superspec 14.05.16, 04:55 Albo tnie wydatki na wojsko albo wprowadza VAT. Mnie podoba się to pierwsze.:) podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/842253,usa-wprowadzi-vat.html www.quora.com/Why-is-there-no-VAT-system-in-the-US Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8 Re: USA przed wyborem! 14.05.16, 04:57 Jak ktos wyjdzie z tak idea to na pewno nie Trump... Juz wiem na kogo glosowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Trzeba zrównważyć budżet USA moim zdaniem. 14.05.16, 05:06 Bo jak się tego nie zrobi to reszta świata pójdzie z torbami. Podatki należałoby zmniejszyć (co jest przyjemne) wydatki też (co jest nieprzyjemne). Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Prędzej piekło zamarznie 14.05.16, 06:00 Nie ma szansy na vat w USA. Projekt ustawy nie ma co-sponsorów. Poszedł do komisji finansów i tam umarł w 2014 roku. Jak myślisz o ile można byłoby obciąć wydatki na wojsko? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Na wzór Kanady do 1% PKB.;) 14.05.16, 07:22 Moim zdaniem.;) www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2015/06/25/the-biggest-military-budgets-as-a-percentage-of-gdp-infographic-2/#59ef1d940641 Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Na wzór Kanady do 1% PKB.;) 14.05.16, 07:57 Ciekaw jestem dlaczego tak sadzisz. I generalnie dlaczego twoim zdaniem należy ciąc wydatki militarne w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Trzeba ciąć wydatki militarne w USA 14.05.16, 08:02 po to aby zmniejszać deficyt budżetowy tego kraju. Bo nie ma nic lepszego jak zrównoważony budżet. Wspaniałe byłoby gdyby pojawiła się nadwyżka budżetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Jak jest deficyt 14.05.16, 08:14 to banki chętnej pożyczają rządowi co jest zrozumiałe gdyż to jest bezpieczniejsze dla finansistów. A gdy jest nadwyżka to chętniej kredytowane są przedsięwzięcia prywatne. A wiadomym jest że jak państwo bierze się np. za hodowlę krów to one przestają mleko dawać!:) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Jak jest deficyt 14.05.16, 08:20 OK. Należy zmniejszyć deficyt ale dlaczego aby to osiągnąć trzeba ciąc wydatki obronne? Myślisz, ze pozostałe wydatki budżetu są konieczne? Czy rząd musi wydawać pieniadze na studiowanie przyczyn dlaczego gołębie uderzają w okna drapaczy chmur? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Inne wydatki też nie są konieczne 14.05.16, 08:25 np. Obamacare. www.pch24.pl/wydatki-na-ochrone-zdrowia-doprowadza-usa-do-bankructwa-,3916,i.html Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: Jak jest deficyt 14.05.16, 11:34 Felus, dlaczego Putin moze obronic Rosje za $66 miliardow, Chinczycy bronia sie za $ 215 miliardow 5 razy wiecej ludu, USA $595 miliardow ? Obama ostatnio przeznaczyl $10 miliardow na walke w Syrii, po co potrzebna jest nam Syria ? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Jak jest deficyt 14.05.16, 18:38 Zawodowe wojsko jest znacznie bardziej kosztowne niż to z poboru. 26% budżetu obronnego to płace czyli 160 mld idzie na pobory personelu. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Jak jest deficyt 14.05.16, 18:50 Co za głupie pytanie! Tylko ktoś kto nie zna historii może zadać. w 1923 na Hitlera wystarczyło kilkuset policjantów. W 1945 trzeba było kilkadziesiąt milionów żołnierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Zrobia jedno i drugie. 14.05.16, 11:56 superspec napisał: Albo tnie wydatki na wojsko albo wprowadza VAT. Mnie podoba się to pierwsze.:) Mnie podoba sie jedno i drugie. dodatkowo obciac pensje lekarzy. - ci nie maja prawa zarabiac po kilkaset tys. US $ rocznie. w EU 100 tys Euro na rodzine (takie tu pensje lekarzy) - do spokojnego zycia zupelnie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Właśnie dlatego europejska gospodarka się sypie. 14.05.16, 13:35 Bo są takie ludki, że "ktoś nie ma prawa zarabiać". Ma prawo zarabiać, skoro ktoś chce mu tyle płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Zrobia jedno i drugie. 14.05.16, 19:29 Do spokojnego życia wystarcza 5 tys dolarów miesiecznie. 100 tysiecy to za duzo. Po co komu 100 tysiecy. A gdyby wprowadzić prohibicję i powszechna komunikację to i samochody byłyby niepotrzbne i wystarczyłoby 3 tys. miesiecznie. A ekonomista z ciebie jak z koziej trąba. A co sadzisz o likwidacji odsetek od pozyczek? Życie byłoby wtedy jeszcze spokojniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Nie wprowadzą. 14.05.16, 13:37 superspec napisał: VAT to masa biurokracji, opresji podatników przez organy podatkowe i hamulec dla gospodarki. Najlepiej widać to w Europie, która już ugina się gospodarczo pod monstrualną ilością regulacji, biurokracji i podatków. > Albo tnie wydatki na wojsko albo wprowadza VAT. Mnie podoba się to pierwsze.:) > podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/842253,usa-wprowadzi-vat.html > www.quora.com/Why-is-there-no-VAT-system-in-the-US Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: USA przed wyborem! 14.05.16, 18:50 Obawiam się że amerykański plebs zagłosuje za Trumpem. Odpowiedz Link Zgłoś