Dodaj do ulubionych

Czy jesteście proniemieccy ?

22.07.20, 10:08
Ja, po pewnym namyśle, jestem.
My, wychowani na Czterech Pancernych i lejtnancie Klosie możemy mieć z tym trudności, ale trzeba pragmatycznie.

Rzeczywiście mają poczucie humoru zdychającego chomika, a ich dosłowność osłabia, ale za to produkują dobre samochody.

Oczywiście, nie chodzi ani o chomiki, ani o wspomniane "poczucie", czy samochody.
Już bardziej o to, że wymyślili moją branże zawodową, w której dane jest mi błyszczeć:)

To demokratyczna potęga gospodarcza, która wprawdzie raz oszalała, za to teraz pilnuje się bardziej, niż inni.
Zresztą mentalnie zbliżamy sie do siebie coraz bardziej.
Ja na przykład mam dominujące cechy pruskie, z arogancją włącznie, co mi ciągle wytyka niemiecka część Rodziny :)

A jeśli o humor idzie, to żydowski, albo ruski pls i taki mamy w naszym pięknym Kraju.
Potuwimowski genre dominuje.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 22.07.20, 10:12
      pragmatyzm to cecha nieznana w krainie ulanskiej fantazjii
      • lubat Re: Czy jesteście proniemieccy ? 22.07.20, 10:40
        szwampuch58 napisał:

> pragmatyzm to cecha nieznana w krainie ulanskiej fantazjii

To, co u nas określa się jako "ułańską fantazję" normalni ludzie nazywają skrajną głupotą.
    • lubat Re: Czy jesteście proniemieccy ? 22.07.20, 10:47
      borrka napisał:

> To demokratyczna potęga gospodarcza, która wprawdzie raz oszalała, za to teraz
      > pilnuje się bardziej, niż inni.

Ona, niestety, szaleje dalej, tylko teraz na odwrót. Dawniej było szaleństwo na punkcie swojej "nadrasy", a dzisiaj zwalcza się poczucie niemieckości, przejawy patriotyzmu są - w najlepszym razie - niemile widziane. Jak twierdzi Eva-15 Niemcom złamano kręgosłup i to widac na każdym kroku.
      • borrka Pozwolę sobie być wlasnie pragmatyczny, Lubacik 22.07.20, 10:55
        A czy Niemcy z przetrąconym (nie zaraz "złamanym") kręgosłupem nie są dla Polski korzystniejsi ?
        • wtop.ek Re: Pozwolę sobie być wlasnie pragmatyczny, Luba 22.07.20, 11:14
          Myślę, że warto zdefiniować "proniemieckość".

Można rozumieć przez to reakcję Pawłowa i wyskakiwanie w każdym "niemieckim" wątku z peanami "jak to mi dobrze w Niemczech, a wy polaczki to hołota i germanofoby,". Przkładami są emigracyjne zmywaki jorl i cezar.

Można to rozumieć też jako bezkrytyczne zauroczenie systemem politycznym, mentalnością rządzących i syyemem gospodarczym, chociaż tu na forum takiej proniemieckości nie ma, raczej pasuje prorosyjskość w wydaniu towarzysza lubata i Ewy Addamskiej.

Można to też rozumieć jako uznanie dla kraju, jego dorobku w dobrym znaczeniu tego słowa, kultury, cywilizacji, gospodarki sytemu politycznego, z jednoczesnym uświadamianiem sobie, że nie jest to też kraj idealny.
          • borrka Definicja może byc jedna 22.07.20, 16:53
            Sprawiedliwa ocena zarówno wielkich przecież niemieckich osiągnięć, jak i słabości.
            Przy czym mentalne różnice między Północą, a Południem są na tyle wielkie, że definicja nie będzie całkiem jednolita.

Okresowe włażenie w odbyt Ruskim też należy wypomnieć, ale ja pamiętam przede wszystkim, iż stworzyli moją profesję:)
            A mógłbym się zmarnować!
    • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 22.07.20, 11:23
      Andreas Mrosek poseł do Bundestagu z ramienia AfD złożył u prezydenta Bundestagu interpelację poselską na temat statystyki przestępstw w RFN w roku 2019 popełnionych przez osoby ze statusem ubiegających się o azyl, osoby z odrzuconym podaniem o azyl lub osoby przebywającej nielegalnie w Niemczech.

dipbt.bundestag.de/doc/btd/19/204/1920494.pdf
      Prezydent Bundestagu Schaeuble skierował interpelację do urzędu kanclerskiego, ten kieruje ją do odpowiedniego ministerstwa. Na interpelację odpowiedziało MSW kierowane przez Horsta Seehofera (CSU).

dip21.bundestag.de/dip21/btd/19/210/1921055.pdf
      Statystyka MSW obejmuje przestępców ze statusem azylanta ze 171 państw.
      Tabela na stronie 2 i 3 obejmuje kraje z których pochodzi najwięcej przestępców.
      Syrien 22.146
      Afghanistan 14.097
      Irak 9.258
      Nigeria 5.897
      Iran 5.261
      Türkei 4.109
      Somalia 3.735
      Marokko 3.645
      Algerien 3.399
      Serbien 3.353

Lącznie ujętych zostało 233.073 przestępstw popełnionych przez wspomnianą grupę osób. Liczba niezgłoszonych przypadków jest znacznie wyższa.
      Kraje związkowe, które ucierpiały najbardziej, to Północna Nadrenia -Westfalia z 51.845, Bawaria z 35.746 i Badenia-Wirtembergia z 28.899 przestępstw.
      W tym:
      86 morderstw,
      233 zabójstw,
      1.040 gwałtów,
      3.254 napadów rabunkowych
      14.443 ciężkich pobić z poważnym uszkodzeniem ciała

• vermieter Re: Czy jesteście proniemieccy ? 22.07.20, 15:30
        W Rosji skazano pedofila na 3,5 roku więzienia. Dla niepoznaki badał zbrodnie stalinowskie a wolnym czasie wykorzystywał seksualnie przybraną córkę.
      • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 22.07.20, 16:30
        petronella.kozlowska napisała:

> Andreas Mrosek poseł do Bundestagu z ramienia AfD złożył u prezydenta Bundestag
        > u interpelację poselską na temat statystyki przestępstw w RFN w roku 2019 popeł
        > nionych przez osoby ze statusem ubiegających się o azyl, osoby z odrzuconym pod
        > aniem o azyl lub osoby przebywającej nielegalnie w Niemczech.

A ja bym poprosil o podobne statystyki ale dotyczace przestepstw popelnionych przez:
        1. Polakow i wszystkich innych Ostblockowcow.
        2. Obywateli niemieckich ktorzy pochodza bezposrednio z Polski i Ostblocku
        • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 22.07.20, 21:08
          ja bym poprosil o podobne statystyki ale dotyczace przestepstw popelnionych przez:

1. Polakow i wszystkich innych Ostblockowcow.
          2. Obywateli niemieckich ktorzy pochodza bezposrednio z Polski i Ostblocku

Nie ma statystyk kryminalnych dla obywateli niemieckich pochodzenia obcego.
          Statystyki przestępstw popełnionych przez Polaków istnieją, oczywiście są to obywatele polscy.

Wchodzimy na stronę internetową Federalnego Urzędu Kryminalnego (Bundeskriminalamt)

www.bka.de/DE/AktuelleInformationen/StatistikenLagebilder/PolizeilicheKriminalstatistik/PKS2019/PKSTabellen/BundFalltabellen/bundfalltabellen.html?nn=131006
          na samej górze widzimy link do tabeli 1
          T01 Grundtabelle - Fälle (V1.0)

Tam mamy klasyfikację wszystkich przestępstw w RFN w roku 2019. Biorę oczywiście dwa przykłady, bo nie jestem w stanie przejść przez całą statystykę

przestępstwo nr 10000 morderstwo: 720
          przestępstwo nr 20000 zabójstwo: 1595

Następnie wchodzimy na tabele poszczególne. Na samej górze widzimy tabelkę nr 50, podejrzani nie-Niemcy
          przestępstwo nr 10000 morderstwo: 319
          przestępstwo nr 20000 zabójstwo: 868

T50 Nichtdeutsche Tatverdächtige nach Alter und Geschlecht (V1.0)
          www.bka.de/DE/AktuelleInformationen/StatistikenLagebilder/PolizeilicheKriminalstatistik/PKS2019/PKSTabellen/BundTVNationalitaet/bundTVNationalitaet.html?nn=130872
          T62 Straftaten und Staatsangehörigkeit nichtdeutscher Tatverdächtiger (V1.0)

Na tej samej stronie widzimy tabelę nr. 62 przestępstwa i obywatelstwo nie-niemieckich podejrzanych

przestępstwo nr 10000 morderstwo:

Afganistan 29
          Albania 5
          Algeria 2
          Armenia 2
          Azerbejdżan 3
          Bośnia 5
          Bułgaria 9
          Erytrea 4
          Irak 15
          Maroko 4
          Polska 27
          Rumunia 28
          Tunezja 3
          Turcja 54

Na tej samej stronie są tabele przęstępczości obywateli Turcji, Włoch, Polski i Rumunii.
          T54 Polacy
          T54 Polnische Tatverdächtige nach Alter und Geschlecht (V1.0)

27 morderstw, w tym 24 mężczyzn i 3 kobiety
          51 zabójstw, w tym 42 mężczyzn i 9 kobiet
          Są to osoby podejrzane o te przestępstwa, czy rzeczywiście zostały skazane przez sąd za morderstwa i zabójstwa nie wiadomo.
          • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 08:56
            Jorl - czekam na reakcję lub na podziękowanie.
            • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 27.07.20, 15:12
              Obcokrajowcy zameldowani w RFN

Turcja 1.472.390
              Polska 862.535
              Rumunia 748.225
              Bułgaria 360.170
              Bośnia 203.265

morderstwa

Polska 27
              Rumunia 28
              Bułgaria 9
              Bośnia 5
              Turcja 54

Afganistan 263.420
              Irak 255.050

morderstwa
              Afganistan 29
              Irak 15

www.destatis.de/DE/Themen/Gesellschaft-Umwelt/Bevoelkerung/Migration-Integration/Tabellen/auslaendische-bevoelkerung-staatsangehoerigkeit-jahre.html
      • boomerang Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 01:16
        Niemcy dziś z łezką w oku wspominają pożyteczną działalność polskich złodziei starych samochodów.
        • vermieter Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 09:37
          usłyszałeś to pod budką z piwem albo przeczytałeś na forum gazeta.pl?
          Jest też wersja: Odwiedź Warszawę, twój dziadek już tam był.
          • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 12:08
            Vermieter to ty wyjechałeś do Bochum w 1981 roku jako folksdojcz.
            Odwiedź Warszawę, twój dziadek już tam był.
            • vermieter Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 15:23
              nie w 1981 i nie jako folksdojcz
              możesz teraz zadzwonić, ale na ukryte numery nie odpowiadam:
              www.justiz-dolmetscher.de/Recherche/de/Suchen
              • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 08:57
                Lubisz erotykę telefoniczną?
                • vermieter Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 09:41
                  mogę ci komórkę włożyć do dupy i wykręcić numer
                  • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 10:55
                    lubisz od tyłu ?
    • de_oakville Re: Czy jesteście proniemieccy ? 22.07.20, 12:18
      Kiedy mieszkalem w PRL-u, bylem bardzo, bardzo proniemiecki. Wynikalo to rowniez z mlodzienczego buntu przeciwko naszemu owczesnemu "panu" i "hegemonowi", czyli ZSRR. Nie wolno bylo na nich nic zlego powiedziec, tylko trzeba bylo wszystko chwalic. Ksiazki do nauki rosyjskiego byly nieciekawe - przelewala sie przez nie szyta "grubymi nicmi" propaganda traktujaca kazdego jak male dziecko. Poniewaz Niemcy kiedys z tym walczyli i mowili, co o tym mysla bez ogrodek, mieli u mnie wielki plus. Ponadto robili swietne modele samolotow do sklejania, kolejki elektryczne, wiecej modele niz zabawki ("Piko Modellbahn"), ktore mozna bylo kupic
      w "Skladnicy Harcerskiej" na Marszalkowsiej (dla mnie bylo to wtedy najciekawsze miejsce w Warszawie). Kiedy warszawskie "blokowiska", reklamowane w gomulkowskich kronikach filmowych nie wszystki okazaly sie piekne w bezposrednim zetknieciu, pojechalem kiedys do Gdanska i tamtejsze Stare Miast zachwycilo mnie. Przekonawszy sie, ze korzenie historyczne i architektoniczne Gdanska sa glownie niemieckie, niderlandzkie,
      rowniez polskie (w nieco mniejszym stopniu), Niemcy i ich historia oraz kultura zaczely interesowac mnie jeszcze bardziej. Interesowal mnie Berlin, Hamburg i inne miasta niemieckie, ktore mialem okazje i przyjemnosc poznac i polubic. Wszystko to mi do dzis w znacznym stopniu pozostalo, z tym, ze patrze obecnie z troche innej perspektywy. Ogladajac polskie filmy z okresu okupacji (np. "Czas honoru", "Miasto 44" itd.) razi mnie niemiecka arogancja, o wiele bardziej niz w czasach, kiedy ogladalem podobne filmy w Polsce. Zetknalem sie z inna kultura, ktora wszystkich traktuje uprzejmie, nawet jesli jest to uprzejmosc sztuczna i rutynowa. Tamta okupacyjna wydaje
      mi sie teraz jeszcze bardziej barbarzynska i nieludzka. Kraj, w ktorym mieszkam obecnie i znalazlem swoja "oaze", lezy mi bardziej na sercu niz jakikolwiek kraj europejski, moze poza Polska. Jestem proniemiecki pod warunkiem, ze Niemcy nie beda anty-kanadysjcy lub anty-amerykanscy, co w sumie na jedno wychodzi.
      • borrka Generacja nie-HJ 22.07.20, 13:03
        Ona stanowi, dzięki Bogu, mentalny wzorzec obywatela Rajchu.
        Mój niemiecki przyjaciel ze starszej nieco generacji, lubił opowiadać o wielkim rozczarowaniu, jakie przeżył pod koniec wojny, jako 5-latek.
        Mundurek Pimpfa HJ leżał już wyprasowany w szafce, gdy wkroczyli Anglicy i przyszło mu zostać niemieckim konserwatywnym liberałem, a tak się dobrze zapowiadał:)
    • polski_francuz Porownac i zawalczyc 22.07.20, 13:58
      "To demokratyczna potęga gospodarcza, która wprawdzie raz oszalała, za to teraz pilnuje się bardziej, niż inni."

Niemcy, jak kazdy narod, maja slabe i mocne strony. Polska ma takie polozenie, ze ich dwoch sasiadow decyduje o ich losie. Trudno brac przyklad z sasiada ze wschodu. Lepiej nie klamac, nie oszukiwac, lepiej jest dobrze pracowac i byc oszczednym. Wiele z tych cech jest cechami sasiada z zachodu. I warto z nich brac przyklad.

Ale i historia i ekonomia nie sa salami wykladowymi. Sa miejscem konfrontacji i porownan. I w tym miejscu mozna sie cieszyc ze mamy Niemcow za sasiadow. I warto sie starac i zawalczyc by ich doscignac i przescignac. Uczciwie.

Miejmy tylko nadzieje, ze jak sie to stanie, to nie powroci niemiecka arogancja. Ona bowiem juz dwa razy ich zgubila.

I tylko mi nie piszcie, ze to niemozliwe przescignac Niemcow. Trzeba zawalczyc i sie zobaczy w walce:)

PF
      • borrka Niemożliwe ? 22.07.20, 14:06
        Jestem na co dzień świadkiem, jak polska firma radzi sobie z niemiecką konkurencją.
        Wymiata.
        • jorl Re: Niemożliwe ? 22.07.20, 15:26
          borrka napisał:

> Jestem na co dzień świadkiem, jak polska firma radzi sobie z niemiecką konkuren
          > cją.
          > Wymiata.

Jaka firma?
          1.HighTech?
          2.Czy sprzatanie albo transport albo co podobnego?

Jak to drugie to oczywiste ze to prawda, jak to pierwsze to gratulacje chociaz jakos nie wierze. A nie wierze bo bys napisal wyraznie.
          P.S. Dyskusji z Toba drogi borrka ja nie potrzebuje, naprawde.
          • vermieter Re: Niemożliwe ? 22.07.20, 15:32
            przecież napisał, że wymiata ;)
          • felusiak1 Re: Niemożliwe ? 22.07.20, 18:08
            jorel jesli nie chcesz dyskutować z borrką to dlaczego gęgasz?
            Idx na spacer albo spotkaj sie z "kochanka" z przeceny.
            • jorl Re: Niemożliwe ? 22.07.20, 20:33
              felusiak1 napisał:

> jorel jesli nie chcesz dyskutować z borrką to dlaczego gęgasz?

to Borrka nie chce ze mna dyskutowac, tak oglosil przeciez. Ale on mi nie bedzie narzucal z kim ja mam dyskutowac. I jak widze ze warto napisac cos na jego, najczesciej, glupote, to napisze.
              I wisi mi jego deklaracja ze nie zamierza ze mna dyskutowac.
              Zrozumiales drogi f1? Czy za trudne?
              • felusiak1 Re: Niemożliwe ? 23.07.20, 17:59
                jorel zapytał: Zrozumiales drogi f1? Czy za trudne?

Spróbuj jeszcze raz.
      • jorl Re: Porownac i zawalczyc 22.07.20, 15:32
        polski_francuz napisał:

> I tylko mi nie piszcie, ze to niemozliwe przescignac Niemcow. Trzeba zawalczyc
        > i sie zobaczy w walce:)

Oczywiscie ze mozliwe. Ale trzeba miec leb i dobrze pracowac.
        Sam mialem podwladnych Niemcow, inzynierow. A moim szefem byl tylko wlasciciel firmy, nikt inny. I do tego liczyl sie ze mna, tak juz jest, inaczej bym tam nie byl przeciez.

Ale doscigniecie Niemiec przez Polske jako kraju to juz calkiem inna sprawa. Podstawa jest przemysl a przemysl niemiecki jest ogromny. I jest przemyslem gdzie sie projektuje produkty ktore sie produkuje, w Polsce sa Montownie im. Balcerowicza praktycznie, w Montowniach sie produkuje urzadzenia wlasnie w Niemczech opracowane. I to jest zasadnicza roznica.
        • vermieter Re: Porownac i zawalczyc 23.07.20, 17:38
          wszystko wskazuje na to, że to wiesz od córki-szamanki
    • j-k NIE. 22.07.20, 16:34
      podobnie jak za komuny - nie bylem prorosyjski.

Polska ma swoje interesy i nie sa to interesy Niemiec, Rosji, USA - czy kogokolwiek innego...

owszem - dzisiaj w wielu sprawach nam z Niemcami poo drodze...

ale nie we wszystkim...

J.K.
      warszawiak
      w Reichu od czterech dekad.
      • boavista4 Re: NIE. 22.07.20, 22:21
        Polska juz miala jedna unie z Litwa i Rusia, ktora skonczyla sie rozbiorami, glownie dlatego ze ksiazeta litewscy przekladali swoje interesy ponad interesy Krola.
        Sadze ze unia z Niemcami mialaby odwrotny skutek. Polacy maja tak wielkie poczucie patriotyzmu ze ty, samym Niemcy przejeliby od polakow wszystko, lacznie z jezykiem i kultura. Zamiast oktoberfest mielibysmy Walesafest, a Mickiewicza Litwo Ojczyzna Moja uczyliby sie na pamiec od dziecka.
    • borrka Głupi tytuł wątku 23.07.20, 10:18
      Takie odniosłem dziś wrażenie, bo chodziło mi strategię polityczną, a nie jakies "sympatie".

Czy współpracować przede wszystkim z Niemcami, czy szukać innych opcji.

Z obecną Rosją współpraca nie jest możliwa, Ameryka daleko, a cała reszta sama potrzebuje starszego kolegi.
      Wracając do Rosji - ubolewam, że stosunki tak niekorzystnie ewoluowały, że dziś można jedynie dociekać, czy była szansa lepszego ich ułożenia.
      Może gdyby nie bezsensowne oskarzenia o "zamach" byłoby lepiej, ale trzeba jasno powiedzieć: Rosja gra na dezintegrację Unii i to wyklucza poprawne stosunki.
      Szkoda.
      • buldog2 Re: Głupi tytuł wątku 23.07.20, 18:01
        W Raporcie APN (portal powiązany z rosarmią) z roku bodajże 2006 jest mowa o tym, że Kaliningrad nie jest dobrze broniony, ale zagrożenie jest teoretyczne.
        Gdyby po - umownie - 2007 Rosjanie powściągnęliby antypolskie poczynania, a my nie angażowalibyśmy się w poczynania otwarcie antyrosyjskie, to już w obecnej dekadzie można byłoby oczekiwać radykalnej zmiany w relacjach. Rozmawialiśmy o tym jeszcze 10 lat temu, jeszcze to było możliwe.
        Teraz nie ma co o tym myśleć, z kilku powodów:

1. Konfrontacyjnej postawy wobec Zachodu,
        2. Negatywnej ewolucji polityki wewnętrznej (ustroju) Rosji,
        3. Prób dezintegracji Unii.

Po kolei.
        Punkt pierwszy jest w dużej mierze konsekwencją postawy Zachodu. Prawie 20 lat temu Rosja chciała wstąpić do NATO i myślę (dziś, przyznaję, wtedy się tego bałem), że członkostwo uśmierzyłoby pomysły tamtejszych "pisowców" (pedriotów), to samo z próbą europeizacji i staraniami integracji z UE (15 lat temu wspaniale pisał o tym Łukianow). Obie inicjatywy zostały odrzucone przez Zachód (stosowna relacja, np. "Wszyscy ludzie Kremla"), z perspektywy czasu myślę - niesłusznie. Gdyby nie szło, wycofać można było się praktycznie zawsze.

Ad. 2. O tym można pisać książkę, powiem tylko, że władze rosyjskie zdają sobie sprawę z tego, że trend jest negatywny i zmierzają ku katastrofie (jeśli wierzyć przeciekom na temat badań socjologów FSO). Ale zacytuję WWP:
        «Я уже говорил об этом много раз, хочу повторить. Нам нужен прорыв. Нам нужно прыгнуть в новый технологический уклад. Без этого у страны нет будущего. Вот это принципиальный вопрос, мы должны это понимать», - заявил он недавно на пресс-конференции.

Oczywiście, żadnego skoku nie ma i nie będzie, ostatni raz kiedy mówiono o tym serio, to kiedy po aneksji Krymu chciano zrobić zeń gospodarcze laboratorium dla reszty Rosji i coś w rodzaju Doliny Krzemowej. Dziś idzie ku czemu innemu. Pieniądze kończą się, a, charakterystyczne!, zasoby złota i dewiz systematycznie rosną. Przypomnę, że w czasie krachu ZSRR jeden dzisiejszych publicystów był (tak pisał) świadkiem tego, jak kradziono 2,5 (albo 4) miliarda dolarów w diamentach i brylantach. Oni, ci kremlowscy doradcy wcale nie wydają się głupi i myślę, że mocno wczytali się i w Gumileva (Gumiliowa), i w Achijezjera. Wnioski zbliżone.

Ad. 3. Tu chyba wszystko oczywiste. Powtórzę, po początkowych sukcesach rosyjską politykę czeka duża przegrana. Co najwyżej odpadnie Polska (może jeszcze coś), ale to z powodu własnej wewnętrznej nicości i demoralizacji, działania agentury tylko ujawniają i wykorzystują ją.

> Czy współpracować przede wszystkim z Niemcami, czy szukać innych opcji.
        >
        > Z obecną Rosją współpraca nie jest możliwa, Ameryka daleko, a cała reszta sama
        > potrzebuje starszego kolegi.
        > Wracając do Rosji - ubolewam, że stosunki tak niekorzystnie ewoluowały, że dziś
        > można jedynie dociekać, czy była szansa lepszego ich ułożenia.
        > Może gdyby nie bezsensowne oskarzenia o "zamach" byłoby lepiej, ale trzeba jasn
        > o powiedzieć: Rosja gra na dezintegrację Unii i to wyklucza poprawne stosunki.
        > Szkoda.
        >
        >
      • boavista4 Rosja gra na dezintegrację Unii 24.07.20, 19:24
        Abso0lutna bzdura. Rosja chce Unie silna z Rosja jako glownym leaderem, Od Polski Rosja nic wiecej nie chce, bo juz wszystko odebrala co chciala, Obecnie Rosja tylko chce Polxske tylko usciskac tak mocno zeby wszystkim polakom dech zaparlo. Ale przeciezs wszyscy nas chca sciskac rownie mocno, albo wystawiac nasz kraj do odstrzalu. Dlatego nalezy zrobic z naszego kraju takie goowno zeby wszyscy uciekali daleko od naszych interesow. Jest to jednak polityka wielu naszych wodzow, a wszyscy nasi przyjaciele lubia goowna.
    • de_oakville To sie nazywa proniemieckosc 23.07.20, 12:09
      Walter Redlich, bohater ksiazki niemieckiej pisarki zydowskiego pochodzenia Stefanie Zweig, pt. "Irgendwo in Deutschland" wyemigrowal przed wojna do Kenii, gdzie wkrotce sprowadzil zone i dzieci. W ten sposob unikneli za Hitlera smierci, podczas gdy ich rodzice, niestety nie. Wydarzenia z ksiazki sa prawdziwe, autorka pod postacia bohaterow opisuje wlasna rodzine. Przed wojna mieszkali w Leobschütz w Niemczech, obecnie Głubczyce w Polsce, wojewodztwo opolskie. Pomimo tragicznych przezyc, Walter uwazal Niemcy za swoja ojczyzne, do ktorej po wojnie powrocili (do Frankfurtu nad Menem). Niemcy byly wtedy zrojnowane i
      biedne. Niemiecki urzednik nie mogl sie nadziwic, dlaczego wrocili a nie zostali w Kenii, wyemigrowali do Kanady lub podobnie.

"- Und ich soll Ihnen glauben, dass Sie freiwillig in dieses Drecksland gekommen sind?"
      Mann, ich würde lieber heute als morgen auswandern. Das wollen alle hier. Was has Sie zurückgetrieben?"

"- Die wollten mich nicht in Afrika"

"- Und wollen die Sie hier?"

"- Ich glaube schon."

"- Na, sie müssen es ja wissen. Heutzutage ist alles möglich. Haben Sie wenigstens Kaffee von den Negern mitgebracht?"

("- I ja mam panu uwierzyc, ze pan dobrowolnie przyjechal do tego syfu? Czlowieku, ja bym chetniej wyemigrowal dzisiaj niz jutro.
      Tu wszyscy tego chca. Co przygnalo pana z powrotem?"

"- W Afryce mnie nie chcieli.

"- A tutaj pana chca?"

"- Mam nadzieje (wierze w to).

"- No, musi pan wiedziec, ze dzisiaj wszysto jest mozliwe. Czy przynajmniej przywiozl pan kawe od Murzynow?"

Jednak w Niemczech wszystko sie wtedy szybko poprawialo, o czym mowi wierszyk napisany przez bohatera ksiazki (fragment). Pisze on, ze kiedys byly ruiny i glod, ale dzieki Bogu to juz minelo. Mozna wiec teraz wszystko kupic, a nawet, jesli ktos ma chec, sie upic.

(...)
      "In Deutschland herrschte damals Not.
      Viel Trümmer gab's und wenig Brot!
      Das ist nun Gott sei Dank vorbei.
      Vorüber ist die Hungerei.
      Man kann jetzt alles wieder kaufen,
      und, wenn man Lust hat, sich besaufen."
      (...)
      • de_oakville Re: To sie nazywa proniemieckosc 23.07.20, 12:13
        Oczywiscie "zrujnowane", a nie "zrojnowane"
    • czizus Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 14:48
      Jestem zdecydowanie proniemiecki. Niemcy to nasz sąsiad od ponad 1000 lat a obecnie to wzorowa demokracja i kraj o potężnej gospodarce, rozwiniętym przemyśle we wszystkich dziedzinach i wysokiej kulturze: technicznej, politycznej i tej ludzkiej. Polski sukces gospodarczy, modernizacja kraju to w znacznym stopniu efekt współpracy gospodarczej z Niemcami. Stosunki międzyludzkie również są dobre i coraz lepsze.
      W moim przypadku dochodzą dodatkowo drobne przyjaznie z Niemcami(rodowitymi) i dość częste odwiedziny turystyczne Niemiec(często dla wielu Polaków podróżujących samochodem, . . . Niemcy to kraj tranzytowy ale ja bywam tam dłużej zwiedzając różne regiony i twierdzę, że Niemcy to piękny kraj z wieloma ciekawymi zabytkami i ciekawą przyrodą). W Niemczech czuję się jak u siebie w domu, więc akurat mnie w ogóle nie przeszkadza tzw. "niemiecka Europa".
      Oczywiście sprawą zasadnicza jest geopolityka i znaczenie Niemiec w UE. Wiadomo, że w każdym układzie to Niemcy będą odgrywać kluczą rolę we wszelkich reformach UE. Więc skoro już teraz mamy dobre stosunki z Niemcami to dlaczego ich nie pogłębiać, budując wspólnotę interesów i wartości, . . . . ale wszystko w ramach integracji UE. Silne Niemcy w UE w niczym Polsce nie zagrażają, odwrotnie dają szansę na dalszy dynamiczny rozwój.
      Tak powinniśmy czynić, ale PIS "wstał z kolan" i zamiast współpracy wymyślił nierealne reparacje. PIS-owską niekompetencję i PIS-owskie absurdy musimy jakoś przeczekać. Zdaje się, że Niemcy też tak rozumują.
      • vermieter Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 15:49
        wow, miło się czyta takie rzeczy
        Zapraszam do miasta, w którym swoje ślady pozostawili m.in. Peymann, Haußmann i Steven Sloane.
        Przez 35 lat nie usłyszałem złego słowa pod adresem Polski, jeżeli już to dotyczyło to mieszkających tutaj rodaków.
        No i blisko do Czesia i jego Gdańskiej w Oberhausen ;)
        • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 10:04
          Dlaczego nie mieszkasz w Essen-Nord? Nie lubisz multi-kulti?
      • buldog2 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 19:08
        PISowska niekompetencja, konkretnie: chciwość i głupota, to jedno. Agentura w PIS, to dwa.
      • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 12:30
        Masz dużo racji w tym co piszesz, ale Niemcy dużo swojego sukcesu zawdzięczają dobrej i rzetelnej polityce migracyjnej. Bez dwóch milionów migrantów, którzy przyjechali w ostatnich 10 latach do Niemiec, ten kraj nie był był tym czym jest teraz, krajem o potężnej gospodarce, rozwiniętym przemyśle we wszystkich dziedzinach i wysokiej kulturze: technicznej, politycznej i tej ludzkiej.
        W punkcie demokracja nie zgadzam się, ponieważ np. wybory prezydenta w Polsce są bezpośrednie, w Niemczech nie. Referenda narodowe na szczeblu federalnym w Niemczech są zabronione.
        • lubat Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 17:01

> Bez dwóch milionów migrantów, którzy p
          > rzyjechali w ostatnich 10 latach do Niemiec, ten kraj nie był był tym czym jest
          > teraz, krajem o potężnej gospodarce, rozwiniętym przemyśle we wszystkich dzied
          > zinach i wysokiej kulturze: technicznej, politycznej i tej ludzkiej.

Tak, tak. Począwszy od Bismarcka Niemcy bez imigrantów stawały się światową potęgą gospodarczą, polityczną i wojskową. Kulturę, czyli literaturę, filozofię, sztukę czy nauki ścisłe mieli od zawsze na najwyższym, światowym poziomie. Napływ imigrantów nie wnosi nic pozytywnego, a "ubogacanie" miast polega na tym, że dzielnice zamieszkane przez imigrantów bardziej przypominają Bejrut, Algier czy Ankarę od tej najgorszej strony: śmieci na ulicach i brak bezpieczeństwa dla "obcych" - czytaj: Niemców.
        • j-k masz racje i nie masz. 24.07.20, 18:02
          Bez dwóch milionów migrantów, którzy p rzyjechali w ostatnich 10 latach do Niemiec, ten kraj nie był był tym czym jest
          > teraz, krajem o potężnej gospodarce, rozwiniętym przemyśle we wszystkich dzied
          > zinach i wysokiej kulturze: technicznej, politycznej i tej ludzkiej.

bzdury. to zawdzieczaja rodowitym Niemcom. imigranci (w wiekszosci) to dobrze sie nadaja jedynie do sprzatania ulic.

Referenda narodowe na szczeblu federalnym w Niemczech są zabronione.

- niestety. bo boja sie wlasnego Narodu - ktory w wiekszosci wypowiedzialby sie PRZECIW nadmiernej imigracji.
          • petronella.kozlowska Re: masz racje i nie masz. 25.07.20, 08:52
            j-k
            imigranci (w wiekszosci) to dobrze sie nadaja jedynie do sprzatania ulic.

Imigranci nie sprzątają ulic.
            • petronella.kozlowska Re: masz racje i nie masz. 25.07.20, 10:08
              lubat
              Tak, tak. Począwszy od Bismarcka Niemcy bez imigrantów stawały się światową potęgą gospodarczą,

W 1871 roku obcokrajowcy 0,5% ludności Rzeszy

W 1910 roku 2% - 1.259.873 obcokrajowców w Rzeszy

So stellt M. Hubert fest, dass noch im Jahr 1871 die ausländische Bevölkerung im Deutschen Reich 0,5% der Gesamtbevölkerung ausmachte. "Vierzig Jahre später sind es 1.259.873, d.h. das Sechsfache, knapp 2% der deutschen Bevölkerung". (M. Hubert (1998): Deutschland im Wandel. Stuttgart, S. 202)

www.pollux-fid.de/r/gesis-ZA8616

Na stronie 83 jest tabelka

1.259.900 obcokrajowców w Niemczech w 1910 roku

w tym 635 tys. z Austrii
              i 137,3 tys. z Rosji

www.statistischebibliothek.de/mir/servlets/MCRFileNodeServlet/DEMonografie_derivate_00001627/Bevoelkerung_gestern,_heute_und_morgen.pdf;jsessionid=FD4323CE3B705BE1AA5AC08651BB64AF
            • j-k Re: masz racje i nie masz. 25.07.20, 12:57

> Imigranci nie sprzątają ulic.

u mnie, w moim miescie, sprzataja i cale szczescie.
    • buldog2 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 18:20
      Wydaje się, że nie ma alternatywy dla twardego jądra Unii.
      Prof. Andriej Fursow już dwie dekady temu przepowiadał Europie chaos (okresowy), po którym odrodzi się w nowej postaci.
      rodaknet.com/ROSJA/rp_cykl_rosja_fursow.htm
      W naszym interesie jest nie przepuścić okazji i tym razem załapać się, zanim pociąg odjedzie bez nas. Nawet jeśliby nie obejmowało to całego obszaru obecnej Polski (kto chce, niech zostaje, Razem z PISem i Białorusią).
      • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 21:35
        buldog2 napisał:

> Prof. Andriej Fursow już dwie dekady temu przepowiadał Europie chaos (okresowy)
        > , po którym odrodzi się w nowej postaci.

Nastepne potoki glupot po rosyjsku. Ach te profesory blogierzy...
        Niech ten Frusow opowiada o Azji a nie o Europie Zachodniej. Bo na Europie Zachodniej sie nie zna bo i skad.
        • buldog2 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 22:10
          Jorl,
          poczytaj. To jeden z najbardziej uznanych na świecie historyków. W ostatniej dekadzie nieco sfiksował, ale to już całkiem inna sprawa.
          • buldog2 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 22:15
            Jorl,
            jako, mam powody tak sądzić, trockista, możesz być bardziej wyrozumiały dla intelektualnych dysydentów, tym bardziej światowej sławy.
    • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 21:33
      Wezme dwoch:

Re: Czy jesteście proniemieccy ?

borrka napisał:

> Ja, po pewnym namyśle, jestem.

czizus napisał:

> Jestem zdecydowanie proniemiecki.

No to mam testowe pytanie o wasze stanowiska w aktualnej sprawie na wasza proniemieckosc.

Nord Stream 2.

Jestescie:
      1. Za budowa NS2
      2. Przeciw budowie NS2

Jak wiadomo Niemcy, rzad niemiecki jest za.

No jak?

Wiadomo, tu jestescie przeciw, prawda?

Jak jestescie przeciw NS2 a jestescie, to wasza proniemieckosc jest tylko z wyrachowania. O pieniadze unijne.
      W tym sensie cala Polska jest praktycznie antyniemiecka a ze sa odcienie w tym to tylko dlatego ze jedni bardziej sie boja utraty dotacji unijnych, sa wtedy niby proniemieccy, a inni uwazaja ze sie uda i tak dotacje dostac wiec mozna mocno pluc na Niemcow bo i co zrobia? Wy, ci proniemieccy plujecie po prostu mniej w twarz Niemcom. Ale plujecie tez.

Zreszta bul2 jest tez taki sam. Chociaz mozesz drogi bul2 wziasc udzial w tescie z NS2 na swoja ewentualna proniemieckosc. Jak u Ciebie test wypada? Pkz1 Za czy Pkt2 Przeciw NS2?
      • buldog2 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 22:08
        Ja bym podchodził do tego handlowo. Opłaca się gospodarce niemieckiej, opłaci się i naszej.
        • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 23.07.20, 22:15
          buldog2 napisał:

> Ja bym podchodził do tego handlowo. Opłaca się gospodarce niemieckiej, opłaci s
          > ię i naszej.

No ale jak jestes ZA NS2 drogi bul2 to jestes i to ostro antyamerykanski. I to nie jest handlowo tylko a politycznie i to mocno. Jestes na to gotow?
          Jak jestes to wlasnie tym burzysz polityke Polski od 1918r. Bo Polska zostala stworzona przez USA przeciw Niemcom i Rosji i w takim sensie musi byc proamerykanska. A wiec i przeciw NS2.
      • j-k nie jestem przeciw NS2, ale za Baltic Pipeline. 24.07.20, 09:46
        bo kazdy sobie rzepke skrobie.

dla kazdego (obeznanego) jest oczywiste, ze i jedno i drugie powstanie.
    • amg10 Alez oczywiscie. Jestesmy nie tylko 23.07.20, 22:29
      proniemieccy ale i ...

pro: czescy, slowaccy, ukrainscy, bialoruscy, rosyjscy, litewscy, szwedcy i tez proamerykanscy jestesmy tez.

Moze byc ??

• jk2007 jestem prorosyjski 23.07.20, 22:39
      i jestem z tego dumny!
    • boomerang Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 01:33
      Niemcy to mozaika ludów, więc jak tu być generalnie pro-niemieckim. Imponować mogą jedynie Niemcy południowe, czyli te nie-nordyckie i nie-pruskie. Tam prawie wszystkie niemieckie ikony przemysłowe się mieszczą i kultury też tam jakby więcej niż na północy.
      • vermieter Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 09:42
        Kultura z południa Niemiec ci imponuje?
        Dostałeś bumerangiem w łeb pastuchu owiec?
        • j-k Czy jesteś rozgarniety ? 24.07.20, 09:49
          vermieter napisał(a):
          > Kultura z południa Niemiec ci imponuje?

znowu, belkotko forumowa, sie wlaczyles ?

Mercedes i BMW - to zdaje sie poludniowe Niemcy.

a najnowszy przemysl elektroniczny - tez.
          • vermieter Re: Czy jesteś rozgarniety ? 24.07.20, 10:24
            jesteś bardzo kulturalny stary chuju, w domu żadnej książki, ale przed domem wypucowane autko, ajfona też masz?
            • j-k vermieter, belkotko forumowa. 24.07.20, 10:46
              vermieter napisac chcial:

> jesteś bardzo kulturalny Wielce Szanowny Panie Doctorze,

ale przed domem wypucowane autko,

nie - brudny Renault, forumowy idioto.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

• vermieter Re: vermieter, belkotko forumowa. 24.07.20, 13:19
                ale książki czyste, nieruszane
          • vermieter Re: Czy jesteś rozgarniety ? 24.07.20, 10:29
            www.youtube.com/watch?v=Dz4Mm_RE2to

ten drugi z lewej to ty?
            • j-k vermieter, nie jesteś rozgarniety 24.07.20, 11:05
              vermieter napisał(a):
              > ten drugi z lewej to ty?

mialem do tej pory nad toba litosc, belkotko forumowa,

ale tfuj czas minal.

• vermieter Re: vermieter, nie jesteś rozgarniety 24.07.20, 15:32
                myślisz, że jak dopiszesz do inicjałów dr, to nim będziesz, zakompleksiały nieuku?
                Po co fantazjujesz oszuście skoro nie można tego zweryfikować?
                • j-k Re: vermieter, nie jesteś rozgarniety 24.07.20, 18:04
                  vermieter napisał(a):
                  > myślisz, że jak dopiszesz do inicjałów dr, to nim będziesz, zakompleksiały nieu
                  > ku?
                  > Po co fantazjujesz oszuście skoro nie można tego zweryfikować?

mozna , belkotko, forumowa.
                  kilkanascie lat temu podalem na tym forum moje nazwisko.

a inicjaly J.K.
                  sa prawdziwe

• jorl Re: vermieter, nie jesteś rozgarniety 24.07.20, 22:01
                  vermieter napisał(a):

> myślisz, że jak dopiszesz do inicjałów dr, to nim będziesz, zakompleksiały nieu
                  > ku?
                  > Po co fantazjujesz oszuście skoro nie można tego zweryfikować?

Wiem ze do Ciebie drogi verm nie dojdzie ale JK jest dr., zrobil go w Niemczech. Tez PF jest faktycznie dr. i pracowal, bo wlasnie przeszedl na emeryture na jakies uczelni we Francji.
                  Znamy sie juz kilkanascie lat z forum, tyle szczegolow kazdy z nich podal o swoim zyciu ze nie da sie tak zgrabnie naklamac. Dlatego jest to prawda.
                  Ale zeby ne bylo ani JK ani PF nie sa moimi przyjciolmi, widac zreszta na forum, najezdzam na nich czesto.
                  • boomerang Re: vermieter, nie jesteś rozgarniety 24.07.20, 23:03
                    ani JK ani PF nie sa moimi przyjciolmi, widac zreszta na forum, najezdzam na nich czesto.

lista tych co na ciebie najeżdżają jest pokaźna
                    • jorl Re: vermieter, nie jesteś rozgarniety 24.07.20, 23:12
                      boomerang napisał:

> ani JK ani PF nie sa moimi przyjciolmi, widac zreszta na forum, najezdzam na
                      > nich czesto.

>
                      > lista tych co na ciebie najeżdżają jest pokaźna

Zgadza sie. A dodam ze nie tylko JK i PF nie sa moimi przyjaciolmi. Bo ja zadnych przyjaciol na forum nie mam i dobrze mi z tym. Cholernie lubie jak sie na mnie najezdza bo wtedy sam na takich najezdzam. A wlasnie to jest dla mnie wazne na forum.
                      Nawet taka wypowiedz moj ulubiony rusofobek denisek mial w swojej stopce ale cos ostatnio zauwazylem ze juz ja wyjal z niej. Tego sie obawialem ze przestanie kolportowac moje zlote mysli i sie stalo. No chyba ze to tylko czasowo i przy jakims jego mnastepnym wpisie zobacze moja wypowiedz w pelnej krasie.
                      • boomerang Re: vermieter, nie jesteś rozgarniety 24.07.20, 23:31
                        Cholernie lubie jak sie na mnie najezdza bo wtedy sam na takich najezdzam.

Na Lachów najeżdżasz, jak ten Rusek albo Prusek.
        • boomerang Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 23:00
          właśnie dałeś przykład północno-niemieckiej kultury
      • de_oakville Polnoc - Poludnie 24.07.20, 12:10
        boomerang napisał:

> Niemcy to mozaika ludów, więc jak tu być generalnie pro-niemieckim. Imponować m
        > ogą jedynie Niemcy południowe, czyli te nie-nordyckie i nie-pruskie. Tam prawie
        > wszystkie niemieckie ikony przemysłowe się mieszczą i kultury też tam jakby wi
        > ęcej niż na północy.

Ja, z kolei "wychowany" na kulturze Gdanska, o wiele bardziej lubie Niemcy polnocne od poludniowych.
        Przed wojna zdecydowanie bardziej bogata byla wlasnie polnoc (Berlin, Zaglebie Ruhry, Hamburg). Poludnie zaczelo dominowac dopiero po wojnie. Po pierwsze dlatego, ze byla tam amerykanska strefa okupacyjna, a wiec najwiekszej powojennej potegi Zachodu. Po drugie bylo to najdalej od "zelaznej kurtyny" - na wypadek wojny Monachium wydawalo sie o wiele bezpieczniej polozone niz Hamburg czy Berlin. Nowoczesny przemysl lokowano zatem tam. Przeciez Siemens byl zawsze kojarzony z Berlinem (cala dzielnica "Siemensstadt")! A po wojnie Monachium. Przed wojna Bawaria to byla raczej rolnicza prowincja. Piszac polnoc mam na mysli nie Prusy i ich tradycje, tylko przede wszystkim portowe miasta hanzeatyckie - Hamburg, Breme, Lubeke itp. Zreszta "pruski" Berlin byl rowniez zawsze uwazany za najbardziej tolerancyjne miasto Niemiec, najmniej sfaszyzowane i najbardziej otwarte na swiat. W latach 20-tych ubieglego wieku Berlin byl "kulturalna stolica Europy", tak jak Rzym po wojnie w latach 50-tych, czy Londyn w okresie "swinging sixties" (lata 60-te, czasy the Beatles itd.) Dopiero Hitler polozyl temu kres, tak jak, nie przymierzajac, przywodcy roznych panstw o dyktatorskich ciagotkach
        wymazuja osiagniecia kultury i cywilizacji wlasnych krajow. "Hanzeatycka polnoc", miasta glownie "ceglane" (np. Hamburg), podobnie jak miasta holenderskie czy angielskie sprawialy wtedy solidniejsze wrazenie od miast poludniowych, gdzie elewacje domow po latach szarzaly (tez np. w Pradze czeskiej). Dopiero po wojnie wynaleziono tynki zachowujace swiezosc i barwy, tak ze dawne "szare" poludnie zaczelo wygladac jak nowe, swieze o jasnych przyjemnych barwach. I "swiezej" od ceglanej hanzeatyckiej polnocy, ktora "broni sie" wznoszac obecnie "domy ze szkla". Tak wiec sytuacja sprzed wojny i w latach powojennych zostala odwrocona. Pewnie tylko 20-to latki i mlodsi uwazaja, ze tak jak teraz jest, tak bylo zawsze. Ostatnio polubilem jednak najbardziej poludnie, a konkretnie Wieden, choc to nie Niemcy, zjednoczone kiedys pod dominacja Prus, tyko Austria - dawniej najsilniejsze przez wieki panstwo niemieckie, tak militarnie jak i kulturalnie. Wyprzedzone pozniej militarnie wlasnie przez Prusy i pozostawiona samopas, bo zbyt dumne, zeby podporzadkowac sie Prusom. Majace zreszta wlasne imperium z poddanymi wegierskimi, slowianskimi, wloskimi i innymi.
        • borrka Re: Polnoc - Poludnie 24.07.20, 16:50
          Jako mentalny produkt niemieckiej Północy i taki quasi Prusak, nie przepadam za Bergszajserami, ale bez demonizowania - raczej czasem mnie wkurzą.
          Uważam ich za rozlazłych, niesolidnych, leniwych ... no, jak myśli typowy Piefke :)
          A BMW, to był samochód zolnierzy pruszkowskiej mafii, więc tez nie lubię.
          • borrka Dodam, iż podobnie, jak Prusak z Północy 24.07.20, 17:01
            Traktuję te stereotypy w kategoriach żartów.
          • szwampuch58 Re: Polnoc - Poludnie 24.07.20, 17:44
            hmmm, BMW, to był samochód zolnierzy pruszkowskiej mafii, więc tez nie lubię. .....zajebisty argument,dajesz ciala to pewne
            • borrka Całkiem zrozumiałe 25.07.20, 10:30
              Jeżdżenie BMW przez dłuższy czas było mocno obciachowe w Warszawie.
              Po co mi to ?
              Jeździłem Volvo.
              >
        • boomerang Re: Polnoc - Poludnie 24.07.20, 23:06
          Ja, z kolei "wychowany" na kulturze Gdanska, o wiele bardziej lubie Niemcy polnocne od poludniowych.

Nie lubisz Wita Stwosza?
          • de_oakville Lubie Wita Stwosza i Albrechta Dürera 25.07.20, 11:54
            boomerang napisał:

> Ja, z kolei "wychowany" na kulturze Gdanska, o wiele bardziej lubie Niemcy p
            > olnocne od poludniowych.

>
            > Nie lubisz Wita Stwosza?

Czemu mialbym go nie lubic? Lubie Norymberge i Kraków, ktory za komuny byl miastem dosyc szarym, zadymionym i odrapanym, ale pozniej odzyskal swoj dawny blask. Norymbega, drugie co do wielkosci miasto Bawarii, ktore podobnie jak Monachium posiada metro, majace przystanek np. obok sredniowiecznej bramy to rowniez osrodek niezwykle atrakcyjny zdaniem wielu, Kogo nie lubie z Bawarii? Hermanna Göringa nie lubie (urodzony w Rosenheim) i Heinricha Himmlera nie lubie (urodzony w Monachium). Artysci mi nie przeszkadzaja. Psychopatyczni "rzeznicy" tak.
    • 1.melord Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 12:03
      Mozna byc zafascynowanym niemieckimi wyrobami przemyslowymi(np.samochody),dostrzegac niemiecka dominacje w EU (IV Rzesza),nie oznacza to byc proniemieckim.
      Mozna uwielbiac francuzkie wina ,sery,wakacje na Tahiti (polinezja francuzka) co rowniez nie oznacza byciem profrancuzkim
      itd.itd.
      Proniemiecki byl Tusk i PO za jego czasow,chcial Trzaskowski ..... ale to juz na szczescie historia
      RZAD Polski powienien byc propolski,najwazniejsza powinna byc racja stanu....zuczki moga jedynie pogardlowac,koga lubia kogo nie.
      • szwampuch58 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 17:47
        a propolski co oznacza,strzerzenie super nowoczesnej technologi produkcji oscypka i Prince -Polo?
        • 1.melord Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 03:11
          szwampuch58 napisał:

> a propolski co oznacza,strzerzenie super nowoczesnej technologi produkcji osc
          > ypka i Prince -Polo?
          >

hmm.....jesli oscypek i Polo jest produkowane w Polsce przez polska firme to TAK
          zecydowanie lepsze niz faworyzowanie/reklamowanie czekoladopodobnej Cadbury czy cheese-szajs z pod alpejskiego?...Hamburga
    • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 22:25
      buldog2 napisał:

> W Raporcie APN (portal powiązany z rosarmią) z roku bodajże 2006 jest mowa o ty
      > m, że Kaliningrad nie jest dobrze broniony, ale zagrożenie jest teoretyczne.

Znowu wyciagasz prehistorie ale probujesz te gnioty odniesc do dnia dzisiejszego.
      Przeciez do dzisiaj nastapily ogromne zmiany i w Rosji.

www.youtube.com/user/45baur/videos

Tam mozna sobie poogladac video z miast rosyjskich wlasnie jak sie zmienily w kilkunastu latach.

A armia rosyjska sie zmienila jeszcze bardzej. Naturalnie na plus.

Ty bul2 ciagle mi posuwasz jakies stare gnioty i zapraszasz aby je czytac. Idiotyzmy.

Tego Twojego prof Fursowa nawet przelecialem. Strata czasu, tez prehistoria i kiedy on ten gniot napisal bo lata 90te i o czym pisal. Wodospady glupot, kompletnie nie majace znaczenia teraz, napewno nie w Europie, Unii.
      Acha , na kpitalizmie sie ten Twoj profesorek od siedmiu bolesci nie zna. Bo i skad jak zyl cale zycie w komunie.

Ciagle smieci wygrzebujesz drogi bul2 i apelujesz o to bym tracil czas na nie. A ja wiem od razu ze smieci. Czyli wodospady glupot.
      • jk2007 Knorr-Bremse 24.07.20, 22:34
        inwestuje w Rosje
        www.rbc.ru/spb_sz/14/07/2020/5f0d886f9a7947684dc842c4
      • boomerang Re: Czy jesteście proniemieccy ? 24.07.20, 23:28
        Tego Twojego prof Fursowa nawet przelecialem.

Dobrze że twoja konkubina o tym nie wie.
      • buldog2 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 14:28
        Jorl, twoje jednoznaczne oceny ludzi zaliczanych do elity intelektualnej Rosji, co najmniej Rosji, są zdumiewające. Człowiek ma autorytet w całym zachodnim świecie (w ostatniej dekadzie trochę mu odbiło po tym, jak wyrzucono go z Uniwersytetu Humanistycznego), a ty, nie mając pojęcia o przedmiocie, mówisz, że opowiada bzdury. Na historii też się znasz? Nie powiem, co o tym myślę.

Za to tu masz (przekład na polski, może zainteresuje, bo praca fenomenalna, tyle wyjaśnia). Widać pewien pośpiech i nieporządek w pisaniu

S. J. Małkow - Społeczna samoorganizacja i kryzysy w Rosji
        u.pcloud.link/publink/show?code=XZ5VlCkZWAscyEBsEwjthJCQ6Pf08yA1aEcy

ale poznawczo - rewelacja. Mnie zachwyciło, że do tak konkretnych wniosków można dojść przy wykorzystaniu tak bardzo skromnych narzędzi matematycznych.

Niżej jej rozwinięcie, napisane w sposób bardziej dojrzały i z troską o zapanowanie nad chaosem. Ale po rosyjsku (nie tłumaczyłem, bo ze względu na większą ilość symboli matematycznych poczytność jeszcze mniejsza)
        Малков С.Ю. Динамика политических систем - моделирование устойчивости и дестабилизации St_06_11_1
        u.pcloud.link/publink/show?code=XZDfnakZIEoBekeObs5uNrwVhtQf54Q9IaCX

Tu masz prawo się [w matematyce] pogubić, ale wystarczy (konkretne wnioski) ta pierwsza (mogę poszukać oryginał).
        O S.Ju.Małkowie coś napiszę, bo warto. I o rozwalonym Instytucie Matematyki Stosowanej im. Kiełdysza RAN też. (Jorl, intelektualisto, słyszałeś w ogóle o istnieniu tego instytutu?) I o Akademii Nauk Wojskowych.
        • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 26.07.20, 17:30
          buldog2 napisał:

> Jorl, twoje jednoznaczne oceny ludzi zaliczanych do elity intelektualnej Rosji,
          > co najmniej Rosji, są zdumiewające.

Nie znaja sie na kapitalizmie a ja sie znam. I zadne elity mi z Rosji o kapitalizmie, tym na Zachodzie, nie maja nic mi do gadania. Won.

>Człowiek ma autorytet w całym zachodnim św
          > iecie (w ostatniej dekadzie trochę mu odbiło po tym, jak wyrzucono go z Uniwers
          > ytetu Humanistycznego), a ty, nie mając pojęcia o przedmiocie, mówisz, że opowi
          > ada bzdury. Na historii też się znasz? Nie powiem, co o tym myślę.

Juz napisalem, ale nie dociera wiedze drogi bul2. Podales tego prof z 1998r, prehistoria i tam mial byc dowod na sytuacje w Europie, zachodniej, teraz. Przelecialem to co zalinkowales, byla mowa o Mongolach itd. Zaden kapitalizm i panstwa wysokonowoczesna jak Niemcy. Won i z prof i z Toba. A z Toba drogi bul2 bo chciales mnie oszukac ze w tych wypocinach Twojego prof jest mowa wlasnie o tym co sie w Europie zach teraz dzieje. Naklamales.

> Za to tu masz (przekład na polski, może zainteresuje, bo praca fenomenalna, tyl
          > e wyjaśnia). Widać pewien pośpiech i nieporządek w pisaniu
          >
          > S. J. Małkow - Społeczna samoorganizacja i kryzysy w Rosji
          > u.pcloud.link/publink/show?code=XZ5VlCkZWAscyEBsEwjthJCQ6Pf08yA1aEcy

Najpierw to znowu 2007r. I przewidywania jak sie destabilizuje. Ubrane w matematyke nawet. I co z tego? Ja wiem jak sie destabilizuje i to doskonale. I zareczam Tobie ze ci co np. Rosje destabilizuja zadnej matematyki nie uzywaja a funkcjonuje. Wystarczy mojego ulubionego deniska poczytac.

> ale poznawczo - rewelacja. Mnie zachwyciło, że do tak konkretnych wniosków możn
          > a dojść przy wykorzystaniu tak bardzo skromnych narzędzi matematycznych.

No to niech ci wezma swoje wzory i zastosuja do tego co sie wydarzylo od 2007 do 2020 r. I nech udowodnia ze ich wzory wykazylyby to co sie wydarzylo. 13 lat, mnostwo sie wydarzylo, teraz dowody. I co? Do bani? Nic sie nie daloby przewidziec co sie naprawde wydarzylo prawda? Moze Ukraine? Syrie? Libie policzyc?
          A matematyka w nich prosta, nie przesadzajmy.

> Niżej jej rozwinięcie, napisane w sposób bardziej dojrzały i z troską o zapanow
          > anie nad chaosem. Ale po rosyjsku (nie tłumaczyłem, bo ze względu na większą i
          > lość symboli matematycznych poczytność jeszcze mniejsza)
          > Малков С.Ю. Динамика политических систем - моделирование устойчивости и дестаби
          > лизации St_06_11_1
          > u.pcloud.link/publink/show?code=XZDfnakZIEoBekeObs5uNrwVhtQf54Q9IaCX

O, wiecej matematyki! Ale znowu 2007r. Znowu zadanie dla matematykow. Niech przecwicza to co sie wydarzylo w ostatnich 13 latach na swoich wzorach czy ich matematyka prawde powiedziala co sie wydarzylo. Moze Ukraine? Syrie? Libie policzyc?

> Tu masz prawo się [w matematyce] pogubić, ale wystarczy (konkretne wnioski) ta
          > pierwsza (mogę poszukać oryginał).
          > O S.Ju.Małkowie coś napiszę, bo warto. I o rozwalonym Instytucie Matematyki Sto
          > sowanej im. Kiełdysza RAN też. (Jorl, intelektualisto, słyszałeś w ogóle o istn
          > ieniu tego instytutu?) I o Akademii Nauk Wojskowych.

E, tam. Rozumiem ze ci ludkowie tam chceli miec zastosowanie wiec ukladali wzrory aby ich z roboty nie wyrzucono. Ale to co zrobili jest tak naprawda bez sensu.
          Ci z CIA destabilizuja Rosje bez matematyki, calkiem tradycyjnie a robia to skutecznie.

Wiec jeszcze raz won z Twoimi madrosciami bul2, wodospady glupot
          • buldog2 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 26.07.20, 18:18
            Tak, drogi Jorl, my przecież bardzo dobrze wiemy tutaj, że jesteś przeciw argumentom racjonalnym. Dla prawdziwego trockisty duch jest ponad wszystkim, nie jakieś tam konkrety, ja was znam...

A w kwestii destabilizacji Rosji. Nic nie destabilizuje Rosji tak, jak postępowanie obecnych władz. Amerykanie, Chińczycy i inni to wykorzystują.
            A w pracach wymienionych naukowców wymieniony jest zarówno pogłębiający się chaos w Europie (Fursow), jak też przyczyny i uwarunkowania destabilizacji Rosji (Małkow). One mają charakter wewnętrzny, dopiero kiedy warunki wewnętrzne na to pozwolą, mogą efektywnie działać czynniki zewnętrzne. Dzięki obecnym władzom oraz wskutek innych niezależnych, ignorowanych przez władze procesów społecznych, Rosja wchodzi w okres najtrudniejszy od połowy 1941. I dzięki trockistowskiej piątej kolumnie nadal nic z tym nie robi.
            Choć może niedługo coś ciekawego zobaczymy, ale raczej nie to, co zapowiada Sołowiej.
          • buldog2 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 26.07.20, 23:37
            Skoro matematyka za trudna, masz tu, drogi trockisto Jorl, coś bez matematyki:

u.pcloud.link/publink/show?code=XZGvCakZgzTVj6irzNyFocz4EwPvVzScg8jy

Ja tam być jeszcze swoje dodał, ale to (w terminach języka potocznego) точно по Малкову.
      • petronella.kozlowska Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 15:45
        Iwanowo na filmach propagandowych

www.youtube.com/watch?v=6ZPEUcA4okU
        www.youtube.com/watch?v=pPbPAkTFCz8
        www.youtube.com/watch?v=CM2dxtmYBjQ
        Tutaj filmiki nieco bardziej krytyczne

kirill-moiseev.livejournal.com/156494.html
        dr-kitaetsc.livejournal.com/281277.html
      • buldog2 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 15:57
        Jorl,
        nie zrozumiałeś. Nie o tym pisałem.
    • suender Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 09:25
      borka:

> Czy jesteście proniemieccy ?

Pytanie o PRO-NIEMIECKOŚĆ było aktualne prawie 100 lat temu.
      Dziś powinno się pytać o PRO-EUROPEJSKOŚĆ, - ot co, .....

Pozdrawiam edukacyjnie.
      • borrka Zgoda 25.07.20, 10:19
        Tylko, że w Polsce nie dla wszystkich tak to działa, vide początek wątku o Janku, Marusi i kapitanie Klosie :)
        • borrka PS. Wyjaśnię 25.07.20, 10:28
          Nastroje antyniemieckie ciągle są w Polsce dość widoczne i to przesłania niewatpliwą europejskość Niemiec.
          Te nastroje są zrozumiałe, ale szkodliwe.
          Zresztą są wśród wszystkich sąsiadów Rajchu (Benelux, Francja, Czechy).
          • jorl Re: PS. Wyjaśnię 26.07.20, 17:57
            borrka napisał:

> Nastroje antyniemieckie ciągle są w Polsce dość widoczne i to przesłania niewat
            > pliwą europejskość Niemiec.
            > Te nastroje są zrozumiałe, ale szkodliwe.
            > Zresztą są wśród wszystkich sąsiadów Rajchu (Benelux, Francja, Czechy).

Benelux i Francja, ich elity napewno, nie maja antyniemieckosci.
            Czechy Ostblock naturalnie inaczej, to jak Polska prawie. Oczywiscie dlatego ze Czechy podpierdolily za pomoca Wilsona kawal Niemiec. A potem po 2 WS wygonili Niemcow z niemieckich ziem. W Ostblockach i elity i ludnosc jest antyniemiecka.
    • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 10:18
      1.melord napisał(a):

> Polo jest produkowane w Polsce przez polska firme to T
      > AK
      > zecydowanie lepsze niz faworyzowanie/reklamowanie czekoladopodobnej Cadbury czy
      > cheese-szajs z pod alpejskiego?...Hamburga

A jesli Prince Polo i Scheiss spod Hamburga sa produkowany za pomoca niemieckich maszyn to tez Price Polo TAK drogi melordzie?
      • 1.melord Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 12:16
        jorl napisał:

> A jesli Prince Polo i Scheiss spod Hamburga sa produkowany za pomoca niemieckic
        > h maszyn to tez Price Polo TAK drogi melordzie?
        >

maszyna jest nie istotna,u Niemca tez sporo chinszczyzny
        Wazne by produkowal to Polak w Polsce...nie skladal wylacznie
        • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 26.07.20, 18:21
          1.melord napisał(a):

> jorl napisał:
          >
          >
          > > A jesli Prince Polo i Scheiss spod Hamburga sa produkowany za pomoca niem
          > ieckic
          > > h maszyn to tez Price Polo TAK drogi melordzie?
          > >
          >
          > maszyna jest nie istotna,

Niezle, zwlaszczy na inzyniera drogi melo. Cos wyglada ze inzyniera z tytulu a nie z wiedzy fachowej i znajomosci przemyslu.
          Przeciez wafelek, PrincePolo pojedynyczy to babcia moze zrobic, sztuka jest je masowo i tanio produkowac i kazdy praktycznie taki sam.
          Do tego trzeba maszyny i to skaplikowane, z silownikami sensorami sterowaniem elektronicznym. Do druku opakowania znowu sa uzywane maszyny drukarskie, znowu skaplikowane ale dokladne.
          Babcia by musiala Prince Polo kredkami na opakowaniu namalowac, w drukarniach wielkie skaplikowane maszyny to robia. Blyskawicznie.
          Sama folia alu w ktora sa zapakowane Pronce Polo znowu maszyny najpierw aby alu z rud wytworzyc, potem wytworzyc cieniutka ale jednorodna folie, znowuz HighTech maszyny.
          I jakos sie tak sklada ze te maszyny nie sa w Polsce konstruowane, czy myle sie? Jak sie myle popraw mnie drogi melo.
          Ale jakos tak jest ze w Niemczech konstruuje sie i produkuje maszyny tez do przemyslu spozywczego, maszyny drukarskie, ze o hutach alu nie wspomne.
          No ale odpowiednie nalanie czekolady i wypieczenia wafla to juz dobra babcia potrafi.

> Wazne by produkowal to Polak w Polsce...nie skladal wylacznie

W cenie wafelkow, Prince Polo, jest amortyzacja tych wszystkich maszyn potrzebynch aby Prince Polo powstalo w formie jaka znamy. Na cene tego ktory maszyne obsluguje czy w drukarni czy przy wafelkach bezposrednio jest malo miejsca na place robotnikow. Polakow. glowne w Pronce Polo kosztuja Niemcy bo maszyny od nich. OK moze akurat od innego HigTech kraju akurat, nie wszystko Niemcy konstruuja w tym zakresie oczywiscie chociaz mnostwo ale gwarantowanie nie w Polsce sie konstruuje.

>u Niemca tez sporo chinszczyzny.

Tak, mam tez towary z Chrlu ale to sa zaprojektowane w Niemczech nap. nie w Chrlu, wytworzone w Chrlu na maszynach nie charelowskich a zachodnich. Ale Made in China na tych towarach stoi.
          Np. na klawiaturze do mojego iMaca, kupilem niedawno bo moja zalalem kawa, tez made in China stoi. I co? chinszyna a dokladnie chrlowszczyzna? Naprawe? Nawet ta fabryka, faxconn, gdzie te klawiatury w CHRlu produkuja jest tajwanska. I Tajwanczycy sa poganiaczymi chrlowskich niewolnikow aby mi klawiatury nie spiepr.yli. Jest oczywiste dla Ciebie ze ta klawiatura, wszystko w niej, procesory itd tez nie chrlowski inzynier wymyslil prawda? Ale made in China na kartonie stoi.

Dotarlo melo czy potrzebujesz korepetycji jak wyglada nowoczesny przemysl?
          • jorl Klawiatura iMaca 26.07.20, 18:31
            jorl napisał:

> Np. na klawiaturze do mojego iMaca, kupilem niedawno bo moja zalalem kawa, tez
            > made in China stoi. I co? chinszyna a dokladnie chrlowszczyzna? Naprawe? Nawet
            > ta fabryka, faxconn, gdzie te klawiatury w CHRlu produkuja jest tajwanska. I Ta
            > jwanczycy sa poganiaczymi chrlowskich niewolnikow aby mi klawiatury nie spiepr.
            > yli. Jest oczywiste dla Ciebie ze ta klawiatura, wszystko w niej, procesory itd
            > tez nie chrlowski inzynier wymyslil prawda? Ale made in China na kartonie stoi

Zalaczam zdjecie z opakowania mojej klawiatury. Apple ale made in China. Chinszczyzna?
    • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 10:21
      1.melord napisał(a):

> Mozna byc zafascynowanym niemieckimi wyrobami przemyslowymi(np.samochody),dostr
      > zegac niemiecka dominacje w EU (IV Rzesza),nie oznacza to byc proniemieckim.

A jak sie jest zafascynowany dostawaniem dotacji z Unii czyli glownie z Niemiec to nalezy byc proniemiecki?
      I jesli warunkiem dostawania tych dotacji bylaby proniemieckosc to nalezy sie takim stac czy tez zrezygnowac z dotacji pozostajac antyniemieckim drogi melordzie?
      • 1.melord Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 12:27
        jorl napisał:

> A jak sie jest zafascynowany dostawaniem dotacji z Unii czyli glownie z Niemiec
        > to nalezy byc proniemiecki?

nie itotne kto wiecej doklada,pieniadze pochodza z EU

> I jesli warunkiem dostawania tych dotacji bylaby proniemieckosc to nalezy sie t
        > akim stac czy tez zrezygnowac z dotacji pozostajac antyniemieckim drogi melordz
        > ie?
        >
        w zadnym wypadku byc proniemiecki,trzeba brac i zadac wiecej skoro Niemiec dominuje
        Niemiec poczynil tak niewyobrazalne szkody w Polsce ,ze nie wyplaci sie za 100 kolejnych lat
        • szwampuch58 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 12:45
          co tak skromnie zebraku,kolejne 1000 lat
          • 1.melord Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 12:55
            szwampuch58 napisał:

> co tak skromnie zebraku,kolejne 1000 lat
            >

100 lat wystarczy pazeroto...byle zbrodniarze placili
            • szwampuch58 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 25.07.20, 15:20
              Jasne ,buk-humor-dziczyzna z toba
    • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 26.07.20, 19:13
      1.melord napisał(a):

> w zadnym wypadku byc proniemiecki,trzeba brac i zadac wiecej skoro Niemiec domi
      > nuje

Fajnie drogi melo, mamy jasnosc pogladow.
      Pierwsze to moze chcialbym zwrocic owage, tak ze strony ínzynierrskiej ze lepiej jest samemu cos skonstruowac i wyprodukowac jak dostac jakokolwiek metoda kase aby to kupic. Fakt, kupienie za dostana kase mniej meczy ale na dalsza mete nie daje tego faktycznego rozwoju. Bo sie dalej nie umie konstruowac i produkowac i jak sie okaze ze z jakis powodow kasa juz nie plynie to sie wpada w czarna dzure. Takie podejscie jak Twoje drogi melo jest calkiem podobne jak odbiorcy socjalu z tym pytanie dla takiego dobiorcy jak mu sie kase wezmie z jakis powodow to, jako ze pracowac juz nie umie, lezy strasznie. Wlasnie u Twoich obecnych wspolplemiencow macie takich, tych Czarnych, ktorzy poprzez dostawanie kasy generacjami sie zdegenerowali.
      To jeden aspekt ze branie kasy jest niebezpieczne dla tego co bierze.

Fakt, Polska w Unii, wg unjnych przepisow rozdzialow srodkow i mozliwosci poprzez weto musiala kase dostawac. Ale wlasnie przed kilku dniami sie to zmienilo. Bo Polska, przez chciwosc na kase za koronke, zgodzila sie na odebrania prawa weta w tych sprawach. Dodtad nie mozna bylo Polsce zabrac kasy za niepraworzadnosc czy jakos tam bo jeden inny kraj np. Wegry, byly by przeciw a wymagana byla jednomyslnosc. Przed kilku dniami Polska chcac dorwac sie do dodatkowej kasy za korone ustapila z jednoglosnosci i teraz potrzebna jest kwalifikowana wiekszosc glosow tylko. I ze kasa za korone i 7 lat budzetu od 2021 zostaly chytrze powiazane Polsce za brak praworzadnosci mozna juz nie dac kasy i, nie jak poprzednio, kiedy wystarczalo weto Orbana teraz trzeba 55% krajow z 65% ludnosci. Do tego zmieniono ze trzeba miec wiekszosc zeby kase dac a wiec kombinacje w rokowaniach krajow jak Polska ze zbierze sie dostatecznie duzo krajow dla Polski tez przepadlo. Co prawda niby nie jest jasne do konca, specjalnie tak Merkel zrobila, bo trzeba jeszcze te umowy ratyfikowac w parlamentach wiec niech Ostblokowcy sie jeszcze ludza. Nadzieja umiera ostatnia...

I tu mamy ten przypadek ze Polska miala ndzieje na dostawanie socjali jeszcze lata bez mozliwoscie jej nie dania, nie bedzie kasy dostawala z Unii. A powody praworzadnosci sie gwarantowanie znajda, zawsze, najwazniejsze ze wetem Orban nie bedzie mogl pomoc. Zreszta ta odwrocona wiekszoscia glosu nawet koalicja wszystkich Ostblokowcow, na co liczyla Polska, tez nie pomoze. tak to Westeurpa bedzie miala Ostblokowcow gdzie chciala, w garsci. Niemcy przy okazji.
      A wiec z tym placeniem przez Niemcy sie skonczy i co zrobisz wtedy drogi melo? Grozna mine? Wrzask ze Merkel= Hitler? Prosze bardzo, za kazdy taki wrzask, mniej kasy z Unii. fajnie?

> Niemiec poczynil tak niewyobrazalne szkody w Polsce ,ze nie wyplaci sie za 100
      > kolejnych lat

Niedawno Putin napisal spory artykul o przyczynach 2 WS. Ciekaw bylem czy zacznie z 1 WS, z Traktatem Wersalskim. Na tym etapie jeszcze Putin tego jednoznacznie nie powiedzial ale wspomnial juz o co chodzi. A wiec przytoczyl mar. Foch (?) ktory po traktacie Wersalskim powiedzial ze takie upodlenie Niemiec musi doprowadzc do nastepnej wojny. I tu mamy Polske ktora za pomoca Wilsona, Twojego obecnego wspolplemienca, podpier.alajac ziemie niemieckie, do tego na zmarnowanie bo Polska obnizyla PKB/glowe mieszkancom tych zabranych Niemcom ziem, uczestniczyla w podlozeniu podwalin do 2 WS. Najpierw do dojscia Hitlera do wladzy. A to zrobili Twoi obecni i poprzedni wspolplemiency drogi melo. Jestesc za obu odpowiedzialny drogi melo.
      Jakos wydaje mi sie ze dojdzie do dyskusji i o tych sprawach w kontekscie szukania prawdziwych przyczyn Hitlera i 2 WS. A wtedy z ta wina bedzie wygladalo inaczej. Historia 2 WS nie zaczela sie w 1939r drogi melo, ona zaczela sie 1 WS, najpierw jej przyczynami a potem jej skutkami czyli Traktatem Wersalskim.

Ale jakkolwiek drogi melo, ciekaw jestem co zrobisz jak kasa z Unii czyli glownie z Niemiec juz do Polski plynac nie bedzie. Wojna? USA wraz z Polska nastepna wojne w Europie?
      Polska zostala utworzona w Europie w 1918r przez USA aby byla nastepna wojna w Europie. Nastepny raz sie wojne w Europie nie uda wam zrobic drogi melo. Raz starczy.
      • de_oakville Bardziej niemieccy od Niemca 29.07.20, 11:59
        jorl napisał:

> Polska zostala utworzona w Europie w 1918r przez USA aby byla nastepna wojna w
        > Europie. Nastepny raz sie wojne w Europie nie uda wam zrobic drogi melo. Raz st
        > arczy.

Jorl , jak zwykle, reprezentuje poglady takich, ktorzy sa jeszcze bardziej "niemieccy" od Niemca, i to tego z lat 30-tych urobionego przez chorych psychicznie prymitywnych gangsterow jak Hitler czy Göring. "Dinozaurow" w mundurach, ktorzy nie mogli pogodzic sie z faktem, ze w 1-szej Wojnie Swiatowej dostali mocno "po tylku". A dostali "po tylku" dlatego bo szli na podboj swiata i chcieli zrobic z innych narodow swoich niewolnikow,
        swoje "tresowane malpy". Nie udalo sie, wiec chcieli sie zemscic za swoje porazki wywolujac nowa wojne, w ktorej rowniez dostali "po tylku", nawet jeszcze mocniej. O ludziach myslacych dzisiaj w ten sposob mozna powiedziec "odzież niemiecka, głowa radziecka". Polaczenie jednego i drugiego daje "mieszanke piorunujaca" jak krzyzowka lwa z krokodylem albo z waranem komodanskim.
        Powstanie Polski po 1-szej Wojnie Swiatowj bylo rzeczywiscie "splunieciem w twarz" dla Hitlera, Stalina i im podobnych, ale dla nas Polakow, bedacych w niewoli od 123 lat bylo blogoslawienstwem. I dlatego "kochamy" Wilsona do dzis. W Warszawie jest Plac Wilsona, Rondo Waszyngtona, Aleja Stanow Zjednoczonych.
        I nawet jesli przedwojenna Polska prowokowala Niemcy do wojny, to winny jest zawsze ten, kto rozpoczyna wojne, a nie ten kto prowokuje. Typowe tlumaczenie gwalciciela: "sprowokowala mnie wyzywajacym strojem i zachowaniem". Ale to ty bratku jestes gwalcicielem, a nie ona i trzeba bylo trzymac "swoje psy na uwiezi". Wykazalbys sie wtedy zimna krwia i charakterem. Mialbys do dzis w posiadaniu Wroclaw i Szczecin. A tak wykazales sie nieopanowaniem i glupota. Strzelales z samolotow do cywilow przeszywajac kulami plecy przerazonych kobiet, starcow i dzieci. Z bezczelna mina "pana swiata". Byc moze Polska jest "warcholska" i nie zasluguje na wolnosc. Ale jak urodziles sie Polakiem, to nim "z krwi" zawsze bedziesz, nawet jesli jestes kims innym z z zapatrywan i charakteru. I jesli mieszkasz poza Polska to wybierz sobie taki kraj, w ktorym ten charakter ma male szanse, zeby sie spodlic. Sa narody u ktorych bezczelnosc traktowana jest jako wielka zaleta. U mnie bezczelnosc jest jedna z najbardziej pogardzanych cech charakteru.
    • jorl Re: Czy jesteście proniemieccy ? 29.07.20, 10:02

> Iwanowo na filmach propagandowych
      >
      > www.youtube.com/watch?v=6ZPEUcA4okU
      > www.youtube.com/watch?v=pPbPAkTFCz8
      > www.youtube.com/watch?v=CM2dxtmYBjQ

> Tutaj filmiki nieco bardziej krytyczne
      >
      >
      > kirill-moiseev.livejournal.com/156494.html
      > dr-kitaetsc.livejournal.com/281277.html

Te Twoje krytyczne filmiki sa z 2017r. 3 lata. Jestes pewna ze do teraz, a mamy 2020r te krytyczne miejsca tez sie nie zmodernizowaly droga p.k?
    • kylax4 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 29.07.20, 17:11
      Myślę, że mogę siebie określić jako osoba umiarkowanie proniemiecka. Zdaję sobie sprawę, że Niemcy to kraj bardzo rozwiniętego przemysłu, czołówka nauki, technologii, lider obrony praw człowieka i wartości demokratycznych, serce Europy i Unii Europejskiej.
      Zasadniczo są tutaj dwie kwestie, które są warte poruszenia:
      1) Relacje Niemiec z Rosją i USA w kontekście geopolitycznym Europy Środkowej
      2) Stabilizacyjna rola Niemiec w projekcie europejskim, zarówno w kwestii gospodarczej, jak i praworządności.

Ad. 1) Polska, oraz inne kraje Europy Środkowej to, realnie rzecz ujmując, pole rozgrywki geopolitycznej Rosji i USA. Zarówno Waszyngton, jak i Moskwa czynią wszystko, co w ich mocy, by uzyskać wpływy polityczne, gospodarcze, kulturowe w różnych krajach regionu. Wiadomym jest, że kraje śródeuropia są zbyt słabe, w pojedynkę, by sprzeciwić się któremukolwiek z tych graczy. Dodatkowo, powiedzmy sobie prawdę, ani Waszyngton, ani Moskwa nie uważają państw naszego regionu za "partnerów". Raczej za kolonie i użytecznych idiotów.
      Tutaj pojawia się miejsce dla Niemiec jako przeciwwagi, która hamuje imperialne zapędy USA i Rosji, w stosunku do krajów regionu. Daje też alternatywne źródło wsparcia politycznego i gospodarczego. Więcej, gospodarczo Europa Centralna prosperuje dzięki inwestycjom i handlowi z Berlinem. Żywotnym interesem niemieckim jest, dbanie o rozwój krajów regionu, bo stabilna Europa Centralna, to stabilne Niemcy i ogromny rynek zbytu. Rosjanie, oraz Amerykanie traktują ten region jako pole walki z wrogiem. Zasadniczo inne podejście, od niemieckiego.

Ad. 2) Praworządność i prawa człowieka, po II wojnie światowej, stały się swego rodzaju sztandarem niemieckiego państwa i społeczeństwa. Nie jest tutaj ważne, czy przyczyną jest "złamanie kręgosłupa niemieckiego", czy "poczucie winy", lub "niemiecka chęć dominacji". Liczy się to, że współczesne Niemcy, dzięki swojej sile, połączonej z demokratycznymi wartościami, stanowią stabilizator w samym centrum kontynentu. Tym bardziej widzimy to teraz, gdy w wielu państwach, władzę zyskali różnego rodzaju autokraci (prawdziwi i aspirujący). Siłą niemiecką jest euro i potężna gospodarka. Nikt nie przekroczy Rubikonu antydemokratycznego, gdyż wszyscy zdają sobie sprawę, że odcięcie od finansowania i współpracy gospodarczej, szybko zakończy władzę każdego despoty, gdy głodni obywatele stracą cierpliwość. Dodajmy do tego permanentne propagowanie praw człowieka, praworządności i demokracji. Niemcy obecnie pełnią rolę gwaranta stabilności i pokoju w Europie.

Pomimo różnych problemów, które występują w samych Niemczech (imigracja, starzenie się społeczeństwa, kryzys gospodarcz), państwo to ciągle jest symbolem zjednoczonej Europy. Bez Niemiec, to wszystko rozpadanie się jak domek z kart. Europa, zwłaszcza centralna, bez Berlina stanie się zabiedzoną kolonią amerykańską i rosyjską (w zależności od kraju).
      • kylax4 Re: Czy jesteście proniemieccy ? 29.07.20, 17:14
        korekta: osobę umiarkowanie proniemiecką n/t

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka