polski_francuz
29.03.15, 09:52
Michael McFaul daje interesujacy wywiad dajacy obraz dzisiejszej Rosji w historycznej perspektywie
O transformacji Na przełomie lat 80. i 90. spędziłem sporo czasu w Polsce i w ZSRR. Oglądałem z bliska sukces polskiej transformacji i próby reform w Rosji. Rosyjska transformacja była trudniejsza, ponieważ, inaczej niż u was, brakowało zgody co do potrzeby zmian. To jej porażka otworzyła komuś takiemu jak Putin drogę do władzy.
O Medwiediewie
Miedwiediew był na tyle przekonany, że warto popierać instytucje międzynarodowe, że powstrzymał się od zawetowania rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ w sprawie użycia siły przeciwko Kaddafiemu w 2011 roku. A my umożliwiliśmy Rosjanom wejście do Światowej Organizacji Handlu, bo wierzyliśmy, że wciągając ich w orbitę światowego handlu, skłonimy do przestrzegania powszechnie przyjętych reguł.To działało. W 2010 roku ponad 60 procent Rosjan postrzegało USA pozytywnie. Dzisiaj 80 procent ma negatywny obraz Ameryki.
O mesjanizmie strapy
Moim zdaniem doszliśmy do punktu zwrotnego. Putin wierzy, że konfliktu z Ameryką nie da rady rozwiązać. I nawet mu na tym nie zależy, przeciwnie, on chce permanentnego konfliktu. Powiedział przecież narodowi, że nie walczy o interesy, ale o wartości, które reprezentuje Rosja. Że walczy ze Złem. Jeden z najpopularniejszych komentatorów telewizyjnych Dmitrij Kisielow ostatnio porównał Obamę do Abu Bakra al-Bagdadiego, przywódcy Państwa Islamskiego. Bo obaj ignorują prawa innych, zabijają bez sądu, kierują nimi mesjanistyczne wizje wyjątkowości ich ustroju i ideologii. Na dodatek my, Amerykanie, kochamy nazistów i wspieramy wszystkie możliwe formy dekadencji.
Cos dla inzynierow
My, Amerykanie, mamy skłonności inżynierskie. Chcemy rozwiązywać problemy. A on świadomie pozostawia sprawy otwartymi. Nie potrzebuje klarownych rozstrzygnięć, pragnie dwuznaczności. Dlatego będzie testował, zaczepiał, szturchał. Będzie zmierzał do tego, aby w tym roku zniesiono sankcje. Być może zagarnie nieco więcej terytorium Ukrainy. Może, nie daj Bóg, testować NATO
Interesujacy wywiad ale perspektywy nie sa interesujace. Nieudolny ekonomicznie kraj rzadzony przez Mesjaniste o nieuporzadkowanym umysle to kiepska perspektywa. Dodajmy w koncu, ze ten nowy Mesjasz ma w reku bron jadrowa i moze jej uzyc.
Kiepskie nowiny dla swiata.
PF