Dodaj do ulubionych

Radosna rocznica

08.04.16, 15:27
"8 kwietnia 1991 rozpoczęło się oficjalne wycofywanie z Polski Północnej Grupy Wojsk Armii Radzieckiej."

Trudno się nie uśmiechnąć czytając tę informację. :)

pl.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3%C5%82nocna_Grupa_Wojsk#Wycofanie_jednostek_PGW_z_Polski
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Radosna rocznica 08.04.16, 15:40
      :) :) :)
    • przechrztaimason Re: Radosna rocznica 08.04.16, 15:41
      A jak się wycofywali! Razem z klamkami, sedesami, futrynami, gniazdkami. Nawet kable i rury ze ścian się wycofały z Armią Czerwoną.
    • tojabogdan a ponieważ dwa dni później, czyli 10.04. 08.04.16, 15:55
      tyle, że 2010, rozbił się samolot pod Smoleńskiem, można te dwa dni połączyć w jedno dłuuugie święto, włączając w to dotychczas nieobsadzony 9.04. ( w tym dniu w roku 1241 w bitwie pod Legnicą ścięto głowę Henrykowi Pobożnemu, co nadawałoby by się do czczenia, bo my czcimy bardzo chętnie nasze klęski)
      Tak, jak na początku maja mamy trzy pierwsze dni tego miesiąca wolne, moglibyśmy i w kwietniu
      • czuk1 Re: a ponieważ dwa dni później, czyli 10.04. 08.04.16, 16:33
        Wycofanie wojsk rosyjskich z Polski było - świętem a rozbicie samolotu pod Smoleńskiem - klęską.

A Ty, to mieszasz i chcesz świętować zbiorowo .... piszesz - ..."bo my czcimy bardzo chętnie nasze klęski."

Nie wypowiadaj się za wszystkich Polaków (jak JK) - ja np. nie świętuję klęsk narodowych, nie lubię atmosfery cierpiętnictwa i modłów....z okazji klęsk.
        • tojabogdan każda okazja jest dobra 08.04.16, 16:43
          do świętowania.
          Pierwszy maja to rocznica krwawego stłumienia demontracji w 1886 roku, a więc żadna wesoła okazja, ale, by to uczcić, świętuje się (w wielu krajach), a że trzy dni później, 3.05. jest okazja do świętowania pozytywnego wydarzenia, niczemu ta trzydniówka nie wadzi.
          A więc są precedensy łączenia wesołych i niewesołych okazji.
          Ważne, by świętować.
          A może uważasz śmierć Henryka Pobożnego za nieistotne wydarzenie. Wówczas sromotnie przgraliśmy, ale przegrane wojny i bitwy to nasze najważniejsze rocznice.
    • czizus Oj tak, to był niezwykle smutny dzień, 08.04.16, 16:46
      wręcz dramat. Żegnaliśmy te wojska dużą delegacją zakładową z kwiatami i przemówieniem delegata TPPR. Wszyscy płakali. Kobiety ze łzami w oczach wręczały kwiaty żołnierzom.

Wyjechali nasi wybawiciele, żołnierze którzy chronili nas przed zakusami imperializmu. I faktycznie, po ich wyjezdzie Polskę zdominowała ta "ohydna demokracja", ten "ohydny wolny rynek" a Polska przystąpiła do tej "ohydnej" UE i jeszcze gorszego NATO. Imperializm opanował Polskę.
      • yurek11111 Re: Oj tak, to był niezwykle smutny dzień, 09.04.16, 00:04
        Ostatnie ruskie krasnoarmiejce, opuscili Polske 17 wrzesnia 1993 r, na sprawiedliwosc dziejowa przyszlo czekac Polsce dluuuuuugie 54 lata od 17 wrzesnia 1939 roku.....
      • czuk1 Re: Oj tak, to był niezwykle smutny dzień, 09.04.16, 00:46
        czizus ....może nie wszędzie ....ale tak było. Nie było to jednak spontaniczne ale wręcz wymuszone przez jedynie słuszną partię.
        Zaraz skojarzyło mi się z działaniami i propagandą obecnej władzy. Jest podobnie . Teraz też można przywieźć na wiec 100 tys. zwolenników-klakierów jednej partii, choć 2/3 narodu jest innego zdania.
        • pijatyka Re: Teraz też można przywieźć na wiec 100 tys. 09.04.16, 01:06

Ale ci nie zostają potem na wsiegda ;->
        • uu1 Re: Oj tak, to był niezwykle smutny dzień, 25.04.16, 13:47
          czuk1 napisał:

> czizus ....może nie wszędzie ....ale tak było. Nie było to jednak spontaniczne
          > ale wręcz wymuszone przez jedynie słuszną partię.
          Która to jedynie słuszna partia rządziła w 1991 r.?

----------------
          • czuk1 Re: Oj tak, to był niezwykle smutny dzień, 25.04.16, 14:29
            Czisus napisał : Oj tak , to był niezwykle smutny dzień, wręcz dramat. Żegnaliśmy te wojska dużą delegacją zakładową z kwiatami i przemówieniem delegata TPPR. Wszyscy płakali. Kobiety ze łzami w oczach wręczały kwiaty żołnierzom.

Odebrałem to jako humor.... nie wierzyłem, że pisze on serio
            i też odpowiedziałem humorystycznie - w duchu wpisu Czisusa :

Odpowiedziałem ; czizus ....może nie wszędzie ....ale tak było. Nie było to jednak spontaniczne ale wręcz wymuszone przez jedynie słuszną partię.

...w sumie wyszło to głupio ..... wpisy były nierzeczywiste, nie pokazywały prawdy.

Masz rację - nie było już jedynie słusznej partii .
            A więc trudno sobie wyobrazić by w 1991 roku jakieś organizacje czy administracja organizowała takie pożegnania, by były wylewne i spontaniczne przemówienia.
            • czuk1 Re: Oj tak, to był niezwykle smutny dzień, 25.04.16, 15:31
              Przy okazji tej polemiki o radosnej rocznicy wycofania w Polski wielkiej armii czerwonej , zajrzałem do sieci.... nie znalazłem dowodów na zorganizowane pożegnania żołnierzy (już) rosyjskich przez miejscową ludność. Oni żegnali się sami z sobą . Nikt po nich nie płakał -

www.youtube.com/watch?v=jokJJ1NDSSA.
              To ciekawy 7 minutowy filmik, pokazujący życie żołnierzy w ostatnich dniach pobytu, w Borno Sulinowie. . W oczy rzuca się (rosyjska obłuda) - na pokaz porządek i normalność a w koszarach - skromne życie, rygor, zacofanie.
              Armia była ogromna , ulokowana w wielu miasteczkach. Okupacja wojskowa Polski przez ZSRR (oni mówią obrona Polski) trwała blisko pół wieku. "Wychodzenie" trwało ponad dwa lata. Dopiero w 17.IX.93 r. gen. Kowalow złożył meldunek Prezydentowi Wałęsie o wycofaniu wojsk rosyjskich.
              Wałęsa chwali się do dziś, że od początku do końca on osobiście prowadził negocjacje i on doprowadził do wycofania z Polski zachodniej grupy wojsk rosyjskich. Zaprzecza temu gen. Ostrowski który ujawnia, że Wałęsa nalegał aby Rosjanie - cywile zostali w Polsce i podjęli działalność gospodarczą. Generałowie wybili mu to z głowy.
              www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/934270,22-lata-temu-Polske-opuscily-wojska-radzieckie
              • czuk1 Były to 2 lata świętowania w Polsce 25.04.16, 15:36
                Były to 2 lata świętowania w Polsce .... wycofywania z Polski ogromnego zgrupowania wojsk
                rosyjskich.
                Niewątpliwe zasługi historyczne ma w tym sukcesie Polski - upadek ZSRR i przejęcie władzy w Polsce przez "Solidarność",.....
    • monalisa2016 Re: Radosna rocznica 09.04.16, 00:12
      To jest zawartość wiedzy jak i jakość, wartość istnienia naszych formowiczów. :-)
      Bez Putina, bez Kremla, bez Niemiec te forum by nie istniało i nie żyło. :-)
      Putina, Kreml, Niemcy mają nasi forumowicze w: lodowce, w łóżku, pod łóżkiem, nad łóżkiem, za plecami, przed nimi, na talerzu, w garnku, ...itd. po prostu bez Rosji, bez Putina, bez Kremla, bez Niemiec żyć nie potrafią. :-)
      • monalisa2016 Re: Radosna rocznica 09.04.16, 00:30
        monalisa2016 napisał(a):
        bez Kremla, bez Niemiec żyć nie potrafią. :-)

tu muszę się poprawić:
        bez Kremla, bez Niemiec ich życie intelektualne nie miałoby zadnego sensu. :-)
      • czuk1 Re: Radosna rocznica 09.04.16, 00:38
        ml2016 pisze :
        To jest zawartość wiedzy jak i jakość, wartość istnienia naszych forumowiczów. smile

Wg mnie. Stwierdzenie to jest nieuprawnione.... na podstawie akurat tego, jednego wątku. Bezpodstawnie i negatywnie (bo sarkastycznie) oceniasz waszych/swoich forumowiczów. Gdybyś jednak/nawet napisała/ał o forumowiczach (wszystkich) FŚ to było by niesprawiedliwe.
        Istnienie tego forum zależy od tego czy będzie dobra atmosfera do polemik, bo tylko w takich warunkach pisać będą nowi forumowicze o świecie . Nikt nie lubi obcej propagandy, braku tolerancji i chamskich odzywek. Po prostu omija się takie miejsca. Forum było/jest zanieczyszczane przez waszą web brygadę , bo Wasz szef igor-ukr, na forum Rosja i świat, kazał wam i to było systematycznie i bezwzględnie wykonywane, cytuję:
        "Do wypróżniania się są inne fora, między innym forum "Świat", gdzie cenzura toleruje fizjologiczne potrzeby forumowiczów."
        • monalisa2016 Re: Radosna rocznica 09.04.16, 00:41
          Jak zawsze nasz czuk1 na pierwszym miejscu, czyżby miał wyrzuty sumienia?
          • czuk1 Re: Radosna rocznica 09.04.16, 00:53
            Nie dlatego. Za dużo kawy opiłem się i nie mogę spać.

Poza tym utraciłem, do waszej paczki zaufanie (za dużo krzywdy doznawałem na co dzień).
            I reaguję spontanicznie na słowa kłamliwe, obłudne . ...
            • monalisa2016 Re: Radosna rocznica 09.04.16, 01:05
              Juz się nie tłumacz i nie usprawiedliwiaj zacznij być krytycznym do tego co nam oferujesz.
              Dobranoc
      • malkontent6 Re: Radosna rocznica 09.04.16, 06:28
        Ja też cię lubię. :)
      • pijatyka Re: Bez Putina 25.04.16, 13:33

Zgadza się - kiedy kacapy spieprzały z Polski to o Putinie jeszcze nikt nie słyszał ;-P
        • kylax1 Jak to nikt nie słyszał?? 25.04.16, 13:36
          vimeo.com/161393081
    • kylax1 I niech siedzą na Uralu. :) 25.04.16, 13:35

• br0f Re: Radosna rocznica 25.04.16, 15:58
      wolna-polska.pl/wiadomosci/grzegorz-braun-o-obcych-wojskach-i-ustawie-1066-zapraszanie-lisa-do-kurnika-2016-03

malki czasy sie zmienily, dzis nie trzeba okupowac , dzis daje sie pozyczki nie do spalacenia.
      • br0f Re: Radosna rocznica 25.04.16, 16:07
        wolna-polska.pl/wiadomosci/aleksander-jablonowski-amerykanie-chca-walczyc-z-rosja-w-polsce-wideo-2016-04
        • czuk1 Re: Radosna rocznica 25.04.16, 16:41
          br0f . www.youtube.com/watch?v=CVjr7yaiVCw - warto by wszyscy Polacy znali idee narodowców.
          Nie jestem narodowcem ale intuicyjnie optuję za - prowadzeniem suwerennej polityki narodowej.
          Nie potrzebne są nam - na terenie Polski amerykańskie bazy i wojska.
          Nie dajmy się zwariować i skłócać z sąsiadami - Rosją , Ukrainą i Białorusią.
          Nie powinniśmy godzić na przyjmowanie imigrantów z krajów arabskich.
          Takie postępowanie nakazuje nam interes narodowy i suwerenność państwa polskiego.

• czuk1 Re: Radosna rocznica 25.04.16, 16:15
        Jeśli zadłużamy się to z własnej suwerennej winy. ;)
        • br0f Re: Radosna rocznica 25.04.16, 16:22
          kto ciebie pyta o zdanie?
          • czuk1 Re: Radosna rocznica 25.04.16, 16:49
            br0f 25.04.16, 16:22 pisze:
            kto ciebie pyta o zdanie?

Co ty zwariowałeś. ? Musisz pytać, bym dopiero wtedy swoje zdanie napisał ? ;)

A kto Cię prosił podawanie tu linków, bez komentarzy.
            Taki udział w forum,..... jego o linkowanie i nie dopuszczanie na polemikę
            z przekazywanymi informacjami .... jest jakimś wariactwem.

• br0f Re: Radosna rocznica 26.04.16, 15:33
              chcialem zapytac kto cie pyta o zdanie o zaciaganie pozyczek.
      • malkontent6 Re: Radosna rocznica 26.04.16, 15:52
        br0f napisał(a):

> dzis daje sie pozyczki nie do spalacenia.

Zanim coś podpiszesz w banku poproś o radę kogoś mądrego.
        • czuk1 Re: Radosna rocznica 26.04.16, 18:30
          Brof napisał:
          - chcialem zapytac kto cie pyta o zdanie o zaciaganie pozyczek.
          - dzis daje sie pozyczki nie do spalacenia

Moje zdanie :

* o zaciaganiu kredytów (nie pożyczek) wyraziłem zdanie własne, bez pytania. Bo wiąże się ściśle z tematem ZADŁUŻENIA. Tu nie jestem na przesłuchaniu , bym odpowiadał tylko na zadawane pytania. ;)

** własnie wyraziłeś pogląd , że "dzis daje sie pozyczki nie do spalacenia"
          . I do tego poglądu muszę się odnieść. Przepraszam, nie wytrzymuję. Jako emeryt "finansowy" mam takie zdanie .... które kilka lat (już na emeryturze, do ub.r)" rozpowszechniałem" wśród młodego pokolenia.
          W BANKACH UDZIELA SIĘ POŻYCZKI W KWOTACH MOŻLIWYCH DO SPŁACENIA. W ostatnich latach b.rzadko słyszy się o nieprofesjonalnych bankach, natomiast słyszymy o upadających SKOK-ych. Przecież durniem byłby taki pożyczkodawca który by pożyczał takiej osobie która nie spłaci. ;) Ponadto:
          1. Trzeba odróżnić kredyt od pożyczki - to możesz sam zrobić, z Wikipedii. Powiem
          tylko, że kredyty udzielane są wyłącznie przez banki i SKOK-owe. A pożyczek udzielają
          (ponadto) też różne firmy finansowe. Banki zabezpieczają się przed utratą pożyczanych
          pieniędzy przez dodatkowe zabezpieczenia , takie jak hipoteka na nieruchomości,
          poręczenia osób trzecich. Zabezpieczenia pozwalają na uzyskanie zwrotu pożyczki.
          2. W bankach udziela się kredytów i pożyczek ale po analizie zdolności kredytowej
          wnioskującego o kredyt lub pożyczkę. Klient otrzymuje pożyczkę tylko wtedy kiedy
          z tej analizy wynika, że kredytobiorcą może być klient który ma zdolność pożyczkową
          tj. dochody i majątek trwały pozwalający na terminową i systematyczną spłatę
          pożyczki wraz z odsetkami.
          3. "Pożyczki nie do spłacenia " - mają miejsce niezmiernie rzadko i głownie w przypadkach:
          tragedii życiowych pożyczkobiorców.

Nasuwa się pytanie : czy (jak twierdzi brof) klienci świadomie zaciągają pożyczki
          których nie zamierzają spłacić ?

.
          • czuk1 Re: Radosna rocznica 26.04.16, 18:41
            Korekta drobnego przejęzyczenia:
            ....."z tej analizy wynika, że pożyczkobiorcą może być klient który ma zdolność
            pożyczkową.... "
            • uu1 Re: Radosna rocznica 26.04.16, 19:14
              czuk1 napisał:

> Korekta drobnego przejęzyczenia:
              > ....."z tej analizy wynika, że pożyczkobiorcą może być klient który ma z
              > dolność pożyczkową.... "
              Czy wiesz, że kredyty we frankach otrzymywali ci, którzy nie mieli zdolności kredytowej w złotych?
              ---------------
              • czuk1 Re: Radosna rocznica 26.04.16, 22:26
                Dziecko. Brałem udział w udzielaniu tych kredytów. Na starcie , były one bardzo atrakcyjne w porównaniu do kredytów złotowych. Każdemu kredytobiorcy mówiło się, że wahania kursu złotego, że zmiany wartości CHF, mogą bardzo pogarszać bądź poprawiać warunki spłaty kredytu frankowego. Kredytobiorcy wiedzieli też , że CHF kupować będą i na określonych warunkach w banku. Była moda na te kredyty , do wyboru były kredyty złotowe i .... w dużej liczbie banków.
                Nie wiem dlaczego tak Ty piszesz...bo piszesz nieprawdę. Wiem natomiast, że te kredyty były udzielane po dokładnej analizie, że były wiele lat dużo "tańsze" i jeszcze dziś sumy ogólne spłaty kredytów "frankowych" różnią się (od porównywalnych) zaciąganych w PLN.
                Umów frankowych , na oferowanych warunkach, nie musieli podpisywać.
                A co najważniejsze, że te kredyty są do dziś bardzo dobrze spłacane. Nie występuje zjawisko kredytów straconych dla banków. Problem jest mocno "wyolbrzymiany". A próby jego rozwiązywania
                poprzez jakieś dotacje z naszych podatków .... bezzasadne.
                • uu1 Re: Radosna rocznica 26.04.16, 22:47
                  Najwyraźniej nasza wiedza w tej materii bardzo się różni.
                  > A próby jego rozwiązywania
                  > poprzez jakieś dotacje z naszych podatków .... bezzasadne.
                  Tu się z Tobą zgadzam.
                  btw - opowieści o stratach banków to blef. Można mówić jedynie o mniejszym niż założony zysku.
                  ---------------------
                  • czuk1 Re: Radosna rocznica 27.04.16, 08:03
                    uu1 . Tak. Z punktu widzenia formalnego ..... banki uzyskają zysk mniejszy od założonego .
                    Spojrzenie właściciela banku ..... mogło by jednak oznaczać : konieczność rezygnacji z planów
                    rozwoju usług banku, oddalenie modernizacji systemów informatycznych a (w połączeniu
                    z dodatkowym opodatkowaniem banku) być może wycofaniu swojej działalności w Polsce.
                    • uu1 Re: Radosna rocznica 27.04.16, 10:24
                      czuk1 napisał:

> uu1 . Tak. Z punktu widzenia formalnego ..... banki uzyskają zysk mniejszy od założonego
                      > Spojrzenie właściciela banku ..... mogło by jednak oznaczać : koniec
                      > zność rezygnacji z planów rozwoju usług banku, oddalenie modernizacji systemów >informatycz
                      > nych a (w połączeniu
                      > z dodatkowym opodatkowaniem banku) być może wycofaniu swojej dzi
                      > ałalności w Polsce.
                      Każdy biznes/interes obciążony jest ryzykiem. Stąd m.in. istnienie Towarzystw Ubezpieczeniowych. Dodatkowe opodatkowanie banków na Zachodzie stosowane jest od dawna. Ale ponieważ zysków (uczciwych/nieuczciwych) nigdy dosyć, wymyślono TTIP. Przekręt porównywalny z GLOBCIO. Miłego dnia.

------------
                      • czuk1 Re: Radosna rocznica 27.04.16, 11:25
                        uu1. Wzajemnie .... żółwik.
    • jorl Re: Radosna rocznica 26.04.16, 22:16
      malkontent6 napisał:

> "8 kwietnia 1991 rozpoczęło się oficjalne wycofywanie z Polski Północnej Grupy
      > Wojsk Armii Radzieckiej."
      >
      > Trudno się nie uśmiechnąć czytając tę informację. :)
      >

Nie wiem jak to wygladalo w Polsce ale widzialem i slyszalem jak bylo w Niemczech. Krotko przed wycofaniem sie duzej jednostki rosyjskiej spod Berlina urzadzili oni defilade wojskowa. Pamietam jak berlinska prasa pisala ze ulice gasienicami poniszcza ale Rosjanie powiedzieli ze beda defilowac i takiego wala.
      A wiec pojechalem i ja na ta defilade. Mnostwo Niemcow, juz bylych DDRowcow zegnalo z sympatia Rosjan. W mediach niemieckich juz po Zjednoczeniu czyli zachodnioniemieckich sie na ten temat nie rozpisywano bo glupio ze DDRowcy jednak, pozno moze, ale Rosjan pokochali.
      Zreszta mamy fabryke w bylym DDRerze, bywam tam dosc czesto, znam ich poglady. Mozna powidziec ze sa troche podobne do plakatow na demonstracjach w Lipsku, Drezdnie itd. "Merkel na Syberie, Putin do Berlina"

Tak ze drogi m5 jakos ci wstretni Rosjanie miewaja i u (bylych)okupowanych spore sympatie.
      Ty natomiast drogi m5 masz poglad amerykanski, w koncu tam mieszkasz a USA zawsze bedze wrogiem Rosji, a to niekoniecznie jest dla Europy dobre. Wiec lepiej moze nie udawaj Polaka bo reprezentujesz nie polska a amerykanska racje stanu.

bylem przed kilku laty w Borne Sulinowo, nocowalem tam, bylem tez w tej bazie rosysjkiej, pustej juz. Jakosc miejscowi tak sie zle o Rosjanach nie wyrazali, syndrom DDReu?

No i mi opowiadanio jak te bloki po Rosjanach byly szabrowane. Przez Polakow. Widac nie wszystko Rosjanie wywiezli, sporo cennego zostalo i dla polskich szabrownikow.
      • malkontent6 Re: Radosna rocznica 27.04.16, 01:58
        jorl napisał:

> DDRowcy jednak, pozno moze, ale Rosjan pokochali.

Poznałem w USA sporo małżeństw amerykańsko-niemieckich, które powstały w BRD własnie w wyniku stacjonowania wojska USA. Pytałem na forum ile było małżeństw Rosjan z Niemkami z DDR i do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi. Być może DDRonki kochały czerwonoarmistów ale nie na tyle aby wyjsć za nich za mąż i wyjechać na stałe do ZSRR.
        • przechrztaimason Re: Radosna rocznica 29.04.16, 09:43
          Kiedy upadała NRD agent Stasi w zachodniniemieckim kontrwywiadzie zrozumiał, że jego dni na wolności są policzone i pojechał do Karlshorst gdzie mieściło się dowództwo ACz i siedziba wszelkich służb. Tam przedstawił swoją sprawę, skierowano go do KGB, gdzie kazano mu czekać aż zweryfikują jego tożsamość. Gość siedział na korytarzu przez dwie godziny przyglądając się uważnie otoczeniu. Po dwóch godzinach opuścił budynek stwierdzając, że już woli odsiadkę w RFN niż azyl w Moskwie. Zgłosił się do swoich przełożonych gdzie grzecznie przyznał się do wszystkiego. Dostał 4,5 roku z czego odsiedział 3.
      • uu1 Re: Radosna rocznica 27.04.16, 10:25
        Świetny komentarz. :-)
        ----------------------
    • deutor Re: Radosna rocznica 27.04.16, 00:15
      byly i pozytywy..?
      W Warszawie (Rembertow) Ruscy obozowali za wysokim murem ,nosa nie wychylajac.
      Nie przeszkadzalo to jednak polskim handlarzom...ops.. kupcom (tak ich teraz zwa) w wymianie handlowej....dziury w plocie znajdowali.
      Tak wiec w tych "ciezkich" czasach ocet mozna byla zakaszac kawiorem (lub odwrotnie),ktorego na Bazarze Rozyckiego bylo skolko ugodno za psie pieniadze.
      Dzieci na tej jedynie?? dostepnej "mieszance" rosly jak na drozdzach (tych bylo brak) ,wnuczki rowniez nie wygladaja najgorzej po "octowych" ojcach i matkach.

ps. W Legnicy wciaz starsze pokolenie z rozrzewnieniem wspomina czasy ich pobytu,choc prawie cwierc wieku minelo...wszystkim sie nie dogodzi pomimo szczerych checi.
      • malkontent6 Re: Radosna rocznica 27.04.16, 02:01
        O ile wiem teraz w Polsce też kawior można kupić. Widziałem w sklepach.
        • deutor Re: Radosna rocznica 27.04.16, 02:21
          owszem mozna...w tamtych latch tani byl jednak jak przyslowiowy barszcz lub slynny ocet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka