Gość: wiktor IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 09.09.04, 18:58 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiktor Re: POZROWIENIA Z IZRAELA WESOLYSH SWIAT IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 09.09.04, 19:02 wszystkiego wam najlepszego zydom w wszystkich krajach i WASZEGO PANSTWA IZRAEL WESOLYCH SWIAT AM ISRAEL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igal Re: POZROWIENIA Z IZRAELA WESOLYSH SWIAT IP: *.pop.bezeqint.net 10.09.04, 15:30 dzienkuje za pozdrowienia. mam nadzeje ze swieta bendol ciche iwesole. pozdrowieniaz IZRAELA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gieniek Izrael zadowolony. Kerry bedzie prowadzil polityke IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 09.09.04, 19:04 Tel Awiwu lepiej niz Bush. W koncu Kerry to Zyd (choc udaje katolika) a Bush to protestant. Protestanci sa czesto antyzydowscy. W administracji Clintona bylo dwa razy wiecej Zydow niz u Busha. Kerry bedzie mial 3/4 gabinetu z Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: Izrael zadowolony. Kerry bedzie prowadzil pol IP: 5.6R1D8DEBUG* / *.cust.bezeqint.net 09.09.04, 19:12 mam gdies polityke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Izrael zadowolony. Kerry bedzie prowadzil pol IP: *.sharon2.actcom.co.il 09.09.04, 19:34 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: Izrael zadowolony. Kerry bedzie prowadzil pol IP: 5.6R1D8DEBUG* / *.cust.bezeqint.net 09.09.04, 19:41 WESOLYCH SWJAT IZRAEL Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Clinton tez Protestant 10.09.04, 16:03 tepy polaczku. Czemu was nikt w Bialym Domu nie chce? Nawet do klopow mycia. Gość portalu: Gieniek napisał(a): > Tel Awiwu lepiej niz Bush. W koncu Kerry to Zyd (choc udaje katolika) a Bush to > > protestant. Protestanci sa czesto antyzydowscy. W administracji Clintona bylo > dwa razy wiecej Zydow niz u Busha. Kerry bedzie mial 3/4 gabinetu z Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Pies was trącal parchy z Żydolandu! IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.09.04, 11:05 Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: POZROWIENIA Z IZRAELA WESOLYSH SWIAT 09.09.04, 19:40 dobrego nowego roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: POZROWIENIA Z IZRAELA WESOLYSH SWIAT IP: *.sharon2.actcom.co.il 09.09.04, 20:08 wow, co sie tak spieszycie.... jeszcze mamy tydzien a wy mi go skracacie, nie zdaze z gotowaniem.... :) ale wesolych swiat, hag sameach, shana tova i wszystkiego dobrego, dla nas zydow i dla wszystkich ludzi na swiecie, dobrych zyczen nigdy nie jest za duzo... :) Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Wierze ... 10.09.04, 14:13 dobrych zyczen nigdy nie jest za duzo... Wierze (fragment). ... Smiej sie, bo ja w przyjazn wierze, Wierze tez w braterstwo serc. Serce sercu da nadzieje I wspolnoty losow wiez. Wierze tez w szczesliwa przyszlosc, Choc daleki jest ten dzien, Lud ludowi reke poda I zniknie wojny cien. Nowy czlowiek w nowym kraju Bedzie tworzyc, kochac, zyc, Z pelnych, wartkich zrodel ducha Nieskonczenie bedzie pic. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Wierze ... IP: 192.117.117.* 10.09.04, 14:29 to jest tak z nadzieja na przyszlosc, nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: Wierze ... 10.09.04, 14:46 Gość portalu: dana33 napisał(a): > to jest tak z nadzieja na przyszlosc, nie? :) i na dzien dzisiejszy! :) Smiej sie smiej sie z moich marzen- Tak powiada ten co sni, Smiej sie, ze w czlowieka wierze I ze jeszcze wierze ci. Smiej sie, bo zlotemu cielcu Nie sprzedalem duszy mej, Bo ja w ludzkosc jeszcze wierze, W moc i sile ducha jej. ... czy wiesz, kto to napisal? Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: Wierze ... 10.09.04, 15:11 urodzil sie w roku 1875 w malym miasteczku na ukrainie. uczyl sie w odesie, w haldejlbergu i w lozannie, gdzie opanowal nauki powszechne, jezyki europejskie oraz medycyne. w roku 1931 przybyl do israela... byl jednym z najwiekszych poetow hebrajskich... w jego tworczosci ujawniaja sie wszystkie formy poetyckie. pisal rowniez powiesci, byl odnowicielem jezyka hebrajskiego, byl doskonalym tlumaczem. jego dziela poetyckie daja wyraz milosci do czlowieka i do przyrody. byl jednym z przywodcow duchowych ruchu odrodzenia panstwowego. zmarl w roku 1943. nu dano..., kto to moze byc? jestem przekonany, ze znasz tego wspanialego czlowieka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Wierze ... IP: 192.117.117.* 10.09.04, 22:22 nie wierz, bo nie znam. tych co znam, to mi sie daty twoje nie zgadzaja... :( Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: Wierze ... 11.09.04, 00:16 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nie wierz, bo nie znam. tych co znam, to mi sie daty twoje nie zgadzaja... :( alez dano...? w poscie 1-szym napisalem zwrotki 4 i 7. w poscie 2-im zwrotki 1 i 3. tu jest ostatnia: Wowczas spod poety piora Nowa piesn poplynie w swiat. Jemu to, mlodemu - w wieniec Z mego grobu wplota kwiat. czlowiek wielkiego formatu - poeta, powiesciopisarz, przywodca duchowy: Szaul Czernichowski 1875-1943 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Wierze ... IP: 192.117.117.* 11.09.04, 01:41 nu, widzisz sol, nie wiedzialam. znam doskonale w jerozolimie ulice czernichowskiego, ale nigdy sie nie interesowalam, kim byl... :( i tez nie duzo sie o nim mowi, pewnie dlatego. wiedzej sie mowi i czytal bialika i alejchema. a ja jak wiesz szkole skonczylam w polsce... :) ale dzieki, zawsze to dobrze nauczyc sie jeszcze czegos... Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: Wierze ... 11.09.04, 02:35 nie jestes, dano, jedyna, ktora nie zna Szaula Czernichowskiego, a szkoda bo to naprawde wspanialy poeta! ... a Chaim Nachman Bialik - posluchaj! Wez mnie mnie, wez pod skrzydla swoje Badz mi matka w chwili zlej, Daj schronienie mym pragnieniom I modlitwie smutnej mej. Kiedy ziemie zmierzch ogarnie Zdradze sekret moich mak: Mowia mlodosc jest na swiecie - Gdiez mlodosci jasny krag? Jedno dreczy mnie pytanie W sercu moim plonie zar - Mowia: jest na swiecie milosc. Gdiez jest tej milosci czar? Gwiazdy tez mnie oszukaly, Z marzen tylko zostal mit, Ze snow nic sie nie ostalo, Nic nie pozostalo mi. Wez mnie, wez pod skrzydla swoje Badz mi matka w chwili zlej Daj schronienie mym pragnieniom I modlitwie smutnej mej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Wierze ... IP: 192.117.117.* 11.09.04, 10:29 nu, bialik to bialik, nie? nie wiedzialam, ze sa polskie tlumaczenia. szukalam kiedys dlugo tlumaczen tuwima na hebrajski, ale niestety, nie ma... :( Odpowiedz Link Zgłoś
sol4000 Re: Wierze ... 11.09.04, 14:50 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nu, bialik to bialik, nie? nie wiedzialam, ze sa polskie tlumaczenia. sa, ale niestety nie wiele..., te co podalem sa tlumaczeniem szoszany raczynskiej z hebrajskiego. > szukalam kiedys dlugo tlumaczen tuwima na hebrajski, ale niestety, nie ma... :( to powinien ktos o tym pomyslec i przetlumaczyc-:) w israelu jest wielu dobrych poetow, rowniez znajacych j.polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin choc spoznione ale zyczenia z serca dla Izraela. IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 11.09.04, 16:57 Przeciez nie zapomne jak "palestynki" z dziecmi tanczyly z rozesmianymu "buzkami', ze 3 tysiace moich rodakow palilo sie zywcem. Niech Izrael trwa i rozwija sie "na pohybel" tej szaranczy Arabskiej, ktora z moich podatkow zre za darmo amerykanska make. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Najweselsze swiata beda wowczas, gdy... IP: *.bmts.com / 63.105.65.* 11.09.04, 15:40 > rozpierdola ten smierdzacy smietnik, gdzie nawet I-sra-ela!!!! > Duzo lotnego zyda zycze, a postronnym, oklaskujacym obserwatorom - szczelnej maski p/gazowej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: Najweselsze swiata beda wowczas, gdy... IP: *.red.bezeqint.net 11.09.04, 16:21 gucio nie musisz swym ryjea pchac sie wszedzie nawet swinia na wyszym stopniu rozwoju od ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSKAR Re: Najweselsze swiata beda wowczas, gdy... IP: *.cablep.bezeqint.net 11.09.04, 16:50 NA PRZKOR WSZYSTKIM GUCIOM, SHANA TOVA I MEBURECHET LEKOL AM ISRAEL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: Najweselsze swiata beda wowczas, gdy... IP: *.red.bezeqint.net 11.09.04, 18:16 DUZE AMEN AM ISRAEL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin wiktor i inni rozsadni forumowcy. Ignorujcie IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 11.09.04, 17:05 Islamofaszystow (gucio, rachelka, vc, sp;lit itd). Nie dlatego, ze maja inne zdanie ale dlatego, ze sa idiotami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: wiktor i inni rozsadni forumowcy. Ignorujcie IP: *.red.bezeqint.net 11.09.04, 18:21 i nie zamierzam podstawiac drugego policzka z chamami po chamsku Odpowiedz Link Zgłoś