Dodaj do ulubionych

Czym jest prawo, czym jest praworzadnosc, ...

26.07.18, 15:39
a czym jest wolnosc osobista.

Niech tlem rozwazan bedzie postawa szwedzkiej studentki Elin Ersson, ktora na pokladzie samolotu protestowala przeciw deportacji pewnego Afganczyka.

Niech mottem ewentualnej dyskusji beda slowa niemieckiego filozofa i profesora przawa Gustava Radbrucha:

Państwo prawa jest jak chleb powszedni, jak woda do picia i powietrze do oddychania, a najlepsze w demokracji jest to, że tylko ona nadaje się do zabezpieczenia państwa prawa.

Link do artykulu - www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1757758,1,szwedzka-studentka-wsiadla-do-samolotu-by-powstrzymac-deportacje-afganczyka.read

Sadze, ze temat wyjatkowo na czasie.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Czym jest prawo, czym jest praworzadnosc, .. 26.07.18, 16:07
      No coz, trzeba byc ludzkim i Elin taka byla. Zyciem nie ryzykowala a wiec wiele ja to nie kosztowalo. Nie byla bohaterka jak Polacy, ktorzy narazajac zycie przechowywali Zydow badz dawali kopa w jadra szkopow podczas okupacji.

N/t nielegalnej imigracji trudno cos nowego powiedziec. Temat drazliwy i rozwiazaniem, ktore mi sie podoba jest propozycja naszego dzielnego prezydenta Macrona: rozpowszechnic pigulke antykoncepcyjna w strefach wojen i rewolucji. Moze ONG zaczna zrzucac kondomy z samolotow?

PF
      • blueelvic2 Re: Czym jest prawo, czym jest praworzadnosc, .. 26.07.18, 16:23
        Czy poczucie "bycia" ludzkim stawia kogokolwiek ponad prawem?
      • bywszy2 Re: hypokryzja czy bezczelna chamska glupota?+ 26.07.18, 16:33
        polski_francuz napisał:

> No coz, trzeba byc ludzkim i Elin taka byla. Zyciem nie ryzykowala a wiec wiele
        > ja to nie kosztowalo. Nie byla bohaterka jak Polacy, ktorzy narazajac zycie pr
        > zechowywali Zydow badz dawali kopa w jadra szkopow podczas okupacji
        .
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        zapomnial pan o Polakach,ktorzy zydom w jadra kopali?
        Jedną gwałcili. Po zgwałceniu Żydówki ja wziąłem pałkę drewnianą od T. i sam osobiście zabiłem Żydówkę, którą gwałcili, uderzając ją pałką trzy razy w głowę, i wpadła do okopu, zaś pozostałe Żydówki zabili ci osobnicy, których nazwisk nie znam. Wyjaśniam, że w jednym okopie leży szesnaście Żydówek, a w drugim okopie leżą cztery Żydówki. Z pomordowanych Żydówek otrzymałem pantofle i jedną sukienkę, zaś resztę ubrania zabrali wyżej wymienieni”.
        • bywszy2 Re: hypokryzja czy bezczelna chamska glupota?.P.S+ 26.07.18, 16:36
          Czy Niemcy wiedzieli o tym mordzie? Z. zeznał, że żandarmi niemieccy szukali kobiet, a gdy powiedział im o morderstwie, dostał w twarz.
    • malkontent6 Re: Czym jest prawo, czym jest praworzadnosc, .. 26.07.18, 16:39
      Trochę za mało wiemy o tej sprawie aby wyrażać opinie. Skąd ta dziewczyna wiedziała, że temu facetowi grozi smierć?
      • blueelvic2 Re: Czym jest prawo, czym jest praworzadnosc, .. 26.07.18, 16:46
        Opinie mozesz wyrazic z pewnym zalozeniem. Ale pomijajac i to...
      • felusiak1 Re: Czym jest prawo, czym jest praworzadnosc, .. 26.07.18, 17:13
        jak to skąd? jest yntelygjentna i przeczytała, ze w afganistanie jest wojna a na wojnie zabijają.
        • kylax4 Wszyscy wiemy, że felusiak to kretyn. 26.07.18, 17:43

• felusiak1 Re: Czym jest prawo, czym jest praworzadnosc, .. 26.07.18, 16:42
      Bojowniczka o społeczną sprawiedliwość próbuje uratować życie afgańczyka. Ale mogłaby podszlifować swój angielski.
      Dobrze, że nie probowala tegow USA bo gliny wyciagnęłyby ją z samolotu i poszłaby do aresztu. A potem bylaby "deportated" do Szwecji.
      • blueelvic2 Re: Czym jest prawo, czym jest praworzadnosc, .. 26.07.18, 16:49
        Gdyby kazdy chcial realizowac wlasne widzimisie, to mamy klasyczna anarchie.
      • bywszy2 Re: a moze nie miala czasu na szlifowanie+ 26.07.18, 16:56
        felusiak1 napisał:

> Bojowniczka o społeczną sprawiedliwość próbuje uratować życie afgańczyka. Ale m
        > ogłaby podszlifować swój angielski.
        > Dobrze, że nie probowala tegow USA bo gliny wyciagnęłyby ją z samolotu i poszła
        > by do aresztu. A potem bylaby "deportated" do Szwecji.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        zamiast szlifowac przy zmywaku,zajeta byla czyms innym.
        Zuch,dziewczyna.
        Tym bardziej,ze po jadrach nawet Polaka z Francji nie kopala.
      • kylax4 Aha, USA 'land of the free'. 26.07.18, 17:44
        Amerykanie srają w gacie przed swoimi gliniarzami. Felusiak najlepszym przykładem.

Wolność to Amerykanie mieli w XIX wieku. Teraz to zwykłe państwo policyjne, z ludźmi chodzącymi ze spuszczoną głową.

Grubasy z USA nie mają takich jaj, żeby zrobić to, co ta Szwedka. Zresztą Polacy też nie.
        • malkontent6 Re: Aha, USA 'land of the free'. 26.07.18, 18:23
          kylax4 napisał:

> Wolność to Amerykanie mieli w XIX wieku. Teraz to zwykłe państwo policyjne, z ludźmi
          > chodzącymi ze spuszczoną głową.

Kylax, gadasz jak komsomolcy, którzy kiedyś byli aktywni na tym forum. Ręce opadają.
    • felusiak1 Santa Barbara, California 26.07.18, 17:25
      wprowadziła karę więzienia za podanie słomki do napoju.
      Prawo i praworzadność na steroidach.
      • blueelvic2 Re: Santa Barbara, California 26.07.18, 17:39
        Ciekawe byloby uzasadnienie.
      • kylax4 A znasz kogoś, kto poszedł za to siedzieć, czy 26.07.18, 17:46
        tylko pieprzysz bez sensu, jak zawsze.

Zobacz za co siedzą dziesiątki tysięcy ludzi w Texasie, za rzeczy, które nigdzie indziej nie podlegają żadnej karze, albo minimalnej.

A ten tu wyjeżdża z jakimiś słomkami...
        • felusiak1 Re: A znasz kogoś, kto poszedł za to siedzieć, cz 26.07.18, 18:29
          nie chce mi sie patrzeć. ty mi powiedz za co siedzą ludzie w texasie za co nie siedzą gdzie indziej.

i nie jakieś słomki tylko słomka do mojego napoju.
      • polski_francuz Re: Santa Barbara, California 26.07.18, 18:17
        Slomki z polimerow dodaj! Slomka ze slomy czy ze szkla jest bezkarna.

PF
        • bywszy2 Re:jak polski waleczny francuz+ 26.07.18, 18:25
          polski_francuz napisał:

> Slomki z polimerow dodaj! Slomka ze slomy czy ze szkla jest bezkarna.
          >
          > PF

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          dostal po jadrach wswoim gospodarstwie:
          bialystok.wyborcza.pl/bialystok/1,35241,11937426,Zbrodnia_sprzed_lat__Bili_kosami_i_motykami__Zydowki.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka