.

> Moim zdaniem w Polsce. Dowodem tego jak w Poslce robiona jest polityka.
                            > Jak rzad cos zawalil - to natychmiast odwraca sie uwage opinii publicznej
                            > sprawami "wojennymi" - i to ZAWSZE FUNKCJONUJE !!!

Znaczy co? Powiernictwo Pruskie to spisek polskiego rzadu?
                      • Gość: fritz Re: Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniej IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 22:15
                        Nie wiedzialem o tych szkolach. Moze Saksonia jest wyjatkiem z jasnych,
                        geograficznych powodow.Ale to bardzo pozytywny znak.

Ja nie sieje nienawisci, ale rzeczy, ktore nie sa w dobre, trzeba nazywac po
                        imieniu. W Polsce panuje przekonanie, ze jezeli sie jest, ze tak powiem,
                        delikatny, to sie "cos niedobrego" z czasem ulozy, inna strona zrozumie i itd.
                        Dokladnie tak nie jest. Zwlaszcza z Niemcami. Nazwij rzecz korrekt po imieniu,
                        wprost, bez owijania w bawelne. Jezeli dotyczy to II WS, to mozesz rowniez
                        spokojnie powiedziec, ze byli przestepcami, i ze nie zamierzasz po prostu
                        tolerewac podszczekiwania ilus tam przepedzonych, ktorym mogli wyjechac na
                        zachod zamiast do Oswiecimia. Nie zapominaj, Niemcy w 1945 nie byli ludzmi, nie
                        byli zwierzetami, byli po prostu ... niemcami. Takiego barbarzynstwa nie bylo i
                        mam nadzieje, ze nie bedzie. Ale nie mozna po prostu udawac, ze wszystko jest
                        przeszloscia, chociaz Niemcy (przesiedlency ) zachowuja sie dokladnie na
                        odwrot. I nie tylko przesiedlency, rowniez zachowanie mniejszosci niemieckie w
                        Polsce zaczyna cechowac olbrzymia nielojalnosc. Dlatego uwazam, ze po
                        przystapieniu do Uni, naszej europejskiej wspolnej ojczyzny, takie cos, jak
                        prawa mniejszosci dla Niemcow w Polsce sa po prostu nieaktualne. To jest
                        przezytek z zeszlego stulecia. Stulecia Oswiecimia i Treblinki.

• Gość: autochton Re: Napastowani Polacy w Niemczach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 10:56
                      Tak, moge to potwierdzic. Tez bylem napastowany w Berlinie jak poszedlem na
                      spacer ze znajomymi.
                      Napastnicy byli pijani i agresywni, a co drugie slowo to bylo "kur..
                      ma.", "h.." albo w najlepszym wypadku "sp........"
                  • Gość: Iza.m. Re: Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 13:53
                    Podpisany bodaj z 15 lat temu> Chodziło m. innym o przedstawicieli w
                    > parlamentach. Ten układ jest respektowany?
                    > To trochę inny temat, ale nie potrafię się niczego dowiedzieć.

To się postaraj. Dane o tym jak polska realizuje te zapisy są m.in. na stronie
                    Sejmu. I tam jest koło poselskie mniejszości niemieckiej. Swoja drogą ta
                    mniejszość jest nadreprezentowana.
                    A Niemcy mają to w d... i nie respektuja takiej umowy.
                    • a.adas Re: Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniej 01.09.04, 14:00
                      Koło znam. Dwóch kretynów - jeden w 97 roku grzmiał z sejmowej mównicy grzmiał,
                      że w jego młodosci nie było takich powodzi, a tamy trzymały. Tak na oko urodził
                      się koło 1930 roku.
                      A nasi politykierzy może by się zastanowli nad tą umową?
                    • a.adas Re: Był jakiś polsko -niem. układ w sprawie mniej 01.09.04, 14:02
                      A, mniejszość niemiecka to w wielu wypadkach sztuczna mniejszość - na papierach
                      z 41 czy 44 roku...
            • Gość: Paula Re: Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jeze IP: 5.5R* / 129.9.163.* 01.09.04, 19:10
              Boli mnie to, ze moi rodacy sa tak krotkowzroczni i glupi. Nie sadze, ze
              ktokolwiek z Was moze wypowiedziec sie na temat kto ma godnosc i honor.
              Popatrzcie na siebie, jezeli chcecie sie wypowiadac na temat innych
              narodowosci. Polacy maja zla opinie w innych krajach i jako Polka mieszkajaca
              zagranica z bolescia musze przyznac, ze czasami jest ona uzasadniona. Nie
              uwazam tez, ze tego typu akcje jak zadanie zadosc uczynienia sa na miejscu.
              Moze wreszcie po tylu latach nadszedl czas aby wybaczyc. Zapomniec nie wolno,
              ale wybaczyc nalezy. Ja mam wielu przyjaciol wsrod Niemcow, ktorzy nie brali
              udzialu w wojnie, ale wiedza o jej okrucienstwach. Nie uwazam, ze sa
              odpowiedzialni za wojne i nie obarczam ich wina. Dlaczego maja zaplacic za cos,
              czego nie zrobili. Poza tym nalezy pamietac, ze nie wszyscy Niemcy brali udzial
              w wojnie. Wsrod Polakow tez mozemy znalezc osoby, ktore odznaczyly sie
              okrucienstwem w czasie wojny. Zwrocmy sie do panstwa POLSKIEGO ZA
              ZADOSCUCZYNIENIE. Moze cos pomoze!!!!!
              • Gość: zib Re: Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jeze IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 19:37
                Podaj choc trzy nazwiska niemców,ktorzy nie brali udziału w IIWW(z pominięciem
                tych,którzyakurat mieszkali w Australii.Jeżeli masz złą opinie,to przyczyn
                szukaj w sobie,a nie w jakichś anonimowych"Polakach".Kazde żądanie w stosunku
                do narodu zbrodniarzy(dzisiaj utrzymujących że nie mieli nic z tym wspólnego )
                jest na miejscu,zwłaszcza w kontekście żądań samych zbrodniarzy,lub ich
                potomkówbo nikim innym nie jest steinbach.Ile lat mają Twoi "przyjaciele",co
                będzie z "przyjaznią"gdy nowy fihrer zdecyduje inaczej,a płacić mają dlatego że
                skoro ich rodzice,dziadkowie ukradli(pieniądze,zloto,zabytki,a nawet czyjeś
                dzieciństwo)to własnie dzięki temu"twoi przyjaciele" mają się dziś tak
                dobrze,to wszystko i tak nie jest wielką karą.
                • Gość: Paula Re: Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jeze IP: 5.3.1R* / 129.9.163.* 01.09.04, 20:11
                  Twoja wypowiedz swiadczy o Twoim ekstremizmie i niskim intelekcie. Owszem moge
                  Ci podac 100 i wiecej nazwisk, ktorzy nie brali udzial w wojnie i nie sadze, ze
                  musza za to odpowiadac. Moge Ci podac wiele nazwisk Niemcow, ktorym nie powodzi
                  sie az tak dobrze. I Ty uwazasz, ze Tobie zle sie powodzi. Pomysl troche i
                  innych krajach w Afryce i Ameryce Poludniowej. Ty tylko ptrafisz narzekac.
                  Polacy w Polsce potrafia tylko narzekac. Moj dziadek zginal w wojnie. Moi
                  rodzice ucierpieli wiele ze strony rzadow Polakow, ktorzy bardziej dbali o
                  swoje dobro niz dobro narodu i ja jakos nikgo o nic nie oskarzam. Mnie sie
                  dobrze powodzi, bo ciezko pracuje i nie obwiniam innych za moje niepowodzenia.
                  Pomysl o tym, jakim Ty jestes czlowiekiem, a nie oskarzaj innych.
                  Generalizowanie swiadczy o malym pojeciu swiata, bo czlowiek czlowiekowi nie
                  rowny. JA cie teraz tez zgenrealizwalam z premedytacja i mysle, ze dobrze cie
                  odzwieciedlilam.
                  • Gość: http://pamietamy.t Re: paula twoja wypowiedz swiadczy tylko ze IP: 207.248.159.* 19.09.04, 11:49
                    lubisz duzo gadac a jak przyjdzie odsypac
                    z twojego koryta to co ukradziono
                    to bedziesz krzyczala jak w 1939r niemcy krzyczeli

polecam lekture szkolna "niemcy" dla otrzezwienia
                    i kubusia fataliste ze nie tylko niemcow to dotyczy

pamietamy.tripod.com
              • Gość: z Re: Niemcy nie maja ani godnosci ani honoru. Jeze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 20:02
                "Dlaczego maja zaplacic za cos, czego nie zrobili."

Nie oni, tylko Republika Federalna, która jest następcą prawnym III Rzeszy. Na
                dobre i na złe
        • ferris.b Re: Niemcy mają godność i honor- zapłacą reparacj 01.09.04, 17:13
          Gość portalu: JA napisał(a):

> Zapłącą, bo mają
          > świadomość swojego okrucieństwa.

Swiadomosc - byc moze tak. Ale wyrzuty sumienia z tego powodu - raczej nie.
        • Gość: http://pamietamy.t Re:zaplaca grosze aby uzasadnic zadania milionow IP: 207.248.159.* 19.09.04, 11:39
          stary prawniczy sposob

pamietamy.tripod.com
      • Gość: TomiK Jakby mieli godnosc i honor ... IP: 66.51.57.* 01.09.04, 15:44
        ... to by juz dawno zaplacili a nie dopiero jak sie ich po sadach zacznie
        ciagac. A gdyby mieli godnosc i honor 64 lata temu to w ogole nie musieli by
        placic reparacji.
    • Gość: JA Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:23
      Będąc dzieckiem nie miałam pojęcia o historii. Często bywałam w Niemczech,
      podobał mi się ten kraj i język...poznawszy jednak historię i literaturę
      wojenną zmieniłam zdanie....bo w końcu dowiedziałam się co tak naprawdę działo
      się podczas wojny, ile krzywd wyrządzili nam "Niemcy", ile niewinnych Polaków i
      Żydów poniosło śmierć...śmierć okrutną i bezlitosną...Nie mieli dla nas
      litości...my też jej nie miejmy. Chociaż zwykłymi pozwami ( które nie mają
      żadnego porównania do II wojny światowej ) zadajmy im cierpienie....
    • Gość: Mitch Bochannon Popieram. A poza tym to Steinbach i Pavelka... IP: *.strong / 213.186.71.* 01.09.04, 11:27
      sprowokowali ta awanture. Kto sieje wiatr...
      • silesius Re: Popieram. A poza tym to Steinbach i Pavelka.. 01.09.04, 11:54
        Gość portalu: Mitch Bochannon napisał(a):

> sprowokowali ta awanture. Kto sieje wiatr...

Procesy sadowe w Niemczech to nie jest zadna awantura, tylko niezly naplyw
        pieniedzy do kas panstwowych oraz swietny zarobek dla adwokatow, zwlaszcza, ze
        ich oplaty przypadaja niezaleznie od wyniku i sa uregulowane bardzo
        wspanialomyslnie w katalogu urzedowym. Wyliczylem przykladowo dla wartosci
        sprawy rzedu 30 tysiecy euro minimalny zarobek adwokata ponad 3 tysiace euro.
        Do tego dojdzie kolejna oplata kilkuset euro za kazdy kolejny termin, za
        nastepna czynnosc, pismo, przesluchanie swiadkow.
        Wg uproszczonego schematu wyliczone koszty procesowe wyniosa ponad 6 tysiecy
        euro, w drugiej 8 tysiecy euro. DO tego dojda koszty swiadkowi sporo innych.
        Sam adwokat w pierwszej tylko "turze" skasuje okolo 3-4 tysiecy euro,
        oczywiscie niezaleznie od wyniku.

A Steinbach i Pawelka moga sie smiac.

• Gość: JA Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:34
      A ja mogę pomóc...Chętnie się przyczynię do odebrania NASZEJ sprawiedliwości..
    • silesius Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św 01.09.04, 11:38
      Oplaty adwokata liczone sa od wartosci przemiotu sporu. Kazdej wartosci sporu
      jest przyporzadkowana oplata (10/10). Za kazdy kolejny krok przypada kolejna
      czesciowa, a tzw. BRAGO - czyli federalna regulacja oplat adwokackich - okresla
      jej wysokosc w ulamkach oplaty zasadniczej ( np. 2/20, 7/10 itd.).
      Suma tych oplat czesciowych to koszty calkowite adwokata. DO tego dochodza
      koszty telefonow, poczty, przejazdow itd.

Przykladowo przy wartosci sporu 30000 euro oplata podstawowa adwokata 10/10
      wynosi 758 euro. Rachunek adwokata wyniesie przy prostym przebiegu sprawy

oplata "Geschäftsgebuhr" 15/10

• Gość: Schlesier Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.04, 12:58
        Dla scislosci: BRAGO od tego roku juz nie jest obowiazujace, tylko RVG
        (Rechtsanwaltsvergütungsgesetz). Wiec jezeli ktos cos liczy, to niech liczy wg
        obowiazujacego prawa.
        Po drugie:
        Reporter gazety pisze, ze pozew zlozono przed Berlinskim sadem krajowym, wiec
        przed Landgericht.
        Mam tutaj pewne watpliwosci co do slislosci wyboru sadu: przy sporach osob
        fizycznych z panstwem niemieckim sadem odpowiedzialnym jest Verwaltungsgericht
        (ucza tego juz na 1 semestrze prawa). Wiec (biorac pod uwage ze autor artykulu
        w gazecie sie nie pomylil) sad krajowy (Landgericht) najprawdopodobniej oddali
        pozew jako ze nie jest sadem odpowiednim do tego typu rozpraw.
        Poza tym podobne rozprawy do tej pory w historii prawa powojennych Niemiec
        zawsze zostaly przez sady oddalane (ostatnio pozew grupy Grekow).
        • Gość: xxx Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 13:25
          Może uczą w I semestrze prawa, ale jeżeli chodzi o drogę sądową to dla takich
          spraw jest właściwy sąd ogólny, tego uczą w Niemczech. Radzę jeszcze dłużej
          postudiować. Jednakże mimo to powództwo jest bezsasadne.
          • Gość: Schlesier Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.04, 13:39
            Nie musze dalej studiowac, poniewaz studia ukonczylem. Ciekawi mnie jednak
            gdzie ucza o tzw. sadzie ogolnym? Wybacz, ale ten termin nie jest mi znany. Nie
            wiem gdzie slyszales o sadach ogolnych, ale w RFN nie ma sadow ogolnych.
            Pozdrawiam
            • Gość: xxx Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 14:40
              ale nie studia prawne, bo wystarczy popatrzyć do ustawy lub komentyrza np.
              VwGO, ja na co dzien uzywam języka niemieckiego, a nie polskiego i chodzi tu o
              sądy powszechne, jak i drogę cywilną, ale egzamin państwowy 2. stopnia z tą
              wiedzę się niestety nie zda. Dla spraw odszkodowawczych w pierwszym rzędzie
              właściwe są sądy cywilne, tak pisze w pierwszym lepszym podręczniku dla
              studentów prawa, nie mówiąc o podręcznikach dla aplikantów. Jak wiem w Polsce,
              też w sprawach o oddszkodowanie od Skarbu Państwa właściwy jest sąd cywilny.
              Mimo to radzę się dalej pouczyć, bo mój kolerga po zawodzie wybrał właściwą
              drogę sądową, choć powództwo jej bezsasadne.
              • Gość: Schlesier Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 19:42
                Przepraszam Pana, ma Pan racje. Przypomnialem wlasnie sobie o procesie
                prowadzonym przed kilkoma dobrymi laty przed wowczas jeszcze Landgericht Bonn
                przeciwko RFN w sprawie nie przelozonej na czas na prawo narodowe jakiejs
                dyrektywy UE (jesli dobrze pamietam chodzilo o Reisevertragsrecht, cos w tym
                rejonie, zreszta niewazne).
                PS. Rowniez na codzien uzywam j. niemieckiego, a aplikacji nie posiadam i nie
                bede posiadal.
                Mimo tego pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam, popelnilem w mojej polemice
                blad logiczny do czego sie przyznaje
          • Gość: http://pamietamy.t Re: jesli byl tylko kaleka to powodztwo jest bezza IP: 207.248.159.* 19.09.04, 11:58
            z tym sie zgadzam jesli byl tylko bez nog to cierpienia
            nie wykraczaly poza cieerpienie powszechne w tych czasach
            (co innego odszkodowanie dla wieznia)

jesli natomiast okaleczenie mialo skutki przewlekle
            i spowodowalo dlugotrwale cierpienie i bol
            to zycze powodom zadoscuczynienia w zadanej wysokosci

pamietamy.tripod.com
    • Gość: tatto A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: *.freedom2surf.net 01.09.04, 11:40
      A moja babcia do dzisiaj nie może dojść do siebie po tym, jak wyczytała w
      dokumentach historycznych, że jej pra-pra-pra-babka została zgwałcona przez
      Szwedów w 1655 roku. Zamierzam w jej imieniu złożyć pozew do sądu w
      Sztokholmie. A co, niech też reperują, bo też nam wyrządzili niemało krzywd.
      • Gość: Janek Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 11:52
        Twoją babcię to Szwedzi wyreperowali.
      • Gość: Paweł Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:54
        Skoro masz takie życzenie Niemiaszku, to składaj ten swój pozew i nie marudż.
        Jeśli sądzisz, że w ten głupi sposób zmienisz sens dyskusji, to się grubo
        mylisz! Precz z V Kolumną!
        • Gość: tatto Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: *.freedom2surf.net 01.09.04, 12:06
          Dzięki za szybką odpowiedź Pawle. Po pierwsze - nie dokładnie sprawdziłeś IP -
          mieszkam w Londynie, a nie w Niemczech. Po drugie - czuję się Polakiem nie
          mniej niż Ty. Po trzecie - mój post był z założenia ironiczny, bo - pomimo
          faktu, że straciłem połowę swojej rodziny podczas II wojny światowej - nie
          przyszłoby mi do głowy, żeby teraz na tym żerować. Komuna, o której piszesz,
          doprowadziła Polskę do takiego stanu, że po raz kolejny zarówno decydenci jak i
          osoby prywatne chcą coś bezczelnie wyrwać do swojej kieszeni od bogatego kraju.
          Chamstwo, pazerność i prywata. I większość osób na tym forum mieści się w tych
          kryteriach. Weźcie się wszyscy do roboty a nie zawsze oglądacie się na innych,
          żeby wam dali. Jak nie zapomogę to rekompensatę. Rzygać się chce.

Pozdrawiam.
          • Gość: fritz Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 12:19
            >pomimo
            > faktu, że straciłem połowę swojej rodziny podczas II wojny światowej - nie
            > przyszłoby mi do głowy, żeby teraz na tym żerować.

Widzisz, takie bylo nastawienie praktycznie wszystkich Polakow. Moje rowniez.
            Ile kosztuje zycie?
            Tylko widzisz, Niemcy sa innego zdania. Na tym polega problem.

Co do wypowiedzi poprzednika na temat niemcow na forum. Jest ich sporo i
            zachowuja sie czasami niezwykle obrazliwie. Reprezentuja interesy niemieckie
            nie mowiac ze sa Niemcami. Z tego powodu forma wypowiedzi poprzednika.
            • Gość: zbud Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: 212.160.138.* 01.09.04, 17:56
              a robili to mało dokładnie skoro -jasteś "taki" na rozumie -
              \niedorobiony\!!!!!!!!
              • Gość: fritz Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: *.adsl.solnet.ch 02.09.04, 11:18
                jestes szwabem paskudnym, zbyt tchorzliwym to przyznanie sie ze jestes wlasnie
                szwabem?

Rozumiem, ze sie wstydzisz takiej choroby. Przy tym byc zarozonym AIDS nie jest
                zadnym powodem do wstydu.
          • Gość: zso Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 14:07
            zgadzam sie, Niemcy zapłacili wysoką cenę za zbrodnie, ziemie które przejęliśmy
            od Niemców po II wojnie są odpowiednią rekompensatą materialną.
          • Gość: Tree Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 22:39
            Nareszcie ktos tu prawde powiedzial
      • Gość: rzemiecha Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: 80.50.28.* 01.09.04, 13:30
        Gość portalu: tatto napisał(a):

> A moja babcia do dzisiaj nie może dojść do siebie po tym, jak wyczytała w
        > dokumentach historycznych, że jej pra-pra-pra-babka została zgwałcona przez
        > Szwedów w 1655 roku. Zamierzam w jej imieniu złożyć pozew do sądu w
        > Sztokholmie. A co, niech też reperują, bo też nam wyrządzili niemało krzywd.

Co sąd ma reperować, chyba nie babciną cnotę bo troszkę pózno:))
      • Gość: frantik Re: A moja babcia do dzisiaj nie moze... IP: *.outsourcing.atman.pl 01.09.04, 13:47
        Jakby jej Szwedy nie wyreperowali, to by Ciebie na Świecie nie bylo
        oj oj
        Napisz list gratulacyjny do Karola Gustawa
    • silesius Koszty 01.09.04, 11:46
      Oplaty adwokata liczone sa od wartosci przemiotu sporu. Kazdej wartosci sporu
      jest przyporzadkowana oplata (10/10). Za kazdy kolejny krok przypada kolejna
      czesciowa, a tzw. BRAGO - czyli federalna regulacja oplat adwokackich - okresla
      jej wysokosc w ulamkach oplaty zasadniczej ( np. 2/20, 7/10 itd.).
      Suma tych oplat czesciowych to koszty calkowite adwokata. DO tego dochodza
      koszty telefonow, poczty, przejazdow itd.
      Przykladowo przy wartosci sporu 30.000 euro oplata podstawowa adwokata 10/10
      wynosi 758 euro. Rachunek adwokata wyniesie przy prostym przebiegu sprawy
      NIEZALEZNIE OD WYNIKU

oplata "Geschäftsgebuhr" 15/10 = 1137 euro
      ryczalt za koszty ok. = 20 euro
      oplata procesowa 13/10 = 985,40 euro
      oplata za termin sadowy 12/10 = 909,60 euro
      ryczalt za koszty = 20 euro
      ==============================
      RAZEM netto = 3.072 euro
      16 / MwSt. = 491,52 euro
      =============================
      Razem brutto: 3563,52 euro

• Gość: pAPUG bRAWO! wIECEJ TAKICH! IP: *.dyn.iinet.net.au 01.09.04, 11:58
      • Gość: yelonek Re: Koszty - to nie tak zle IP: 62.189.19.* 01.09.04, 12:31
        Ok. 10% wartosci sporu, mozna przezyc. Wczesniej zasugerowalem, ze moglbym
        wesprzec finansowo podobne pozwy, ale teraz musze powiedziec, ze na razie 3500
        eroskow to troche duzo jak na moje mozliwosci. W takim razie proponuje zalozyc
        fundacje, podobna do Pruskiego Powiernictwa do ktorej tacy jak ja mogliby
        wrzucic po pare set, do tysiaca eroskow.

Druga opcja jest taka, zeby zakladac sprawy o mniejsze sumy, np. 10 tys, przez
        to oplaty beda nizsze, ale za to efekt medialny i polityczny bedzie podobny. A
        wedlug mnie to jest w tej chwili wazniejsze niz same sumy.

Na przyklad, gdzie sa wlasciciele wszystkich nieruchomosci na ktorych stoi
        Palac Kultury? Oni wszyscy mogliby ubiegac sie o odszkodowania, przeciez
        wszystkie budynki w tej okolicy zostaly zniszczone.
        • Gość: z Re: Koszty - to nie tak zle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 20:29
          Pałac Kultury stoi na terenie dawnego małego getta, więc właściciele pewnie w
          Treblince
      • Gość: ´xxx Re: Koszty IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 13:09
        Od 1. lipca obowiązują nowe opłaty według RVG, to daje trochę więcej kasy, ale
        przede wszystkim ten adwokat robi sobie reklamę, bo tej pani, jeżeli jej nie
        ostrzegł, że nie mam szans na wygranie tej sprawy, to może ona od tego
        adowakata domagać się zwrotu kosztów, ajkie poniesie w tej sprawie tj. bo ta
        sprawa ma " keine Aussicht auf Erfolg". Zrobił sobie przede wszystkim reklamę u
        Polaków. Niemcy to nie USA, gdzie można bezzasadne powództwo wnosić do sądu,
        kiedy nie ma podstawy prawnej, a tylko ze względów politycznych. Chyba ten
        człowiek nie ma dużo do roboty, jako adwokat, że mu taka reklama potrzebna.
        BRAGO obowiązuje tylko jeszcze dla spraw powierzonych adwokatowi przed
        1.07.2004.
    • Gość: Artur KTO MIECZEM WOJUJE TEN OD MIECZA GINIE! IP: *.gerda.pl / 81.210.86.* 01.09.04, 12:02
      Niektórzy Niemcy, straszyli nas sądami, a tu niespodzianka!
      Oczywieście jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale kto wie, może juz wkrótce
      takich spraw pojawi się więcej i na niemieckie sądy posypią się pozwy Polaków.

• silesius Re: KTO MIECZEM WOJUJE TEN OD MIECZA GINIE! 01.09.04, 12:14
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Niektórzy Niemcy, straszyli nas sądami, a tu niespodzianka!
        > Oczywieście jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale kto wie, może juz wkrótce
        > takich spraw pojawi się więcej i na niemieckie sądy posypią się pozwy
        Polaków.

Wraz z kupa forsy dla sadow niemieckich i adwokatow.
    • Gość: SEm Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.rokita.com.pl / 212.244.170.* 01.09.04, 12:03
      Ja ten konkretny pozew czytam jako gest symboliczny, dla tych którzy zdają się
      nie pamiętać o okrucieństwach Niemców podczas II Wojny Świarowej.
    • Gość: PolakMały Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.astermedia.pl / *.astermedia.pl 01.09.04, 12:03
      Gratulacje - bez hałasu i rozgłosu nasza Pani Polka udzieliła odpowiedzi
      zawistnym, mściwym i okrutnym Niemcom. Bo to nie Hitlerowcy jak próbuje się
      teraz mówić - to nie my Niemcy to Hitlerowcy robili, my Niemcy tylko
      skandowaliśmy na jego cześć całymi masami i czciliśmy jako naszego geniusza i
      ojca naszego narodu i robiliśmy wszystko co nam kazała. Wyrywaliśmy złote zęby
      zagazowanym masowo starcom, dzieciom, matkom i ojcom różnych narodów, wśród
      których Polaków było dość. To Niemcy rabowali naszą kulturę, niszczyli i palili
      miasta w zawistnym i mściwym szale. Do tej pory chcą nas widzieć jako Polaka
      pijaka i tchórza. Ale to jest nieprawda – mimo naszych narodowych wad i
      nadmiernego indywidualizmu jednostek z którego rodzą się nasze spory – My
      Polacy wiemy co to jest Bóg, Honor i Ojczyzna. Nikt nam tego nie zabierze – ani
      w kraju ani zagranicą.
    • Gość: Rysiu Niemcy IP: *.investa.gda.pl / 213.77.37.* 01.09.04, 12:06
      Polska popada w jakies absurdalne zacietrzewienie. To przecież normalne że
      ludzie posiadajacy przed wojna majatki chca jakiejs rekompensaty za ich
      utracenie. Niemcy, Polacy, Żydzi. Niestety wiekszośc Polaków akceptuje to
      bezprawie, zwłaszcza wobec własnych obywateli. Wtedy rzeczywiście trudno
      zrozumieć niemieckie oczekiwania. Ten pomysł że wygramy coś szantażując Niemcy
      będące w powaznych tarapatach finansowych coś uzyskamy jest chore
      • Gość: Janek Re: Niemcy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 12:18
        Niemcy popadają w jakieś absurdalne zacietrzewienie. To przecież normalne że
        ludzie posiadajacy przed wojna majątki chcą jakiejś rekompensaty za ich
        utracenie. To przecież normalne, że ludzie chca reparacji wojennych od
        najeźdźców za popełnione przez Niemców ludobójstwo. Niestety wiekszośc Niemców
        akceptuje to bezprawie. Wtedy rzeczywiście trudno zrozumieć polskie
        oczekiwania. Ten pomysł że Niemcy przez szantaż przy pomocy Powiernictwa
        Pruskiego, zrujnowanej i ograbionej w czasie wojny, unikną zapłacenia reparacji
        jest chory.

• silesius Reakcja na reakcje na reakcje 01.09.04, 12:10
      Do tej pory istnialy pewne bariery moralne, ktore czynily starania wypedzonych
      czesto zenujacymi czy niechetnie widzianymi i powodowaly brak poparcia w
      wiekszej czesci spoleczenstwa niemieckiego.
      Te bariery zaczynaja upadac. Kanclerz probowal w swej mowie przywrocic je do
      zycia, ustawic na nowo moralne zapory, najwidoczniej jednak brak jest
      zainteresowania rowniez po stronie polskiej, skoro "konfrontacja" wywoluje tyle
      zadowolenia.
      Coraz mniej moralnych barier napotyka chec odzyskania mienia przez wypedzonych
      wobec coraz glosniejszych pretensji strony polskiej o odszkodowania, czy to dla
      Warszawy, czy dla calej Polski, czy indywidualnych roszczen jak w temacie
      watku.
      No coz, dzisiaj Polska to juz w oczach swiata nie tylko biedny, niewinnie
      okupowany i poszkodowany kraj, ale rowniez wspolagresor w bezprawnej wojnie i
      okupant w Iraku, ponoszacy wspolodpowiedzialnosc za sytuacje w tym kraju, za
      cierpienia Irakijczykow i szalejacy tam terroryzm.
      Kiedy kilka lat temu pisalem w roznych dyskusjach, ze wypedzeni beda domagac
      sie zwrotu, uwazano powszechnie moje wypowiedzi za nierealne mrzonki a rozdzial
      drugiej wojny za zamkniety dla obu stron. Interesujace, ze dzis rownie
      powszechnie uwaza sie za konieczne i sluszne otwarcie tego rozdzialu i
      uregulowanie spraw, oczywiscie po mysli polskich poszkodowanych. No wiec
      rozdzial zostaje ponownie otwarty, ale gwarancji, po czyjej mysli sie sprawy
      ureguluja, nikt dac nie moze.
      Osobiscie jestem za tym, aby kazdy dostal przynajmniej czesc tego, co mu sie
      sprawiedliwie nalezy i jest mozliwe do zrealizowania. Ci, ktorzy cierpieli,
      odszkodowania w postaci rent lub jednorazowych sum, ci, ktorym zburzono
      odszkodowania wartosci, a ci, ktorym odebrano, zwrot. Polakom tak, jak i
      Niemcom.

• Gość: J.K. krecisz, jak zwykle Silesius i ...nudzisz juz. IP: *.arcor-ip.net 01.09.04, 12:24
        innych moze twoje teksty niepokoja, ale mnie NUDZA.

1. Sprawa odszkodowan byla juz dawno zamknieta.
        Podniosl ja ponownie Zwiazek Wysiedlonych z nadzieja na wygranie Strasburga.

2. reakcja strony Polskiej, jest realcja czysto OBRONNA na wasze insynuacje.

w mysl zasady: chcecie odzkodowan za mienie wypedzonych, zaplaccie najpierw
        za zniszzenie Polski TRZYKROTNIE wiecej.

Nie macie zadnych szans Silesius.
        ani prawnie, ani finansowo.
        Poniewaz jezeli Strasburg wygracie - wygramy go imy...!!!

jedyne , co mozecie zrobic, to zwroccie sie do wlasnego rzadu po odszkodowania.
        Ale to juz wasza wewnetrzna niemiecka sprawa...

Dr. J.K.
        • Gość: fritz Re: krecisz, jak zwykle Silesius i ...nudzisz juz IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 13:20
          Masz racje J.K.
          Silesius cierpia na typowo niemiecki syndrom popieprzonej chronologii wydarzen.
          Wynik koncowy jakichs wydarzen zostaje postawiony na poczatku lancucha. Niemcy
          nazywaja to "interpretacja historyczna".

A wiec np. Westerplatte otworzylo ogien na okrety niemickie i dlatego
          zbombardowano Wielun przed wypowiedzeniem wojny.
        • Gość: http://pamietamy.t Re: mylisz sie pokaza dokumenty o zrzeczeniu sie IP: 207.248.159.* 19.09.04, 12:11
          roszczen
          w ramach fundacji wyplaca sie odszkodowania w 1/40 wartosci
          lub nawet mniejszej i uzyskuje sie dokument zrzeczenia wszelkich roszczen

pamietamy.tripod.com
      • doro6 Silesius, ja Ci odpisuje serio,ale Ty sobie chyba 01.09.04, 12:51
        silesius napisał:
        > Kanclerz probowal w swej mowie przywrocic je do zycia, ustawic na nowo
        > moralne zapory, najwidoczniej jednak brak jest zainteresowania rowniez po
        > stronie polskiej, skoro "konfrontacja" wywoluje tyle zadowolenia.

Silesius, zadowolenie wywoluje to, ze ktos, kto te konfrontacje otworzyl,
        spotyka sie wreszcie z reakcja na tej samej plaszczyznie. W tych "zadowolonych"
        glosach jet tez opinia, ze to pomoze te konfromntacje wreszcie zakonczyc.
        > Coraz mniej moralnych barier napotyka chec odzyskania mienia przez
        >wypedzonych wobec coraz glosniejszych pretensji strony polskiej o
        > odszkodowania, czy to dla Warszawy, czy dla calej Polski, czy indywidualnych
        > roszczen jak w temacie watku.

Silesius, odwracasz calkowicie fakty. zastanow sie, "co" wobec "czego".
        Piszesz zreszta nieprawde: wlasnie te "coraz glosniejsze pretensje strony
        polskiej" spowodowaly, ze te bariery staja sie dosc powazne.
        W Niemczech jest naprawde duzo madrych ludzi, znajacych historie i ceniacych to
        miejsce na swiecie, ktore po wojnie wreszcie Niemcy osiagnely.
        > No coz, dzisiaj Polska to juz w oczach swiata ..... okupant w Iraku,
        > ponoszacy wspolodpowiedzialnosc za sytuacje w tym kraju, za cierpienia
        > Irakijczykow i szalejacy tam terroryzm.

Silesius,Ty patrzysz oczami swiata? Czy Cos Cie opetalo? Zejdz na ziemie.

> Interesujace, ze dzis rownie powszechnie uwaza sie za konieczne i sluszne
        > otwarcie tego rozdzialu

Silesius, kto otworzyl ten rozdzial?
        U nas zamknelo to, jak potrafilo, Polsko-Niemieckie Pojednanie. Czy wiesz
        jakimi odszkodowaniami, po jakich klopotach, zawlokach, kursach ? Ale
        zamnknelo. Naprawde nie wiesz, kto to teraz otworzyl?

> Osobiscie jestem za tym, aby kazdy dostal przynajmniej czesc tego, co mu sie
        > sprawiedliwie nalezy i jest mozliwe do zrealizowania. Ci, ktorzy cierpieli,
        > odszkodowania w postaci rent lub jednorazowych sum, ci, ktorym zburzono
        > odszkodowania wartosci, a ci, ktorym odebrano, zwrot. Polakom tak, jak i
        > Niemcom.

Silesius, wszyscy sa za tym,zeby bylo sprawiedliwie. Problem tylko w tym, kto
        ma zaplacic: agresor, czy napadnietya. Zwrot ziemi, to Ci najlatwiej napisac,
        ale pewnie wiesz, ze Polska po wojnie stala sie naprawde o wiele mniejsza. Kto
        to mialby nam oddac? I nie mow, ze sobie sama winna, bo nie
        sprostala "konfrontacj"

Silesius, ja Ci odpisalem serio, ale dreczy mnie niespokojna mysl, ze Ty sobie
        chyba okrutnie zartujesz?
        • Gość: J.K. Silesius sobie nie zartuje IP: *.arcor-ip.net 01.09.04, 13:22
          znam go dobrze.
          Jego teksty, pod pozorem szukania sprawiedliwosci, to niemieckie prowokacje
          majace zasiac niepewnosc w duszach mlodych Polakow
          (bo starsi na te jego oszustwa nie dadza sie i tak nabrac.)
    • Gość: fritz Re: i ciagle jestesmy slugusami u niemcow. IP: *.adsl.solnet.ch 01.09.04, 12:11
      Uczciwa praca jest uczciwa praca. Brawo dla wszystkich, ktorzy sie o nia
      staraja, jezeli w Polsce nie maja mozliwosci.
    • Gość: edek Co robi rzad polski IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 12:26
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040702/publicystyka/publicystyka_a_6.html
    • Gość: Pawlak Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.pfizer.com 01.09.04, 12:27
      No w koncu, nareszcie ktos pomyslal i najwazniejsze odwazyl sie. Szkoda ze tak
      pozno. Trzeba bylo wczesniej tak zrobic.
    • Gość: brutalna prawda do jasnej chole ry!! dlaczego my ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 12:29
      z pokolenia lat ktorych nie tknely dzialania wojenne (80-te i pozniejsze) i na
      ktorych barkach ciazy budowanie tego panstwa musimy placic za fanaberie
      potomkow ofiar??? na tym polega rozwoj?? o to walczyli nasi przodkowie? o to
      zeby teraz zadluzac sie bo komus tam zburzono dom!!! oswiadczam!!! nie zaplace
      ani zlotowki niemcowi i polakowi bo to nie ja rozpetalem wojne, nie ja ich
      wypedzilem i nie ja decydowalem o ksztalcie granic naszych panstw. jezeli ci
      durni podstarzali awanturnicy mają sie na prawde o to sądzic to zycze im
      dlugiego procesu!!! moze nie doczekaja do jego konca.....
      • r306 Re: do jasnej chole ry!! dlaczego my ludzie 01.09.04, 12:34
        Rocznik nieco inny u mnie, ale wnioski te same.
        Smutne jest to forum, pelne okrzykow ludzi, ktorych niemoc sprowadza sie tylko
        do wyciagania reki po czyjas kase i powolywania sie na "historie", z ktorej
        najchetniej wiali w podstawowce.
        • Gość: Pio Re: do jasnej chole ry!! dlaczego my ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 13:17
          Dzieki za rozsadek. Awantury ani z jednej ani z drugiej strony nie przyniosa
          niczego dobrego. Rozumiem, ze awanture wszczeli Niemcy po kantowsku probujac
          oderwac sprawiedliwosc od pewnych oczywistych faktow historycznych i rozliczen
          nie dokonca uregulowanych.

Slepa nienawisc, brak szacunku do przeciwnika, jak pokazuje historia, prowadza
          jednak do nikad. (Wystarczy spojrzec na niedawna wojne jugoslowianska, w ktorej
          sasiedzi przez miedze mordowali sie w imie zbrodni popelnionych w czasie 2
          wojny swiatowej).

Zeby pomoc Historii ruszyc w dobra strone, nie nalezy oczywiscie zapominac o
          tym co sie stalo, ale konieczne jest przelamanie narzucajacych sie niskich
          uczuc nienawisci, przebaczenie i szukanie nowych drog wspolzycia.

Jestem optymista i wierze, ze awantury tego rodzaju - moim zdaniem
          niepotrzebne - robia grupki sfrustrowanych krzykaczy, a znaczaca wiekszosc jest
          tym dzialaniom przynajmniej obojetna, jesli nie wroga - tak jak ja.
      • Gość: Jack Re: do jasnej chole ry!! dlaczego my ludzie IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 14:12
        i rocznik i wnioski zblizone.
        Ta dyskusja jest bardzo emocjonalna ALE
        to nie NIEMCY zadaja zwrotu posiadlosci tylko niemieccy "przesiedlency"
        tak samo jak nie POLACA zadaja zwrotu mienia tylko polscy przesiedlency
        (zabuzanie). Nie nalezy UOGOLNIAC bo to NIEPOTRZEBNIE zaostrza
        dyskuje.
        Swoja droga - argumentujac jak niektorzy "antyniemiecko" zacietrzewieni -
        musimy sie takze liczyc z pozwami czechow za wyrzadzone szkody psychiczne
        podczas okupacji polskiej w 1968 jak i pozniej zadania odszkodowan z Iraku.
    • Gość: Janek Każdy nastepny Sejm, kazdy nastepny rząd Polski IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 12:29
      • Gość: Janek będzie żądał reparacji wojennych od Niemiec IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 12:35
        Polska opinia publiczna poszła już w tym kierunku. Polacy za duże krzywdy
        doznali w czasie wojny od Niemiec i już nie popuszczą.
        • Gość: haanes Re: będzie żądał reparacji wojennych od Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 03:11
          > Polska opinia publiczna poszła już w tym kierunku. Polacy za duże krzywdy
          > doznali w czasie wojny od Niemiec i już nie popuszczą.

Ostrzegam - jak nie popuszcza , to sie zesraja !!
    • Gość: luk Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: 212.130.22.* 01.09.04, 12:32
      od ponad 1000 lat mamy z niemcami same klopoty i gdyby musieli oni splacic
      wszystkie nasze krzywdy to zajeloby im to drugie tyle
    • Gość: grisza...... Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: 212.56.240.* 01.09.04, 12:43
      Ojciec w karnej kompani bez nazwiska i adwokat polskiego pochodzenia to daje
      cos do myslenia.
      • doro6 No to sie chwytaj okazji,grisza 01.09.04, 12:55
        Gość portalu: grisza...... napisał(a):

> Ojciec w karnej kompani bez nazwiska i adwokat polskiego pochodzenia to daje
        > cos do myslenia.

No to sie chwytaj okazji, bo na forum rzadko to robisz.
      • Gość: hubertus a ja to pier...ole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 22:46
        mam 27 lat - dziadek był po kampani wrzesniowej w niewoli - jeszcze za zycia
        twierdził ze tak dobrze jak w niewoli u niemca to nigdy nie miał, komuna mu
        dokuczyła a nfz zdrowia zabił - bo pani nie wiedziała czy kartke przysłąć.
        Babak niemka - spadkobierczyni jakiegos tam majatku - dziś czesc udziałów w
        firmie siemens olała co wtedy ja wydziedziczyli bo wyszłą za polaka. ja bym ten
        nasz kraj popierdolony sprzdał kazdemu kto wyłozy kase za dlug narodowy - bo
        serdecznei pieprze to w jakim kraju mieszkam i jai jest jezyk tubylców - w
        nimczech przpracowałem jako parobek wiele godzin tego lata - nie czuje sie
        wykorzystany bo teraz jestem pan bo sobie auto warte 40 tys zł za 200 euro
        sciaglem - to ze tam kiedys polaków gneciono to nie jest fair ale skoro wdety
        sie nie wychylali to teraz powinni cała ta historie do grobu zabrac - jest nowa
        zjednoczona europa - komu jest źle niech wypierdala gdzie chce - a jesli jest
        emerytem to na tamten swiat - bo ja za tych ludków nie zamierzam płacic - jak
        nie widzeli przyszości przez 40 lat to niech teraz zaraz poumieraja bedzie
        spokój. młodzi ludzie powinni jak nawiecej rwac dla siebie to i beda mniej
        chorowali i lepiej zyli - a jak panstwo sie nei bedzie wtracac do gospodarki to
        wszystkim bedzie lepeij - niech wszystko sprywatyzuja - a aj cos upadnie to
        nawet lepiej bo słabi nei maja raqcji bytu.
        • joly.roger Re: a ja to pier...ole 02.09.04, 19:32
          Gość portalu: hubertus napisał(a):

> w
          > nimczech przpracowałem jako parobek wiele godzin tego lata - nie czuje sie
          > wykorzystany bo teraz jestem pan bo sobie auto warte 40 tys zł za 200 euro
          > sciaglem

Paserstwo jest karaNE W OBU KRAJACH wiec raczej zamilcz.
          To by bylo na tyle bo reszty bzdur to szkoda komentowac.

> to ze tam kiedys polaków gneciono to nie jest fair ale skoro wdety
          > sie nie wychylali to teraz powinni cała ta historie do grobu zabrac - jest
          nowa

No a ty sie bauerowi wychylales? chociaznie mogl cie rozstrzelac, tylko z
          roboty wyrzucic?
          A czy sie nie wychylali? A o AK lub Powstaniu slyszales? Zalosny jestes...
    • Gość: Sceptyk Re: Pozew Polaka przeciwko Niemcom za II wojnę św IP: *.se.client2.attbi.com 01.09.04, 12:43
      Zapewne właśnie o to chodzi Niemcom, aby wszystko sprowadzić do opcji zerowej.
      Po to jest ta cała hucpa z odszkodowaniami i wypędzonymi. Niemcy są dłużne
      Polsce znacznie więcej i ich bilans w tej materii jest bardzo ujemny. I oni to
      dobrze wiedzą. Ten cień i dziedzictwo nazizmu wisi nad nimi i chcą się go
      pozbyć. Najlepiej cudzymi rękoma. Zapewne tak będą sterować aby to Polacy
      przyjęli opcję zerową z wdzięcznością, a o międzynarodowy rozgłos, reflektory,
      fanfary i fajerwerki postarają sie ich główne tuby propagandowe jak i lokalne
      obcojęzyczne gadzinówki.
      Zapewne akt wiekuistego zrzeczenia się jakichkolwiek roszczeń, zostanie
      zaakceptowany przez niezawodny parlament, w atmosferze zbliżonej do entuzjazmu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka