Dodaj do ulubionych

European Best Destination 2018

08.02.18, 17:51
Wrocław zwyciężył w konkursie European Best Destination 2018. Pokonał Paryż, Londyn i Barcelonę

0
Wrocław, konkurs, turystykaWrocław wygrał prestiżowy międzynarodowy konkurs European Best Destination 2018. Rywalizował m.in. z Paryżem, Londynem i Barceloną. Internetowe głosowanie zaczęło się 18 stycznia, trwało do 8 lutego.
European Best Destination to międzynarodowa organizacja z Brukseli zajmująca się promocją kultury i turystyki w Europie. Dzięki stronie internetowej, mediom społecznościowym, współpracy z biurami turystycznymi i zainteresowaniu dorocznym konkursem przez największe światowe media już sama nominacja jest dla miasta wielką nobilitacją.

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,23000320,wroclaw-zwyciezyl-w-konkursie-european-best-destination-2018.html#Z_MT
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 18:04
      Nu Wicka, nareszcie piszesz cos z sensem. Jasna sprawa, ze Wroclaw to najpiekniejsze miasto swiata:)

PF
      • 5magna Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 18:16
        A oddychac sie tam da ??
        • wojciech.2349 Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 18:24
          5magna napisał(a):
          > A oddychac sie tam da ??
          -------------------
          Hm,
          gdzieś, kiedyś słyszałem, wyczytałem, że Niemcy/Prusacy odradzali osiedlanie
          się we Wrocławiu. Chyba chodziło o bagnisty teren.

Gdyby ode mnie zależało, gdzie mam się osiedlić na emeryturze, to wybrałbym
          miejsce kierując się informacją o ilości boćków zamieszkujących teren.
          • 5magna Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 18:27
            Ja bym poszedl za iloscia zab...
          • szwampuch58 Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 18:36
            ale Wojtus musisz byc sprawny na tej emeryturze i zaproszenia nie odrzucac
            www.youtube.com/watch?v=Pz_V-H_d4-M
            • wojciech.2349 Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 18:47
              Ratowali z sukcesem inne miejsce, ale tutaj puściło.
              Sytuację jednak dało się szybko opanować.
              • szwampuch58 Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 18:56
                noooo az te "opanowanie" dostalo dumna nazwe;Powodz stulecia,hehehe
                • wojciech.2349 Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 19:08
                  Jakiego stulecia.
                  Przecież to powódź z 2010r.

Piszesz o innej powodzi, a film jest o innej.
          • polski_francuz Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 19:17
            Komary to wroclawska plaga. Jest duzo wody. Ale glownym bogactwem Wroclawia sa jego mieszkancy.

PF
        • wiktor_jerofiejew Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 19:02
          5magna napisał(a):

> A oddychac sie tam da ??

Do Polski sie jezdzi TYLKO latem na gora 3 miesiace , reszte roku siedzi sie we Florydzkim ciepelku , Karaibach itp...

Tylko idiota sie samo_biczuje , katuje i siedzi 6 miesiecy z zimnie ( a reszte roku to komary , muszki i konskie muchy , jak na polnocy Kanady czy innej SSyberii)
          , jakos inni Kanadole sa madrzejsi od ciebie hubert ,bo siedza na Florydzie...
      • wiktor_jerofiejew Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 18:51
        polski_francuz napisał:

> Nu Wicka, nareszcie piszesz cos z sensem. Jasna sprawa, ze Wroclaw to najpiekni
        > ejsze miasto swiata:)

Potwierdzam to ...choc nie bylem tam tak dawo ze ho ho
        Zawsze pisze z sensem , a najlepszym przykladem jest to ze Ty to czytasz ...
        • szwampuch58 Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 18:54
          ja bez trybu i poza kolejnoscia:ty przepisujesz to raz....dwa, cholernie rzadko z sensem
        • polski_francuz Re: European Best Destination 2018 08.02.18, 19:20
          Znam dobrze wiele pieknych miast, jak Paryz, Sydney, Melbourne, Berlin, Amsterdam, Barcelona...Wroclaw pozostaje w pamieci i pozostaje w sercu. A zylem tam 29 lat. I do dzis zdarzaja mi sie sny w ktorych chodze po jego ulicach.

PF
      • engine8 Re: European Best Destination 2018 09.02.18, 01:55
        Spedzilem dosc duzo czasu tego lata we Wroclawiu i musze przyznac ze dawno nie bylem tak zmeczony... i tak chetnie z niego nie wyjezdzalem.
        Polska Venecja? Hm.... No nigdy bym tego nie skojarzyl.
        Moze imigranci z afryki sie przyczynili?
        Kto i jak glosuje w tym konkursie?
        I gdybym mial wybrac miasto do mieszkania albo na dluszy urlop - na pewno nie bylby to Wroclaw...

• wiktor_jerofiejew Re: European Best Destination 2018 09.02.18, 07:36
          engine8 napisał(a):

> Spedzilem dosc duzo czasu tego lata we Wroclawiu i musze przyznac ze dawno nie
          > bylem tak zmeczony... i tak chetnie z niego nie wyjezdzalem.
          > Polska Venecja? Hm.... No nigdy bym tego nie skojarzyl.
          > Moze imigranci z afryki sie przyczynili?
          > Kto i jak glosuje w tym konkursie?
          > I gdybym mial wybrac miasto do mieszkania albo na dluszy urlop - na pewno nie b
          > ylby to Wroclaw...
          >

Wroclaw cie zmeczyl ? biedaczysko ... nie wspominasz co cie tak zmeczylo ... spacer po rynku , spacer nad Odra , Koncert w Operze lub Narodowym Forum Muzyki , moze fontanna przed Hala Stulecia lub Afrykarium ...
          No tego sie NIE dowiemy , wiemy natomiast ze :engine" sie "zmeczyl " i KONIEC
          Polska Venecja ?
          A kto czyni takie porownania , slyszalem ze Bydgoszcz to tez Wenecja ... LOL
          Dluzszy urlop w miescie ?
          A kto spedza dlugie urlopy w miescie , chocby to bylo Sydney czy jedno z napiekniejszych miast jakim jest San Diego czy SF...
          Chyba sobie nagrzebales wsrod mieszkancow Polski , niemowiac o Wroclawiakach

Ale ale , a moze ty z jestes z okolic Poznania lub Krakowa i zwykla slowianska zawisc przez ciebie przemawia ... ?
          He He oj chyba TRAFILEM krakusa w czule miejsce HeHe
          • xystos Re: European Best Destination 2018 09.02.18, 07:56

Parlament Europejski, przyjął rezolucję, zmiana czasu

PE przyjął rezolucję, w której wzywa do przeprowadzenia dogłębnej oceny zmiany czasu, dokonywanej dwa razy do roku i jeśli to konieczne, do zmiany przepisów.

losyziemi.pl/jest-duza-szansa-ze-marcowa-zmiana-czasu-z-zimowego-na-letni-bedzie-ostatnia-zmiana-parlament-europejski-przyjal-rezolucje

Dnia Dobrego Życzę
          • engine8 Re: European Best Destination 2018 09.02.18, 17:11
            Zmeczyl mnie ruch, zatloczenie wszedzie, zanieczyszczenie,
            Nie mowie ze Wrcolaw nie jest ladnym miastem - jest rowniez "moim" miastem...
            Dla mnie akurat nie byl to dlugi urlop w miescie ....
            No coz widocznie odzywczilem sie od zycia w duzej aglomeracji...
    • karbat Re: European Best Destination 2018 09.02.18, 02:15
      wiktor_jerofiejew napisał(a):
      > polski_francuz napisał:

> > Nu Wicka, nareszcie piszesz cos z sensem. Jasna sprawa, ze Wroclaw to naj
      > piekni ejsze miasto swiata:)

> Potwierdzam to ...choc nie bylem tam tak dawo ze ho ho
      > Zawsze pisze z sensem , a najlepszym przykladem jest to ze Ty to czytasz ...

klamiesz , ty nie napisales sam praktycznie zadnego textu na fs ,
      robisz wklejki, kradniesz texty , widzi to kazdy ... co nie ma oczu w doopie .
      zdarza sie b. rzadko , ze podajesz zrodlo swoich wklejek .
    • 1.melord European Best Destination 2018 - Krym 09.02.18, 05:40
      Wszystkie zorganizowane wycieczki na Krym wykupione do konca roku,podobnie jak do Korea Pln.
      Sa ludzie ,ktorzy lubia wybierac sie na trudno dostepne eskapady,w nieznane ogolowi czesci swiata.
      Unikaja miejsc gdzie moga byc tratowani przez tysiace "januszy czy joe" tloczacych sie w tym samym miejscu.
      • wiktor_jerofiejew Re: European Best Destination 2018 - Krym 09.02.18, 07:24
        1.melord napisał(a):

> Wszystkie zorganizowane wycieczki na Krym wykupione do konca roku,podobnie jak
        > do Korea Pln.

Czy to wiadomosc prosto z ruSSki ZBIR Today , czy oficjalnej Komunistycznej Komorki z Koreii polnocnej ...
        Jesli tak , to zycze fajnych wakacjii ...ROTFL
        Tylko czy ci starczy emerytury austaralijskiej , ktorej defacto WYWOZIC z kraju NIE MOZESZ...
        ROTFL...
        • boavista4 Re: European Best Destination 2018 - Krym 09.02.18, 07:29
          to swieta prawda wiktorku, killary i Barack spedzaja tam wszystkie weekendy. Prowadza tam rowniez wspanialy biznes sprzedajac gume do zucia i zydowskie knishes,
          • bywszy2 Re: European Best Destination 2018 - Krym.P.S+ 09.02.18, 08:17
            boavista4 napisał(a):

> to swieta prawda wiktorku, killary i Barack spedzaja tam wszystkie weekendy. P
            > rowadza tam rowniez wspanialy biznes sprzedajac gume do zucia i zydowskie knishes,
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            oraz Macierewicz,sprzedajacy dziurki od bajgielek
        • 1.melord Re: European Best Destination 2018 - Krym 09.02.18, 09:15
          wiktor_jerofiejew napisał(a):

> Tylko czy ci starczy emerytury austaralijskiej , ktorej defacto WYWOZIC z kraju
          > NIE MOZESZ...
          > ROTFL...

wicia nawiedzony czlowieku...czy ty sam czytasz bzdury ktore wypisujesz?
          • wiktor_jerofiejew Ja bym panstwowej emerytury nie dostal 09.02.18, 16:18
            1.melord napisał(a):

> wiktor_jerofiejew napisał(a):
            >
            > > Tylko czy ci starczy emerytury austaralijskiej , ktorej defacto WYWOZIC z
            > kraju
            > > NIE MOZESZ...

> wicia nawiedzony czlowieku...czy ty sam czytasz bzdury ktore wypisujesz?

Ja po 30 latach pracy w Austarli emerytury NIE dostal , bo moj majatek przekracza 2 miliony dolarow ...

Emerytury w Austarlii

Aby otrzymać pełną państwową emeryturę samotna osoba będąca posiadaczem domu lub mieszkania nie może mieć aktywów przekraczających sumę 250 tys. dolarów australijskich. Przy czym do aktywów zalicza się nie tylko oszczędności (w tym te z pierwszego filara czyli superannuation) i inwestycje, ale także samochód, a nawet wysokowartościowe wyposażenie gospodarstwa domowego. Wartości użytkowanej nieruchomości nie bierze się jednak pod uwagę. Dla żyjącej w związku pary emerytów posiadającej lokum limit wynosi 375 tysięcy dolarów. Z kolei dla samotnego emeryta nie będącego posiadaczem nieruchomości limit aktywów wynosi 450 tys. dolarów, a dla pary 575 tysięcy. Jednak w przypadku występującego zadłużenia jego wartość jest odejmowana od wartości posiadanych aktywów. W przypadku wyższych kwot aktywów za każde 1000 dolarów powyżej ustanowionego progu miesięczne świadczenie emerytalne spada o 6 dolarów – warto zauważyć, że australijskie emerytury wypłacane są w cyklu dwutygodniowym.

ttp://forsal.pl/artykuly/1011780,emerytury-obywatelskie-bardziej-sprawiedliwe-australia-reformuje-system.html

Pies jebal taki austaralijski system , na szczescie nie musze czekac na emeryture panstwowa bo w USA mozna miec 4 prywatne i isc na wczesna co wlasnie uczynilem , a panstwowe Social Security kiedys samo sie przywlecze

• engine8 Re: Ja bym panstwowej emerytury nie dostal 09.02.18, 17:18
              Nie rob z siebie posmiewiska i nie zaczynaj znow dyskusji chopcow na podworku typu "a moj tata jest mocniejszy i by nawalil Twojemu" KAzdy kraj ma swoje metody na emryture i najwazniejsze ze Australijczycy nie narzkaja wiec widocznie nie jest taka zla..
              A sam chyba wiesz ze emeryture wszedzie trzeba planowac wiec i w Australli podejrzewam mozna miec duzo i ciagle dostawac emeryture jesli sie tylko wystarczjaco wczesnie o tym pomysli...
              • wiktor_jerofiejew Re: Ja bym panstwowej emerytury nie dostal 10.02.18, 00:48
                engine8 napisał(a):

> Nie rob z siebie posmiewiska i nie zaczynaj znow dyskusji chopcow na podworku t
                > ypu "a moj tata jest mocniejszy i by nawalil Twojemu" KAzdy kraj ma swoje me
                > tody na emryture i najwazniejsze ze Australijczycy nie narzkaja wiec widocznie
                > nie jest taka zla..
                > A sam chyba wiesz ze emeryture wszedzie trzeba planowac wiec i w Australli pode
                > jrzewam mozna miec duzo i ciagle dostawac emeryture jesli sie tylko wystarczjac
                > o wczesnie o tym pomysli...
                Okazuje sie że właśnie Nie..., tak się składa że mam sporo znajomych w Australii
                I oni właśnie bardzo narzekają na system emerytalny ...
                Gadamy niemal codziennie , w przyszłym roku tam prawdopodobnie znów będę (Tasmania , Perth, Wielka rafa)
                W instrukcji jest wyraźnie napisane jak masz więcej majątku niż 250 tysięcy to ci się 100 % emerytury w Australii NIE NALEŻY , z tego wynika że prywatne emerytury sa w Australii zabronione
                To zupełnie odwrotnie niż w USA gdzie rząd zachęca do zakładania prywatnych emerytur których można mieć 3,4,5 i więcej zależy co oferuje twoja korporacja...
                • engine8 Re: Ja bym panstwowej emerytury nie dostal 10.02.18, 04:43
                  Tzn prywatne emerytury nie sa zabronione ale ogranicza Ci rzadowa jak masz wystarczajaco wlasnych srodkow .

No wiec trzeba tak ustawic swoje majatki zeby ich oficjalnie nie miec.
                  Np mieszkac w $5M domu co ci za bardzo nie pozwala na lepszy styl zycia gdyz pienidze sa "zamrozone" w domu.. ale jak masz wystarczajaco duzy dom to mozesz znalezc sposob np ...czesc wynajmowac i miec na wydatki...

I ja sie pod tym wgledem zgadzam ze i mnie sie ten system nie podoba poniewaz to nic innego jak bogatsi placa emerytury biednym...no bo jak cale zycie pracowales i sciaglai Ci skladki emrytalne a na emeryture dostajez zero to nic innego jak zlodziejestwo.... powinni Ci przynajmniej oddac to co wplaciles.
                  No ale biedni za to sie ciesza...

Co ciekawe ze uwaz sie w Australii ze ludzi na emryturze potrzebuja duzo mniej niz kiedy pracuja....
                  Ha, a ja mysle ze potrzebuje tyle samo abo wiecej poniewaz maja wiecej czasu na wydawanie pieniedzy..

No i miozesz miec ile chcesz prywatnych emrytur ale jak bedziesz mial wieksze dochody to bedziesz placil wieksze podatki - tzn opatkuja ci rowniez SS. Ale nie pozbawi cie tego co sam wlozyles na konto emerytalne...

No i ci co sobie nie zarobili na godna emryture w USA to maja przechlapane bo nikt im tego nie zafunduje jak to ma miejsce w Australii..
                  • wiktor_jerofiejew Nie wierze ze ty piszesz powaznie 11.02.18, 18:48
                    engine8 napisał(a):

> Tzn prywatne emerytury nie sa zabronione ale ogranicza Ci rzadowa jak masz wyst
                    > arczajaco wlasnych srodkow .
                    >
                    > No wiec trzeba tak ustawic swoje majatki zeby ich oficjalnie nie miec.
                    > Np mieszkac w $5M domu co ci za bardzo nie pozwala na lepszy styl zycia gdyz pi
                    > enidze sa "zamrozone" w domu.. ale jak masz wystarczajaco duzy dom to mozesz zn
                    > alezc sposob np ...czesc wynajmowac i miec na wydatki...
                    >
                    > I ja sie pod tym wgledem zgadzam ze i mnie sie ten system nie podoba poniewaz t
                    > o nic innego jak bogatsi placa emerytury biednym...no bo jak cale zycie pracowa
                    > les i sciaglai Ci skladki emrytalne a na emeryture dostajez zero to nic innego
                    > jak zlodziejestwo.... powinni Ci przynajmniej oddac to co wplaciles.
                    > No ale biedni za to sie ciesza...
                    >
                    > Co ciekawe ze uwaz sie w Australii ze ludzi na emryturze potrzebuja duzo mniej
                    > niz kiedy pracuja....
                    > Ha, a ja mysle ze potrzebuje tyle samo abo wiecej poniewaz maja wiecej czasu na
                    > wydawanie pieniedzy..
                    >
                    > No i miozesz miec ile chcesz prywatnych emrytur ale jak bedziesz mial wieksze d
                    > ochody to bedziesz placil wieksze podatki - tzn opatkuja ci rowniez SS. Ale
                    > nie pozbawi cie tego co sam wlozyles na konto emerytalne...
                    >
                    > No i ci co sobie nie zarobili na godna emryture w USA to maja przechlapane bo n
                    > ikt im tego nie zafunduje jak to ma miejsce w Australii..

Co to znaczy ze mi ogranicza MOJA WYPRACOWANA emeryture ,bo mam inne wypracowane zaoszczedzone , zainwestowane srodki ?????!!!!!

Jakim prawem rzad mi zabiera to na co sobie przez lata zapracowalem?????
                    To przeciez zykle komunistyczne ZLODZIEJSTWO
                    To znaczy ze Australii okrada swoich obywatelii
                    Dlaczego ten co pracowac mniej albo tyle samo ma dostawac wiecej ode mnie ?

Dlatego ze ja bylem oszczedny , ryzykowalem i inwestowalem pieniadze na gieldzie i zarobilem wiecej niz inni , bo bylem przedsiebiorczy i myslalem o swojej przyszlosci , ...
                    To dlatego rzad Austarli ma mnie ukarac , i dac wiecej temu co przechulal , przepil swoje oszczednosci i teraz go " Nagrodzi " za jego bezmozgowe zycie ...

Ty to uwaszasz za spawiedliwe ?
                    Na cale szczescie mieszkam w USA , i tu rzad mnie zcheca do inwestowani i nagradza zo to dajac mi upust na podatkach , bo pieniadze na Roth IRA sa bezpodatkowe
                    Podatki zaplace tylko od zwyklego IRA ktore tez posiadam , ale to bedzie nizszy podatek bo bede w innym przedziale Tax break...

Mowisz "ustawic " podatki ?
                    Tzn znow wracamy do komunizmu ,czyli ukrywac cos , kombinowac , zalatwiac cos ...
                    Ja tego NIE CHCE i nie chce takiech glupiego rzadu i kraju ktory to kraj zacheca mnie do "kombinowania " ktorko mowiac do kradziezy mnie Austalijski rzad namawia ...
                    Pieprzyc taki kraj...
                    • engine8 Re: Nie wierze ze ty piszesz powaznie 11.02.18, 19:06
                      No masz racje,,,, to nie jest sprawiedliwe - ani to ze Ci zabieraj ani to ze musisz kombinowac.....
                      Ale Swait chwali Australie za jeden z najepszych systemow emerytanych..... ja zdecydowanie woe Amerykanski..
                      Tu jedynie mnie zmusza do bycia bogatym po 70-ce be bede musial wybierac jakis tam procent i funduszy przed-podatkowych poniewaz rzad mi nie pozwoli umrzec zanim nie zapace podatkow....
    • szwampuch58 Re: European Best Destination 2018 09.02.18, 14:02
      Jak nie urok to sraczka....w tym Wroclawiu
      Wrocław najbardziej zanieczyszczonym miastem świata
      wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,23001725,uwaga-smog-wroclaw-najbardziej-zanieczyszczonym-miastem.html#Z_Czolka3Img
      • boavista4 Re: wiki, a w Kaliszu i Slupsku to ty byles ? 10.02.18, 03:21
        Omijaj Kalisz !
        Piz do Grochowa
        Domki w Slupsku
        Picie w Szczawnicy
        Bylem w Rabce
        Jama pod Majami
        padlo na Siczy
        The acrobats displayed some cunning stunts.
        Fizzy Duck
        Victoria Regina
        перепонные барабанки - барабанные перепонки
        не внимать обращения - не обращать внимания

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka