Dodaj do ulubionych

Rosja buduje Mur Kaliningradzki.

18.08.16, 13:54
kresy24.pl/rosja-stawia-zasieki-na-granicy-z-polska-po-stronie-rosyjskiej-rosnie-nawet-mur/
Rosja buduje mur na granicy Obwodu Kaliningradzkiego. Czyżby bali się, że wRUBelkowa gospodarka upadnie i nie chcą, żeby niewolnicy pouciekali?
Obserwuj wątek
    • bywszy2 Re: Rosja buduje Mur Kaliningradzki. 18.08.16, 14:32
      biora przykad z krajow UE.
      Boja sie,ze ich obywatele wolnosc wybiora.
    • czuk1 Re: Rosja buduje Mur Kaliningradzki. 18.08.16, 14:56
      kylax1 napisał: Czyżby bali się, że wRUBelkowa gospodarka upadnie i nie chcą, żeby niewolnicy pouciekali?

Boją się by polskiej OTK . ;)
    • jorl Re: Rosja buduje Mur Kaliningradzki. 19.08.16, 23:41
      jak zwykle kSS1 piszesz trzy po trzy.
      Ale z Kaliningradem to naprawde jest ciekawie. Przygladam sie rozwojowi tej sytuacji dokladnie.
      A wiec niedawno, w ramach zapewne ochrony zjazdu NATO do Warszawy Polska jednostronnie zawiesila wjazd Rosjan z kaliningradzkiego obwodu w ramach malego ruchu przygranicznego. Tego bez wiz. Tak samo zrobila to z Ukraina.
      I co sie wtedy stalo? Rosja w odpowiedzi jednoczesnie wstrzymala wjazd Polakow do obwodu kaliningradzkiego, Polska tego nie zarzadzila. Ukraina pogodzila sie z niewpuszczaniem swoich obywateli do Polski i Polakom pozwalala dalej wjezdzac. Nie jak Rosja.
      Polska Ukraincom pozwolila znowu wjezdzac, ale Rosjanom z kaliningradu nie. Slyszalem polskiego pollityka co sie zalil jaka to Rosja swinie ze nie postapila jak Ukraina bo zabronila wjazdu Polakom.
      I co dalej? Nagle Polska ma problem. Jak odwiesi ten zakaz wjazdu Rosjan do Polski to wcale nie jest pewne ze Rosja pozwoli Polakom wjezdzac do obwodu kalinigradzkiego. Powie ze ze wzgledow bezpieczenistwa nie chce miec Polakow i juz.
      I co wtedy sie stanie? A wiec ruch bedzie jednostronny. Cholernie paskudna dla Polski sytuacja. Jak poker, ale Putin trzyma lepsze karty. I trzyma je przy orderach, nie daje sobie w nie zagladac.
      I dlatego Polska dalej trzyma ten ruch przygraniczny z Obwodem kaliningradem zawieszony bo moze wyjsc glupio. Odwiesi, Rosja nie, wiec Polska znowu zakaze czy jak? Czy bedzie jak nie tak dawno pomiedzy Polska a Niemcami. Ja wjezdzalem bez wizy do Polski, Polacy musieli ja miec wjezdzajac do Niemiec.
      A Polacy z Warmii i Mazur to juz ta najbiedniejsza czesc Polski. Po otwarciu tego malego ruchu nareszcie odzyli, wioza benzyne i papierochy. A teraz czarna dziura, rozpacz po wiochach tamtejszych, kredyta nabrane na ladne rzeczy a tu dochody zniknely. Plajty jak okiem siegnac tamze.

Wiec i nic dziwnego ze Rosja buduje plot kolczasty na granicy. Zrozpaczeni Polacy napewno probuja bezdrozami sie dostac do kaliningradzkiego obwodu po benzyne i papierochy. i Rosja to musi ten plot szybko stawiac.

Smieszy mnie ze polscy politycy nie pomysleli ze w taka czarna dziure wpadna. Troche tylko pomyslec bylo. Mysleli ze z Rosja bedzie jak z Ukraina a tu d.. blada.
      A nasi forumowcy nier wiem dlaczego pisza o Obwodzie kalinigradzkim ale o tym zawieszeniu malego ruchu nic nie mowiec o analizie.
      Ale coz, macie Jorla, on poniesie ten kaganek oswiaty pod te polskie strzechy.
      Dotarlo drogi kSS1?

• gosc88 jorl, dosc mgliscie to wyjasniles 20.08.16, 06:27
        Ja ma tu konkretne pytanie:

Czy wiesz kiedy i dlaczego Rosja zaczela budowac ten mur/instalowac drut koczasty miedzy Obw. kaliningradzkim a Polska ?
        • czuk1 Re: jorl, dosc mgliscie to wyjasniles 20.08.16, 08:59
          gosc88 napisał:
          > Ja ma tu konkretne pytanie:
          > Czy wiesz kiedy i dlaczego Rosja zaczela budowac ten mur/instalowac drut koczas
          > ty miedzy Obw. kaliningradzkim a Polska ?

Z projektu drewnianego ogrodzenia wynika, że w okresie pierwszej zimnej wojny.
      • czuk1 Re: Rosja buduje Mur Kaliningradzki. 20.08.16, 09:08
        jorl napisał:
        > A Polacy z Warmii i Mazur to juz ta najbiedniejsza czesc Polski. Po otwarciu te
        > go malego ruchu nareszcie odzyli, wioza benzyne i papierochy. A teraz czarna dz
        > iura, rozpacz po wiochach tamtejszych, kredyta nabrane na ladne rzeczy a tu doc
        > hody zniknely. Plajty jak okiem siegnac tamze.

Nie byłem dwa lata na Mazurach. Ale wiem jak jest w mojej wiosce dzieciństwa (Wysiecza - 6 km od granicy) .... brak pracy, bida aż piszczy. Szkoda mi ich. Ta granica to "mrówcza praca", to dla nich było, te 100-200 zł dochodu dziennie.
        Mam porównanie do tego co mieliśmy 2-3 lata temu na przejściach z Ukrainą.

• jorl czuk 20.08.16, 11:23
          czuk1 napisał:

> jorl napisał:

> Nie byłem dwa lata na Mazurach. Ale wiem jak jest w mojej wiosce dzieciństwa (W
          > ysiecza - 6 km od granicy) .... brak pracy, bida aż piszczy. Szkoda mi ich. Ta
          > granica to "mrówcza praca", to dla nich było, te 100-200 zł dochodu dziennie.

A ja przed kilku laty nawet tak zgupialem ze mialem kochanki w Olsztynie. Jechalem tam w weekend, w sobote, noc przewojowana w hotelu z taka, i dzien spowrotem do Berline. Br.. ale jedna z tych dziewczyn byla naprawde warta tego. Sliczna, przykladajaca sie do hm..pracy. Bieda tam ogromna wiec nic dziwnego.
          Ale co dalej? Narazie ci mrowkarze wiozacy benzyne i papierochy z Rosji nie maja dochodow i sklepy dla Rosjan tuz za granica klientow. Jak Polska pozwoli Rosjanom znowu wjezdzac w ramach tego malego ruchu granicznego to chociaz te sklepy beda mialy klientow. Inaczej na bezrobocie. Ale ci benzyniarze i papierosiarze dalej zadnych dochodow.
          Ciekawe co Polska wybierze. Moze lepiej otworzyc jednostronnie aby chociaz sklepy mialy prace? Bo benzyniarze i papierosiarze watpie aby mieli szanse.
          A wszystko przez patrzenie z gory na Rosje. Zamknieto granice czasowo dla Rosjan tego 4 lipca, bez uprzedzenia, bili Rosjanie co urlopy w Polsce sobie juz kupili, nie mogli pojechac, kase stracili, i co sobie myslano? Ze Rosjanie nie odpowiedza? Ci polscy politycy to sa naprawde looserzy, bezmyslni. Cos jak polscy forumowicze tutaj.

A ja bylem w zeszlym roku na Mazurach. Splyw kajakiem Krutynia. Nocowalem w jednym gospodarstwie, maja pokoje dla takich, faktycznie bieda piszczy. Zaoferowala mi gospodyni ze mi zrobi sniadanie. Zapytalem za ile, ona co laska, dalem 15zl to myslala ze Pana Boga za nogi chwycila.
          • eva15 Jorl, banialuki wypisujesz 20.08.16, 11:57
            Jorl, banialuki wypisujesz.

Polska nie dlatego nie odwiesza MFG , że obawia się, że Rosja nie odwiesi. Przyczyna jest inna:

PiS z Macierewiczem na czele wali w bębny wojenne i szaleńczo już wręcz straszy Rosją szykującą się do napaści na Polskę. Zamknięcie granicy dla MRG to wg PiS działania obronne, bo Rosja ustawia coraz więcej rakiet/broni w Kilinigradzie, bo Putin wymienił gubernatora obwodu K. na swojego zaufanego jastrzębia. Wszystko wg PiS-wariatów wskazuje na rychły ruski atak.
            Wobec tego zagrożenia dzielny rząd PiSowski stawia wrednym Ruskim odpór i jedną z form tego odporu jest nieotwieranie MRG, oprócz pobrzękiwania szabelkami rzecz jasna.

Jak Ruskie nie zaatakują (co oczywiste),to Kaczor i spółka powiedzą, że to ich zasługa, że Putin wystraszył się ich odwagi i zdecydowania. Ale trzeba być czujnym i MRG na długo padnie ofiarą tej czujności.
            • jorl Eva i jej banialuki 20.08.16, 12:14
              Re: Jorl, banialuki wypisujesz

Nie eva banaialuki to Ty pszesz. Jak zwykle zreszta.
              Ten maly ruch graniczny wcale sie Putinowi nie podobal. Od poczatku. A teraz napewno jeszcze mniej.
              W koncu Rosjanie z kaliningradu przywozili z Polski duzo towarow czyli lamali sankcje przeciw EU.
              Paliwo "exportowali" z Rosji nie placac podatku exportowego.
              I jestem przekonany ze Polska zawieszajac jednostronnie 4.7 ten ruch w swoja strone nie spodziewala sie takiej samoej odpowiedzi Rosji. Jak wogole cos mysleli to ze bedzie jak z Ukraina. Ze tylko do Polski bedzie ruch zawieszony. Faktycznie czasowo.
              Slyszalem polskiego polityka ktory sie zalil ze Rosjanie takie swinie i nie zrobili jak z Ukraina.
              Dla Polski, a wlasciwie NATO, ten ruch graniczny byl doskonalym dla uprawiania szpiegowstwa w Obwodzie Kaliningradzkim. A tam sa wazne, stocznie itp, wojskowe obiekty.

Nie dociera? Wiem, eva, looser jestes czepisz sie rozpaczliwie i bezmyslnie tego co napisalem aby sie odkuc ale tylko zawracasz glowe. Ze nie powiem zawracasz d...
              Idz na forum Igora, pisz swoje glupoty dalej. Dopoki Igora z Anglii nie wywala co mu sie slusznie nalezy. Wtedy tamte forum zdechnie. I slusznie.
              • pijatyka Re: tam sa wazne, stocznie itp, wojskowe obiekty 20.08.16, 22:53

Fakt - a podstępne pszeki mogłyby tam przecież - w dobie satelitów i Google Earth - wysłać jakiegoś dywersanta z Zorką 5 ;->
            • wasyl_szuja Bzdurzenie matołków. 20.08.16, 15:32
              Znaczy się evka jest bliżej prawdy, a Rosjanin jorl to już w ogóle odjechał.
              Sprawa jest prosta: Putin wysłał do Kaliningradu swojego jastrzębia, który na dzień dobry zaczął pokazywać pazur. Kontrola na granicach była z wszystkimi krajami Unii, z przyczyn bezpieczeństwa zamknięto ruch graniczny z państwami nieunijnymi, ale było to uzgodnione. Gubernatorek chciał pokazać, że FR nie zamyka się drzwi przed nosem, to zrobił sobie propagandowy "odwet". Ale zapomniał, że PiS potrafi też być wredny. No więc Rosjanie cierpią z powodu braku dostaw żywności, nasz budżet nie cierpi z powodu szarej strefy związanej z przemytem paliwa i używek.
              Niech kalinigradczanie wiedzą, że Putin przysłał im "godnego" gubernatora.
          • czuk1 Re: czuk 20.08.16, 12:25
            Jorl. A więc - na temat tej biedy na mazurskiej wsi - rozumiemy się, mamy podobne zdanie. :)
          • czuk1 Re: czuk 25.08.16, 22:51
            jorl napisał:

A ja przed kilku laty nawet tak zgupialem ze mialem kochanki w Olsztynie. Jecha
            > lem tam w weekend, w sobote, noc przewojowana w hotelu z taka, i dzien spowrote
            > m do Berline. Br.. ale jedna z tych dziewczyn byla naprawde warta tego. Sliczna
            > , przykladajaca sie do hm..pracy. Bieda tam ogromna wiec nic dziwnego.
            .....

Takiemu to dobrze. :)
      • pijatyka Jorlowanie czyli bełkot 20.08.16, 11:26

O zawieszeniu MRG można mieć różne zdanie, ale na pewno nikt go jednostronnie nie będzie odwieszał - bredzisz (i to dość rozlewnie) w sumie nie wiadomo o czym.
        • jorl pijackie zwidy pijaczyny 20.08.16, 11:34
          pijatyka napisała:

>
          > O zawieszeniu MRG można mieć różne zdanie, ale na pewno nikt go jednostronnie n
          > ie będzie odwieszał - bredzisz (i to dość rozlewnie) w sumie nie wiadomo o czym
          > .

Za duzo pijesz drogi pijatyko wiec nic dziwnego ze nie rozumiesz co pisze.

A wiec tego malego ruchu granicznego juz nie bedzie. A polscy polityc, looserzy mysleli ze bedzie jak z Ukraina. Polska jednostronnie zawiesza wjazd Ukraincow do Polski, Ukraina wjazd Polakow nie. Potem odwieszenie przez Polske zawieszenia i jest jak bylo.
          Tego ze Rosja nie zrobi jak Ukraina juz polskie loosery w rzadzie nie pomysleli. Wiec teraz co dalej?
          Rosjanie maja odpowiedz. Plot na granicy aby mrowkarze z Polski po benzyne nie wjezdzali przez pola i lasy do Obwodu Kaliningradzkiego.
          • pijatyka Re: nic dziwnego ze nie rozumiesz 20.08.16, 11:55

...bo chyba masz jakieś genetyczne defekty.

Kacapia w sprawie MRG (niezależnie od obustronnych korzyści) była, jest i będzie petentem - nie zostałby w ogóle uruchomiony, gdyby nie zaangażowanie Sikorskiego w załatwienie sprawy w Brukseli.

Obecna, durnowata władza, podejmuje różna decyzje, ale kacapski odwet nie sprowadzi na przygraniczne gminy żadnej apokalipsy; przez ćwierć wieku jakoś radziliśmy sobie bez MRG i teraz sobie poradzimy, a to co okoliczne kmiotki stracą na trochę droższej benzynie i mniejszych obrotach w sklepach z nawiązką zrekompensują sobie z programu 500+ LOL
      • kylax1 Zagłodzenie kacapów, warte jest niewielkiego 20.08.16, 12:58
        spadku poziomu życia w nadgranicznych wiochach.
        • jorl kSS1 20.08.16, 13:25
          kSS1 napisał:
          >Re: Zagłodzenie kacapów, warte jest niewielkiego
          > spadku poziomu życia w nadgranicznych wiochach.

Ja bylem w Kaliningradzie przed tym malym ruchem granicznym. nauczycieli w szkole jezykowej w ktorej bylem byly grube a jedna byla potwornie gruba. Bez tanszych zakupow w Polsce w ramach tego ruchu. Na tej drogiej zywnosci w ichnieszych sklepach.
          A wiec jak chodz troche schudna to tylko im na zdrowie wyjdzie.
          Niech sie za pola wezma i orza, sieja i plony zbieraja. Dosc terenow tam jest, widzialem.
          • kylax1 Wołowina z wódą powoduje tycie. 20.08.16, 15:41
            Przeciętny pokarm mieszkańca Rosji to wódka z dodatkiem tłustego mięsa i jeszcze większej ilości wódki. To powoduje tycie, choć nie jest to pokarm dla zamożnych.
    • jorl g88 20.08.16, 11:10
      gosc88 napisał:
      >jorl, dosc mgliscie to wyjasniles
      > Ja ma tu konkretne pytanie:
      >
      > Czy wiesz kiedy i dlaczego Rosja zaczela budowac ten mur/instalowac drut koczas
      > ty miedzy Obw. kaliningradzkim a Polska ?

Drogi g88, Twoje pytania to ja mam serdecznie w d... Chyba rozumiesz.
      Lenistwa nie popieram poza tym.
      Ale znize sie i odpowiem chociaz wiem ze bedzies medzial dalej. Bo doskonale zrozumiales co napisalem ale ta prawda nie jest Tobie, jak wielu innym na tym forum w smak, wiec medzisz.

W artykule zalinkowanym przez kSS1

kresy24.pl/rosja-stawia-zasieki-na-granicy-z-polska-po-stronie-rosyjskiej-rosnie-nawet-mur/
      stoi przeciez napisane:

Według Radia Olsztyn, które podało tę informację, prace na liczącej 210 km granicy lądowej z Obwodem Kaliningradzkim Rosja rozpoczęłajuż ponad miesiąc temu, jednak dopiero teraz widać ich efekt. Na granicy stanął płot. Dostępu do strony rosyjskiej bronią również zasieki i drut kolczasty. Po stronie rosyjskiej stawiany jest nawet mur. Czemu ma służyć? Nie wiadomo.

Artykul jest z 18 sierpnia czyli zgadza sie ze Rosjanie zaczeli oztro budowac plot zaraz po 4 lipca kiedy Polska jednostronnie zawiesila ten maly ruch graniczny.
      Oczywiscie jestem przekonany ze tam zawsze cos stalo, z czasow ZSRR, ale sie rozpadywalo juz. Przed paru laty objezdzalem z przewodnikami Rosjanami granice Mongolska tak z bliska ze widzialem i tam plot. Ale rozpadajacy sie. W obwodzie kalinigrackim zaczeli stawiac nowy, solidny napewno, stary byl napewno jak ten przy Monglii ktory widzialem.
      I wlasnie teraz czasowo napewno a przyczynowo tez tak uwazam zwiazane z zamknieciem tego malego ruchu granicznego.
      Oczywiscie nie siedze w glowie Putina bo on w tej sprawie rzadzi ale uwazem ze wlasnie z tym zawieszceniem tego malego ruchu granicznego jest to zwiazane.

Ciekawe co bedzie dalej. Bedzie ruch przywrocony? Ja mysle ze Rosja go nie przywroci. A Polska? Mysle ze tez nie bo wie ze Rosja moze go nie przywrocic, miec go jednostronnie dalej zawieszony i co wtedy?

Moze skupisz sie nad tym pytaniem, tym tlustym drukiem, drogi g88? I odpowiesz? Do tej odpowiedzi zapraszam i kSS1 i innych madrych tego forum.
      Wiem, wiem, niewygodne pytanie...

• gosc88 Re: g88 21.08.16, 01:02
        jorl napisał:

Ciekawe co bedzie dalej. Bedzie ruch przywrocony? Ja mysle ze Rosja go nie przywroci.

To ten obustronny ruch graniczny Rosja tez zawiesila ?? Z tego co mi wiadomo to tylko Polska (albo jako pierwsza) uzasadniajac odbywajacym sie w Polsce szczytem Nato i Swiatowymi Dniami Mlodziezy. A czy nie bylo tak, ze Rosja dokonala zawieszenia w reakcjii na Polskie zawieszenie ??

A Polska? Mysle ze tez nie bo wie ze Rosja moze go nie przywrocic, miec go jednostronnie dalej zawieszony i co wtedy?

A to tylko twoja spekulacja.

W/g mnie teraz ciekawe jest pytanie: Czy Polska ten ruch przywroci ?? (bo przeciez ekonomicznie korzystne jest to dla obu stron).

Jesli Polska jednak tego nie zrobi to .... w/g moich podejrzen tylko i wylacznie z motywow politycznych - po to by dokopac Rosjii ekonomicznie i nie patrzac nawet na wyrzadzana przygranicznym Polskim rejonom szkode.
    • szwampuch58 Re: dziwny,dziwaczny,Kresy-24 20.08.16, 11:23
      klasyk wolski powiedzial:Ciemny lud wszystko kupi
    • jorl Re: Rosja buduje Mur Kaliningradzki. 20.08.16, 11:48
      Dodam ze jak tego malego ruchu granicznego nie bedzie to osobiscie dla mnie lepiej. Bo bylem w Kaliningradzie tam raz przez kilku laty w szkole j. rosyjskiego. 2 tyg zwiedzanie polaczone ze szkola. To bylo przed tym malym ruchem granicznym. W trakcie tego ruchu wolalbym nie jechac bo by mnie moze wzieli za tych looserow z Polski co tam po benzyne i papierochy jada. Br...
      Teraz, jak sie wyjasnisie do koncy co z tym ruchem granicznym, czyli ze go nie bedzie, to zastanowie sie czy znowu tam do tej szkoly nie pojechac. Ale najpierw odczekac niech pamiec o tych looserach z Polaki tam troche zniknie
      • kylax1 Jorl, czy Ty masz jakiś polski kompleks? 20.08.16, 12:56
        Jak tam Twoje loosery z byłego NRD, gdzie bezrobocie kilka razy większe, niż w Polsce, w dodatku dzietność tak mała, że wymierają, a jeszcze dodatkowo uciekają do zachodnich Niemiec.
        • jorl kSS1 20.08.16, 13:20
          kSS1 napisał:

> Jak tam Twoje loosery z byłego NRD, gdzie bezrobocie kilka razy większe, niż w
          > Polsce, w dodatku dzietność tak mała, że wymierają, a jeszcze dodatkowo uciekaj
          > ą do zachodnich Niemiec.

Na tych looserow z DDRu co jezdza po tanie papierochy do Polski, tansza polska zywnoscia pchaja sobie brzuchy tez patrzyc nie moge. Zamknelbym im granice, zaraz by byli gotowi za mniej pracowac, teraz im socjal starcza bo w Polsce maja taniej.
          Ale w firmie gdzie pracuje, choc w malym kawalku, pomagamy tym z DDRu. Kupilismy firme tamze, z DDRowcami naturalnie, rozwijamy ja. Mniej kasy dostaja i dobrze. Sam teraz zatrudnilem do mojego biura konstrukcyjnego chlopaka, inzyniera z nad granicy czeskiej. Na ile sie da pomagam i ja osobiscie.
          I niech wyjezdzaja do West, tam chociaz produktywnie pracuja.
          Do Berlina, mojego czyli Westberlina, z odleglosci do 100km jezdza do roboty smutni DDRowcy, duzo pracy, duzo jezdzenia, zycie sklada sie u nich z pracy i spania i dojazdow. Widze takich masowo. Ale dlatego mam w Berlinie uslugi sporo tansze jak na Wescie, dostaja mniej za prace. I dobrze.
          Jakos do nich litosci tez nie mam, chcieli w 1989r kapitalizm, maja go. Ze inaczej jak mysleli ze bedzie? Trudno, gapowe kosztuje. nawet ostatnio zdrozalo.
          W Polsce macie tak samo, tylko na nizszym poziomie dochodow. I dobrze, kapitalizm jest OK, mi sie podoba.

Ja nie mam drogi kSS1 polskiego kompleksu, ale nie lubie looserow, czy to Polak czy Rosjanin czy Niemiec. To chyba widac i w tym watku, prawda?
          Niech sie do roboty biora.
          • kylax1 A kto to jest "looser" wg jorla? 20.08.16, 13:26
            Bo np. wg Trumpa, biedny jorl to też looser. Nie ma miliardów dolarów.
            • jorl kSS1 20.08.16, 13:55
              kSS1 napisał:
              >Re: A kto to jest "looser" wg jorla?

Widzisz drogi kSS1 ja przed kilku laty czytalem statystyki dochodow rocznych ludzie w Niemczech. Ze zdziwieniem, przyznam, stwierdzilem ze mieszcze sie w pierwszych 10% od gory. Przyznaje pomiedzy 9,9, moze 9,99%% a 10% ale zawsze cos.
              I ja mam wiecej pieniedzy, wiecej zarabiam, jak wydaje. A wydaje jak chce, tez i na kochanki. Do tego w pracy mam wladze, moze mnie niektorzy nie lubia, zrozumiale, ale mnie szanuja. W pracy robie to co lubie, nawet jestem na emeryturzy a dalej tam pracuje. Mam tak duze oszczednosci ze w tym zyciu ich nie wydam. I rosna ciagle. A wiec trudno mnie nazwac looseerm mysle.

> Bo np. wg Trumpa, biedny jorl to też looser. Nie ma miliardów dolarów.

Co do Trumpa akurat chcialbym wiedziec nie tylko jaki ma majatek ale jakie ma dlugi bankach. I wtedy bym te dwie kwoty odjal. Nie myslisz drogi kSS1 ze tak nalezyloby liczyc aby stwierdzic jak jest naprawde ktos tam bogaty?
              I z tego co slyszalem po odjeciu u tego Trumpa z tego miliarda by sie zrobil moze milionik$. Moze nawet z minus z przodu.
              Ztreszta duzo, zwalszczy tych w Ostbloku, w Polsce w Rosji itd wlasnie po odjeciu wyszliby zapewne na minus. A wiec rzucaniem tymi miliardami majatku bez odjecia dlugow w bankach to troche chyba nie tak, prawda drogi kSS1?

Taki polski miliarder Kulczynski zmarl na prostate. To znaczy jednoznacznie ze mial za malo sexu. Czyli co? Tez po odjeciu jego majatku i jego dlugow Ostblok obyczajem bylby na minusie? I dlatego nie stac bylo go na kochanki? A mnie stac, prostata zdrowa.
              Wiec co? Byl looser przeciez, prawda drogi kSS1?

• kylax1 Sprawdź czy nie złapałeś syfa u tych kochanek. 20.08.16, 15:44
                Bo bredzisz coraz bardziej. Dług jest podstawowym elementem biznesu. O ile oczywiście jest on wykorzystywany do dalszego rozwoju biznesu, inwestycji itd.
                • jorl kSS1 20.08.16, 21:42

kSS1 napisał:

> Bo bredzisz coraz bardziej. Dług jest podstawowym elementem biznesu. O ile oczy
                  > wiście jest on wykorzystywany do dalszego rozwoju biznesu, inwestycji itd.

Alez ja nie mam nic przeciw dlugom w tej formie. Chodzby dlatego ze ja mam moje pieniadze w banku a wiec ktos powienien je od banku pozyczyc.
                  Ale Ty twierdzisz jaki to bogacz z Trumpa. A wiec jesli chodzi o bogactwo to uwazam ze nalezy odjac od jego majatku jego pozyczki. Netto mowi wtedy o bogactwie takiego. A ze czesto sie okazuje ze po odjeciu wyjdzie minus to przeciez nie mozna, tak mysle, mowic jaki to bogaty.
                  Do tego taki ma dlugi w bankach w pieniadzach. Majatek to juz wedlug jakies oceny wartosc czegos tam. Jakby chcial to cos sprzedac to wtedy by sie okazalo ile to warte. zapewne duzo mniej.
                  I akurat ten Trump, to twoj drogi kSS1 wybor, sie w zyciu niezle zadluzal, nie oddawal bo nie mial z czego i tak sie przeslizgnal przez zycie ciagle polbankrut.
                  Nawet proponowal aby USA swoje dlugi sie pozbyla jak on swoje. Czyli powiedziec nie mam, nie oddam.

A istnieja naprawde firmy, np. ta w ktorej pracuje a ze znanych taki Apple ale nie tylko ktore moja ogromne nadwyzki finansowe. Niekoniecznie jak Trump a czesto oligarchowie z Ostblocku, sa pozadluzane po uszy w bankach. Wasz umarly niedawno Kulczyk napewno tez. Nic dzwnego ze chorowal na prostate bo na kochanki juz go nie bylo stac.

kSS1 napisał:
                  >Re: Sprawdź czy nie złapałeś syfa u tych kochanek

Na biezaco sprawdzam. Nie mam. Jeszcze cos?
                  • felusiak1 A jakie one tam kochanki 20.08.16, 23:31
                    zwykłe prostytutki, nawet nie klasyczne qrwy
                    • kylax1 Feluś, nie czepiaj się kobiet, czepiaj się 21.08.16, 13:12
                      jorla z jego łysiną. :)
                  • kfugktru23 Re: kSS1 21.08.16, 01:09
                    Mówi się że to Trump stworzył pojęcie "za duży by upaść" czyli nabierz tyle pożyczek by musieli się z tobą układać...
              • kfugktru23 Re: kSS1 21.08.16, 01:12
                To nie jest takie proste. Powiedzmy że jesteś Gatesem. Billem Gatesem. Pewnego dnia stwierdzasz że masz dość komputerów i zajmiesz się hotelarstwem. Dzwonisz do maklera i mówisz mu: sprzedaj wszystko. I co? I nagle twoje akcje tracą na wartości i zamiast zarbić na sprzedaży 60 miliardów zarobiłeś 1 miliard. Prawo podaży i popytu. To ile wart jest twój majątek?
        • de_oakville Jorl wspaniale wszystkich tu zabawia 21.08.16, 14:01
          Uwazam, ze Jorl wspaniale wszystkich bawi na tym forum.
          Wywyzsza sie nie tylko ponad Kapuscinskiego, uznanego na calym swiecie za geniusza dziennikarstwa (Jorl: "dziennikarzyna"), ale rowniez nad mieszkancow bylego DDR-u, do ktorego np. ja, jako ten "maluczki" wobec Jorla i DDR-u jezdzilem kiedys z PRL-u raczej po nauki niz jako nauczyciel, mentor i "pouczyciel". O BRD juz nawet nie wspomne - to byl kraj, na ktory spogladalem jak na idealny wzorzec panstwa, ktoremu Polska nigdy nie dorowna (przyznam jednak, ze nigdy w przeszlosci nie wyobrazalem sobie Polski wygladajacej tak wspaniale, jak obecnie, uwazam, ze glownie dzieki poprzednim rzadom PO, a przede wszystkim przynaleznosci do UE).
          Wracajac do Jorla, to zadziwia mnie jego zamilowanie do Rosji do nauki rosyjskiego. Jednak wydaje mi sie (moge sie mylic), ze chce on zaimponowac Niemcom swoim bezblednym rosyjskim, niczym marszalek Zukow zaimponowal katiuszami i sila ognia Armii Czerwonej podczas ataku na Seelowskie wzgorza w 1945. Polak to jednak troche za malo dla zaspokojenia ambicji - trzeba miec cos wspolnego z "tegim i poteznym" Rosjaninem. Z polskim jako "Muttersprache" jest z pewnoscia latwiej nauczyc sie rosyjskiego niz z niemieckim.
    • jorl szuja 25.08.16, 21:51
      wasyl_szuja napisał:

> Znaczy się evka jest bliżej prawdy, a Rosjanin jorl to już w ogóle odjechał.

Jak ja kocham moich wrogow! Do tego jestemu taki ze normalnie bedacy wrogami sie jednocza aby napadac na mnie. Jestem taki jakis peacemaker dla Reszty Swiata poza mna. Cos na zasadzie proletariusze wszystkich krajow laczcie sie, albo w dzisiejszym jezyku wszystkie du*ki hop do kupki.
      Szuja zgadza sie Eva, wszystko przeze mne.
      Ale naturalnie racji nie macie, taki was los.

>Kontrola na granicach była z wszystkimi kraj
      > ami Unii, z przyczyn bezpieczeństwa zamknięto ruch graniczny z państwami nieuni
      > jnymi, ale było to uzgodnione.

Wykrztus szujo, te kraje nieunijne to Ukraina i Rosja. Z obydwome zamknieto tylko wjazd do Polski, wyjazdy do tych krajow wg. Polski mialy byc dalej. Ukraina dalej wpuszczala Polakow, co prawda jacys Polacy wtedy dostali lomot za to na Ukrainie, mimo ze Ukraincow Polska nie wpuszczala ale Rosja zamknela granice dla Polakow. Inaczej jak Ukraina.
      Ani Polska nie oglosila tego wczesniej, sporo Rosjan z Obwodu bylo tym zaskoczonych, starcili nawet kase bo mieli np. urlopy w Polsce z gory zaplacone, Rosja tez nie powiedziala ze w zamian swoja zamknie.
      Taka roznica pomiedzy kraikiem jak Ukraina a krajem jak Rosja. Inna liga. Wg looserow, polskich politykow ale mialyby byc w tej samej lidze. Ukrainskiej.

>Gubernatorek chciał pokazać, że FR nie zamyka si
      > ę drzwi przed nosem, to zrobił sobie propagandowy "odwet".

Skad sie bierze cos takiego? Przeciez to Putin zarzadzil zamkniecie tej granicy dla Polakow, gubernator ma to wykonywac.

> Ale zapomniał, że Pi
      > S potrafi też być wredny.

PL wredny? PL w kropce. Otworzyc granice dla Rosjan? A jak Rosja nie otworzy swojej? I teraz zaczyna sie idiotyczny polski taniec. Zeby nie pokazac ze loosery Polacy zaskoczeni sa udaja jakby to zamkniecie granicy bylo przemyslane a nie z okazji tych Sabatow w Polsce.

Putinowi ten maly ruch graniczny sie za cholere nie podobal, kiedys ustapil bo Rosjanie w Obwodzie sie na niego cieszyli, teraz ma okazje miec co chcial. Czyli nic nie bedzie parafrazujac niejskiergo Kononowicza.

>No więc Rosjanie cierpią z powodu braku dostaw żywnoś
      > ci,

Niech mniej zra i wezma sie za rolnictwo,. Beda zdrowsi bo szczuplejsci. A sa grubasami i to cale stada tam. Ja bylem, widzialem.
      No i nie beda lamac embarga Putina na wwozenie zywnosci z EU. Japka tej bezprawnie wjezdzaly ta metoda do Obwodu. Masowo.

>nasz budżet nie cierpi z powodu szarej strefy związanej z przemytem paliwa

Wywozenie paliwa z Rosji bylo strata dla Rosji. Niech Polacy kupuja paliwo u siebie, wytworzone z rosysjkiej ropy ktora jest oblozona podatkierm exportowym. Ta benzye ktora loosery z Mazur wywozili z Rosji nie byly oblozona tym podatkiem. I to sie skonczylo.

> i używek.

Papierochy najlepiej jakby zlikwidowac. Dla wszystkich i na zawsze. Albo choroby tym spowodowane niech sie leczy prywatnie.

> Niech kalinigradczanie wiedzą, że Putin przysłał im "godnego" gubernatora.

Zarzadza tym Putin a ten gubernator wykonuje rozkazy.
      No i wyczyszczy siatki szpiegowskie pozakladane przez Polakow w Obwodzie. Granice zadutowywuje tez dlatego.
      Dlatego wlasnie aby miec ta mozliwosc Sikorski, tak twierdzi pijaczyna, biegal po Brukseli aby wprowadzic ten maly ruch graniczny. Bo byl dobry dla Polski a dokladnie NATO w wiec zly dla Rosji.
      A teraz sie skonczylo. I dla Rosji dobrze. Jak i dla Polski dobrze to o co chodzi? skad ten skowyt w polskich mediach?
      • lecavalier Re: szuja 26.08.16, 20:49
        Trochę to nielogiczne. Kiedyś się zgodził więc chyba widział więcej plusów niż minusów,
        a teraz piszesz, że mu się ten ruch nie podobał. OK - być może w trakcie trwania tej umowy zaistniały okoliczności, które uzasadniały jego zamknięcie z pkt. widzenia Rosji. W końcu sytuacja każdego dnia ulega jakiejś zmianie.

Piszesz, że Polska jest w kropce. A niby dlaczego ? Niech otworzy ruch ze swojej strony.
        Rosjanie się zgodzą - będzie jak było. Rosjanie się nie zgodzą - to się będziemy zastanawiać co dalej.

jorl napisał:
        > PL wredny? PL w kropce. Otworzyc granice dla Rosjan? A jak Rosja nie otworzy sw
        > ojej? I teraz zaczyna sie idiotyczny polski taniec. Zeby nie pokazac ze loosery
        > Polacy zaskoczeni sa udaja jakby to zamkniecie granicy bylo przemyslane a nie
        > z okazji tych Sabatow w Polsce.
        >
        > Putinowi ten maly ruch graniczny sie za cholere nie podobal, kiedys ustapil bo
        > Rosjanie w Obwodzie sie na niego cieszyli, teraz ma okazje miec co chcial. Czyl
        > i nic nie bedzie parafrazujac niejskiergo Kononowicza.

• kylax1 Odpowiedz na pytanie, jak odróżnić raka płuc 30.08.16, 21:04
        spowodowanego paleniem, od raka płuc spowodowanego syfem z niemieckich diesli?
    • x2014 Re: Rosja buduje Mur Kaliningradzki. 30.08.16, 20:29
      chyba nasz casanova mial racje, hehe
      trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/1,35636,20621848,walka-o-maly-ruch-graniczny-trwa.html#BoxLokCzeImg
    • szwampuch58 Re: USA zbuduje Mur Meksykanski 01.09.16, 16:19
      a jak twiedzi kandydat republikanow za kase meksykanska, oczywista oczywistosc
      img.welt.de/img/politik/crop157919918/4740197610-ci3x2l-w780/US-presidential-candidate-Donald-Tr.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka