igor-uk15
19.12.14, 21:25
najbardziej przerazilo dyrektora generalnego Stratfor w trakcie wizyty w Rosji to,z jakim spokojem Rosjanie odnosza sie do kryzysu,ktory dopadl ich Kraj.
Viewing Russia From the Inside
Russians’ strength is that they can endure things that would break other nations. It was also pointed out that they tend to support the government regardless of competence when Russia feels threatened. Therefore, the Russians argued, no one should expect that sanctions, no matter how harsh, would cause Moscow to capitulate.
[Sila Rosjan w tym,ze oni znosza takie rzeczy,ktore lamia inne narody.Zauwazalos rowniez to,ze oni sklonne podtrzymac swoj rzad,niezaleznie od jego kompetencje,o ile zauwaza,ze Rosji cos zagroza.Dlatrego,twierdza Rosjanie,nie warto oczekiwac,ze sankcje,jak by silne oni nie byli,nie zmusza Moskwe do kapitulacji.]
Zachod oszukuje sam siebie,wierzac,ze sankcje do czegos Rosjan zmusza.
" But history is about power, and the West is using its power to press Russia hard. But obviously, nothing is more dangerous than wounding a bear. Killing him is better, but killing Russia has not proved easy. "
[Istota historii w sile,i zachod korzysta ze swojej silu,zeby jak najmocniej przycisnac Rosje.Ale jest czyms oczywistym,ze niema nic bardziej niebezpiecznego,niz zranic niedzwiedzia.Najlepiej byloby go zabic,ale zabic Rosje okazalo sie nie latwo.]
Goraco polecam ten artykul wszytkim,jest naprawde wart uwagi,bo w nim Pan George sprobowal opisac to,co dzieje sie dzis na Swiecie,patrzac na to wszystko z obydwu stron.I chociaz mnie osobiscie Friedman nie przekonal do tego,ze Stany czuja sie zagrozeni i rozumia obway Rosjan,tym nie mniej moge brac to pod uwage,probujac zrozumiec agresywne zachowanie Amerykanow.
" I learned much in my visit. I did not learn how to solve this problem, save that at the very least each must understand the fears of the other, even if they can’t calm them."
[Ja wiele poznalem w trakcie tej wizyty.Ale ja tak i nie dowiedzialem sie,jak rozwiazac ten problem,o ile nie liczyc tego,ze kazdy musi ,przynajmniej,poczuc obawy drugiego,jak nawet nie moze ich uspokoic.]
p.s. Friedman wie,ze Rosja nie przegra,ale on nie wie,czy bedzie w tym starciu zwyciezca.
Jestem wiekszym optymistom i wiem na 100% ,ze POBIEDA BEDZIE ZA NAMI. Bo Rosja nie moze przegrac,przegrana Rosji,to przegrana calego Swiatu.
buchanan.org/blog/rise-putinism-7259