Dodaj do ulubionych

Turcja na kolanach

29.12.15, 20:38
Premier Turcji Ahmet Davutoglu oficjalnie poprosił prezydenta Serbii Tomislava Nikolica pomóc Ankarze polepszyc stosunki z Moskwą,aby ten wystąpił jako pośrednik między dwoma krajami.
"Dla nas Serbia duży i ważny kraj. Dla nas ważne jest również normalizacja turecko-rosyjskich stosunków" - powiedział Turok. Ponoć Nikolic zgodził się.

źródło:
www.telegraf.rs/vesti/politika/1928424-srbija-se-ne-mesa-u-odnose-dve-muslimanske-verske-zajednice-evo-o-cemu-su-pricali-nikolic-i-davutoglu-foto
Veličina zemlje se ne meri geografskim merilima. Za nas je Srbija velika i važna zemlja – podvukao je Davutoglu. On je pozvao predsednika Nikolića da pomogne u sporu sa Rusijom i preneo mu želje turske strane da ima normalan odnos sa tom zemljom, što je predsednik za zadovoljstvom prihvatio.

Obserwuj wątek
    • tojabogdan a nie lepiej Bregovica? 29.12.15, 20:45

Swoją drogą Serbia winna w zamian też czegoś zażądać od Turcji, np. by ta wywarła wpływ na Albańczyków z Kosowa i Macedonii, by się stamtąd wynieśli do swojej Albanii :-)
      • banderom_nie Re: a nie lepiej Bregovica? 29.12.15, 21:07
        I za to Ciebie lubię,Bogdan.
        Ty zawsze znajdziesz właściwe podejście.

> Swoją drogą Serbia winna w zamian też czegoś zażądać od Turcji, np. by ta wywar
        > ła wpływ na Albańczyków z Kosowa i Macedonii, by się stamtąd wynieśli do swojej
        > Albanii :-)

Turcja jest za mala na to.

• walter622 Djurdjevdan 29.12.15, 21:55

Wielkie dzięki za fantastyczny koncert Bregovica.
        Co do pytania - Jego twórczość jest ponad polityką.

www.youtube.com/watch?v=GG2jench7Kg
        www.youtube.com/watch?v=advL2nf_3D0
        • x2014 Re: Djurdjevdan 29.12.15, 23:39
          Bregovic nie rozliczyl sie do dzis z kayah za nagrana plyte wiele lat temu
    • nie-tak Re: Turcja na kolanach 29.12.15, 22:10
      Tureckie media piszą cały czas o skomleniu Turków by poprawić stosunki miedzy Turcja a Rosja.

Konflikt turecko-kurdyjski przenosi się na cala Turcję przez wojnę partyzancka, jeden przykład z wielu
      diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/4895786/Kurdenkonflikt_Ostturkei-im-Sumpf-der-Gewalt
      Kurdenkonflikt: Osttürkei im Sumpf der Gewalt
      Kurdyjski konflikt: Wschodnia Turcja w bagnie przemocy.

Bylo cicho i spokojnie w pewnym okresie w Turcji, zachciało się idiocie więcej wiec strzelił sobie gola do własnej bramki pod okiem unii jak i NATO.
      Myślał sobie ze NATO w myśl paragrafu 5 pójdzie ramie w ramie za Turcja a tu?
      Się nadział.
      • banderom_nie Re: Turcja na kolanach 29.12.15, 22:35
        nie-tak napisała:

> Tureckie media piszą cały czas o skomleniu Turków by poprawić stosunki miedzy T
        > urcja a Rosja.

I sam Erdogan cały czas coś glindzi o tym,ze stosunki z Rosja muszą być naprawione.Idiota został wystawiony przez Amerykanów i zaczyna zdawać sobie z tego sprawę.
        • nie-tak Re: Turcja na kolanach 29.12.15, 23:54
          banderom_nie napisał(a):
          > I sam Erdogan cały czas coś glindzi o tym,ze stosunki z Rosja muszą być naprawi
          > one.Idiota został wystawiony przez Amerykanów i zaczyna zdawać sobie z tego spr
          > awę.
          ----------------
          dziś przed wyjazdem do SA dał konferencje prasowa i cały czas ględził ze ktoś robi mu hupce w kraju, pisał o tym turecki Milliyet.
          www.milliyet.com.tr/erdogan-flas-aciklamalar/siyaset/detay/2171099/default.htm
          może Walter nam to dokładniej przetłumaczy.
          :-)))
          ............................................................
          lese / czytaj: Zwei Mustereuropäer, die Europa nicht braucht
          www.nachdenkseiten.de/?p=28670
          www.zlv.lu/spip/spip.php?article15666
    • wasyl_szuja Bardzo na kolanach :) 29.12.15, 22:12
      Turcy kombinują coś na Zakaukaziu i z Ukrainą ;)
      • banderom_nie Re: Bardzo na kolanach :) 29.12.15, 22:37
        wasyl_szuja napisał:

> Turcy kombinują coś na Zakaukaziu i z Ukrainą ;)

Wasylko,banderowiec ty nasz koszerny,mniej czytaj banderowskiej prasy,mądrzejszy będziesz.
      • eva15 zaczadzona propagandą szuja 29.12.15, 22:54
        Nie łykaj tyle propagandy, biedny szujo. Co Erdogan gada is ię odgraża, to gada i się odgraża. Tyle jego.
        Ale jeśli zdecyduje się robić, to co mówi, to mu Ruscy uzbroją Kurdów po zęby i będzie miał u siebie w domu taki kęsim kęsim, że mu się "imperium" rozleci.
        • banderom_nie Re: zaczadzona propagandą szuja 29.12.15, 22:58
          eva15 napisała:

> Nie łykaj tyle propagandy, biedny szujo. Co Erdogan gada is ię odgraża, to gada
          > i się odgraża. Tyle jego.
          > Ale jeśli zdecyduje się robić, to co mówi, to mu Ruscy uzbroją Kurdów po zęby i
          > będzie miał u siebie w domu taki kęsim kęsim, że mu się "imperium" rozleci.

To największy strach Erdogana.Co ważne,on doskonale wie,ze nie jest wstanie zrobić nic równoznacznego dla Rosji.Byc może 10 lat temu,ale na pewno nie dziś.
          • banderom_nie Re: zaczadzona propagandą szuja 29.12.15, 23:01
            Wojna domowa w Turcji :
            mk-turkey.ru/politics/2015/12/29/lider-rpk-grazhdanskaya-vojna-v-turcii-budet-nabirat-oboroty.html
          • eva15 Re: zaczadzona propagandą szuja 29.12.15, 23:27
            W Rosji to on się w ogóle nie odważy. On straszy, że pomoże Ukraińcom-banderowcom, co jest wystarczająco głupie jako pomysł na dokuczenie Rosji. Miejmy nadzieję, że znajdzie się ktoś mądry, kto mu uświadomi konsekwencje.
        • walter622 Re: zaczadzona propagandą szuja 29.12.15, 23:52
          eva15 napisała:
          > będzie miał u siebie w domu taki kęsim kęsim,

Niestety, tam jest sytuacja przypominająca wojnę domową - w 7 miastach kurdyjskich już wprowadzono stan wyjątkowy i skierowano tam ponad 10 tyś. żołnierzy tureckich.
          Kurdowie ze swej strony najwidoczniej faktycznie zmienili taktykę, więc w miastach
          tureckich będą coraz częstsze ataki zamachowców.
          • eva15 Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 00:01
            Jaki diabeł tego faceta pokusił do tak głupich posunięć ? Jeszcze 2-3 lata temu myślałam, że jest mądrzejszy.
            • walter622 Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 00:28
              eva15 napisała:
              > jest mądrzejszy.

Do Gezi Parki też byłem o nim lepszego zdania.
              Przy tym paradoks polega na tym, że niszczy wszystko co sam stworzył. Bardzo
              symbolicznym jest właśnie Gezi Parki, urządzony w czasie jego rządów ( o Kurdach nie wspominam - zawieszenie broni to też był rezultat jego polityki).

www.youtube.com/watch?v=_KigexEiGqE
              • eva15 Co się wyprawia w głowie Erdogana? 30.12.15, 00:34
                Dokładnie tak samo to widzę. Erdogan miał naprawdę duże zasługi dla tworzenia nowoczesnego państwa tureckiego i dla porozumienia z mniejszością kurdyjską, a teraz sam niszczy wszystko, co stworzył. Czym to wytłumaczyć? Odbiło mu od nadmiaru sukcesów?
                • przechrztaimason To samo co w głowie Putina 30.12.15, 11:22
                  Uwierzył w swoja wielkość i jedynie słuszną wizję. Kilkanaście lat sukcesów napełniło jak go jak "Hindenburga" wodorem przekonaniem o własnej nieomylności. Do tego obaj rządzą krajami o sporym potencjale gospodarczym i militarnym i są otoczeni przez stosunkowo słabych sąsiadów co dodatkowo napełnia obu przekonaniem, że wszystko co zechcą bez problemu osiągną, więc kiedy zderzają się z rzeczywistością reagują mało racjonalnie. Obaj stali też zakładnikami wykreowanej przez siebie wizji państwa jaka sprzedają obywatelom. Nie mogą się publicznie przyznać, że przeholowali, bo zniszczyło by to wizerunek nieomylnego ojca narodu, jaki pracowicie latami budowali. Niestety sami uwierzyli we własna propagandę. Jedyna różnica między nimi to taka, że Turcja ma bardziej stabilną gospodarkę, lepszą armię konwencjonalną ale i realną opozycję zdolną do przeciwstawienia się rządowi. Choć też Ankara jest bardziej podatna na naciski Waszyngtonu czy Brukseli, gdyż to Zachód jest podstawowym rynkiem zbytu dla tureckiego przemysłu i rolnictwa.
            • banderom_nie Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 02:00
              eva15 napisała:

> Jaki diabeł tego faceta pokusił do tak głupich posunięć ? Jeszcze 2-3 la
              > ta temu myślałam, że jest mądrzejszy.

A ja już wtedy źle o nim odzywałem się.Dla mnie wystarczyło jednej podroży do Turcji,zdała od miejscowości turystyczne,żeby zrozumieć,ze sprawy w Turcji nie idą w tym kierunku,jaki jest przedstawiany w mediach.
              • eva15 Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 02:18
                Nie chodzi o żadne media. Turcja przed Erdoganem była juntą wojskową pod kontrolą jedynie Słusznej Demokracji i była trzymana za mordę w nędzy i zacofaniu.
                Erdogan dokonał w ciągu zaledwie ca 10 lat wielkiego skoku cywilizacyjnego i gospodarczego.
                • banderom_nie Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 10:00
                  eva15 napisała:

> Nie chodzi o żadne media. Turcja przed Erdoganem była juntą wojskową pod kontro
                  > lą jedynie Słusznej Demokracji i była trzymana za mordę w nędzy i zacofaniu.
                  > Erdogan dokonał w ciągu zaledwie ca 10 lat wielkiego skoku cywilizacyjnego i go
                  > spodarczego.

Ewa,naprawdę niepotrzebnie bronisz tego,co samo nie potrafiło obronić się.Ty jesteś pod magia liczb,które zresztą,na tle osiągnięć Putina nie są aż tak imponujące,zwłaszcza,jak brać pod uwagę warunki,w jakich działał Erdogan.
                  Za te 10 lat, co on kierował krajem, Turcja z świeckiego państwa zaczęła przekształcać się w islamskie. Najpierw ona postanowił pozbyć się oficerów, które przez lata byli gwarantem tego, że kraj nie będzie zbyt religijnym. W stosunku do nich zaczęli masowo otwierać sprawy karne. Potem partia rządząca w osobie premiera Erdogana zaczęła przepisywać prawo,mając za wzór szariat. Czy wiesz,ze jednym z projektów ustaw, podjętych w ostatnim czasie,była ustawa o zakazie pocałunków w miejscach publicznych? Ale i tego Erdoganowi wydawało się mało. Otwarcie zaczął twierdzić, że nadszedł czas zakazać w kraju alkohol i zobowiązać tureckie kobiety rodzić wiele dzieci,nie mniej niż trojkę. Co ważne,Ewa,to wszystko nie zaczęło się wczoraj,a w tym czasie,kiedy Ty zachwycała sie Erdoganem,mając przed oczami liczby,a nie rzeczywistość.
                  • eva15 Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 11:06
                    Uparty jesteś, ja o jednym , Ty o drugim. Ja o skoku cywlizacyjno-gospodarczym Turcji, Ty o tym, że Erdogan jest islamistą. Ja o jabłkach, Ty o gruszkach. Ja wiem, jakich zmian religijnych zaczął dokonywać Erdogan, ale mój post był o czym innym, o gospodarce.

No i jeszcze to porównanie z Rosją - co to ma do rzeczy? Czy fakt, że Putin osiągnął więcej niweluje osiągnięcia Erdogana?
                    Skoro porównujesz:
                    pewnie nie wiesz, ale Turcja przed Erdoganem była głęboko zacofanym XIX. wiecznym krajem rolniczym z dużą ilością analfabetów. Rosja przed Putinem taka nie była.
                    • banderom_nie Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 11:24
                      eva15 napisała:

> Uparty jesteś, ja o jednym , Ty o drugim. Ja o skoku cywlizacyjno-gospodarczym
                      > Turcji, Ty o tym, że Erdogan jest islamistą.

Nie ,Ewa,ja cały czas o tym samym.Erdogan cofnął Turcję w rozwoju cywilizacyjnym,robiąc ze świeckiej Turcji Turcję islamską.I tylko o tym ja cały czas pisze.Ty całkiem niepotrzebnie mieszasz cały czas gospodarkę z rozwojem cywilizacyjnym i przez to to nieporozumienie.

• eva15 Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 11:38
                        Cywilizacja jest pojęciem materialnym, a więc - gospodarczym, organizacyjnym, technologicznym etc.
                        Islam (jak i każda inna religia) to pojęcie z zakresu kultury duchowej.

Ty mieszasz pojęcia, ja piszę prawidłowo: Erdogan dał Turcji skok cywilizacyjny, gospodarczy.
                        • banderom_nie Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 12:04
                          eva15 napisała:

> Cywilizacja jest pojęciem materialnym, a więc - gospodarczym, organizacyjnym, t
                          > echnologicznym etc.
                          > Islam (jak i każda inna religia) to pojęcie z zakresu kultury duchowej.

Oczywiście,ze tak i byłoby,jakby religia nie mieszałaby się w sprawy państwa.ja nie przypadkowo wspomniałem o tym,ze w Turcji prawo tworzy się na podstawie szariatu.A to już całkiem inny wymiar.

> Ty mieszasz pojęcia, ja piszę prawidłowo: Erdogan dał Turcji skok cywilizacyjny
                          > , gospodarczy.

Skoku cywilizacyjnego Turcja doznała za Tansu Cille.To wtedy Turki zaznali czym jest dostatek.Skończyło się to kryzysem,ale to nie znaczy,ze przed Erdoganem Turcja była 19 wiecznym zadupiem,gdzie żyli głodni rolnicy,do tego niepisemne.
                          Ewa,ten spor o roli Erdogana miedzy nami ciągnie się od dłuższego czasu.Ty nie możesz mnie zarzucić tego,ze mój stosunek do niego zmienił się pod wpływem zestrzelenia rosyjskiego samolotu.Dla mnie dzisiejsze zachowanie Erdogana nie stało zaskoczeniem,jak dla Ciebie,być może dlatego,ze ja trochę więcej wiedział o tej Turcji,która Tobie była nieznana.

• nie-tak Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 12:18
                            Skok cywilizacyjny w tureckiej gospodarce zrobiły zachodnie firmy które wpuszczono do Turcji, później były to następstwa tego "skoku".
                            Jest faktem ze Turcja rozwinęła się w bardzo szybkim tempie przemysłowo ale kulturalnie cofa się pod wpływem państw zatoki perskiej do religijnego państwa, to nie sprzyja demokratycznej państwowości tylko spieszy w kierunku dyktatury.
                            • eva15 Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 12:24
                              Dokładnie tak się dzieje, pełna zgoda.
                              Mnie (i Waltera) zadziwia tylko, jak bardzo Erdogan niszczy to, co sam osiągnął, co było jego niewątpliwą zasługą.
                              • banderom_nie Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 12:35
                                eva15 napisała:

> Dokładnie tak się dzieje, pełna zgoda.
                                > Mnie (i Waltera) zadziwia tylko, jak bardzo Erdogan niszczy to, co sam osiągnął
                                > , co było jego niewątpliwą zasługą.

Erdogan nic nie niszczy.On cały czas idzie do tego samego celu.Jemu była potrzebna silna Turcja tylko po to,żeby zaspokoić własne mocarstwowe ambicje.On przecenił sily Turcji i własne i dlatego dziś miota się od Żydów do Saudów,szukając pomocy.

• nie-tak Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 12:48
                                  banderom_nie napisał(a):
                                  On przec
                                  > enił sily Turcji i własne i dlatego dziś miota się od Żydów do Saudów,szukając
                                  > pomocy.
                                  --------------------
                                  Całkowita zgoda z tą uwagą że rozpoznał jak był porzucony niedawno przez NATO/USA/Unię przez to chce na siłę zbudować koalicję z Saudis i Izraelem przeciw Rosji.
                                  Tu sądzę że z Izraelem nie zbuduje jej z dwóch powodów:
                                  - chodzi tu o przeproszenie Turcji przez Izrael za śmierć kilku Turków
                                  - w Izraelu mieszka dość duża grupa rosyjskojęzycznych Żydów i z ich zdaniem będzie musiał liczyć się szef Izraela.
                              • nie-tak Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 12:36
                                Erdogan chce zbudować państwo na wzorze saudyjskiej dyktatury z tą uwagą że nie zdaje sobie sprawy z różnicy miedzy tymi państwami.
                                Na dłużą metę tak sądzę, że Erdogan z swoja AKP będą największymi przegranymi.
                                Teraz NATO/USA/Unia wykorzystują rozhukanego durnia do swoich usług według motta: cudzymi rękoma gady łapać.

• eva15 Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 12:21
                            Religia zawsze jest jakoś wplątana w sprawy państwa. W Europie to już co prawda historia, aktualnie religia ma mało do powiedzenia, ALE: prawo europejskie w większości swoich punktów odpowiada 10-ciu przykazaniom.

Tansu Cille była dzieckiem USA, tam wyhodowanym, wykształconym. Nie będę się wypowiadać na temat jej rządów, bo za mało już z tego pamiętam. Wiem tylko, że Turcja pozosała i pod jej rządami krajem zacofanym, a wśród setek tysięcy Turków jadących dalej nieprzewrwanie na roboty do Niemiec (lub na socjal) było wiele analfabetów.

Dka Waltera aktualne zachowania Erdogana też są zaskoczeniem. Nie wszyscy są widać tak mądrzy jak Ty:-))).
                            • banderom_nie Re: zaczadzona propagandą szuja 30.12.15, 12:31
                              eva15 napisała:

> Tansu Cille była dzieckiem USA, tam wyhodowanym, wykształconym. Nie będę się wy
                              > powiadać na temat jej rządów, bo za mało już z tego pamiętam. Wiem tylko, że Tu
                              > rcja pozosała i pod jej rządami krajem zacofanym, a wśród setek tysięcy Turków
                              > jadących dalej nieprzewrwanie na roboty do Niemiec (lub na socjal) było wiele a
                              > nalfabetów.

Zdecydowana większość "Turków",które wyjechali do Niemiec,to byli Kurdowie.

> Dka Waltera aktualne zachowania Erdogana też są zaskoczeniem. Nie wszyscy są wi
                              > dać tak mądrzy jak Ty:-))).

I czemu ma służyć ta ironia? ja doskonale zdawałem sobie sprawę z tego,ze islamska Turcja,wcześniej lub później,wstanie do konfrontacji z Rosja .I dla mnie nie stało zaskoczeniem to,ze Turcja Erdogana stała sojusznikiem ISIS.Po innemu nie mogło być.
                              • eva15 Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu USA. 30.12.15, 12:49
                                Niemcy twierdzą, że największą grupę stanowili przybysze z Anatolii - prości ludzie, ubodzy chłopi, bez wykształcenia.

Nędza w Anatolii spowodowała, że w latach 60. miliony młodych, głodnych Turków opuszczały rodzinne strony i uciekały do miast. Tam też nie było dla nich pracy, więc wokół miast tworzyły się ogromne getta nędzy i wściekłości na rząd. Sytuacja stawała się wybuchowa i rząd USA nakłonił Niemcy Zach. do stworzenia programu przyjmowania tureckich gastarbeiterów. Niemcom wcale nie było to koniecznie potrzebne, bo mieli już wystarczająco dużo umów z Jugosławią, Włochami i innymi krajami. Te krtaje dostarczały im siłę roboczą łatwointegrowalną, bo z tego samego kręgu kulturowego.
                                No ale USA zdecydowały i Niemcy wykonali:

"Eigentlich brauchte man in Deutschland die türkischen Arbeiterinnen und Arbeiter so dringend nicht. Aber es gab geopolitische Gründe. Die Vereinigten Staaten drängten die Deutschen, die Türkei wirtschaftlich zu stützen. "

Czyli:

"Właściwie tureccy robotnicy nie byli w Niemczech specjalnie potrzebni. Ale miało to geopolityczne przyczyny. USA naciskały na Niemcóąw, by wsparli Turcję gospodarczo".

Poniżej bardzo ciekawy artykuł na ten temat, niestety po niemiecku:

www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/integration/gastarbeiter-die-kunst-des-missverstehens-11502703.html

• banderom_nie Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 13:01
                                  eva15 napisała:

> Niemcy twierdzą, że największą grupę stanowili przybysze z Anatolii - prości lu
                                  > dzie, ubodzy chłopi, bez wykształcenia.
                                  >
                                  > Nędza w Anatolii spowodowała, że w latach 60. miliony młodych, głodnych Turków
                                  > opuszczały rodzinne strony i uciekały do miast. Tam też nie było dla nich pracy

Ewa,jestem całkowicie zaskoczony tym brakiem wiedzy,jaki Ty reprezentujesz.
                                  Turecka Anatolia jest skupiskiem tureckich Kurdów.
                                  www.wirtualnaturcja.pl/polityka-i-gospodarka/kurdowie-w-turcji.html
                                  "W Turcji żyje najwięcej Kurdów. Ich liczbę trudno jest oszacować – mówi się o 8-9 mln, ale pojawiają się również liczby rzędu 12, a nawet 20 mln. Zamieszkują głównie wschodnią i południowo-wschodnią Anatolię."
                                  • banderom_nie Ewa,cos specjalnego dla Ciebie 30.12.15, 13:04
                                    Dzis na Inosmi okazal sie przeklad z jezyka francuskiego:
                                    inosmi.ru/politic/20151230/234957365.html
                                    Tam o Erdoganie pisze sie nie wiele,ale....lepiej przeczytaj sama:
                                    Я пoзнaкoмилcя Реджепoм Тaйипoм Эрдoгaнoм мнoгo лет нaзaд, в нaчaле 1990-х в Стaмбyле, кoгдa тoт еще был мэрoм гoрoдa, a я «зaлизывaл рaны» пocле пyбликaций o тoм, кaк Зaпaд cиcтемaтичеcки рaзрyшaл Югocлaвию.

«Вы гoвoрите пo-тyрецки?» — кaк-тo cпрocил oн меня. «Не oчень хoрoшo, — oтветил я. — Немнoгo».

«Нo вaм прекрacнo извеcтнo, кaк прoизнocитcя нaзвaние нaшей пaртии! — вocкликнyл oн. — Этo дoкaзывaет, кaк мы вaжны».

С caмoй же первoй вcтречи я пoнял, чтo oн — aгреccивный мерзaвец c мaнией величия и кoмплекcoм непoлнoценнocти. Нo мне и в гoлoвy не мoглo прийти, чтo oн пoйдет тaк дaлекo. А oн cмoг. И из-зa негo cтрaдaют миллиoны людей пo вcемy региoнy.
                                    • eva15 Re: Ewa,cos specjalnego dla Ciebie 30.12.15, 13:30
                                      Нo мне и в гoлoвy не мoглo прийти, чтo oн пoйдет тaк дaлекo

No proszę, jeszcze jeden, któremu nawet do głowy nie przyszło, że Erdogan tak daleko się posunie. Jestem w dobrym towarzystwie:-).
                                      • banderom_nie Re: Ewa,cos specjalnego dla Ciebie 30.12.15, 14:14
                                        eva15 napisała:

> No proszę, jeszcze jeden, któremu nawet do głowy nie przyszło, że Erdogan tak d
                                        > aleko się posunie. Jestem w dobrym towarzystwie:-).

A nie lepiej być w moim towarzystwie,mnie to nie zaskoczyło? :-)
                                  • eva15 Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 13:16
                                    Kurdowie są w południowej i południowo-wsch. częci. Nie stanowią w Anatolii największej grupy ertnicznej, nie wiem więc, jak to ustaliłeś, że to właśnie Kurdów a nie Turków wysłano do Niemiec.
                                    Turecka autorka powyższego artykułu takich ustaleń nie podaje.
                                    • eva15 Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 13:18
                                      Mapa etniczna Turcji:

tangsir2569.files.wordpress.com/2013/04/ethnic_groups_turkey_dutch.jpg?w=960&h=657
                                    • banderom_nie Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 14:17
                                      eva15 napisała:

> Kurdowie są w południowej i południowo-wsch. częci. Nie stanowią w Anatolii naj
                                      > większej grupy ertnicznej, nie wiem więc, jak to ustaliłeś, że to właśnie Kurdó
                                      > w a nie Turków wysłano do Niemiec.
                                      > Turecka autorka powyższego artykułu takich ustaleń nie podaje.

Ale moje doświadczenia pozwalają mnie stwierdzić,ze w Europie,w tym i UK,większość "Turkowa" i "Irakijczyków",to właśnie są Kurdowie.
                                      • eva15 Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 14:35
                                        Twoje doświadczenie a rzeczywistość w Niemczech to 2 różne rzeczy.

Owszem, w Niemczech jest dużo Kurdów, ale oni zaczęli pojawaić się później.

1. fala wymuszonego przez USA przyjmowania gastarbeiterrów dotyczyła głównie Turków.

USA bały się rozruchów młodych mężczyzn pozbawiowych pracy i perspektyw. Chodziło o TURKOW, bo z Kurdami rząd rozprawiał się cały czas ostro i Zachód przymykał na to oczy. Ale co innego bić Kurdów,a co innego mordować własnych niezadowolonych z nędzy Turków. Tych należało więc szybko wyeksportować, zanim zrobią przewrót jak na Kubie, która zachwyciła swą rewolucją szrokie masy biednych na całym świecie.

Rozprzestrzenienia się kubańskiej zarazy w Turcji USA bały się w latach 60. ub. wieku bardzo.

Wyeksportowani młodzi mężczyźni nie tylko poprawili swój byt, ale też wysyłając jak na tureckie warunki bardzo dużą kasę, poprawili błyskawicznie byt swych biednych tureckich rodzin. No i sytuacja się rozładowała, wszyscy byli syci i zadowoleni.

• banderom_nie Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 14:40
                                          Ewa,wszystko co piszesz ma sens i tak na pewno było.Tylko od lat 60-ch do lat 80-ch minęło 20 lat i Turcja,przed tym,jak rządy w niej objął Erdogan,była już całkiem inna.
                                          Ja nie zaprzeczam temu,ze Turcja za rządów Erdogana rozwijała się,ja zaprzeczam temu,ze Turcja za jego czasów doznała skoku cywilizacyjnego.
                                          • eva15 Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 14:50
                                            Rozwój gospodarczy, nowe technologie, wzrost wydajności etc. to JEST skok cywilizacyjny. Upierasz się przy jakiejś dziwacznej definicji cywilizacji, która wg Ciebie nie ma nic wspólnego z rozwojem gospodarczym. Ciekawe więc z czym?

Miałam kilka razy okazję rozmawiać z managerami z przemysłu, którzy współpracują z Turcją. Dla nich rozwój niektórych gałęzi przem. w Turcji to szok. Tak np. przemysł papierniczy jest na najwyższym europejskim poziomie, w niczym nie ustępuje Niemcom czy Finom. W NICZYM.
                                            • banderom_nie Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 15:07
                                              eva15 napisała:

> Rozwój gospodarczy, nowe technologie, wzrost wydajności etc. to JEST skok cywil
                                              > izacyjny. Upierasz się przy jakiejś dziwacznej definicji cywilizacji, która wg
                                              > Ciebie nie ma nic wspólnego z rozwojem gospodarczym. Ciekawe więc z czym

To żaden skok cywilizacyjny.Zachodnie firmy otworzyli w Turcji swoje montownie i to wszystko.

> Miałam kilka razy okazję rozmawiać z managerami z przemysłu, którzy współpracuj
                                              > ą z Turcją. Dla nich rozwój niektórych gałęzi przem. w Turcji to szok. Tak np.
                                              > przemysł papierniczy jest na najwyższym europejskim poziomie, w niczym nie ustę
                                              > puje Niemcom czy Finom. W NICZYM.

I co to ma do skoku cywilizacyjnego Turcji? Idzie normalny rozwój,zachodnie firmy wchodzą na rynek,przynosząc nowe technologii i zachodni sposób zarządzania.Jaka w tym zasługa Erdogana?

• eva15 Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 13:39
                                    Przeczytałam artykuł, jest emocjonalny - walka dobra ze złem, ale bardzo dużo w tym racji.
                                    • banderom_nie Re: Skąd się wzięli Turcy w Niemczech? Z rozkazu 30.12.15, 14:21
                                      eva15 napisała:

> Przeczytałam artykuł, jest emocjonalny - walka dobra ze złem, ale bardzo dużo w
                                      > tym racji.

Tez mnie spodobał się.najpierw chciałem założyć watek,biorąc go za osnowę,ale lepiej o nim z Toba pogadać na spokojnie,niż użerać się z przygłupami forumowymi.
                              • eva15 Turcja - Rosja 30.12.15, 13:01
                                banderom_nie napisał(a):

> I czemu ma służyć ta ironia? ja doskonale zdawałem sobie sprawę z tego,ze islam
                                > ska Turcja,wcześniej lub później,wstanie do konfrontacji z Rosja .I dla mnie ni
                                > e stało zaskoczeniem to,ze Turcja Erdogana stała sojusznikiem ISIS.Po innemu ni
                                > e mogło być.

Nigdzie nie pisałam, że Turcja nie będzie dążyć do konfrontacji z Rosją. To akurat jest oczywiste, że będzie, w końcu to Rosja zawsze zwyciężała w wojnach z Turcją oraz zadała ostateczny cios Imperium Osmańskiemu. Takich rzeczy się nie zapomina:-).

Ałe Rosja - choć ogromna- to jednak nie cały świat:-). Jeszcze kilka lat temu Erdogan propagował politykę pokojowego sąsiedztwa i był dobrym kumplem Assada. Aż to nagle zmienił to wszystko o 180 stopni. To jest zadziwiające.
                                • banderom_nie Re: Turcja - Rosja 30.12.15, 14:33
                                  eva15 napisała:

> Ałe Rosja - choć ogromna- to jednak nie cały świat:-). Jeszcze kilka lat temu E
                                  > rdogan propagował politykę pokojowego sąsiedztwa i był dobrym kumplem Assada. A
                                  > ż to nagle zmienił to wszystko o 180 stopni. To jest zadziwiające.

I znów popisze się arogancją :-)
                                  Dla mnie nie ma w tym nic zadziwiającego.Erdogan był pewien tego,ze Syrię ma w kiszeni,on nie przypadkowo mówił,ze problem Syrii,to wewnętrzny problem Turcji.Do czasu Asad z tego nie robił problemu,wszystko zmieniło się,gdy Erdogan zażądał od niego ustąpić "rewolucjonistom - islamistom".Dla Asada to było życie lub śmierć nie tylko dla niego samego,a i sporej części syryjskiego narodu.On odmówił Erdoganowi i zrobił to naprawdę w bardzo delikatny sposób,ale turka to i tak rozwścieczyło - on nie mógł uwierzyć w to,ze Asad nie posłucha jego "rady".
          • eva15 Walterze, 30.12.15, 00:05
            Walterze, odzywaj się częściej. Nie oddawaj pola forumowym orłom, sokołom o ptasich móżdżkach.
      • el.commendante Re: Bardzo na kolanach :) 30.12.15, 11:54
        wasyl_szuja napisał:

> Turcy kombinują coś na Zakaukaziu i z Ukrainą ;)
        Już ci nawet szlamu propagandowego z GW było za mało i sięgnąłeś poniżej poziomu gówna do jawnie faszystowskiego tałatajstwa jak te kresy24. Twoja desperacja naprawdę powala! :D
    • x2014 Re: Turcja na kolanach 29.12.15, 22:40
      ty przyglupie forumowy a kiedy bedzie lezec i kwiczec? hehe
      • banderom_nie Re: Turcja na kolanach 29.12.15, 22:55
        x2014 napisał:

> kiedy bedzie lezec i kwiczec?

Przyjdzie i na to czas.
        • x2014 Re: Turcja na kolanach 29.12.15, 23:31
          a nie obciaga turek fjutinowi? no popatrz a moze tobie, slyszalem, ze turki bardzo lubia rosjanki no ale co ty mozesz wiedziec, jak ciebie chlopcy interesuja
          • 5magna Re: Turcja na kolanach 30.12.15, 00:08
            www.informationclearinghouse.info/article43823.htm
          • banderom_nie Re: Turcja na kolanach 30.12.15, 02:02
            x2014 napisał:

> a nie obciaga turek Putinowi?

Przecież on jest Turkiem,a nie Polakiem,to niby czemu miałby obciągać?
      • el.commendante Re: Turcja na kolanach 30.12.15, 11:55
        x2014 napisał:

> ty przyglupie forumowy a kiedy bedzie lezec i kwiczec? hehe
        >
        Już leży i kwiczy by Rosja wybaczyła.
    • wiarus-pl Po prostu Turcy nie chcą zbombardować Kremla, 30.12.15, 16:06
      a takie możliwości mają, więc chcą załagodzić konflikt.
      Realizują wytyczne dowództwa NATO i tyle.
    • banderom_nie Nikolic,jednak,odmowil Turcji 01.01.16, 12:13
      O tym wczoraj oficjalnie powiadomił sam Prezydent Serbii :"Postanowiłem przekazać naszym przyjaciołom w Rosji życzenie Turcji. Oto i wszystko. Nie przyjąłem propozycji, aby stać pośrednikiem, ale wysłuchałem propozycje Ankary, która oceniam pozytywnie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka