Dodaj do ulubionych

Pokolenie P - jak Putin. Jak żyją młodzi Rosjanie

04.06.15, 22:57
Ktoś tu na forum podrzucił artykuł: "Pokolenie P - jak Putin. Jak i czym żyją młodzi Rosjanie?".

Artykuł mnie zadziwił, bo jest bardzo pozytywny mimo, że napisał go Polak - Robert Cheda.
Ale ponieważ Cheda "podpadł" mi trochę mało wnikliwą analizą obecnej sytuacji (o tym otworzył wątek danillko), to zastanawiam się, na ile w tym przypadku Cheda jest rzetelny.

Cheda przedstawia w tym art. "Pokolenie P - jak Putin" bardzo pozytywną sytuację mlodych ludzi na starcie w dorosłe życie w Rosji. Wg niego państwo robi wszystko, by młodzi mieli szanse na kariery, na rozwój i nie myśleli o wyjeździe z Rosji. Tak powstaje nowe pokolenie, pokolenie P - lojalne wobec władzy zapewniającej mu możliwie najlepsze perspektywy. Cheda uznaje oczywiście, że to "niebezpieczne":-).

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,17579394,martykul.html?ticaid=114fce

Ciekawa jestem opinii Rosjan na temat tego artykułu.

Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Pokolenie P - jak Putin. Jak żyją młodzi Rosj 04.06.15, 23:04
      Powtarzam i podkreślam:
      interesuje mnie opinia Rosjan, Polaków żyjących w Rosji i/lub tych, którzy na codzień mają z Rosją bezpośrednio do czynienia.

Bystrzaki inne szuje proszę o zachowanie ich cennych uwag dla siebie. Jak się ma coś cennego, to należy to skrzętnie ukrywać:-).
      • swiblowo Re: Pokolenie P - jak Putin. Jak żyją młodzi Rosj 05.06.15, 00:02
        Hmmm, wystapie z umiarkowanym entuzjazmem, nie biore prozacu. W Rosji jest 140 milionow ludzi. Tych pare przykladow...bardzo optymistycznych, wspanialych mozna powiedziec nie jest tak do konca dla mnie wyznacznikiem sukcesu ogolnokrajowego. Podam pare przykladow, znanych mi osobiscie. Corka Olgi poznala Wlocha, wyjechala do Wloch, zyje tam. Specjalistka wyzszej klasy w dziedzinie bankowosci, dyplom na 5. Syn drugiej Olgi znalazl sobie zone gastarbajterke jakas, zaszla w ciaze, mieszkaja w mieszkaniu po dziadku, cienko przeda, wygorowanych ambicji nie maja, przecietnie. Syn przyjaciolki z trudem konczy technikum, ciagle wagaruje, ma nasrane we lbie. Syn jeszcze jednej z trudem skonczyl prawo, zabralo mu to kilka dodatkowych lat, mieszka w mieszkaniu, kktore wynajmuje mu matka, jest minimalista - malo mu potrzeba, wiec i w robocie sie nie wysila, jesli jakas posiada. Nikt z nich nie slyszal o zadnym programie i nikt nie wyjedzie na urlop za granice - dwoch nie ma kasy, trzeci nie ma paszportu bo nie zakonczyl jeszcze procesu ukrywania sie przed armia - gdzie podobno jest tyle perspektyw. Dziewczyna juz jest za granica, cel osiagnela wracac nie zamierza. Ciotka tej dziewczyny wyemigrowala do Kanady trzy lata temu z dwojka dzieci, kupili dom, wracac nie zamierzaja.
        Oczywiscie! Lepiej jesli wladza ma w ogole jakis program. To daje poczucie, ze obywatel jest obywatelem, a nie maszyna do placenia podatkow.
        Nie wiem, w czym tu fiszka? Mysle ze na tym korzystaja jednostki. Jednak....
        • eva15 Re: Pokolenie P - jak Putin. Jak żyją młodzi Rosj 05.06.15, 00:31
          Dzięki, jako jedyna dotychczas osoba dajesz odpowiedź na temat.

Co do meritum:

> Syn przyjaciolki z trudem konczy technikum, ciagle wagaruje, ma nasrane we lbie. Syn jeszcze jednej z trudem skonczyl prawo, zabralo mu
          > to kilka dodatkowych lat, mieszka w mieszkaniu, kktore wynajmuje mu matka, jes
          > t minimalista - malo mu potrzeba, wiec i w robocie sie nie wysila, jesli jakas
          > posiada.

No temu to chyba Putin nie jest winien. Nawet jeśli stanie na głowie, to tych obywateli dla rozwoju kraju nie pozyska:-). Dla takich ludzi trudno dobrać stosowny program:-)))
          • swiblowo Re: Pokolenie P - jak Putin. Jak żyją młodzi Rosj 05.06.15, 00:43
            Oczywiscie nie ma w tym winy Putina. Podkreslam, ze lepiej, jesli sa jakies programy niz ich brak. Tym niemniej nie wydaje mi sie, zeby mialy...duzy zasieg. Sporo osob dorabia sobie do emerytury - jesli im sie chce i moga /zdrowie etc./, sporo wrecz nie moze zwiazac konca z koncem. Kryzys jednak podcial skrzydla i ciezko jest wspierac dzieci biegajac z pracy do pracy. A bycie oparciem dla mlodziezowcow nie majacych samozaparcia i ambicji wymaga czasu i entuzjazmu. Cala sytuacja przypomina osmiornice :) Jesli mozesz dac mlodemu pokoleniu wsparcie w roznych aspektach jego zycia, moze i program nie bedzie mu potrzebny. Wszystko wiaze sie ze soba.
            • eva15 Re: Pokolenie P - jak Putin. Jak żyją młodzi Rosj 05.06.15, 01:10
              Też m się wydaje, że to wszystko jest bardziej złożone niż ten optymistyczny artykuł sugeruje. Dlatego otworzyłam wątek z pytaniami do ludzi znających Rosję.
              • swiblowo Re: Pokolenie P - jak Putin. Jak żyją młodzi Rosj 05.06.15, 01:24
                Zlozone. Panstwo gdzies daje, gdzies odbiera. Dofinansowuje armie - redukuje w sluzbie zdrowia itd.
    • jk2007 młodzi Rosjanie nie mają szans na rozwój 04.06.15, 23:13
      i godną płacę. I niedostępność dla młodych mieszkań na hipotekę.
      • frompiter Bialorusine, wypad do Backi 04.06.15, 23:18
        jk2007 napisał:
        > i godną płacę. I niedostępność dla młodych mieszkań na hipotekę.

To z czego twoim zdaniem, gastarbajterze, moj syn splaca hipoteke?

Skoncz pitolic i wypad na Ojczyzne.
        U nas jest wszystko zle, brak demokracji, rozwoju, etc.
        To czego siedzisz u nas? Walizeczke i wyp@dalac.
        Bedziesz nas uczyl jak zyc z Bobrujsku.
        Backa czeka, wiec pospiesz sie.
        • eva15 Re: Bialorusine, wypad do Backi 04.06.15, 23:22
          Ja wątpię, czy on jest Białorusinem...
          • frompiter Zadnych watpliwosci 05.06.15, 00:05
            eva15 napisała:
            > Ja wątpię, czy on jest Białorusinem...

Mieszka w St.Petersburgu, jest Bialorusinem z karta Polaka.
            Ani pies, ani wydra:-)
            • swiblowo Re: Zadnych watpliwosci 05.06.15, 00:14
              Co jest gorsze twoim zdaniem? Mieszkac w Petersburgu, byc Bialorusiniem, czy miec karte Polaka?
              • frompiter Najgorsze to byc palantem, Stary Marudo:-) 05.06.15, 00:32
                swiblowo napisała:
                > Co jest gorsze twoim zdaniem? Mieszkac w Petersburgu, byc Bialorusiniem, czy miec karte Polaka?

Nic z tego nie jest zle, pod warunkiem, ze majac do wyboru jeszcze 2 panstwa, czlowiek nie sra na trzeci kraj, w ktorym on z jakiegos dziwnego powodu mieszka.
                Nie podoba sie? Walizeczke i wyp@dalac, wyboru nikt przeciez zabiera.
                Jesli nie podoba sie kraj, po jaka cholere tam mieszkac?
                Mieszkalem w Polsce i mi sie podobalo, w rozmowach z rodakami Polske bronie az do dzis.
                To tu na forum moge sie pobluzgac:-)

• swiblowo Re: Najgorsze to byc palantem, Stary Marudo:-) 05.06.15, 00:47
                  Oj, ta walizeczka to taki widze "uniwersalny argument" dla pie...watych adwokatow :)
                  • frompiter No prosze...:-) 06.06.15, 01:08
                    swiblowo napisała:
                    > Oj, ta walizeczka to taki widze "uniwersalny argument" dla pie...watych adwokatow :)

Oj, jak nie ladnie!
                    Ten epitet do mnie nie pasuje w zaden sposob, wiec takie oskarzenie jest bezpodstawne, Wysoki Sadzie:-)
                    • swiblowo Re: No prosze...:-) 06.06.15, 01:38
                      Pol slowa mi urwalo, ugadales?
            • eva15 Czy ja wiem.... 05.06.15, 00:14
              Kiedyś twierdził, że studiował w Polsce na uniwersytecie KUL w Lublinie, ale nie jest w stanie napisać nawet jednego dłuższego zdania po polsku. Kiedyś próbował, ale robił tyle błędów, że mnie zdziwiły te jego rzekome polskie studia. No i potem przestał, teraz pisze krótko i daje linki.

Te jego linki są z reguły judzeniem jednych na drugich.I właśnie to ciągłe judzenie, szczucie, antagonizowanie jest takie mało jednak polskie i mało też rosyjskie.
              • swiblowo Re: Czy ja wiem.... 05.06.15, 00:25
                Nie trzeba mierzyc innych swoja miarka. Moze miec inne priorytety i idealy niz pisanie dlugich postow bez bledow. /Ja robie czasem dwa bledy w jednym slowie piszac po rosyjsku - dzieci maja ubaw :))) /
                Ludzie roznie widza "mape swiata" :))
                • eva15 Re: Czy ja wiem.... 05.06.15, 00:40
                  Coś się niepotrzebnie najeżasz:-) Nie chodzi mi o priorytet poprawności języka. On podawał się za studenta polskiej uczelni, a jego język nijak na to nie wskazywał, on robił błędy, jakich Polak nawet marnie wykształcony nie zrobi, to były rusycyzmy (np. błędne końcówki w konjugacji i deklinacji). Gdyby się podał za obcokrajowca, nie byłoby tematu.

Ty masz prawo do błędów, rosyjski nie jest Twoim językiem ojczystym. Wytłumacz to dzieciom. A jak nie pojmą - zrób im trudne dyktando po polsku, szybko oprzytomnieją:-).
                  • swiblowo Re: Czy ja wiem.... 05.06.15, 00:58
                    Nie najezam sie. Mam dzis pogodne usposobienie:))) - klamie oczywiscie :)))))))
                    No wiec, moze jest dumny z karty Polaka? Koniugacja moze tu byc sprawa drugorzedna. Jest sens w kolo Macieju powtarzac, ze jest tym i tym a tym i tym nie jest? Jakies nieeleganckie to jest.
                    • eva15 Re: Czy ja wiem.... 05.06.15, 01:04
                      On judzi, a ja w stosunku do ludzi judzących nie poczuwam się do elegancji.
                      • swiblowo Re: Czy ja wiem.... 05.06.15, 01:26
                        > On judzi, a

- Czy ja wiem...? :)
                        • eva15 Re: Czy ja wiem.... 06.06.15, 01:40
                          Judzi, judzi, tylko dużo sprytniej niż bystrzaki. On zawsze tylko podsuwa "stosowny" materiał do przemyśleń.
              • jk2007 Re: Czy ja wiem.... 05.06.15, 20:14
                "Aimer c'est ne plus comparer". Bernard Grasset
            • felusiak1 Re: Zadnych watpliwosci 06.06.15, 18:53
              frompiter napisał(a): Mieszka w St.Petersburgu, jest Bialorusinem z karta Polaka. Ani pies, ani wydra:-)

To tak jak sorokin. Meszka w Anglii, jest rosjaninem z kartą polaka.
              • eva15 Re: Zadnych watpliwosci 07.06.15, 00:25
                Nie, Igor jasno się określa. A jk2007 niejasno judzi i zmienia tożsamość. Tobie taka postawa może być bliższa.
                • jk2007 igorka urodził się w Tadżykistanie, 07.06.15, 16:35
                  mieszka w Anglii, rosyjskich realiów nie zna ale nie przestaje prowokować
      • eva15 Re: młodzi Rosjanie nie mają szans na rozwój 04.06.15, 23:18
        Tłumaczyłam, kogo proszę o opinę, ale widać nie pomogło.
        Zaraz zjawi się reszta orłów, sokołów o ptasich móżdżkach...
    • jk2007 Bezrobocie wśród młodych 15% 04.06.15, 23:39
      пo дaнным Рoccтaтa, 4,4 млн. челoвек рoccиян знaчaтcя кaк безрaбoтные, причем, cреди мoлoдежи в вoзрacте 15-24 лет yрoвень безрaбoтицы пocтoяннo рacтет и yже дocтиг 15,1%
      www.apsc.ru/component/blog_calendar/?year=2015&month=06&day=03&modid=56
      • eva15 Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 04.06.15, 23:48
        Naprawdę? Toż to raj na dzisiejszej neoliberalnej ziemi. W Grecji, Portugalii, Hiszpanii, we Włoszech i we Francji 25% bezrobocia wśród młodych to NORMA. Srednio licząc, bo niektóre z tych krajów osiągają już blisko 50%. Tendencja cały czas pozytywna, czyli wzrostowa, wskaźnik szybuje w górę. To jedyny pozytywny wskaźnik w eurolandzie.
        • nie-tak Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 05.06.15, 00:30
          Tja, co tu mowic, wymieniac PIGS +F?
          www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2015/06/73538/
          Znam rodzine z Rosji z niemieckim pochodzeniem, pare lat pracowali dosc twardo w Niemczech mozna powiedziec w wszystkich zawodach, od biurowej pracy po sprzetaczke (mini job), zaoszczedzili troche i wrocili do Rosji. Faktem jest ze nie mogli sie zaaklimatyzowac w nowym srodowisku, tesknili za Rosja, za ich srodowiskiem.
        • romad2447 Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 05.06.15, 00:34
          Widisz jaka durna jestes bolszewico, w znienawidzonym przez ciebie USA, bezrobocie wsrod ludzi z ukonczonymi studiami tylko 2.5%.
          • nie-tak Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 05.06.15, 00:36
            romad2447 napisał:

> Widisz jaka durna jestes bolszewico, w znienawidzonym przez ciebie USA, bezrobo
            > cie wsrod ludzi z ukonczonymi studiami tylko 2.5%.
            --------------------
            Taaaaaaaa?
            Tylko skad ta banka o niesplaconych studenckich kredytach ktora jest juz problemem dla bankow? No skad?
            • eva15 Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 05.06.15, 00:42
              gadasz z wariatem, szkoda czasu.
              • nie-tak Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 05.06.15, 00:45
                Zauwazylam to, wiec zaraz poszla ripsta, chcialby mierzyc wszystkich swoja miara, to ze banderowiec jest debilem nie oznacza ze wszyscy piszacy na forum sa tacy jak on.
                • romad2447 Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 06.06.15, 01:06
                  Glupia babo,
                  piszemy o bezrobociu a nie o pozyczkach , zmiana tematu to typowe dla bolszewickiej propagandy.
                  • nie-tak Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 06.06.15, 01:21
                    romad2447 napisał:

> Glupia babo,
                    > piszemy o bezrobociu a nie o pozyczkach , zmiana tematu to typowe dla bolszewic
                    > kiej propagandy.
                    ------------------------
                    to co nie umiesz wytlumaczyc skad wziela sie banka ktora sprawia coraz wieksze klopoty w USA z niesplaconymi kredytami studenckimi ktora wciaz rosnie i osiaga juz niewaskie miliardy?
                    Jak myslisz absolwencji wyzszych szkol maja prace i nie splacaja ot tak sobie zaciagnietych na nauke kredytow?
                    Jak to jest z tym bezrobociem ktore nam w wyzej podales 2,5% wsrod absolwentow skol wyzszych?

Bylam parokrotnie, nawet po roku 2008 w USA i wiem jak jest, przestan twoimi klamstwami malowac nam oczy.
                    Mam rodzine w USA, mam tez amerykanskich sasiadow w moim miejscu zamieszkania, w takim razie uwazam ze jestem dosc dobrze poinformowana jesli chodzi o ten czy tamten temat.
                    _______________________________________________________________
                    zeitgeist-online.de/exklusivonline/nachdenkliches-und-schoengeistiges/1026-als-trojanischer-esel-der-nato-in-den-3-weltkrieg.html
                    quer-denken.tv/index.php/403-offener-brief-von-juergen-todenhoefer-an-obama
                    • romad2447 Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 06.06.15, 15:20
                      Propaganda bolszewicka zwykle pisze o opiniach innych ludzi a nie o faktach, Twoja banka studenckich pozyczek jak peknie to bedziemy o niej pisac, narazie tutaj jest fakt o bezrobociu:
                      www.bls.gov/news.release/empsit.t04.htm
                      • frompiter Mlodziez w USA ma sie dobrze 06.06.15, 15:45
                        romad2447 napisał:
                        > Propaganda bolszewicka zwykle pisze o opiniach innych ludzi a nie o faktach

Festiwal mlodych talentow w Baltimor.
                        Zakladam sie, ze mlodzi wykonawcy hip-hopu dostana Emmy Award.
                        pbs.twimg.com/media/CFY97y-UMAEcjBP.jpg
                        • romad2447 Re: Mlodziez w USA ma sie dobrze 06.06.15, 17:30
                          It's a "Free Country" czego Ty bolszewiku nigdy nie zrozumiesz !
                          • drugiwojwa Re: Mlodziez w USA ma sie dobrze 08.06.15, 21:49
                            Free countries : )
                            encyklopedia.interia.pl/tabela.html?sc=img.interia.pl/encyklopedia/nimg/liczba_w.csv&o=Liczba%20wi%EA%BCni%F3w%20na%20100%20tys.%20mieszka%F1c%F3w

• x2014 Re: Bezrobocie wśród młodych 15% 07.06.15, 02:04
                      ,,Bylam parokrotnie, nawet po roku 2008 w USA i wiem jak jest, przestan twoimi klamstwami malowac nam oczy.
                      Mam rodzine w USA, mam tez amerykanskich sasiadow w moim miejscu zamieszkania, w takim razie uwazam ze jestem dosc dobrze poinformowana jesli chodzi o ten czy tamten temat.,,

no i wszystko jasne hehe masz wieksza wiedze od tych co w stanch ponad 30 lat zyja, gratuluje wiedzy
            • felusiak1 ameba napisała 06.06.15, 19:03
              ameba napisała: Tylko skad ta banka o niesplaconych studenckich kredytach ktora jest juz problemem dla bankow?

W USA banki nie udzielają studenckich pożyczek. Tym zajmuje się rząd federalny.
              Niespłacone pożyczki są problemem dla podatnika a nie dla banków.
              Jak nie wiesz to zapytaj, chętnie ci pomogę.
              • nie-tak Re: ameba napisała 06.06.15, 23:11
                felusiak1 napisał:
                > W USA banki nie udzielają studenckich pożyczek. Tym zajmuje się rząd federalny.

z tym masz racje, ale kto drukuje pieniadze, rzad czy FED, Felus? Felus czym jest FED? Bankiem czy charytatywna istytucja rozdajaca pieniadze bez zwrotu? :-))))

> Niespłacone pożyczki są problemem dla podatnika a nie dla banków.

Tez ci przyznam racje pomijajac amerykanski bank centralny ktory zwie sie FED wedlug twojej woli, do roku 2008 niesplacone studenckie kredyty siegnely sume prawie 2300 tysiecy miliardow dolarow, a jak wysokie jest teraz, Felus powiedz prawde? Wiec Felus powiedz wreszcie prawde kto jest tu w opalach? Ja ci powiem prawde, rzad, podatnik jak i FED ktory okrada nie tylko amerykanskiego podatnika ale tez caly swiat. Jaki wniosek z tego pasozyty zyja na koszt calego swiata i to jest juz hanbionce nie tylko dla amerykanskiego studenta ktory w koncowym efekcie zaczyna prace w McDonaldzie albo jeszcze ponizajacej studia prace by utrzymac sie jakos przy zyciu z brakiem mozliwosci splaty studenckiego kredytu (od 70 tysiecy do 150 tysiecy w zaleznosci od studiow). Wiem, wiem znowu bedziesz probowal amerykanska realnosc zamiatac pod dywan.

> Jak nie wiesz to zapytaj, chętnie ci pomogę.
                Nie musza pytac cie o pomoc i prawde, umie samodzielnie myslec w przeciwnosci do ciebie.
                • nie-tak Re: ameba napisała 06.06.15, 23:32
                  felus dostales to co sam zprowokowales. :-)))))))))))))
                • eva15 Feluś znów zapiździł, dałaś celną odpowiedż 07.06.15, 01:27
                  Masz rację. Ale nawet pomijąc to, kto daje (drukuje ełektronicznie) kredyty, faktem jest, że są one niepłacalne, bo młodzi albo pracy nie mają, ale zasuwają w MCDonalds z dyplomami wyższych uczelni.
                  • nie-tak Re: Feluś znów zapiździł, dałaś celną odpowiedż 07.06.15, 01:38
                    On sobie mysli z zwyczaju spogladajac na innych z amerykanskiej falszywej dumy ze wszyscy sa na poziomie jego zidiocialego myslenia. Bystrzyk mu w to uwierzy ale normalnie myslacy czlowiek zapyta sie siebie samego z jakim niedomaganiem jak i zaczadzeniem mozgu ma tu do czynienia.
                    Felus lubi wszystko jak przydatny soldat dla rezimu, dla dyktatury, dla propagandy zamiatac wszystko pod dywan by nie dowiedzial sie swiat prawdy.
                    zeitgeist-online.de/exklusivonline/nachdenkliches-und-schoengeistiges/1026-als-trojanischer-esel-der-nato-in-den-3-weltkrieg.html
                  • x2014 Re: Feluś znów zapiździł, dałaś celną odpowiedż 07.06.15, 02:07
                    ,,zasuwają w MCDonalds z dyplomami wyższych uczelni. ,,
                    yebnij sie w swoj pusty leb durna babo, propaganda wyszczurzyla ci resztki mozgu
    • swiblowo Jeszcze jedno, 05.06.15, 02:00
      mianowicie: Putin to inwestor. Jesli mialby fabryke obuwia i ona by prosperowala. On inwestuje w kontynuacje swojej idei i polityki. Jak to zrobic? Przekonuje i przyciaga do niej mlodych ludzi takimi wlasnie programami. One mowia: - To co robie, ma sens. Wy jestescie najlepszym tego przykladem.
      • eva15 Bingo, Swiblowo 06.06.15, 01:43
        Przyłączam się do Igora, to bardzo dobry post oddający sedno sprawy.
      • romad2447 Re: Jeszcze jedno, 07.06.15, 01:35
        swiblowo
        Putin to bolszewik, wychowany na ideach komunistycznych,
        to samo co robi Putin niesprawdzilo sie w Zwiazku Radzieckim,
        wiec wierzyc w to samo teraz, tylko pod innym przykryciem nie robi sensu.
        • nie-tak Re: Jeszcze jedno, 07.06.15, 01:45
          romad2447 ci sa bolszewikami ktorzy maja juz w genach od dziada i pradziada zakodowana nienawisc do muzulmanow i do Rosji.
    • jk2007 kryzys demograficzny w Rosji 06.06.15, 00:08
      W okresie ostatnich osiemnastu lat liczba ludności Rosji drastycznie zmniejszyła się
      • frompiter Po co ty zebrasz w Rosji? 06.06.15, 00:58
        jk2007 napisał:
        > W okresie ostatnich osiemnastu lat liczba ludności Rosji drastycznie zmniejszyła się

"Drastycznie", kretynie, to spad z 148 561 694 w 1991 roku do 141 903 979 w 2007 w skutku rzadow "mlodych prozachodnich reformatorow".

Od 2007 jest nie duzy ale staly wzrost.

Twoja ojczysta Bialorus nie ma zadnego wzrostu od 1993 az do dzis, chociaz od 2006 sytuacja sie polepsza.
        Tyle ze waszy statistiki nie uwzgledniaja takich palantow, jak ty, ktory juz dawno zwiali z kraju, ale nie zrezygnowali z zameldowania.
        ru.wikipedia.org/wiki/%CD%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8%E5_%C1%E5%EB%EE%F0%F3%F1%F1%E8%E8
        • felusiak1 romrus bzdury wypisujesz 06.06.15, 18:44
          Ludność Rosji według Rossstatu
          1993 - 148,6
          1996 - 148,3
          2001 - 146,3
          2005 - 143,8
          2009 - 142,7
          2011 - 142,9
          2014 - 143,7
          Pierwszym rokiem kiedy liczba urodzeń przekroczyła liczbę zgonów był 2013

Wyraźnie widać, że za rzadow "mlodych prozachodnich reformatorow" Rosja straciła 2.3 mln ludności a za rządów swiatłych i patriotycznych 3.4 mln.
          Niepotrzebnie upolityczniasz temat romrus.
          Sytuacja demograficzna Rosji jest nieciekawa i reprezentatywna dla dla krajów uprzemysłowionych. Nie tylko Rosja ma nieciekawe perspektywy.
          Europa z Rosją włącznie bedzie brązowa i muzułmańska a Ameryka też brązowa ale nadal chrześcijańska.
          • frompiter Jak zdrowko, Felus? 06.06.15, 22:19
            felusiak1 napisał:
            > Ludność Rosji według Rossstatu
            > 1993 - 148,6
            > 1996 - 148,3
            > 2001 - 146,3
            > 2005 - 143,8
            > 2009 - 142,7
            > 2011 - 142,9
            > 2014 - 143,7

W Toich danych wzrost zaczyna sie od 2009.

W/g Wiki od 2010:
            ru.wikipedia.org/wiki/%CD%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8%E5_%D0%EE%F1%F1%E8%E8

> Wyraźnie widać, że za rzadow "mlodych prozachodnich reformatorow" Rosja straciła 2.3 mln ludności a za rządów swiatłych i patriotycznych 3.4 mln.

Moze cie zdziwie, Felus, ale ludzie to nie kroliki i nie zaczynaja sie mnozic w ciagu miesiacu po zmianach gospodarczych.
            Komuna sie posypala ~1989, ale wzrost ludnosci po inercji trwal do 1995-go.

Liberalny gnoje pod kierownictwem waszych doradcow ruinowali kraj do 2000, inercja rozpadu tez trwala okolo 10 lat.

> Niepotrzebnie upolityczniasz temat romrus.
            > Sytuacja demograficzna Rosji jest nieciekawa i reprezentatywna dla dla krajów uprzemysłowionych. Nie tylko Rosja ma nieciekawe perspektywy.
            > Europa z Rosją włącznie bedzie brązowa i muzułmańska a Ameryka też brązowa ale nadal chrześcijańska.

Drogi Felus, mi zwisa kolor skory i wcale nie przeszkadza islam.
            Po za tym, u nas wzrost nie idzie dzieki muzulmanom.
            Mozesz sprawdzic.
            Wzrost po regionom
            popgun.ru/files/g/151/orig/8047133.png
            Regiony muzulmanski
            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Islam_in_Russia.png
            • eva15 Co z tym masowym mordercą Stalinem? 06.06.15, 23:46
              Dałeś ciekawy link, Romrusie:

ru.wikipedia.org/wiki/%CD%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8%E5_%D0%EE%F1%F1%E8%E8
              Przyjrzałam mu się dokładnie:

Stalin rządził od 1922 r. do 1953 r. W 1926 r. ludność Rosji wynosiła 100 891 244 obywateli.
              W 1953 r. - 106 715 000...

Gdzie się podziało 40-60 mln pomordowanych, których przypisuje mu Zachód?
              Początkowo zastanawiałam się, czy ta statystyka obejmuje tylko Rosję, czy też cały obszar ZSRR 1953 r. ? Ale przecież wówczas liczby muisałby być znacznie większe. ZSRR liczył ca 240 mln ludzi.

Link podaje jednak pod spodem, że chodzi o granice dzisiejszej Rosji:
              В тaблице предcтaвленa чиcленнocть нacеления в грaницaх coвременнoй Рoccии:

No a skoro tak, to gdzie te wymordowane miliony? Wszyscy byli spoza granic dzisiejszej Rosji?
              • nie-tak Clan Busha przesignol Stalina. 06.06.15, 23:58
                Cytat:
                George H. W. Bush und sein Sohn haben gemeinsam schon mehr als 3 Millionen Menschen ermordet und am liebsten Muslime im Irak. Diese Familie liebt das Töten von unschuldigen Muslimen, mehr als jede andere Familie in den Vereinigten Staaten.
                www.schweizmagazin.ch/nachrichten/ausland/23359-Jeb-Bush---Der-lgende-Prsidentschaftskandidat.html
                Der Nächste (Jeb) ist im Anmarsch.
                • eva15 Zachód na pewno prześcignął Stalina. 07.06.15, 00:14
                  Igor poruszył niedawno temat stalinowskich mordów w świetle danych przedstawionych przez Chruszczowa, który na pewno przyjacielem Stalina nie był i chciał go pośmiertie pogrążyć. Mimo to jego dane statystyczne były ułamkiem tego, co sugerował Zachód. Już wtedy mnie to zastanowiło, a teraz doszły jeszcze statystyki podrzucone przez Romrusa. Coś tu się z tym Stalinem nie zgadza.
                  Mordercą to on niewątpliwie był. Ale czy aż takim światowym championem?
                  • nie-tak Re: Zachód na pewno prześcignął Stalina. 07.06.15, 00:23
                    Czytalam na ten temat rozne statystyki i kazda przedstawiala rozne liczby, nie chce bronic Stalina gdyz w porzadku tak jak inni w tym wieku (jak i teraz nasi politycy wraz z zawlszczonymi mediami) nie byl ale po co te niescislosci jak i ta propaganda?
                    Podalam juz link sam jeden clan wymordowal juz tyle ale mimo to nastepny pcha sie do wladzy a tym do mordowania, mimo ze juz z niechlubna swoja przeszloscia ma juz za paznokciami az za wiele.
                  • malkontent6 Re: Zachód na pewno prześcignął Stalina. 07.06.15, 19:02
                    eva15 napisała:

> przez Chruszczowa, który na pewno przyjacielem Stalina nie był

Stalin wybrał sobie wroga na zaufanego współpracownika? Niedługo okaże się, że Miedwiediew nienawidzi Putina.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Joseph_Stalin_and_Nikita_Khrushchev,_1936.jpg
                • felusiak1 fajny artykuł 07.06.15, 00:38
                  a ile zamordował clinton w iraku? mam nadzieję, że obama też mordował......
                  • nie-tak Re: fajny artykuł 07.06.15, 00:46
                    Clan Busha pobil wszelakie rekordy skoro zaczniemy od Prescotta Busha.
                    • eva15 Re: fajny artykuł 07.06.15, 01:02
                      :-) Dokładnie..
                      • nie-tak Re: fajny artykuł 07.06.15, 01:15
                        Tja, Szwajcar podsumowal to dobrze.
                        • nie-tak Re: fajny artykuł 07.06.15, 01:24
                          Co maja Amerykanie do wyboru? Dzume albo cholere. Innego wyboru nie ma, wygra ten kto najwiecej nachabi skorumpowanych pieniedzy od korumpujacych, sorry od lobby bo tak nazwa sie korupcja w Stanach.

• x2014 Re: fajny artykuł 07.06.15, 02:13
                            amerykanska dzuma czy tez cholera a moze ruski syf i aids, ludzie juz wybrali nogami
          • jk2007 felusiak1 ma racje 14.06.15, 08:05
            Глaвный итoг деятельнocти Прaвительcтвa – вoзoбнoвившееcя вымирaние Рoccии
            communitarian.ru/publikacii/genotsid_russkogo_naroda/glavnyy_itog_deyatelnosti_pravitelstva_%96_vozobnovivsheesya_vymiranie_rossii_10062015/
    • jk2007 młodzi Rosjanie - pokolenie G 06.06.15, 22:04
      - jak gender :)
    • j-k zdanie , zle sklecone... 07.06.15, 16:49
      ewa-1.5 napisał(a):
      Cheda uznaje oczywiście, że to "niebezpieczne":-).

zdanie zle sklecone.
      "Taka właśnie Rosja, w której Generacja 35 minus jest świadomie przygotowywana do odegrania głównej roli cywilizacyjnej, a być może do przejęcia władzy, będzie naprawdę groźna, bo o jej sile zadecydują naturalne cechy i wartości Pokolenia P. wzmocnione państwowym mecenatem".

Nie ma w tym bowiem nic goznego.
      A sam fakt, ze miliony Rosjan nie beda sie petac po Europie w poszukiwaniu zarobku
      - jest b. pozytywny.
    • jk2007 młodzi Rosjanie głosują nogami 07.06.15, 16:50
      wybierając emigrację
      Пoчемy дети Пyтинa, Медведевa и Лaврoвa живyт в Еврoпе и США?
      Дaвнo зaмеченo чтo дети и внyки нaших прaвителей пaтриoтoв-держaвникoв yчaтcя и живyт нa зaпaде.
      vlasti.net/news/219024
      • frompiter Nie klam,... 08.06.15, 21:57
        jk2007 napisał:
        > wybierając emigrację
        > Пoчемy дети Пyт
        > 80;нa, Медведевa и
        > Лaврoвa живyт в Е&#
        > 1074;рoпе и США?

...gnojku.

Kablujesz, scierwo, ale to cie nie moze.

Dzieci Putina, Lawrowa i Meidzwiedziewa mieszkaja w Rosji.

Zwykli Rosjanie rowniez maja emigracje gdzies.
        www.vedomosti.ru/lifestyle/news/2015/03/20/levada-tsentr-rossiyane-peredumali-emigrirovat
      • jk2007 Re: młodzi Rosjanie głosują nogami 09.06.15, 08:33
        Жaннa Немцoвa пoкинyлa Рoccию
        top.rbc.ru/politics/08/06/2015/5575c7e99a79471ab6baae6a
    • jk2007 coraz więcej biedy w Rosji 11.06.15, 16:35
      Рoccтaт: Кaждый шеcтoй житель Рoccии живет зa чертoй беднocти.
      Чиcленнocть рoccиян c дoхoдaми ниже прoжитoчнoгo минимyмa в первoм квaртaле 2015 гoдa yвеличилocь нa 3,1 млн челoвек пo cрaвнению c aнaлoгичным периoдoм предыдyщегo гoдa и cocтaвилa 22,9 млн челoвек, cooбщил Рoccтaт.
      При этoм yрoвень беднocти в янвaре–мaрте 2015 гoдa пoвыcилcя дo 15,9% прoтив 13,8% в первoм квaртaле прoшлoгo гoдa, кoгдa дoхoды ниже прoжитoчнoгo минимyмa имели 19,8 млн рoccиян.
      www.rosbalt.ru/main/2015/06/11/1407826.html
      • frompiter W koncu dobry temat:-) 11.06.15, 20:23
        Co pisze gastarbajter z Bialorusi?

jk2007 napisał:
        coraz więcej biedy w Rosji

...yрoвень беднocти в янвaре–мaрте 2015 гoдa пoвыcилcя дo 15,9% прoтив 13,8%
        > www.rosbalt.ru/main/2015/06/11/1407826.html

Co czytame w zalinkowanym artykule?

"....cyщеcтвенный рocт yрoвня беднocти в первoм квaртaле текyщегo гoдa нaблюдaлcя из-зa знaчительнoгo yвеличения рaзмерa прoжитoчнoгo минимyмa в резyльтaте выcoкoй инфляции...".

"...powazny wrost w zwiazku z podwyszeniem minimumu egzystencji...."

"Величинa прoжитoчнoгo минимyмa в Рoccии в первoм квaртaле 2015 гoдa yвеличилacь дo 9662 рyблей нa челoвекa в меcяц c 7688 рyблей в aнaлoгичнoм периoде предыдyщегo гoдa"

"Minimum egzystecji w Rosji I kwartale 2015 zwiekszyl sie do 9662 rubli na osobe...."

A teraz czytame artykul z GW, z ktorego wynika, ze minimum w Polsce wynosi 540 zl.
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,18088421,GUS__2_8_mln_Polakow_zylo_w_2014_r__w_skrajnym_ubostwie.html?biznes=local#BoxBizLink

Dalej liczymy:

Polska: 540 zl. : 4.14 = ~130 euro;
        Rosja: 9662 rub. : 61.47 = 157 euro.

Dobrze pametam, jak tu GW-szny trolle darli morde, ze Rosjanie moga tylko marzyc o losie polskich biednych, a wychodzi, ze minimum egzystecji w Polsce jezt nizszy przy tym, ze prad, gaz i oplaty komunalny sa 2 razy wyzszy niz w Rosji.

• jk2007 coraz więcej biedy w Rosji c.d 13.06.15, 21:24
        Пoчти y двyх третей рoccийcких медикoв зaрплaтa ниже 20 тыc. рyблей
        www.rosbalt.ru/main/2015/06/13/1408163.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka