toja3003 29.09.04, 17:30 a od nas to tylko BYLI "liderzy zachodu" sie podpisali a gdzie obecni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rupor Re: List otwarty ponad stu polityków, naukowców i IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.09.04, 18:31 psy szczekaja, karawana idzie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
starymason Re: List otwarty ponad stu polityków, naukowców i 29.09.04, 18:51 list otwarty przed atakowaniem rosji i obrona islamskich mordercow. Odpowiedz Link Zgłoś
starymason Re: List otwarty ponad stu polityków, naukowców i 29.09.04, 18:56 niektorzy stracili dobra okazje by siedziec cicho podpisali: -j. chirac francja g.schroder niemcy w.putin rosja a . kukaszenko bialorus l.kuczma ukraina j. zapatero hiszpania f. castro kuba j. zemin chiny k.d. il II korea polnocna j. arafat palestyna i . chatami iran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BumBum Re: "Stary mason" a pisze w buszewickim stylu !! IP: 129.81.192.* 29.09.04, 19:59 "Stary masonie"! Jezeli w swoim poscie (wybrane "podpisy" z roznych krajow) stawiasz Francje na rowni z Ukraina, a Hiszpanie, np. na rowni z Kuba to radze przylozyc troche lodu na zbyt rozpalona glowe! I leczyc sie, leczyc!! p.S. Czy moze piszesz z USA i zbyt dlugo ogladales wiadomosci podawane przez "FOX News". Fakt - to tez zle wplywa niektorym na umysl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zolza Slepa Zatroskani lobroncy demarkacji IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.04, 19:56 to nic, tylko pakowac naukowe manatki i do Rosji budowac deomkracje, najwieksza zaraza sytemowa, jak mogla spotkac ludzkosc. Podstawowe zasady demokracji: wolnosc - pytanie dla kogo? dla tych co przy wladzy z immunitetami poselskimi rownosc - pytanie dla kogo? dla tych co przy wladzy, rownosc kont w Szwajcarii. braterstwo - chyba chodzi o braterstwo bronii, atomowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BumBum Re: Rosja - niestety i wciaz jest sasiadem Polski! IP: 129.81.192.* 29.09.04, 20:07 A czy uwazasz, ze nowy Stalin, czy (moze tylko...) Brezniew w jakiego szybko przeistacza sie Putin bedzie nastawiony pokojowo jak baranek i przyjaznie wobec Polski? Przypomnij sobie dobrze jakie bylo nastawienie do Polski Lenina, Stalina, czy Brezniewa! Nawet jezeli nie interesuje cie zbytnio los przecietnego obywatela Rosji to powinno cie "Zolzo" interesowac jaki bedzie stosunek Rosji do Polski. I nawet tylko z tego punktu widzenia demokracja w Rosji jest ZNACZNIE bardziej korzystna dla Polski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zloza Slepa Re: Rosja - niestety i wciaz jest sasiadem Polski IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.04, 21:30 mnie interesuje bardziej Rosja jak Polska, ze wzgledow mojego arystokratycnego pochodzenia w prostej linii wlascicieli Saratowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Ilu z tej menazerii"zatroskanych" znaja Polacy? IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 29.09.04, 21:03 I skad nagle taka troska o Rosje? Boja sie, ze Rosja wezmie sie powaznie za terror islamski? Jak WTC zniknal to nie podpisywali listu o to aby mully Mekki wystosowali apel do muzulmanow o potepienie terroru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ilu z tej menazerii"zatroskanych" znaja Polac IP: *.Moscow.dial.rol.ru 29.09.04, 22:31 Jak tesknia za jelcynem! Ale przynajmniej dali klarowna odpowiedz, czym jest demokracja u sasiada - Bezsilne panstwo i oglupione spoleczenstwo, sterowane z zewnatrz. Rosja stanowi zagrozenie dla....urzeczystwienia ich marzen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theo Polska była i jest dla Rosjan najważniejsza IP: *.chello.pl 29.09.04, 23:17 Gość portalu: xyz napisał(a): > Bezsilne panstwo i oglupione spoleczenstwo, sterowane z zewnatrz. Nie jest silne państwo w którym za łapówkę można wejść do samolotu z bombą. > oglupione spoleczenstwo, sterowane z zewnatrz. Wolne społeczeństwo nie daje sobą sterować z zewnątrz. A zniewolone jest bardziej ogłupione gdy władza ma monopol informacyjny. > Rosja stanowi zagrozenie dla....urzeczystwienia ich marzen. Tutaj się zgodzę. Ludzie marzą o spokojnym i szczęśliwym życiu. Coraz bardziej agresywna Rosja, zagrażająca sąsiadom, zapowiadająca m.in. że nie będzie przestrzegać prawa międzynarodowego (generałowie mówią, że będą zwalczać terrorystów gdzie będą mieli ochotę, również na terenie obcych państw) jest wielkim zagrożeniem dla światowego pokoju. Rosja już pozwala sobie na zbyt wiele, np. chcąc nałożyć kaganiec na media w Polsce, tak jak nałożyła u siebie. Ale się trochę przy tym ośmieszyła. Kreml napiętnował polskie media za krytykę Rosji "na tle ogólnoświatowego poparcia", a następnego dnia ukazał się list otwarty ogólnoświatowych osobistości dużo ostrzejszy w tonie niż to co było w polskich mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Niestety Rosja to jatrzacy wrzod na dupie Europy IP: *.abhsia.telus.net 30.09.04, 04:02 Tak zawsze bylo i pozaostanie przez pewien czas. Ale jestem coraz bardziej przekonany, ze nie na bardzo dlugo. Uklad sil w swiecie zmienia sie szybko na niekorzysc caratu w Rosji. Chociaz moze przetrwac w nowej izolacji znacznie dluzej niz dobro Rosjan by wymagalo. Cos na ksztalt obecnej Bialorusi, oczywiscie w znaczeniu globalnym. Nie podworkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-Zyd ne telus A czyzby bazy terroryzmu islamskiego , ktory w IP: *.fastres.net 30.09.04, 06:14 Rosji prowadzi wojne nie znajdowaly sie poza Rosja, moze oni Rosjanie nie maja prawa sie bronic. Tzw Rep Czeczenska w latach 1991-94( praktycznie niepodlegla) bardzo szybko stala sie centrala dzialalnosci kryminalnej ( z wlasnymi bankami) nie tylko na cala Rosje, ale tez na Europe( handel heroina afganska), dziwne jest to, jak Czarna Gora byla osrodkiem przemytu, to cos wszystcy w Europie Zachodniej sie domagali, aby ten Czernogorski osrodek zlikwidowac, jak Albania byla osrodkiem handlu kobietami, ktore uprowadzone w krajach Europy Wschodniej, zasilaly prostytvcje na Zachodzie( nie wszystkie robily to dobrowolnie) to tez publicznie domagalo sie, aby z tym skonczyc i zmuszono sila rzad Albanski do tego( moze sie zapomona ,ze poslano tam Policjantow i zagrozono sankcjami ekonomicznymi), teraz jak z Libii w kazdy dzien okolo 600 nielegalntch imigrantow przybywa do Wloch , moze Rzad Wloski sie z tego cieszy i Kadafiego po plecach klepie? Czecznia jako osrodek nie tylko islamskiego terroryzmu jest dla Rosji zagrozeniem i oni maja prawo z tym walczyc, czy Rosja popiera zadania Niemiecow wysiedlonych, w ich staraniach o odszkodowanie w Polsce? Rosja bedzie musiala zmienic swoj stosunek do pewnych samozwanczych republik jak ta Trasdnierpska, do tych w Gruzji, do zadan bylych Rosjan w krajach nadbaltyckich i wtedy bedzie mogla powiedziec ,ze sama terroryzmu nie popiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giga Re: Polska była i jest dla Rosjan najważniejsza IP: *.aurexlpg.com.pl 30.09.04, 09:23 a następnego dnia ukazał się list > otwarty ogólnoświatowych osobistości dużo ostrzejszy w tonie niż to co było w > polskich mediach. Kolejny przekręt michnika. List ten czytałem już 3 dni temu w którejś z rosyjskich gazet. Został opublikowany w Rosji jeszcze przed wizytą Kwacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theo To nie przekręt tylko odpowiedzialność IP: *.chello.pl 01.10.04, 00:18 Gość portalu: Giga napisał(a): > Kolejny przekręt michnika. List ten czytałem już 3 dni temu w którejś z > rosyjskich gazet. Został opublikowany w Rosji jeszcze przed wizytą Kwacha. Dziwne, że nie wspomniała o tym żadna inna gazeta, bo lista sygnatariuszy jest imponująca. Nie sądzę, żeby opublikowali ten list żeby się odgryźć Putinowi. Po prostu nie mogli już dłużej czekać. "Gazeta Wyborcza" wstrzymała publikację żeby nie psuć atmosfery przed spotkaniem Kwaśniewskiego z Putinem. Michnik wie od słynnego artykułu w Izwiestiach, jak wielką wagę się przywiązuje na Kremlu do tego co pisze GW. Jako redaktor naczelny postępuje tak nie tylko z publikacjami na temat Rosji. Wstrzymał dwa lata temu świadomie publikacje na temat sprawy Rywina, żeby nie zaszkodzić Polsce i innym krajom w okresie referendum w Irlandii (o przyjeciu nas do Unii) oraz żeby nie osłabiać pozycji Millera w końcowej fazie negocjacji z Unią. Ujawnił jak wszystko było zaklepane. To odpowiedzialny i mądry polityk. A przy tym lubi Rosjan i jest ich prawdziwym, a nie fałszywym, przyjacielem, zatroskanym o przyszłość tego kraju. Na miejscu Putina uczyniłbym go swoim doradcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: To nie przekręt tylko odpowiedzialność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 08:17 Dodam tylko, że w BBC też poinformowalo o liście dopiero przedwczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 I co z tego ? 29.09.04, 21:35 Putin ma to gdzieś. Zamiast durne listy pisać, trzeba coś robić, żeby Rosja nie podporządkowała sobie Polski i innych. Rosjanie Putina popierają i jak chca mieć cara, to ich sprawa. Tego nie zmienimy wbrew ich woli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Wolf GORACA PROSBA DO PP. GEREMKA I MICHNIKA IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.09.04, 21:44 Zwracam sie z goracym apelem do polskich sygnatariuszy listu w obronie demokracji w Rosji aby staneli takze w obronie moich praw obywatelskich w demokratycznym panstwie - Polsce. Od kilku tygodni pralat z parafii sw. Brygidy w Gdansku nawoluje do d "walki z judeo". I cokolwiek to znaczy i jakkolwiek by ta walka nie miala wygladac, ja sie w tym kraju czuje zaszczuta i ponizana. Oczywiscie w kazdym, nawet demokratycznym panstwie moga sie znalezc osobnicy na poziomie umyslowym ksiedza pralata Jankowskiego. To mnie nie boli. Boli mnie to, ze choc tego rodzaju nawolywaniami czlowiek ten lamie kosntutucje, zas nienawistne slowa slysze tylko ja i moze jeszcze garstka (bo jest nas w Polsce garstka) innych Zydow. Zas sadownictwo RP nie gwarantuje nam obrony, jak pokazala proba pociagniecia pralata Jankowskiego do odpowiedzialnosci karnej sprzed paru lat, kiedy prokuratopr umorzyl sprawe z powodu "znikomej szkodliwosci spolecznej" mowy nienawisci. Ja i inni Zydzi bedziemy Panom wdzieczni, jesli wypowiedza sie takze w naszej obronie. (Byloby nam oczywiscie przyjemnie uslyszec chor aryjskich glosow w tej sprawie, ale liczymy sie z tym, ze innych malo to obchodzi.) Zapewne nie wyciszy to ksiedza Jankowskiego, ale sprawi, ze poczujemy sie rownymi obywatelami Rzczypospolitej. Pozostaje z wyrazami szacunku Helena Wolf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pico dellMirandola Re: GORACA PROSBA DO PP. GEREMKA I MICHNIKA IP: *.pwr.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:34 Ksiądz J. to bałwan i osobnik, który nie może być uważany za przedstawiciela Kościoła Katolickiego, ponieważ wypowiedział posłuszeństwo biskupowi. Radzę posłuchać co mówi ks. Michał Czajkowski albo Adam Boniecki. To są ludzie naprawdę godni szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: GORACA PROSBA DO PP. GEREMKA I MICHNIKA IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.09.04, 23:03 Obaj ksieza - redaktor i profesor - sa moimi przyjaciolmi, jak rowniez byl nim sw.p. ks Stanislaw Musial. I ich stanowisko jest mi doskonale znane. Jak rowniez welu innych prawdziwych i glebokich chrzescijan, ktorzy wypowiadaja sie na lamach prsay - prof Bortnowskiej, Skargi, Swidy-Zieby i in. Wszystko to sa rozumni i wspaniali ludzie, dobrzy chrzescijanie. Ale boli, w obliczu ewidentnego lamania prawa, milczenie klasy politycznej. Wszyscy umyli rece i uznali to za "wewnetrzna sprawe Kosciola". A to nie jest wewnetrzna sprawa Kosciola jesli uderza we mnie i innych polskich obywateli, ktorzy do tego kosciola nie naleza. Ja nigdy, od przedszkola nie balam sie powiedziec: jestem Zydem. Dzisiaj sie waham zanim wypowiadam to w nieznajomym towarzystwie, nie spie po nocach i obmyslam czy powinnam wyjechac z tego kraju. Czuje w tym wsyzstkim ogromne osamotnienie i upokorzenie. Jestem tu obca, ktora mozna pomiatac, znieslawiac i zarzucac najwieksze zbrodnie.Nie czuje sie juz "u siebie". Dzieki takze Gerardowi za slowa wsparcia, ale mimo wszystko to jest MOJ kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: GORACA PROSBA DO PP. GEREMKA I MICHNIKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 01:17 To chyba nie jest dobry pomysł, żeby do takiego apelu namawiać pp. Michnika i Geremka. Taki apel miałby swoją siłę, gdyby wystąpił z nim Wałęsa i... bo ja wiem, Chrzanowski, jacyś ludzie z KULu. Czyli, zdecydowanie nie-adresaci zaczepek Jankowskiego. Zamiast tego w wyrażaniu sympatii dla księdza prześcigają się LPR i Samoobrona. Warto im to pamiętać. Niemniej nie sądzę, żeby to, co opowiada wielebny prałat coś zmieniało w nastrojach wobec Żydów w Polsce. W moim przekonaniu postać Jankowskiego i wyjątkowa mieszanka narcyzmu, głupoty i złego smaku u każdego normalnego człowieka może budzić tylko politowanie. Tak więc w skuteczność siania antysemityzmu przez kogoś takiego nie wierzę. Jeżeli to może poprawić Ci nastrój to proszę przyjmij zapewnienie, że mnie jako człowieka i katolika wystąpienia prałata oburzają i smucą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: GORACA PROSBA DO PP. GEREMKA I MICHNIKA IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.09.04, 09:36 Kiedy mnie nie zalezy, a moze raczej nie chodzi w pierwszym rzedzie o to by katolicy potepili Jankowskiego - w Polsce sa katolicy tacy, ktorzy beda calym sercem za Jankowskim, oraz tacy, ktorych Jankowskich mierzi, gorszy i oburza (na KULu takich akurat najmniej...) Chodzi mi o to natomiast aby takie zachowania jak Jankowskiego byly w Polsce niedopuszczalne. I na papierze one sa niedopuszczalne - KOnstyucja zakazuje ponizania kogos wedle klucza pochodzenia, religii, czy koloru wlosow, a hnuz zwlaszcza zakazuje do "walki" z nimi. Klasy polityczne natomiast - a za takiech uwazam odwaznych obroncow demokracji - Michnika, Geremka, Onyszkiewicza (ktorego zrazu nie zauwazylam wsrod sygnatariuszy, ale moj apel rowniez do niego sie odnosi)- uwazaja ze wypowiedzi Jankowskiego to Boza rosa, ktora wystarczy zetrzec z twarzy i powiedziec: to wariat, niech sie Kosciol z nim rozprawi. Kiedy trwala "sprawa Switonia" pod Oswiecimiem, prof Geremek, wowczas minister w rzadzie, takie wlasnie oswiadczenie zlozyl publicznie: to jest wewnetrzna sprawa kosciola i kosciol sie z nim rozprawi. Kosciol sie z nim nie rozprawil, bo zabraklo woli. Switon ( ktoremu sama przed laty pomagalam i podpisywala apele o uwolnienie) sam sie wypalil. Ale jego bezkarnosc byla silnym sygnalem dla calego spoleczenstwa - ze mozna lzyc i upokarzac, ze mozna nawolywac w Polsce do nienawisci rasowej. I klasy polityczne, ludzie, ktorzy podjeli sie "rozumnej troski o dobro wspolne" (to arystotelesowska definicja) tego nie chca widziec, nie chca sie w tym babrac ze strachu, ze ktos im powie "zydowskie pacholki" albo zacznie grzebac w dziadkach. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Mam pytanie IP: *.ifn-magdeburg.de 30.09.04, 10:05 czy optuje pani teraz z kolei za mieszaniem sie ´klas politycznych´ w sprawy religijne? Glosno bylo tu gdzieniegdzie i jest nieustannie ze religia miesza sie w sprawy panstwa. Akurat ja tez nie jestem milosniczka opcji ´mieszania sie´. Nie slyszalam nigdy niejakiego ksiedza Jankowskiego. Czy rzeczywiscie nawolywania tego Pana dotycza ponizania ´wedle klucza pochodzenia, religii czy koloru wlosow´? Czy aby nie znow chodzi o polityke? Czy niejakiemu ksiedzu Jankowskiemu rzeczywiscie chodzi o to czy ktos urodzil sie z rodzicow Chinczykow, Serbow czy Bulgarow? Slyszalam juz w swoim zyciu przerozne wypowiedzi rowniez niezbyt madrych ksiezy. Ale takich jeszcze nie. Ciekawe czy gdyby o takie wypowiedzi chodzilo to ten czlowiek mialby takie poparcie o ktorym nawet tu slychac? O co wiec chodzi? O rasizm- ktory Pani raczy zarzucac czy znow o polityke? Niejaki czlonek ´klas politycznych´- ´szanowny´ Urban calkiem niedawno ´stosunkowal sie´ na lamach prasy do osoby Papieza. Nie funkcji lecz osoby. Wtedy Pani nie protestowala..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: Mam pytanie IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.09.04, 10:56 Byc moze ponizanie mnie i mieszkajacych w Polsce 10 i pol tysiaca Zydow jest dla Jankowskiego "sprawa polityczna". Nie wchodze w jego motywacje, bo malo mnie one obchodza. To co mnie obchodzi, raz jeszcze, to fakt, ze ja zbieram zniwa z jego siania nienawisci do mnie, zas ci, ktorzy z nasza pomoca (Twoja, ANko i moja!) zostali powolani do "rozumnej troski o dobro wspolne" mnie z dobra wspolnego wykluczyli. Klasy polityczne powinny sie wtracac w "sprawy religii", kiedy te wkraczaja na teren, ktory do nich nie nalezy - np w moje zycie. "Racze" zarzucac ks. Jankowskiemu i paru innym duchownym rasizm. Wolno im byc rasistami, jesli taki jest ich poziom umyslowy, ale tylko w gronie swoich najblizszych, nie na forum publicznym, jakim jest ambona. Konstytucja RP oraz pare dokumentow miedzynarodowych ratyfikowanych przez Polske mnie przed publicznymi przejawami rasizmu powinna bronic. Ale nie broni. Przewd Brygida tydzien w tydzien odbywaja sie demonstracje, na ktorych kilkaset osob ryczy aby wszystkich Zydow powybijac. I ja sie boje tak, jak sie nie balam kiedy do mojego mieszkania wkraczala bezpieka na rewizje. Wolno mi? Co do Urbana i papieza. Jestem wdzieczna papiezowi za nauczanie o "starszych braciach w wierze" i wiele gestow jakie wobec nas wykonal. Jestem bardzo krytyczna do niego za to, ze przez wiele lat nie reagowal na krzywde molestowanych dzieci. To wielki blad jego pontyfikatu, jego przywodztwa w Kosciele. Sprawy doktryny malo mnie interesuja. Papiez, podobnie jak Urban, jest osoba publiczna i margines dopuszczalnej krytyki wobec osob publicznych jest znacznie wiekszy niz wobec mnie czy Ciebie, ANko (choc polskie prawo z niepojetych dla mnie powodow przewiduje specjalnie zaostrzone sankcje za ponizanie przedstawicieli klas politrycznych. Wolalabym, aby bardziej bronilo zwyklego czlowieka). Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy19 Re: GORACA PROSBA DO PP. GEREMKA I MICHNIKA 04.10.04, 08:27 > Jeżeli to może poprawić Ci nastrój to proszę przyjmij zapewnienie, że mnie >jako człowieka i katolika wystąpienia prałata oburzają i smucą. Flores, nie jestes sam. Jest nas takich Polakow i katolikow wiecej. Ja tez do tej grupy naleze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Milczenie klasy politycznej? IP: *.ifn-magdeburg.de 30.09.04, 09:41 To Pani szanowna glosowala na owa klase polityczna u wladzy? Pogratulowac wyborow :) To pani odwoluje sie do klasy politycznej i chce klasa polityczna zalatwiac sprawe praw w demokracji. Mala uwaga. Ludzie sa rozni. Rowniez w Kosciele. Zdaje sie ze ten ksiadz oprocz tego co mowi ma poparcie. Nie sadze ze jest to sprawa bania sie. W Polsce zadnych atakow na narodowosci nie ma. Ja bym sie tylko na pani miejscu zastanowila co w pani przypadku oznacza to ´jestem Zydem´- narodowosc? zwiazek z tradycja? patriotyzm wobec Izraela? czy wyznanie. Bo jesli to ostatnie lezy na sercu pani bardziej a zwlaszcza zainteresowanie wladza w panstwie polskim w tym kontekscie niz np tradycja czy wyznanie to tamten ksiadz do pani sie zwraca o ile rozumiem. Jesli nie to moze pani wogole na takie wypowiedzi nie zwracac uwagi. Akurat jak dotad jeszcze w Polsce nie spotkalam nikogo ktory mialby pretensje do innych wyznan, tradycji czy kultur. Problem pojawia sie wowczas gdy ludzie obawiaja sie mafii- w dowolnej znanej postaci - rowniez politycznej. Jezeli pani do mafii o jakiejkolwiek nazwie nie nalezy to chyba nie ma sie czego Pani obawiac- nieprawdaz? Do mafii nie nalezy sie z nazwy tylko z czynow. Poza tym kto Pania pomiata, znieslawia i zarzuca zbrodnie? Jakie konkretnie moze Pani powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: Milczenie klasy politycznej? IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.09.04, 10:59 Przeczytalam teraz ten drugi list i opadly mi rece. Gratukuje Ci, ANko samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Milczenie klasy politycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:13 pani droga, tak to już jest w przypadku mniejszości, czy się to pani podoba, czy nie, już ktoś życzliwy, jak sądzę, wcześniej pani powiedział: jak za bardzo doskwiera: można szukać szczęścia tam gdzie nas nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Nie o to chodzi IP: *.ifn-magdeburg.de 30.09.04, 12:53 raczej o to co jest dla kogo najistotniejsze. Blad p. Jankowskiego polega na tym ze bardzo pragnie byc politykiem. Blad pani Heleny polega na tym ze ma pretensje do klas politycznych ktore prawdopodobnie sama wybrala... Blad wielu politykow polega na tym ze im sie wydaje iz odkad ich wybrano wszystko im wolno i nie wymaga sie od nich klasy.. Na przyszlosc - wybierajcie takich ktorzy wogole maja choc krztyne klasy zbudowanej nie na reklamie telewizyjnej a na uczciwym zyciu- trudniejszym i bardziej wymagajacym niz zycie przecietnych obywateli.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerard Helenko. Wspolczuje Ci. Wyjedz stamtad i juz. IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 29.09.04, 22:44 Pralat, tak? Gnojek prowincjonalny, ktory obraza Jezusa kazdym slowem i zachowaniem. Powinien byc pozbawiony pozycji w Kosciele RK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Moze i tak. Ale musi byc o tym glosno skoro IP: *.ifn-magdeburg.de 30.09.04, 10:07 w Detroit juz wiedza- a ja tu nie za bardzo wiem co ten ´gnojek prowincjonalny´ takiego powiedzial ze sie ´klasom politycznym´ tak narazil :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Moze i tak. Ale musi byc o tym glosno skoro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:09 Po doniesieniach o oskarżeniu Jankowskiego o pedofilię (w większości polskich mediów powszechne jest przekonanie, że pedofilem Jankowski jednak nie jest), w sierpniu tego roku, pralat powiedział m.in.: "perfidny, szatański spisek judeokomuny wymierzony w Kościół" "wyjdźmy z bagna Żydów i judeokomuny" "pragnę was zmobilizować do walki ze złem przeciwko antypolskości, a przede wszystkim z ?judeo?, który pragnie zawładnąć duszami ludzkimi" Do tego ostatniego, jak rozumiem, odnosi się Helena. Cytaty znalazłem z sieci i nie potrafię zweryfikować ich autentyczności, ale w świetle wcześniejszych jego wystąpień wydają się prawdopodobne. Jako próbkę proponuję również nagranie homilii z zeszłego roku: or.icm.edu.pl/monitoring/rm/20030527-jankowski/20030527-jankowski.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka No tak- dziekuje IP: *.ifn-magdeburg.de 30.09.04, 15:50 ksiedza szlag trafil gdy go zapewnie nieslusznie oskarzono i udowodnij niejako niniejszym do czego sie z pewnoscia nie nadaje. Pewno ani niesluszne zarzuty rozpedzonych mediow ani galopy ksiedza momentami w kierunku rasizmu sa nie na miejscu. Przykre to to, ze jesli ktos chcial temu ksiedzu dopiec to z jego wlasna pomoca mu sie to udalo.. Mam nadzieje ze instytucje koscielne w Polsce maja dosc autorytetow by wlasnymi silami te sprawe rozwiazac. Co do komuny jednak to to, iz walczyla z Kosciolem nie tylko w Polsce jest juz faktem i mozna znalezc efekty i slady tej walki wszedzie. W Polsce miedzy innymi nie udawalo sie wysadzac odbudowywanych po wojnie zabytkowych kosciolow. We wschodniej czesci Niemiec- jak najbardziej a ludzie wierzacy byli przesladowani. To tylko gwoli przypomnienia - bo o tym tez chetnie wszyscy dzis zapominaja.. Mamy pamietac Holocaust- czy tego nie wolno nam pamietac? A w jaki sposob ta pamiec powinna wygladac to inna sprawa. Rozumiem do czego odnosi sie Helena ale rozumiem troszke tez zniecierpliwienie ksiedza tym ze u wladzy w Polsce wciaz pokutuja dinozaury w taki czy inny sposob. Rozumiem ze z jednej strony mamy padajaco tu czesto na tym forum ´katokomune´ ktore nie jest tu zadkim okresleniem a z drugiej judeokomune ksiedza. No coz- do polityki sie ksiadz nie nadaje zwlaszcza z tym bezposrednim odniesieniem do narodowosci czy pochodzenia etnicznego. Najpewniej najbardziej z tego obrotu sprawy zadowoleni sa ci ktorzy do takiej sytuacji posrednio doprowadzili i stojac z boku usmiechaja sie pociagajac za sznurki. Sadze ze sa to po prostu ludzie powiazani starymi, dobrymi ukladami we wladzach w naszym panstwie i oni juz zdazyli sie nauczyc jak swoje stolki utrzymywac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawczyni tematu Helenka Szmunessowna ps. Wolf lze jak pies. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 11:23 Helenka zelgala: "Dzisiaj sie waham zanim wypowiadam to w nieznajomym towarzystwie, nie spie po nocach i obmyslam czy powinnam wyjechac z tego kraju. Czuje w tym wsyzstkim ogromne osamotnienie i upokorzenie. Jestem tu obca, ktora mozna pomiatac, znieslawiac i zarzucac najwieksze zbrodnie.Nie czuje sie juz "u siebie"" Helenka lze jak pies: "Dzisiaj sie waham zanim wypowiadam to w nieznajomym towarzystwie, nie spie po nocach i obmyslam czy powinnam wyjechac z tego kraju" Hela nie lzyj jak pies zeby podsycac nieistniejacy w Polsce problem. Do wiadomosci internautow: Autorka zyla w Polsce wszystkiego kilkanascie lat: Miedzy przyjazdem z Rosji a wyjazdem do USA jakies trzydziesci lat temu. Dzis mieszka w Anglii gdzie pracuje (pracowala?) w BBC. Jest jedna z tych osob ktore maja patologiczna obsesje "polskiego antysemityzmu". Mowienie o sobie:"rozwazam wyjazd z kraju, boje sie w kraju jako Zydowka" przez osobe, ktora w Polsce spedzila drobna czesc swojego zycia jest godne pogardy lub wzruszenia ramion nad majaczeniami idiotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Helenka Szmunessowna ps. Wolf lze jak pies. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:26 no proszę! a to krętaczka i kłamczucha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Wolf Chyba oszalalas? Nie znam tej osoby. IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.09.04, 11:31 Odpowiedz Link Zgłoś
rak101 Re: Chyba oszalalas? Nie znam tej osoby. 30.09.04, 11:33 a w jakim polskim mieście mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawczyni tematu W takim gdzie British Telecom jest dostawca Netu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 11:40 Patrz IP "Heleny Wolf" "Mieszkam w Polsce" My ass! Jak napisalam to jest Helena Szmunessowna z Anglii. Spadaj rasistowska zdziro podsycajaca nienawisc miedzy narodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedrek Wyrzutek Re: Chyba oszalalas? Nie znam tej osoby. IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 30.09.04, 19:12 Och ty moje przesladowane biedactwo. Nie dosc, ze drecza Cie wstretni antysemiccy Polacy to jeszcze musisz placis za polaczenie z Internetem angielskimi funtami (£15.99 wedlug cennika na www.btopenworld.com/) I sie dziwisz, ze Twoj nos robi sie coraz dluzszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawczyni tematu Re: Helenka Szmunessowna ps. Wolf lze jak pies. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 11:35 Tak jest! To obrzydliwa baba, klamiaca tak jak inni oddychaja. Stad sie bierze i antysemityzm i "antysemityzm". A zeby uwiarygodnic to co mowie: Zapraszam na strone encyclopedia.thefreedictionary.com/Wolf%20Szmuness Znajdziecie tam zyciorys ojca klamczuchy prof. Wolfa Szmunessa (stad pseudonim klamczuchy "Helena Wolf"), wybitnego skadinad epidemiologa. Znajdziecie tam czarno na bialym jak to Wolf w 1969 roku z "rosyjska zona i corka" wyjechal przez Wlochy do USA. Helenka - won! Podsycanie konfliktow etnicznych jest lajdactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala wilczyca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:49 prowokatorka licha! śledziara prawdziwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlicjaKleszczewska Te sprawe trzeba wyjasnic z BBC IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 15:33 Przeczytalam sprawe "Heleny Wolf". Wydaje mi sie, ze sa powazne przeslanki swiadczace ze "Helena Wolf" i "Helena Szmuness" to ta sama osoba. Poniewaz padlo w kontekscie powaznych zarzutow nazwisko znanej dziennikarki polskiej Sekcji, to sprawa nie moze ot tak sobie przyschnac. Bowiem jezeli rzeczywiscie dziennikarka BBC dokonuje klamliwych prowokacji zmierzajacych do podsycania wasni etnicznych w Polsce, to BBC powinna to wiedziec - w obronie wlasnych standardow. Jezeli Wolf/Szmuness to jedna osoba to nie powinna byc dluzej dziennikarka polskiej sekcji BBC. Jezeli p. red. Helena Szmuness corka Wolfa jest niewinna, to tez trzeba to wyjasnic. Dlatego tez za posrednictwem www.bbc.co.uk/polish wyslalam do Dyrektora Polskiej Sekcji nastepujacy e-mail To the Director of the Polish Section, Re: Helena Szmuness Dear Sir, Please familiarize yourself with the following posts which have appeared on the "Gazeta Wyborcza" Internet Forum. There exists a possibility that Ms. Helena Szmuness of the BBC Polish Service, using the pen-name "Helena Wolf" (Wolf was Ms. Szmuness' late father's first name)published posts from an England-based IP address, in which she claimed to be a Jew, living in Poland. "Helena Wolf" stated that she was contemplating leaving Poland because of fear that "Polish anti-semitism", allegedly rampant in today's Poland could endanger her personal safety etc. Obviously Ms. Szmuness has been living outside of Poland since 1969, and her tenure in Poland was only ten years, while Wolf Szmuness was a prominent professor between years 1959 and 1969. What should drive a BBC Polish Service journalist to post provocative statements stirring ethnic conflict between Poles and Jews would be beyond my comprehension. What would be next? A story aired by the BBC dealing with fear of Polish Jews for their safety, citing "Helena Wolf's" Internet posts as the evidence? Would that be in accordance with the BBC standards? As a life-long, devoted fan of BBC I ask you to ivestigate the matter. Perhaps the posts of "Helena Wolf" even originated from a BBC computer. In my opinion the circumstances strongly suggest that "Helena Wolf" and "Helena Szmuness" is indeed the same person. It is for you to either prove it or disprove it. I believe that should indeed a BBC journalist were guilty of such unbecoming provocation, the BBC should terminate the employment of such person as soon as possible. I am cross-posting this on the Internet and ask you to investigate the issue. Very Truly Yours Alicja Kleszczewska serwisy.gazeta.pl/wyborcza/72,34474,2313527.html?v=3&a=16246958#opinie serwisy.gazeta.pl/wyborcza/72,34474,2313527.html?v=3&a=16256851#opinie serwisy.gazeta.pl/wyborcza/72,34474,2313527.html?v=3&a=16257852#opinie serwisy.gazeta.pl/wyborcza/72,34474,2313527.html?v=3&a=16258156#opinie serwisy.gazeta.pl/wyborcza/72,34474,2313527.html?v=3&a=16258195#opinie serwisy.gazeta.pl/wyborcza/72,34474,2313527.html?v=3&a=16258468#opinie serwisy.gazeta.pl/wyborcza/72,34474,2313527.html?v=3&a=16258266#opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Antidotum na truciznę żydowską. IP: *.sympatico.ca 29.09.04, 22:50 Nim przejdę do tematu, chciałbym omówić kila wydarzeń, które poprzedziły wizytę Kwach w Moskwie, które moim zdaniem są ściśle powiązane z ta wizyta i tym listem. Pierwszym takim wydarzeniem była informacja rządu polskiego o wycofaniu wojska z Iraku, co pociągnęło za sobą decyzje rządu USA wycofania swoich baz wojskowych z Europy. To natomiast miało odstraszyć Polskę i inne kraje Wschodniej Europy przed zbliżeniem z Rosja. Następnie mięliśmy nieudane zamachy w Bieslanie, które wyniosły Rosje na szczyt uwagi i roli w życiu politycznym całego świata. To właśnie ze względu na te zamachy Rosja dostała poparcie Europy i Chin w walce z terroryzmem - ba, nawet USA były zmuszone do takiego poparcia. W takich okolicznościach Rosja może wejść ze swoja walka antyterrorystyczna do Afganistanu i Iraku gdzie USA obecnie dominują. Wejście takie by zmusiło USA do podziału łupem, jakim są złoża ropy naftowej stad cala pseudo walka antyterrorystyczna mafii z USA traci sens i zmusza ich do wycofania się z tych krajów. Innymi słowy, Rosja jest w posiadaniu klucza do sukcesu i upadku imperium zydowsko-amerykanskiego. Teraz proponuje wrócić do lat panowania ZSSR i zastanowic się nad tym jak taką sytuacje były ZSSR by wykorzystał. Na pewno nie zaprosiliby oni pierwszego Kwach po wydarzeniach w Czeczni oraz by nie proponowali udoskonalenia zbrojenia wojskowego w naszym kraju, co się równa ze wzmocnieniem politycznym i militarnym naszego kraju. Ich reakcja by była zgoła odwrotna. Ta zmiana stosunku Rosji do Polski wynika nie tylko ze względu na zmiany, jakie zaszły w tym kraju, ale i również ze względu na nowy wspólny celu tych dwóch krajów. Tym celem jest obecnie odrodzenie wspólnoty słowiańskiej stąd stosunek Rosji do Polski jest taki a nie inny a mafia żydowska z tego względu pisze listy gończe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerard maxidiot. Czy Ty naprawde myslisz, ze USA IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 29.09.04, 22:57 przejmuje sie tym co Polska robi - kraj na 60 miejscu pod wzgledem dochodu na glowe, z armia ktorej najlepszych musza chronic Marines. USA nie zwraca uwagi na to co Francja lub Niemcy mowia. USA to supermocarstwo, ktore ma gdzies kalkulacje domoroslych politykow z proincji europejskiej. Cele Ameryki sa dlugofalowe, w skali dziesiatkow lat. Czy Bush czy Kerry to nie ma znaczenia. Wycofanie wojsk z Europy zaplanowala administracja Clintona po upadku Sowiecji. Plan pentagonu byl przedstawiony na konferencji prasowej a jego ogolny zarys jest w archiwach BBC. Wez durniu i sprawdz a nie paplaj glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: maxidiot. Czy Ty naprawde myslisz, ze USA IP: *.sympatico.ca 29.09.04, 23:12 Jeżeli dobrze pamiętam to dosc niedawno GW podsycała nadzieje Polaków publikując artykuły na temat przeniesienia baz wojskowych do Polski – to jedno. Po drugi to w polityce jest bardzo ważne, kiedy i w jakich okolicznościach podaje się określone informacje do publicznej wiadomość, co nadaje szerszy kontekst takim decyzjom. No, ale to już wyższa szkoła jazdy, o której nie masz zielonego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arczyslaw Sygnatariusze listu "otwartego" IP: *.sympatico.ca 29.09.04, 23:12 Rzut oka na nazwiska sygnatariuszy tego listu nie pozostawia cienia watpliwosci co do ich prawdziwych intencji i zamiarow. William Kristol, (czolowy ideolog neokonserwatyzmu), Max Boot, Joshua Muravchik, Sarah Mendelsohn, Uzi Arad, no i "nasi" - Michnik, Geremek, Onyszkiewicz, Radecki. To sa ludzie z namowy ktorych George W.Bush po ogloszeniu swojej "imperialnej doktryny" rozpoczal wojne w Iraku. Wojne bezprawna, niesprawiedliwa i niemoralna. Wojne ktora pochlonela do tej pory blisko 30 000 ofiar w tym ponad 28 000 Irakijczykow. To ludzie, ktorzy poparli ogloszenie przez Busha "Patriot Act" ograniczajacego swobody osobiste w Stanach (sprzecznego z Konstytucja)i ktorych haslem na codzien jest "wolne spoleczenstwo, to spoleczenstwo samo sie kontrolujace" ("free society is a self policinig society"). To ludzie zaprzedani doktrynie swiatowej dominacji, elityzmu i spolecznego darwinizmu. Po Francji i Niemczech przyszla kolej na rozliczenie sie z krnabrna Rosja i Putinem. To kolejny kraj ktory nie ugial sie presji syjonistow i odmowil udzialu w anty-islamskiej krucjacie. Gorzej, bo aresztujac najbogatszego czlowieka Rosji, Chodorkowskiego, Putin narazil sie nie tylko rosyjskim "oligarchom" ale i ich patronom typu Kissinger, Szaron (osobiscie interweniowal u Putina) czy tuba neocons Charles Kreuthammer. Jak dlugo istniala szansa na uzaleznienie gospodarki rosyjskiej (ropy) od amerykanskich koncernow (Chodorkowski negocjowal sprzedaz Yukosoil) oraz przejecie wladzy politycznej (finansowal upadek polityczny Putina) tak dlugo nikt listow otwartych nie pisal. A przeciez terror rosyjski na Kaukazie nie zaczal sie od wczoraj. List ostrzega, nawoluje, upomina i w cyniczny sposob nawiazuje do tragedi Beslanu. Chodzi oczywiscie o "wolnosc i demokracje". Tylko ze ci sami autorzy nie skieruja swojego swietego oburzenia do premiera Szarona, ktory dzien w dzien morduje Palestynczykow. Gdzie byly ich sumienia gdy swiat ogladal makabre Abu Ghraib. Czy wyslali list do Prezydenta Busha? Po 70 latach komunizmu, Rosja musi najpierw wypracowac wlasny ( a nie importowny z Texasu) model ustrojowy ktory pogodzi demokracje z dynamizmem rynkowym. Rosja musi najpierw stac sie panstwem prawa a nie mafijnej demokracji jak tego chcieli Bierezowski, Gusinski, Abramowicz i inni koszerni oligarchowie. Rosjanie sami maja prawo decydowac o swoim kraju i nie potrzebuja "moralnego" wsparcia ze strony neokonserwatywnych doktrynerow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid Bialostocki Re: Sygnatariusze listu "otwartego" IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.04, 00:56 jak zwykle, trafna ocena, gratuluje, zazwyczaj przeciwko dyktaturze, krzycza najglosniej ci, ktorych sny o wlasnej dyktaturze sa jaknajbardziej zagrozone. Czy w Polsce powtorzy sie rok 1968? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wicio wzruszylem sie i przejalem tym listem IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.04, 00:22 naprawde wstrzasajace, takie autorytety, przynajmniej w tytulach i urzedach, napewno ten list zmieni moj punkt widzeniana demokratyczny CHAOS w UZA, czy Polsce. Lzy pocisly mnie sie do oczow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atlantyk Ja się też wzruszyłem jak stary siennik IP: *.urpl.gov.pl / 62.233.201.* 30.09.04, 08:06 Rosja łamie demokrację nie od dziś. Wszyscy wiedzą, że tak naprawdę nigdy tam demokracji nie było. Ale od upadku komunizmu nigdy nie było tak źle, jak teraz. Przy okazji tzw. "wojny z terroryzmem" Putin dostał od Busha zielone światło dla ludobójstwa w Czeczenii. Każdy ma swoją dyżurną ofiarę do gnębienia: Amerykanie - Irakijczyków, Żydzi - Palestyńczyków a Rosjanie Czeczeńców. Ofiary należą do jednego kręgu kulturowo-wyznaniowego, co ułatwia oprawcom usprawniać proceder, poprzez wzajemną wymianę doświadczeń. Jeżeli krytyka miałaby być uczciwa, to powinna dotyczyć tych trzech państw-oprawców. Tylko kto tu mówi o uczciwości? W świecie polityki liczą się tylko interesy. Czasem osobiste przeważają nad narodowymi. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Jestem z mieszanego malzenstwa Polsko-Rosyjskiego. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 08:57 Jestem calkowicie trojjezyczny i trojkulturowy. Ojciec jest Rosjaninem, Mama Polka a dziadkowie mieszkaja od lat w USA, gdzie wiele lat spedzila tez Mama. Ukonczylem szkole angielskojezyczna w Moskwie, studia w Warszawie i studia (college i masters) w USA. Pracuje w W-wie, a moja zona jest urodzona w Connecticut Amerykanka pochodzenia rosyjskiego. Uwazam sie przede wszystkim za Rosjanina, choc w mojej sytuacji to skomplikowane. Przypadek zyciowy sprawil, ze mam unikalna, doglebna wiedze na temat tych trzech systemow w tym demokracji. Prosze zrozumiec, ze demokracja w Rosji jest, tylko jest to demokracja rosyjska. Dla Rosjan demokracja jest wtedy kiedy cos dzieje sie z przyzwoleniem wiekszosci Narodu lub wbrew wiekszosci Narodu. Tak bylo w Rosji zawsze. I zawsze bylo marzenie o silnej wladzy. Rosja to nie demokracja wypracowana jako system przez ojcow zalozycieli USA (skadinad wlascicieli niewolnikow jak Jefferson) czy polskie archetypy "zlotej wolnosci" i "sejmikowania". Dzisiejsza Rosja stara sie wyjsc z "wielkiej smuty" i potrzebuje silnego przywodztwa. Dlatego Prezydent Putin ma poparcie wiekszosci nas. Listy mozna sobie pisac do woli i napawac sie wlasna szlachetnoscia. A Rosji sejmikowaniem ani utopijnym przejmowaniem zachodnich rozwiazan sie nie uratuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: Jestem z mieszanego malzenstwa Polsko-Rosyjsk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 09:02 Wkradl sie blad. "Zjadlem", ze nie ma dla Rosjanina demokracji wtedy gdy cos sie dzieje wbrew wiekszosci Narodu. To znaczy, ze jezeli wiekszosc chce silnej wladzy nawet dyktatury do dla Rosjanina jest to demokracja. Gdyby wiekszosc nie chciala to demokracji by nie bylo". Instytucjonalizacja nie ma w takim ukladzie wiekszego znaczenia. Przepraszam za pospiech, ktory zamulil wywod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giga Re: Jestem z mieszanego malzenstwa Polsko-Rosyjsk IP: *.aurexlpg.com.pl 30.09.04, 09:31 Mam podobną sytuację rodzinną i w pełni się z tobą zgadzam. Chciaż od 12 roku życia mieszkam w Polsce to i tak czuje się rosjaninem, i staram się spędzić tam jak najwięcej czasu. Teraz mam 27. Bardzo dziwi mnie swięte przekonanie niektórych polaków że znają Rosję i jej kulturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka A mnie najbardziej dziwi ze tak wielu Rosjan IP: *.ifn-magdeburg.de 30.09.04, 10:15 swojej kultury, kraju nie zna. Tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Tak jest na calym swiecie ze do demokracji IP: *.ifn-magdeburg.de 30.09.04, 10:12 trzeba dojrzec. Budowanie demokracji zaczyna sie od edukacji ludzi. Rosjanie sa chorobliwie przeladowani wiedza teoretyczna i chorobliwie niedouczeni w zakresie wiedzy (nie wolnej amerykanki) praktycznej. To widac na kazdym kroku. Ilu Rosjan prosze pana chodzi co niedziela do knajpki (porzadnej a nie baru dla piwoszy?). To drugie to te kontrasty. Pewnie ze nie chca jesli nie poznali innego. A aby nie poznali dba waska garstka takich jak Pan rowniez. Tu nie chodzi o sejmiki, lecz o to by mieli szanse poznac na czym w praktyce buduje sie kulture. I by nie byli to tylko wybrancy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piterski "Zenit" Re: List otwarty ponad stu polityków, naukowców i IP: *.127.adsl.wplus.ru 30.09.04, 10:53 Dlaczego bylo publikowac caly spis? Mozna bylo pokazac ostaniego - direktor James Woolsej, CIA, USA and company... Wstyd za podobne listy. Nie wierze, ze Polskie czytelnicy GW tyle glupe, zeby tego nie widziec? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Kiedy Rosja była demokratyczna ? 30.09.04, 11:13 Rosjanie nie chcą demokracji. Chcą silnej władzy. Nie wtrącajmy się do ich spraw. I pilnujmy, żeby oni nie wtrącali się do naszych. To jedyne rozsądne wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Kiedy Rosja była demokratyczna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:53 > Rosjanie nie chcą demokracji. Chcą silnej władzy. > Nie wtrącajmy się do ich spraw. > I pilnujmy, żeby oni nie wtrącali się do naszych. > To jedyne rozsądne wyjście. Słusznie. Za dowód niech służy fakt że w Wyborach w Czeczenii polityk promoskiewski zyskał ponad 75 procent głosów. Przy tym frekfencja wyborcza wyniosła ponad 80 procent. Szczególnie ten ostatni fakt świadczy, że to Europa powinna się demokracji uczyć od Rosji. (gdyby ktoś się nie zorienował - staralem się być sarkastyczny, pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Re: Kiedy Rosja była demokratyczna ? 30.09.04, 13:25 Miałem na myśli Rosję i Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Kiedy Rosja była demokratyczna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 13:33 tomek9991 napisał: > Miałem na myśli Rosję i Rosjan. Ale przecież Czeczenia to integralna część państwa rosyjskiego. Każdy Rosjanin to potwierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Re: Kiedy Rosja była demokratyczna ? 30.09.04, 18:26 Tylko większość mieszkańców nie jest Rosjanami. Czeczeńcy sami zaprzepraścili swoje szane. Zamiast stworzyć za Jelcyna normalna gospodarkę zajęli sie przemytem i bandytyzmem. Sami sprowokowali Rosjan do ataku. Basajew ich pogrąża ostatecznie. Nikt o zdrowych zmysłach na Zachodzie nie zgodzi się na niepodległość Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.spb. ru Re: List otwarty ponad stu polityków, naukowców i IP: *.127.adsl.wplus.ru 30.09.04, 11:16 ... bo uczony polityk tam jeden, a ostatnie sa artysci, wsrod ktorych jest i "naczelny" klown... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Szczyt rusofobi i nienawiści do Putina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:53 Do tego nieodpowiedzialność, głupota i awanturnictwo autorów tego paszkwilu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Szczyt rusofobi i nienawiści do Putina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:29 Gość portalu: stranger napisał(a): > Do tego nieodpowiedzialność, głupota i awanturnictwo autorów tego paszkwilu. Czy mogę prosić o rozwinięcie myśli? Obawiasz się rozbudzenia antyrosyjskich nastrojów? Pogromów rosjan na bazarach? Odmowy tankowania benzyny robionej wszak w Europie głównie z rosyjskiej ropy? Czy może nieodpowiedzialnością jest drażnić niedźwiedzia? A może należysz do klubu na tym forum wierzących, że Havel i spółka kieruje się żądzą rządzenia światem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Szczyt rusofobi i nienawiści do Putina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:51 Moja opinia - autorzy paszkwilu chorują na nienawiść do Putnina. Nienawidzą go za przeobrażanie Rosji godzące w ich wyobrażenia i plany. Rosja Putina wymyka się z sideł zgniłego liberalizmu i "władców świata". Spaliły na panewce plany rozbicia (casus m.in. ew. oderwania Czeczenii) i nici z gospodarczego i ideologicznego omotania Rosji. Stąd pewne lobby uruchamia "pożytecznych idiotów" by darli się i pichcili paszkwile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Szczyt rusofobi i nienawiści do Putina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 13:09 Moja opinia - autorzy paszkwilu chorują na nienawiść do Putnina. Nienawidzą go > za przeobrażanie Rosji godzące w ich wyobrażenia i plany. Rosja Putina wymyka > się z sideł zgniłego liberalizmu i "władców świata". Spaliły na panewce plany > rozbicia (casus m.in. ew. oderwania Czeczenii) i nici z gospodarczego i > ideologicznego omotania Rosji. Stąd pewne lobby uruchamia "pożytecznych > idiotów" by darli się i pichcili paszkwile. No dobrze, ale kto według Ciebie może owych pożytecznych idiotów wykorzystać? I do czego? Tym bardziej, że jak piszesz plany już spaliły na panewce. Patrząc z tej perspektywy ten list to nie żadna nieodpowiedzialność tylko niewiele znaczący gest. Na tej liście tak na prawdę nie ma nikogo, kto ma rzeczywistą władzę. Przeciwnie, moim zdaniem "władcy świata" siedzą cicho, bo im Putin może się jeszcze przydać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Szczyt rusofobi i nienawiści do Putina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 13:24 Wystarczy przejrzeć nazwiska "autorów" paszkwilu (spojrzeć na ich umocowanie na scenie politycznej, przeszłość i ew. sympatie polityczne), środowisko polityczne które stanowi ich zaplecze albo spodziewa się wyciągnąć z tego paszkwilu jakieś "zyski". To nie jest nic nie znaczący gest - myślę, że to jest element pewnej gry i stanowi pewień sygnał (do czego? dla kogo?). Polityka to system połączonych naczeń i nic nie dzieje się bez powodu lub od tak, bo ktoś ma fantazje lub "słabe serce" i przejmuje się cudzym losem. Putin stał się zbyt niezależny i co gorsza rozgrywa własną grę - odmowa bycia kukiełką lub nowym rozbiórkowym Rosji (a la Gorbaczow i ZSRR) to ciężki "grzech". A jego wojna z "biznesem" o dwóch paszportach to wręcz zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Szczyt rusofobi i nienawiści do Putina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 15:11 Gość portalu: stranger napisał(a): > Wystarczy przejrzeć nazwiska "autorów" paszkwilu (spojrzeć na ich umocowanie na > scenie politycznej, przeszłość i ew. sympatie polityczne), środowisko > polityczne które stanowi ich zaplecze albo spodziewa się wyciągnąć z tego > paszkwilu jakieś "zyski". (...) Hm, kojarzę tylko niektorych z nich ale gołym widać, że to przede wszystkim emerytowani politycy i dyplomaci. Więc, moim zdaniem nie masz racji. > To nie jest nic nie znaczący gest - myślę, że to jest > element pewnej gry i stanowi pewień sygnał (do czego? dla kogo?). No właśnie czego? kogo? W interesie zachodu jest Rosja stabilna - żeby nie trzeba się było bać, że broni wymknie im się spod kontroli oraz żeby ropa płynęła szerokim strumieniem - i zamożna - żeby można było im więcej sprzedać. Umocnienie władzy Putina oddala jeszcze i tak pewnie odległą perspektywę budowy społeczeństwa obywatelskiego. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: Szczyt rusofobi i nienawiści do Putina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 15:38 Moim zdaniem nie ma jednego wspólnego interesu Zachodu wobec Rosji - różne grupy różne rzeczy oczekują. Ale liczy się to do czego dążą pociagający za sznurki... Jakby nie było dla jednych priorytetem jest budowa tzw. demokracji i społeczeństwa obywatelskiego w Rosji a dla innych to Rosja stabilna, żeby nie trzeba było sie bać, że broń wymknie się spod kontroli a ropa i gaz płynęły szerokim strumieniem. To nie są zbierzne interesy. Demokracja w wydaniu zachodnim to eksperyment nie do powtórzenia (wyjątki potwierdzaja regułę) w innych światach. Z reguły wychodzi karykatura a i sama demokracja na Zachodzie powoli staje się karykaturą. Nie da sie zrobić demokratycznego państwa w świecie islamu i nie da sie zrobic demokracji i tzw. społeczeństwa obywatelskiego w Rosji (na szczęście!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tysprowda Re: List otwarty ponad stu politruków, naukowców i IP: 193.188.161.* 30.09.04, 11:59 innych amerykansynskich blaznow, ktorzy nie pisneli slowkiem, gdy Sad Ostateczny, skladjacy sie z nominowanych z klucza partyjnego sedziow glosami 5:4 nominowal na rezydenta Bialego Domu pajaca z wygladem i mozgiem szympansa. Ta banda buszewicko-buszystowska zmarnowala okazje aby siedziec cicho.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: List otwarty ponad stu politruków, naukowców IP: 212.46.253.* 30.09.04, 13:09 Bardzo trafne wydaja mi sie podejrzenia, ze jedynym celem owego "listu" jest zrownowazenie okropnego wrazenia po Beslanie i fali wspolczucia Rosjanom. Czy to nie swiadzczy, ze sygnitaryusze tego tekstu i bandziory czeczenskie poprostu dzialaja porozumiewawczo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszystkojednokto Re: List otwarty ponad stu politruków, naukowców IP: *.chello.pl 30.09.04, 13:39 porozumiewawczo to sie mozna tylko usmiechac,lub okiem mrugac Czy to > nie swiadzczy, ze sygnitaryusze tego tekstu i bandziory czeczenskie poprostu dz > ialaja porozumiewawczo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tysprowda Re: List otwarty ponad stu politruków, naukowców IP: 193.188.161.* 30.09.04, 13:40 Anglia chroni terrorystow czeczenskich, USSA rozmawiala z nimi i nadal planuje rozmawiac. Mordowanie Palestynczykow i Irakijczykow to sie miesci oczywiscie w ramach ochrony praw czlwieka USSRaelskiego do robienia co chce i gdzie chce. Czy to nie swiadzczy, ze sygnitaryusze tego tekstu i bandziory czeczenskie poprostu dzialaja porozumiewawczo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: List otwarty ponad stu polityków, naukowców i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 14:14 "Intelektualiści" już zdemokratyzowali Jugosławię,szczególnie w Kosowie, Afganistan, Irak. Sądze, że używając mocniejszych argumentów (np. bombę termojądrową) da sie zdemokratyzować Rosję, potem Chiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedrek Wyrzutek Putin nasladuje Francje i Polske IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 30.09.04, 18:42 I we Francji i w Polsce lokalni adminstratorzy (prefekci, wojewodowie) sa wyznaczani z centrum. Takze i w Polsce i we Francji wybory do Parlamentu odbywaja sie wedlug list partyjnych. Putin odbudowywuje demokracje zniszczona przez czolgi Jelcyna w 1993 roku (gdy Duma opierajaca sie prychwatyzacji i przekazaniu majatku narodowego gangsterom i miedzynarodowym korporacjom zostala zmasakrowana na zadanie "demokratycznych" leseferystow z Zachodu). Czyni to sposob De Gaulla, ktory stworzyl Piata Republike z silna prezydentura. Nawiasem mowiac powstanie w Czeczenii orginalnie bylo aktem solidarnosci z czeczenskim przywodca zmasakrowanej Dumy - Ruslanem Chasbulatowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DM No to Rosja nie kupi teraz od nas mięsa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 23:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Ale ten Chodorkowski mocny albo Abramow uderza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 23:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyrol gangster Re: List otwarty ponad stu polityków, naukowców i IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 22:57 mozecie nam naskoczyc podpisano: k.d. il II korea polnocna f. castro kuba w.putin rosja l. kuczma ukraina a. lukasenka bialorus j. chirac francja g. schroder niemcy j. zapatero hiszpania i. chatami iran j. ziemin chiny bardzo sie przejmujemy waszym apelem i postaramy byc lepsi, pragniemy zlozyc samokrytyke. Niektorzy nie mieli okazji by siedziec cicho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjink Re: List otwarty ponad stu polityków, naukowców i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:34 Dużo gadania mało robienia. Sprzeciw wobec czegoś powinien być szybki i konsekwentny.Chodorkowski siedzi od roku w więzieniu a o Biesłanie powoli zapominamy. List to słowa a nie czyny. Odpowiedz Link Zgłoś