Dodaj do ulubionych

Rozgrzewka przed finalem

14.07.18, 15:34
Za kilka minut mecz o 3 miejsce. Czy ktos jeszcze pamieta, ze Polska zdobyla brąz dwa razy
W 1974 roku 1 – 0 nad Brazylia gol Grzesiu Lato.

I w 1982 roku w Hiszpanii??
3 – 2 nad Francja. Bramki strzelili Szarmach, Majewski (obronca) i Kupcewicz.

Moja generacja jest i pozostanie jedyna , ktora przyzyla i delektowala sie sukcesami polskiej pilki noznej. Poscy pilkarze, polski sztab, polski trener. POlski styl gry, ktory akurat teraz przezywa swiatowy renesans. Solidna obrona, playmaker na miare Kazia Deyny i kontrataki. Das war´s.

Posiadanie i kontrola nad pilka wieczne dryblingi na miare Hazarda czy Neymara mozna sobie w d… wsadzic. Juz teraz wiem, ze to sie za mojego zycia nie powtorzy.
Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 Polska pilka i Belgia 14.07.18, 15:53
      Nie wiem kto wygra ale Wlodziu Lubanski, pierwszy polski internacjonal wybral belgijskie Lokeren. A moze to POP wybral?? Shit.

Belgia wygra jezeli beda biegac lepiej niz ten gosciu chodzi.

• zeitgeist2010 Belgia 1-0 14.07.18, 16:06
        akcja i gol na final
        • malkontent6 2:0 14.07.18, 18:27
          Belgowie wygrali.
      • szwampuch58 Re: Polska pilka i Belgia 14.07.18, 22:45
        mylisz sie Lubanski nie byl pierwszym bo:
        1975 Sporting Lokeren: Lubanski
        1974 FC Nantes: Gadocha
        Czy Robert byl pierwszym pewnosci tez nie mam
      • lont12 Re: Polska pilka i Belgia 16.07.18, 11:06
        >Wlodziu Lubanski, pierwszy polski internacjonal

Za pierwszego trzeba uznać Janusza Kowalika z Cracovii, któremu milicyjna Wisła załatwiła paszport w 1967, żeby zrobić na złość lokalnemu rywalowi. Kowalik wyjechał do USA, a później grał dla Sparty Rotterdam, dla której strzelił 67 goli w 123 meczach w najwyższej holenderskiej lidze.
        Wcześniej, bo w 1966, zdezerterowali z Polonii Bytom (przed meczem granym na wyjeździe z szwedzkim Norrkoeping) Banaś, Liberda i Pogrzeba. Żaden z nich nie zrobił nawet średniej kariery na Zachodzie. Jan Banaś (urodzony jako Hans Dieter Banaś) po pół roku gry w niemieckiej Oberlidze wrócił do Polski i co ciekawe "Gomułka" mu wybaczył i Banaś grał później i to bardzo dobrze w Górniku Zabrze i w Reprezentacji. Jan Liberda pograł trochę niezauważony w holenderskim AZ Alkmaar, a Norbert Pogrzeba w USA, a później krótko i bez historii w Holandii. W podobny sposób co w/w trójka zdezerterował w 1967 z Górnika Zabrze Waldemar Słomiany, obrońca, i nawet odniósł lekki sukces w Schalke 04 i Arminii Bielefeld, ale po pięciu latach zakończył karierę, w rezultacie afery korupcyjnej, w której wziął udział.
        • szwampuch58 Re: Polska pilka i Belgia 16.07.18, 11:30
          o tzw"dezerterach" tu nie biega,oficjalny transfer jest tu wazny
          • lont12 Re: Polska pilka i Belgia 16.07.18, 11:43
            Podobno Cracovia (tak twierdził mój ojciec, kibic Cracovii) dostała ze Stanów sporą sumkę za Kowalika, ale nie wiadomo co z tymi dolarami się wtedy stało. Kowalik nie zdezerterował, wyjechał legalnie i to jako bardzo obiecujący młody piłkarz, któremu wróżono dużą karierę w Polsce, więc jest legalnie pierwszym polskim internacjonałem.... no, nie licząc legendarnego Ezi Wilimowskiego... ale to były inne czasy
        • jbb3 Re: Polska pilka i Belgia 16.07.18, 19:18
          Lont12, Chyba sie Pan myli co do nazwisk. Tym trzecim nie byl Jan Liberda a Konrad Bajger ktrory wrocil do Polski z Banasiem. Pogrzeba zosta na stale. Pozdrawiam JBB
          • lont12 Re: Polska pilka i Belgia 16.07.18, 22:46
            Zgoda, ale to nie ja pokręciłem, tylko angielska Wikipedia. Liberda zdaje się że wykonał podobny manewr, ale 3 lata później i nie nagłaśniano tego w polskiej prasie, bo to był czołowy i zasłużony piłkarz. W AZ Alkmar znalazł się w 1969 i podaje się że był to "wolny transfer" z Polonii Bytom, czyli że oddali swojego najlepszego napastnika za darmo.
            • jbb3 Re: Polska pilka i Belgia 17.07.18, 05:27
              Lont12 napisal:"Zgoda, ale to nie ja pokręciłem, tylko angielska Wikipedia"
              Tak to jest jesli chce sie pochwalic wiedza korzystajac z niepewnych zrodel. JBB
              PS. Oczekiwalem troche innej odpowiedzi. Szkoda. JBB
              • zeitgeist2010 uznanie dla polskich inzynierow 17.07.18, 08:08
                jbb3 napisał:

> Lont12 napisal:"Zgoda, ale to nie ja pokręciłem, tylko angielska Wikipedia"
                > Tak to jest jesli chce sie pochwalic wiedza korzystajac z niepewnych zrodel. JBB
                > PS. Oczekiwalem troche innej odpowiedzi. Szkoda. JBB

Dziekuje jbb oraz lontowi za klinicznie szczegolowa ekspertyze historyczna. Klasa polskich inzynierow???!!!!!!

O Gadosze wiedzialem, Kowaliku slyszalem.
                Nie wiedzialem ze Wisla to byl klub milicyjny. MIeszkalem w W-wie i tam Legia miala pietno klubu ”rezimowego.”

Najwiekszym sukcesem polskiego eksportu futbolowego okazal sie Zbigniew Boniek. OBecny prezes PZPN-u i szara eminencja polskiej pilki. Moim zdaniem spelnia swoje obowiazki zadawalajaco. POlski trener dla polskiej reprezentacji.

• lont12 Re: uznanie dla polskich inzynierow 17.07.18, 10:48
                  > Nie wiedzialem ze Wisla to byl klub milicyjny. MIeszkalem w W-wie

W Warszawie klubem milicyjnym była Gwardia Warszawa... Oficjalnie owe "kluby milicyjne" nazywane były klubami gwardyjskimi i były rozsiane po całym PRLu, dla przykładu w Kielcach takim klubem byli Błękitni Kielce... Piłkarze tych klubów zatrudnieni byli oficjalnie w milicji, co pozwalało im wykonywać swój zawód piłkarza, pozostając nominalnie amatorami. Z klubów tych przetrwała do dziś chyba tylko Wisła Kraków, która wcześniej miała swoją normalną historię, zanim została porwana po 1945 roku przez milicję. Przedwojenna Wisła była klubem "patriotycznym" pozostającym w opozycji do "kosmopolitycznej" Cracovii, w której zawsze grało kilku cudzoziemców, t.j. Węgrów, Czechów, Austriaków, albo polskich Żydów.
    • szwampuch58 Re: Rozgrzewka przed finalem 14.07.18, 22:47
      Obstawiam Francje na mistrza,wszystko inne bedzie mega niespodzianka
      • malkontent6 Re: Rozgrzewka przed finalem 14.07.18, 23:54
        A ja życzę zwycięstwa Chorwatom.
    • wojciech.2349 3:2 dla Chorwacji /bt 15.07.18, 15:51
    • blueelvic2 Re: Rozgrzewka przed finalem 15.07.18, 15:56
      2:0 dla Francji
      • zeitgeist2010 Piątka dla Rosji za organizacje 15.07.18, 16:54
        blueelvic2 napisał(a):

> 2:0 dla Francji

Juz teraz mozna przyznac Rosji 5-ątke za organizacje. Ich druzyna dopasowala sie do poziomu organizacji, grajac solidny i skuteczny futbol.

Nie bede typowal. Dla milosnika futbolu final Mundialu to jest msza swieta. A w rytualach religijnych nie ma wygranych i przegranych.

Zycze zwyciestwa Chorwacji i bede im kibicowal.

• blueelvic2 Wieniec laurowy, symbol ... 15.07.18, 18:05
          i nagroda w rownej walce przyznaje sie jednemu. Brawa zas jednemu i drugiemu.

Osobiscie nie widze korelacji pomiedzy religia a futbolem. Wyzej, dalej, szybciej dalekie jest od rozwazan filozoficznych.

Trzymam kciuki za Francje.
          • zeitgeist2010 Re: Wieniec laurowy, symbol ... 17.07.18, 08:02
            blueelvic2 napisał(a):

> i nagroda w rownej walce przyznaje sie jednemu. Brawa zas jednemu i drugiemu.
            >
            > Osobiscie nie widze korelacji pomiedzy religia a futbolem. Wyzej, dalej, szybciej dalekie jest od rozwazan filozoficznych.

Juz w innych watkach i wpisach opisalem moj stosunek do Mundialow. Jest w nim miejsce na polityke, antropologie, teatr i psychologie. Typowo ogladam wazne mecze i finaly sam, zeby nikt i nic mi nie przeszkadzal w analyzie i medytacji.
            No a porownanie widowiska i scenografii finalu do religii czy rytualow religijnych jest wrecz tak oczywiste ze az banalne.

Byl doslowny oltarz, 2 miliardy wyznawcow, bogówie, bozyszcza i diably wcielone, i baranki ofiarne (wedlug mnie ci czarnoskorzy pilkarze zaprzezeni przez swoich panow do tego specjalnego zadania).

Walka nie zawsze byla czysta a zwyciesca jednoznaczny.

Na Luznikach zdarzyl sie nawet znak bozy. Ulewa z niebios – czysciec i symbol zycia po zmaganiach na polu walki, gdzie zdarzylo sie i oszukanstwo, nieuczciwosc, poswiecenie i oddanie dla wyzszej sprawy.

> Trzymam kciuki za Francje.

To ciekawe. Czym ta druzyna zasluzyla na twoja sympatie? Jestes oryginalny bo wiekszosc byla za CHorwacja - z oczywistych powodow. I z oczywistych powodow Chorwacja okrzyknieta zostala
            the people´s champion.
        • jorl zg2010 15.07.18, 18:21
          zeitgeist2010 napisał:

> Dla milosnika futbolu final Mundialu to jest msza swieta. A w
          > rytualach religijnych nie ma wygranych i przegranych.

Tu bym sie zgodzil, i pilka nozna i religia maja dla mnie taki sam poziom. Prymitywny.
          Sa naturalnie tacy ktorzy tego potrzebuja, wiem. I jednego i drugiego. I wlasnie sa prymitywnie, dlatego.
          • lont12 Re: zg2010 16.07.18, 22:52
            Zarówno religianci jak i piłkarze robią nieporównywalnie lepsze pieniądze od skromnego inżynierka w Berlinie.
        • kalllka Re: Piątka dla Rosji za organizacje 15.07.18, 18:53

Zwycięzca to niezaprzeczalnie- czerwono biała szachownica.
          PS
          A Franca, jak zwykle, wydrukowana.
    • zeitgeist2010 Taktyka Pana Kazimierza 15.07.18, 17:08

Nie oczekujmy duzo od pierwszej polowy. Kontrolowana taktyka oparta na solidnej obronie i ewentualnych kontraktakach. Tak grala druzyna Pana Kazimierza.

Uslyszymy i gwizdy i chory: ROsija, Rosija !!
    • szwampuch58 Re: Rozgrzewka przed finalem 16.07.18, 09:46
      Zarowno maly i wielki final po mojej mysli,dobry jestem,hehehe
      Ciekawostka:wszystkie statystyki meczow,poza koncowymi wynikami, sugeruja ze przegrani byli lepsi.....piekno tego sportu?
      • zeitgeist2010 NIeswiadomie wyraziles jeden z powodow 17.07.18, 08:38
        szwampuch58 napisał:

> Ciekawostka:wszystkie statystyki meczow,poza koncowymi wynikami, sugeruja ze przegrani byli lepsi.....piekno tego sportu?
        >

stanowiacych o uniwersalnej magii tego sportu.

Tak. W pilce noznej piekno, estetyka, widowiskowosc, milosc kibicow nie jest skorelowana z koncowym wynikiem. Wynik to cyfry, matematyka.

Natomiast trescia i atrakcja futbolu jest jego skladnia spoleczna, psychologiczna, humanistyczna.

Tablica wynikow 4 – 2 dla Francji. Ale w uniwersalnej sympatii i uznania swiata to CHorwacja jest moralnym zwyciesca. Nawet i w …. Rosji.

The people´s champion.

Pytaniem dla milosnikow futbolu jest, czy da sie pogodzic widowiskowsc gry ze skutecznoscia.

No i w sumie jest to pytanie retoryczne, bo odpowiedz znamy. Tak, jest to mozliwer ale okienko sukcesu jest otwarte krotko.
        Tak bylo z dominacja brazylijskiej jogo bonito za Pelego, hiszpanskiego tiki-taka, niemieckiego multi-kulti i holenderskiego futbolu totalnego.

Zwyciestwo BElgii nad ANglia tez moze sluzyc jako przyklad piekna , ktore daje i sukces koncowy.

Wczesna bramka Belgow zmusila Anglie do posiadania pilki i prowadzenia gry. Tym nie mniej BElgia grala pieknie i pokazalyby to piekno nawet gdyby to oni zmuszeni zostali do prowadzenia gry akurat w tym meczu. AKcje Hazarda i De Bruynego byly galaktyczne.

Podsumuje tok mojego rozumowania przykladem meczu Anglia - CHorwacjia w semifinale. Wowczas to ANglia strzelila wczesnego gola i zmusila CHorwacje do prowadzenia gry. No i co? TO chorwacja posiadala pilke i czarowala i na koncu wygrala tez caly mecz. Piekno da sie pogodzic z wynikiem.

I tu mam problem z Francja. Pierwszy gol (zreszta samobojczy ale odstawmy to na bok) na podstawie oszukanstwa Griezmana - to byla klasyczna "Schwalbe". Griezman podskoczyl na dwoch nogach na dlugo przed wslizgiem CHorwata.

A rzut karny za "reke"? Zaden sedzia wielkiej klasy nie podyktowalby tak taniego karnego w finale.

• lont12 Re: Rozgrzewka przed finalem 16.07.18, 10:31
      Szkoda że z Lewandowskim nie wyszło, a nie wyszło bo 2 lata temu nie zwolniono Nawałki, po tym jak popełnił egzystencjalne błędy, które teraz powtórzył... Od teraz będzie coraz gorzej, bo następny awans Polski do Mistrzostw Świata dopiero za 20 lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka