mlody776 27.01.15, 22:18 Dzisiaj mamy 70 rocznice przerwania blokady Stalingradu/Leningradu/St. Petersburga,, która przyczyniła się do zakończenia IIWS. polish.ruvr.ru/2014_01_27/70-rocznica-przelamania-Blokady-Leningrafu/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frompiter Dzieki, Mlody, ze.... 27.01.15, 22:30 mlody776 napisał: > Dzisiaj mamy 70 rocznice przerwania blokady Leningradu/St. Petersburga ...Cie sie przypomnialo. Ten dzien od dziecinstwa jest Swietem w mojej rodzinie, ktora blokade przezyla. Ojciec pochodzi z 1933, wujak z 1940, byli dziecmi. Odbudowalismy nasze piekne miasto, ale pametame. "Fantomy przeslosci" www.youtube.com/watch?v=sWPxcujOgvw Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: Dzieki, Mlody, ze.... 27.01.15, 22:59 Dzieki za link. Na moje szczęście, ja znam IIWS tylko z opowiadań dziadków. Ale to wystarczy mi i powinno innym służyć jako przestrogę i powinni robić wszystko aby nigdy nie musieli brać udziału w żadnym konflikcie zbrojnym. Dziadkowie w czasie wyzwolenia Stalingradu byli w Polsce. Oczywiście pod okupacja niemiecka. Opowiadali mi o strasznej zimie, o temperaturach poniżej -40 C" jakie panowały wtedy. Jak nie można było dotykać żelaza, chodzić po wódę, wchodzić bezpośrednio do mieszkania bez przygotowania w przedpokoju. Jak wszystkie jedzenie było na kartki, No i radość jaka zapanował wśród Polaków jak się dowiedziano ze ofensywa niemiecka się w końcu załamała. Jak niemieckie wojska zaczęło zachowywać się bardzo niepewnie i kompletnie stracili animusz. Jak zaczęli się panicznie bać "IWANA" (określenie na żołnierza Armij Czerwonej. Jak wróciła w rodakach nadzieja po zwycięstwie twojego bohaterskiego miasta. Byl ciężko w Polsce a u was musiało być nawet kilka razy gorzej. Moje ukłony i aby nikomu więcej się nigdy żadna wojna nie marzyła już więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: 70 rocznica przerwania blokady 27.01.15, 22:59 mlody776 napisał: > Dzisiaj mamy 70 rocznice przerwania blokady Stalingradu/Leningradu/St. Petersbu > rga,, która przyczyniła się do zakończenia IIWS. Jak w starym dowcipie: nie w Leningadzie a w a w Moskwie, nie samochody a rowery, nie rozdają a kradną, ale poza tym wszystko się zgadza. Tylko czemu do pokazywania swojej ignorancji wybrałeś tak dramatyczny temat? Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: 70 rocznica przerwania blokady 27.01.15, 23:05 Żeby mieć "dobre wejście" na scenę? Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: 70 rocznica przerwania blokady 27.01.15, 23:17 To jest bardzo proste. Przeczytaj tutaj: whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/allwarsarebankerwars.php zjedz do artykułu: "ALL WARS ARE BANKERS' WARS!" czyli wszystkie wojny są banksterow, sa wywołane przez nich dla ich własnych korzyści. Jak czytałeś już ten artykuł, to ten jest troszkę rozszerzony o nowe info. Proponuje, aby wszyscy, którym się marzy wojenka, dostali bron i zostali wysłani na front, włącznie z zawsze niewywalczanymi politykami, banksterami i tym podobnymi ludźmi. I jak wrócą, poświadczą ze było fajnie to może się zastanowię. A nie żebym musiał słuchać faceta, który na wojnie nie był. Wszystkie wojny tylko bogacą banksterow a ci co do niej zachęcają/zmuszają są ich płatnymi poplecznikami. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Pasyfistyczne pierd.olenie... 27.01.15, 23:51 ...głupka albo nasłanego; wsyskie wojny lobią bzytkie bankstery, więc lozblójcie się i... ...zdajcie się na łaskę lub niełaskę tego zbója, który akurat o żadnym rozbrajaniu nie myśli. PS "Leningrad/Stalingrad" ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: Pasyfistyczne pierd.olenie... 28.01.15, 00:23 Uzbrojenie niema wiele wspomożonego z pokojem, chyba ze ma być straszakiem i w ten sposób zapobiegać przed wariackimi pomysłami. W Stanach czym więcej broni w rekach prywatnej tym mniej przestępstw, to zasada. zasada. Ale jak Policji daje się wojskowe uzbrojenie, włącznie z pojazdami opancerzonymi, to im się przewraca w głowach i mordują wtedy bezkarnie. A ty jak byleś wychowany? Moze ze bron palna strzela sama raz do roku lub w Wigilie zwierzęta mówią ludzkim głosem? Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Pasyfistyczne pierd.olenie... 28.01.15, 08:38 > W Stanach czym więcej broni w rekach prywatnej tym mniej przestępstw, to zasada. To wymysł twojej wyobraźni. W Stanach przestępczość jest bez porównania wyższa niż w Europie, zwłaszcza zabójstw, napadów i rabunków - zwykle z użyciem broni - jest więcej. Broń palna w prywatnym posiadaniu jest 17 razy częściej używana przeciwko członkom rodziny niż przeciw obcym (z których nie wszyscy są przestępcami). Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: Pasyfistyczne pierd.olenie... 28.01.15, 14:26 W Stanach wszystkie miasta, które zabraniają posiadani broni, maja wysoka przestępczość. Bron jest używana przeciw własnym rodzina, przez tych którzy są na powszechnie zapisywanymi lekami uspakajanymi, dla żołnierzy, policji itd. A ze w Europie jest takie miejsce gdzie przestępczość jest bardzo niska, to jest prawda. Jest to Szwajcaria, gdzie bron całkowicie (nie legalna w Stanach)automatyczna trzyma się w domach. W całej reszcie Europy, przestępcy używają inne narzędzia. Polityka i innym wcale nie chodzi o dobro społeczeństwa. Jak masz oczy, już widzisz, kto w Europie sobie radzi a kto nie. Jest to ścisłe związane, z prawe posiadania broni palnej w rekach prywatnych, przez przez prawo przestrzegające społeczeństwo. Ciekawe? Jak długo czekasz na przyjazd policji jak zadzwonisz ze jesteś zaatakowany? Tak przyjadą, ale pozować do zdjęcia na TV, już po fakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: blokady Stalingradu/Leningradu/St. Petersburga 28.01.15, 00:38 Ten (źródłowy) "Lenin-graf" też niezły ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: blokady Stalingradu/Leningradu/St. Petersburg 28.01.15, 16:40 To chyba jest napisane przez kogoś mieszkającego i wykształconego w Polsce. Ja tylko zalinkowałem oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: 70 rocznica przerwania blokady 27.01.15, 23:38 Ciekawostka z tamtych czasów jest, ze cały świat potrafił się zjednoczyć przeciw Niemca Faszystowskim i stwierdzić ze żaden kraj nie może podbijać/zabierać jakiegokolwiek kraju, aby w kilka lat później pozwolić Izoelowi podbić/zabrać Plestyne Palestynczyka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa_smuta Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 14:54 Ciekawostką tamtych czasów jest również, jak łatwo przyszło sowietom zjednoczyć się z hitlerowcami w ataku na Polskę. mlody776 napisał: >Ciekawostka z tamtych czasów jest, ze cały świat potrafił się zjednoczyć przeciw Niemca Faszystowskim i stwierdzić ze żaden kraj nie może podbijać/zabierać jakiegokolwiek kraju, aby w kilka lat później pozwolić Izoelowi podbić/zabrać Plestyne Palestynczyka itd.< Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 15:24 Masz racje. Następna ciekawostka, jest, ze Polska miala sojuszników, który mieli nam pomagać w razie ataku. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa_smuta Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 15:33 Pewnie przestraszyli się sojuszu sowiecko-hitlerowskiego. Gdyby nie sojusz ze Stalinem, to Hitler nie poszedłby sam na Polskę, mając w perspektywie drugi/zachodni front. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 15:39 Gra trwała do 44' - Stalin zwłokę w otwarciu drugiego frontu interpretował jako skutek negocjacji zachodu z Hitlerem. Dlatego sam prowadził z nazistami negocjacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 16:08 Niemcy faszystowskie miały jakaś tajna lub umowę z zachodem i byli bardzo zaskoczeni, ze Francja i WB wypowiedziała im wojnę. Po noc przez parę miesięcy (zdaje się ze aż na 8 miesięcy) po ataku na Polskę wojna była jakby zawieszona. Wojska były w ternie ale nic się nie działo specjalnego. W tym czasie Niemcy zaczęły pertraktować z zachodem przez Anglię i wysłały tam na rozmowy swojego przedstawiciela, który został później uwieziony i zmarł (ponoć powiesił się) wiele lat po IIWS. Piesze z pamięci, czy masz jakieś dokładniejsze informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 12:07 70 rocznice przerwania blokady Stalingradu/Leningradu/St. Petersbu. Dziecko do nauki się weź. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 12:26 to , k@rwa nie jest forum linguistyczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 12:38 tu nie chodzi o lingwistykę, ale jak już dałeś głos, to sugeruję żebyś mniej siedział przy komputerze, a więcej przy książkach., z pożytkiem dla ciebie, jak i dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 16:37 OK, Rozwiń trosze swoje wątpliwości do mojego nazewnictwa i wytłumacz lub popraw moje boldy. Ja się nie pogniewam. Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 16:51 zaznaczyłem błąd, podpowiem, sprawdź Stalingrad, sprawdź Leningrad Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 16:55 jeszcze nie rozumiem. Sorry. Nie krepuj się i rozwiń troszkę zdanie, Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 17:30 Cóż, dałem ci wystarczające podpowiedzi. rozumiem, że młodzież lubi mieć wszystko podane na tacy, ale nie tędy droga. jeżeli sam rozwiążesz ten problem, będziesz miał większą satysfakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 17:49 No wiec, czy ty w ogóle wiesz, ze te trzy podane nazwy tycza się jednego miasta? W czasie wyzwalania z okrążenia Niemieckiego, w czasie IIWS nazywało się właśnie Stalingrad, za cara Aleksandra ST. Petersburg itd. Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 18:30 Młody, brnij dalej. Jesteś idealnym przykładem tego, że rusofile to nieuki. Twoja ignorancja jest porażająca. Twojego nauczyciela historii powinni zwolnić w trybie natychmiastowym. Powiem ci tylko jedno, wiem, że Petersburg na przestrzeni dziejów miał wiele nazw, ale nigdy nie był nazywany Stalingradem. Stalingrad, od tego miasta o którym jest wątek dzieli jakieś 1600 km. Co więcej, wojska niemieckie podpisały akt kapitulacji, miej więcej w tym samym okresie, tylko rok wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 18:35 Jóź piszemy niżej o tym. Na jakiej podstawie nazywasz mnie rusofilem? Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: Rusofil to z zasady nieuk 28.01.15, 16:19 I słusznie bo sprawa dotyczy historii i geografii.A może ten młody to ty?? Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 16:17 Stalingradu,Leningradu,Petersburga-ty nie dość,że młody jesteś to jeszcze przygłup i analfabeta. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 16:50 OK, tobie tez napisze, ze byś mnie poprawił, bo nie rozumiem o co tobie chodzi i jak każdy analfabeta, chciałbym się nauczyć pisać itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 17:18 dobra odpowiedz, mlody Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 17:51 Ja pisze ze Stanów i chce się uczyć języka moich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 18:10 mlody776 napisał: > Ja pisze ze Stanów i chce się uczyć języka moich rodziców. Wariant 1 - robisz sobie jaja i nieźle się bawisz obserwując reakcje forumowiczów. Zresztą nie pierwszy raz, bo kiedyś czytałem inne twoje wpisy w podobnym stylu. Jeżeli trafiłem, to szacunek za formę i treść. Osobiście obstawiam ten wariant, choć nie spodziewam się potwierdzenia z twojej strony. Wariant 2 - rzeczywiście piszesz z USA i masz lekko mętną wiedzę o Europie i historii, ale za to w odróżnieniu od wielu leniwych forumowiczów okazujesz szacunek do języka używając polskich ogonków. Zatem wyjaśnię, choć jeżeli to jednak wariant 1 to trochę zrobię z siebie głupka. Jednak usprawiedliwia mnie to, że jeszcze kilka osób na forum ma problem ze złapaniem sedna sprawy. Więc potraktuję to jak krzewienie kaganka oświaty. Otóż Stalingrad to miasto nad Wołgą zwane kiedyś Carycynem a obecnie Wołgogradem i leży setki kilometrów od St. Petersburga zwanego również Leningradem który leży nad Zatoką Fińską. Obydwa miasta odegrały znaczącą rolę w historii II Wojny Światowej, która przez Rosjan zwana jest Wielką Wojną Ojczyźnianą (acz nie są to całkowicie równoznaczne pojęcia). Sama zaś operacja ostatecznego odblokowania Leningradu odbyła się nie 70 a 71 lat temu. Mam nadzieję, ze teraz wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody776 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 18:26 Dzięki za wyjaśnienie, ale jakoś utkwiło mi w pamięci, słuchając opowiadań Polaków, właśnie jako jedno i to samo miasto, choć zauważyłem, ze w internecie jak już nie perszy raz, są nieścisłości. Ale jak jesteś pewny, ze są to różne miasta, to jest OK i przepraszam za pomyłkę. Polskie znaczki nie są na mojej klawiaturze i wprowadza je dla mnie słownik j. polskiego na komputerze. Często gdy słowo ma podwójne znaczenie z polskim znaczkami lub bez, nie jestem w stanie tego zmienić. Wtedy puszczam bez znaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
x2014 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 22:30 mlody to kiedys pisal, nie to co teraz, co mlody? jest bardzo ambitny, szkoda wielka, ze jednokierunkowy Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 21:18 Głupia.Też się kwalifikujesz do korepetycji. Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: 70 rocznica przerwania blokady 28.01.15, 21:17 Nie ma sprawy.Ja zawsze biorę 280,- zł za godzinę. Tu nie chodzi o naukę pisania ale naukę historii,geografii i myslenia.Jestem do twojej dyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz A Stalinogród ? 28.01.15, 18:34 mlody776 napisał: > Dzisiaj mamy 70 rocznice przerwania blokady Stalingradu/Leningradu/St. Petersbu > rga > Młody , dopisz do kolekcji jeszcze Stalinogród, Białogród, Belgrad, Kaliningrad, Baligród, St Moritz, Stargard........ I co tam jeszcze chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś