czuk1
22.11.15, 20:56
Frankfurter Allgemeine Zeitung zauważył, że polski MSZ postuluje by Syryjczykom powinno się stworzyć warunki powrotu do kraju , aby uzbrojeni i wyposażeni przez UE sami mogli podjąć walkę "o pokój w swojej ojczyźnie". Można im pomóc w tym patriotycznym zamiarze. Taki pomysł jest - wg mnie - na dziś nierealny. Ale przecież moje zdanie się nie liczy. Więc pytam : Gdzie, jak i po czyjej stronie miały by wejść do walk w Syrii takie zbrojone w Europie oddziały Syryjczyków ?
Ja twierdzę , że na dziś najważniejsze jest przywrócenie pokoju w Syrii :
- zakończenie walk między wojskiem Asada i jego opozycjonistami , walczącymi od 4 lat.
- umocnienie lub zmiana władzy państwowej,
a dopiero później....
- podjęcie przy pomocy koalicji pro syryjskiej niszczenia ISIS na terenie Syrii.
Czytamy :
"Szef MSZ Polski ma rację, gdy domaga się, aby Europa pomogła tym Syryjczykom, którzy gotowi są do walki o pokój w swojej ojczyźnie" - pisze autor komentarza Michael Martens w "FAS", które jest niedzielnym wydaniem opiniotwórczego dziennika "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
"Wielu Syryjczyków, których setki tysięcy przyjechało do Niemiec, mówi, że kochają swój kraj i że chcieliby do niego wrócić, gdy tylko zapanuje w nim pokój" - zaznacza niemiecki dziennikarz, dodając, że "oni sami będą musieli się o to postarać".
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19227315,fas-waszczykowski-ma-racje-syryjczycy-sami-musza-walczyc.html