Dodaj do ulubionych

USA. Debata prezydencka 2016

27.09.16, 03:54
ktora wlasnie trwa...

Od kilkunastu lat komentuje tu amerykanskie wybory prezydenckie
jednak tym razem - nie zamierzam.

Amerykanie maja wybor miedzy dzuma, a hollera...
naturalnie mam swoje sympatie, ale nie zamierzam ich ujawniac.
zycze powodzenia obu kandydatom i calemu Narodowi Amerykanskiemu.
J.K.
Obserwuj wątek
    • jbb3 Re: USA. Debata prezydencka 2016 27.09.16, 05:08
      Panie J-K Doktorze, tylko samo stwierdzenie ze "Amerykanie maja wyboe miedzy dzuma a hollera..."
      swiadczy ze Pan jednak komentuje. Znowu ekspertyza z "widzen" Panie Doktorze. Cos te wizyty u syna Panu nie sluza.
      JBB
      • 5magna Re: USA. Debata prezydencka 2016 27.09.16, 05:45
        J-k popiera Trumpa bo ten moze zaatakuje Iran. Moim zdaniem USA to dentka, jakby nie popatrzec....Nic sie juz nie da zrobic.....
      • j-k niezupelnie... 27.09.16, 18:13
        jbb3 napisał:
        swiadczy ze Pan jednak komentuje.

niezupelnie, ale powtorze:
        - nie staje po stronie zadnego z kandydatow i uwazam, ze zaden z nich nie nadaje sie
        na fotel Prezydenta USA.
        • jbb3 Re: niezupelnie... 30.09.16, 06:01
          Szanowny Panie Doktorze: "niezupelnie" znaczy "komentarz". Tyle w temacie, Doktorze.
          JBB
          • j-k ponownie niezupelnie... 02.10.16, 07:27
            jezeli napisalem, ze nie popieram, zadnego z kandydatow - to chyba nie zamierzam komentowac wyborow - tylko zachowuje do nich dystans ?
    • czizus Re: USA. Debata prezydencka 2016 27.09.16, 08:47
      Oglądałem te debatę w tv. Jednak wyraznie lepsza była H. Clinton i to pod każdym względem. Nie potrafię powiedzieć kto byłby lepszym prezydentem ale tę pierwszą debatę z pewnością wygrała H. Clinton
      • engine8 Re: USA. Debata prezydencka 2016 27.09.16, 17:27
        Opowiadasz..... W czym byla lepsza? Dodaj porawke ze byla bardzo podobna do kazdego innego polityka - i dlatego caly swiat polityki wpada wpaniek jak sobie wyobraze ze prezydentem moze zostac ktos kto nie bedzie gral wg ich ustalonych zasad....
        Regan byl aktorem i dalaw sobie rade..
        Zreszta Prezydent zostal juz wybrany dzien wczesniej - przed debata....Teraz bedzie jedynie glosowanie....
        • czizus Re: USA. Debata prezydencka 2016 27.09.16, 17:54
          engine8 napisał(a):

> Opowiadasz..... W czym byla lepsza?

We wszystkim. Odpowiadała kompetentnie, sypała konkretami, była uśmiechnięta, swobodna, . . . . . . . . . Trump poddenerwowany, ględził od rzeczy, w kółko powtarzał że Ameryka ginie, lał wodę i zero konkretów. A o polityce zagranicznej i bezpieczeństwie to chyba młodzież w liceach ma większe pojęcie.
          To dlaczego ten kandydat na prezydenta nie opublikował sprawozdania finansowego???

No i ten wygląd - jakby mu ktoś zupę pomidorową wylał na łepetynę.

H. Clinton absolutnie nie jest moim ideałem ale Trump to klaun i przegrał tę debatę z kretesem. Takie są zresztą powszechne opinie.
          • czizus Do tego co napisałem 27.09.16, 18:03
            w poprzednim poście zapomniałem na końcu napisać, że takie sprawiali wrażenie na mnie a nie że taka jest prawda. Ja piszę tylko o wywołanym wrażeniu.
            • engine8 Re: Do tego co napisałem 27.09.16, 20:14
              No a na mnie wywolal zupelnie odwrotne wrazenie.... Media sie podniecaja .
              Wg mnie.. i zreszta jak sluchalem komentarzy z UK to w sumie zgadzja sie ze kandydaci popluli na siebie ale nic nowego do gry nie wniesli...

No Clintonowa zna wiele konkretow ze sfery polityki - w koncu sama to Spi.....a bedac prawa reka prezydenta. Jakie ot ona mial osiagniecia jako Secretary of State?

Jak ona chce zwiekszyc zatrudnienie wsrod sredniej klasy kiedy firmy i pieniadze sie wynosza? Opodatkowac wielkie firmy? wiec male (ktore sa jedynie komplementem malych) padna i skad sie ta praca wezmie?
              Darmowe studia? I co ci absolwenci beda robic? Psioczyc ze chinczycy i hindusi im prace zabieraja?
              Trump moze nie jest takim politycznym mowca ale Ameryka potrzebuje kogos kto w koncu spojrzy na to z innej strony..

• polski_francuz Kierunek historii 27.09.16, 21:54
                "Trump moze nie jest takim politycznym mowca ale Ameryka potrzebuje kogos kto w koncu spojrzy na to z innej strony..."

To niestety Trump. Tak jak niegdys w Niemczech Hitler vs. republika weimarska. Tyle, ze to co po Trumpie nastapi, nie jestem w stanie przewidziec.

PF
                • engine8 Re: Kierunek historii 28.09.16, 00:14
                  Nie mozemy niczego przewidziec ale wiemy ze to co mowi kandydat a to co robi i jak sie zmienia po przkroczeniu tej bramy to dwie rozne sprawy. I zwykle Prezydent nie probuje zawracac biegu rzeki....
                  Ale gdyby mu sie cos glupiego zachcialo to wtedy wazne jest kto jest VP....
                  • czizus Re: Kierunek historii 01.10.16, 15:22
                    engine8 napisał(a):

> Nie mozemy niczego przewidziec ale wiemy ze to co mowi kandydat a to co robi i
                    > jak sie zmienia po przkroczeniu tej bramy to dwie rozne sprawy. I zwykle Prezy
                    > dent nie probuje zawracac biegu rzeki....
                    > Ale gdyby mu sie cos glupiego zachcialo to wtedy wazne jest kto jest VP....

Ja tylko napisałem o swoim wrażeniu po pierwszej debacie. Ale być może Trump byłby lepszym prezydentem i być może masz rację. To Amerykanie wybierają i to oni zdecydują.
    • pies_na_czarnych Re: USA. Debata prezydencka 2016 27.09.16, 09:53
      Trump to 100% pisior. Postawił na kartę pisdakow i próbował wszystkim wmówić, że USA jest w ruinie.
      :)
      • mara571 ale to prawda 27.09.16, 22:07
        spora czesc Polski jest w ruinie i cale placie USA sa w ruinie.
        • kfugktru23 Re: ale to prawda 27.09.16, 22:22
          Nie nie jest. Po prostu koniunktura trwała tak długo że plebs z Alabamy uwierzył że on też może mieć pełną michę i pobiegł po kredyty subprime...
          • mara571 Re: ale to prawda 27.09.16, 22:36
            to znowu nieprawda: jest takie okreslenie "zardzewiale" stany lub pas. Tam zardzewialy puste hale fabryczne po przeprowadzce produkcji do Meksyku.
            • mara571 Re: ale to prawda 27.09.16, 22:37
              powinno to nieprawda.
              Ide spac, bo jutro znowu ciezki dzien i takich bledow nie moge robic w pracy.
              • kfugktru23 Re: ale to prawda 27.09.16, 23:11
                To już było w historii wiele razy. Hiszpanię zrujnowało odkrycie Ameryki. Anglia po zdobyciu Indii to ruina. Przemysł włókienniczy utrzymujący szlachtę splajtował.
        • j-k Mara, NAFTA - to idea amerykanska 27.09.16, 23:06
          trudno - by mieli pretensje do innych (Meksyku, Canady) o jej skutki.

Buenas Noches.
          • sta-ry.wrobel Re: Mara, NAFTA - to idea amerykanska 28.09.16, 00:13
            NAFTA to dziecko korpomafii, kapitalistow a oni zrobia wszystko, nawet zrojnuja USA dla kapitalu co zreszta juz na dobre robia. Tego nikt nie zatrzyma, to jest prawo nigdy nie najedzonego kapitalisty.
          • jbb3 Re: Mara, NAFTA - to idea amerykanska 30.09.16, 06:05
            Tytul Doktora wymaga precyzji. Prosze jasniej J-K.
            JBB
            • xystos Re: Mara, NAFTA - to idea amerykanska 30.09.16, 06:49
              noo kto wygra?
              Dobra Kobieta czy tez wstretnie
              bogaty Republikanin?
            • 5magna Re: Mara, NAFTA - to idea amerykanska 30.09.16, 08:41
              Jasio to doctor ginekolog, specjalizuje sie w uelastycznienieniu kobiet po 90 tce.....
            • j-k co tu precyzowac ? 01.10.16, 20:19
              do porozumienia NAFTA parli Amerykanie, zatem Trump nie bardzo ma prawo narzekac , ze miejsca prac y uciekaja im do Meksyku.
              • jbb3 Re: co tu precyzowac ? 02.10.16, 04:54
                Panie Doktorze, Wybierz sie Pan do Guadalajara, ( Meksykanskie eletroniczne "Silicon Valley"),
                a potem zabieraj glos. Moze by lepiej bylo wyslac syna, mlodszy i bardziej spostrzegawszy tak mniemam. Uszanowanie JBB.
                • j-k wekslujesz temat 02.10.16, 07:30
                  odnioslem sie tylko do wypowiedzi Trumpa z debaty wyborczej, gdzie narzekal, ze miejsca pracy uciekaja z uSA do Meksyku.

Uwazam te uwage nie na miejscu, jezeli te miejsca pracy zbudowal w Meksyku kapital Amerykanski - a NAFTA otworzyla droge do swobodnego przeplywu towarow.
    • mara571 Jasiu twoj imiennik sie poddal 27.09.16, 22:20
      Mam na mysli J. Hartmana, ktory wrzucil kilka swich zlotych mysli na blogu Polityki.pl

On stawia na Trumpa, bo "Spuszczony z uwięzi lud może wszystko. Gdy nie działa wpierany masom przez elity wstyd, to hulaj dusza – czym bezczelniej, tym lepiej!
      Nadszedł czas rewolty, poprzedzony kapitulacją elit, które straciły kontenans i styl, nie budząc już niczyjego szacunku."

Dawno nie czytalam takiego jasnego wyznania o trzymaniu ludu na uwiezi i wpajaniu wstydu.
      Polecam ci jeszcze link z wpisu Lubata pod tym tekstem:
      diepresse.com/home/meinung/quergeschrieben/martinengelberg/5091847/Politische-Korrektheit_Die-spinnen-die-Amis-Aber-nicht-nur-sie-
      Calosc od poczytania tutaj
      hartman.blog.polityka.pl/2016/09/27/dlaczego-trump-wygra/#more-1856
      A swoja droga mam niezly ubaw, kiedy czytam i slucham diagnozy niemieckich i polskich politologow i dziennikarzy. Prawie wszyscy zajmuja sie fragmentami o polityce zgranicznej, NATO, jakby to obchodzilo tych, ktorzy maja prawo glosu w USA. Zwlaszcza, ze chodzi o te kilka procent, ktorzy jeszcze nie zdecydowali czy beda wybierac i kogo wybiora.
      • 5magna Re: Jasiu twoj imiennik sie poddal 30.09.16, 08:34
        Ale jaja, Trump nalozy taryfy na chinskie produkty.Zamkneli juz 150 Walmartow zamkna I reszte. Amerykanie zaczna cerowac skarpetki I uzywac papier toaletowy z obu stron a jak zabraknie to lisc figowy bo beda mieli fige. Kapitalsta bedzie sie skrobal w leb bo bedzie plywal w morzu dziadostwa I nedzy a jak mowia to z kamienia krwi nie wycisniesz. Meksykanow Trump wypedzi nie dlatego ze ich nie lubi ale dlatego ze ci zbierajac salate na polach w Kalifornie polowe jej zjedza. Klintonowa nie wie co zrobi. Napewno dokradnie jeszcze troche do rodzinnej kasy.....
      • felusiak1 Re: Jasiu twoj imiennik sie poddal 02.10.16, 05:40
        Przeczytałem tego Hartmana z mieszanymi uczuciami.
        Amerykańskiego wyborcę obchodzi stan jego portfela który od 2009 skurczył się o 4 tysiące dolarów.
        Amerykański wyborca pragnie aby polityczne elity obu wybrzeży przestały uszczęsliwiać go na siłe.
        Po niemal osmiu latach rzadów złotoustego mamy całkowity burdel. Wrogowie przestali mieć do nas respekt a sojusznicy stracili zaufanie.
        • mara571 problem z portfelem klasy sredniej 02.10.16, 07:56
          wystepuje w calym pierwszym swiecie. Wszystkie programy walki z kryzysem powiekszyly panstwowe dlugi, a pieniadze zostaly przechwycone przez wielkie koncerny i banki. Wzrosly tez wydatki na zasilki socjalne.
          • felusiak1 Re: problem z portfelem klasy sredniej 02.10.16, 14:22
            Gruba przesada z przechwyceniem przez koncerny i banki. Banki finansujją państwowe długi.
            Programy walki z kryzysem sprowadzają się do redystrybucji budżetowych pieniedzy pożyczonych od banków czyli reagują na skutki a nie przyczyny kryzysu co sprawia, że bagno robi się większe, i bardziej grzaskie. Nikt nie walczy z przyczynami bo to oznacza czesciowe oddanie kontroli.
    • sta-ry.wrobel Re: USA. Debata prezydencka 2016 01.10.16, 22:14
      www.realjewnews.com/?p=1154
    • felusiak1 O rzeczywistości 02.10.16, 04:08
      Radziłbym nie przeceniać znaczenia prezydenckich debat.

czizus napisał, ze wygrała Hillary. Może wygrała a może nie wygrała. Zastanawia mnie, że czizus ogladał i nie zauważył, ze trump debatowel przeciwko Hillary i przeciwko moderatorowi, ktory wyraźnie trzymał stronę Hillary.
    • pijatyka Trzecia i ostatnia 19.10.16, 20:05

wyborcza.pl/7,75399,20858900,dzis-w-nocy-ostatnia-debata-clinton-trump-w-prawicowej-tv-fox.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka